PDA

View Full Version : Бракуване на кола. Разбирачи?

Kris
16-10-2008, 02:52
Имам въпрос относно бракуване на алфата. Случаят е следния. Купувам колата със договор за покупко-продажба, след което продавача си я отписва от данъчното и колата не е свързана вече с него по какъвто и да е начин. Още докато не е минала КАТ, тук във Варна аз я блъскам и я почвам на части. Проблема е там, че аз се намирам във Варна, а предишния собственик в София. При положение, че не съм минал КАТ колата не е свързана и по никакъв начин с мен, има ли някакъв служебен път по който могат да ми я пишат на мен в данъчното и да се събират данъци и такси, ако не я бракувам във София сега със стария собственик.

vaklinator
16-10-2008, 02:56
Спокойно, няма такава опасност. Ти не си ходил да я декларираш в общината, защото тя не е на твое име. Собственика я е дерегистрирал и тази кола не съществува вече практически никъде.

Бобби
16-10-2008, 08:41
А...бе има проблем!!!!
Като я разхвърляш...почнеш да я продаваш на части.....един слънчев ден идват куките и те питата откъде тия части????.....ще трябва да разровиш пак лайната....
Е има едно "ако"....но за да ти е чиста работата си трябва документ!

търтей
16-10-2008, 08:57
собственост се доказва с нотариално заверен договор за покупко продажба и/или фактура, а не с талона от кат
демек, това, че не си отишъл в кат, не е проблем

Бобби
16-10-2008, 09:24
собственост се доказва с нотариално заверен договор за покупко продажба и/или фактура, а не с талона от кат
демек, това, че не си отишъл в кат, не е проблем
Може да поспорим...:)...има си законче за недекларирана собственост...некви глоби!
Макар, че си прав до някъде...кой толкова ще го разследва за неква си ламарина.....ако има договорче, ще спести една кофа мастило и няколко листа обяснение:)

vaklinator
16-10-2008, 09:53
А...бе има проблем!!!!
Като я разхвърляш...почнеш да я продаваш на части.....един слънчев ден идват куките и те питата откъде тия части????.....ще трябва да разровиш пак лайната....
Е има едно "ако"....но за да ти е чиста работата си трябва документ!

Човека питаше за данъци и дали няма служебно да го изклизмят да ги плаща. Отговора е не. А това за куките е верно. Могат да дойдат и у вас да питат откъде си взел този телевизор или каквото и да е друго.

nuvolari
16-10-2008, 11:05
Най-добре се разходи до данъчното и кат и ги питай,за да нямаш после главоболия -има един чл.54 в който пише ,че в 2-месечен срок трябва да подадеш декларация при покупка или продажба в данъчното ,иначе има глоба до 200лв.

Kris
16-10-2008, 11:40
Може да поспорим...:)...има си законче за недекларирана собственост...некви глоби!
Макар, че си прав до някъде...кой толкова ще го разследва за неква си ламарина.....ако има договорче, ще спести една кофа мастило и няколко листа обяснение:)

Е като дойдат да ме питат аз ще извадя договора за покупко-продажба и ще им кажа да си ходят. Абе тука един нотариус ме навива, че задължително трябва да отида да я отпиша в София, защото се събирали данъци, колата се водела на мое име през тоя договор ... ? Иначе за глобите знам, 14 дневен в КАТ и двумесечен в данъчното, но така или иначе аз там работа нямам, така че не ме бъркат.

mim
16-10-2008, 12:14
мисля, че само 1 посещение в софийския кат с регистрационните номера под мишница трябва да направиш, за да им ги върнеш
и да си носиш договора де ;)
п.п. провери първо във варненския дали няма да ти свършат тая работа, вместо да бъхтиш до голямото село чак

Kris
16-10-2008, 12:49
Във Варна няма как да стане, колата е със софийски номера.

LeoVin4i
16-10-2008, 15:52
Баси филмите с тая кола. И ся сигурно пак ще вземеш някой италиански дръгел :wow:

Бобби
16-10-2008, 17:01
Във Варна няма как да стане, колата е със софийски номера.
Изпрати номерата с куриер на стария собственик!!!!
...тя и без друго се води на него в КАТ!

georgyg
16-10-2008, 17:36
Изпрати номерата с куриер на стария собственик!!!!
...тя и без друго се води на него в КАТ!

Да ама той не е собственик.

А защо колега не се обадиш в КАТ:question:

търтей
16-10-2008, 21:17
прочете ли какво ти написах?
внимчателно?
ако не си прочети пак

и така - колата е ТВОЯ - проблемът с отписването е изцяло твой - и кво правиш - отиваш в кат варна с номчерата и договора и казваш, че искаш да я бракуваш и свалиш от отчет и тва е - там ще ти кажат лелките каква декларация се пише
не е страшно
не хапят :)

Kris
17-10-2008, 01:16
Дефакто мога да я бракувам в кат-варна с нужните документи?

JORDANGT
17-10-2008, 01:53
прочете ли какво ти написах?
внимчателно?
ако не си прочети пак

и така - колата е ТВОЯ - проблемът с отписването е изцяло твой - и кво правиш - отиваш в кат варна с номчерата и договора и казваш, че искаш да я бракуваш и свалиш от отчет и тва е - там ще ти кажат лелките каква декларация се пише
не е страшно
не хапят :)
ДА

Носиш талон/и и договора както би направил ако я регистрираш и искаш варненски номера.Само че вместо да я рагистрираш я отписваш.Имаше някакъв номер преди година две,че ако я спреш от движение не дължиш ЕКОтакса, а след години в КАТ сами я бракуват.Ако колата е брак се начислява тази ЕКО такса която тогава беше 96лв. сега не знам как е.Аз си мисля,че въобще не трябва да се занимаваш с каквото и да било,но провери в КАТ и ако струва 14,20лв. примерно и не е нужно да се редиш цял ден като малоумник го направи за свое успокоение.Аз я спрях от движение за 5мин.срещу 10-на лева и ми искаха само талона и тогава ми казаха тази хитрина.Номерата още са си у нас

Kris
07-12-2008, 01:12
Колеги, мога ли да бракувам МПС с протокол за ПТП ? Едва ли ще давам купето за скрап скоро, тъй че оня документ за бракуване нема да го набарам скоро.

Gogata
07-12-2008, 19:36
За да бракуваш кола в КАТ,трябва да занесеш 2-те регистрационни табели,големият талон,както и документ за платен данък на колата.Без платен данък не можеш да бракуваш колата!

ФЕРАРИСТ
07-12-2008, 22:15
Добре де, а като вкарваш кола в БГ от Англ да речем, и тук не я описваш никъде, а просто я разпарчатосаш какво става - докарана на собствен ход, с грозните англ номера, на теория нито една БГ институция не знае че е влязла такава кола, някаква англииска само има документ че тая кола ще се експортира, не знам дали ги интересува къде и в коя държава....??????......имам си всички документи за продажба, но както се казва не ме е обладавал лудия да ходя първо да регвам колата, че после да ходя да я отпиша че да си я заколя на спокойствие.....питам от любопитство само, не че ще направя нещо - интересува ме просто какъв е казуса.....

Kris
08-12-2008, 17:15
За да бракуваш кола в КАТ,трябва да занесеш 2-те регистрационни табели,големият талон,както и документ за платен данък на колата.Без платен данък не можеш да бракуваш колата!

Не знам за едно и също нещо ли говорим. Не искам да я свалям от отчет, а директно брак. Освен талона, номерата и данъка ... какво още ми трябва?

trace
11-12-2008, 17:09
Ето тук има разни полезни информации:
http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=42198&st=0&sk=t&sd=a

п.с. И аз до дни ще бракувам фиатката, ако не си го направил преди мен
ще ти кажа как е минало при мен.

Gogata
11-12-2008, 17:51
Не знам за едно и също нещо ли говорим. Не искам да я свалям от отчет, а директно брак. Освен талона, номерата и данъка ... какво още ми трябва?

В твоя случай трябва да представиш документ,с който удостоверяваш,че колата не се води на отчет в данъчното и съответно последната платена такса преди предишният собственик да я отпише.
При мен мина сравнително по-лесно.Колата беше освободена от данък и просто представих експертното решение,с което доказвам това.След като попълниш бумащината от документи трябва да платиш и такса естествено,която мисля,че беше около 15лв някъде.Нужни са ти освен документа,че нямаш задължения към данъчното,така и двата регистрационни номера,както и талоните(малък и голям),като големия ти го връщат,но отрязън в единия ъгъл.
Предполагам няма да имаш проблеми с бракуването,само виж документите за данъка.

Kris
11-12-2008, 18:00
Е те там е проблема. Не съм я вписвал, че да я отписвам ... документи свързани с данъчното никви! Направо да пращам номерата на предишния собственик с неговия документ за отписване да се пробва да я бракува ... и да се направим на ударени, че няма договор покупко-продажба ? А талона е книжка ... от старите ...:Suicide:

Gogata
11-12-2008, 18:48
Е те там е проблема. Не съм я вписвал, че да я отписвам ... документи свързани с данъчното никви! Направо да пращам номерата на предишния собственик с неговия документ за отписване да се пробва да я бракува ... и да се направим на ударени, че няма договор покупко-продажба ? А талона е книжка ... от старите ...:Suicide:

Аз лично бих те посъветвал да отидеш в КАТ с всичките налични документи,които имаш и да попиташ каква е процедурата.Обясни им ситуацията,не всички лелки са намръщени и сопнати.Винаги се намира начин.Успех!

trace
15-12-2008, 20:30
Днес си бракувах колата (в КАТ Дървеница)
Първо отивате в бараките отляво.
Искат се единствено двата талона (голям и малък) и лична карта. Плаща се такса 3лв. Дават ви един лист с данните на колата и че я бракувате.
След това отивате в съседната сграда на гише 3 и давате пак двата талона, номерата (двата) тоя лист и личната карта. Карат ви да напишете къде се намира колата и за всеки случай ви напомнят, че нямате право да я оставяте на обществено място (на улицата и т.н.)
Малкия талон и номерата си ги прибират, големия го дупчат и остава за вас.
В данъчното за отписване трябва ксерокопие от големия талон и една декларация която се взима от там. И (поне в моята община) работят до 14 часа.

Документ за платен пътен данък, гражданска отговорност, за ГТП и т.н. не искат.

п.с. Според служителите на гишетата, при спиране от движение, продължавате да дължите
данък за колата. Чак при бракуване не се дължи данък. Казвам това, защото на много места срещнах мнението,
че е достатъчно да се спре от движение за да не се плаща пътния данък.