PDA

View Full Version : Индикации (лампи) на арматурното табло

455115
30-10-2008, 00:18
Надявам се с ваша помощ да опишем най-накрая т.н. лампи на таблото.Моля всеки който се е сблъскал с някоя от светлинките да напише не само за какво е дадена лампа,а и в какви случаи светва...
От мен са снимките и ....това което знам...моля и бензинките да се включат със снимка,ако има разлика в изображенията :)

:tequilla:

4119

4120

455115
30-10-2008, 00:54
Тъй като тези дни се разрових из форума,пръв ще опиша две много дразнещи лампи...

6 - AIRBAG (въздушни възглавници) Светва при грешка в централата свързана със всякакви проблеми със въздушните въэглавници -с връзката с възглавниците,централата и др.,както и при откачане на някой букси без да е свален акумулатора!

12 - ABS(Aнтиблокираща спирачна система) Светва при неизправност на ABS системата породена от разлика в скороста на въртене в някое от 4-те колела,липса на сигнал от датчик (поставен лагер на главина без магнитна лента) и др.

След като веднъж има грешка в една от системите съответния диод започва да свети до отстраняване на проблема и изтриване на грешката с помоща на компютър,но има и един варянт за байпасиране на двата диода (в случай, че ви дразнят,а няма изгледи да оправите проблема) Отзад на таблото има 2 сиви цокъла за кушки,които по принцип са празни (без крушки в тях),когато сложите крушка в дадения цокъл - тя байпасира светодиода и той угасва. Но запомнете това НЕ РЕШАВА проблема и системата продължава да не работи,само спира диода!!!

4121

tonov
30-10-2008, 20:57
Някои от тия лампи никога няма да ги видиш да светнат, аз даже не знам че има такива... На боксера имаше лампа за 4х4 :roll: Аз за 145/6 4х4 не съм чул.

Сега видях No11 - много ценна лампа, ама досега знам да е светвала само на naso. Принципно тя светва когато е задействан инерционния ключ за бензиновата помпа (тва с бутона под шоферската седалка)

455115
30-10-2008, 22:59
Некои от тия лампи никога нема да ги видиш да светнат, аз даже не знам че има такива... На боксера имаше лампа за 4х4 :roll: Аз за 145/6 4х4 не съм чул.

Сега видях No11 - мноо ценна лампа, ама досега знам да е светвала само на naso. Принципно тя светва когато е задействан инерционния ключ за бензиновата помпа (тва с бутона под шоферската седалка)

Аз по принцип нямам светодиод само на 5 иначе на другите има....ама дали ще светнат някога...си е друг въпрос :)

А да питам, на някой светила ли му е №8 и има ли изобщо датчик за колана на някоя 145/146

kolev
31-10-2008, 11:08
за №8 май има на последните модели и е само за дясната седалка.

№9 е за заводския имобилайзер. светва за няколко секунди когато се даде на контакт. проверява ключа и изгасва. ако не изгасне значи не може да познае ключа и колата не пали. често антенката не дава добър контакт.

№7 е проблем с инжекционната система, когато се кара на газ е нормално да свети защото се прекъсват бензиновите инжектори.

№13-ръчната спирачка

DerMeister
31-10-2008, 11:10
№13-ръчната спирачка
13 свети и при ниско ниво на спирачната течност.
14 е за изхабени накладки.

Останалите лампи би трябвало да са ясни на всеки.

455115
31-10-2008, 11:14
№13 светва и при проблем със спирачната уредба(при мен примигваше заедно с ABS-а когато нямах сигнал от единия датчик на лагера, на главината)

455115
31-10-2008, 11:17
Останалите лампи би трябвало да са ясни на всеки.

:oops: Аз не знам за какво са №5 и №10

DerMeister
31-10-2008, 11:19
:oops: Аз не знам за какво са №5 и №10
Aa :). 5 свети като деактивираш пасажерския airbag, ама мисля, че няма такава възможност. Само са го сложили явно, пък може и някои коли да я имат. Някой ако знае да каже. За 10 си прав. Не се бях загледал и не знам кога трябва да светне, но сигурно и тя е от тези, които само стоят, а не се използват.

Satanism
31-10-2008, 11:47
за №8 май има на последните модели и е само за дясната седалка.

Ако последните модели е фейслифта 99г., такава лампа в 146 няма :)

alfapz
31-10-2008, 12:53
№7 е проблем с инжекционната система, когато се кара на газ е нормално да свети защото се прекъсват бензиновите инжектори.

На мене тази лампа ми свети всеки път когато запаля колата в продължение на няколко секунди ... и така от както съм купил колата. Това значи ли , че имам проблем по инжекционната система ? Нямам газова уредба.

455115
31-10-2008, 13:05
На мене тази лампа ми свети всеки път когато запаля колата в продължение на няколко секунди ... и така от както съм купил колата. Това значи ли , че имам проблем по инжекционната система ? Нямам газова уредба.

Когато запалиш си прави тест, и е нормално да свети заедно с ABS,Airbag, но само за няколко секунди,после изгасва!

soldier
31-10-2008, 13:16
На мен 6 и 9 ми светят нон стоп :jumping:

146_JTD
31-10-2008, 14:01
10 - би трябвало да е за нивото на маслото, друго няма ква да е.
5 - никога не съм я виждал. аз и без това имам само 1 AirBag.
8 - също нямам, тоест нямам датчик за колан.
7 - ми светна 2 пъти до сега, това е от изгоряла подревна свещ. Другият признак е 30-секундното мигане на номер 3 след запалване.
14 - понякога премигва, понякога спира...

455115
31-10-2008, 15:01

То изобщо има ли датчик с изключение на този за налягането на маслото (за който е №2)?

vlado_iv
31-10-2008, 20:11
Значи имаш проблем върви да ти ги изчистят, даже за кода как ти пали колата?????????

soldier
01-11-2008, 13:31
Значи имаш проблем върви да ти ги изчистят, даже за кода как ти пали колата?????????

Нямам идея за 9, но за 6 знам че не ми е вързана възглавницата, съответно нямам и клаксон, което е по-гадното

455115
01-11-2008, 13:36
Нямам идея за 9, но за 6 знам че не ми е вързана възглавницата, съответно нямам и клаксон, което е по-гадното
Еми сваляш възглавницата и я връзваш :)

Mickael
18-12-2008, 11:24
на мен №7 ми свети постоянно, и на газ и на бензин. от какво може да е това ?

455115
18-12-2008, 11:34
на мен №7 ми свети постоянно, и на газ и на бензин. от какво може да е това ?

От много неща най-вероятно имаш проблем в горивната система! Най-добре отиди на диагностика,че така можем само да гадаем.

teo_gti
15-01-2009, 20:20
Хм тоя №7 и на мене зе да ми пресвятка от време на време тука от няколко дни, я кажете имали нещо общо с термостата щото ми е за смяна (държи не повече от 50градуса колата) или няма нищо общо с температурата.

Pebles
15-01-2009, 23:07
Ех колеги и на мен ми свети номер 7 и то постояно ама само на дълъг път.спирам колата гася я и пак я паля и се скрива за около 1-2 км и пак се появява.Два пъти ходих чистиха ми грешки и нищо и половина.и мн ме притеснява.....

A и номер 9 ми светка веднъж.ама за малко нещо сигурно е била полудяла....

kolev
16-01-2009, 10:37
те може и 1000 пъти да ти изчистят грешката от еку-то, но това няма да накара повредения датчик да възкръсне.

chico
16-01-2009, 10:47
...
A и номер 9 ми светка веднъж.ама за малко нещо сигурно е била полудяла....

9 светва ако ти угасне колата и я запалиш докато е още в движение. Според мен идеята е против кражба - да не могат да ти запалят колата с бутане без оргиналния ключ.

Satanism
16-01-2009, 12:26
Хм тоя №7 и на мене зе да ми пресвятка от време на време тука от няколко дни, я кажете имали нещо общо с термостата щото ми е за смяна (държи не повече от 50градуса колата) или няма нищо общо с температурата.
Има, да....ще купуваш и датчик...

_PACO_
16-01-2009, 13:55
Някой знае ли със сигурност за какво е N10?

LeoVin4i
16-01-2009, 14:53
http://forum.alfa145.com/uploads/owners_manual/03.%20Getting%20To%20Know%20Your%20Car.pdf
Трябва ви Acrobat Reader, за да се отвори. На английски е и си пише коя ламБа за какво е, и други неща пише, че ако исакте например да ви духа топло трябва врътката на парното да е на червеното. Тоя панел с индикаторите на таблото се ползва и при 155 мисля. За това има разни неща дето никога няма да светнат при 145/6 като например 10.

trouble
16-01-2009, 19:40
Ще помогна с каквото мога и зная:

лампа 1: Акумулатора не се зарежда (при подаване на контакт светва и изгасва няколко секунди след като запалите, ако всичко е наред)
лампа 2: Проблем с маслото (при подаване на контакт светва и изгасва няколко секунди след като запалите, ако всичко е наред)
лапма 3: Само за JTD - Подгряване на свещите (свети жълто) След изгасване се пали автомобила. При проблем лампичката мига.
лампа 4: Отопление на задното стъкло (свети жълто)
лампа 5: ...
лампа 6: Проблем с airbag. При подаване на контакт свети за около 4 секунди и изгасва ако всичко е наред.
лампа 7: Проблем с горивната система. (при подаване на контакт светва и изгава след няколко секунди след като запалите автомобила, ако всичко е наред)
лампа 8: Не сте си сложили колана.
лампа 9: Проблем в имобилайзера (кода в ключа) (при подаване на контакт светва жълто и изгасва веднага ако всичко е наред. В кижката описват светването на този индикатор като ВЪЗМОЖНА ГРЕШКА в кода на ключа и съветват собствениците да проверят документацията как да оправят проблема (може би с различните ключове или да занесат картончето си с кода на майстор, но ако светят заедно 9 и 7, тогава има проблем в самата код система на колата.
лампа 10: ...
лампа 11: Автоматично прекъсване на горивото (светва жълто)
лампа 12: Проблем с ABS (при подаване на контакт светва и изгасва след 4 сек., ако всичко е наред)
лампа 13: Проблем със спирачната течност (изтичане и др.) Свети и при вдигната ръчна спирачка.
лампа 14: Проблем с накладките. При проблем свети червено или премигва когато натискате педала на спирачката.
лампи 16,17,18 предполагам знаете - халогени, габарити-къси, дълги светлини.
лампа 15: Интересна лампа, би трябвало да свети при включване на задните светлини (демек бялата лампа за задна, или не знам)

При едновременно светване на 12 и 13 - Проблем с EBD.

В момента не мога да намеря инфо за 5 и 10 но ще се постарая. Дано да съм ви бил полезен.

pa4ito
16-01-2009, 20:43
лампа 15: светва, когато се включи задна светлина за мъгла. Тя е различна от светлината за заден ход.

soldier
16-01-2009, 22:50
лампа 15: светва, когато се включи задна светлина за мъгла. Тя е различна от светлината за заден ход.
Това е копчето на мигачите, натиска се както това за реотана на задно стъкло. Стоповете и габаритите светят по-силно. Трябва да се ползва единствено при изключително силна мъгла иначе бързо изгарят крушките :bigracer:

tonov
16-01-2009, 23:04
Това е копчето на мигачите, натиска се както това за реотана на задно стъкло. Стоповете и габаритите светят по-силно. Трябва да се ползва единствено при изключително силна мъгла иначе бързо изгарят крушките :bigracer:

Сигурно имаш предвид копчето на лоста за мигачите :wink:

soldier
16-01-2009, 23:05
Сигурно имаш предвид копчето на лоста за мигачите :wink:

:big_whoops: Именно :big_whoops:

teo_gti
17-01-2009, 00:24
Има, да....ще купуваш и датчик...

Аз дали не направих грешка като купих първо термостат вместо датчик:big_whoops: още не съм го сменил ама утре мисля и ако се окаже че термостата е здрав а датчика е за смяна е тогава направо ше се гръмна.

Pebles
17-01-2009, 18:23
те може и 1000 пъти да ти изчистят грешката от еку-то, но това няма да накара повредения датчик да възкръсне.

И какво трябва да направя в случая.....с тоя датчик???:gruebel:

Satanism
17-01-2009, 18:38
И какво трябва да направя в случая.....с тоя датчик???:gruebel:

:lol::lol:

Пробай да му пееш, ако не стане, смени го....:yes:

Pebles
17-01-2009, 21:11
:lol::lol:

Пробай да му пееш, ако не стане, смени го....:yes:

ХаХахахах......добре че нетрябва да му и свиря...... :)

vlado_iv
17-01-2009, 22:27
Pebles - Може да е от въздушния филтър или дебитомера не ти отчита вярно.
Според мен не И стига въздух! Успех :big_flowers:

DSlavev
18-01-2009, 01:41

Ако ползваш резервният ключ а не червения е възможно да ти свети 9. Поне при мен е тека.

markoff
25-03-2009, 23:14
Как да разбера дали имам ABS система?
Номер 12 не светва никога, като спирам рязко гумите свирят педала не подскача.
Или нямам ABS или не баца.
Моля, някой да ме ориентира.

DerMeister
26-03-2009, 01:03
Как да разбера дали имам ABS система?
Номер 12 не светва никога, като спирам рязко гумите свирят педала не подскача.
Или нямам ABS или не баца.
Моля, някой да ме ориентира.
Ако не баца, щеше да свети постоянно. Просто виж дали имаш управляващ блок за АБС, ако продължаваш да имаш съмнения. Потърси с търсачката, къде е, че аз не знам точно как се разпознаваше.

PacheV
26-03-2009, 21:57
колеги искам да попитам при всички ли е така с номер 7,както при мен като запаля светва и след секунди изкасва.понеже аз имам и проблем с колата които още не е разрешен и си мислех че заради него свети тази лампа.......мерси

DerMeister
27-03-2009, 00:54
колеги искам да попитам при всички ли е така с номер 7,както при мен като запаля светва и след секунди изкасва.понеже аз имам и проблем с колата които още не е разрешен и си мислех че заради него свети тази лампа.......мерси
Да, така трябва да е. Дори без да палиш, даваш на контакт и след 2-3 сек. трябва да изгасне, след като запалиш, не трябва да светва. :-)

PEPI-2ALFA
27-03-2009, 06:04
При мен №7 светише от време на време и докато светише не можеше да запали (така я купих). На диагностика показа датчик на коляновия вал. Сменихме го и вече няма проблем. Днес докато си чепках нещо по колата за проба откачих последователно датчика върху дебитомера и тоя на термостата, и при двата лампата светваше.

ligo4a
28-03-2009, 09:26
При мен №7 светише от време на време и докато светише не можеше да запали (така я купих). На диагностика показа датчик на коляновия вал. Сменихме го и вече няма проблем. Днес докато си чепках нещо по колата за проба откачих последователно датчика върху дебитомера и тоя на термостата, и при двата лампата светваше.
ама постоянно или за няколко секунди?

PEPI-2ALFA
29-03-2009, 07:55
ама постоянно или за няколко секунди?
В началото (като я купих) светеше когато си поиска - 5 паления не светеше, после 5-10 свети постоянно, и колата не пали.

Vlado_PK
26-04-2009, 17:44
Колеги с JTD-та я малко помощ???Алфата от подписа ми 1999г от както съм я купил лампата за подгревните свещи никога не е светвала!Мислех че е изгоряла!Свалям денс километража и смених всички лампички отзад!ОК!Но въпросната лампа не може да се смени защото е запоена за платката поне аз доколкото видях!Някои сменявал ли е въпросната лампа и да каже кога свети и кога не!А между другото ходих на диагностика и ми казаха че всички подгревни свещи са ми изгорели и 4-те(още не са сменени) при това полжение аз мислия че лампата трябва да свети постоянно а не въобще да не свети!Някои ако знае да помага!И ако знаете как се сменява лампата също кажете???:?:

455115
26-04-2009, 21:47
То е светодиод който много рядко гори,но по-добре си смени първо свещите и тогава ако не светва пробвай да го смениш (той е запоен)!
Когато има изгоряла свещ лампата светва нормално докато подгрява и после с малка пауза започва да мига около 20 сек.,но при изгорели 4 свещи... не знам дали изобщо светва...

Какво направи с километража, бях обещал да разменим таблата, но покрай Великден не бях в Пк?

Vlado_PK
27-04-2009, 00:15
Километража още не съм го пипал.Живи и здрави като се събираме ще го видиме че аз не съм много запознат и ще трябва помощ от някои!Мерси все пак за инфото свещите до 1 седмица ще ги сменям че малко сега финансова криза а искам да сложа някои по-качествени.

455115
27-04-2009, 09:19
Километража още не съм го пипал.Живи и здрави като се събираме ще го видиме че аз не съм много запознат и ще трябва помощ от някои!Мерси все пак за инфото свещите до 1 седмица ще ги сменям че малко сега финансова криза а искам да сложа някои по-качествени.

Каквото те интересува питай,в тази кола почти няма нещо което да не съм разглобявал. Ако искаш да ти дам едно тел. на лично като те интересува нещо да питаш.

Vlado_PK
27-04-2009, 12:57
Колега да си телефончето на лично нещо ако имам по-големи затруднения да ти досаждам!:mrgreen:

tonov
27-04-2009, 22:32
Колеги с JTD-та я малко помощ???Алфата от подписа ми 1999г от както съм я купил лампата за подгревните свещи никога не е светвала!Мислех че е изгоряла!Свалям денс километража и смених всички лампички отзад!ОК!Но въпросната лампа не може да се смени защото е запоена за платката поне аз доколкото видях!Някои сменявал ли е въпросната лампа и да каже кога свети и кога не!А между другото ходих на диагностика и ми казаха че всички подгревни свещи са ми изгорели и 4-те(още не са сменени) при това полжение аз мислия че лампата трябва да свети постоянно а не въобще да не свети!Някои ако знае да помага!И ако знаете как се сменява лампата също кажете???:?:

Светодиод е, не лампа. Сменя се с поялника :) Но е почти невероятно да изгори. Все пак провери го първо с мултицет преди да ръчкаш. Ако не знаеш как, по-добре не пипай а занеси на някой електронен техник.

ПС: Има вероятност да е умишлено прекъснато от някъде за да не свети и да индицира проблема. На един приятел така му бяха откачили лампата за инжекциона (имаше проблем), за да не свети и колата да се продаде

Vlado_PK
27-04-2009, 23:09
Светодиод е, не лампа. Сменя се с поялника :) Но е почти невероятно да изгори. Все пак провери го първо с мултицет преди да ръчкаш. Ако не знаеш как, по-добре не пипай а занеси на някой електронен техник.

ПС: Има вероятност да е умишлено прекъснато от някъде за да не свети и да индицира проблема. На един приятел така му бяха откачили лампата за инжекциона (имаше проблем), за да не свети и колата да се продаде
Възможно е и нарочно да е прекъснато защото като разглобих целия километраж отзад на платката беше драснато с нещо като отверка по една от пистите дали е умишлено или не не знам!

tonov
27-04-2009, 23:28
Възможно е и нарочно да е прекъснато защото като разглобих целия километраж отзад на платката беше драснато с нещо като отверка по една от пистите дали е умишлено или не не знам!

Ами в такъв случай огледай хубаво дали е прекъсната пистата.

Vlado_PK
27-04-2009, 23:38
Утре ще погледна колега мерси за насоката!;-)

alfapz
28-04-2009, 15:05
За да не пиша нова тема , ще попитам тук :) - Бутонът за задния капак отляво на този за аварийните свети ли ви нощно време :shocking:?

RahzeL
01-05-2009, 16:35
По същата причина предния собственик на мойта беше резнал датчиците на накладките... И да ползвам малко темата. Лампа 8(ако не се лъжа) дето мяза на фенерче, след смяна на свещите почна от време на време като дам на контакт преди да запаля да не изгасва. Иначе си пали нормално и си работи нормално. Възможни проблеми ?
П.С. Нямам газова само на бензин !!!

tonov
01-05-2009, 22:13
За да не пиша нова тема , ще попитам тук :) - Бутонът за задния капак отляво на този за аварийните свети ли ви нощно време :shocking:?

Свети. И този отдясно също :)

Nikinew
17-05-2009, 18:52
При мен пък отляво на червеният бутон за включване на аварийните има "псевдо бутон" - "копче" /иначе си свети/, което не се натиска и съответно нищо не активира. :shocking:
Също така долу в ляво на километража има копче малко четвъртито, което би следвало да е за нуллллиране на временните стойности на изминатите километри, което нито се натиска, нито се дърпа и не се и върти - стои кат паметник гипсирано :shocking:
:heavy_cry:

soldier
17-05-2009, 19:22
При мен пък отляво на червеният бутон за включване на аварийните има "псевдо бутон" - "копче" /иначе си свети/, което не се натиска и съответно нищо не активира.
Това копче ти е за халогените, явно нямаш

tonov
17-05-2009, 22:32
...Също така долу в ляво на километража има копче малко четвъртито, което би следвало да е за нуллллиране на временните стойности на изминатите километри, което нито се натиска, нито се дърпа и не се и върти - стои кат паметник гипсирано :shocking:

Не е изключено да ти е разглобяван километража и да са загубили частта която предава натиска от бутончето към платката на таблото. Иначе това бутонче е за нулиране на трип-километража. Натиска се и се задържа за около 2 секунди за да нулира.

darken
01-11-2009, 14:53
колеги за какво е тази лампа http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/6098267b677af9d89be4c177253651fb/img0028a

Bobo
01-11-2009, 18:38
колеги за какво е тази лампа http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/6098267b677af9d89be4c177253651fb/img0028a

За ремарке ;)

Nyte
04-01-2010, 22:29
Колеги, при мен от днеска взе като друса колата от време на време да свети лампа №13, но не постоянно. Това значи ли, че има загуба на спирачна течност и какви са възможните прични, къде трябва да проверя за течове? :unsure:

Satanism
04-01-2010, 22:58
Колеги, при мен от днеска взе като друса колата от време на време да свети лампа №13, но не постоянно. Това значи ли, че има загуба на спирачна течност и какви са възможните прични, къде трябва да проверя за течове? :unsure:

теч нямаш вероятно, просто си долей...има си нормални загуби от време на време.

Georgy_Dimitrov
05-01-2010, 10:50
Този No.14 , за накладки ми мига нон стоп.Смених всичките накладки и продължава да мига.Спира в монта , в който тръгна към сервиза :)

mordohy
05-01-2010, 17:13
Провери си кабелите за накладките!:flirt:

Grizoo
08-01-2010, 17:11
5 - никога не съм я виждал. аз и без това имам само 1 AirBag.
8 - също нямам, тоест нямам датчик за колан.
7 - ми светна 2 пъти до сега, това е от изгоряла подревна свещ. Другият признак е 30-секундното мигане на номер 3 след запалване.
14 - понякога премигва, понякога спира...

Ето и видео матерял на това как свети когато ви е изгоряла свеща ;)
http://www.youtube.com/watch?v=WJGDSvOd89o

George.
10-01-2010, 15:12
Колеги преди 2-3 седмици както карам и ми светна лампа номер 9 и всеки път когато дам на контакт и тя не изгасва, и само върти стартера и неще да запали... пробвах със всички ключове които имам нищо не става. Колата е алфа 145 Боксер 1.6
Ако някой помогне ще съм много благодарен...

DSlavev
10-01-2010, 15:33
Това е вградения имобилазер и трябва да гасне като поставиш червения ключ и дадеш на контакт. Докато не загасне няма никакво палене. Да не би алармата да ти е вързана към него и тя да прави проблеми.

tonov
10-01-2010, 17:31
Колеги преди 2-3 седмици както карам и ми светна лампа номер 9 и всеки път когато дам на контакт и тя не изгасва, и само върти стартера и неще да запали... пробвах със всички ключове които имам нищо не става. Колата е алфа 145 Боксер 1.6
Ако някой помогне ще съм много благодарен...

Откачи масата на акумулатора за 20-ина минути и пак пробвай

valiogb
10-01-2010, 18:12
На мен редовно ми го прави тоя номер.Оправям го по следния начин - давам на контакт и разкачам масата на акумулатора , закачам масата и по наи бързия начин вадя ключа от контакта. И о чудо веднага се оправя имобилаизера , незнам дали при тебе ще деиства но при мен има ефект . Успех

Наско
24-01-2010, 15:04
Колеги 5 страници изчетох и не разбрах на 100% да има някой сигурен за к'во е ламбъ №10?На 155 я има и на таблото и на това под климатроника.Не светят заедно!
Масло има така че не е за маслото, вода има - не е и за водата, спирачна течност има - не е и за спирачки.Единственото нещо дето няма е бензин.....

tonov
24-01-2010, 17:39
На 145/6 тая ламба не свети никога :) Няма я

abart_
24-01-2010, 23:54
при мен,не само една а повечето лампи никога няма да светнат :biggrin:
тъй като ми работят само 1,2,4,13 и тия за светлините

YORDAN alfa maniac
25-01-2010, 00:53
Откачи масата на акумулатора за 20-ина минути и пак пробвай
аз така се оправих и според мен това е начина. Даже 20мин са много....
Лошото е че и аз 5 мин въртях на стартер докато се усетих какво трябва да направя, не бях забелязал, че свети лампа 9

---------- Post added at 01:53 ---------- Previous post was at 01:46 ----------

искам да отбележа, че след като си сложих на 146-цата от подписа, стакъв двигател от 155, се оказа, че на 155 мотора има два допълнителни датчика - един там където се завива масления филтър и един отзад на картера, които предполагам имат някаква връзка с тая лампа номер 10

tonov
25-01-2010, 19:32
155 има датчици за температура и налягане на маслото, свързани към съответни уреди на таблото. Освен това май имаше и контролна лампа за понижено ниво.

Majed_146
07-02-2011, 17:06
има лампа за нивото!

CHILIEV
11-02-2011, 10:18
Да питам нещо по-различно - как се разпределя светлината по индикациите? Всичко на всичко има 6 лампи - останалото на диоди ли е?

http://italauto-bg.net/forum/download/file.php?id=16008

п.п. АБС-а трябва ли да свети, когато сработва или само, когато има проблем?

Датчика за колана не свети при мен. Възможно ли е да го няма като опция?

DerMeister
11-02-2011, 14:28
ABS-a свети само за няколко секунди като дадеш на конакт, после изгасва.
Ако се активира, НЕ свети, само при проблем.

Индикация за колан при мен не свети и при всички други 145/6, на които съм се возил, не съм виждал да свети.

tonov
11-02-2011, 19:00
Да питам нещо по-различно - как се разпределя светлината по индикациите? Всичко на всичко има 6 лампи - останалото на диоди ли е?

http://italauto-bg.net/forum/download/file.php?id=16008

п.п. АБС-а трябва ли да свети, когато сработва или само, когато има проблем?

Датчика за колана не свети при мен. Възможно ли е да го няма като опция?

Това със стрелките са ти лампите, като тази горе вдясно на снимката е индикатора за дългите, останалите са подсветка. Всички контролни "лампи" са всъщност светодиоди.

CHILIEV
11-02-2011, 23:13
Ако се активира, НЕ свети, само при проблем.

Това не го разбрах - ако се активира по принцип трябва да светне така ли?

...
мерси ;)

DerMeister
13-02-2011, 02:37
Да го кажем така:
- лампата за ABS свети само при проблем и при първоначалния check преди да запалиш.
- когато при рязко спиране, се включи ABS-а, лампата НЕ светва.

CHILIEV
13-02-2011, 09:55
Да го кажем така:
- лампата за ABS свети само при проблем и при първоначалния check преди да запалиш.
- когато при рязко спиране, се включи ABS-а, лампата НЕ светва.

Ясно. Мерси :drunk:

bobi_kz
04-03-2011, 17:44
на моето табло където са индикациите точно в средата има една точка на която няма диод?? също така имам и още 1 индикация която представлява едно зъбно колело в нещо като кръгче (извинявам се ако не съм ясен) ;)

bobi_kz
05-03-2011, 17:19
имам 1 въпрос имам такава индикация за колан обаче на нея няма диод какви са диодите колко волта мисля да си сложа искам да я имам тази индикация хаха :) какъв трябва да е диода?

tonov
05-03-2011, 17:40
При положение че няма датчик за колана, не знам как ще го свържеш? Иначе си е най-обикновен червен диод.

Ivo_
05-03-2011, 17:55
имам 1 въпрос имам такава индикация за колан обаче на нея няма диод какви са диодите колко волта мисля да си сложа искам да я имам тази индикация хаха :) какъв трябва да е диода?

145 / 146 нямат индикация за колан.
и аз се бях заблудил че е за колан, а всъщност е лампа за теста на airbag -a . при колите които имат монтиран airbag, светва при контакт за няколко секунди и гасне. при мен е така, 1 airbag, само за шофьора.

bobi_kz
05-03-2011, 17:56
аха ок!знам че няма датчик на колана мислех си дали не е само предопредителна светлина в смисъл като дадеш на контакт свети и след това като запалиш да изгасва? някви идеи

lube_s
08-03-2011, 10:00
Колеги,вчера по време на движение моята Алфа 146 (1.6 ТС) угасна и повече не иска да запали.Светна ми лампата с ключа,доколокото разбрах това е лампа номер 9.Свалих клемата за няколко минути,обаче никаква промяна.Алфата умря.

DerMeister
08-03-2011, 18:39
Виж да не е нещо такова:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=35198&highlight=%F0%E5%EB%E5%F2%E0

alfinio
09-03-2011, 15:03
Колеги гледам че има мн. отговори за №7 ,я кажете със сигурност защо свети

DerMeister
09-03-2011, 15:17
Със сигурност свети поради някакъв проблем, който е записал ЕКУ-то.

А какъв е проблемът си видял сам, че не може да се каже със сигурност. Много отговори и много възможни проблеми, отиди на диагностика и ще разбереш.

JORDANGT
28-03-2011, 22:51
Срам не срам дойде време и аз да се похваля!!!
След откачане и човъркане на кабелите на дюзите(докато работи мотора),без да искам докоснах някъде на маса и колата изгасна.В следствие на това светнаха лампи 7 и 9,изгасна ми индикатора за количество ГАЗ(целия бутон и всички лампи) и от тогава няма палене.Проверих уж всички предпазители,окачах масата за 5мин(без да съм дал на контакт) и нищо.Какво изгоря или сработи незнам.МРАЗЯ Я ТАЯ КОЛА(146 1.8 99г.с мотор от 166 2.0 и ГИ)
Моля за малко помощ за да мога поне да я закарам на ход до сервиза(гаража на един приятел).

mordohy
28-03-2011, 22:59
На дюзите идва плюс от релето и се управляват по минус от компа.
С докосване на маса, може да окъсиш само силовата верига, но не и компа!
Това е добрата новина!
Лошата е, че си предател и все повече деградираш!
Плащаш за моралното си падение!:repuke:
Покай се и си вземи нещо с еднакви цифри накрая, за да не пускаш подобни постове!:kiss:

kolev
29-03-2011, 10:37
е как го нареди човека :crazy: . остави го да си смени бушончето. аз на 33-ка такова нещо като изгорял бушон не съм виждал или ще е инсталацията или нещо друго :lol:

JORDANGT
29-03-2011, 20:15
Не се стискайте де.Дайте някакви жокери защото ще я смачкам с големия чук!!!

kolev
30-03-2011, 10:45
при главното реле го търси някъде. твоето мисля че беше около акумулатора.

Gogo_san
02-04-2011, 15:13
Колеги,на оборотомера ми изгоря някакво диодче явно,защото половината свети половината не, (най-дясната част на таблото) а и No.6 ми свети постоянно,може ли някои да ми каже откъде точно да го сменя тоя диод и за номер 6 как да проверя дали само нещо е откачено или има др проблем?

455115
02-04-2011, 18:49
Колеги,на оборотомера ми изгоря някакво диодче явно,защото половината свети половината не, (най-дясната част на таблото) а и No.6 ми свети постоянно,може ли някои да ми каже откъде точно да го сменя тоя диод и за номер 6 как да проверя дали само нещо е откачено или има др проблем?

Не е диод, а обикновена крушка (сваляш 4те болта да падне таблото и сменяш) А за №6 само с диагностика можеш да разбереш

Gogo_san
05-05-2011, 13:41
Къде са тези 4 болта,че само 2 виждам,които са отгоре и като ги развия горната част играе,а отдолу е закачено и ме е страх ако го напъна да не го счупя.

455115
05-05-2011, 23:53
Къде са тези 4 болта,че само 2 виждам,които са отгоре и като ги развия горната част играе,а отдолу е закачено и ме е страх ако го напъна да не го счупя.

От долу са щипки (дърпаш към теб), под тях самото табло се държи на други 2 болта

toni-alfista
07-05-2011, 21:36
Колеги ако някой може да ми помогне-къде по таблото трябва да изписва външната температура на 146 1.9 jtd

Bobo
07-05-2011, 22:10
Колеги ако някой може да ми помогне-къде по таблото трябва да изписва външната температура на 146 1.9 jtd

Никъде колега ;)

toni-alfista
07-05-2011, 22:24
Защо? при положение че има датчик за температурата?

Bobo
07-05-2011, 22:28
Защо? при положение че има датчик за температурата?

Можеш да пробваш с меил на info@alfa-romeo.com или квото си измислиш там ;)

kolev
08-05-2011, 09:09
външния сензор в огледалото е само за климатика.

trustworthy
08-05-2011, 09:44
Можеш да пробваш с меил на info@alfa-romeo.com или квото си измислиш там ;)

С копие на pop@armenia.com :)
Едва ли някой може да даде логично обяснение за това недоразумение, но е факт, че145/6 пазят в тайна външната температура :)

Bobo
08-05-2011, 19:11
С копие на pop@armenia.com :)
Едва ли някой може да даде логично обяснение за това недоразумение, но е факт, че145/6 пазят в тайна външната температура :)

И не само и ГТВ е така ;)

kolev
09-05-2011, 10:23
нали си вътре в колата, за какво ти е да гледаш температурата отвън и да се тормозиш с глупости :)

Bobo
09-05-2011, 22:11
нали си вътре в колата, за какво ти е да гледаш температурата отвън и да се тормозиш с глупости :)

Хахахах може да иска да знае кога да отваря джама :)

DiNoSaUR
10-09-2011, 23:36
Здравейте Колеги,

:lupe: е това ограденото примигва от време на време ако някой има представа ,какво означава, ще съм много благодарен и аз да разбера .:?

Таблото показано горе е на 145 тд

kolev
11-09-2011, 08:17
Здравейте Колеги,

:lupe: е това ограденото примигва от време на време ако някой има представа ,какво означава, ще съм много благодарен и аз да разбера .:?

Таблото показано горе е на 145 тд

високо налягане на турбото.

DiNoSaUR
11-09-2011, 21:49
Много се рових нямах голям успех.
Благодаря сега да видим, защо става тъка :)
..:go:

kolev
12-09-2011, 10:18
ми щото някой ти е натегнал турбото да върви повече колата предполагам.

bobi_kz
09-12-2011, 17:48
колеги имаме ли индикация за изгорели крушки на фаровете?? при 146 :calc:

kolev
09-12-2011, 17:59
колеги имаме ли индикация за изгорели крушки на фаровете?? при 146 :calc:

добре че такова нещо нямаме :D :D :D

bobi_kz
09-12-2011, 18:03
хахахха ясно значи по-добре, че и там проблеми щеше да има благодаря за бързия отговор ;)

nasko_e81
18-03-2012, 21:44
Некои от тия лампи никога нема да ги видиш да светнат, аз даже не знам че има такива... На боксера имаше лампа за 4х4 :roll: Аз за 145/6 4х4 не съм чул.

Сега видях No11 - мноо ценна лампа, ама досега знам да е светвала само на naso. Принципно тя светва когато е задействан инерционния ключ за бензиновата помпа (тва с бутона под шоферската седалка)

Може ли да попитам, как точно действа този бутон под шофьорската седалка, и само при бензиновите Алфи ли действа :gruebel: ( защото моята е JTD и го има, но дали действа незнам)? Благодаря предварително! :respect:

tonov
18-03-2012, 22:36
Може ли да попитам, как точно действа този бутон под шофьорската седалка, и само при бензиновите Алфи ли действа :gruebel: ( защото моята е JTD и го има, но дали действа незнам)? Благодаря предварително! :respect:

На всички 145/6 е монтиран инерционен прекъсвач, който се задейства при удар и прекъсва масата на горивната помпа, за да изгаси двигателя и предотврати евентуален пожар при катастрофа. С натискане на бутона под седалката се възстановява веригата (възможно е задействането на прекъсвача и при скачане в някоя сериозна дупка да речем). Ако прекъсвачът не е изключил, натискането на бутона не променя нищо.

nasko_e81
19-03-2012, 15:28
Благодаря много за изчерпателният отговор колега! :notworthy:

Rado_1255
10-12-2012, 15:06
Считано от днес сутринта и аз се включвам в клуба на светещата лампичка №7 ... 158 1.9 JTD е колата всичко си върви точно, но нещо ме притеснява .... не е от грешки проверено е

tonov
10-12-2012, 19:05
Считано от днес сутринта и аз се включвам в клуба на светещата лампичка №7 ... 158 1.9 JTD е колата всичко си върви точно, но нещо ме притеснява .... не е от грешки проверено е

Колега, няма такъв модел алфа. Сигурно си искал да напишеш 156 ;) И лампичката свети точно от грешки. Иди да провериш на друго място. Щом свети, има проблем.

пп: има друг раздел за 156, тука е за 145/6

Rado_1255
10-12-2012, 21:53
Извинявам се, благодаря ... и да объркал съм клавиша ха-ха :)

killuminati
12-12-2012, 11:22
при мен след чистене на дюзи ми светна тази лампа Номер 7 , явна са ми прецакали датчика. Нека си свети

DerMeister
12-12-2012, 13:03
Лампата няма "датчик". Това е индикация за проблем засечен от ECU-то най-общо казано.

mitko_o
22-01-2013, 11:46
Колеги наскоро си взех една 145 1.9jtd от една седмица забелязвам че лампа номер 7 светва понякога и после изгасва.До колкото разбрах тя има общо с горивната система...та въпроса ми е възможно ли е да свети заради качеството на горивото

Bekich
08-04-2013, 17:01
7 светва от време на време и след малко изгасва .... досега не съм я хванал точно при какви условия

9 пак така .... понякога свети, понякога не свети

nikolchoni
08-04-2013, 17:06
7 светва от време на време и след малко изгасва .... досега не съм я хванал точно при какви условия

9 пак така .... понякога свети, понякога не свети

7-ма е нормално да ти свети(сигурно го прави когато я караш продължително на загрял мотор), в предвид това, че си на газ.
За 9-та, имаше теми за този проблем, но съм ти писал в 1-та тема всички тези неща да ги кажеш на Румен, всичко ще ти оправи.

Bekich
08-04-2013, 17:09
Всичко ще си кажа аз. Искам да си я направя да си ни вози без ядове.

SCRATER
20-06-2013, 14:27
Здравейте, относно така хубаво светещата лампичка №7 - такааа, аз карам 166 - 2 T.S. - която е с газов инжексцион, работеше перфекно двигателя и на газ и на бензин докато не светна заветната лампичка №7!!! Откакто започна да ми свети постоянно колата започна да си мени оборотите както и когато си поиска и на газ и на бензин. Някой сблъсквал ли се е с този проблем и ще съм му благодарен да сподели ако знае как да се оправя с него!

bobi_kz
24-08-2013, 21:19
1 светна днес след доста каране за 3 4 дена минах към 1000 км. и преди малко като се прибирах карах малко по-бързо и като се загледах видях че 1 свети знам че акумулатора не се зарежда в този случай, откачих клемите за малко да видя какво ще стане дали ще изгасне ако не изгасне къде да търся проблема в алтернатора ли?

CHILIEV
25-08-2013, 23:19
Алтернатор, кабели, акумулатор, реле-регулатор.

ivaka89
29-08-2013, 23:52
Ще помогна с каквото мога и зная:

лампа 1: Акумулатора не се зарежда (при подаване на контакт светва и изгасва няколко секунди след като запалите, ако всичко е наред)
лампа 2: Проблем с маслото (при подаване на контакт светва и изгасва няколко секунди след като запалите, ако всичко е наред)
лапма 3: Само за JTD - Подгряване на свещите (свети жълто) След изгасване се пали автомобила. При проблем лампичката мига.
лампа 4: Отопление на задното стъкло (свети жълто)
лампа 5: ...
лампа 6: Проблем с airbag. При подаване на контакт свети за около 4 секунди и изгасва ако всичко е наред.
лампа 7: Проблем с горивната система. (при подаване на контакт светва и изгава след няколко секунди след като запалите автомобила, ако всичко е наред)
лампа 8: Не сте си сложили колана.
лампа 9: Проблем в имобилайзера (кода в ключа) (при подаване на контакт светва жълто и изгасва веднага ако всичко е наред. В кижката описват светването на този индикатор като ВЪЗМОЖНА ГРЕШКА в кода на ключа и съветват собствениците да проверят документацията как да оправят проблема (може би с различните ключове или да занесат картончето си с кода на майстор, но ако светят заедно 9 и 7, тогава има проблем в самата код система на колата.
лампа 10: ...
лампа 11: Автоматично прекъсване на горивото (светва жълто)
лампа 12: Проблем с ABS (при подаване на контакт светва и изгасва след 4 сек., ако всичко е наред)
лампа 13: Проблем със спирачната течност (изтичане и др.) Свети и при вдигната ръчна спирачка.
лампа 14: Проблем с накладките. При проблем свети червено или премигва когато натискате педала на спирачката.
лампи 16,17,18 предполагам знаете - халогени, габарити-къси, дълги светлини.
лампа 15: Интересна лампа, би трябвало да свети при включване на задните светлини (демек бялата лампа за задна, или не знам)

При едновременно светване на 12 и 13 - Проблем с EBD.

В момента не мога да намеря инфо за 5 и 10 но ще се постарая. Дано да съм ви бил полезен.

5 е десен аербег, изключен (бебешко столче когато слагате )
10 съм го виждал на браво жтд 99, след 99 са показват на мястото на километража нивото за маслото и тази лампа е неизползваема .
Но не знам за какво, ще е точно :)

ivo_63
20-10-2013, 18:31
индикатор № 10 е за минимално ниво на маслото / да долеете масло /, но за да заработи трябва щеката за маслото да ви е с датчик, а повечето са обикновени, т.е., не работи тоя датчик.

darkman
29-04-2014, 20:21
Здравейте колеги номер 7 ми свети постояно.Спирам колата гася я и пак я паля и се скрива за около 1-2 км и пак се появява. Сменяха ми съединител възможно ли е нещо да са откачили и да са забравили да го закачат??
Колата е Alfa Romeo 145 1.6 Boxer

ivan dimitrov
29-04-2014, 20:57
---

darkman
29-04-2014, 21:16
Може ли малко помощ къде се намира този кабел и къде точно да го закача

ivan dimitrov
29-04-2014, 23:07
---

Vagalinski
02-03-2015, 13:29
Здравейте колеги. От скоро карам 146 TD от 98-ма. От още по-скоро ми пресветва лампата, която се намира над уреда за темепература на охладителната течност. Предполагам е индикация за висока температура, но при мен свети понякога преди студен старт. След като запаля колата лампата изгасва и премигва още при студен двигател и най-често при по-големи вибрации. От неравен път например. Общо взето свети когато си иска. Има течност в разширителния съд, а и не видях да има датчик на нивото там. Не знам дали термостата ми е наред, защото извънградско не вдига повече от 80 градуса. Предполагам някъв датчик (не погледнах дали термостата има). Някакви идеи?

Kemran_rs
13-05-2015, 19:49
да питам и аз за номер 7, горивна система... Днеска имах час за фризьор и малко закъснявах. Признавам си, че доста настъпвах алфата (156 1.6 само на бензин) и малко преди да стигна видях че мига без никаква последователност в интервалите на мигане... малко продължително, после бързо премигване и т.н.. След като бях готов с фризьора, си запали напълно нормално и до вкъщи не е светвала. Има ли от какво да се тревожа или да покарам 1-2 дни спокойно без да настъпвам и да видим. Надявам се е станало от много газ дето давах :go:

P.S. открих темата чрез търсачката и чак като написах поста видях, че е в раздела 145/6, но лампата си е същата, да ме извиняват колегите :)

GeorgiPr.
04-09-2015, 21:39
Да споделя и аз ... 1-во да кажа на колегата " ivan dimitrov " - аз от 1год. карам с откачена л. сонда и не ми е святкала въпросната лампа номер 7, но уви днес и на мен ми се случи. Не съм "настъпвал" колата а си светна пущината :brickwall: ... Та и аз се чудя от какво може да е :unsure:. Съмнява ме да е л.с. така че ако някой знае със сигурност от какво може да е ще сме му благодарни ....
П.С. Става въпрос за 145 1.6 ТС на газ-бензин !!

DerMeister
05-09-2015, 11:42
Може да светне от 100 неща, за да разбереш трябва да отидеш на диагностика. Може да изгасне във всеки един момент. На мен ми светна поне 10 пъти от София до Бургас по едно врене изгасна и вече 1000км не е светила...