View Full Version : Въпрос за зимни гуми
С риска да повтарям темата, но не открих такава в търсачката.
Значи летните ми гуми са 195/50/15' с лети джанти. Въпроса ми е, ако искам да остана с тея джанти проблем ли ще е да сложа зимни гуми с такива параметри или трябва да слагам железни и по-малки гуми?
аз съм със същия размер ЗИМНИ гуми,195/55/15 с доста сериозен грайфер,и някой път ми пристъргва в десния подкалник отпред> особенно като сме повечко хора вътре:meeting:
Колата няма да се товари повече от двама човека. Препоръчайте марка :clap2:
didkoldihno
16-11-2008, 19:45
Колата няма да се товари повече от двама човека. Препоръчайте марка :clap2:
малко скъпички но найстина качествени YOKOHAMA :)
185/60/15 е идеалния размер:devil:
За зимни - Фулда или Гиславед. От по-бюджетните - Максис.
Jororacing
16-11-2008, 22:44
аз свалих летите джанти които бяха сас 195/50/15 и сложих железарките сас 4 чисто нови Fulda 185/60/14
А голяма ли е разликата дали ще остана с алуминиевите или ще сложа железни?
Все пак във Варна условията не са балкански и е рядкост да се задържи снежна покривка по пътищата.
Те такива отивам и аз да пазарувам днес или утре :-P
DerMeister
17-11-2008, 11:12
А голяма ли е разликата дали ще остана с алуминиевите или ще сложа железни?
Все пак във Варна условията не са балкански и е рядкост да се задържи снежна покривка по пътищата.
Алуминиевите джанти не е хубаво да се карат зимата, защото при студ алуминия се чупи по-лесно, а в преспите и хлъзгавините по-трудно се виждат дупките и лесно може да се нацепиш в някой бордюр.
Gislaved , Nokian , Kleber , Fulda
Но за мен като човек от бранша По добри зимни гуми от Nokian-а няма просто финландците са спец в това отношение за летни не говорим :) :hehe:
dido76bg
17-11-2008, 12:57
Аз спуках лятната - направо е разпрах и днеска ще слагам отново Тойо 186/60/15 от Радиал. Само се чудя кой от 3те им модала да си вземя....
http://www.toyotires.bg/tire_list.php?id=2
Като по-ефтина алтернатива бих предложил Cormoran SnowPro.Два сезона карах с тях на фиат-а и не съм имал никакви проблеми,където съм искал винаги съм стигал.Много съм доволен от тях.
В момента алфата е с Uniroyal RainSport,с които най-вероятно ще изкара зимата.Иначе бих си взел Fulda Kristal Montero или Barum Polaris.
С риска да повтарям темата, но не открих такава в търсачката.
Значи летните ми гуми са 195/55/15' с лети джанти. Въпроса ми е, ако искам да остана с тея джанти проблем ли ще е да сложа зимни гуми с такива параметри или трябва да слагам железни и по-малки гуми?
Направих покупката и аз днес - та точно от този размер 195/55/15 летни минах на 185/60/15 зимни - Gislaved EuroFrost 3 - на много добра цена ги дават в Диана :magic:
Добре й стоят, сега остава да видим при зимните условия как ще е :)
Та по въпроса - аз лично предпочетох да не се занимавам с други джанти и т.н., пък и колата така изглежда доста по-добре, отколкото с железа :)
LeoVin4i
18-11-2008, 19:33
Аз карам със 195/55/15 зимни и летни и нищо никъде не опира. Зимните ми са MALOYA CRESTA 220 от които съм много доволен.
Аз съм с Firestone (май така се пишеше)вече втора зима, страшни са и не са от най-скъпите ;)
h.marinsky
19-11-2008, 21:28
Алуминиевите джанти не е хубаво да се карат зимата, защото при студ алуминия се чупи по-лесно, а в преспите и хлъзгавините по-трудно се виждат дупките и лесно може да се нацепиш в някой бордюр.
Не са проблем за алуминия толкова температурните разлики, колкото лугата и солта, която се хвърля по пътищата. Алуминия не е устойчив на алкални соли, каквито се съдържат в разтворите, които се хвърлят по пътищата и става на шупли като швейцарско сирене. За това през зимата по-добре със стоманени джанти, а за лятото алуминиевите. Колкото до размера на джантите важен е този, който производителя препоръчва.
156 TS 2.0'99
Не са проблем за алуминия толкова температурните разлики, колкото лугата и солта, която се хвърля по пътищата. Алуминия не е устойчив на алкални соли, каквито се съдържат в разтворите, които се хвърлят по пътищата и става на шупли като швейцарско сирене. За това през зимата по-добре със стоманени джанти, а за лятото алуминиевите. Колкото до размера на джантите важен е този, който производителя препоръчва.
156 TS 2.0'99
Ами, то джантите всъщност не са алуминиеви, а са изработени от така наречените леки сплави. Освен това веднъж са боядисани и втори път са лакирани. Несъстоятелно е и твърденията, че през зимата тези джанти стават ''по крехки", ''по чупливи'' и каквото там се сетите. Иначе казано - освен финансова, няма никаква пречка целогодишно да се кара с такъв тип джанти.
Ами, то джантите всъщност не са алуминиеви, а са изработени от така наречените леки сплави. Освен това веднъж са боядисани и втори път са лакирани. Несъстоятелно е и твърденията, че през зимата тези джанти стават ''по крехки", ''по чупливи'' и каквото там се сетите. Иначе казано - освен финансова, няма никаква пречка целогодишно да се кара с такъв тип джанти.
В Пазадрджик съм забелязал , че всяка зима по - скъпи коли масово слагат стоманени джанти ... и не чак толкова скъпи , разбира се. Явно си има някаква причина за това :unsure:
trustworthy
20-11-2008, 11:37
Ами ако ще се слагат вериги, в общия случай летите джанти не са най-добрия вариант ;)
В Пазадрджик съм забелязал , че всяка зима по - скъпи коли масово слагат стоманени джанти ... и не чак толкова скъпи , разбира се. Явно си има някаква причина за това :unsure: Финансова
Ами ако ще се слагат вериги, в общия случай летите джанти не са най-добрия вариант ;)Зависи от веригите
От години вторият ми чифт джанти (за зимните гуми) винаги e бил и е Alloy Wheels. Никога не съм имал проблем нито с корозия, нито с вериги. Споделям личен опит. Ако някой има друго впечатление, нека да каже - само да не е нещо от сорта на "Имах един приятел, който чул..." :bored:
mengi_86
20-11-2008, 13:58
само фулда кристал
Pepo ,
нещо не ме разбра... Карай ;)
Pepo ,
нещо не ме разбра... Карай ;)
Аз те разбрах, но ти не ме разбра :-?
Защо баровците в Пз карат с тенекета - виж цената на 17'' alloy и цената на 17'' usual. Цените на гумите от този размер и нагоре също са убийствени. От 16'' на 17'' е колкото от Земята до небето. Нямат нищо общо с разликата м/у 15'' и 16'' - това което караме с наш'те коли. А това, че карат скъпи коли прави ли ги по ''запознати" (теория за "крехките" джанти) от останалите?
:cheers:
h.marinsky
20-11-2008, 20:35
Боядисани и лакирани са от външната страна, а отвътре си е гол метал. Освен това лака не е много здрав и лесно се надрасква и олющва. На предишната ми кола след 2 зими каране сега лака е надигнат и ако натисна с пръст пада. Иначе на мен лично ми е по-евтино да си купя само комплект зимни гуми и да обуя летите джанти, а не да давам 100-150 лв още за стоманени джанти. :smile:
Боядисани и лакирани са от външната страна, а отвътре си е гол метал.
Не е гол метал
J_I_V_K_O
21-11-2008, 22:14
Аз пък на либрата сложих на летите джанти зимни 195/60/15 Continental до сега с такива несъм карал дано излязат читави. За жалост 15-ки 4х98 неможах да намеря а 14 невлизат от супорта. Кво може да има стане зимата на летите ? :calc:
bobi_j_i
24-11-2008, 12:47
Колеги, ако сложа на летите джанти/в момента с гуми 195/50/15/ зимни гуми 185/60/15, дали ще опират?
Колеги, ако сложа на летите джанти/в момента с гуми 195/50/15/ зимни гуми 185/60/15, дали ще опират?
Колега всичко зависи от това колко растояние имаш сега от гумата до калника,но с тези гуми 185/60/15 ще ти се вдигне около 1см,1.5см най мн.Прецени дали имаш толко растояние и готово!Аз имах същия проблем,но направих следното;взех си 185/65/14 + железни джанти 14-ки и така мисля че е най добре.
И аз съм на 185/65/14 и си екстра. А преди бях 195/50/15 с много голям борд и при повечко хора яко стържене имаше, така че 195/60/15 не бих пробвал.
Сложих си на алуминиевите Matador 195/50/15 и се държат идеално, доволен съм 8-)