PDA

View Full Version : плазма или елсиди?



galinves71
20-11-2008, 18:21
колеги дайте мнение за кое е по-добро и здраво.

Stoyan Georgiev
20-11-2008, 18:26
lcd по мои знания дава по-добър образ иначе плазмата е по-евтина уж.. или беше обратното :unsure:

едното е по-евтино, другото вади по-добър образ, това е разликата

galinves71
20-11-2008, 18:31
lcd по мои знания дава по-добър образ иначе плазмата е по-евтина уж.. или беше обратното :unsure:

едното е по-евтино, другото вади по-добър образ, това е разликата
обратно е за цената а за образа също не съм съгласен.снощи гледах 1 плазма 42ка и от разстояние от 30-40см се вижда перфектно а при лсд си иска разстояние и съответно цената е по2.

crocodil
20-11-2008, 18:36
Важна е резолюцията. Повечето плазми са с някаква изродена, много по едра от тази на LCD (HD ready/HD), и пикселите не са с напълно квадратна форма.

За 32" си трябва минимум HD ready (720p), а за 42" FullHD (1080p).

Kuku
20-11-2008, 18:47
Таз тема не е ли разисквана вече ;)
Разтърси се и ще намериш отговор на въпросите си!

nikotm
20-11-2008, 19:12
колеги дайте мнение за кое е по-добро и здраво.


Зависи какво ще гледаш,кабелна или цифрова.За кабелна силно ти препоръчвам качествен 100 херцов телевизор.А,ако твърдо си решил лсд или плазма по-добре лсд те имат по-добри шумоподтискащи филтри и по-малко ще те дразни аналоговия сигнал от кабелната.

Nasko_77
20-11-2008, 19:54
Таз тема не е ли разисквана вече ;)
Разтърси се и ще намериш отговор на въпросите си!Ма нали е по-сладко... друг да ти сготви гювеча:whistle:

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=15944&highlight=%CF%CB%C0%C7%CC%C0

Mury
20-11-2008, 20:00
ЛСД е истината :unsure:

Nasko_77
20-11-2008, 20:04
ЛСД е истината :unsure:Точно...:th_up:
Но нека види човека в темата, защо:cheers:

georgyg
20-11-2008, 20:04
Отговор в тази тема или в предишната няма да намериш.
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,35005.0.html - има препоръчвани модели.
Това с резолюцията е малко майтап, защото зависи какво ще подадеш. Full HD телевизор на кабелна телевизия е огромен майтап.
В къщи имаме от 3-4 месеца плазма PANASONIC TH-42PV80P и е супер за телевизия и за DivX филми.
А между ЛСД и плазма има доста голяма разлика.

Едит: В 90% от постовете преди мен има много невярна информация, както и липса на каквато и да е аргументация.

Mury
20-11-2008, 20:10
Едит: В 90% от постовете преди мен има много невярна информация, както и липса на каквато и да е аргументация.

Ами кажи вярната информация,да научим нещо :coolio: :coolio:

Nasko_77
20-11-2008, 20:19
Едит: В 90% от постовете преди мен има много невярна информация, както и липса на каквато и да е аргументация.
А ся де..:screwy:8)

Nasko_77
20-11-2008, 20:23
И това ли не върви?

Основни концепции на LCD технологията

Течните кристали представляват органични съединения с дълги молекули, които в естествено състояние се характеризират с наличие на близко и отсъствие на далечно подреждане, т.е. най-често съседните молекули се разположени успоредно по дължина една на друга, но като цяло съвкупността им е по-скоро хаотична.
В LCD панелите течните кристали се затварят между две успоредни прозрачни плоскости с много фино набраздена вътрешна повърхност. Молекулите на течните кристали следват ориентацията на вътрешните набраздявания, и тъй като двете плоскости са набраздени под ъгъл 90° една спрямо друга, това води до своеобразно „усукване" на молекулите. Пътят на светлинните лъчи зависи от подреждането на молекулите и при преминаване през слоя от течни кристали светлината може да промени направлението си.
При типичния TN (Twisted Nematic) дисплей току що описаната течнокристална структура се загражда от двете страни с допълнителни поляризационни филтри, чиито вектори на поляризация са взаимно перпендикулярни. При движението си през тях светлината се поляризира от първия филтър, но преминавайки през „усуканите" течни кристали завърта направлението на поляризация на 90° и по този начин достига до втория филтър с подходящата ориентация, за да премине напълно безпрепятствено през него. Ако обаче приложим електрично напрежение, молекулите на кристалите се „изправят" следвайки посоката на силовите му линии. Тогава вече светлината остава непроменена при пресичането на течнокристалния слой и достигайки до втория поляризационен филтър се блокира напълно, т.е. на екрана в съответната зона се образува черен пиксел. Казано накратко, при отсъствие на напрежение светлината преминава безпрепятствено и формира светъл пиксел, а при прилагане на напрежение тя е блокирана и на екрана се образува черен пиксел. Ролята на светлинен източник изпълнява флуоресцентната подсветка, чиито лъчи се разпределят равномерно по цялата площ на екрана.
Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели. Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината, с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова по-„пъргава" е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите. С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.
Другият основен проблем при старите LCD панели бе малкия ъгъл на виждане, който ги правеше непригодни за внедряване на телевизионния пазар. Напоследък обаче се появиха IPS (In Plane Switching) и S-IPS (Super IPS) панели, които значително разширяват ъгъла на виждане във всички посоки. Аналогично действие има и въведената от Fujitsu MVA (Multi Domain Vertical Alignment) технология. Без да се спираме в излишни детайли около тяхната същност, ще сравним крайния ефект от прилагането на S-IPS или MVA. Предимствата на MVA - при него се губи по-малко яркост, отколкото при IPS. Контрастът при MVA обикновено е по-висок, но за сметка на това деградира в по-голяма степен при увеличаване на зрителния ъгъл в сравнение с IPS. Недостатъците на MVA дисплеите - по-скъпи са от S-IPS и не са толкова убедителни в предаването на черното. Обърнете внимание, че някои производители (Sony и Samsung например) използват PVA технология за по-широк ъгъл на видимост на дисплеите, която по същество е сходна с MVA.

Основни концепции на плазмената технология

Плазмените панели, наричани често PDP (Plasma Display Panel) са изградени от огромен брой клетки, пълни с червен, зелен и син фосфор, които формират отделните цветни пиксели. При прилагане на напрежение върху миниатюрни прозрачни електроди, разделени от диелектричен слой MgO и разположени в среда от смесени благородни газове неон и аргон, между въпросните електроди възниква плазмен разряд, съпроводен с емисии на ултравиолетовата светлина. Тези емисии взаимодействат с фосфора и го карат да излъчва светлина във видимия диапазон на спектъра. Всеки пиксел се състои от три субпиксела - червен, зелен и син. Интензитетът на цветовете се контролира чрез промяна на броя и дължината на приложените върху съответните електроди управляващи импулси.

Сравнение между специфичните особености на двете технологии
Икономичност

Плазмените телевизори категорично консумират много повече електроенергия от икономичните LCD панели.

Време на живот

Почитателите на TFT LCD изтъкват като основен контрааргумент във вреда на плазмените телевизори факта, че с времето върху екрана на плазмата се „прогарят" силуетите на някои статични изображения. При употреба с рекламна цел на публични места, където плазменият дисплей показва денонощно едни и същи лога или статични картини, това наистина може да се превърне в проблем. При домашна употреба обаче, когато плазмата се използва за гледане на DVD филми и телевизионни програми, тя ще издържи дълги години без каквато и да е видима промяна в качеството на изображението.

Честота на опресняване

При LCD от ключово значение е времето на отклик (по принцип това е времето за превключване на пиксела от напълно бяло до напълно черно състояние и обратно), което повечето производители напоследък мерят между две различни нива на сивото с аргумента, че това дава по-адекватна представа за качествата на телевизора при употребата му в реалния живот. До скоро LCD се представяше много по-зле от CRT и плазмите в това отношение, но последните S-IPS и MVA екрани поизравниха везните, а внедряването на ODC (Over Driving Circuitry) на практика напълно заличи изоставането им.

Ъгъл на виждане
Причината да се отделя такова внимание на този параметър, е стремежът да се избегнат дразнещите промени в цветовете при промяна на зрителния ъгъл. Плазмите по принцип нямат подобен проблем, а прилагането на новите технологии в TFT (като гореописаната S-IPS например) реши напълно въпроса и за LCD.

Електроника

Факт е, че производителите на TFT панели са много по-малко от производителите на LCD телевизори, т.е. често се случва различни модели LCD телевизори да използват абсолютно идентични TFT панели. Нека това обаче не ви заблуждава - телевизорите с еднакви панели може да демонстрират съществена разлика в качеството на картината, в зависимост от типа и качеството на електронните компоненти, използвани за обработка на сигнала.

Яркост

Плазмите теоретично имат по-висока пикова яркост от LCD, но те пък от своя страна се характеризират с отлична средна яркост и то по протежението на целия екран, поради което реалните изображения често изглеждат по-ярки при LCD.

Контраст

В тъмна стая, контрастът на LCD и плазмените телевизори изглежда сходен, но истината е че LCD леко изостават по този показател, поради факта, че подсветката е непрекъснато включена и колкото и добри да са поляризационните филтри на екрана, част от светлината винаги се промъква през тях. От своя страна плазмите също не са с идеален контраст поради ефекта на послесветене на фосфора. В осветена стая обаче контрастът на LCD телевизорите изглежда на по-добро ниво.

Разделителна способност

От чисто технологична гледна точка е много по-лесно да бъдат произведени LCD телевизори с висока резолюция, отколкото плазмени такива. В таблицата към текста сме посочили означенията и стойностите на основните разделителни способности при телевизорите.

Работен режим Хоризонтална х вертикална разделителни способности
VGA 640 x 480
SVGA 800 x 600
XGA 1024 x 768
SXGA 1280 x 1024
UXGA 1600 x 1200
HDTV 1920 x 1080
HDTV plus 1920 x 1200
QXGA 2048 x 1536


Няколко въпроса за HDTV, които се чудите на кого да зададете
Какво всъщност е HDTV

Традиционните телевизионни приемници изобразяват картината с резолюция 480 линии. При HDTV (High Definition Television) картината се характеризира с много по-висока разделителна способност, от където идва и името на самия стандарт. Двата основни работни режима на HDTV са 720p (720 линии при поредова развивка на екрана с честота на опресняване 60 Hz) и считания от мнозина за "истински HDTV режим" 1080i, изобразяващ на екрана цели 1080 хоризонтални линии. HDTV програмите по принцип се излъчват във формат на екрана 16:9, който е по-широк от традиционния формат 4:3 и е особено подходящ за домашно кино.

Какво означават буквите "i" и "p" след 720p и 1080i

Символът "i" след параметрите на разделителната способност идва от interlaced и означава, че екранната развивка е презредова, т.е. на първия пас се визуализират половината от линиите, а другата половина остават за следващия пас. Тъй целият процес протича достатъчно бързо (честота на опресняване 60Hz означава че се извършват по 60 паса в секунда) човешкото око възприема картината като едно цяло, но на практика пълният кадър се сглобява два пъти по бавно, т.е. при честота 60Hz имаме 30 пълни кадъра в секунда. Означението "p" идва от "progressive" т.е. в случая развивката е поредова (често означавано в продуктовите каталози на български като "прогресивно сканиране"). В този режим информацията за линиите се изпраща последователно към екрана, т.е. линиите се визуализират една след друга на всеки пас. В резултат на това изходното изображение е по-стабилно и по-качествено.

Кой режим е по-добър - 1080i или 720p

На практика в режим 1080i (1920 х 1080) на екрана се появяват 2 милиона пиксела 30 пъти в секунда, а в режим 720p (1280 x 720) те съответно са 1 милион, но се обновяват 60 пъти в секунда. Някои хора предпочитат 720p заради по-стабилната картина. Други залитат по посока на високата резолюция на 1080i. В крайна сметка, изборът опира и до чисто субективното усещане, което картината оставя у зрителя. Сравнете образа при двата различни режима и преценете кой вариант ви удовлетворява повече. Двата режима ще продължат да съществуват успоредно още дълги години и съвместимостта на бъдещото HDTV оборудване с тях е гарантирана, така че не бива да се притеснявате за инвестициите си в скъп телевизор. Те няма да отидат на вятъра, след като единият формат изчезне за сметка на другия, тъй като такова нещо просто не се предвижда в обозримо бъдеще.

Трябва ли ми всъщност HDTV

Ако поставим въпроса конкретно за територията на България - тук вече се приема спътников сигнал на няколко чужди телевизии, които излъчват в HDTV формат. Разбира се, ако сте сред заклетите фенове на Канал1 или гледате само Big Brother по Nova, едва ли ви е нужен HDTV телевизионен приемник. В САЩ съществуват планове за масово преминаване към HDTV в рамките на следващите 2-3 години, а рано или късно HDTV вълната ще стигне и до нашите земи. Хората не купуват всеки месец телевизори от толкова висок клас, така че инвестицията в HDTV днес може да се оползотвори напълно в следващите няколко години, когато все още го използвате. Покупката на HDTV в крайна сметка зависи и от стила ви на живот. Ясно е, че по-състоятелните зрители, които едновременно с това са добре ориентирани в изкушенията на цифровата развлекателна индустрия (кино, DVD, конзолни видео игри) ще бъдат сред първите притежатели на HDTV телевизор. Той изглежда и естествения избор при комплектоване на истински качествена система за домашно кино.

Най-често срещани заблуди и недоразумения около HDTV
Има ли разлика между HDTV, HDTV Ready и HDTV Compatible

Има, и то съществена! Когато видите надписа HDTV Ready върху някой телевизор, това означава че неговото закупуване само по себе си няма да е достатъчно за HDTV възпроизвеждане. Ще се наложи да се сдобиете допълнително и със цифров set-top box, който по същество представлява тунер за HDTV. Естествено, пълнофункционалният HDTV модел с вграден тунер струва повече от HDTV Ready модела. Ако планирате да гледате картина с HDTV резолюция от други източници, а не от сателитни програми, нямате нужда от HDTV тунер и може да спестите немалко пари, като се ориентирате към HDTV Ready телевизор. От друга страна, ако основната цел с която избирате плазма или LCD е да гледате HDTV телевизионни програми, най-добре е да купите директно HDTV телевизор с цялата нужна електроника в него.
HDTV Compatible се наричат телевизорите, които могат да приемат цифров сигнал с HDTV качество, но не притежават нужната разделителна способност и параметри на екрана, за да го изобразяват директно. Вместо това HDTV сигналът най-често се трансформира до 480p (носещ още и означението Enhanced Definition TV). При други HDTV Compatible модели екранът има капацитет да визуализират 720p или 1080i, но при класическото екранно съотношение 4:3, докато за HDTV е нужно широкоекранното 16:9.

Едно и също ли е Digital TV и HDTV

Определено не! Digital TV е означението за цифрова телевизия. Всички HDTV програми са цифрови, но не всички цифрови програми са HDTV, т.е. Digital TV е по-общото понятие, което включва в себе си и HDTV като цифрова телевизия с висока разделителна способност.

galinves71
20-11-2008, 21:21
И това ли не върви?

Основни концепции на LCD технологията

Течните кристали представляват органични съединения с дълги молекули, които в естествено състояние се характеризират с наличие на близко и отсъствие на далечно подреждане, т.е. най-често съседните молекули се разположени успоредно по дължина една на друга, но като цяло съвкупността им е по-скоро хаотична.
В LCD панелите течните кристали се затварят между две успоредни прозрачни плоскости с много фино набраздена вътрешна повърхност. Молекулите на течните кристали следват ориентацията на вътрешните набраздявания, и тъй като двете плоскости са набраздени под ъгъл 90° една спрямо друга, това води до своеобразно „усукване" на молекулите. Пътят на светлинните лъчи зависи от подреждането на молекулите и при преминаване през слоя от течни кристали светлината може да промени направлението си.
При типичния TN (Twisted Nematic) дисплей току що описаната течнокристална структура се загражда от двете страни с допълнителни поляризационни филтри, чиито вектори на поляризация са взаимно перпендикулярни. При движението си през тях светлината се поляризира от първия филтър, но преминавайки през „усуканите" течни кристали завърта направлението на поляризация на 90° и по този начин достига до втория филтър с подходящата ориентация, за да премине напълно безпрепятствено през него. Ако обаче приложим електрично напрежение, молекулите на кристалите се „изправят" следвайки посоката на силовите му линии. Тогава вече светлината остава непроменена при пресичането на течнокристалния слой и достигайки до втория поляризационен филтър се блокира напълно, т.е. на екрана в съответната зона се образува черен пиксел. Казано накратко, при отсъствие на напрежение светлината преминава безпрепятствено и формира светъл пиксел, а при прилагане на напрежение тя е блокирана и на екрана се образува черен пиксел. Ролята на светлинен източник изпълнява флуоресцентната подсветка, чиито лъчи се разпределят равномерно по цялата площ на екрана.
Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели. Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината, с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова по-„пъргава" е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите. С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.
Другият основен проблем при старите LCD панели бе малкия ъгъл на виждане, който ги правеше непригодни за внедряване на телевизионния пазар. Напоследък обаче се появиха IPS (In Plane Switching) и S-IPS (Super IPS) панели, които значително разширяват ъгъла на виждане във всички посоки. Аналогично действие има и въведената от Fujitsu MVA (Multi Domain Vertical Alignment) технология. Без да се спираме в излишни детайли около тяхната същност, ще сравним крайния ефект от прилагането на S-IPS или MVA. Предимствата на MVA - при него се губи по-малко яркост, отколкото при IPS. Контрастът при MVA обикновено е по-висок, но за сметка на това деградира в по-голяма степен при увеличаване на зрителния ъгъл в сравнение с IPS. Недостатъците на MVA дисплеите - по-скъпи са от S-IPS и не са толкова убедителни в предаването на черното. Обърнете внимание, че някои производители (Sony и Samsung например) използват PVA технология за по-широк ъгъл на видимост на дисплеите, която по същество е сходна с MVA.

Основни концепции на плазмената технология

Плазмените панели, наричани често PDP (Plasma Display Panel) са изградени от огромен брой клетки, пълни с червен, зелен и син фосфор, които формират отделните цветни пиксели. При прилагане на напрежение върху миниатюрни прозрачни електроди, разделени от диелектричен слой MgO и разположени в среда от смесени благородни газове неон и аргон, между въпросните електроди възниква плазмен разряд, съпроводен с емисии на ултравиолетовата светлина. Тези емисии взаимодействат с фосфора и го карат да излъчва светлина във видимия диапазон на спектъра. Всеки пиксел се състои от три субпиксела - червен, зелен и син. Интензитетът на цветовете се контролира чрез промяна на броя и дължината на приложените върху съответните електроди управляващи импулси.

Сравнение между специфичните особености на двете технологии
Икономичност

Плазмените телевизори категорично консумират много повече електроенергия от икономичните LCD панели.

Време на живот

Почитателите на TFT LCD изтъкват като основен контрааргумент във вреда на плазмените телевизори факта, че с времето върху екрана на плазмата се „прогарят" силуетите на някои статични изображения. При употреба с рекламна цел на публични места, където плазменият дисплей показва денонощно едни и същи лога или статични картини, това наистина може да се превърне в проблем. При домашна употреба обаче, когато плазмата се използва за гледане на DVD филми и телевизионни програми, тя ще издържи дълги години без каквато и да е видима промяна в качеството на изображението.

Честота на опресняване

При LCD от ключово значение е времето на отклик (по принцип това е времето за превключване на пиксела от напълно бяло до напълно черно състояние и обратно), което повечето производители напоследък мерят между две различни нива на сивото с аргумента, че това дава по-адекватна представа за качествата на телевизора при употребата му в реалния живот. До скоро LCD се представяше много по-зле от CRT и плазмите в това отношение, но последните S-IPS и MVA екрани поизравниха везните, а внедряването на ODC (Over Driving Circuitry) на практика напълно заличи изоставането им.

Ъгъл на виждане
Причината да се отделя такова внимание на този параметър, е стремежът да се избегнат дразнещите промени в цветовете при промяна на зрителния ъгъл. Плазмите по принцип нямат подобен проблем, а прилагането на новите технологии в TFT (като гореописаната S-IPS например) реши напълно въпроса и за LCD.

Електроника

Факт е, че производителите на TFT панели са много по-малко от производителите на LCD телевизори, т.е. често се случва различни модели LCD телевизори да използват абсолютно идентични TFT панели. Нека това обаче не ви заблуждава - телевизорите с еднакви панели може да демонстрират съществена разлика в качеството на картината, в зависимост от типа и качеството на електронните компоненти, използвани за обработка на сигнала.

Яркост

Плазмите теоретично имат по-висока пикова яркост от LCD, но те пък от своя страна се характеризират с отлична средна яркост и то по протежението на целия екран, поради което реалните изображения често изглеждат по-ярки при LCD.

Контраст

В тъмна стая, контрастът на LCD и плазмените телевизори изглежда сходен, но истината е че LCD леко изостават по този показател, поради факта, че подсветката е непрекъснато включена и колкото и добри да са поляризационните филтри на екрана, част от светлината винаги се промъква през тях. От своя страна плазмите също не са с идеален контраст поради ефекта на послесветене на фосфора. В осветена стая обаче контрастът на LCD телевизорите изглежда на по-добро ниво.

Разделителна способност

От чисто технологична гледна точка е много по-лесно да бъдат произведени LCD телевизори с висока резолюция, отколкото плазмени такива. В таблицата към текста сме посочили означенията и стойностите на основните разделителни способности при телевизорите.

Работен режим Хоризонтална х вертикална разделителни способности
VGA 640 x 480
SVGA 800 x 600
XGA 1024 x 768
SXGA 1280 x 1024
UXGA 1600 x 1200
HDTV 1920 x 1080
HDTV plus 1920 x 1200
QXGA 2048 x 1536


Няколко въпроса за HDTV, които се чудите на кого да зададете
Какво всъщност е HDTV

Традиционните телевизионни приемници изобразяват картината с резолюция 480 линии. При HDTV (High Definition Television) картината се характеризира с много по-висока разделителна способност, от където идва и името на самия стандарт. Двата основни работни режима на HDTV са 720p (720 линии при поредова развивка на екрана с честота на опресняване 60 Hz) и считания от мнозина за "истински HDTV режим" 1080i, изобразяващ на екрана цели 1080 хоризонтални линии. HDTV програмите по принцип се излъчват във формат на екрана 16:9, който е по-широк от традиционния формат 4:3 и е особено подходящ за домашно кино.

Какво означават буквите "i" и "p" след 720p и 1080i

Символът "i" след параметрите на разделителната способност идва от interlaced и означава, че екранната развивка е презредова, т.е. на първия пас се визуализират половината от линиите, а другата половина остават за следващия пас. Тъй целият процес протича достатъчно бързо (честота на опресняване 60Hz означава че се извършват по 60 паса в секунда) човешкото око възприема картината като едно цяло, но на практика пълният кадър се сглобява два пъти по бавно, т.е. при честота 60Hz имаме 30 пълни кадъра в секунда. Означението "p" идва от "progressive" т.е. в случая развивката е поредова (често означавано в продуктовите каталози на български като "прогресивно сканиране"). В този режим информацията за линиите се изпраща последователно към екрана, т.е. линиите се визуализират една след друга на всеки пас. В резултат на това изходното изображение е по-стабилно и по-качествено.

Кой режим е по-добър - 1080i или 720p

На практика в режим 1080i (1920 х 1080) на екрана се появяват 2 милиона пиксела 30 пъти в секунда, а в режим 720p (1280 x 720) те съответно са 1 милион, но се обновяват 60 пъти в секунда. Някои хора предпочитат 720p заради по-стабилната картина. Други залитат по посока на високата резолюция на 1080i. В крайна сметка, изборът опира и до чисто субективното усещане, което картината оставя у зрителя. Сравнете образа при двата различни режима и преценете кой вариант ви удовлетворява повече. Двата режима ще продължат да съществуват успоредно още дълги години и съвместимостта на бъдещото HDTV оборудване с тях е гарантирана, така че не бива да се притеснявате за инвестициите си в скъп телевизор. Те няма да отидат на вятъра, след като единият формат изчезне за сметка на другия, тъй като такова нещо просто не се предвижда в обозримо бъдеще.

Трябва ли ми всъщност HDTV

Ако поставим въпроса конкретно за територията на България - тук вече се приема спътников сигнал на няколко чужди телевизии, които излъчват в HDTV формат. Разбира се, ако сте сред заклетите фенове на Канал1 или гледате само Big Brother по Nova, едва ли ви е нужен HDTV телевизионен приемник. В САЩ съществуват планове за масово преминаване към HDTV в рамките на следващите 2-3 години, а рано или късно HDTV вълната ще стигне и до нашите земи. Хората не купуват всеки месец телевизори от толкова висок клас, така че инвестицията в HDTV днес може да се оползотвори напълно в следващите няколко години, когато все още го използвате. Покупката на HDTV в крайна сметка зависи и от стила ви на живот. Ясно е, че по-състоятелните зрители, които едновременно с това са добре ориентирани в изкушенията на цифровата развлекателна индустрия (кино, DVD, конзолни видео игри) ще бъдат сред първите притежатели на HDTV телевизор. Той изглежда и естествения избор при комплектоване на истински качествена система за домашно кино.

Най-често срещани заблуди и недоразумения около HDTV
Има ли разлика между HDTV, HDTV Ready и HDTV Compatible

Има, и то съществена! Когато видите надписа HDTV Ready върху някой телевизор, това означава че неговото закупуване само по себе си няма да е достатъчно за HDTV възпроизвеждане. Ще се наложи да се сдобиете допълнително и със цифров set-top box, който по същество представлява тунер за HDTV. Естествено, пълнофункционалният HDTV модел с вграден тунер струва повече от HDTV Ready модела. Ако планирате да гледате картина с HDTV резолюция от други източници, а не от сателитни програми, нямате нужда от HDTV тунер и може да спестите немалко пари, като се ориентирате към HDTV Ready телевизор. От друга страна, ако основната цел с която избирате плазма или LCD е да гледате HDTV телевизионни програми, най-добре е да купите директно HDTV телевизор с цялата нужна електроника в него.
HDTV Compatible се наричат телевизорите, които могат да приемат цифров сигнал с HDTV качество, но не притежават нужната разделителна способност и параметри на екрана, за да го изобразяват директно. Вместо това HDTV сигналът най-често се трансформира до 480p (носещ още и означението Enhanced Definition TV). При други HDTV Compatible модели екранът има капацитет да визуализират 720p или 1080i, но при класическото екранно съотношение 4:3, докато за HDTV е нужно широкоекранното 16:9.

Едно и също ли е Digital TV и HDTV

Определено не! Digital TV е означението за цифрова телевизия. Всички HDTV програми са цифрови, но не всички цифрови програми са HDTV, т.е. Digital TV е по-общото понятие, което включва в себе си и HDTV като цифрова телевизия с висока разделителна способност.

тенкс фор ю,и все пак по поросто му,кое да си купя?ще гледам кабелна тв,нямам намерение да си вземам бул сат или ай тв щот имам 7 стаи с по 1 тв и са оборотни винаги и ще ми е много дебело да взема 7тунера.

Nasko_77
20-11-2008, 21:36
Ми от всякъде извода е... LCD.
А и днес ако си на кабел... не се знае дали в други ден... няма да решиш сателит.
Лично аз не бих поставил кабелната да ми е решаващ фактор.

J_I_V_K_O
20-11-2008, 21:37
разликите са стотици, омръзва ми да го обяснявам по цял ден на клиентите, мен ако питаш взимай 100hz LCD и забрави за плазмата или "осъвършенственият кинескоп"

SFINKS
20-11-2008, 22:01
lcd+100 hz + FULL HD + ambilight :yes:

Mind_Control
20-11-2008, 23:33
На плазмата единствения недостатък е, че ако оставиш статична картина може да се отпечата на екрана! И като контраст и като яркост и като цветове е много по- добро от LCD-то!

fuji
20-11-2008, 23:35
pioneer kuro плазма 42 инча!Перфектната картина.

nesh
21-11-2008, 01:15
Динамиката в цвета на плазмата е много голяма ,но и двете технологий показват добра картина само при добър сигнал...задължително цифров. Но все пак съм за LCD-то защото ако никои не си е задавал въпроса за какво са онези 2 големи вентилатора отзад на плазмата ,то е защото за да се вдигне инертният газ до най-високо енергийно състояние и да стане плазмен поток трябва мноооого енергия.....42 инча LCD харчи 180-240вата за час....а макар на повечето плазми да не пише консумацията ще ви стресна с цифрата........ 400-650 вата..... Опитайте да намерите по сайтовете на големите вериги данни за консумация на плазма все пак....може и да не ви пука за тока,но аз предпочитам зимата той да минава през климатика отколкото през телевизора.

proper
21-11-2008, 03:12
Знам едно кафе в София, в което плазмите имат отпечатък на логото на "fTV" в ъгъла от многото време постоянно гледане само на един и същи канал за фон в заведението. И на ЛЦД се получава понякога, но се маха по лесно после.

Един приятел се базикаше, че няма да си вземе плазма щото да не стане сутринта жена му като пусне "Барека" да седи още горе в ъгъла "XXL" :):):) разбира се на майтап :):):)

Бобби
21-11-2008, 08:19
:roll2:...това трябва да го проверя някоя сутрин:coolio:
....ще се компрометирам...да му се невиди и плазмата:unsure:
:tv:..иначе по темата - предпочитам плазма!

georgyg
21-11-2008, 08:31
На плазмата единствения недостатък е, че ако оставиш статична картина може да се отпечата на екрана! И като контраст и като яркост и като цветове е много по- добро от LCD-то!

Ето това е отговора на на въпроса.
ЛСД-тата, както и плазмите си имат своите предимства и недостатъци. ЛСД-то има плоблем с цветовете и осветяването, там черното не може да е черно и ъгъла на виждане е доста по малък от на плазмата.
Плазмата пък грее повече, но пък за сметка на това има по добър констаст и перфектен ъгъл на гледане. Като цяло линка, който съм дал по горе има сравнение по класове и цени, защото колегата не е дал никакви параметри. Като цяло от LSD Full HD - Sharp е доста напред, но цените са им към 2500 лв. Панасоника, който взех е 1500лв в момента и наистина е отличен телевизор.
Като цяло телевизор се избира като кола отиваш, гледаш, пипаш и т.н. просто ти ще си го гредаш, а разни изказвания кое е най добро водят до безсмислени спорове. Все едно да питаш бензин или дизел :coolio:

@Mury, Nasko_77 прочетете темата с препоръчваните модели, защото е много тредно да се сравняват конкретни технологии. И двете имат предимства и недостатъци, просто на който каквото му е кеф.

Susscrofa
21-11-2008, 10:07
Тук доста копи-пействания е имало, и малко личен опит.
Аз ползвам 42 инчова плазма на самсунг. Телевизорът, с аналогова антена дава страхотен образ. ЛЦД на тази цена никога не може да докара този образ. МАЗЕН. Но плазмата има един доста сериозен недостатък, особено ако се ползва за монитор и се включва към комп. Запазва изображения. Моята например запазва логото на бтв. Разбира се трябва да се загледаш доста, зада забележиш това, но аз се загледах веднъж и я мернах. Ако сега трябва да си взема ТВ вземам фул ХД шеста серия на самсунг ЛЦД 42 инча.
Моя го гледам от около 2 метра и нещо, и е страхотно.
Плазмата определено, най-добра е на Панасоник, но и на самсунг е добра. :band:
Не харесвам сонитата цените са им нереално раздути.

Mind_Control
21-11-2008, 12:37
Динамиката в цвета на плазмата е много голяма ,но и двете технологий показват добра картина само при добър сигнал...задължително цифров. ....а макар на повечето плазми да не пише консумацията ще ви стресна с цифрата........ 1800-2200 вата....това е колкото климатик 18-ска или боилер на макс.

Айде пак някаква глупост се каза... 42" плазма панасоник харчи средно 350 Вт електроенергия, като това зависи от картината и е променливо (дали е повече бяла или повече черна) докато лсд-то си бичи постоянно на около 400 Вт. Сега аз на тебе ли да вярвам или на каталога на панасоник пред мене (като имаш предвит, че те правят и ЛСД и нямат далавера да плюят по него). Ела та ти покажа 42" инчова плазма без вентилатори :)

А незнам на лсд-то колко живот му дават но на плазма Панасоник е над 50 000 ч. като запазва качестовото на картината без разни избледнявания. Промишлените плазми на Панасоник имат функция да минава една бяла лента по екрана и да го чисти ако случайно се е отпечатал образ или лого на телевизия.

Susscrofa
21-11-2008, 13:04
Айде пак някаква глупост се каза... 42" плазма панасоник харчи средно 350 Вт електроенергия, като това зависи от картината и е променливо (дали е повече бяла или повече черна) докато лсд-то си бичи постоянно на около 400 Вт. Сега аз на тебе ли да вярвам или на каталога на панасоник пред мене (като имаш предвит, че те правят и ЛСД и нямат далавера да плюят по него). Ела та ти покажа 42" инчова плазма без вентилатори :)

А незнам на лсд-то колко живот му дават но на плазма Панасоник е над 50 000 ч. като запазва качестовото на картината без разни избледнявания. Промишлените плазми на Панасоник имат функция да минава една бяла лента по екрана и да го чисти ако случайно се е отпечатал образ или лого на телевизия.

Самсунг имат същата защита с лентата. Но въпреки всички защити, това си остава най големия недостатък на плазмата. А това с вентилаторите е голям смях. Аз като я взех моята и един ми вика, не ти ли е шумна перките не бучат ли, щях да падна от смях. А тази глупост за 2200 вата изобщо не искам да я коментирам. Това е крайно невежество.

nicks1
21-11-2008, 15:58
Това с 2000 вата направо ме разби. Както Търтея казваше в една друга тема: "помислете преди да пишете, за да не пишете глупости".

По въпроса за избора на ЛСД или Плазма. Както се казва, въпрос на гледна точка и банкова сметка.

ако основно се гледа телевизия, плазмата е за предпочитане. ЛСД-та с добра обработка на СД-сигнал са голяма цифра. Ако бюджета е неограничен, то тогава ЛСД или плазма от високия клас.

И пак казвам. всичко е въпрос на личен избор. Важно е на теб да ти хареса как предава един телевизор.

galinves71
21-11-2008, 16:52
супер сте колеги,от това всичкото обяснение стигнах до заключението че се спори коя жена е по-красива,блондинката или брюнетката.аз казвам мойта.

SFINKS
21-11-2008, 17:09
колега ако можеш си вземи PHILIPS , серията с ambilight
разликата от всичко останало е голяма :)

Susscrofa
21-11-2008, 17:17
колега ако можеш си вземи PHILIPS , серията с ambilight
разликата от всичко останало е голяма :)

И каква е точно разликата. Това е пост е така,:band: като някаква заповед. Аз пък образа на филипс не го понасям и корейските са ми много по готини, хайде опровергай ме. Въпрос на ОКО.

bager
21-11-2008, 17:17
А моето мнение е следното: Ако имаш място вкъщи си вземи кинескоп за гледане на телевизия и ПРОЕКТОР за гледане на филми. Това е най-добрия вариант за мен.
Няма да ти излезне по-скъпо. Ще си гледаш новините на 32-ка или 29-ка 100 Hz и филми "като на кино".

SFINKS
21-11-2008, 17:23
И каква е точно разликата. Това е пост е така,:band: като някаква заповед. Аз пък образа на филипс не го понасям и корейските са ми много по готини, хайде опровергай ме. Въпрос на ОКО.

погледай малко PHILIPS с включен ambilight ще забравиш за Самсуняка .

SFINKS
21-11-2008, 17:26
А моето мнение е следното: Ако имаш място вкъщи си вземи кинескоп за гледане на телевизия и ПРОЕКТОР за гледане на филми. Това е най-добрия вариант за мен.
Няма да ти излезне по-скъпо. Ще си гледаш новините на 32-ка или 29-ка 100 Hz и филми "като на кино".

ти филм или каквото и да е на проектор гледал ли си :roll2: , като на кино друг път , пълен ташак е образа който прави проектора , даже и при тотална тъмнина в помещението

Susscrofa
21-11-2008, 17:27
погледай малко PHILIPS с включен ambilight ще забравиш за Самсуняка .

имам чувството, че си пиша е така. Гледал съм го точно туй и с ТУЙ. Корейците са ми най на сърце и точка. И такова си взех. Плазма е, но ако имах повече кинти шеста серия на самсунг фулл ХД и друго не ме интересува. И не поглеждам нищо под 42 инча.:cheers:

SFINKS
21-11-2008, 17:34
да де , мойто си е най убаво , знам я тая логика :)
само че не си обективен

georgyg
21-11-2008, 17:42
супер сте колеги,от това всичкото обяснение стигнах до заключението че се спори коя жена е по-красива,блондинката или брюнетката.аз казвам мойта.

Колега, виж линка, който съм ти дал. Там специалисти са си казали мнението, а телевизор се гледа на живо.

Както вече си написал, че няма да пускаш цифрова телевизия, веднага те съветвам да не гледаш Full HD моделите изобщо, защото ще се самотероризираш на тъпата кабелна телевизия, която от 2011 или 2012 вече трябва да е изцяло цифрова. Големината е колкото повече, толкова повече. Под 37" Full HD няма смисъл. Абе като цяло имаш доста модели, но можеш да напишеш и каква големина търсиш и за какви пари най вече говорим :unsure:

galinves71
24-11-2008, 19:40
след вчерашно обикаляне по магазините и гледане на кви ли не варианти стигнах до заключението,НЕ на плазма и елсиди.всичко е илюзия .кинескоп 29тка с готин сигнал и си ти.вчера видях на 1но място много марки и направо се изомих как беко удари всички големи в земята(по образ )ай как да кихна 1500лв за нещо което за мен остава не доказано.

Mind_Control
24-11-2008, 21:33
ти филм или каквото и да е на проектор гледал ли си :roll2: , като на кино друг път , пълен ташак е образа който прави проектора , даже и при тотална тъмнина в помещението

Зависи какъв проектор си гледал. Колко анси лумена беше? Аз ти гарантирам, че с един проектор 2500 анси лумена си е баш като на кино! и ако имаш достатъчно голяма стена можеш да гледаш картина с диагонал над 3 метра. Друг е въпросът, че един такъв проектор е 1900 лв и лампата издържа по 3000 часа, което не е много!

(имам проектор Mitsubishi 2500 анси лумена и говоря от опит)

Violator
24-11-2008, 21:42
Ми от всякъде извода е... LCD.
А и днес ако си на кабел... не се знае дали в други ден... няма да решиш сателит.
Лично аз не бих поставил кабелната да ми е решаващ фактор.

По думите ви съдя, че тук няма и 20% хора които имат плазма и ЛСД и говорят една камара глупости. Плазмата на кабелна вади към 10 пъти по добра картина от ЛСД! Оделно плазмата има много по меки цветове и много по реално черно. Не случайно пионер правят само плазми които са 2 пъти по скъпи от ЛСД. А и вече плазмите са фул HD. В момента може би има само едно 200 херцово сони което е в класа на най добрите плазми.

Violator
24-11-2008, 21:44
след вчерашно обикаляне по магазините и гледане на кви ли не варианти стигнах до заключението,НЕ на плазма и елсиди.всичко е илюзия .кинескоп 29тка с готин сигнал и си ти.вчера видях на 1но място много марки и направо се изомих как беко удари всички големи в земята(по образ )ай как да кихна 1500лв за нещо което за мен остава не доказано.

Имам и 29 инчово сони тринитрон и панасоник плазма. Просто плазмата кърти отвсякъде, и 10 часа да гледаш очите не ти се натоварват а с кинескопа все едно някой ми е светил с фенер в очите


На плазмата единствения недостатък е, че ако оставиш статична картина може да се отпечата на екрана! И като контраст и като яркост и като цветове е много по- добро от LCD-то!
Най новите модели плазми са пригодени и за статични картини и игране на игри. Напролет ще си вземам нов телевизор пак и просто за 2000 ще има фул HD 50 инча който ще може да се гледа под 2 метра!!!

75 turbodelta
24-11-2008, 22:07
аз преди почти година имах тая дилема и тъи като си нямах грам понятие кое е по разумния избор за тва и двата да са пуснати на кабелна на един и същи кабел и канал един до друг и тогава всичко просветна а в магазина от които го купих имах познат които ми демонстрира 8)оказва се че плазмата е в пъти по добра от елсиди събрата му на кабеларка поне а инак в магазина което и наклони избора ми към ПАНАСОНИК TH-37PV7P които беше и наи малката плазма на пазара по него време :info:

Nasko_77
24-11-2008, 22:58
По думите ви съдя, че тук няма и 20% хора които имат плазма и ЛСД и говорят една камара глупости. Плазмата на кабелна вади към 10 пъти по добра картина от ЛСД! Оделно плазмата има много по меки цветове и много по реално черно. Не случайно пионер правят само плазми които са 2 пъти по скъпи от ЛСД. А и вече плазмите са фул HD. В момента може би има само едно 200 херцово сони което е в класа на най добрите плазми.Колега... вероятно много си бързал да постнеш. Никаква връзка няма поста ти с това, което аз съм писал и.... това с което ти контрираш. Добре е да се чете по-внимателно.. преди да се цитира:clap:
А процентите са ти доста не сериозни:upsidedwnsmiley: Дали достоверно си отсъдил:laughing1:

Mind_Control
24-11-2008, 23:23
Имам и 29 инчово сони тринитрон и панасоник плазма. Просто плазмата кърти отвсякъде, и 10 часа да гледаш очите не ти се натоварват а с кинескопа все едно някой ми е светил с фенер в очите


Най новите модели плазми са пригодени и за статични картини и игране на игри. Напролет ще си вземам нов телевизор пак и просто за 2000 ще има фул HD 50 инча който ще може да се гледа под 2 метра!!!

Ми незнам, кой ти го е казал, но е факт, че самата технология не го позволява за много дълго време... иначе може и да има някакво подобрение в тази насока.

raiders
24-11-2008, 23:42
LCD това по темата

ако някой се чуди аз се спрях на тези

SONY 46W4500

Samsung 786

Violator
25-11-2008, 00:21
http://www.electron.bg/index.php?cPath=21_141_25&sort=2a&filter_id=12&cPath=21_141_25&sort=2a&filter_id_1=
Както каза колегата, вземи едно ЛСД и една плазма и набий една кабелна и сам ще се убедиш плазмата колко по добра картина има. Отделно това замазване при бързо движение се завелязва и на 100 нерцовите ЛСДта при това което е 200 предполагам е изчистено вече. Отделно ЛСД има по малък ъгъл на тледане (но при най новите не се забелязва толков) но остова проблема с черното което не е черно а сиво

georgyg
25-11-2008, 11:51
LCD това по темата

ако някой се чуди аз се спрях на тези

SONY 46W4500

Samsung 786

Сега напиши и цените и ще си супер.
Жокер........

SONY 46W4500 - 3700 лв.

Samsung 786 - 4000 лв. този е с ЛЕД и би трябвало да има голям ефект, но както написах, телевизор се гледа на живо.

tipo1960
25-11-2008, 16:58
Плазмата има огледален ефект от стъклото,заставаш срещу телевизора и се оглеждаш в него,при ЛСД-то огледалния ефект липсва.

georgyg
25-11-2008, 17:09
Плазмата има огледален ефект от стъклото,заставаш срещу телевизора и се оглеждаш в него,при ЛСД-то огледалния ефект липсва.

Това как го измисли?

Има и огледални ЛСД-та.
А най-вече какъв е проблема?

Nasko_77
25-11-2008, 17:37
Добре де... колегата е решил тръба... защо спорите още:mrgreen:
Който, какъвто си е взел... него си хвали:smoke:

Derry
25-11-2008, 17:48
В общи линии всичко е според парите. Половината простотии дето ги хвалят по тия телевизори са безмислени за момента, визирам Full HD, DVB тунерите. Струва ми се от значение е контраста и обработката на сигнала от Тв-то.

galinves71
25-11-2008, 19:50
значи да допълня нещо и аз.има телевизор(1 от многото в домът ми )panasonic X2 panablack tx-212t модел 98г,и да ви кажа че ако този тв го включат на 1 от сигналите с които работят в момента големите магазини за такава техника,честно няма да има разлика от тези нови,не доказани все още технологии.ако този телевизор е с по-голям екран и,скрит зад стена от гипскартон както се прави в момента с тънките телевизори,просто никой няма да разбере че е обикновен тв.имам 8тв с различна марка и големина но този е №1.

raiders
25-11-2008, 20:13
Сега напиши и цените и ще си супер.
Жокер........

SONY 46W4500 - 3700 лв.

Samsung 786 - 4000 лв. този е с ЛЕД и би трябвало да има голям ефект, но както написах, телевизор се гледа на живо.

Ами да това са им цените, моделите са нови, чакам да паднат цените още, просто не мога да дам 4000лв.

Иначе, ако не гледате Full HD 1920х1080, LCD не Ви трябва, аз ще го ползвам за филми от РС, ще сложиш една цифрова телевизия и така, просто сега съм с 32" кинескоп, да за обикновена кабелна телевизия няма алтернатива

tipo1960
25-11-2008, 20:44
Това как го измисли?

Има и огледални ЛСД-та.
А най-вече какъв е проблема?Просто казвам за още една разлика,може и да е имало огледални ЛСД-та.

viki
26-12-2008, 21:37
Да използвам темата :grandpa:
Какво ще ми кажате за този телевизор...Заслужава ли си да се купи? http://www.foxes2.be/k/girl_crazy.gif
На тема техника съм много инертна ,направо съм си зле,затова всяко мнение ще ми е от ползаhttp://www.foxes2.be/k/girl_sigh.gif
SONY KDL-40V4000 (http://www.electron.bg/product_info.php?cPath=21_141_227&products_id=16145)

mirchozo
27-12-2008, 13:58
Мали голям спор , и едната и другата технология си имат предимства и недостатъци.
Ако говорим за мн скъп телевизор тогава е друга работа,вече има доста функции които допринасят за перфектна картина и в 2-те технологии.Друг е въпроса кой колко пари има на сърце за тв.Аз преди година и половина си взех плазмa LG42" -100Hz, но за 2000лв толкоз,неможе да е перфектен за малко пари.Ако имах още 2-3000лв щеше да е друга работа.В крайна сметка на кой каквото му хареса това да си купи.

mirchozo
27-12-2008, 14:06
ами вики :) сякаш не е зле за тия пари,сложи го до някой плазма от тоя клас и гледай,квото ти хареса в крайна сметка.Ама в магазина им кажи да ги включат на кабеларката щото после ще се разочароваш доста.

tipo1960
13-01-2009, 22:57
ами вики :) сякаш не е зле за тия пари,сложи го до някой плазма от тоя клас и гледай,квото ти хареса в крайна сметка.Ама в магазина им кажи да ги включат на кабеларката щото после ще се разочароваш доста.Взех като на ВИКИ СОНИто,ми то ужас дава бре,жената и детето си го гледат,аз си гледам ЦРТ-то,дава в пъти по добре,ебати и ЛСД-тата и плазмите.:coolio:

DeX
14-01-2009, 01:38
Има само един телевизор подходящ за наще БГ кабеларки и той е Самсунг 6-та серия от 40-ка нагоре. Всичко останало маца, пикселизира и общо взето става само за гледане на филми от ПЦ. И да вметна на колегите дето им горели телевизорите по 350Вт. и нагоре - добре калиброван LCD телевизор гори не повече от 100Вт. (40''-46'').

fred
14-01-2009, 09:59
LCD e по добро, но ако има телевизия в този HDD или както се казва формат, иначе се обезмисля.Така, че плазмата е по добра за сегашните условия определено а е и по евтина.
Лично аз предпочитам от стандартните плоски ТВ, 100 херца, които са с идеално качество и картина

bager
14-01-2009, 10:34
LCD e по добро, но ако има телевизия в този HDD или както се казва формат, иначе се обезмисля.Така, че плазмата е по добра за сегашните условия определено а е и по евтина.
Лично аз предпочитам от стандартните плоски ТВ, 100 херца, които са с идеално качество и картина

HD или High Definition oзначава по-висока разделителна способност на екрана.
HDD означава че телевизора има Хард Диск.
От пет години съм с CRT 32" 100 Hz и не смятам да го махам все още.
Като подобрят качеството на сигнала на родните ни телевизии, може би ще си заслужава, но сега- не.

Violator
14-01-2009, 10:38
LCD e по добро, но ако има телевизия в този HDD или както се казва формат, иначе се обезмисля.Така, че плазмата е по добра за сегашните условия определено а е и по евтина.
Лично аз предпочитам от стандартните плоски ТВ, 100 херца, които са с идеално качество и картина

Цените горе долу са еднакви, като фул hd lcd 42 има и за 1600 филипс. а най евтината плазма е към 1900 с тези характеристики, аз бях твърд подръжник на плазмата заради повечето предимства, но мисля да си взема лсд защото гори 2 пъти по малко ток

миро
14-01-2009, 11:15
В общи линии всичко е според парите. Половината простотии дето ги хвалят по тия телевизори са безмислени за момента, визирам Full HD, DVB тунерите. Струва ми се от значение е контраста и обработката на сигнала от Тв-то.

DVB-c е плюс според мен - това е вграден тунер и например, ако сте абонат към Евроком цифрова телевизия, не ви е необходим техният скапан приемник, който за 2-3 месеца се скапва и предава ужасно. Купувате си CAM модул и чрез него поставяте картата на Евроком за кодираните канали направо в телевизора. Качеството е пъти по-добро с вградения тунер! Проблема е, че понякога се бъгва и трябва да се рестартира.

galinves71
14-01-2009, 11:22
след снощните новини по бтв сякаш ще изчакам още малко докато излязат по-маломощни тв.щели да въведат забрана за големите плазми и лсд тв поради голямата консумация на ел.енергия.

Derry
14-01-2009, 11:27
DVB-c е плюс според мен - това е вграден тунер и например, ако сте абонат към Евроком цифрова телевизия, не ви е необходим техният скапан приемник, който за 2-3 месеца се скапва и предава ужасно. Купувате си CAM модул и чрез него поставяте картата на Евроком за кодираните канали направо в телевизора. Качеството е пъти по-добро с вградения тунер! Проблема е, че понякога се бъгва и трябва да се рестартира.

Всяка екстра по телевизора е плюс и е хубаво да я има, друг въпрос дали ще се ползва. Аз като купувах исках много да има FullHD. Сега се събиран пари за POPCORN HOUR A-110, че да се възползвам.

trouble
14-01-2009, 13:39
щели да въведат забрана за големите плазми и лсд тв поради голямата консумация на ел.енергия.


Стига бе брат........сори за спама...Кой ще забрани това

galinves71
14-01-2009, 14:15
Стига бе брат........сори за спама...Кой ще забрани това
незнам така казаха снощи в късните бтв новини,дори имаше интевю с управитела на някакъв магазин за тв.що не,та щом искат да спрат употребата на крушки с нажежаема жичка и да се премине на енергоспестяващи(но не и евтини) лампи що да не забранят.това не е българска приумица а на европейски мащаб.как вкараха забрана за цигарения дим и продължават нагоре.

tipo1960
14-01-2009, 19:34
На плазмата може да си пържиш яйца,и се топлиш без пари:baby:

Neokill
14-01-2009, 19:47
Ауууу яко. И на двете им показах среден пръст. Аз като по прост и неук си купих екран 203х203 и HD проектор. Свързах го към телевизията и PC-то+7.1 Creative S750. А сега кажете де му е кефа. За новини и Дискавъри ползвам телевизор тип туба 29" . За мачове, филми и други културно масови мероприятия горепосоченото чудо. Не си мислете че е по скъпо от някоя готина плазма или ЛЦД. Ама кефа в пъти повече. :coolio:

tipo1960
14-01-2009, 21:37
Ауууу яко. И на двете им показах среден пръст. Аз като по прост и неук си купих екран 203х203 и HD проектор. Свързах го към телевизията и PC-то+7.1 Creative S750. А сега кажете де му е кефа. За новини и Дискавъри ползвам телевизор тип туба 29" . За мачове, филми и други културно масови мероприятия горепосоченото чудо. Не си мислете че е по скъпо от някоя готина плазма или ЛЦД. Ама кефа в пъти повече. :coolio:А ти защо не ни каза ,ами ни остави да се набутаме и тогава да ни гледаш сеира :smackbum:

Stoyan Georgiev
14-01-2009, 21:48
Ауууу яко. И на двете им показах среден пръст. Аз като по прост и неук си купих екран 203х203 и HD проектор. Свързах го към телевизията и PC-то+7.1 Creative S750. А сега кажете де му е кефа. За новини и Дискавъри ползвам телевизор тип туба 29" . За мачове, филми и други културно масови мероприятия горепосоченото чудо. Не си мислете че е по скъпо от някоя готина плазма или ЛЦД. Ама кефа в пъти повече. :coolio:

тъкмичко да го напиша и ти разумни човече им го каза

мултимедията освен това можеш да си я мъкнеш навсякъде, и ако ти е на сърце можеш да проектираш на отсрещната сграда :)

tipo1960
14-01-2009, 22:12
Още един за бой:smackbum:

bager
14-01-2009, 22:47
21.11.08 г., 17:17 #31
bager


--------------------------------------------------------------------------------

А моето мнение е следното: Ако имаш място вкъщи си вземи кинескоп за гледане на телевизия и ПРОЕКТОР за гледане на филми. Това е най-добрия вариант за мен.
Няма да ти излезне по-скъпо. Ще си гледаш новините на 32-ка или 29-ка 100 Hz и филми "като на кино".


Абе не е като да не е казано! ;)

tipo1960
14-01-2009, 23:42
21.11.08 г., 17:17 #31
bager


--------------------------------------------------------------------------------

А моето мнение е следното: Ако имаш място вкъщи си вземи кинескоп за гледане на телевизия и ПРОЕКТОР за гледане на филми. Това е най-добрия вариант за мен.
Няма да ти излезне по-скъпо. Ще си гледаш новините на 32-ка или 29-ка 100 Hz и филми "като на кино".


Абе не е като да не е казано! ;)

Това съм го пропуснал,аз съм за :smackbum::brickwall::Suicide::respect:

Violator
15-01-2009, 01:46
http://ecx.images-amazon.com/images/I/31RiTD4xI9L._SL500_AA280_.jpg
:wub:
Карате алфи, а спестявате от телевизор, не ви разбирам:???:

galinves71
15-01-2009, 07:28
http://ecx.images-amazon.com/images/I/31RiTD4xI9L._SL500_AA280_.jpg
:wub:
Карате алфи, а спестявате от телевизор, не ви разбирам:???:
те за това караме алфи.

fred
15-01-2009, 09:06
HD или High Definition oзначава по-висока разделителна способност на екрана.
HDD означава че телевизора има Хард Диск.
От пет години съм с CRT 32" 100 Hz и не смятам да го махам все още.
Като подобрят качеството на сигнала на родните ни телевизии, може би ще си заслужава, но сега- не.
Имам предвид оня сигнал /формат/, за който сега абонамента е около 350 лв и се излъчват няколко канала само, единия е Евроспорт.


Цените горе долу са еднакви, като фул hd lcd 42 има и за 1600 филипс. а най евтината плазма е към 1900 с тези характеристики, аз бях твърд подръжник на плазмата заради повечето предимства, но мисля да си взема лсд защото гори 2 пъти по малко ток

Мда, това за тока го казаха, че големите плазми горели повече и се обмисляло забрана да се продават в ЕС, но това е проект.

Neokill
15-01-2009, 09:49
http://ecx.images-amazon.com/images/I/31RiTD4xI9L._SL500_AA280_.jpg
:wub:
Карате алфи, а спестявате от телевизор, не ви разбирам:???:

БЕ колко съм спестил не се знае. Щом карам алфа съм ценител и фен нали :) Е сега да си купя модерно голямо плоско телевизорче да гледам на тоя от БТВ големите ушаци всяка вечер на новините ли??? Или т.н ,,цифрова" телевизия е толкова зле че айде нямам нужда. А и 95% от показваното на екрана да иглежда все едно слон му е седнал отгоре и хората имат такси в задника. НЕ МЕРСИ. Затова LG Slim 29" 670лв и проектор Sony Full HD 1080p + екран=2900лв. Даже и да нямах възможност за проектор пак бих си останал с ,,тубата"

ПП Снощи гледах на 42" Панасоник за една торба пари мача от ФА Къп Саутенд - Челси. Все едно отборите бяха от хобити ....

mirchozo
17-01-2009, 15:26
Мноу ми е чудно какво ще стане като ги забранят,някой ще дойде да ми вземе телевизора ли, първо ше брои 2099лв само тогаз може да стане тоя филм.Не че са толкоз пари,ама за мен са си доста,и не съм ги броил щот на някой му скимнало че мноу ток харчело,все пак аз си плащам тока не някой друг.Пък и само си помислете ако ги спрат от продажба в цяла Европа,това е операция в голям мащаб и тия компаний ще трябва да ги компенсират някак,това ще са огромни загуби.Не ми се вярва да стане това нещо,може би някакво ограничение за новите модели е по-вероятно да стане.