PDA

View Full Version : Въпрос за свързване на разширителен съд - локално парно

phoenix
27-11-2008, 15:54
Здравейте колеги, искам да помоля да пишат само хора които са наясно, а не които ще гадаят.
Парното си работи и всичко си е ок, Но възникна кратка питанка по коя от 2-те схеми е по-правилно да се свърже разширителния съд.
1
http://media.snimka.bg/1423/009101507.jpg
2
http://media.snimka.bg/1423/009101508.jpg
Нека да кажа, че според мен първия вариант е напълно достатъчен.
Но според няколко човека трябва да свържа и топлата вода към съда с някакъв кран който да държа примерно почти затворен, за да не циркулира основоно водата през разширителния съд, но за сметка на това да е лесно обезвъздушаването. От друга страна ще си спестя един обезвъздушител, ако свържа и двете тръби. Съда ще се самонапълва, като падне нивото(мое изобретение - ползвам кран от казанче за тоалетна с поплавък :)). И последно, разширителя е в банята което е много далече от камината.

oem
27-11-2008, 16:10
Здравейте колеги, искам да помоля да пишат само хора които са наясно, а не които ще гадаят.
Парното си работи и всичко си е ок, Но възникна кратка питанка по коя от 2-те схеми е по-правилно да се свърже разширителния съд.
1
2
Но според няколко човека трябва да свържа и топлата вода към съда с някакъв кран който да държа примерно почти затворен, за да не циркулира основоно водата през разширителния съд, но за сметка на това да е лесно обезвъздушаването. От друга страна ще си спестя един обезвъздушител, ако свържа и двете тръби. Съда ще се самонапълва, като падне нивото(мое изобретение - ползвам кран от казанче за тоалетна с поплавък :)). И последно, разширителя е в банята което е много далече от камината.

Няма значение, че съда ти е в банята. Трябва само да е на най високо ниво от всички други съдове. И не разбирам малко по схемите какво представлява този съд, но може да е просто един цилиндър в горната му част да е отворен с преливник топлата вода да влиза в горната му част и това е. Моя в къщи е така.

phoenix
27-11-2008, 16:16
по първата схема, съм свързал студената вода към съда и пак си мисля, че ще е ок

Бобби
27-11-2008, 16:23
За да имаш най хубаво топлоотдаване...всеки уред се свързва чрез разпределител отделно...а изравнителният съд разбирасе трябва да е на най високото ниво, ако е отворена системата.

oem
27-11-2008, 16:36
по първата схема, съм свързал студената вода към съда и пак си мисля, че ще е ок

Е да де. Студената се връвза в дония край на съда. Трябва да робти по първата схема. По втората няма много различно което ще ти е от полза.

П.С. Ако си с купешка камина и повечко радиатори. Пък и с по-малко да си. Едва ли ще завриш водата на 90 - 100 градуса. Карай я на около 70 и няма да имаш грижи. Аз съм с парно и камина самоделки. Втрзани са в една обща система. Кеф ми парното да ме стопли здраво, кеф ми камината да ми кеф да я гледам.

Бобби
27-11-2008, 16:42
Бате хакни се тук ще ти е от полза
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=11965&sid=6976d87b97dd4f77b54d08c1d66cecb3

Mind_Control
27-11-2008, 16:49
1-вата схема- ако е отворен!

phoenix
27-11-2008, 17:02
ОК, мерси
За сега ще го направя по първата схема, иначе камината ми е изцяло самоделка и загрява много яко, явно е доста повече киловати от колкото могат да изразходят радиаторите, докато не сложих бойлер със серпентина, просто, трябваше камината само да тлее иначе водата извира. След като сложих и бойлера нещата се поуспокоиха. Ако ня някой му е мерак сам да си прави каминка с водна риза, ще кача и първоначалния чертеж, който си е изцяло моя разработка, разбира се има и малко промени, но ако някой се интересува да пита. Мерси за отговорите все пак. Уф, все още си мисля да свържа съда по втората схема де, понеже няма да ми се налага да купивам обезвъздушител на входа на серпентината, а само ще лепна една тетка..... абе тези дни ще се похваля какво съм направил.
п.п.
ето и чертежа на каминката чудо - отоплява 120 квадрата, нямам си идея колко киловата е.
http://media.snimka.bg/1408/009071970-big.jpg

Mind_Control
27-11-2008, 17:12
ОК, мерси
За сега ще го направя по първата схема, иначе камината ми е изцяло самоделка и загрява много яко, явно е доста повече киловати от колкото могат да изразходят радиаторите, докато не сложих бойлер със серпентина, просто, трябваше камината само да тлее иначе водата извира. След като сложих и бойлера нещата се поуспокоиха. Ако ня някой му е мерак сам да си прави каминка с водна риза, ще кача и първоначалния чертеж, който си е изцяло моя разработка, разбира се има и малко промени, но ако някой се интересува да пита. Мерси за отговорите все пак. Уф, все още си мисля да свържа съда по втората схема де, понеже няма да ми се налага да купивам обезвъздушител на входа на серпентината, а само ще лепна една тетка..... абе тези дни ще се похваля какво съм направил.
п.п.
ето и чертежа на каминката чудо - отоплява 120 квадрата, нямам си идея колко киловата е.

При това положение се надявам да не си използвал полиетиленови или полипропиленови тръби, защото в един момент могат да се стопят ако забравиш случайно камината или излезеш някъде или ако слувайно някой незнаещ сложи дърва вътре.. или ако ти спре помпата!

Последно- отворена или затворена е схемата? Ако е отворена не ти трябва обезвъздушител и в двата случая. ако е затворена ти трябва пак в двата случая, даже е добре на всеки радиатор да си има, не само на най- високото място! А ако е затворена схемата може спокойно разширителния съд да е на почти всяко едно място по схемата!

mim
27-11-2008, 17:12
виж тука ;) http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=5650

phoenix
27-11-2008, 17:19
Мим, мерси, вчера я гледах цялата тема... абе аз си реших какда го направя.
Mind_Control - от пропилен ми е системата и съм 100000% уверен в сигурноста на тръбите. За 5 години, що пъти тва чудо е изкипявало ако знаеш, понеже нямам упс... и колко пъти съм правил сауна.... на мен ми е кеф да е топло в цялата къща. Системата си е отворена и няма нито някакво налягане по тръбите, нито може да се развие такава температура, че да стопи или повреди някоя от снадките. Дори всички тръби миналата година ги изолирах, за да нямам загуби от допира им с пода и стената.

mordohy
27-11-2008, 18:29
И двете схемин са правилни,стига да е поставен съда на най-високото място.Много хора се подвеждат по името му и си мислят,че първата му работа е да поема разширението и свиването на водата при температурна промяна,а това не е така.Има достатъчно много устройства,които да вършат тая работа.Един гумен балон върши същата работа.По важно е,че служи за обезвъздушаване на системата,за това при по-голяма разгъната площ е целесъобразно да се постави и второ казанче.разбира се трябва да са на едно и също ниво.По принцип всяка една нова система,колкото и да е обмислена добре търпи развитие.Има прекалено много детайли и само едно коляно може да окаже голямо въздействие.Така,че не губи търпение,ако нещо се сговни!Колегите ти дадоха добри съвети,така,че дерзай!

galinves71
27-11-2008, 18:41
1
2

аз 1 ще поясня.в момента правя такова на 1 колега,и ако има възможност то да е на 1 кръг(пояснявам-започваш с печката и всички радиатори вървят последователно след нея)то разширителният съд да бъде след последния.има спор по това че няма значение къде ще е.някой го слагат веднага след печката и се получава завиране на водата и не-пълно оеднаквяване на температурата във всички радиатори,затова е желателно той да е последна точка на топлата вода.на 1вата ти картинка виждам че е на студената. АПСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО!ще има БУМ!

phoenix
27-11-2008, 20:30
хи хи хи, май никой не чете, както казах, парното си работи и системата си е направена и така вече над 5г. Просто днес преместих камината и съда го местя. Знам как е по принцип, въпроса е конкретните схеми дали са правилни и ако не защо. Това не ми е първото парно, просто изпаднах в дилема за кратко. В направи си сам нямам желание да се регистрирам само заради моето питане, иначе там няма нищо ново под небето и всичко там ми е абсолютно ясно, просто го няма моя казус. Абе аз си избистрих отговора. Мерси на всички отзовали се.

galinves71
27-11-2008, 21:22
хи хи хи, май никой не чете, както казах, парното си работи и системата си е направена и така вече над 5г. Просто днес преместих камината и съда го местя. Знам как е по принцип, въпроса е конкретните схеми дали са правилни и ако не защо. Това не ми е първото парно, просто изпаднах в дилема за кратко. В направи си сам нямам желание да се регистрирам само заради моето питане, иначе там няма нищо ново под небето и всичко там ми е абсолютно ясно, просто го няма моя казус. Абе аз си избистрих отговора. Мерси на всички отзовали се.

ХИ,ХИ,ХИ,както и попита.разширителния съд се слага на изхода след котела а не на входа преди него.хи,хи,хи.ако това което си нарисувал и това което си направил не е 1 и също то тогава имаш нещо не ясно по схемата и обяснението.обясни ми простичко.помпата тласка студената вода към печката,ако разширитела е на нея според теб ка ще действа,ще обезвъздушава системата или ще я обогатява с въдух,хи,хи.успех колега и дано имаш късмет тази техника която е колкото рационална и полезна то 5пъти по-опасна ако не и е наред всичко.не забравяй правилото че празна пушка гърми на 100години 1път.преди 8г на мои приятели така изтрещя парното което го имаха от 10години че им се правеха кожни трансплантации.писаха го и във вестниците.p.s.само не ми казвай че си и без юпиес.....

phoenix
27-11-2008, 23:35
хи хи хи, колега, мерси за сарказма ти.
Страшно ми помогна! Схемата е нарисувана точно както е в момента. Поради въпроса, дали няма да обогатява системата с въздух, вместо да е просто разширител, Се наложи пускането на въпросната тема. В такъв случай е по-добре използването на 2-рата схема, като се сложи кран на топлата вода, който да е леко отворен и съда да служи освен като разширител и като обезвъздушител. Ако съм в грешка посочи я и моля без сарказъм. Съжалявам за твоите познати, но не смятам, че моята система може да ме изложи на такъв риск. Все пак парното както казах си работи от 5г.

galinves71
28-11-2008, 17:22
здрасти отново.сега ,искам да те попитам нещо.защо след като ти работи добре парното задаваш този въпрос?явно има нещо в което се съмняваш или си не доволен.и друго,значи р.съд се слага на топлата вода защото тя отива към радиаторите и при евентуално завиране на водатато той има свойството да поема нейното разширение и не само при завиране а и при стопляне на същата.ако е на студената то тогава топлия кръг на практика става затворен и въздухът остава в системата,много често в серпентината на бойлера ако има такъв.и 2ро преди помпата която тласка водата към котела или камината се монтира филтър който обира твърдите частици за да не прецака помпата.представи си че се запуши до такова положение че стане водонепропусклив кво се получава(ай няма да иронизирам)?твоята система ще търси място от което да избие налягането в нея.или пак се връщаме на това че правилното е на топлата вода а не на студената.защо разширителния съд на автомобила е след радиатора а не преди него?

phoenix
28-11-2008, 21:06
колега, ако можеш да си дадеш телефона да се чуем с тебе. Въпросите възникнаха преди седмица, когато преместих камината на друго място и си разбутах системата, съответно разширителя отиде в банята, а там е серпентината и основния проблем, е че нямам височина над серпентината, та сега си правя нов разширител. прилагам и една реална снимкаhttp://media.snimka.bg/1436/009126787.jpg това е положението, място няма много, преди на тетката на топлата вода имаше обезвъздушител, сега ще има съд. Примера с колата е много точен..... и точно този пример дадох на един колега. И там е много важно това, че тръбичката в разширителния съд е с много по-малко сечение от тези които се ползват в цялата система. Та кажи последно, това свързване което съм направил вярно ли е според теб, защото мисля така да бъде. Ето тук, още малко размисли от разни хора чули-недочули, все пак е интересно, и ясно защо влязох в дилемата. Всеки казва нещо, но истината е една.
http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=34739&start=15

galinves71
01-12-2008, 17:26
колега, ако можеш да си дадеш телефона да се чуем с тебе. Въпросите възникнаха преди седмица, когато преместих камината на друго място и си разбутах системата, съответно разширителя отиде в банята, а там е серпентината и основния проблем, е че нямам височина над серпентината, та сега си правя нов разширител. прилагам и една реална снимкаhttp://media.snimka.bg/1436/009126787.jpg това е положението, място няма много, преди на тетката на топлата вода имаше обезвъздушител, сега ще има съд. Примера с колата е много точен..... и точно този пример дадох на един колега. И там е много важно това, че тръбичката в разширителния съд е с много по-малко сечение от тези които се ползват в цялата система. Та кажи последно, това свързване което съм направил вярно ли е според теб, защото мисля така да бъде. Ето тук, още малко размисли от разни хора чули-недочули, все пак е интересно, и ясно защо влязох в дилемата. Всеки казва нещо, но истината е една.
http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=34739&start=15

нищо не писа повече.как се представя парното?

phoenix
03-12-2008, 01:23
Реактора е въведен в действие тази нощ. До сега го следих, всичко е под контрол, работи перфектно. Системата се обезвъздуши много бързо. Абе супер доволен съм. Започват топлите дни в нашата къща.:):):):)

galinves71
03-12-2008, 06:56
Реактора е въведен в действие тази нощ. До сега го следих, всичко е под контрол, работи перфектно. Системата се обезвъздуши много бързо. Абе супер доволен съм. Започват топлите дни в нашата къща.:):):):)
:thumbup: