PDA

View Full Version : Дайте акъл за бетонена площадка плийс!

code
27-11-2008, 17:54
Трябва да правя една бетонена площадка с фуги в бетона - да стане на квадрати 6м/6м.
Какво да сложа като заливам, че да стане фуга 7-8мм? Стиропор, шперплат или..? Някой правил ли е нещо подобно да даде акъл.:screwy:
И като се залее трябва и да се извади въпросния материал и да се напълни със смола или силикон?

nhg
27-11-2008, 17:57
хм, не може ли да се направи нещо като кофраж, на 'кутийки' 6/6м...с еднакви чамови дъски/талпички или друго там...
да пишеш как си го направил, че ми е интересно....
успех!

code
27-11-2008, 17:59
С дъски ще ги направим шахматно, след което трябва да декофрираме и да сложим нещо по-тънко за другите квадрати щото 2,5см фуга няма пълнене и става грозно :dunno:

Stoyan Georgiev
27-11-2008, 18:10
с дъски или тънък шпер-плат в дебел найлон би трябвало да стане, като остави дъските да имаш поне 5-6 санта над нивото на бетона, за да можеш да ги премахнеш по-късно по-лесно, иначе ще видиш адски много зор, ако няма как да ги захванеш като почне да се декофрира

ПП: извинявай, ти искаш само 7-8 мм... значи по друг начин трябва да стане, ще го помисля и ще ти пиша

защо не направиш куфраж от тънко пресован шпер плат ? овиваш го пак в найлон, за да излезе по-лесно и готовос - 7-8 мм ще ти се получи без проблем фуга

nhg
27-11-2008, 18:18
защо не направиш куфраж от тънко пресован шпер плат ? овиваш го пак в найлон, за да излезе по-лесно и готовос - 7-8 мм ще ти се получи без проблем фуга

абе няма ли нещо като фазер? май трябва да стане...

TRENDi
27-11-2008, 18:25
Защо не ги срежеш после? Нямам предвид след 6 месеца, естествено, когато всичко ще се е нацепило. Има фугорези за целта, но съм пробвал с такива на Спарки и на Метабо и стават доста криви фуги (да не напиша уникално криви). Прави се режат с обикновен флекс и диамантина за бетон, но много "бавно и славно" трябва да се работи. Не се пълнят със силикон, а с полиуретан или подобни като еластичност смоли. Принципно, технологични фуги се правят така, че да се получат площи от 18 до 24 кв.м. (не знам, дали не е в повече, като в случая на 36 квадрата).

Вариантите с тънките истории за кофраж - не ми е ясно, как ще стане без да поддаде тая тънка стеничка на 6 м дължина, как ще стане на 2 съседни квадрата наливането и каква ще ви е гаранцията, че пак няма да станат на змиорки фугите :notify:. Предполагам, че бетона ще е мин. 5 см висок? На 6 м дължина и с 5 найлона да го увиете - няма вадене - пак ще се прорязва със сигурност.

Stoyan Georgiev
27-11-2008, 19:20
Защо не ги срежеш после? Нямам предвид след 6 месеца, естествено, когато всичко ще се е нацепило. Има фугорези за целта, но съм пробвал с такива на Спарки и на Метабо и стават доста криви фуги (да не напиша уникално криви). Прави се режат с обикновен флекс и диамантина за бетон, но много "бавно и славно" трябва да се работи. Не се пълнят със силикон, а с полиуретан или подобни като еластичност смоли. Принципно, технологични фуги се правят така, че да се получат площи от 18 до 24 кв.м. (не знам, дали не е в повече, като в случая на 36 квадрата).

Вариантите с тънките истории за кофраж - не ми е ясно, как ще стане без да поддаде тая тънка стеничка на 6 м дължина, как ще стане на 2 съседни квадрата наливането и каква ще ви е гаранцията, че пак няма да станат на змиорки фугите :notify:. Предполагам, че бетона ще е мин. 5 см висок? На 6 м дължина и с 5 найлона да го увиете - няма вадене - пак ще се прорязва със сигурност.

ще е просто по-лесно, не казвам, че ще излезе като нож от масло ?

а естествено, че ще подаде. просто може да се налива до едно ниво в едното, после в другото и така по малко по малко да се налива по равно....

code
27-11-2008, 19:27
TRENDi не могат да се изкривят защото както написах първо ще се правят квадратите през един с яки дъски шахматно и после ще се сложи въпросната по-тънка плоскост плътно до готовия бетон за да се излеят другите квадрати. Плочата е 16см армирана и не мога да я режа със флекс щото е 1 декар.

TRENDi
27-11-2008, 19:48
ще се правят квадратите през един
Плочата е 16см армирана
1 декар
Това трябваше да е в първия ти пост. Можеш да ползваш, каквото си поискаш така. Подложки за ламинат дори. Например 4 мм, ако са - ползваш 2 и имаш 8. Само трябва да се нарежат (което на линейните метри фуги, които се получават не е малко играчка) на колкото ти трябват на височина ленти. Може и да има нещо подобно готово на лента - не знам. И няма нужда да ги махаш. Прорязваш на 2 см - 100 пъти по-бързо и лесно ще е отколкото да вадиш 10-16 см. Ако материала е от този тип - стериопорения - това, че остава надолу да не те бърка ама хич. Ако е нещо твърдо - не знам. В последствие, ако ползваш полиуретан - нямаш грижи. Ако ползваш смола трябва да знаеш, как реагират с материала, който ще ползваш за фугите - някои (метилметакрилата например) топи фибран, стериопор и всичко подобно.

П.С. Да на 16 см подложките от 8 ще станат на 0.5 мм като ги натисне бетона :rotfl:. Изпитаната техника на колегата, писал след мен, ще е по-подходяща в случая
Въпреки това на доста полирани бетони от фугите излизат стериопорени топчета.

TRENDi
27-11-2008, 19:49
Ахххх, тези ши.ни 2-ни постове...:dunno:

mordohy
27-11-2008, 19:51
code,взимаш и си правиш ленти от стоманени листове.Правиш ги няколко сантиметра по широки от дебелината на бетона.Отгоре им заваряваш уши, за да можеш да ги извадиш после.Преди да налееш бетона ги намазваш с разтвор от асфалт и нафта.След отливането и втвърдяването,като почукаш по ушите,ще излезат лесно.Техниката е проверена!

code
27-11-2008, 20:09
Хора май ще търся някаква лента, която да залепя на готовите квадрати и после да бетонирам другите и да си остане там. Нещо от рода на битумните покривни изолации. Другото ми се вижда голям филм. Мерси на всички, някой ако се сеща нещо да пише още тая седмица, че другата ще е късно.

Kuker
27-11-2008, 20:35
Хора май ще търся някаква лента, която да залепя на готовите квадрати и после да бетонирам другите и да си остане там. Нещо от рода на битумните покривни изолации. Другото ми се вижда голям филм. Мерси на всички, някой ако се сеща нещо да пише още тая седмица, че другата ще е късно.
Ами аз се сещам за още един вариант.Като декофрираш първите квадрати преди да налееш следващите намажи вече отлятите отсрани с моторно масло, така ще имаш отделни плочи без фуга.

galinves71
27-11-2008, 21:26
Трябва да правя една бетонена площадка с фуги в бетона - да стане на квадрати 6м/6м.
Какво да сложа като заливам, че да стане фуга 7-8мм? Стиропор, шперплат или..? Някой правил ли е нещо подобно да даде акъл.:screwy:
И като се залее трябва и да се извади въпросния материал и да се напълни със смола или силикон?ако е поне 12см дебела и има арматура в нея то мога да те посъветвам да подложиш найлон под нея и ще си рахат.