View Full Version : Ръчната ми хвана настинка
Както винаги за да загрее колата 2-3мин я оставям да си поработи и си дърпам ръчната за да нетръгне да си ходи. След като реших, че е време да потеглям свалих си ръчната и тръгнах. Още с 1вите метри осетих как ръчната малко но държи, а е в свободно положение лоста. Спрях и го дръпнах и усетих как 2-3сантиметра дава свободен ход, без никакво усилие се вдига и след това почва да зацепва(щрака). Играх си да го дърпам и свалям но резултат никакъв. Стана ми ясно, че е замръзнал но въпроса е как да го оправя?
Satanism
27-11-2008, 22:46
бутни я на топло за няколко часа?
За съжаление няма къде да я сложа на топло. Мислех си дали ако намокря с вряла вода ще има някакъв ефект?
Satanism
27-11-2008, 23:28
Ефект ще има....какъв е друг въпрос ;)
ако не успееш да я оправиш, може да замръзне по-зле :)
Онзи ден имах същия проблем - задържаше,а като се опитам да я дръпна не мърдаше повече от 2 зъба ,но след 2-3 часа на слънце, се оправи!
И моята е по сащия начин!гледам много много да не я дарпам през зимата щото.......
Незнам ако се смени жилото да ли сте се оправи.......!?:dunno:
trustworthy
28-11-2008, 07:36
Една от 'детските болести' по тея автомобили ;) Избягвайте да дърпате ръчната през зимата Това е най-сигурния вариант :no:
Знам много тъпо направих но не се усетих, сега поне ще ми е като обеца на ухото. Оставил съм я на слънце дано се размрази:please:
хахаа колега вчера към 8 сутринта и аз викам дай да си хода от работа,вкарвам ключа то замразнали ключалките,после влизам паля и докато загрее чиста стъклата,викам айде да тръгвам а колата заема стойка за излитане ::metal: а аз предната вечер драпнах по навик ръчната и тя така замразнала, свалям самата ръчка пада до долу но жилото си стой опънато,побърках се от яд,и се прибрах и към 10:30 отидох да я зема а то грейнало вурху нея слънце,сядам в нея сичко си е ОК. но вече никаква ръчна през зимата:drive:
И аз на мойта не дърпам ръчната по същата причина. Друг е въпроса че ако се разровите из форума имаше тема как се лекува проблема точно, но аз нямам спомен.
За тия, които са с дискове отзад - има едни палчета на спирачните апарати, които с едно чукче трябва да ги върнете иможе да си перкате спокойно. Кофтито е, че ше трябва да се лежи под колата, нема начин. За барабаните не знам как става чалъма
Просто и трябва топлина като я пуснете по наклон ще се нагреее и ще си отпусне не е болка за умиране :big_heat:
Просто и трябва топлина като я пуснете по наклон ще се нагреее и ще си отпусне не е болка за умиране :big_heat:
Непомага...поне при мен. И аз снощи бях по тая логика, че при малко каране апарите ще загреят и ще отпуснат но резултат никакъв. Само мога да кажа евала на слънцето :big_bow_down: сутринта си беше свършило неговата работа :big_heat:
И аз имах същия проблем миналата зима, бях я дръпнал вечерта и на сътринта беше замръзнала.Но после като постоя на слънце се оправи.Затова май е по-добре да не дърпаме ръчнита на нашите красавици през зимните месеци.
Жилото замръзва, затова така става. Миналата зима в големия студ нямаше къде да се размрази и се наложи да свалям задната гума ... Избягвайте ръчната зимата :cold:
didkoldihno
29-11-2008, 15:32
добре че в Варна още няма такива студове че аз както съм свикнал само на ръчна ама като позастудее още ще взема да се отучвам от навика с ръчната
LeoVin4i
29-11-2008, 18:03
Ше отвикнеш, като замръзне яко някой път :cold:
Колеги,за тая работа има графитна грес,цинкова грес,моликот и оръжейна смазка.Сваляте маншончетата,тъпчете с каквото сте намерили и раздвижвате жилата да се разнесе смазката добре.Аз моята си я дърпам редовно.Ако оставите нещата така,много скоро ще се наложи да сменявате въжетата
trustworthy
29-11-2008, 19:37
на тебе явно не ти е замръзвала, щом така говориш ;) Как си представяш да се пуснеш по наклон с блокирали задни колела?! Да не говорим пък, ако има сняг или лед...
Satanism
29-11-2008, 19:40
на тебе явно не ти е замръзвала, щом така говориш ;) Как си представяш да се пуснеш по наклон с блокирали задни колела?! Да не говорим пък, ако има сняг или лед...
При някакви обстоятелства би било доста забавно според мен :-P
Бързо се оправя и ако успее човек да дотътри колата върху някоя шахта - върши работа безотказно... :-P
По добре не я дърпайте че аз съм стигал и вестници да паля отдолу:holiday2:
trustworthy
29-11-2008, 21:13
По добре не я дърпайте че аз съм стигал и вестници да паля отдолу:holiday2:
Аз я спирам да доста големи наклони и понеже не върви да не я подсигуря допълнително, а ръчната не е вариант през зимата, имах си по едно павенце на стенд-бай на две от най-стръмните 'паркоместа' :blush: Излагация си е, но съм спокоен поне :)
За да онагледя за какви наклони става дума, ще кажа само, че деу ланос с на 200к км двигател, паркирано на същите места и оставено само на скорост, похлъцва по баирчето надолу леко-полека :horror:
Това е вариянт, но понеже и аз живея на улица с доста добър наклон а не ми се занимава с павета то просто спирам винаги много близо до бордюра и завивам гумите към него, така съм спокоен.:-P
LeoVin4i
30-11-2008, 13:07
Аз съм се пускал по наклон ама с блокирали предни, нямаше лед само сняг. Не е страшно ама много мирише от спирачките :biggrin:
trustworthy
30-11-2008, 18:44
Това е вариянт, но понеже и аз живея на улица с доста добър наклон а не ми се занимава с павета то просто спирам винаги много близо до бордюра и завивам гумите към него, така съм спокоен.:-P
Аз говоря за паркиране на тротоара. не върши работа бордюрът :no:
На мен ми се случи миналата седмица в Мийковци - като падна снега, та на сутринта - познайте защо хората, които бутат колата на снимката по-долу са застанали от двете й страни /нелогично на пръв поглед ;)/
DJ Vladic
01-12-2008, 13:27
На мен ми се случи миналата седмица в Мийковци - като падна снега, та на сутринта - познайте защо хората, които бутат колата на снимката по-долу са застанали от двете й страни /нелогично на пръв поглед ;)/
Абе брато... що така бутате от двете страни.Каква е презумцията.Така каква е възможноста да се освободи жилото.
А пък на всички за това жило.. не само Алфите им блокира в студа.Това става на мн други автомобили.
Таз твойта и аз съм я бутал по същия повод преди години:dark2:
А аз никога не дърпам ръчна зимата за да не замръзне, но имам един друг проблем. Просто ми замръзва скоростния лост и няма мърдане, за да я освободя от скорост. След като я напече се оправя. Става дума не за Алфата, а за Фиата, но все пак да споделя...
trustworthy
04-12-2008, 22:22
...Става дума не за Алфата, а за Фиата, но все пак да споделя...
Че къде е разликата м/у двете :calc: :)
Незнам при теб до каква степен замръзва но при мен като запаля колата се оправя
Аз винаги си дърпам ръчната. Сега зимата още не ми е замръзвала, но то не са падали много температурите, плюс това като си запала колата тръгвам поне след 1цигара време, не знам дали има значение :calc:
GammaRay
18-12-2008, 12:18
Една от 'детските болести' по тея автомобили ;) Избягвайте да дърпате ръчната през зимата Това е най-сигурния вариант :no:
Ако си смените жилата с нови, и гресирате хубаво местата под маншончетата в двата края на жилото, няма да имате ядове зимата.(за да не влиза вода, която е причина за замръзването)Просто малко уважение към колата!А относно замръзването и оправянето на проблема веднага - лягаш с...примерно щанга, виждаш къде е жилото и помагаш на лостчето на ръчната да се върне обратно.На мен ми се е случвало доста пъти, последния в Хърватия на един паркинг на магистралата :).След тази случка, жилата са новички!
GammaRay
26-12-2008, 13:27
Жилото замръзва, затова така става.Избягвайте ръчната зимата :cold:
Т'ва го казва всеки ****, който не го е грижа за колата и изискванията за сигурност по пътищата!
Като ти замръзва жилото легни за 10 мин. под колата и си го смени!!Струват 30 лв двете! *****
Колеги сменяйте си жилата!
Моля без обидни епитети!