View Full Version : Има гас - няма гас ! Що е то?
Здравейте колеги,
Карам 164 2.0ts с газов инжекцион, преди няколко дни ми го настроиха (в гаранция е още) за зимно каране, но днес ми се случи нещо неслучвано. Загуби мощмност и умря на пътя, гледам 180 км съм минал от последното зареждане, годскочих, викам си далам е 30 /100км.
Това се случи при загряд двигател на Орлов мост, посока младост.
Отивам на бензин до първата бензиностанция, намираща се на кръговото на 4 ти км пълня до горе и се оказва, че побира само 23л което значи че имам още 7-10л. гас.
Та питам, от студеното време, гаста ли се е свила или имам някакъв проблем и при 10л гас от 30л бутилка, колата не може да върви?
Имаш един датчик за налягането на газта някъде под капака. Горе-долу е колкото кибритена кутийка и е черен. Ако е развален и показва каквото си иска просто ще ти съкрати живота докато се разбере. Тва от опит не че не може да е вс. друго.
Ilko Ivanov
01-12-2008, 00:10
Това,което описваш е МАП датчика на ГИ.Датчика за налягането е на самата рейка с дюзите.Може и да си е здрав,просто да не е добра настройката.
crocodil
01-12-2008, 10:52
И при мен има интересни ситуации в студенното време:
След последното зареждане, към 180 км си придърпа, превключи на бензин. Реших, я да дам пак на газ. Така изкарах още 100 км. Днеска пак реших да я напъна, мина на бензин. Превключих и карам още 15 км. Още не е свършила, ама щом я напъна придърпва и превключва.
Явно е свършила, ама чак толкова много да изкара.
За колко време преминават на газ вашите в студентото време? Форсирате ли на място да загрее?
Аз имам абсолютно същия проблем - като я срежа придърпва леко и минава на бензин, а половината бутилка е пълна. Днес ходих за настройка да ми вдигнат малко температурата, че лятото беше нагласена на 30 градуса и сега при преминаване на газ в студа ми позамирисваше на газ. Казах им и че ми минава на бензин при полу-пълна бутилка и те ми викат че зимата било така :bash:
Днес ходих на газаджиите, та там ми казаха, че зимата ще е така! Ако съм искал да са ми настроили сам да си превключвам, непоисках. Може и да съм сгрешил ама ще знам че на 180 км и да зареждам.
Всичките ви газаджии са за трепане с 2 думи :bash:
nikolaaaay
01-12-2008, 21:21
Моята въбоще не прави така. Бутилката хваща 30 л. и се свършват всичките.
П.С. При тези цени не знам защо въобще карате на газ, ама това е друга тема.:Tease:
Не ми се коментира какво е мап. и откъде взима информация защото при различните у-би е различно, нито какво е зимна и лятна ГАЗ ,каквато трябва да бъде, нито за различното разширение на газовете,само ще ви светна на една Хитринка, която аз практикувам : В работилницата имам компресор които е настроен на около 10 атм. , с които си правя пробите при ремонти, та с помоща на този компресор, зимно време редовно си вдигам изкуствено налягането на бутилката, защото колкото повече падат температурите толкова е по- ниско налягането. Случвало ми се е при голям студ от -20гр. , от бутилката да не излиза нищо. Елементарен пример: Ако сте забелязали- студената запалка няма почти никакъв пламък а като я стоплите в ръката си тяго повишава , или лятото ако я забравите на слънце ще гръмне от свръх налягане. Това с компресора можете да го направите на всяка гумаджииница , с пистолита за обдухване с надянато малко маркуче на конуса му през зарядното.
Ilko Ivanov
03-12-2008, 00:14
Не ми се коментира какво е мап. и откъде взима информация защото при различните у-би е различно....
Аз пък си мислех,че МАП-а е едно и също при всички бензинови и газови инжекции.И мери налягане/разреждане във всмукателния колектор.
Друг е въпроса,че някои газови инжекциони ползват този на автомобила(ако има такъв).
Явно не е така...
Само пояснение за информация, ако ти е необходима разбира се. Всички Г.И. имат различни разработки/затова не може да се каже- погледни онази кутийка там/, някой мерят налягане и подналягане, други само налягане/може от рейка , можемаркуч ,чоже от филтър/ трети сравняват друго, та не можеш да кажеш- сигурно е от това....
А не е ли по-добре когато налягането намалее и автоматично почва да превключва на бензин, просто да си извадите кабелчето от датчика на рейката и да елеминирате фактора налягане и да си "осмучете" газта от бутилката докрай!После смятайте още колко има да карате, докато си дозаредите с газ!:calc:
Не ми се коментира какво е мап. и откъде взима информация защото при различните у-би е различно, нито какво е зимна и лятна ГАЗ ,каквато трябва да бъде, нито за различното разширение на газовете,само ще ви светна на една Хитринка, която аз практикувам : В работилницата имам компресор които е настроен на около 10 атм. , с които си правя пробите при ремонти, та с помоща на този компресор, зимно време редовно си вдигам изкуствено налягането на бутилката, защото колкото повече падат температурите толкова е по- ниско налягането. Случвало ми се е при голям студ от -20гр. , от бутилката да не излиза нищо. Елементарен пример: Ако сте забелязали- студената запалка няма почти никакъв пламък а като я стоплите в ръката си тяго повишава , или лятото ако я забравите на слънце ще гръмне от свръх налягане. Това с компресора можете да го направите на всяка гумаджииница , с пистолита за обдухване с надянато малко маркуче на конуса му през зарядното.
Мога да ви открехна и на друга простотия.Направих я без умисъл,но върши чудесна работа.Без да се усетя съм залепил усилвателя до бутилката.Така,че той си я грее и нямам никакви проблемиЛятно време се охлажда от вентилатора,а зиме си я затопля .Никога не съм имал проблеми през зимата.:crazy:
Мога да ви открехна и на друга простотия.Направих я без умисъл,но върши чудесна работа.Без да се усетя съм залепил усилвателя до бутилката.Така,че той си я грее и нямам никакви проблемиЛятно време се охлажда от вентилатора,а зиме си я затопля .Никога не съм имал проблеми през зимата.:crazy:
И квооо, зимата усилваш ли повече да се топли по бързо бойлера ??? :rotfl:
И квооо, зимата усилваш ли повече да се топли по бързо бойлера ??? :rotfl:
Да!Най добре става с Рамщайн!:Tease:
hahahaahaha :clapping: :bouncing_smiley::bravo:
Сега трябва да си купуваме и усилватели ли ?
То имаше и една тема във форума,как да се бориме със скърцащите и тракащи чаркове в купето.Аз съм решил комплексно нещата.:dance:Така не чувам и когато се говорят простотии в нея.
ФЕРАРИСТ
05-12-2008, 21:47
Та питам, от студеното време, гаста ли се е свила или имам някакъв проблем и при 10л гас от 30л бутилка, колата не може да върви?
Предполагам знаеш че в 30 литрова газова бутилка няма как да влязат повече от 24-25 литра газ, или поне в моята само ОМВ може да вкара повече....
Предполагам знаеш че в 30 литрова газова бутилка няма как да влязат повече от 24-25 литра газ, или поне в моята само ОМВ може да вкара повече....
В 30 литрова бутилка може да влязат 30 литра пропан-бутан. Ако се вмъкнат повече - лошо.
strashko7
14-01-2009, 20:15
Аз имам абсолютно същия проблем - като я срежа придърпва леко и минава на бензин, а половината бутилка е пълна. Днес ходих за настройка да ми вдигнат малко температурата, че лятото беше нагласена на 30 градуса и сега при преминаване на газ в студа ми позамирисваше на газ. Казах им и че ми минава на бензин при полу-пълна бутилка и те ми викат че зимата било така :bash:
а каде ходиш на газаджии