Log in

View Full Version : Няма да си купувам зимни гуми-ами то няма зима

vaklinator
01-12-2008, 01:38
И паричките са много кът, и гумите са много скъпи. Реших да не се харча за зимни гуми. Дано да не завали много продължителен и дебел сняг!
Ще разчитам на 4х4 системата за движението, но за спирането - ще се моля със свещ в ръчичка--:depressed::depressed::depressed:

lulin racing
01-12-2008, 07:44
Недей така колега ....... Аз бях със зимни гуми и пак плеснах Алфата ;) Незнаеш къде и какво ще стане,на мен ми излезна човек (самоубиец).Нали се сещаш,че ако валне снежец и паднат температурите под него може да има и ледец......

santo_traficante
01-12-2008, 08:25
евала колега

tokata_pz_flex
01-12-2008, 08:29
И като има лед , и със зимните няма да спреш :) Срещу самоубиец ( човек ) нема спиране ... ( личен опит ) .

ФЕРАРИСТ
01-12-2008, 08:33
Аз също - не карам на сняг.....

Susscrofa
01-12-2008, 08:47
Аз ти предлагам да си свалиш гуметата и по Жанти да жулиш. Летните гуми не са за нашите ЗИМНИ условия, не става дума само за сняг. :tank:

fazana
01-12-2008, 08:53
Недей така,летните гуми зимно време стават твьрди(сам си направи извода),а и дав пьти по бьрзо се износват.По добре две сносни втора употреба е по добре от нови летни (примерно).А и лафа е много добьр,,Караш внимателно,печелиш обезателно''

rtfm
01-12-2008, 09:02
Летните гуми не се износват 2 пъти по бързо през зимата,напротив по бавно се износват. Зимните гуми се износват по бързо през лятото, защото са по меки. Колкото до зимните гуми много тестове по списанията показват че зимната гума се държи по добре единствено на сняг.

Бобби
01-12-2008, 09:05
Както си решил...:smoke:..така я карай:tank:
Тя баба ти да не мислиш, че едно време е имала право на избор:gruebel::grin:

marian
01-12-2008, 09:20
Летните гуми не се износват 2 пъти по бързо през зимата,напротив по бавно се износват. Зимните гуми се износват по бързо през лятото, защото са по меки. Колкото до зимните гуми много тестове по списанията показват че зимната гума се държи по добре единствено на сняг.
Абсолютно вярно:notworthy:

detelazurno
01-12-2008, 10:33
И аз за момента съм на този принцип, но гледам да заделя по някой друг лев, че ако стане тежко положението да ги сменя. Тъпото е, че не знаеш кога къде ще ти се наложи да пътуваш и не знаеш какво ще срещнеш, а да закъсаш на сред път си е неприятно. Другото тъпо е, че светещите жилетки дебнат.......не се знае и от тях на какъв ще попаднеш. А чувам нещо за 21 градуса на Коледа :( Бива ли такова нещо?! На Коледа трябва да има много сняг иначе не е Коледа :)

mochko1
01-12-2008, 11:12

Ммм нее лятната гума се пързаля по асфалта когато е студено без значение сух или мокър ,не чакайте да падне снега ,че да слагате зимни гуми.

Kuku
01-12-2008, 11:29
Добре де, нали малко по-надолу в раздела има точно една такава тема в която Пинко подробно обясни, че на сухо, на мокро, до -7 градуса целзий, сутрин, обед, вечер.... лятната гума е ПО-ДОБРА от зимната!
Изключение е само и единствено снежната настилка, където зимната гума показва истинските си качества ;)
Ако моите летни гуми не бяха толкова ниски, нямаше да си купувам зимни гуми.... аз всъщност не бях използвал зимни гуми от четири години :roll:

mochko1
01-12-2008, 11:34
незнам ,но мойте летните последните 2 седмици преди да сложа зимните не даваха да дам гас на колата ,изобщо не стоеше на пътя , а сега със зимните е друга работа. Може и да си въобразявам ама разликата е голяма !!!

fred
01-12-2008, 11:45
Има, както казва и Куку, прясна тема с тестове на Пинко, май е в темата за тестове за зимни условия от миналато година, трябва само да се чете.Колкото до това, аз съм на същото мнение, че зимните гуми са напълно излишни, при положение, че и човек не кара много или въобще не кара, когато у нас вали сняг, тоест 2 пъти максимум през зимата /не говорим за местата над 1000 метра в планините/
Както казва Т Колев във филма Опасен чар /той е отпреди 20 години, сега нещата са вече очевадни/
"Зима у нас вече няма, параклиси също"
Първата част касае гумите, втората не:oops:

ivo_red
01-12-2008, 11:47
Хич не си въобразяваш колега. любопитно ми е, кои са по-добри на мокро - летните или зимните гуми, а на киша и лапавица, а на заледени очастъци.

marian
01-12-2008, 11:49
Хич не си въобразяваш колега. любопитно ми е, кои са по-добри на мокро - летните или зимните гуми, а на киша и лапавица, а на заледени очастъци.А на лед какво те спасява?

търтей
01-12-2008, 11:49
А на лед какво те спасява?

гуми с шипове :biker:

Kuku
01-12-2008, 11:50
На морко и киша - летните!
Каналите за отвеждане на водата при летните гуми помагат много повече от ламелите на зимната гума ;)
Те тия ламели дайстват само на сняг :roll:
А на лед нищо не спира....

fred
01-12-2008, 11:53
Хич не си въобразяваш колега. любопитно ми е, кои са по-добри на мокро - летните или зимните гуми, а на киша и лапавица, а на заледени очастъци.

Значи, на мокро до - 7 летните са по добри,
При пресен сняг-зимните
При лед все тая, може и по джанти, както казват някои:biker:

търтей
01-12-2008, 11:56
Значи, на мокро до - 7 летните са по добри,

на -20 сенгът се държи като пясък
та летните пак са по-добре
хихи :tank:

важно е зку-то всъщност

аз гат зимаф книшка имаше сал един модел гуми у магазина
аа и с мноо връзки барум в корекомата :metal:

Nasko_77
01-12-2008, 12:07
гуми с шипове :biker:Гуми с шипове + КАТ = неочаквано добри разходи:hehehm:

П.П Кики изкара очила:grin:

fred
01-12-2008, 12:20

важно е зку-то всъщност

Е така баща ми и аз с тия Барум на шкодата, що километри минахеме и в сняг, та накрая ги вулканизирахме, сума ти години ги карах.

Max
01-12-2008, 12:42

важно е зку-то всъщност

Па язе имах от корекомта един Goodyear Grand prix, що дъжд и сняг е изръшкал :super:

koolio
01-12-2008, 14:28
Па язе имах от корекомта един Goodyear Grand prix, що дъжд и сняг е изръшкал :super:

А ти що така лошо ме гледаш сутринта на семинарията:tank::flex:

Max
01-12-2008, 14:30
А ти що така лошо ме гледаш сутринта на семинарията:tank::flex:

Лошо ли? Спящо по-скоро :-)
Ти си бил значи с черната 155 :-)

mochko1
01-12-2008, 15:06
Гуми с шипове + КАТ = неочаквано добри разходи:hehehm:

П.П Кики изкара очила:grin:

Изкарах две адски студени зими в Норвегия и там е точно обратното ,шпайковете са разрешени ,а веригите са забранени. Шпайковете са перфектни за лед и сняг ,но на асфалта така се пързалят ужас направо. Сега като видя някой с вериги и ми изглежда адски средновековно :grin: !!!

fred
01-12-2008, 20:35
Изкарах две адски студени зими в Норвегия и там е точно обратното ,шпайковете са разрешени ,а веригите са забранени. Шпайковете са перфектни за лед и сняг ,но на асфалта така се пързалят ужас направо. Сега като видя някой с вериги и ми изглежда адски средновековно :grin: !!!

В Норвегия сигурно, ама тук чакаме да развъждаме бадеми и мандарини вече:smoke:, след десетина години ще видиш и ти

reptli
01-12-2008, 23:04
незнам ,но мойте летните последните 2 седмици преди да сложа зимните не даваха да дам гас на колата ,изобщо не стоеше на пътя , а сега със зимните е друга работа. Може и да си въобразявам ама разликата е голяма !!!

и аз съм със същите наблюдения ;) :tank:

trouble
01-12-2008, 23:18
А аз си карам със зимните гуми вече цяла година. Така се случи, че когато се наложи да си купя нови гуми беше всичко в лед и сняг. Е какво да му дойде на ум в тоя момент на човек. Няма да е за летни гуми. Взех си зимни и тъй като не минавам много километри годишно и не развивам големи скорости с колата, не видях смисъл в покупка на летни. Пробвал съм как спират зимните ми гуми от 130 до 0 с натиснат докрай педал на спирачката при външна температура +32 градуса. Е, не е толкова зле, колкото си мислите...

Lqnkata
01-12-2008, 23:48
Ще ви споделя моите наблюдения, всеки да си преценява за него си.
Карам си лятото с 4ри еднакво износени гуми, но едната я скъсах и ми се наложи да си взимам нова. 4ри нови лятни в края на лятото... нещо ми се виждат множко пари, та си взех 2 бр. След това в един влажен ден през Август спускам от Юндола и на един завой задницата ме изпреварва. А то като съм сложил новите отпред и задните като са по-износени... викам си брей каква разлика имало.
Преди да си сложа 4рите нови, зимни гуми като бяха паднали малко температурите ходих да си попързалям с ръчничка (на студен асфалт с вратите настрани... чудесно) само леко я поведа и тя си се пързаля ли пързаля. Слагам зимните и след няколко дена пак ме беше ударила щуротията и хайде пак да пързаляме. Да ама не, къде-къде по-трудно я залъгвах да поднесе, а нямаше сняг, просто си беше студено както преди няколко дни.
За мен си знам, че паднат ли температурите под 7 градуса си трябва зимна гума, независимо дали има или не сняг. Защото тя те държи на пътя, тя те спира. Незнам дали ще разчитате на това че няма да ви изкочат самоубийци или не, но тези с летните гуми се превръщат в убийци.:no:

Stoyan Georgiev
01-12-2008, 23:56
Ще ви споделя моите наблюдения, всеки да си преценява за него си.
Карам си лятото с 4ри еднакво износени гуми, но едната я скъсах и ми се наложи да си взимам нова. 4ри нови лятни в края на лятото... нещо ми се виждат множко пари, та си взех 2 бр. След това в един влажен ден през Август спускам от Юндола и на един завой задницата ме изпреварва. А то като съм сложил новите отпред и задните като са по-износени... викам си брей каква разлика имало.
Преди да си сложа 4рите нови, зимни гуми като бяха паднали малко температурите ходих да си попързалям с ръчничка (на студен асфалт с вратите настрани... чудесно) само леко я поведа и тя си се пързаля ли пързаля. Слагам зимните и след няколко дена пак ме беше ударила щуротията и хайде пак да пързаляме. Да ама не, къде-къде по-трудно я залъгвах да поднесе, а нямаше сняг, просто си беше студено както преди няколко дни.
За мен си знам, че паднат ли температурите под 7 градуса си трябва зимна гума, независимо дали има или не сняг. Защото тя те държи на пътя, тя те спира. Незнам дали ще разчитате на това че няма да ви изкочат самоубийци или не, но тези с летните гуми се превръщат в убийци.:no:

ся това дето го каза беше това:

"ако ще имате нови летни гуми отпред, а износени отзад, по-добре сложете зимни"

приятел, ако ще и в разгара на лятото нови зимни гуми ще ти вършат по-добра работа от износени летни ;)

raiders
02-12-2008, 11:50
С летни гуми се кара и зимата, да на сняг ще имаш проблеми, но ако вместо зимни, си купуваш двапъти по-често ленти гуми нямаш проблеми, собено за колегите който карат само в София, митове и легенди, под 7, над 0, карайте внимателно с каквито и гуми да сте, сега, ако патувате много из страната и пътищата не се чистят няма как с летни

ФЕРАРИСТ
02-12-2008, 12:24
Пробвал съм как спират зимните ми гуми от 130 до 0 с натиснат докрай педал на спирачката при външна температура +32 градуса. Е, не е толкова зле, колкото си мислите...
Въпроса не е да "не е толкова зле", а да е поне "много добре"......

mim
02-12-2008, 13:06
какви зимни като навън е +8 / +18
ще има филхармония тия дни

detelazurno
02-12-2008, 14:20
Миналата година все с летните си карах и нямах проблеми. А задните не са ми никак добре, обаче как пък вднъж не затънах или не се завъртях?!?!?! Някои хора просто вярват като им кажат, че едни кое си е предназначено само за това и точка. Не отричам, че при определени условиа едните могат да имат предимство пред другите, но това не озачава, че ще се превърна във склад за гуми и днеска ще съм с тия, а утре с другите.За конкретни условия има конкретни стилове на шофиране.Добрата гума е едва вторият фактор за постигане на добър контрол над автомобила!

tipo1960
02-12-2008, 15:29
Ходих на гости на братовчед ми в Мюнхен,сутринта ставаме да пътуваме а вън вали./-Ще ходим да сменяме гумите./-Какви гуми,твоите са супер.се чудя аз.Отидохме при неговия гумаджия,а там на стилажа си му стоят зимните гуми и гуми за мокро.Сложи си гумите за мокро и тръгнахме.На другата сутрин пак си сложи гумите за сухо.И 3-те му комплекта бяха Йокохама,колата му е АУДИ RS4.

търтей
02-12-2008, 15:32
Ходих на гости на братовчед ми в Мюнхен,сутринта ставаме да пътуваме а вън вали./-Ще ходим да сменяме гумите./-Какви гуми,твоите са супер.се чудя аз.Отидохме при неговия гумаджия,а там на стилажа си му стоят зимните гуми и гуми за мокро.Сложи си гумите за мокро и тръгнахме.На другата сутрин пак си сложи гумите за сухо.И 3-те му комплекта бяха Йокохама,колата му е АУДИ RS4.

и колко часа вися при гумаджията?
щото у наше село се виси 3 часа

DerMeister
02-12-2008, 15:44
Само да вметна, че всичките тия тестове за зимни vs летни гуми, които четете и по които се водите се правят с чисто нови и качествени и много хубави гуми на чисто нови и много хубави коли. Та, който не е с чисто нови хубави летни гуми, да си слага зимните като застудее, защото за него данните от тестовете не важат...

tipo1960
02-12-2008, 15:53
щото у наше село се виси 3 часаМисля че не повече от 15 минути ,вдигнаха я на подемника и с пистолета много бързо стана,те всички комплекти са гуми с джанти.З часа в София айде стига,това вярно ли е:gruebel:сигурно вулканизират гумите на момента :paddle:

търтей
02-12-2008, 16:02
З часа в София айде стига,това вярно ли е:gruebel:сигурно вулканизират гумите на момента :paddle:

опашкиии

отивам при един
викам - така и така, смяна на 4 гуми?
вика ми ше тане
питам кога
оня идиот вика ми след 3 маса щото имало некви коли и разни с предмиство, щото незнам си какви били
аз - ми убу, е ти ключовете ше дойда вечерта да си я зема
а не мога да я местя намам време :indian: :?
пожелах му да стане бажанак с баща си и си тръгнах

tipo1960
02-12-2008, 16:21
опашкиии

отивам при един
викам - така и така, смяна на 4 гуми?
вика ми ше тане
питам кога
оня идиот вика ми след 3 маса щото имало некви коли и разни с предмиство, щото незнам си какви били
аз - ми убу, е ти ключовете ше дойда вечерта да си я зема
а не мога да я местя намам време :indian: :?
пожелах му да стане бажанак с баща си и си тръгнахЛеле ми ако бързаш,е при всички ли е такава :starwars:,или ти си спрял при най-удобния,и хем колата ти е стояла на охраняем паркинг без да плащаш:th_up:

търтей
02-12-2008, 16:33
навсякъде е така
опашки
ако бързаш го духаш

разговор пред мен:
искам да сменя гумите
даваме час за след два дена
бързам ще пътувам
200 лв
...
пълен ташак

DerMeister
02-12-2008, 16:39
Еми те всички се юрнаха едновременно, нормално. Аз отидох точно 1 седмица след като вална снегът и хората истерясаха. В 16.00 бях в Диана-та в Люлин и в 16.45 карах обратно към нас. Тва включва избиране на гуми, плащане, слагане на две нови на джантите, баланс и качване на 4те зимни и 4те летни обратно в багажника.

SFINKS
02-12-2008, 16:43

:roll2:тоя па, алоооо тука е Българистан , тук тарикатите имат само по един чифт гуми , много често различни отпред и отзад .
зимни изобщо не слагат зимата щото и с летните може , що да дават пари за зимни като може и без тях ,зимните гуми са за аматъорите , пързаляло се малко голяма работа , с добрите им шоферски умения всичко се компенсирало :priest:

Kuku
02-12-2008, 16:49
Звучиш отчаяно...

Бобби
02-12-2008, 16:57
навсякъде е така
опашки
ако бързаш го духаш

разговор пред мен:
искам да сменя гумите
даваме час за след два дена
бързам ще пътувам
200 лв
...
пълен ташак
Пчела другият път като имаш проблеми за връткане на гуми се обади....пращам те при човеко няма и 20минути четирима ти хващат колата....до 16 цола за 32лв. и продължаваш да копкаш:)

detelazurno
02-12-2008, 17:02
:roll2:тоя па, алоооо тука е Българистан , тук тарикатите имат само по един чифт гуми , много често различни отпред и отзад .
зимни изобщо не слагат зимата щото и с летните може , що да дават пари за зимни като може и без тях ,зимните гуми са за аматъорите , пързаляло се малко голяма работа , с добрите им шоферски умения всичко се компенсирало :priest:

SFINKS споко пич, всички ти схванахме иронията, но не всички можем да даваме по 400 лева всеки сезон за гуми.

Kuku
02-12-2008, 17:04
ОН е барО, кара Дайода...

detelazurno
02-12-2008, 17:08
ОН ако сака и камила нека шпори

търтей
02-12-2008, 17:10
Пчела другият път като имаш проблеми за връткане на гуми се обади....пращам те при човеко няма и 20минути четирима ти хващат колата....до 16 цола за 32лв. и продължаваш да копкаш:)

мерси бате :)
като изтъркам тия ше свирна

бе то аз отидох на следващия и я оправиха колата веднагически

ся верно 20 кинта дадох за тежести ама това са подробности
но тоя кълвач ме хвърли в музиката с изцепката не мога да ти я местя :ghost2:
ебати колко сложно да премести патрула ...

Бобби
02-12-2008, 17:32
мерси бате :)
като изтъркам тия ше свирна

бе то аз отидох на следващия и я оправиха колата веднагически

ся верно 20 кинта дадох за тежести ама това са подробности
но тоя кълвач ме хвърли в музиката с изцепката не мога да ти я местя :ghost2:
ебати колко сложно да премести патрула ...
Губи клиенти!...ко да го прайш като е будала:boxing:
....то верно, че като дойде сезона за смяна на гуми е един малък ужас при гумаджиите...ама се намират и места, където отношението е по така..

търтей
02-12-2008, 17:37
Губи клиенти!...ко да го прайш като е будала:boxing:
....то верно, че като дойде сезона за смяна на гуми е един малък ужас при гумаджиите...ама се намират и места, където отношението е по така..

да бе
нема да стъпя там повече
ебал съм го

мен ми беше ясно че няма да стане веднага щото сикчи сменят гуми
ама оставям колата и си я зимам вечерта
ся ебати толко ли е сложно да премести патрула??
да не говорим че баш при тоя олюгуфрен има места за паркиране бол ...

Kuku
02-12-2008, 17:42
То по същата логика той мое те пита, що не отиде преди една седмица, га немаше ни една кола ;)

търтей
02-12-2008, 17:45
То по същата логика той мое те пита, що не отиде преди една седмица, га немаше ни една кола ;)

ае това си е моя раута кога ше отида

и не съм казал че имам нещо против да чакам
а като иска да ми земе 5 лв за местене на колата да го еба у кълчава нещастен

ама понеже маймуни да сменят гуми бол и му е се тая за един клиент повече или по-малко
та те така

мен за културата ми беше приказката

Kuku
02-12-2008, 17:49
И аз за културата говорех - доста по-културно би било да си смениш гумите превантивно, а не инцидентно в последния момент, на наплива и навалицата ;)
Па и 5лв. по-евтино!

търтей
02-12-2008, 17:51
аз зимни гуми немам и така ;)
други сченях ма ти знаеш ко са праиш

Kuku
02-12-2008, 18:06
Е още по-лошо за теб - хем не са ти зимни гумите, хем чакаш навалицата за зимни гуми :roll2:

търтей
02-12-2008, 19:03
Е още по-лошо за теб - хем не са ти зимни гумите, хем чакаш навалицата за зимни гуми :roll2:

нали
тотална ебня

fred
02-12-2008, 19:34
щото у наше село се виси 3 часа

А и цената да не забравяче, понеже у немско заплатите са доста по високи от българско, иначе аз бих си купил 4 вида гуми-лятни, зимни, есени и пролетни /по радиото ще ни ги препоръчват, а журналистите ще пускат обяснения на гумаджии, как си има гуми за всеки сезон, ама не всесезонни/, а като ми писне ще карам кънки, ролкови де :neko:

detelazurno
02-12-2008, 19:57
Що бе fred, зимните кънки са си яка работа ;)

SFINKS
03-12-2008, 22:50
SFINKS споко пич, всички ти схванахме иронията, но не всички можем да даваме по 400 лева всеки сезон за гуми.

не си ми схванал иронията хич... не иронизирам хората щото не им стигат парите за всичко , да не мислиш че аз цял живот съм карал нови коли с нови гуми.И аз съм карал зимата с летни щото съм нямал пари за зимни гуми . Иронизирам тия дето твърдят че не си купували зимни гуми щот нямало смисъл.Зимните гуми били за аматъорите.Смях.Кажи си нямам излишни пари никой няма да ти каже нищо.Ма да кажеш на черното бяло ...

pent
03-12-2008, 22:54
не си ми схванал иронията хич... не иронизирам хората щото не им стигат парите за всичко , да не мислиш че аз цял живот съм карал нови коли с нови гуми.И аз съм карал зимата с летни щото съм нямал пари за зимни гуми . Иронизирам тия дето твърдят че не си купували зимни гуми щот нямало смисъл.Зимните гуми били за аматъорите.Смях.Кажи си нямам излишни пари никой няма да ти каже нищо.Ма да кажеш на черното бяло ...

ми аз ги имам парите, ама наистина няма смисъл :tooth:

Kuku
03-12-2008, 22:55
И аз в момента ИМАМ зимни гуми на колата си и в 99% от зимните дни са ми абсолютно ИЗЛИШНИ!
К'во викаш за черното и бялото?

SFINKS
03-12-2008, 22:56
мм да добре пент .знам ги тия като тебе , ти си от тия дето имат пари за Лексус ма карат Алфа щото така по им било кеф ;)

SFINKS
03-12-2008, 22:58
И аз в момента ИМАМ зимни гуми на колата си и в 99% от зимните дни са ми абсолютно ИЗЛИШНИ!
К'во викаш за черното и бялото?

ми айде да ми обясниш що си сложи зимни гуми тогава

Kuku
03-12-2008, 23:04
Обясних, ама нема кой да чете!
Летните ми гуми са с много нисък профил и не ми се изправят джанти от дупки пълни с вода и киша от разтопения сняг, коловози от лед по кварталните улици, затрупани със сняг бордюри и прочие....

SFINKS
03-12-2008, 23:09
мда добре и на теб.не е много смислено тва дето го казваш (прочетох тва дето го беше написал ) на по малкият размер зимни гуми които си взел ( предполагам са 16 или 15 и предполагам са с доста по голяма височина съответно) има предостатъчно летни гуми с даже още по голяма дебелина и профил . и сега какво ще кажеш , що не си взе пак летни гуми за зимата но по високи а , пак нямаше да си кривиш джантите

п.с най-много се смях като разказваше как си нямал никога никъде проблем зимата с 17 ка нископрофилна лятна гума , ма много се смях да знаеш. пък на Пинко му пожелавам да пробва да кара цяла зима мерцедес или бмв със задно и 17 ка лятна гума и после пак да пише тиа смешки за тестовете какво доказвали

koolio
03-12-2008, 23:28
ми аз ги имам парите, ама наистина няма смисъл :tooth:
Е как, тва са си две-три вечери в Син Сити все пак.:chair:

Kuku
03-12-2008, 23:40
Свинки, що ми се струва, че май нямаш кво да кажеш?
Наистина, интересно, защо ли не си купувам летни гуми през зимата?!
Сигурно защото летни гуми си имам вече.... а, как мислиш?!
Или пък сигурно си купувам зимни гуми, заради онзи 1%, който липсва няколко поста по-нагоре, в който зимната гума ще покаже истинските си качества.... да обяснявам ли за хиляден път това кога е?
Само и единствено на сняг зимната гума е безусловно по-добра от лятната и въпреки, че на мен не ми пречи да карам с всякакви гуми по всяко време на година, то този 1% вероятност да се наложи да карам на сняг ме е принудил да дам пари за зимни гуми, за да елиминирам абсолютно всички случаи в които мога да се окажа неподготвен :idea:

П.П.
И да, покажи ми, къде съм написал, че съм карал през зимата с летни 17-цолови гуми?
Искаш ли да сложа летните 17-цолови гуми и да тръгнем заедно на където пожелаеш?
Какво залагаш?

SFINKS
03-12-2008, 23:54
простият факт че си стигнал до още по простия извод че е по добре да си сложиш зимни гуми би трябвало да те накара най-малкото да спреш да пише по темата ,yes ?

разбра ли ме сега за черното и бялото

Kuku
04-12-2008, 00:17
Аааааа, НЕ, батко, ти си невменяем.....

По-добре е да си със зимни гуми, САМО когато караш на сняг!!!
Ако ръцете ти стоят на топло в дупето, каквито и гуми да сложиш, няма да ти помогнат никога :idea:
Аз мога да карам с всякакви гуми, по всяко време на годината и реално си купувам зимни гуми САМО заради този 1% в който ще ми се наложи да карам на сняг :idea: а от четири години насам, дори съм пренебрегнал фактора СНЯГ, защото е нищожен, но тази година имах и други причини за да се замисля изобщо за покупка на зимни гуми, както вече ти обясних!
При останалите 99% от шофирането ми ИЗОБЩО не ми пука с какви гуми съм, защото МИСЛЯ докато карам и не разчитам една гума да ми спаси живота, защото така са казали ПО НОВИНИТЕ :idea:

П.П.
Шубе ли те хвана да заложиш?

SFINKS
04-12-2008, 00:29
ма ти май наистина не се усещаш...

Kuku
04-12-2008, 00:37
Напротив, много отдавна съм усетил, че си въздух под налягане!
Питах те нещо - дестинация и залог?

П.П.
Ае, баце, помисли си добре - аз лягам...

mochko1
04-12-2008, 01:25
:spam:
http://www.youtube.com/watch?v=FW6dZFwegnE&feature=related
Тоа с к'ви ли гуми е ?? сигурно са сликови !!
1% ,2% слагайте си зимни гуми колкото и големи майстори да сте.

pent
04-12-2008, 09:31
мм да добре пент .знам ги тия като тебе , ти си от тия дето имат пари за Лексус ма карат Алфа щото така по им било кеф ;)

не съм казал, че имам пари за лексус :) къде го прочете това? просто имам пари за 4 зимни гуми но няма смисъл. трасето Илинден - пл. Македония - Версай - Брилянтин е винаги изчистено ;)

@koolio :) в интерес на истината това са си пари за 1 вечер с хубава компания ;)
и да, Версай е вече модерно :clapping::clapping::clapping:

SFINKS
04-12-2008, 10:15
ако тва ти е основният маршрут не зимни гуми а даже и кола не ти трябва а , не е ли по добре с такси ;)

Stoyan Georgiev
04-12-2008, 10:22
ей на пак с теа лексуси, кат развален грамофон си...

а па кики-то те предизвика, а го игнорираш ?:-|

SFINKS
04-12-2008, 11:43
ти нали знаеш лафа за тва дето двама спорят и третия тия дето си слагат гъза посредата

Pinky
04-12-2008, 11:58
Знаем го.
Ситуацията в този случай е, по-скоро, всички спорят с теб, защото ти си единствен и неповторим винаги прав, а ние сме заблудени.

SFINKS
04-12-2008, 12:08
единствен ? я излез по улиците и се загледай колко коли са с летни и колко с зимни гуми . да не се окаже че 5-10% и то от най старите кенефи карат с летни . Или смяташ всичките 90-95 % дето карат с зимни гуми са аматъори и нищо не разбират.Кой е единственият сега

Stoyan Georgiev
04-12-2008, 12:50
ти нали знаеш лафа за тва дето двама спорят и третия тия дето си слагат гъза посредата

:alien:

Kuku
04-12-2008, 14:05
Свинки, навън е 18 градуса по целзий - да ходя ли да сменям зимните гуми с летни, че да не се пребия някъде?!
Довечера като паднат пак температурите, пак ще ги сменя....

П.П.
Слагаме ли неква сума, примерно 1000лв. и като падне температурата под 0 градуса тръгваме на където кажеш - Банско, Боровец, Пампорово.... Ти караш със зимните гуми отпред, аз карам зад теб с летните?

Pinky
04-12-2008, 14:14
единствен ? я излез по улиците и се загледай колко коли са с летни и колко с зимни гуми . да не се окаже че 5-10% и то от най старите кенефи карат с летни . Или смяташ всичките 90-95 % дето карат с зимни гуми са аматъори и нищо не разбират.Кой е единственият сега

Айде загледай се ти - дали няма да се окаже, че 40% са със стари зимни гуми, които не стават за никакво време, други 40 са с летни, а тези с нормални зимни са малцинство.

ПП аз имам добри зимни гуми, но не ги слагам, поне засега.

Kuku
04-12-2008, 14:32
Айде загледай се ти - дали няма да се окаже, че 40% са със стари зимни гуми, които не стават за никакво време...Е т'ва е самата истина!!!
Хората си мислят, че като сложат зимна гума и си решават проблемите, нищо, че тая зимна гума е галош, защото е карана на топло в преходните сезони, съхранявана е като парцал и това вече ще й е трета зима :?

fred
04-12-2008, 14:37
Що бе fred, зимните кънки са си яка работа ;)

Не са лоши, аз даже хокей съм играл една година, като ученик де, но ролерита се по добри:hmm:

detelazurno
04-12-2008, 14:43
SFINKS аз ясно съм казал, че нямам пари за зимни гуми. Какъв ти е проблема не ми е ясно. Погледни само как се развива темата докато ти не се намеси. Защо никой не спори 3 страници подред само с 1 човек? Ми защото хората си излагат доводите за и против, а ти изглежда хич не си склонен да приемеш и някое друго мнение. Все трябва да си контра и то така контрираш, че направо си се заяждаш!

П.С.: @fred.....Супер :) Аз да ти кажа ролери не съм карал, но зимните кънки са ми по-тръпка :)

georgyg
04-12-2008, 15:33
Е т'ва е самата истина!!!
Хората си мислят, че като сложат зимна гума и си решават проблемите, нищо, че тая зимна гума е галош, защото е карана на топло в преходните сезони, съхранявана е като парцал и това вече ще й е трета зима :?

Ти на всяка зима ли си сменяш гумите с нови, че ми стана интересно.

Kuku
04-12-2008, 16:01
По стечение на обстоятелствата от около 7-8 години все така се случва че сменям направо колите, а логично с тях и гумите, т.е. отговора на въпроса ти е ДА!
Другата зима (живот и здраве) ще е първото изключение от много време насам, в което ще използвам тазгодишните си зимни гуми за втори сезон, ако не смачкам колата до тогава ;)
Принципно, една нова гума от що-годе нормален клас, при правилно съхранение БИ МОГЛА да се използва и трети сезон, но вече ще е на доизживяване и с висок рисков фактор.

vaklinator
04-12-2008, 18:29
Колеги, при тези температури навън с моите зимни гуми - не е за каране. Те са станали като кашкавал и колата се криви накъдето си поиска баси. Гумите са ми чисто нови Гиславед норд фрост3. Не стават за каране на асфалт, пък на 20 градуса си пътник с над 100 км.
Предлагам на невярващите - тест драйв. Но да си направят застраховка - живот.!?

SFINKS
04-12-2008, 20:24
Гиславеда си е кашкавал и при топло и при студено;)
тая гума е за супер зимни условия , като падне далбок сняг и после киша тогава ще му усетиш предимствата

Васил Петров
04-12-2008, 22:24
едната кола сме с Гиславед норд фрост 5 сега ще им е 2 сезон и нямам никакви оплаквания гумата е просто уникална знам само че Гиславед евро фрост... са големи боклуци и нямат нищо общо с норд/а

Pebles
04-12-2008, 22:52
И паричките са много кът, и гумите са много скъпи. Реших да не се харча за зимни гуми. Дано да не завали много продължителен и дебел сняг!
Ще разчитам на 4х4 системата за движението, но за спирането - ще се моля със свещ в ръчичка--:depressed::depressed::depressed:

Колега и аз така мислех да си карам с летните гуми...Не минавам много километри и не ходя кой знае до къде.Ама като се замислих щом има и летни и зимни гуми значи има значение с какви ще караме....Аз отидох купих си 2 гуми за 200 лв-нови.И ще си карам с тях... Сега за 200 лв да се отрепам-айде няма нужда...Не че е гаранция и зимните гуми,но има значение................

detelazurno
05-12-2008, 14:28
То значението винаги си го има. Въпросът е в условиятя. При тия температури не кашкавал ами и на топено сирене ще заприличат.