View Full Version : проблем с главините след смяна на гуми!!!
milkinis
02-12-2008, 19:24
Карам Алфа Ромео 145 JTD 1999 год. Както предполагма ще разберете от разказа ми по-долу - имам я от скоро, а и съм жена :smile:! Това е първата ми кола, както и първата смяна на гуми!
По същество!
Преди 2 седмици отидох да сменя летните си гуми с лети джанти (оригинални) и да си сложа зимните с метални джанти, в сервиза на "Радиал" на "Шипченски проход" (до зала Универсиада). Имах лошия късмет да попадна на "майстор", който разбираше от смяна на гуми, колкото мен(може и по-малко) :furious: и самият той доказа приказката - "Хубава работа, ама циганска" :smackbum:.
Та след много спорове - защо не знам какви винтове се слагат с едните и какви с другите джанти, защо не съм си ги купила преди да отида при тях и защо изобщо им се сърдя сега, че винтовете превътат и грам не стават за нищо + 4 часа стоене на студа, се случи така, че - едвам ми сложиха зимните гуми, чистиха или и аз не знам какво правиха с резбите на главините, дадох 40лв за нови "специални" винтове (за предна и задна лява гуми), не ми дадоха касове бележка, успокоиха ме, че всичко е наред вече и ..хайде по живо, по здраво!
До днес!!! След като ми се наложи да отида отново на гумаджия и той изпадна в тих ужас! Чисто новите винтове бяха със смазани резби, няколко оттях превъртаха при опит за затягане, а за резбите на главините...общо взето не стават за нищо!:sad:
Едвам ми позволиха да си прибера колата, защото е много опасно да карам така и сега "стоя" във форума с надеждата да намеря най-доброто и евтино решение на проблема!
Казаха ми, че имам 2 варианта - единят е нарязване на нови резби с метчик (който почти го изключиха като опция) и а другият (по-вероятния и много по-скъпия) е нови главини, нови лагери, нови дискове и всичко това по 4, тъй като не мога да сменя само предна лява и задан лява, а трябва да извърша съответните ремонти и на дясната част на колата!
Отчитам собствените си грешки и не ги отричам, но не затова пиша тази тема! Имам нужда от помощ :frown: и ако някой има желание да помогне със съвет, по-добри идеи или варианти за справяне със ситуацията, нека ги сподели! Ще съм ви благодарна!
Предварително благодаря!!!
dilian alfa gtv
02-12-2008, 19:34
съжелявам за случилото се колежке но вариантите са тези които си ги изброила така че действай според финансите с които разполагаш може и всичко това втора употреба.успех:goodnight:
...а другият (по-вероятния и много по-скъпия) е нови главини, нови лагери, нови дискове и всичко това по 4, тъй като не мога да сменя само предна лява и задан лява, а трябва да извърша съответните ремонти и на дясната част на колата!...
Какво им е на дисковете? Защо да не може само левите главини, т.е. тези с претакованата резба? Или малоумниците, въпреки, че са видели, че болтовете за летите джанти са много по-дълги от тези за железарките, са ги завили с тях и са наиграли венците( или както там се наричат чикиритките) за АБС-а на главините. Ако е станало така си за 4 броя. Приемам, че си с АБС. А, ако това горното е станало, след твое изрично настояване - сама си си виновна. Каквото и да се налага да смениш сега, първо си купи по-къси болтове, т.е. за железни джанти. Железните джанти са 4 х 98, предполагам?
Ми защо не пробавш първо с нарязване на нова резба и нови болтове ,а ако не стане тогава главини !
Не се занимавай сглупости,а призови на помощ Лисан,Б обо,Търтей и компания.Само Търтей ти стига,Той е стар перверзен тип.Все още се намират идеалисти,кавалери.Абе,маце кажи какъв е проблема и го остави на майсторите във форума
Пробвайте с късите болтове може и да стане със железните джанти,но това да го види някой който знае кво прай.Така поне ще отдалечиш времето за покупка на нови барабани и др.Ако имаш възможност направо сменяй.
ееееее и гуми ли не могат да слагат вече. как са ги затегнали толкова че да скъсат резбите.
друг вариант е нарязване на нови резби и правене на фланци и джантите към фланците с нормални винтове. ще ти изнесат и джантите малко навън ама и там ще отидат има няма 400 лева.
cvetelin
03-12-2008, 12:51
ееееее и гуми ли не могат да слагат вече. как са ги затегнали толкова че да скъсат резбите.
друг вариант е нарязване на нови резби и правене на фланци и джантите към фланците с нормални винтове. ще ти изнесат и джантите малко навън ама и там ще отидат има няма 400 лева.
от кво ша са тея фланци 400 лв ? :book: некв благороден метал ша да е :)
ти се смееш ама у шопското равно поле по толкова взимат. материала е благородно желязо :tooth: , то сега и кремиковци нали не работи и криза има а пък и тия циклони....... може двойно да са поскъпнали фланците :tooth:
колежке, пробвай задължително с метчик/нарязване на нова резба, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с късите болтове (за железните джанти); ако не стане - тогава се вкарвай във другия филм...
п.с. попаднала си на е*@си майсторите, такава голяма глупост не бях чувал скоро...
milkinis
03-12-2008, 15:29
Здравейте и благодаря на всички, които се включиха с мнения и желание за помощ (особено впечатление ми направи препоръката на mordohy (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=6278) ;-) ) Както се вижда kolev (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3346) вече и гуми не могат да сменят! Но както ти и колегите nhg (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5267), monimsl (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=2382) и mochko1 (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=6723) съветват, първо ще видя какво мога да постигна с метчика и късите болтове, а ако не се получи - "тогава ще се вкарвам в другия филм..." :-) То не ми е смешно, ама друго не ми остава...
TRENDi (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=670), до колкото разбрах от обясненията, които ми дадоха, на дисковете им няма нищо...засега. Но когато тръгна да сменям главините, щели да "отидат по дяволите" и те, и лагерите! И ДА TRENDi (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=670), малоумникът въпреки, че е видял, че винтовете са за лети джанти е завил с тях металните джанти на предна и задна лява гума и не знам какво са "наиграли" обаче фактите съм ги изложила вече в предния си пост - резбите на главините са смазани! И ДА купих си по-къси винтове ("специалните" винтове, за които вече споменах) и след 2 седмици каране с тях като ги отвихме видяхме, че и техните резби са смазани, защото резбите на главините са смазани и съответно правят същото с винтовете! И НЕ, за нищо изрично не съм настоявала, а отидох само да ми сменят летните със зимни гуми, но не знаех, че трябва човек да разбира от всяка работа, за която отива да си плати, а на майсторите трябва да им правиш "евала", че са благоволили да свършат това, за което им плащаш!!!
Предполагам, че на никой от вас не би му се случило подобен проблем, защото разбирате доста повече от мен (заради, което се обръщам и за помощ), но както каза колегата nhg (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=5267) "такава голяма глупост не бях чувала скоро..."...
Още веднъж - благодаря!!!
DerMeister
03-12-2008, 17:54
Добре де, я някой знаещ да обясни, защо са се прецакали резбите. Нали просто болтовете са по-дълги? Резбата е същата? :lupe:
milkinis
03-12-2008, 18:06
DerMeister (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3708), аз не съм от знаещите ;-), но ето какво ми обясни един друг гумаджия: нямало по-къси или по-дълги винтове за лети и за метални джанти - били едни и същи, просто влизали на различна дълбочина в единя и в другия случай. Също така каза, че проблемът идвал от това, че онзи "майстор" като е натягал винтовете на ръка (а не с пневматичен пистолет) и е кривил непрекъснато посоката, а оттам е разбил и резбите.
Наистина не знам вече коя е точната причина за главоболията, които този ... ми докара, затова гледам да се съсредоточа на решенията...
DerMeister
03-12-2008, 18:10
Еми и аз така знам, че просто "главата" на болта откъм главината е различна като форма и дълбочина. И в крайна сметка се оказва, че оня тулуб е напъвал и превъртал яко и затова се е прецакала резбата май май...
Бруталното в случая е, че това се е случило в изветен и уж професионален сервиз, а не в кварталната гумаджийница. Ебаси, да не можеш нищо да очакваш да ти направят кат хората, ако не си наясно и ти. Трябва и за доктори да учим скоро...
tokata_pz_flex
03-12-2008, 18:17
1. Добре дошла на колежката , надявам се да нямаш повече никакви проблеми с красавицата :) 2. Пробвай с метчика , в краен случай с фланци . Давам ти телефона на Нео 0888198470 . Обади му се , и му обясни за какво става въпрос . Предполагам , че в сервиза им , Драго ще ти свърши най-добра работа .
milkinis
03-12-2008, 18:41
1. Добре дошла на колежката , надявам се да нямаш повече никакви проблеми с красавицата :) 2. Пробвай с метчика , в краен случай с фланци . Давам ти телефона на Нео 0888198470 . Обади му се , и му обясни за какво става въпрос . Предполагам , че в сервиза им , Драго ще ти свърши най-добра работа .
1. Благодаря и дай Боже :) !!! и 2. Със сигурност ще пробвам, но не разбрах само Нео и Драго дали са в София ?!?
Да отговоря на въпроса на колега по горе...
Резбите са ги НАЕБАЛИ майсторите за съжаление в нашата красива страна още има пишман майстори дето хал хабер си нямат от тоя занаят и говорят само глупости без грам представа да си имат..."смениш ли главините дисковете отиват по дяволите" е тоя е некъф професор гумаджия кфо да кажа глупост глупости само ебават майката на всичко...
Ако не са наиграли АБС-а главините могат да се пренавият от човек подчертавам КОЙТО РАЗБИРА...шото да не те насекат ся с друга резба че тогава става лошо!!!
първата морга отиваш и зимаш болчета от ЛАДА ФИЯТ ЛАНЧА АЛФА къси за железни джанти с конус предполагам(стандартни)
МАЛКИЯТ дявол са ти докарали при нас идват хора секи ден със скъсани болтове прецакани резби тогава има много игра при скъсаните болтове или душманските стягания :)
/ПОЗДРАВИ И УСПЕХ/...
1. Благодаря и дай Боже :) !!! и 2. Със сигурност ще пробвам, но не разбрах само Нео и Драго дали са в София ?!?
Нео е приемчик на "Екстрийм тунинг" сервиза. В София се намира.
milkinis
03-12-2008, 21:11
Нео е приемчик на "Екстрийм тунинг" сервиза. В София се намира.
Благодаря :)
DerMeister (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=3708), аз не съм от знаещите ;-), но ето какво ми обясни един друг гумаджия: нямало по-къси или по-дълги винтове за лети и за метални джанти - били едни и същи, просто влизали на различна дълбочина в единя и в другия случай. Също така каза, че проблемът идвал от това, че онзи "майстор" като е натягал винтовете на ръка (а не с пневматичен пистолет) и е кривил непрекъснато посоката, а оттам е разбил и резбите.
Наистина не знам вече коя е точната причина за главоболията, които този ... ми докара, затова гледам да се съсредоточа на решенията...
и при тоя недей да ходиш :roll:
didko_boy
04-12-2008, 13:20
леле кви глупаци имало по света "клиента да е виновен че маистора е прецакал резбата" 1 туба бензин и запалваш сервиза и 10 мутри да ги потрошат тез "маистори" ! А относно частите можеш да си купиш главини втора употрба със здрави резби и да ти сложат само нови лагери . ОПРЕДЕЛЕНО диска няма нищо общо със развалените резби, на диска няма резба ,резбата е на главината. Значи от моргата 1 предна и 1 задна главина а от магазина 1 преден и 1 заден лагер и бегаш в СВЕСТЕН сервиз да ти ги сменят
ПОЗДРАВИ и много безавариини километри (колата не е виновна!!!! деееееба и маистори)
milkinis
04-12-2008, 15:27
леле кви глупаци имало по света "клиента да е виновен че маистора е прецакал резбата" 1 туба бензин и запалваш сервиза и 10 мутри да ги потрошат тез "маистори" ! А относно частите можеш да си купиш главини втора употрба със здрави резби и да ти сложат само нови лагери . ОПРЕДЕЛЕНО диска няма нищо общо със развалените резби, на диска няма резба ,резбата е на главината. Значи от моргата 1 предна и 1 задна главина а от магазина 1 преден и 1 заден лагер и бегаш в СВЕСТЕН сервиз да ти ги сменят
ПОЗДРАВИ и много безавариини километри (колата не е виновна!!!! деееееба и маистори)
Благодаря ти за съветите и за пожеланията! А колкото до вината на колата, то тя наистина е нулева! Не е виновна тя (тя си е моята мацка и много и се кефя), че аз съм попаднала на поредния келеш, който се е титулувал "майстор"...
А ако неможе да се пренавият резбите като за болтове,има и още един вариакт.Струговане на шпилки с малко по-голям диаметър на резбите откъм главините и с гайки.Естественно,ако не е пострадало и друго,освен резбите.
Пак ще се набъркам!За претаковани резби си има втулки от Вюрц.Гарантирано държат и не се нарушава с тях геометрията.Няма ли някой монтьор от тоя форум да ги изпробва!Те са точно за такива случаи.А от такива майстори,дето завиват с въздушни и електрически пистолети -АМАН! Ама сме много търпеливо и толерантно племе.:wallbash:
tokata_pz_flex
06-12-2008, 07:48
Ко стана с тия болтове , някакво развитие :) Дано си се оправила :)
Здравей, колежке!
Преди около 5 месеца посетих сервиз за гуми "Златодара" в Добрич за смяна и баланс на гуми.
Смених 4бр гуми и направих баланс на всички като цялото удоволствие ми излезе приблизително 200лв
Проблема беше ,че вместо да им стоя на главата излязъх на вън да пич кафе с мой приятел ,връщам се и гмите сложени ,всичко ОК и тръгвам да се прибрирам ,но усещам някакъв луфт в волана спирам и гледам гумите и за мой ужас разбирам ,чена предно ляво колело на мястото на моите болтове 19-ки+секретен болт има сложени 4-ри 17 ки от ФалВЕ.
Опитвам се да затегна болтовете но те просто си превъртат само един успява да захване джантата към главината и при завой джантата се отлепя и се получава нещо като тракане.
Едва се прибрах ,и хванах моя приятел да ме закара до Златодара където разнирам ,че освен моята кола в другата клетка има един Пасат и малоумниците са разменили болтовете и както са развалили моята резба така са развалили и резбата на човека.
И вместо да навият болта две три врътки на рака те направо бият с пистолета като съвсем прецакват главината.
Както и да е подивях и викнах там шефа им или къвто им е и му обеснявам случилото се а той ми казва ,че главината ми била повредена и при тях нямало как да се случи това и това го обеснява и на човека с Пасат-а но и двамата слушаме ,че колите ни били виновни ,че те са глупаци.
Както и да е ,колежке не се знимаваи с фланци медчици и така нататък ,направо си смени главина аз така направих в моя случеи.
Просто има мноооого идиот-и на тоя свят които си мислят ,че стават за гумаджии майстори полицаи и така нататък.
Майстори бе ,ей така на един познат му обърнали гумите (гумите си имат определена посока на въртене обозначена със стрелкичка) :D Та този мой познат ходи в четири сервиза на реглаж на преден мост ,'щото волана му трепери ,докато забележи ,че гумите са обърнати !!!!!
tokata_pz_flex
06-12-2008, 20:22
:noooo: Темата не е за майстори момци , дано сме помогнали на колежката :)
milkinis
08-12-2008, 12:44
Здравейте момчете!
В неделя закарах колата при майстор, за когото не се притеснявам как ще си свърши работа! Нямаше възможност на момента да я разглоби и му я оставих, но ми се струва май, че въпросът опира горе-долу само до това колко пари ще ми излезе закупуването на частите! Вече съм се примирила, че е станало по-голямото зло (поне финансово) и метчик няма да свърши работа, пък да видим...Просто сили не ми останаха да се ядосвам :furious: Тази седмица нещата трябава да са ясни - какво и колко! Ще ви държа в течение и ви благодаря още веднъж на всички за отзивчивостта (наистина не бях сигурна как ще ме приемете :-D )! Взела съм под внимание всички съвети, които ми дадохте (дори и тези за посоката на гумите ;)) Виждам, че тук мога получа информация и знания :smartass: (а защо не и приятели :) ) за моята Алфа, които ще ме направят и по-пълноценен шофьор... което ми напомня, че имам още някои въпроси, но по друга тема, но.... хайде друг път и на друго място, че да не ставам досадна...
Лека и безаварийна седмица :) !!!
Дано да стане колата бързо :thumbup:
Не се отказвай ,ходи на ония сдуханите гумаджий да им пилиш нервите ,вземи си фактура от ремонта и направо при собственика на гумаджийницата :flirt:
Трябва да си търсиме правата иначе никога няма да се променят нещата !!!!!!!!
milkinis
19-12-2008, 11:05
Здравейте, колеги!
Проблемите с главините се решиха - смениха ми ги! Нищо не се получи с метчика, тъй като някои от резбите се оказаха ужасно смазани! Счетох, че ще се чувствам по-спокойна, ако сложа нови главини и лагери! Не е по-евтиния вариант, но за мен е по-сигурния! Големи разправии си имах със сервиза, но както предполагате, не съм видяла 1 стотинка от тях! Дори напротив, през цялото време се опитваха да извъртят така нещата, че аз съм си виновна сама, че те не са ми свършили работата като хората! Както и да е...нерви нямам повече, за да хабя с мухльовци и безочливи нагляри, а и празници идват!
В тази връзка искам да ви пожелая на всички весели празнични дни!!! Бъдете здрави, защото здравето е ключът към всичко останало! Прекрасни дни през следващата година, които да ви носят радост, усмивки и топлина в сърцата! Лека и безаварийна година ;-)!
6592
dilian alfa gtv
19-12-2008, 16:34
е аз ти казах колежке все пак си се справила с проблема:devil: