PDA

View Full Version : Световна икономическа криза?!?!?!?

ФЕРАРИСТ
04-12-2008, 15:40
Имало световна икономическа криза...или поне така започва сяка емисия новини.....смятам че е време да обърнем внимание на нещо толкова интересно като някаква си криза......
Рецесия било отсякъде - естествено сичко тръгнало от САЩ....няма да тръгне от Ангола я......фалираха няколко банки, или поне така се обяви, макар че никакви пари не се загубиха......ипотечния сектор беше най - изгодното обяснение, все пак над 70% от САЩ живеят на кредит, и имат ипотека.....Европа също изрева, безработицата се вдигнала, и прочее екстри......
На мен като на прос човек ми е интересно следното - не е особенно трудно да се сети човек че поне 70-80% от парите, и тяхното обезпечение се държи от да речем 15 държави......тия държави имат 3-4 парични еденици, с който операрат, и от чиято наличност зависи просперитета им......да речем че те конвертируемо разполагат с 15 милиона долара, ще вземем образна тая цифра, че трильона и прочее звучи надуто......всяка държава разполага с напечатани по милион парични знака, и ги е пръснала измежду народа си, банките, и прочее.......тя търгува с тях, внася и изнася стоки....търгува с другите 14 държави, който правят същото.......не се печатат нови банкноти, това е много важен момент който искам да изтъкна.....понякога петата държава, изостава с БВП-то си, и за сметка на нея осмата опъва напред, понякога това се случва с шестата или третата......изведнъж обаче първо в една от тия държави, а после и в почти всички останали настъпва видите ли някаква рецесия, фалират разни неща, безработица и прочее.......е как става това.....?????.....при положение че паричните знаци в обръщение измежду тия държави са си все тия 15 милиона, как така изведнъж стана това.....това може да се случи само ако изведнъж известно количество пари се скрие някъде, и 15те не разполагат с 15 милиона, а 10 да речем.....под "скрити" имам впредвид спрени от обръщение.....това е правено беднъж от еврейските банки в началото на миналия век, и ефекта е бил същия......значи какво излиза - ако изведнъж една определена част от оборотните пари на населението на 15те се ограничи основно от банките, тъй като те са основно държателите на парите, то рецесия от сорта е неизбежна.......при положение че напечатаните пари са едно и също непроменяемо количество, за да търпят някой огромни загуби, за да ревът от ниски приходи, то това несъмнено е свързано с обратното - други търпят огромни приходи, и трупат пачка кораво.....никой не може да ме убеди че тия пари така се изпаряват, и всички губят......в никой капиталистически свят и икономика не е така - когато има такива дето печелят, то има и такива който губят.....и загубата на средства за едни, със 10000% сигурност е огромна печалба за други......ама как точно става това......и защо става така.....еми точно това е ключа за палатката......такива като нас никога няма да разберат....но според мен е неоспорим факта че това е изкуствено и съзнателно предизвикана криза, от която тези който са я предизвикали ще извлекат огромни печалби, за сметка на тия дето пишат теми като тая, и мненията във нея.....

Бобби
04-12-2008, 15:50
Каква криза....:hmm:
От как съм се родил е все криза...:noooo:
Кога за банани...кога за западни коли...кога за пари
...абе криза..кой като и да е разбира си е все криза!

pent
04-12-2008, 15:51
споко, всичко ще отмине бързо :) ето умните глави какво казват :)

http://money.cnn.com/2008/12/01/news/economy/recession/?postversion=2008120113

http://i.l.cnn.net/money/2008/12/01/news/economy/recession/chart_post_ww2_recessions.gif

Old Fox
04-12-2008, 15:51
Само дето тия 15 милиона не са кеш ами са в парични агрегати. И не са изчезнали ами просто не могат да се "ползват". Малко като вица с Иванчо:
По принцип строителите имат пари само че под формата на сгради, де факто обаче не могат да ги ползват щото никой не им купува гарсониерките по 1 200 евро квадрта(хемороиди да им излязат дано). Тоя супер опростен пример може да си го отнесеш към който и да е друг сектор.

ФЕРАРИСТ
04-12-2008, 16:10
Е уж строителството и ипотечните кредити бяха първоначалния мотив....добре измислено е, и звучи логично за страничния наблюдател....

Kuku
04-12-2008, 16:20
Балона се спука - можете да го наричате и "ПАЛАЧИНКА С ЯГОДИ", ама "КРИЗА" звучи по яко, а пък от "РЕЦЕСИЯ" направо могат да ти побелеят косите :)
Загубата за едни е печалба за други или по-точно казано в конкретния случай, човека взе парите и каза бачкай малко....
Сега света трябва да навакса разликата между 1200 Евро за квадратен метър, за които спомена Д'рътатаЛисица и реалната стойност на построеното, примерно 500 Евро квадрата - т.е. 700 Евро на гърба на всички нас.... за сметка на 700 Евро в нечий джоб ;)
Скоро май трябва някоя война да започне....

Kuku
04-12-2008, 16:50
"Родих се гол, бос, мокър и гладен... посрещнаха ме с шут в корема... от тогава нещата вървят на зле!" :upsidedwnsmiley:

Violator
04-12-2008, 17:07
Не е точно така, имаме доста фирми клиенти и някои вече са доста зле. Единият прави топки, сега горкият незнае на кой свят се намира потънал в кредити, друг прави палети - ами наполовина му е намаляло производството големите предприятия почти не изнасят, една транспортна фирма пак и намаля оборота наполовина, един земеделец неможе да си продаде продукцията сега се нядява да му върнат акциза на горивата, даже сме му дали 1000 лв назаем на човека, че ходи като маносан. Имам още доста примери, това, че вас не ви е засегнало само чукайте на дърво.

bouncer
04-12-2008, 17:10
по принцип мислиш в отоално грешна посока. Парите на една държава се печатат като покритие или гарант на дадени активи - резерви в злато, облигации и т.н. много голяма част от тези пари са "някъде" но де факто са в обръщение по банките в електронен вариант. и когато имаш много рязко обезценени активи, като акциите например, много от тези пари губят стойност. и така малко по малко паричната единица се обезценява, защото всичко си дига цената и т.н. иначе парите са си някъде. както каза Кики - кризата за едни е печалба за други. въпроса е че много дълго време американците живеят на ипотеки с едни пари, които по принцип банката би могла да вземе ако им продаде живището. това е гаранцията за заема. ама в един момент банката не може да си събере парите и не може да продаде имота за същите пари и е на загуба. малко по малко това я разорява. защото парите й липсват и тя не може да функционира. от там хората, които са вложили средствата си в тази банка горят и си взжимат парите от държавата, която им ги гарантира. тя от своя страна си звима парите от гаранционни фондове, резерви и т.н. ама като почнат да фалират много банки тези пари свършват в един момент. и държавата трябва да си ги набави под формата на данъци, такси, мита и т.н. и лека полека се стига до момента в който се налага напечатването на нови пари. това води до обезценяване. а и в много случаи парите на много от движещите за икономиката компании са вложени в акции, фондове, активи от всякакъв вид. и като се обезценят тези активи всичко отива по дяволите. абе навързано е много. един вид като пръде американеца и на нас ще ни смърди.

а иначе - такъв кур се задава че ви е бедна фантазията. всичко поскъпва драстично, заплатите са замразяват, свежи пари нема, от тука се покачва безработицата щото народа обеднява и шефа решава че може да мине и без тебе и така.

Old Fox
04-12-2008, 17:16
Не е точно така, имаме доста фирми клиенти и някои вече са доста зле. Единият прави топки, сега горкият незнае на кой свят се намира потънал в кредити, друг прави палети - ами наполовина му е намаляло производството големите предприятия почти не изнасят, една транспортна фирма пак и намаля оборота наполовина, един земеделец неможе да си продаде продукцията сега се нядява да му върнат акциза на горивата, даже сме му дали 1000 лв назаем на човека, че ходи като маносан. Имам още доста примери, това, че вас не ви е засегнало само чукайте на дърво.
Д'рътата лисица пак ше се обади:-)
Мдаа навсякъде го има това. Всички свиват поръчки, производство и се ослушват. Ма такова поведение се дължи и на чиста паника донякъде.

Mind_Control
04-12-2008, 17:35
по принцип мислиш в отоално грешна посока. Парите на една държава се печатат като покритие или гарант на дадени активи - резерви в злато, облигации и т.н. много голяма част от тези пари са "някъде" но де факто са в обръщение по банките в електронен вариант. и когато имаш много рязко обезценени активи, като акциите например, много от тези пари губят стойност. и така малко по малко паричната единица се обезценява, защото всичко си дига цената и т.н. иначе парите са си някъде. както каза Кики - кризата за едни е печалба за други. въпроса е че много дълго време американците живеят на ипотеки с едни пари, които по принцип банката би могла да вземе ако им продаде живището. това е гаранцията за заема. ама в един момент банката не може да си събере парите и не може да продаде имота за същите пари и е на загуба. малко по малко това я разорява. защото парите й липсват и тя не може да функционира. от там хората, които са вложили средствата си в тази банка горят и си взжимат парите от държавата, която им ги гарантира. тя от своя страна си звима парите от гаранционни фондове, резерви и т.н. ама като почнат да фалират много банки тези пари свършват в един момент. и държавата трябва да си ги набави под формата на данъци, такси, мита и т.н. и лека полека се стига до момента в който се налага напечатването на нови пари. това води до обезценяване. а и в много случаи парите на много от движещите за икономиката компании са вложени в акции, фондове, активи от всякакъв вид. и като се обезценят тези активи всичко отива по дяволите. абе навързано е много. един вид като пръде американеца и на нас ще ни смърди.

а иначе - такъв кур се задава че ви е бедна фантазията. всичко поскъпва драстично, заплатите са замразяват, свежи пари нема, от тука се покачва безработицата щото народа обеднява и шефа решава че може да мине и без тебе и така.

Е как поскъпва като няма пачка за харчене? Напротив- всичко поевтинява- бензина е най простия пример!!

bouncer
04-12-2008, 18:19
бензина поевтинява защото петрола пада много. обаче остави бензина, ток, парно и други текущи разходи се увеличават значително. ръста на икономиката се забавя а инфлацията расте. производствените разходи се покачват а потреблението намалява. това което се случва в момента е по-скоро психологическия ефект от кризата. самата криза не ни е достигнала драстично. опасното е при банките. ако се чуе слух че дадена абнка фалира хората си теглят парите и я сриват. а една като падне и от там нататък всички почват да си теглят парите и да гърмят банка след банка. бизнеса се закучва защото банките не отпускат кредити. няма свежи пари в икономиката защото всички пестят. такива ми ти работи

Ivo Mitkowsky
04-12-2008, 18:20
Е как поскъпва като няма пачка за харчене? Напротив- всичко поевтинява- бензина е най простия пример!!

За бензина не съм много съгласен както чувате всички барела постоянно пада и цената по нашите бензиностанции все така си е една и съща от къде идва това. В момента бензина трябва да се продава на по малко от левче а то какво е умножено по две. То не беше акциз не беше глупост, пак изкуствено направено. С две думи хубави времена няма да настъпят в България НИКОГА

code
04-12-2008, 18:41
Всички имаме да вземаме. Иван Драган и Петкан са трима бизнесмени. Иван чака пари от Драган, Драган от Петкан, а Петкан от първия - Иван. Това е то оборот. Всички имат да вземат по 5лв. Обаче бизнеса се разраства - след 5г картинката е същата само че си дължат по 500 - ей тва е то напредък и просперитет в Бг. :clapping:
А иначе кризата си е криза обаче медиите я мултиплицираха и сега всичко е застинало в шок и ужас:noooo: което със сигурност ще ни е.е мамата в краткосрочен план. Много пари се раздадоха дето ги няма и сега ??!

Kuku
04-12-2008, 18:43
Седя си аз на яхтата в Монако и пия два пъти по-дърт от мен скоч!
Звъни ми телефона - Баунсер: "Кики, Ферариста иска да отвори нова кариерата в Намибия?!"
Аз: "Нека ти даде половината пари в аванс и ще му подпиша!"
Подписвам аз документите и разрешителното на Ферариста, отваря си човека новата кариера и всичко си върви нормално....
Добре, ама това само на него му е втората кариера, а има още четирима играчи на пазара, т.е. 10 кариери само за източната част на Намибия!
Тези кариери доставят глина за тухлените заводи, които доставят тухли на строителите, които строят и продават апартаменти на населението!
При цялото ми желание да помогна на Ферариста да си отвори втора кариера, аз съм му взел около 300% от парите за кариерата авансово и то под масата.... а има още четирима играчи като него в брашна ;) или казано по друг начин, в момента седя на една от трите ми яхти.... само в това пристанище 8)
До тук добре, сега за да може Ферариста да задоволи търсенето на глина от тухления завод, заради което търсене той отваря втората кариера, той вкарва всички сили в производството и допълнително вдига цената на глината заради повишеното търсене и по-високите производствени разходи. От високата цена на глината се вдига и цената на тУУлите, от там се вдига цената на апартаментите, а от там се започва пазаруване с кредити, защото хората няма как изведнъж да спечелят толкова повече пари, че да си купят сами жилище ;)
Все пак накрая всички се нанасят в новите си жилища, НО с дългове ;)
Дългове към кого?
Дългове към банката, която е дала парите на строителите, които са ги дали на тухления завод, който ги е дал на Ферариста, който ги е дал на мен :calc:
В един прекрасен момент, на пазара вече са построени и се предлагат около 100'000 апартамента ново строителство, защото всеки се изтрепва да строи, понеже има яко далавера с тия високи цени, ОБАЧЕ се оказва, че няма кой да купува апартаменчетата на многоуважаваните строители, защото хората желаещи жилище са едва 20'000-30'000 броя или около 4-5 пъти по-малко от предложените на пазара 100'000 апартамента. И това са само новите - ами старото строителство ;)
От тук следва, че строителите няма на кого да продават и апартаментите им стоят празни с цена около 600% над реалната (300% за мен, 100% за Ферариста, 100% за тухления завод, 100% за строителя).... тухления завод няма на кого да продава тухли, защото няма кой да строи.... а Ферариста е произвел 300'000т. глина, но няма на кого да я продаде, защото тухления завод няма на кого да продаде тухлите, защото строителите няма на кого да продават апартаментите, защото хората нямат пари, защото аз съм ги прибрал :)
Какво се случва от тук нататък?

Ами, пак ми звъни телефона....

ДА, познахте, пак е Баунсер: "Виолатор иска да отвори трета ферма?!"
"Да даде повината пари в аванс..." 8-)

Violator
04-12-2008, 19:17
Един приятел работи в централният офис на пощенска банка и разправя "масово уволняват кредзитните инспектори, което означава кредити страшно трудно ще се отпускат. И само една банка да изогри хората масово ще почнат да теглят парите си и - ДОБЪР ДЕН" Вече вървят реклами за 9.7% лихва по депозитите, явно яко са го закъсали за свежи пари.

haljscho
04-12-2008, 19:28
При работниците в БГ. внаги е имало криза.
А сега тя започна да засяга и работодателите.
Защото те до сега работиха на 800% печалба, а сега
трябва да паднат на 300%.
СЪЖАЛЕТЕ ГИ МОЛЯВИ СЕ!!!:small_cry:

trustworthy
04-12-2008, 19:57
Кики, :bravo:

code
04-12-2008, 19:57
При работниците в БГ. внаги е имало криза.
А сега тя започна да засяга и работодателите.
Защото те до сега работиха на 800% печалба, а сега
трябва да паднат на 300%.
СЪЖАЛЕТЕ ГИ МОЛЯВИ СЕ!!!:small_cry:

Абе по-точно е да се каже, че са произвеждали 800ед. продукция с примерно 8 работника. Сега ще произвеждат 300ед с 3 работника. Даже още по-точно 300ед с 2-ма работника щото ще си оставят само най-кадърните.

cvetelin
04-12-2008, 21:07
Кики, ти не си човек:hmm::clapping::clapping:

galinves71
04-12-2008, 21:17
нека фалират банките та да си прекратим кредитите.

nikolaaaay
04-12-2008, 22:25
по принцип мислиш в отоално грешна посока. Парите на една държава се печатат като покритие или гарант на дадени активи - резерви в злато, облигации и т.н.
Това въобще не е вярно. Подозирам че икономиката не е твоята стихия.. :hmm:
Защо банките и фирмите по света изведнъж имат проблеми с ликвидността? Няма повече пари за кредити. Е откъде да има, като години наред лихвите бяха рекордно ниски!
Спомнете си преди 7-8 години колко ипотечни кредити се даваха. Николко. Банките изнасяха парите, привлечени по депозитите в чужди банки и печелеха от разликата в лихвите. След това лихвите паднаха драстично. Банките внесоха парите тук и се почна голямото кредитиране и оттам голямото надуване на балони. Растеж навсякъде и във всичко - и оборотите и цените вървяха само нагоре. Строителството е най-очевидния пример за това. Обаче в икономиката има цикличност. Банките не могат вечно да кредитират, свършват парите и затова лихвите се вдигат. И естествено икономиката тръгва надолу. Според мен кризата ще е сериозна и продължителна, но това никой не може да прогнозира с точност.
Въпросът е КОЙ ще пострада от тая криза. Естествено, че тея с многото кредити ще са най-засегнати. Това, което ме очудва е, че расте търсенето на скъпи и непрактични модни стоки, като Фиат 500, лаптоп от бамбук, луксозни мезонети и т.н.
П.С. Колегата Old Fox много добре го е обяснил. Ето пресен пример с Банско. Нали не очаквате, че всичките тези хотели ще донесат печалби?! На-много да фалират някоя банка :hump:
На морето тая година имаше фалити на хотели, а догодина ше гърмят като пуканки и ше си купуваме боксониерки за по 400 евро/кв.м.

Violator
04-12-2008, 23:00
Те на морето сега са по 400 евро като ти дават бонус камериерка за 3 месеца:tooth:

Mind_Control
04-12-2008, 23:27
бензина поевтинява защото петрола пада много. обаче остави бензина, ток, парно и други текущи разходи се увеличават значително. ръста на икономиката се забавя а инфлацията расте. производствените разходи се покачват а потреблението намалява. това което се случва в момента е по-скоро психологическия ефект от кризата. самата криза не ни е достигнала драстично. опасното е при банките. ако се чуе слух че дадена абнка фалира хората си теглят парите и я сриват. а една като падне и от там нататък всички почват да си теглят парите и да гърмят банка след банка. бизнеса се закучва защото банките не отпускат кредити. няма свежи пари в икономиката защото всички пестят. такива ми ти работи

ее ама недей така.. все едно ми каза, хляба поскъпва, щото брашното поскъпва... нали петрола пада, защото консумацията му пада!!! А тя пада щото хората нямат кинти! Всико поевтинява хората като нямат пачка, освен кредитите!

Mind_Control
04-12-2008, 23:39
Седя си аз на яхтата в Монако и пия два пъти по-дърт от мен скоч!
Звъни ми телефона - Баунсер: "Кики, Ферариста иска да отвори нова кариерата в Намибия?!"
Аз: "Нека ти даде половината пари в аванс и ще му подпиша!"
Подписвам аз документите и разрешителното на Ферариста, отваря си човека новата кариера и всичко си върви нормално....
Добре, ама това само на него му е втората кариера, а има още четирима играчи на пазара, т.е. 10 кариери само за източната част на Намибия!
Тези кариери доставят глина за тухлените заводи, които доставят тухли на строителите, които строят и продават апартаменти на населението!
При цялото ми желание да помогна на Ферариста да си отвори втора кариера, аз съм му взел около 300% от парите за кариерата авансово и то под масата.... а има още четирима играчи като него в брашна ;) или казано по друг начин, в момента седя на една от трите ми яхти.... само в това пристанище 8)
До тук добре, сега за да може Ферариста да задоволи търсенето на глина от тухления завод, заради което търсене той отваря втората кариера, той вкарва всички сили в производството и допълнително вдига цената на глината заради повишеното търсене и по-високите производствени разходи. От високата цена на глината се вдига и цената на тУУлите, от там се вдига цената на апартаментите, а от там се започва пазаруване с кредити, защото хората няма как изведнъж да спечелят толкова повече пари, че да си купят сами жилище ;)
Все пак накрая всички се нанасят в новите си жилища, НО с дългове ;)
Дългове към кого?
Дългове към банката, която е дала парите на строителите, които са ги дали на тухления завод, който ги е дал на Ферариста, който ги е дал на мен :calc:
В един прекрасен момент, на пазара вече са построени и се предлагат около 100'000 апартамента ново строителство, защото всеки се изтрепва да строи, понеже има яко далавера с тия високи цени, ОБАЧЕ се оказва, че няма кой да купува апартаменчетата на многоуважаваните строители, защото хората желаещи жилище са едва 20'000-30'000 броя или около 4-5 пъти по-малко от предложените на пазара 100'000 апартамента. И това са само новите - ами старото строителство ;)
От тук следва, че строителите няма на кого да продават и апартаментите им стоят празни с цена около 600% над реалната (300% за мен, 100% за Ферариста, 100% за тухления завод, 100% за строителя).... тухления завод няма на кого да продава тухли, защото няма кой да строи.... а Ферариста е произвел 300'000т. глина, но няма на кого да я продаде, защото тухления завод няма на кого да продаде тухлите, защото строителите няма на кого да продават апартаментите, защото хората нямат пари, защото аз съм ги прибрал :)
Какво се случва от тук нататък?

Ами, пак ми звъни телефона....

ДА, познахте, пак е Баунсер: "Виолатор иска да отвори трета ферма?!"
"Да даде повината пари в аванс..." 8-)

Ами теорията за пазарната икономика доказва, че в дълъг период от време печалбата в даден сектор става равна на 0, защото там където има печалба винаги ще навлизат нови играчи, но всеки за да пробие ще смъква цените, докато в един момент печалбата започне да покрива разходите без да остава нищо настрана.... Сега на практика е по различно, но се припокрива с теорията до някъде!

Kuku
04-12-2008, 23:56
Защо да е различно? В смисъл - кое е различно?

Доко
05-12-2008, 00:10
Те на морето сега са по 400 евро като ти дават бонус камериерка за 3 месеца:tooth:

Вече има по 299 Евро кв/м в Бургас :smoke:

Mind_Control
05-12-2008, 09:59
Защо да е различно? В смисъл - кое е различно?

Монопол, картели.....

PEPI-2ALFA
05-12-2008, 12:56
Един приятел работи в централният офис на пощенска банка и разправя "масово уволняват кредзитните инспектори...
Масово ли? А каза ли ти колко кр. инспектора има в 1 клон? Като има по 1 в клон колко масово може да е съкращението?

spe4elist
05-12-2008, 13:25
Масово ли? А каза ли ти колко кр. инспектора има в 1 клон? Като има по 1 в клон колко масово може да е съкращението?

Колегата може би е имал предвид армията труженици мобилни инспектори ...

gigi
05-12-2008, 13:33
Цялата работа е доста сложна и е трудно за разбиране от неикономисти. Обаче най общо икономиката от където и да го погледнете е пирамида. Кики доста добре го е обяснил. Но цикличноста е неизбежна, както и неможе всички да са добре, демек когато се стигне един лимит трябва рязко да обеднеят доста народ за да се върне баланса. Парата естествено не е свършила просто тарикатите я задържат за да може да не обеднеят те а останалите и когато нещата се уравновесят лека полека големите пак вливат пари и всичко тръгва нагоре. А всичко върви горе долу така, нисък лихвен процент, висока възвръщаемост от активи, икономически растеж, по високи нива на инфлация и т.н и в обратен ред високи лихви, ниска възвръщаемост от активи-дори големи загуби, слаб растеж или дори липса на такъв, и т.н. При добър растеж има силна средна класа, при криза почти няма средна класа защото обеднява, някой богат фалират а други стават още по силни. И освен всичко дезинформацията в такива моменти е мноооого силна. :calc:

ФЕРАРИСТ
05-12-2008, 14:25
Кики-то добре го е обяснил, но все си мисля че е обяснил по скоро картинката у нас, въпреки че звучи доста достоверно, този отрасъл просто според мен "се избра" за причина тази уж рецесия да набере скорост......на теория от доста години е имало строителство, ще го има и занапред, досега е оцелявало, просто то беше избрано за причина и баталясано, щото както е описано то е свързано с доста неща.....но все пак енергетиката, и петрола са доста по важен отрасъл от строителството и свързаните с него процеси, и ако от там беше тръгнало това, може би щеше да е по обезпокоително......щото и от кариерата до крайния продукт, има нужда от енергия......а доколкото виждате енергиините гиганти не се оплакват от криза, Опек си живурка, и изобщо не се кахъри че петрола се е сринал.....но това не се коментира особенно....

detelazurno
05-12-2008, 14:33
Малко хумор, но ей това е движещата сила. Игнорирайте това че се споменава US. Така е навсякъде.

Due to the current financial situation caused by the slowdown of economy in US since last Christmas, Management has decided to implement a scheme to put workers of 40 years of age on early retirement. This scheme will be known as RAPE (Retire Aged People Early). Persons selected to be RAPEd can apply to management to be eligible for the SHAFT scheme (Special Help After Forced Termination) . Persons who have been RAPEd and SHAFTed will be reviewed under the SCREW scheme (Scheme Covering Retired Early Workers). A person may be RAPEd once, SHAFTed twice and SCREWed as many times as Management deems appropriate. Persons who have been RAPEd can only get AIDS (Additional Income for Dependants or Spouse) or HERPES (Half Earnings for Retired Personnel Early Severance). Obviously persons who have AIDS or HERPES will not be SHAFTed or SCREWed any further by management. Persons staying on will receive as much SHIT (Special High Intensity Training) as possible.
Management has always prided itself on the amount of SHIT it gives employees. Should you feel that you do not receive enough SHIT, please bring to the attention of your Supervisor. They have been trained to give you all the SHIT you can handle..

Sincerely,
The Management

Бобби
05-12-2008, 15:20
Какво толкова я дъвкате тая криза!!?
Ще загуби тоя дето има...!!!...и то не толкова, колкото си мислите...
А този който си няма...пак ще работи за без пари и ще псува тези дето ги имат....

Коки
05-12-2008, 17:27
Един приятел работи в централният офис на пощенска банка ...

Кой е тоя приятел? Я ми пиши на лично, че може и да го познавам, щото и аз там работя.

haljscho
05-12-2008, 18:06
Колеги, разсъжденията ви по принцип са правилни, но
в БГ. нкономиката е толкова СИВА та чак почнала да почернява.
Минимални заплати, укриване на данъци.... и MAX печалби.
Еееее ако едно производство работи няма как да фалира.
Засегнати са тези които са обвързани с външни поръчки.
А бе квото и да си говорим най-засегнати ще си останат
обикновеннит днакоплатци не само в БГ. а в целия свят.

Айде сега даите нещо по-весело бе хора, все пак идват ПРАЗНИЦИ.:wein::cheers::BBQ:

Коки
05-12-2008, 19:47
Цялата работа е доста сложна и е трудно за разбиране от неикономисти.

Нека все пак направя опит да го разкажа просто:

Представете си американското общество като една взаимоспомагателна каса - знаете как действа: 100 човека събират кинти в обща каса, която дава 80% кинтите назаем на 4-рима от тях и запазва 20% като резерв.

Първият от петимата почва да купува имоти. Купува, купува и цената им се вдига.:Yeeeehaaa:

Вторият почва да играе на стоковата борса - купува петролни фючърси. Ама не купува петрол, за да си го сипва у резервоара, а купува фючърсите, за да ги продаде по-скъпо. Купува, купува и цената им се вдига.:Yeeeehaaa:

Третият отива на фондовата борса и почва да купува акции. Купува, купува и цената им се вдига.:Yeeeehaaa:

Четвъртият обаче решава, че е много рисково да инвестира директно в тези активи и решава да играе "консервативно" - почва да дава заеми и да печели от лихви.

Първите трима от много купуване свършват кинтите, но продължават да вярват, че пазарите ще вървят нагоре, и отиват при четвъртия да му искат на заем, за да продължат да купуват. Той има дава кинтите, но срещу залог на активите. Тримата продължават да купуват. Купуват, купуват и цените на активите още повече се вдигат. Свършват кинтите и пак повтарят операцията - залагат новите активи и взимат още кинти назаем. Цените вървят към небето и всичко е ток и жица. Нашите момчета стават неприлично богати :on_da_beach: , карат ферарита :rosso_spider: и пият Дом Периньон :wein: Някои си купуват и частни самолети :plane:

Един прекрасен ден, настъпва падежа на първите вноски по заемите и тримата инвеститори решават да продадат малка част от вече свръхскъпите си активи, за да могат да си платят вноските. Дотук добре. Оказва се обаче, че на пазарите всички са се набълбукали яко със заеми и купувачите вече са малцина, така че нашите трима приятели, продавайки, смъкват цените. Тогава на пазарите светва по една лампа :idea: и хората си викат: :oops: то можело да върви и надолу! Семето на съмнението е посято и изведнъж всички започват да се чудят: :?: "Абе тези активи нормално ли е да струват толкова?" :calc: Някои бързо стигат до извода: я по-добре да се спасявам :Bolt: и продават всичко. Това повлича цените още надолу. Тогава четвъртият пич, банкерът, започва да се притеснява, че активите, които е взел като залог се обезценяват и скоро може да си останат вечно негови. Започва да си иска кинтите от другите трима, но те не могат толкова бързо да продадат всичко и изпадат в затруднена ситуация: продават на всяка цена, пазарите се сриват, всичките им пари отиват в банкера, а и той изпада в затруднена ситуация: не може да си събере парите, дължи пари на касата, остава с непродаваеми активи и т.н. :wallbash: Тогава банкерът отива в касата и казва: "Дайте ми и останалите 20% от общите пари, щото иначе фалирам и нема да ги видите повече". Касата взима спешни мерки и въпреки протестите :not-fair: на останалите 96 членове на касата, разработва bailout plan , чрез който дава и останалите пари на банкера. Ситуацията обаче е толкова осрана :dyrvo_v_kenefa:, че нашите четирима приятели, независимо един от друг, отиват на черква и започват да се молят на Господа за оцеляването си :priest: Въпреки всичко, някои от тях дават фира :rip: В резултат на това, цените на активите идват на нивата отпреди тримцата да почнат да купуват, че и по-надолу падат. Това води до обедняването и на останалите 96 членове на касата, които са купили автомобилите и жилищата си на високите нива, а и са инвестирали по някой долар на стоковата и на фондовата борси. И сега, най-накрая, всичките 100 човека се молят на Господа за оцеляването си :priest:

И сега:

В задачата се пита "къде са отишли парите?"
- отишли са при тези, които са продали на нашите трима тарикати

пита се още: "кой е виновен?"
- всеки с по нещо, но най-много банкерът, защото е финансирал безумните начинания на тримата спекуланти; след него се нареждат самите спекуланти, защото от лакомия са загубили парите, дадени им от касата; на трето място сред виновниците са мениджърите на касата, защото са поверили членските пари на четирима безотговорни типа, чиято алчност надделява над здравия разум. :big_money:

"защо падна петрола?"
- 1. защото вече го търсят само за да го сипват у резервоарите, а не за да го препродават 68 пъти;
2. защото в резултат на обедняването намалява потреблението, респективно се намалява консумацията на петролни продукти от производствените предприятия, от компаниите за пътнически превози (кой има пари за екскурзии?!) и от компаниите за товарни превози (намалено потребление = слаба търговия) и др.

Може още много да се говори по темата, но Гиги много добре е обобщил нещата :clapping: :

...най общо икономиката от където и да го погледнете е пирамида...

Коки
05-12-2008, 19:53
...ако едно производство работи няма как да фалира.

Глупости. Ако никой не му купува продукцията - фалира отма'.

Засегнати са тези които са обвързани с външни поръчки.

Не е вярно. Вътрешното потребление в малка страна като нашата не е достатъчно за сериозен производител и ако не разчиташ на външни пазари си много зле.

Коки
05-12-2008, 19:56
...А този който си няма...пак ще работи за без пари и ще псува тези дето ги имат....

Това е песимистичната гледна точка. Оптимистичната нали я знаеш: "по-зле? може". Например въобще да няма какво да работиш. Всъщност, не е смешно.

haljscho
05-12-2008, 21:55
Това е песимистичната гледна точка. Оптимистичната нали я знаеш: "по-зле? може". Например въобще да няма какво да работиш. Всъщност, не е смешно.
Наистина не е смешно, тъй като никой не знае какво ще му предложи живота утре.
Но ако не те мързи винаги ще намериш начин да си изкараш хляба.

pavlin
06-12-2008, 07:11
Това въобще не е вярно. Подозирам че икономиката не е твоята стихия.. :hmm:
Защо банките и фирмите по света изведнъж имат проблеми с ликвидността? Няма повече пари за кредити. Е откъде да има, като години наред лихвите бяха рекордно ниски!
Спомнете си преди 7-8 години колко ипотечни кредити се даваха. Николко. Банките изнасяха парите, привлечени по депозитите в чужди банки и печелеха от разликата в лихвите. След това лихвите паднаха драстично. Банките внесоха парите тук и се почна голямото кредитиране и оттам голямото надуване на балони. Растеж навсякъде и във всичко - и оборотите и цените вървяха само нагоре. Строителството е най-очевидния пример за това. Обаче в икономиката има цикличност. Банките не могат вечно да кредитират, свършват парите и затова лихвите се вдигат. И естествено икономиката тръгва надолу. Според мен кризата ще е сериозна и продължителна, но това никой не може да прогнозира с точност.
Въпросът е КОЙ ще пострада от тая криза. Естествено, че тея с многото кредити ще са най-засегнати. Това, което ме очудва е, че расте търсенето на скъпи и непрактични модни стоки, като Фиат 500, лаптоп от бамбук, луксозни мезонети и т.н.
П.С. Колегата Old Fox много добре го е обяснил. Ето пресен пример с Банско. Нали не очаквате, че всичките тези хотели ще донесат печалби?! На-много да фалират някоя банка :hump:
На морето тая година имаше фалити на хотели, а догодина ше гърмят като пуканки и ше си купуваме боксониерки за по 400 евро/кв.м.

Колега няма как на една банка да и свършат парите понеже работи с ниски лихви. Проблемът е че банките имат много лоши кредити и както обясни Коки имат и обезценени активи което оказва влияние на ликвидността им и от там затягат условията за отпускане на нови кредити, което е проблем както за икономиката така и за банките. Засегнати също така са и инвестиционните и пенсионни фондове, които държат голямо количество ценни книжа , които същевременно са се обезценили.

pavlin
06-12-2008, 07:21
[QUOTE=gigi;37020 Обаче най общо икономиката от където и да го погледнете е пирамида. :calc:[/QUOTE]

Само че в икономиката му казват мултипликатор на пари.

mohi
06-12-2008, 09:40
Според мен тия кризи идват от лакомията на институции като банките най-вече. Понеже зад раздадените кредити(парички) не стои нищо като продукция, а зада има стойност тоя лев (да речем) срещу него трябва да има произведено нещо за лев. Ето едно мнение от един друг форум, в което има доста истина според мен.

Цитат:
Нещата в света са по-зле, отколкото си въобразяват и най-големите песимисти на базата на официалната инфорвация. Появилата се през 1694 г. в Англия па времете на Вилхелм дьо Оранж парична система от дългов тип с частично покритие е донесла толкова беди на човечеството, че с нея немогат да се сравняват и най-мракобесническите идеологии. Фактически по-голямата част от света в момента е в дългово робство, което със своята безличност и всеобхватност ще ни докара още много беди, преди да се справим с него. Пак повтарям - като начало потърсете с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/ като начало, за да разбелете за какво става дума. Примерно в САЩ частните търговски банки, създавайки дългови пари от нищото, си търсят дължимите им по закон /а и законите са едни!/ около 70 трилиона дългове на държавата /11 трилиона/ и на фирмите и гражданите /между 50 и 60 трилиона/ при БНП 13,5 трилиона! А и на теория, и на практика изхода е известен отдавна, успешно е прилаган и в големи мащаби /примерно от президента Линкълн/, и в микромащаби /примерно от бургмистъра на австрийското градче Вьоргл Михаел Унтергугенбергер през 1932 г./.
А за тези, на които не им се търси, ето грубата схема на паричния фокус за създаване на пари от нищото.Частните търговски банки имат право при депозиране на определено количество национална валута, примерно печатани долари, да отпускат кредити в съотношение 1:9 и дори повече, а в някои случаи това може да бъде изобщо заобиколено. Значи ако се докопаме до правото да открием банка и да речем имаме 1111.12 лева които да депозираме като резерв, автоматически получаваме правото да отпуснем кредити на сума 10000 лева, които практически ние нямаме, т.е. създаваме ги от нищото и след време ще си ги получим с лихвите, които обикновенно в крайна сметка са пъти повече от отпуснатото. Ако при нас попадне друг такъв кредит от плащания в размер да речем пак на 1000 лева, ние имаме право да отпуснем нов кредит от 9000лева /тук има силни и слаби пари, има различни умножения и деления.../, по нататък ако попадне при нас такъв кредит от 9000 лева имаме право да отпуснем 8100 лева и т.н. да създадем от нищото почти 100 000 лева, които с лихвата могат да стигнат и 500 000 лева. А лихвени пари просто не съществуват и това допълнително хипертрофира системата. Но това го има в книгите. Та това имам предвид, като говоря за паричната система от дългов тип с частично покритие, която си е жива частна пирамида от дългове. Такава система неможе да издържи, защото тя в крайна сметка иска да получи цялата Земя плюс %5 /да речем, че толкова е средния лихвен процент/. Та в идеалния случай може и да получат банкерите цялата Земя барабар с нас, ама тези 5% няма от къде да дойдат. Но то не и това целта на занятието.

Ето едно клипче добре илюстрира написаното отгоре http://www.youtube.com/watch?v=vVkFb26u9g8

Ето и още една новина :( http://news.ibox.bg/news/id_1807582094

n.nikoloff
06-12-2008, 10:03
Ето и едно мнение на неикономист (т.е. може да съм в тотална заблуда, ама да си споделя...)

България се намира във Валутен борд. И бидейки във Валутен борд макроикономическото й поведение е дефинирано, в частност растежа. Ако бележим рецесия по-голяма от заложената - то договаряме заеми за да сме устойчиви в страната, ако бележим растеж, по-голям от заложения - то формираме т.нар. бюджетен излишък (съвсем скоро имахме такъв случай). За каква шибана криза си говорим в момента тогава????? Кризата в България е в главите на някои хора, които използват този PR момент за да си поразчистят двора (поуволнят доста работници) без да ги рекетират синдикатите. Туй то.

mohi
06-12-2008, 10:26
Ето и едно мнение на неикономист (т.е. може да съм в тотална заблуда, ама да си споделя...)

България се намира във Валутен борд. И бидейки във Валутен борд макроикономическото й поведение е дефинирано, в частност растежа. Ако бележим рецесия по-голяма от заложената - то договаряме заеми за да сме устойчиви в страната, ако бележим растеж, по-голям от заложения - то формираме т.нар. бюджетен излишък (съвсем скоро имахме такъв случай). За каква шибана криза си говорим в момента тогава????? Кризата в България е в главите на някои хора, които използват този PR момент за да си поразчистят двора (поуволнят доста работници) без да ги рекетират синдикатите. Туй то.

Не е съвсем така, ние не сме затворена икономическа система. При положение, че почти всичко е внос, дори за неща които се произвеждат тук се внасят материали, ние сме зависими и няма как да не сме засегнати.

Съгласен съм, че и самото тръбене за криза също доприняся за негативи и засилване на ефекта, но всеки гледа да взема превантивни мерки.

n.nikoloff
06-12-2008, 10:57
Сигурно е така.
Както и друг път съм казвал - най-силното оръжие е пропагандата, или както му викат сега по модерному - PR. То една цяла световна сила, дето се изживява на световен полицай се крепи на PR. Според мене сегашната криза, а и предшестващите я събития от бутафорията с бутането на двете къщи преди няколко години та до днес, барабар с безумно ниския долар си е просто един голям грабеж.

ФЕРАРИСТ
06-12-2008, 13:37
Ъпсолютно.....

gigi
06-12-2008, 14:41

Тръгнете да размишлявате глобално. Кики и Коки много добре са обяснили, проблема е че както писах по нагоре неможе в един пост да се обясни толкова сложна криза и то ако човек има само бегла представа това е все едно да ми се обясни как се оперира апандисит и да почвам. Естествено голямо значение има пропагандата или PR-а, наслагването кой управлява световните сили (както всички знаем Буш каква политика имаше) какво е управлението и в останалите икономики. Например ако нащо правителство беше по-умно, от кризата можехме да изкараме добри дивиденти но уви няма по големи бунаци от тия в момента. Не си мисли че Валутния съвет ни спасява от вншни кризи, или пък бюджетният излишък които правителството така умело крие че иначе ако го разпредели такава инфлация ще прасне че ще се чудите от къде дойде.
А в България всички знаем че си имаше стройтелен балон и просто му дойде времето заедно със световната рецесия. Най просто, когато чужденците имаха пари се чудеха къде да инвестират от там яяя България била рай за инвестиции в имоти защото си нямахме нищо освен панелки и някой друг стар супер-маркет, пък ибеше ясно чеще влезнем в Европата. От там се почна едно лудо строене, то хубуу де, но трябваха хора.Отпо бедните села и градове прииждаха хора за работа защото има в строителството, с увеличавене на хората по градове и курорти се увеличават и обслужващите ги сектори, започна отварянена всякакви магазини, оборота на стокитесе вдига, от там повишаване на инфлация и нужда от още народ. Банките имат пари и викат ооо я да даваме кредити и то повсемесно на работници,фирми, предприятия, от вън се наливат пари ние харчиме. До вчера Пешо нямалнищо днес купува кола, плазма,жисием нов модел. Аз като стар Софиянец викам яяя мноу далавера да зема жилище хем се вдига цената хем идат един куп хора, мога и под наем да давам, е то добре ама и аз дигам цената. Строители се пълнат с мангизи, търговците покрай тях също. Чужденци продължават да дават пара днес МОЛ утре Арена, Кауфландна 2 етажа. Пара има повечето не е наша ами или инвестиция от вън или на кредит ама здраве да е , това че БВП-то ни е зле или че сичко е в сивия сектор голям праз. По ниските длъжности като сервитъори, строители, чистачи вече са със самочуствие защото много бизнес няма вече работници ииска пачка.... всичко тарай рай ра обаче, в един момент аз си викам избих си двата апартамента, мног скъпо вече я да позабавя, пък и не сме безкраен пазар. Банките пък почнаха да свършват парите 1-защото г раздадоха 2-защото аз не си държа отдавна в банка парите тъй като инвестирам в много по доходното строителство. В Света започва да се задава облачно време, къде Щатите се усрали къде Китай станал сила, и бизнеса започва да се замисля. И изведнъж луп в светове мащаб зле, гурбетчии се връщат ама тетам бачкали като пицари и естествено първи те изгорели, и хоп в БГ. Аз викам ооо я елате са при батко до вчера за шофъор ми искаха заплата 1000 лв ама ся оня от Испания е навит ина 600лв а утре и на 400. Банките вдигат лихвения процент и спират кредитите, за какво са им по 3-ма кредитникато могат вече с 1 бам на всеки офис по 2-ма изгорели. То хубу ама всички са с кредит че нали имат плазмичка, жисием и викатбатко ще карам баничарката и за 300лв че иначе идва съдя изпълнител за плазмата.Е да ама 300лв не са 1000 и вече не ходиме в Арената. Чужденците и те нямат пара и вече не инвестират в поредния МОЛ като и без друго другите 3 са назад. Няма кой да купува апартаменти, последнт строители гърмят, работници излизат на пазара на труда, склададжии вносители всичко със строителството дава заден. Е да ама с толко изгорели хора и цялата ни икономика се фири защото ние производство почти нямаме. иначе ресурсите вече са евтини, но от производство се печели бавно, трудно, а от търговиика и внос без мито ееех кеф бързо лесно вкусно. Банките събират на някой апартаменти коли и се чудят какво да ги правят, а ние иначе сме във Валутен съвет ама ко от туй.
Та за да има растеж трябва да с налице достафактори,но за нас са важни прираст на наслението и свежи пари дошли отвън. Е да ама като навън са в рецесия, баце Пешо си пали пак на село и цъка на ябълки защото тя година чул че ще имаме дбър износ за Македония.
Повечето фирми бачкат на кредити ама вече няма кой да купува иначе труда евтин, фалират и кой гори ами още служители и банката , защото шефа обикновено е скътал някой лев ако е умен и го боли, като тръгне па нагоре работата ще изкочи с ново 20.
Та това е пирамидата последните винаги горят, тарикатите се усещат и се готват когато всичко падне да се качат пак на вълната, а тези със стабилен финансов ресурс се надяват той да им стигне за да издържат и да възкръснат. Демек почти всички дърпат назад но ако Пешо не е имал нищо освен кредити, защото е изкарвал малко пари и не е могъл да събере а е живял над стандарта си, та губи всичко а Тошо ако е имал 100лв и е умен ще загуби, но накрая ще има 50лв и ще може да почне не от 0-та, докато Пешо си е обречен.....
Бе и по зле ще става в БГ.......после пак нагоре споко.
Малиии шо съм прозззз:wallbash::wallbash: :hmm::hmm:

Kuku
06-12-2008, 15:01
Който не разбира английски за да гледа филмчетата по-горе или още не е разбрал нещо около кризата, може да си помогне с филмите "Zeitgeist" и "Zeitgeist Addendum" - абстрахирайки се от доста тенденциозно поднесената информация отнасяща се до религия и политика, чисто икономическата страна е илюстрирана доста ясно ;)

n.nikoloff
06-12-2008, 15:06
Добър анализ. :clapping::clapping::clapping: Тя истината винаги си има много лица, всъщност. А това, че т.нар. строителен балон се спука едновременно (то за едновременно не може да се говори, за тези, дето са го видели отпреди време, де) и настъпи тая PR-криза е още един много интересен факт, главно с това какъв отзвук ще има това и в бъдеще у нас. Защото строителството е уникален отрасъл - влече със себе си цялата икономика - и нагоре и надолу.

fred
07-12-2008, 19:39
Мдааа, разнищихме кризата, а сега да видим какво става и с футбола, щото националния пак затъна...:wc::balloon:

ФЕРАРИСТ
07-12-2008, 22:12
Какво е това футбол?????

Furious 155
07-12-2008, 22:16
Какво е това футбол?????
споко и той е в криза!
Иначе Гиги е успял доста цветно да обясни какво е предизвикало сегашната ситуация... бъдещето е неясно.

BatVas
07-12-2008, 23:32
Ей отдавна не съм влизал - интеересна тема (за мен поне де)
Ама кво да обяснявам Gigi и Kuku са дали разбираеми примери. Иначе както казва Гиги нещата са много навързани и може да се обяснят и много по -сложно.

Абе пирамида ( да ползвам на сравнението на Гиги) много камъчета навързани , а кат се размести едно нещата стават криви

Няма да се плашите по време на кризи се преразпределят благата
:big_money: