PDA

View Full Version : Алфа 166 JTD масло

Росен Желев
05-12-2008, 09:35
Колеги имам я от скоро какво масло да и сложа??:calc:Колата е на 150000 км.

MECO_KN
05-12-2008, 09:42
Castrol Magnatec 5w40 Diesel 8-)

Коки
05-12-2008, 20:52
Колеги имам я от скоро какво масло да и сложа??:calc:Колата е на 150000 км.

Selenia WR (wide range)

Росен Желев
05-12-2008, 22:07
Ами какво е това масло-AGIP SINT Common Rail 5W-40 дето го слагат на Алфите?

umax
05-12-2008, 23:26

Това е маслото :yes:

EMo0o
05-12-2008, 23:28

Като стана дума за масло - ти сипва ли си в скоростната кутия ? Аз си взех някакво немско от Ауто Плюс 25лв литъра

Sunny
05-12-2008, 23:29
Хубаво (Не като Селениа-та)

Абсолютно

umax
05-12-2008, 23:30
ааа оказа се, че явно там дето мерихме нивото не е било много "равно" проверих го на равно масло имаше :-). Абе щях да ти казвам ама съм забравил :-)

EMo0o
05-12-2008, 23:31
ааа оказа се, че явно там дето мерихме нивото не е било много "равно" проверих го на равно масло имаше :-). Абе щях да ти казвам ама съм забравил :-)

Ами в мойта нямаше грам , аз го погледнах на равно .. да е имало около 200мл и веднага долях :)

umax
05-12-2008, 23:33
Аха ами дай малко инфо де откъде доля, как става номера да не откриваме и ние топлата вода :-)

EMo0o
05-12-2008, 23:40
Аха ами дай малко инфо де откъде доля, как става номера да не откриваме и ние топлата вода :-)

Ами там дето е щеката с фуния с маркуч.. :)

ACEHOB
05-12-2008, 23:47
И аз взех за 25 лева някъде. При мене е имало съвсе малко когато го гледахме. Така се и оказа.

EMo0o
06-12-2008, 00:10
Добре де .. там не би трябвало да го харчи .. защо остава толкова малко като отникъде не тече :hmm:

SoHm
06-12-2008, 08:29
И при мен имаше около 300ml останали, а течове йок. Аз поне не мога да си го обясня. Я дайте подсказки къде да видя нивото и как се дорива, че първия път беше в сервиз.
По темата - първата ми смяна беше месец април със Selenia 10W40, а през септември след грубо 9000km го смених с Castrol magnatec 10W40 и съм убеден, че със Selenia приключих доживот.

hamel1
06-12-2008, 09:24
По принцип наколко км съответно години трябва да се смяня масло от типа 10W 40, защото един ми каза че може на 20 000 км, а на мен ми се вижда множко.Имали ограничения в годините ако не си стигнал км-те.

EMo0o
06-12-2008, 09:46
И при мен имаше около 300ml останали, а течове йок. Аз поне не мога да си го обясня. Я дайте подсказки къде да видя нивото и как се дорива, че първия път беше в сервиз.

Ами щеката е ... мнооого надълбоко :D Предполагам че твойта е мръсна както беше мойта и аз не я забелязах докато umax не ми я показа :)

Sunny
06-12-2008, 14:24
По принцип наколко км съответно години трябва да се смяня масло от типа 10W 40, защото един ми каза че може на 20 000 км, а на мен ми се вижда множко.Имали ограничения в годините ако не си стигнал км-те.
На 20 000 ако той ти гарантира че моема ремонта после ;)
Нормално на 8-10 000 Км според зависи марката на маслото .

silversnake
08-12-2008, 17:11
За смяна на масло на 20 000 км не съм чул.
Тука явно български спец се е изказал:clapping:. То не е речено, че е невъзможно, ама... гавра с колата:-|
Аз карам с ESSO 10W40 Turbo Diesel и съм доволен. Същата марка сипвах и на предишните си две коли /бензинови/. Добро масълце за по-скромни пари, според мен.
Вманиачаването в избора на масла за мен е излишно. То е ясно че Приста няма да сипем8-)

qpwo
08-12-2008, 17:17
Е, добре де, аз съм със селениа 20К.То неизкарва ли 20 000 км...

gigi
08-12-2008, 18:10
Е, добре де, аз съм със селениа 20К.То неизкарва ли 20 000 км...
Ако и първия собственик така е мислил, не ти го пожелавам но очаквай :priest:

trustworthy
08-12-2008, 19:42
Добре де, винаги ми е било интересно как при смяна от едно масло на друго и собсвтеникът на колата усеща някаква разлика?!? На вкус ли е по-добро едното от другото, на цвят ли...:calc:
Едва ли разликата в КАЧЕСТВАТА на маслата може да се усети за един или два пробега от по 10 хил. км, освен ако не запече двигателят по време на тея пробези примерно. Карал съм със Селения 10w40 10к км и с WR 5w40 30-ина хил. км. Не съм усетил някакво деструктивно влияние да са имали тези масла върху мотора ми. А и се препоръчват от производителя не на последно място. За дизелът най-важното е маслото да осигурява подходящо мазане на турбината. Ако я нямаше нея, можеше спокойно и с най-калпавото 10в40 да се кара, както е било едно време, когато дизелите са били бавни и шумни трактори :tooth:

Останалото е 99% самовнушения и заблуди, освен ако не става въпрос за състезателни автомобили, които не са обект на тази тема. Няма какво да се заблуждаваме. Там пробезите м/у две смени на масло са в пъти по-малки и изборът на масло е жизнено важен, защото не всяко масло може да осигури надежден маслен клин при екстремни условия на експлоатация.

didod
08-12-2008, 19:56
За колегата по- нагоре- ако не мине определения пробег, се сменя поне веднъж годишно.
Ще дам пример от моята област. Всички производители на товарни автомобили, които внасят в България, са определили следното- срокът за смяна на масло се съкращава с 20 до 50 %. Причината- некачествени горива. Според мен на JTD или на Twin Spark примерно е неуместно да се сменя масло на 15 или 20 хиляди. Лично аз бих го сменял на 8000. :)

EMo0o
09-12-2008, 10:38
За колегата по- нагоре- ако не мине определения пробег, се сменя поне веднъж годишно.
Ще дам пример от моята област. Всички производители на товарни автомобили, които внасят в България, са определили следното- срокът за смяна на масло се съкращава с 20 до 50 %. Причината- некачествени горива. Според мен на JTD или на Twin Spark примерно е неуместно да се сменя масло на 15 или 20 хиляди. Лично аз бих го сменял на 8000. :)

Ами аз последния път бях минал 12к км и нямах проблеми , нито беше паднало нивото нито нищо , но и тези километри не са много в повече май :razz:

didod
09-12-2008, 14:30
Виж, не казвам, че ще го изгори или нещо ще се счупи. :) Просто хората са преценили, че поради по- голямото съдържание на сяра примерно в нашата нафта (макар да твърдят, че е в нормите) маслото 'старее' по- бързо. В случая това за по- честата смяна не е задължително, само като препоръка го давам. Във всеки случай с честа смяна по- лошо няма да стане. :) Аз на моята си старица го сменям на 8 до 9000, ако и да карам на газ предимно.

code
09-12-2008, 17:40
Ако я нямаше нея, можеше спокойно и с най-калпавото 10в40 да се кара,

Аз за калпаво 10W40 досега не съм чул и всички са И ЗА ТУРБО! :prescription:

Росен Желев
15-12-2008, 00:08
Колеги кара ли някой с Мотул и има ли впечатления от него?

SoHm
15-12-2008, 10:47
И аз се интересувам от марката като цяло дали има добри продукти и по-специално в момента съм на вълна трансмисионно масло. Не мога да схвана кое от двете е по-добро - естерно или синтетично "състезателно".
Ето конкретно дилемата ми http://www.prospeed.bg/cat/product_info.php?cPath=1_4120_1738_1773&products_id=4122 или http://www.prospeed.bg/cat/product_info.php?cPath=1_4120_1738_1774&products_id=4119

Коки
15-12-2008, 11:17
И аз се интересувам от марката като цяло дали има добри продукти и по-специално в момента съм на вълна трансмисионно масло. Не мога да схвана кое от двете е по-добро - естерно или синтетично "състезателно".
Ето конкретно дилемата ми http://www.prospeed.bg/cat/product_info.php?cPath=1_4120_1738_1773&products_id=4122 или http://www.prospeed.bg/cat/product_info.php?cPath=1_4120_1738_1774&products_id=4119

Преди време ми се наложи да правя ремонт на скоростната кутия на Ланчата. След като в няколко сервиза казаха, че не могат да го направят, ме насочиха към Ники Златков. След ремонта, човекът ми сложи трансмисионно масло Мотул и каза, че това е най-доброто и че го слага на неговите състезателни коли. Още карам с това масло и нямам никакви грижи.

На конкретната дилема не мога да ти отговоря, но според описанието първото изглежда по-добро, а и разликата е около 6 лв на литър. От друга страна, никога няма да успеем да подложим нашите трансмисии на такива натоварвания, за каквито е пригодено това масло, така че има и много по-евтин вариант:

http://www.prospeed.bg/cat/product_info.php?cPath=1_4120_1738_4123&products_id=4117

SoHm
15-12-2008, 11:52
[QUOTE=Коки]никога няма да успеем да подложим нашите трансмисии на такива натоварвания, за каквито е пригодено това масло[QUOTE]

Точно това ме "притеснява". Може и да ми е тъпа логиката, но след като маслото е за сериозни натоварвания, няма ли при нормално каране да се получи обратен ефект.

SoHm
15-12-2008, 11:53
Глупости правя и не знам кака да си ги изтрия

Коки
15-12-2008, 12:15
никога няма да успеем да подложим нашите трансмисии на такива натоварвания, за каквито е пригодено това масло

Точно това ме "притеснява". Може и да ми е тъпа логиката, но след като маслото е за сериозни натоварвания, няма ли при нормално каране да се получи обратен ефект.

И мен ме притеснява да няма обратен ефект, но трябва да питаме някой спец, щото и аз не разбирам. Според мен, това от 19.60 лв/литър ще е достатъчно добро, а марката Мотул така или иначе е №1 поне при трансмисионните.

alvanovo
20-12-2008, 19:00
И мен ме притеснява да няма обратен ефект, но трябва да питаме някой спец, щото и аз не разбирам. Според мен, това от 19.60 лв/литър ще е достатъчно добро, а марката Мотул така или иначе е №1 поне при трансмисионните.

слагайте приста лидер
и то наливно, че е по-евтино
пак ще ви свърши същата работа както и скъпите масла

p3shku
20-12-2008, 19:15
Така дотук са цитирани няколко марки масла и тъй като на мен ми предстои смяна се чудя какво да избера... първата смяна на масло като направих тва дето изтече беше като водичка... сложих селения 10 40... втората смяна на 8500км майсторът каза че маслото изглеждало добре(тва дето изтече) и пак сложих селения 10 40 само че от 5л пласмасова туба а не от тея малките разфасовки в металните кутии(надявам се да няма разлика в маслото :) )... сега тука гледам че доста хора казват селения не било добро.... били приклюяили доживот с него и тн... без значение в цената кое бихте ми препоръчали селенич 10 40 , Castrol Magnatec 5w40 Diesel ,Selenia WR (wide range), AGIP SINT Common Rail 5W-40 , Мотул.... Аз бих предпочел селенията единствено защото се препоръчва от производителя..... А и още нещо... има ли смисъл да си промивам двгто и как? :big_whoops:

code
20-12-2008, 19:47
втората смяна на 8500км майсторът каза че маслото изглеждало добре(тва дето изтече)

Много ми е интересно това горното! Тоя майстор да не прави лабораторни анализи на око или на вкус?

p3shku
20-12-2008, 20:23
Много ми е интересно това горното! Тоя майстор да не прави лабораторни анализи на око или на вкус?
:D Еми де да го знам ... май точно на око беше анализа... та сега някой ще ми помогне ли :)

code
20-12-2008, 21:03
:D Еми де да го знам ... май точно на око беше анализа... та сега някой ще ми помогне ли :)
Всякакво 10W40 за дизел можеш да сложиш, стига да си отговаря на етикета. Майката му на дизела е навременна смяна, щото една от основните функции на маслото е да го чисти от мизериите и после през пропката.

Dodo 155
21-12-2008, 21:14
Доста неща сте написали, а не сте прочели няколко полезни, според мен, редове - http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=4834
Маслата има спецификации и не е правилно да кажеш, че една марка 10W40 е по-лоша от друга.
Ако производителят примерно дава масло 5W40, със съответната спецификация, може спокойно да слагате която и да е от изброените марки като спазвате условието да не го карате повече от 8-10 000 км или 1 година. По-интересният въпрос е дали има качествени масла в БГ? Да, има. Едно от тях е МОТУЛ (Проспийд), AGIP (колегата Венци) и т.н. Просто трябва да купувате масло от проверен източник.
Искам да ви кажа, че в Ауто Италия слагат масла КАСТРОЛ на всички италянки, но това е поради друга причина - защото са мърлячи и правят далавера с официалния сервиз :thumbdown:

direktor
03-10-2011, 19:07
Да посъживим темата с маслата:)
Някой слагал ли е на красавицата масло Titan 10w40 на Fuchs с добавка молибденов бисулфит?

mian4o
03-10-2011, 21:20
Аз слагам с молибден обаче е ма ЛИКИ МОЛИ. Сега го смених на 12000 км. защото ми се наложиха две ходения Бургас / София / Бургас. Както съм го налял нито количеството мръдна нито цвета. Защото то е със странен цвят. Доволен съм от него.

Linkestis
03-10-2011, 21:25
Кратка справка из нета:

Какви са преимуществата на маслата с молибден?

Става въпрос за твърдите смазочни материали, влизащи в моторното масло и образуващо на металните повърхности слой, намаляващ триенето. Изследванията показват, че такива добавки в маслото са ефективни преди всично в такива промишленни агрегати като лебедка и редуктори с цилиндрови зъби. За високооборотни бензинови двигатели в голяма част от случаите резултатите са отрицателни.

Моторното масло с дисулфид молибдена представлява физическа смес, а не химически разтвор. Размерите на твърдите частици на дисулфид молибдена са големи. При работа в двигателя тези частици попадат не само в желаните зони на триене, но и там, където такива добавки са нежелателни, например - в зоната на буталните колела.

Смазочните материали, съдържащи дисулфид молибден при високи температури често водят до закоксиране или отлагане на твърди продукти от изгарянето в зоната на буталните колела, което отрицателно влия на работата на цилиндробуталната група. От това произлиза пробив на газ в маслото през зоната на буталните колела, което води до високи термически натоварвания и, следователно до образуване на нежелателни отлагания Този факт обяснява, защо моторните масла, съдържащи дисулфид молибден не се препоръчват от големите автомобилни фирми.

mian4o без лоши помисли ама да си сипваш масло което се продава в "Плод и Зеленчук"-а е малко страшничко.

Jivko7777
03-10-2011, 21:40
Да посъживим темата с маслата:)
Някой слагал ли е на красавицата масло Titan 10w40 на Fuchs с добавка молибденов бисулфит?

Купи си някое друго ;) пропусни това ;)

lordliness
04-10-2011, 00:12
Аз слагам с молибден обаче е ма ЛИКИ МОЛИ. Сега го смених на 12000 км. защото ми се наложиха две ходения Бургас / София / Бургас. Както съм го налял нито количеството мръдна нито цвета. Защото то е със странен цвят. Доволен съм от него.Карам със същото ,сменям на 20 000км,никакви проблеми.То изглежда сиво и мътно когато е ново.

endeavour
04-10-2011, 08:16
Аз съм виждал ЖТД на реални 600 000+ км и един собственик, което от магазина още е карано с Лики Моли с молибден... Без ремонт на мотора. Та оттогава и аз карам със същото.

danchev63
04-10-2011, 13:36
Колеги аз карам със МЕГУИН(MEGUIN) 10W40 DIZEL. Сменям го на 15000км и всичко е наред. Завода производител му дава до 20000км. Предната смяна я направих на 16000 и на външен вид си беше както го сипах( малко по черно разбира се) не беше мръднало от чертата. Купувам го от проверен човек и знам че е немско а не дубликат. Доволен съм от него и за сега нямам намерение да го сменям.
За трансмисионно нямам идея какво, защото е с това което я купих - и сега си е на нивото.

Jivko7777
04-10-2011, 14:44
Леле, кви са тия 20 000км, 16 000км на смяна...
Момчетааа тия 20 000км ги дават в нормална свята държава с нормална хубава нафта а не като нашата ама вие си решавате...
На всичкото отгоре полусинтетики по 20 000км...май не си обичате много колите :evil:

valjo
04-10-2011, 22:42
кви са тия 15000 -20000км бе хора....за дизели ... :shocked:

аз карам 5W-40 AGIP SINT Commonrail ... вече 90к км

не е родила

от тях 2/3 е карана с чип

преди около месец на диагностика по време на движение турбото още дава 1.6 холд (ако така се казва тва постоянното) ...

но като го сменя на 10к км от които поне 7 са извънградско, и си мисля че съм се забавил много ....

lordliness
05-10-2011, 00:18
Тая кола я карам основно извън града,маслото го проверявам често и съм в състояние да преценя визуално и на пипане ако е за смяна,не правя икономии,просто не е редно да изхвърлям нещо ,което все още е добро това ,че се скапва по бързо на градско е така.А тировете на колко хиляди сменят масла едва ли на 10 000.Не знам с какви масла карат ама и те са дизели.

Jivko7777
05-10-2011, 00:44
Тая кола я карам основно извън града,маслото го проверявам често и съм в състояние да преценя визуално и на пипане ако е за смяна,не правя икономии,просто не е редно да изхвърлям нещо ,което все още е добро това ,че се скапва по бързо на градско е така.А тировете на колко хиляди сменят масла едва ли на 10 000.Не знам с какви масла карат ама и те са дизели.

По добре тихо да не се излагаш повече ;) За мене 9 000км и да си спиш спокойно с Agip 5W40 Evolution TurboDiesel...
Или поне ако искате на 20 000км да го сменяте купувайте синтетики, те поне са за 15 000км, не като полу на 10 000км... А това за тировете ме изкефи, нали и те са дизели вика :tooth: Има масла за тировете, които производителя им дава 50 000км смяна има масла и за по голям пробег ;)

lordliness
05-10-2011, 07:46
Знам всичко за двигателите,маслата и дори тировете.Направо ме изумявате,споделям нещо и веднага ме нападате и то с разни квалификации,не агитирам никой,нито съм принудил някой,кога да си сменя маслото,ако искате си го сменяйте и на 5000км.Това не са масла от преди 30-40 години без присадки за да се сменят толкова често.В инструкциите на някои автомобили пише да се смени примерно ДО 15 000км.без значение от марката на маслото -посочват се само харектеристиките на които трябва да отговаря.Не съм видял производител на масла който да посочва конкретно на колко точно трябва да се смени маслото, ако има нещо такова то е с много уговорки.Никой, никога няма да посочи на колко точно се сменя маслото за да се предпази от евентуални съдебни искове.Има разработени масла които могат да се карат и по 100 000км.Една от основните причини за износване на ДВГ е студения старт,тогава и масло от космически кораб да сложиш нищо не помага,защото за момент няма никакво смазване.Студен старт се нарича всяко палене на двигателя ,дори той още да е топъл.

balev64
05-10-2011, 08:02
Вече два пъти наливам на колата масло Agip.Първия път и налях Agip sint common rail а втория Agip sint evolution(може и да не ги изпивам правилно, но ще ме прощавате).Тъй като съм от Ловеч съвсем естествено беше да се окаже че едно от хилядите неща които няма тук е и масло с марката Agip.След като се оказа че няма такова и в региона се свързах директно с вносителя и от там ми изпратиха по куриер маслото.От комън рейла впечатленията ми са за добри но от еволюшъна са прекрасни.Просто както го смениха и запалих колата всичко утихна и мотора стана друг.Зимата нямам ядове в дните с ниски температури,маслото се държи стабилно,до сега за 2 години експолатация само един единствен път съм чувал вентилатора на охлаждането да се включи.Разбира се не мога да кажа нищо лошо и за Selenia.Имам обаче едни малки притеснения по книжка производителя дава автомобила да се кара с 10W40 а аз в момента както и като гледам доста други колеги си караме колите с 5W40. Ей това ме тормози дали по ниски вискозитет по някакъв начин няма да се отрази отрицателно на двигателя и най вече на турбото.

Iltcho
05-10-2011, 08:47
Вече два пъти наливам на колата масло Agip.Първия път и налях Agip sint common rail а втория Agip sint evolution(може и да не ги изпивам правилно, но ще ме прощавате).Тъй като съм от Ловеч съвсем естествено беше да се окаже че едно от хилядите неща които няма тук е и масло с марката Agip.След като се оказа че няма такова и в региона се свързах директно с вносителя и от там ми изпратиха по куриер маслото.От комън рейла впечатленията ми са за добри но от еволюшъна са прекрасни.Просто както го смениха и запалих колата всичко утихна и мотора стана друг.Зимата нямам ядове в дните с ниски температури,маслото се държи стабилно,до сега за 2 години експолатация само един единствен път съм чувал вентилатора на охлаждането да се включи.Разбира се не мога да кажа нищо лошо и за Selenia.Имам обаче едни малки притеснения по книжка производителя дава автомобила да се кара с 10W40 а аз в момента както и като гледам доста други колеги си караме колите с 5W40. Ей това ме тормози дали по ниски вискозитет по някакъв начин няма да се отрази отрицателно на двигателя и най вече на турбото.

Не се притеснявай колега. За различните климатични пояси дават различен вискозитет. Аз за 3 години съм минал почти 110 000 км с моята 166-ца и смело мога да заявя, че с 5W40 не съм имал проблеми - нито с мотор, нито с турбина. Сменям го на 13 до 15 000 км и си карам като пич.

Нямам наблюдения над другите марки масла. Карам само със Selenia WR.

Jivko7777
05-10-2011, 13:54

Точно че караш с 5W40 се отразява най-добре на турбината и мотора ;)

balev64
05-10-2011, 18:15
Колеги благодаря за уточнението.Аз и без това вече съм решил че ще продължа с Ajip.

Dob4i
05-10-2011, 19:36
Мойта я карам с Castrol Magnatec 5w40, и съм много доволен, не го пипа това масло. Сменям на 9-10к км и не ми е правила проблеми. Препоръчайте някое друго масло пак 5в40 пълна синтетика да разнообразя малко, защото май след като мина 6-7к км и колата става доста по-шумна(или може и да си въобразявам).

balev64
06-10-2011, 08:11
Ползвал съм Selenia Turbo diesel 10w40 и Agip sint evolution 5W40.От Agip имам много добри впечатления, вече 12000 км съм с това масло и двигателя е все така безшумен(като за 166 де,всички знаем веригата на помпата какво сипва в казана с мед..).Характерно при него е, че студения старт е лек като топлия старт, не съм усетил никаква разлика, дори зимата при много ниски температури.Няма никакви шумове при работа на студен двигател, даже може да се каже, че работи толкова хубаво, че чак ми се ще да не загрява...От Selenia имам също добри впечатления,не мога да кажа нищо лошо,там характерното е че при наближаване на края на експлоатационния период маслото започва да се губи явно става на чорба и вече двигателя започва го гори.

lordliness
06-10-2011, 09:31
Така като чета, гледам,че доста хора карат над култовите 9-10 000 и нямат проблеми с двигателите.

danchev63
06-10-2011, 13:52
Така като чета, гледам,че доста хора карат над култовите 9-10 000 и нямат проблеми с двигателите.
Има нещо вярно. Но това зависи от материала и състоянието на бу-бу то.

Jivko7777
06-10-2011, 20:19
Ползвал съм Selenia Turbo diesel 10w40 и Agip sint evolution 5W40.От Agip имам много добри впечатления, вече 12000 км съм с това масло и двигателя е все така безшумен(като за 166 де,всички знаем веригата на помпата какво сипва в казана с мед..).Характерно при него е, че студения старт е лек като топлия старт, не съм усетил никаква разлика, дори зимата при много ниски температури.Няма никакви шумове при работа на студен двигател, даже може да се каже, че работи толкова хубаво, че чак ми се ще да не загрява...От Selenia имам също добри впечатления,не мога да кажа нищо лошо,там характерното е че при наближаване на края на експлоатационния период маслото започва да се губи явно става на чорба и вече двигателя започва го гори.

Лошото е че Agip Evolution TD вече е спрян от производство ;) Така че друго масло ще си търсим и вече аз съм се насочил ;)

Linkestis
06-10-2011, 21:45
Е сподели де,не го пази в тайна :)

dim
24-10-2011, 23:25
лятото карам с 10w60 selenia racing, вече две години, зимата 5w40 selenia. за 65 000 км все така, никога не съм доливал масло, защото е все догоре, за сега. още като я взех сложих qmi sx 6000 добавка

Jivko7777
24-10-2011, 23:34
лятото карам с 10w60 selenia racing, вече две години, зимата 5w40 selenia. за 65 000 км все така, никога не съм доливал масло, защото е все догоре, за сега. още като я взех сложих qmi sx 6000 добавка

Ти лятото само на писта ли я караш тая кола и на цялата газ по пътищата?

dim
26-10-2011, 00:24
нееее, :)) просто карам по бързо от нормалното, близо до червеното и си пазя мотора така. маслото го сменям до 7000 км

iveli
13-06-2012, 12:42
Колеги ще сменям масло и искам да сложа Agip sint evolution В магазина ми казаха че имат от него но имат и по нов модел на това масло но му забравих името Някой има ли идея кое е по доброто старото или новото За старото виждам добри отзиви Но не съм чул нищо за по новият модел

Kovalski
28-03-2016, 00:50
А някой ще каж ли колко литра масло събира двигателя и колко скоростите?

ecotronic
28-03-2016, 12:35
Двигател: 5,5 л.
Скорости: 1,7 л.

viktorsterev
31-03-2016, 20:58
Имам един странен въпрос,за колко време трябва да почернее маслото след смяната му.При първата ми смяна (Тотал) около 2000км го държеше чисто,сега (Комма)500-600км и е още чисто

iveli
31-03-2016, 22:30
Наистина странен въпрос Виж в спецификацията за експлоатация на модела масло

alfa racer GTA
01-04-2016, 07:17
Според мен отговорът може да бъде само относителен.

Зависи с какво качество гориво зареждаш и караш автомобила.По мръсно -гориво =по бързо захабяване и потъмняване на маслото.

От друга страна зависи и конкретното състояния на двигателя и цялата "маслена система" към момента в който сипваш маслото- ако има повече натрупани "боклуци", наслоявания, сажди тогава по-бързо, ако няма по-бавно.

От това което зная за маслата има горе долу два вида- едните смазват по-добре, но не "чистят", не поемат/изкарват наслояванията и боклуците в себе си.Другите чистят по-добре двигателя, но пък нямат толкова добри смазващи качества колкото първите...

viktorsterev
01-04-2016, 09:25
Въпроса ми е породен от следното.Всички казват че дизела в момента в които го запалиш и маслото става черно или мотора вътре ми е чист.Последните му 130х.км маслото му е сменяно на време

ecotronic
01-04-2016, 18:33
Когато качественото масло (пълна синтетика) потъмнява в процеса на работа, това е показател, че си върши добре работата.