View Full Version : Информация на екран: Температурка и Моментен разход? Възможно ли е?
Такааа, от няколко дни ми се върти една идея в главата, но не знам как точно може да се реализира.
Става дума за следното. Искам да си изкарам на дисплей няколко показателя на колата.
Едното е каква е външната и вътрешната темппература. Колата е с климатроник и си има датчици вън в огледалото и вътре мисля е до кормилото, но как да изкарам стойностите на дисплей?
Другото е какъв ми е моментния разход. От къде трябва да се вземе тази информация и изобщо възможно ли е?
Колата е алфичката от подписа, мотора 1.6 ТС.
LeoVin4i
11-12-2008, 13:29
Датчиците за температурата предполагам са с аналогов изход, тука класическия начин е да се използва някой 8/16 битов микроконтролер с аналогово-цифров преобразувател и дисплей по избор. (И някой умник като мене да напише програмата :innocent:).А може би има и разни готови китчета по магазините за електроника. За моментния разход и аз съм се чудел как ли може да се определи. Предполагам, че като се знае налягането в рейката + измерване на времето през което са отворени инжекторите може да се сметне приблизително :calc:
Браво колега голям си оптимист !
Успех с начинанието !
П.С Сам каза ,че това са температурни датчици ,а не термометри !
Като го направиш ми кажи как става ,че аз искам да си изкарам
- външна температура
-вътрешна темп
-температура да въздуха който влиза в двигателя
-температура на двигателя
Всички тея датчици работят на един и същ принцип !
Кат се замисля що не си зема направо нова кола ?
Поздрави и успех !
ееее да колега, мерси че ни каза какво искаш. Много ни помогна. Всеки случай, това не е чак толкова трудно според мен. По разни други форуми, има дори направени такива, и сега правят разработки и за коли като нашите.
Едва ли този който се е захванал да прави нещо подобно е бил такъв оптимист като тебе. Все пак е много по-дбре да мислим креативно и да създадем НЕЩО, от колкото само да мрънкаме и да недоволстваме от... незнам си какво. Нашата кола никога не е имала проблеми и нищо не е скърцало и не ме е карала за миг да се оплаквам... какво тракало, какво пукало и какво не работело.
Въпрос на гледна точка и желание за комфорт.
иииии като не ти харесва, че ги няма тези неща.... ами земи си друга дето ги има, аз си харесвам колата и смятам да си я направя и по-хубава и да и сложа това което искам.
Емо, според мен малко трудно ще стане самоделка.
А дали не може да се пригоди от някоя друга кола? Например от БМВ, ФВ и т.н.
може, но на бравото на баща ми си изкарва външната темп. на дисплея с километрите. Та си мисля, че е възможно. Дисплея ще е някакъв малък и може да се сложи на реда с копчетата за багажника или на някакъв мини дисплей в средата на предното стъкло. Или да замени часовника.... абе варианти има, по интересно ми е възможно ли е да се направи и как може да стане, аз ще се заема с изработването. Или ще помагам, на някой дето по разбира от мен.
Ето няколко примера цък (http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=22701&highlight=%E1%EE%F0%E4+%EA%EE%EC%EF%FE%F2%FA%F0) и цък (http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=26424)
а аз не търся да изкарам всички данни, а само тези на Т и Моментен разход
LeoVin4i
11-12-2008, 17:36
Малко се поразрових из манюалите. Измерването на температурата е с терморезистори, общо взето не е кой знае какво да се измерват тия стойности. Обаче за разхода нямам идея. Доколкото виждам от линковете, измерването наистина става, като се вземат сигнали от инжекторите. Или като се чете тази информация от ECU-то направо. Което е най-добрия вариант понеже ще може да се гледат в реално време всички тия параметри, дето ги гледат по сервизите за диагностика :) Някой колега дали няма да даде малко "тайна" информация за протокола, който се използва от наще мотроници :shutup:
ще бъде много хубаво ако някой успее да измисли нещо по този въпрос наистина.може и чек контрол за всички системи да се вгради преди запалването
http://www.m-electronics.ru/files/se50-2-big.jpg
От Фиат форума споделят , че струва към 160лв., но не намерих информация дали някой е поръчвал. Наистина полезен уред , с хубав дизайн ... Но не знам дали ще пасва за наш'те бегачки :mobile:
ivan dimitrov
11-12-2008, 19:46
---
за мен ще е по-плезно да гледам температурата и налягането на маслото примерно,от колкото колко градуса било навънка:crazy:
ivan dimitrov
11-12-2008, 19:59
---
vlado_iv
11-12-2008, 20:37
Може да се използва буксата на РС за чистене на грешки от там се вади всякаква информация свързана с мотора.
баш нещо такова ми се върти в главата.
detelazurno
11-12-2008, 22:27
Ами то схемичка лесно може да си намериш в нета, но въпорса е някой софтуера да ти напише. Това дето го предлагат германците от този линк http://www.blafusel.de/misc/obd2lcd_4en.html е доста интересна играчка, а като се разровиш из сайта има и схемички и обяснения и въобще всичко, само софтяа липсва :P А в тая връзка аз да питам конектора на любимите алфички ODB II ли е?
ivan dimitrov
11-12-2008, 23:39
---
detelazurno
11-12-2008, 23:56
Абе то ясно, че протоколът е по-важната история ама аз питам за конектора попринцип защото не знам. Та ODB II ли е или не и ако не, какъв е? Иначе колега ще чакаме развитие на нещата и успех. Ако можем да помагаме с нещо свиркай :)
LeoVin4i
12-12-2008, 00:15
Бях забърсал 10-ина ICL нещо си от старата работа. АЦП с управление на LCD ама ги изхвърлих, щото се чудих за какво ли ще ми потрябват тия "боклуци" :clown: Иначе ако някой ми намери протокола отнякъде, имам тази платка с контролер на нея, ще напиша някакъв тестов софтуер и ако излезе успешно може да се мисли да се направи нещо по-шарено.
ivan dimitrov
12-12-2008, 00:16
---
detelazurno
12-12-2008, 01:05
А къде и е конектора защото аз и това не знам? Преди време си мислих да я поразголбя та да видя поне какъв и е компютъра ама така и не се занимах. Сега пак почвам да се паля :) А за пс-то в колата....аз това от много време го мисля, но не харда ме притеснява ами цената на монитора. Защото си търсих директно тъч скрийн с , че да избегна максимално необходимостта от клавиатура. Но да не разводняваме темата :)
обаче ме кефите.:punk::punk:
По принцип и на мен първоначалната ми идея беше да се закачи един лаптоп или компютър или някакъв смартфон цък (http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=32273). Но в последствие, реших, че най-ми е интересно какви са тези 3 показателя. Като темп. вътре не е толкова важна. Иначе, много преправяне е нужно за слагане на монитор. А така с един дисплей, с едно копче за прехвърляне, или пък с двете/трите инаформации на дисплей, да си го монтирам някъде, дето да не се набива на очи, и да си следя какво става. На темпрата имах едно дето се води економайзер... ама то беше съвсем просто на принципа на някакъв вакуум, и винаги като минеше в червения сектор, леко отпусках педала. Сега нямам спирка, само газ.
detelazurno
12-12-2008, 17:04
Е верно е това за преправянето ама пък сi e тръпка. А и мен винаги са ме сърбяли ръцете да си правя разни неща със собствените си ръце ;) А иначе на темпрата не беше ли един аналогов уред със стрелка? Помня, че едно приятелче имаше такава джаджа в неговата и понеже все се намираше кой да му кара колата той беше единствения, който я държеше на икономично. Всеки кой както се качи и стрелката му отиваше от другата страна. Нямаха прошка тия хора :P
За нещо такова ли говорите:waving:
п.п всичко е възможно колеги-стига желание и средства да има
tokata_pz_flex
13-12-2008, 01:12
То за температурата си има готови чупаряги с дисплей . Разхода и налягането и температурата на маслото са проблем .
detelazurno
13-12-2008, 20:07
За нещо такова ли говорите:waving:
п.п всичко е възможно колеги-стига желание и средства да има
Аз лично говоря за нещо от този род, да! Само дето тука изработката ми се вижда малко грубичка, а и това май си е DVD, а аз съм наумил един пълноценнен компютър да инсталирам в алфичката! :headbang:
Христо_Сираков
14-12-2008, 20:51
Това е лесно - монтираш си някъде по маслената магистрала един датчик за налягане на маслото(от мосвич408 ) и един за температура и ги следиш с китайскиа мултимер "обезобразен" по подходящ начин:razz:.
това за налягане и температура на маслото го има в техническия справочник и аз мисля като се постоли времето да го пробвам на моята 146-ца
ето за какво става въпрос:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=10026
http://www.infoboardbg.com/
Тук ги правят нещата и работят. Аз лично съм го виждал изпълнено на Honda Civic, но има и универсален уред, който ставал за нашите кошници. Струва около 160лв с монтажа. Интересна джаджа.
Значи тези 2 уреда за температурата и налягането на маслото са ценни и може би ще си сложа и аз таквиз уредчета, по скоро ми беше интересно за тези 2 показателя температурата вън и моментния разход. В краен случай, най ми е интересен моментния разход. Майната и на температурата.
Между другото, някой знае ли какво налягане трябва да прави маслената помпа? Щото все пак трябва да знаем какво е нормалното за тез кошници, като купуваме манометри.
ами колкото на горния пдф би трябвало да е.то зависи и колко гъсто ти е маслото. тоя уред е хубаво да го има както и разходомера ама с него много сложно. другите с тия температури има ли смисъл изобщо от тях.
еми тези с температурите само за обща информация, просто за кеф. Най-ми се иска да си следя моментния разход. Това за масото е много важно... все пак с тез форсирани мотори.... направо е задлжително.
Иначе май на тази снимка става ясно за уредите какви би трябвало да са показанията горе-долуhttp://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=6112&stc=1&d=1228760475
Христо_Сираков
18-12-2008, 17:12
еми тези с температурите само за обща информация, просто за кеф. Най-ми се иска да си следя моментния разход. Това за масото е много важно... все пак с тез форсирани мотори.... направо е задлжително.
Иначе май на тази снимка става ясно за уредите какви би трябвало да са показанията горе-долуhttp://clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=6112&stc=1&d=1228760475
и на фиат купе мисля беше 3бара налягането то и уреда е до толкова ако не се лъжа
и на фиат купе мисля беше 3бара налягането то и уреда е до толкова ако не се лъжа
около 3 бара на празен ход и загрял двигател, около 5 бара студен. за налягането може да ползваш ладовски датчик и уред.
при разходомера е по-сложно щото имаш обратен бензин към резервоара,може да се спретне нещо но май ще е доста относително.
Христо_Сираков
18-12-2008, 17:41
около 3 бара на празен ход и загрял двигател, около 5 бара студен. за налягането може да ползваш ладовски датчик и уред.
при разходомера е по-сложно щото имаш обратен бензин към резервоара,може да се спретне нещо но май ще е доста относително.
а такива ладови неща от ктде могат да се намерят че те са малко отживелица вече
Boxer_Power
18-12-2008, 21:54
Ами на боксера може ли да се монтират такива екстри? ;)
Христо_Сираков
18-12-2008, 21:55
Ами на боксера може ли да се монтират такива екстри? ;)
може защо да не може ама някои по запознат да каже виж масления филтър където е дали има капачките като за 147-цата
Boxer_Power
19-12-2008, 11:09
и ако има там да се инсталират датчите?
LeoVin4i
19-12-2008, 11:30
На боксера май няма такива капачки до филтъра. Ами някъде по блока мисля съм виждал. Ама ти си провери може да се бъркам :thumbdown:
ами, относно моментния разход..... дали не можем да си съдействаме с колегите от братския фиат форум цък (http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=35515&postdays=0&postorder=asc&start=0)
а за монитора.... нещо по-така
http://www.alfanatiker.de/Bilder/story/DSCF3689.jpg
Христо_Сираков
19-12-2008, 14:14
и ако има там да се инсталират датчите?за Т.С мотора има такива капачки които са на самото тяло на масления филтърза боксера ако имам време довечера ще погледна
май тая виса за да изкара моментния разход , екуто трябва да има възможност да го подаде. проблема при него е че трябва да следиш много показатели.
може да се скалъпи нещо което да мери вакума в колектора или по първи инжектор, само че това не е разход/100км щото не се взима впредвид моментната скорост. друг вариант е да се пробва с някой MFD от опел или фолцваген ама преди 94-95година че след това са вързани към еку-то. те си имат и за температура и разход и часовник....
detelazurno
19-12-2008, 22:49
а за монитора.... нещо по-така
http://www.alfanatiker.de/Bilder/story/DSCF3689.jpg
E нещо такова и аз съм замислил, но да видим време кога ще остане........
ivan dimitrov
20-12-2008, 01:24
---
detelazurno
20-12-2008, 11:25
Проблемът с Виза е че не поддържа всички ЕКУ на Алфа.Иначе адаптери за K/L интерфейс дал господ.Софтуерът е проблем за сега.Ако става въпрос за самостоятелно устройство - OBD LCD проектът е доста добър.То имаше тема с подобно съдаржание ама....
Аз лично си мисля че персонален комп е по добре щото можете да си правите и диагностика когато се наложи.За монитор обаче мисля да изкопая нещо което да си влиза на мястото на касетофонът и нишата под него.
7" монитор влиза там пефектно, но на мен ми се вижда малко ниско. Ще си отклоняваш погледа много повече. Затова искам да го направя както е на горната снимка. Тази идея ми се върти от мноооооого време.
за сега положението е следното:
най-лесния начин, а и доста важен, според мен, в дупката под кастфона да сложа ей тези 3 уредчета.
А дано някой да се справи със сложната задача за моментния разход.
Я сподели инфо откъде, че и мен ме блазни идеята да ги наредя тия 3 нещица :)
за сега положението е следното:
най-лесния начин, а и доста важен, според мен, в дупката под кастфона да сложа ей тези 3 уредчета.
А дано някой да се справи със сложната задача за моментния разход.
колега я сподели откъде ги купи тея уредчета,че и аз си търся такива за маслото
aleksander nikolaev
23-12-2008, 12:49
/www.multitronics.ru /колеги разгледаите това предложение което има много практични устроиства но не знам цените в какжа парична единица се измерват!
последния уред за темп. на маслото може да го смениш с нещо друго щото 1.-ще се качи над 50гр. чак след половин час шофиране и 2- когато отиде в червеното водата отдавна ще стои там и маслото вече ще е загубило свойствата си и налягането му ще е паднало под критичното.
ПП. тия са от СААБ до колкото разчитам надписа.
aleksander nikolaev
23-12-2008, 14:41
колеги на мен ми се вижда по красиво сас дигитален дисплеи отколкото със стрелки честно казано!но това е вапрос на вкус.ако се чъе нещо за дигитален моля пишете едно писамце.
detelazurno
23-12-2008, 14:56
колеги на мен ми се вижда по красиво сас дигитален дисплеи отколкото със стрелки честно казано!но това е вапрос на вкус.ако се чъе нещо за дигитален моля пишете едно писамце.
На мен пък ми се вижда по-красиво с комбинация от дигитални и аналогови уреди ;) Бих си сложил компютър + барометър за маслото на лявата колона на предното стъкло. А джаджите от руския сайт изглеждат интересни, но не виждам да имат за Алфа
aleksander nikolaev
23-12-2008, 15:08
хаиде де даите от някаде нещо такова!моля ви ако има колеги които знаят от каде и за колко пари мойе да се сдобием с борд да кажат.:big_bow_down:
Boxer_Power
23-12-2008, 19:40
ето един вариант за борд,само че не толкова евтин!!!
Уредчетата не знам и аз от къде могат да се намерят.
Картината я намерих из гугъла.
Относно последната картинка на колегата Boxer_Power, това не е никакъв борд, а най обикновена музика. До колкото виждам от картинката става дума за музика Тъндър, или поне менюто е същото като на моя тъндър. Нормално двд, при това не знайно защо с 2 монитора. Дори на картинката се вижда, че картинката е еднаква на 2-та монитора и тя е менюто с папките. На следващата среща ще ти го покажа. Има и още нещо което е дразнещо на този вид монитор. Проблема е че свети такова синьо, което ако караш вечер, направо ти боде очите. Дори сега се чудя дали могат да ми сменят по някакъв начин софтуера на ДВД-то и да свети само черно с бели букви и символи.
detelazurno
24-12-2008, 10:25
Уредчетата не знам и аз от къде могат да се намерят.
Картината я намерих из гугъла.
Относно последната картинка на колегата Boxer_Power, това не е никакъв борд, а най обикновена музика. До колкото виждам от картинката става дума за музика Тъндър, или поне менюто е същото като на моя тъндър. Нормално двд, при това не знайно защо с 2 монитора. Дори на картинката се вижда, че картинката е еднаква на 2-та монитора и тя е менюто с папките. На следващата среща ще ти го покажа. Има и още нещо което е дразнещо на този вид монитор. Проблема е че свети такова синьо, което ако караш вечер, направо ти боде очите. Дори сега се чудя дали могат да ми сменят по някакъв начин софтуера на ДВД-то и да свети само черно с бели букви и символи.
Уредчета има по всички тунинг магазини и по някои обикновени магазини за авточасти. Разглеждал съм в нета и вървят горе долу по 50-60 лева. Това в тунинг магазините, в които избор горе долу има, но не и нещо което да ме е грабнало. Може би нещо по-обикновено като на картинката горе ще седи доста добре.
ivan dimitrov
25-12-2008, 08:21
---
тази тема, нещо умряла бре... айде давайте идеи, какво се спряхте!:shoot:
Аз си намерих устойство с дисплей което да показва външна и вътрешна температура. И мисля тези дни да го монтирам. Ще пусна снимки с процедурата по монтажа с обяснения. Д ано съм полезен.
Христо_Сираков
26-03-2009, 22:29
и аз искам но несъм намерил уреди