PDA

View Full Version : Има ли по-тъпа банка от ОББ ???

Alfa User
02-12-2005, 16:24
Колеги, бяс ме хваща само като си помисля за какво иде реч. Но нека ви въведа в историята...
Значи преди 4 месеца вземам една скъпичка стока на изплащане от Германос. За мое (както се разбра после) нещастие, лизинга на споменатия магазин минава през кредитна карта на банка ОББ. ОК, взех аз стоката, обаче след месец изскача спънка - ОББ въвежда някаква "крайно интелигентна система за облекчаване на своите клиенти", която за жалост (и поне според мен) е пълен провал. Не знам дали се сещате за какво става дума - банката въведе система с билетчета с номера като на томбола - и според услугата, за която се надявате да ви обслужат, ви излиза (евентуално) късмета. Говоря така, защото аз (а и мои колеги) не са имали щастието да бъдат обслужени за по-малко от 30-40 мин, което си е абсолютна загуба на ценно време, особено като се има предвид, че банката е с по-късо работно време от нашето... Но както и да е.
Моя милост решава, че няма вече да внася вноските на ръка, а ще се възползва от услугите на добрата банка, която да си взима паричките по електронен път. Пуснах си молбата, за което ме одръстиха със 7 лв (за един лист с два реда...) и щастлив излязох на въздух след 50-минутно чакане.
И се започна ходенето по мъките. Вноската за следващия месец не ми беше удържана. Не знам защо. Беше ми наичслена наказателна лихва в размер на 10лв, която после отказаха да сторнират, макар вината да беше абсолютно и само тяхна - оказа се че служителят "Х" забравил да щракне два пъти с мишката и да свърже разплащателната сметка по кредита ми с дебитната ми карта. Нейсе, внесох парите на ръка с уверението че всичко вече е наред.
Обаче познайте какво - този месец пари също не ми бяха удържани. Днес прекарах нови 50 мин във висене в банката с плахата надежда най-сетне да разбера какво по дяволите става. И разбрах... което не ме прави по-щастлив. По неведоми пътища банката решава, че националната дебитна карта, която повечето от вас сигурно имат, вече не може да се използва за разплащане по сметки, А САМО ЗА ТЕГЛЕНЕ В БРОЙ ОТ БАНКОМАТ... и това ако не е малоумие вече, не знам. Сега ме набутаха с нови пари, за да ми преиздадат дебитната карта, която вече е международна (три пъти УРА!!!) и може да се използва за плащане между банки и по сметки (още три пъти УРА!!!). Сега с трепет очаквам следващата изцепка... защото вече ми се изчерпа фантазията какво още могат да измислят.
Не знам вие какво мислите по този въпрос, но това за мен е абсолютна гавра с българина на прага на европейския съюз (дето май нема да го видиме по тоя начин). Оказва се, че по времето на пускането на молбата за прехвърляне на разплащането, се е знаело, че националните дебитни карти са щели да бъдат блокирани за такива плащания. Но защо да не вземем паричките на хората за обработка на документи ... а защо пък и да не им натресем няколко наказателни лихвички задето не знаят какво става ... Само цветисти и много срамни изрази ми идват на главата като мисля за това. За вас не знам...

pr_00f
02-12-2005, 16:39
Не знам дали ще помогне:

http://www.ktzp.bg/index.php

pent
02-12-2005, 16:45
колега, много съжалявам за негативния ти опит с ОББ... и аз работя с тях, вярно е че са туткави и че системата им не е много гъвкава... но се опитват.
аз лично съм доволен от тях защото имам доста сметки и допълнителни преференции за кредити и тн... общо взето колкото си по-обвързан с една банка толкова по-добре....

а сега 7те лева тук, преиздаването на дебитната.... неща неизбежни в ежедневието ни..... не трябва да им обръщаме голямо значение, ако пък е така, смени банката :)

BatVas
02-12-2005, 17:06
Aбе и ДСК са едни смотаняци-аз така се ядосах че покрих заема при тях(рефинансирах гоІ с такъв от Райфайзен-макар че служебната ми дебитна карта е в ДСК и сега нямам проблеми с Райфайзен-та ако много те ядосват рефинансираш си задълженията с заем от друга банка и вазираш от ОББ - е вярно че ще платиш наказателна лихва за предсрочно погасяване , ама пък ми писна и направих точно това. То тази наказателна лихва трябва да отпадне-това е някаква глупост на наште "бакали" - това за мен не са банкери.
Много добро обслужване имат ПИМБ-само два пъти съм ги ползвал, обаче съм с много добри впечетления. Добри са и БАКБ -БългароАмериканскаКредитнаБанка - ама те са само за големи клиенти и там нямаме шанс - за сега:)
Опс Хеброс бяха много зле преди година - сега не знам как са-ама като им гледам разпечатките представени ми служебно-софтуера все още е ужасен

bass
02-12-2005, 17:06
Системата с билетчетата на ОББ вече е станала прословута :D
А иначе - да, има по-тъпа банка от ОББ (и то не е една). Също има и несравнимо по-културна такава (този път визирам само една, на която съм дългогодишен клиент). Без имена е малко суховато, ама да не прайм ПР-и...

bass
02-12-2005, 17:09
Много добро обслужване имат ПИМБ
!?!?!?!?! Сигурен ли си за името (абревиатурата)?

търтей
02-12-2005, 17:11
Много добро обслужване имат ПИМБ
!?!?!?!?! Сигурен ли си за името (абревиатурата)?
име предвид
Интернешънъл асет банк АД (бивша Унибанк и Първа източна международна банка)
www.feibbank.com (http://www.feibbank.com)

^^^^^
имаха чудесни мерцедеси на времето - сф филибето 30 мин като карам аз :metal:
с техния шафер по-малко :sayjin:

BatVas
02-12-2005, 17:12
Системата с билетчетата на ОББ вече е станала прословута :D
А иначе - да, има по-тъпа банка от ОББ (и то не е една). Също има и несравнимо по-културна такава (този път визирам само една, на която съм дългогодишен клиент). Без имена е малко суховато, ама да не прайм ПР-и...
Абе кажи от коя си доволен - може да помогнеш на някого - да не бере ядове после - все пак не сме ИнвесторБГ за да се счете за ПР.
Ще спестиш на някого пари и нерви - да не прави като мен, да дига скандал в клона, да се вика шефа и да му обяснявам основи на маркетинга в банката и в крайна сметка да отива в друга банка и това да му струва наказателна лихва
ОПС - ползавал съм старото име :oops:

lazy
02-12-2005, 17:24
Скоро ми изтече срока на една дебитна карта на ОББ и ми дадоха две нови без никакви такси :roll: Странно, може би си попаднал на кофти служители, такива има навсякъде ...

BatVas
02-12-2005, 17:30
Скоро ми изтече срока на една дебитна карта на ОББ и ми дадоха две нови без никакви такси :roll: Странно, може би си попаднал на кофти служители, такива има навсякъде ...

Е това също е до голяма степен вярно - понякога един служител(или клон) може да ти създаде лошо впечетление за иначе добра банка, както и обратното-добро впечетление и да те спечели като клиент.

bass
02-12-2005, 17:52
ОПС - ползавал съм старото име :oops:
Туй не е проблем, на мен впечатленията ми са точно от това време - преди да си смени името два пъти за една година :-)

KGB
03-12-2005, 03:25
Моя съвет е този случей да го разпратиш по емаил до всички голями вестници..както и да опоменеш точно в кой клон и кога се е случило това...както си пусни и жалба към шефа на клона и централния клон или там какво го водят. Искай да ти се възстановят тези такси, плюс транспортните разходи до банката и пропуснатите ползи от времето което си прекарал там.

12х7лв=84лв+бензин+загуба на време тоест пари.... за една година за глупости...

ДРАЗНИТЕЛ-ка
03-12-2005, 12:26
Моят опит е с друга банка.Първа Инвестиционна.Но и там има простотии.Ако не от самата банка,то веднага ще се намери някой"печен" служител/ка да ти скапе настроението и не само :x

viki
03-12-2005, 14:03
При мен се случи нещо още по-нелепо.Имах повече свободни пари и решиш вместо една месечна вноска по кредита си да платя 4.Изръсих се и си тръгнах с убеждението,че следващите 3 месеца нямам ангажименти към банката.Да,ама Не!Следващият месец ,след като е изтекъл срока за месечната вноска ми се обади тяхна служителка и ме уведоми,че имам непогасена вноска и съответно глоба за това в размер на 10 лева.Обясних и какво съм направила надълго и нашироко,как съм внесла предварително повече пари и т.н ,ноооооо!Нямало значение !Тези пари ми се приспадали от общото задължение,но аз така или иначе трябвало да си внасям всеки месец сумите,защото програмата не го отчитала !Немога да проумея що за политика е това !Да не говорим,че имах в тази банка няколко валутни сметки,но за тях понятието добър клиент явно е невалидно.Та накратко да обобщя-възмутена съм !

ДРАЗНИТЕЛ-ка
03-12-2005, 14:06
При мен се случи нещо още по-нелепо.Имах повече свободни пари и решиш вместо една месечна вноска по кредита си да платя 4.Изръсих се и си тръгнах с убеждението,че следващите 3 месеца нямам ангажименти към банката.Да,ама Не!Следващият месец ,след като е изтекъл срока за месечната вноска ми се обади тяхна служителка и ме уведоми,че имам непогасена вноска и съответно глоба за това в размер на 10 лева.Обясних и какво съм направила надълго и нашироко,как съм внесла предварително повече пари и т.н ,ноооооо!Нямало значение !Тези пари ми се приспадали от общото задължение,но аз така или иначе трябвало да си внасям всеки месец сумите,защото програмата не го отчитала !Немога да проумея що за политика е това !Да не говорим,че имах в тази банка няколко валутни сметки,но за тях понятието добър клиент явно е невалидно.Та накратко да обобщя-възмутена съм !

Ха,ха!Колко познато! Да не става дума за Пощенска банка? :lol:

viki
03-12-2005, 14:10
Не,за ОББ става дума :)

ДРАЗНИТЕЛ-ка
03-12-2005, 14:16
Не,за ОББ става дума :)

Това доказва,че всички са един дол дренки :twisted:

ceco983
07-04-2006, 00:55
с 2 думи обб са кретени по ред причини които не ми се изброяват сега.но като цяло всички банки в bg са много назад от истината.аз ходих 3 лета по америка да бачкам и да ви кажа нещата там са на съвсем друго ниво-те имат кред.карти от20-на години аКО НЕ СЕ ЛЪЖА.И НЕ САМО ТОВА.в булбанк например имат такса броене на пари за суми пове4е от незнам си колко беше,комисионна за теглене на левове над 2000 и всякакви подобни малки и не чак толкова досадни комисионни.направо ми писна от тях.а и клона на BULBANK в студ.град(във фантастико)е като селската кръчма-ужас,ОТВРАТ

Iltcho
07-04-2006, 10:21
Моят опит е с друга банка.Първа Инвестиционна.Но и там има простотии.Ако не от самата банка,то веднага ще се намери някой"печен" служител/ка да ти скапе настроението и не само :x

2 пъти ми връщаха пари тези негодници, защото тъпата служителка от фронт офиса бърка цифрите на банговия си КОД :evil: Едва не ми провалиха сделка и ме поставиха в неловко положение с приятел, който много уважавам.
За ОББ - това с глобите си им е практика. Вземах миналата година телевизор на лизинг от тях, като имам картова сметка при тях. След 3 глоби по 10 лева за "закъснения" им теглих майната, взех пари назаем и изплатих на куп телевизора, и си закрих дебитната карта там.

Сега рабоя с Пиреус банк и ТиБиАй кредит. На този етап съм доволен, но до кога ...

BatVas
07-04-2006, 10:34
Е ясно, че банковата система е назад(ама май нарочно) - ама това конкуренцията ще го реши. Странното е че се стремят да изсмучат колкото се може повече, а банките са собственост точно на ония големите банки за които говорите. То чисто българска банка НЯМА ( скоро и ДЗИ банк ще е с други собственици)
Пък за ОББ - забравих - там имаше ли нещо гръцко - аз чуя ли за гърци бягам- каквото и да било. :idea:

viperman
26-01-2011, 10:37
Защото: ОББ-работно време с клиенти до 16:30 поч.дни събота и неделя за сравнение - ПИБ-главен офис с раб.време до 19h работят и в събота до 14h.
ОББ-издаване на нов ПИН-1 седмица и 2 посещения на клона за сравнение - Уникредит няколко минути на гишето и едно посещение на клона.
ОББ-такса при теглене от ТЕХЕН банкомат 0.30ст. а от каса 0,5% -ЪПСЪРДНО Е! За сравнение - ПИБ БЕЗ ТАКСА от техен банкомат и от каса Закриването на сметка в ОББ става с 2 посещения на клона. Трябвало да мине време за да го отчете системата ...

Фен съм на ПИБ дано да е за по дълго :)

Old Fox
26-01-2011, 10:49
Учуден съм честно казано.
Винаги съм доволен от ОББ и като обслужане и като отношение на служителите и като предлагани услуги и лихвени проценти.

Системата с билетчета верно е тъпа. Копирана е директно от Теория за управление на тълпата. Само дето е неприложима за институция чията цел би следвало да е личния контакт с клиента;-)

milenamr
26-01-2011, 11:36
От къде пък я изровихте тази тема от преди 6 години :)))?:jumping:

mim
26-01-2011, 11:38
явно нещата не са се променили :sad: още са актуални

-Bobby-
26-01-2011, 11:39
От къде пък я изровихте тази тема от преди 6 години :)))?:jumping:

Когато и да я изровят, щом стане дума за византиец и коректност, такива теми ще са вечно актуални...

milenamr
26-01-2011, 11:47
Когато и да я изровят, щом стане дума за византиец и коректност, такива теми ще са вечно актуални...

О, така е, но ми стана интересно понеже си спомням горе долу момента, в който Алекс беше пуснал темата преди 5-6 години и тогава вероятно ситуацията с ОББ е била такава, но в последствие и двамата си променихме мнението за ОББ.
Хубаво е когато нещата се променят към по-добро.
В случая с ОББ определено положителната промяна е налице.

morfius
26-01-2011, 13:27
Темата е доволно архивна... но може да е полезна.

Аз ги ползвам ОББ и до сега не съм имал ядове.

Инак неразбории и дивотии съм срещал в доста банки... както и при мобилните оператори явно там си тренират служителите, да изкарват заплати манипулирайки клиентите.
Тая практика трябва да се бори на всяка цена, останалото са следствия.

code
26-01-2011, 13:42
Единствената читава банка в Бг е Райфайзенбанк. Мнението ми може и да е крайно, но си е мое.

DerMeister
26-01-2011, 14:54
ОББ - теглене от техен банкомат ЕДИН ЛЕВ!!!
Само това ми стига, за да се преместя като ми изтече някаква тъпа застраховка, която имам върху картата...

VFTI
26-01-2011, 22:51
ОББ - теглене от техен банкомат ЕДИН ЛЕВ!!!
Само това ми стига, за да се преместя като ми изтече някаква тъпа застраховка, която имам върху картата...

Не се оплаквай....Теглене на пари от деб. карта на Пиреус банк- 3лв. и най-готиното, че и от техен банкомат пак е толкова:bangin::bangin: Иии съвсем скоро ще бъде закрита... А лихвата се носи от "уста на уста"...дооо'бре...

П.П Вярно, че темичката от 05г...и изведнъж станаха много темите за банки.

П.П2 Мен ще ми е интересно какво е вече мнението на БатВас с оглед на изминалото време и работата му:)

Tickles
26-01-2011, 23:18
присъединявам се към всичко лошо казано за ОББ :razz:

а за системата с билетчетата нямам думи. Тя не е за удобство на клиента, напротив - "легален" начин служителите да са си по местата и видимо незаети, но да не можеш да седнеш при тях, без да си видиш номерчето на таблото. Преди 2 седмици станах свидетел на един голям скандал от клиент (който впрочем беше Кирил Маричков). Човекът си изтегли билетче, седна и си почака, като мен и още 3-ма души, но тел. му звънна и явно беше нещо важно, прие обаждането и проведе кратък разговор. През това време явно номерчето му е било изписано на таблото и го е пропуснал. Пита една свободна служителка какво да прави и дали трябва да тегли ново билетче, а тя му отговори, че не - трябва да следи кога ще се освободи гишето, от което са го извикали, когато си е пропуснал реда?!?!?! Той каза, че не е видял - да е видял :razz: Казаха му, че такива са правилата и са много заети, а наистина беше очевидно, че има 4 клиента в банката. Той се развика, казвайки иронично как работят в интереса и за удобството на клиентите си и пр., но в крайна сметка си почака още доста.
Много са зле.
И аз чаках за едно банкиране повече от седмица да генерират юзър и парола, беше ми спешно. После се оказа, че са забравили да ми издадат сертификат, макар че беше посочено и почаках още седмица :Suicide:

-Bobby-
27-01-2011, 10:43
Не се оплаквай....Теглене на пари от деб. карта на Пиреус банк- 3лв. и най-готиното, че и от техен банкомат пак е толкова:bangin::bangin:

Що за карта е това? Аз не че искам да ги защитавам, дори напротив, тепърва ми предстоят едни разправии с тях, ама 0.30/0.90 и 0.60/0.60 лв е такса теглене от банкомати с карти Маестро и Виза Ел. на Пиреос.

morfius
27-01-2011, 10:52
Дебитна Виза на ОББ - 0.30/1.00 лв - техен/чужд банкомат.
Онлайн банкиране - безплатно и добре работещо.
Клона на ОББ в Бизнес Парк София - няма билетчета, няма проблеми в обслужването.

Явно зависи от клона и служителя как се държи с клиента... а таксите за тегления не са толкова различни от тези на другите банки.
Тия по 3 лв и нагоре да не са за кредитни карти?

VFTI
27-01-2011, 10:53
Що за карта е това? Аз не че искам да ги защитавам, дори напротив, тепърва ми предстоят едни разправии с тях, ама 0.30/0.90 и 0.60/0.60 лв е такса теглене от банкомати с карти Маестро и Виза Ел. на Пиреос.

Маестро е(даже скоро беше станал някакъв фал и ми я блокираха и ходих да си вадя нова това малко преди коледа 10г.)...иии е доста стара и предполагам заради това са такива условията, ама не аз трябва да ги карам да ги преговарям ...защото аз вече си ги "преговорих" с друга банка 0ст. и 30ст....

Mury
27-01-2011, 11:05
Абе щом всички толкова се оплаквате от банките,има дюшеци и буркани за тая работа бе хора.Аз напоследък не съм видял някой да каже нещо хубаво за нещо в тая държава,ма ние сме си такива,само се оплакваме,ма търпиме да ни мачкат.Аз лично отдавна съм ги надживял тези работи,и услуги на банки почти не ползвам.Ще ви разкажа един пресен случай по повод мачкането,оня ден жената ме прати до пазара да купя кисело зеле,отивам аз на сергията дет си я знам,ма жената я нямаше,и се наложи да отида на друга сергия,оная мери 2,250 кг,аз викам а плика и водата няма ли да ги махнеш,оная ми вика-"не,така се продава",и аз и отговорих,"ми продавай си го на някой друг".Малко се отклоних от темата,мисълта ми беше,че като не сте доволни от нещо,па станете и си тръгнете бе,особено при банките не ехич трудно,немога да разбера кво се оплаквате,ма продължавате да ползвате услугите им.:headbang::headbang::headbang::headbang:

Tickles
27-01-2011, 12:31
Абе щом всички толкова се оплаквате от банките,има дюшеци и буркани за тая работа бе хора.Аз напоследък не съм видял някой да каже нещо хубаво за нещо в тая държава,ма ние сме си такива,само се оплакваме,ма търпиме да ни мачкат.Аз лично отдавна съм ги надживял тези работи,и услуги на банки почти не ползвам.Ще ви разкажа един пресен случай по повод мачкането,оня ден жената ме прати до пазара да купя кисело зеле,отивам аз на сергията дет си я знам,ма жената я нямаше,и се наложи да отида на друга сергия,оная мери 2,250 кг,аз викам а плика и водата няма ли да ги махнеш,оная ми вика-"не,така се продава",и аз и отговорих,"ми продавай си го на някой друг".Малко се отклоних от темата,мисълта ми беше,че като не сте доволни от нещо,па станете и си тръгнете бе,особено при банките не ехич трудно,немога да разбера кво се оплаквате,ма продължавате да ползвате услугите им.:headbang::headbang::headbang::headbang:

не е съвсем така, понякога не е въпрос на избор. От 5 години насам работя на такива места, където не е възможно да си получавам заплатата в кеш, дори не мога да избирам в коя банка да бъде (ест. можеш да кажеш да си сменя работата тогава :tongue:).
Освен това ... имаш ли излишни около 100к да ми услужиш за няколко години :static:

Mind_Control
27-01-2011, 15:49
не е съвсем така, понякога не е въпрос на избор. От 5 години насам работя на такива места, където не е възможно да си получавам заплатата в кеш, дори не мога да избирам в коя банка да бъде (ест. можеш да кажеш да си сменя работата тогава :tongue:).
Освен това ... имаш ли излишни около 100к да ми услужиш за няколко години :static:

Ти какво ще заложиш срещу тия 100 К?

Аз подкрепям Мъри- като не ти харесва ставаш и заминаваш, а и чесно казано да се купуват стоки за по 1000лв на кредит ми се вижда адски тъпо. Не ме разбирайте погрешно, обаче ако не можеш да събереш 1000 лв за телевизор, вземи си от 600 лв и не се изхвърляй.

Kuku
27-01-2011, 16:01
Е, не и точно така - защо да не си купя телевизор от 1000лв. на изплащане, като знам, че мога да върна парите за 1 година, а трябва да си купувам телевизор от 500лв., защото имам само толкова в джоба? Или да чакам 6 месеца, да събера още пари.... :hmm:

adv_petrov
27-01-2011, 16:25
Преди 3г. ми източиха точно 1500 лв от картата по схемата: Тегля от банкомат тук във Варна, а след 1 минута някой тегли от банкомат в София (по разпечатка сравнихме) при положение че картата е само една и си имам бележка от тегленето...Полицията още не ми е отговорила на жалбата :bowdown: Слава богу 2 месеца след кражбата банката ми върна парите до стотинка, но по същото време ако не се лъжа точно ОББ удържаха на 1 позната изгоряла по същата схема, 300лв задето не си е пазила сигурността на тяхната карта. Оттогава не ползвам карти - не съм усетил да ми липсват нито тук, нито в чужбина, а и съм спестил бая такси "теглене". Никога няма да ползвам карти, да пълня нечии гуши или да ми търси някой пари по телефона. Пари в банки не държа, имам си 2 поговорки - "парен каша духа" и "по-добре аз с Мерцедес, отколкото банката - с два." :grandpa: Който иска, да се радва на обслужване и да се заробва към частни ЮЛ.

Mury
28-01-2011, 11:01
Ти какво ще заложиш срещу тия 100 К?

Аз подкрепям Мъри- като не ти харесва ставаш и заминаваш, а и чесно казано да се купуват стоки за по 1000лв на кредит ми се вижда адски тъпо. Не ме разбирайте погрешно, обаче ако не можеш да събереш 1000 лв за телевизор, вземи си от 600 лв и не се изхвърляй.
Батка без лизинги не става,на мен в началото лизинга на 159-ката ми се виждаше песен,ма с времето се замислих за някои неща и си е доста ебано,ма няма как,красотата изисква жертви са казали хората:devil::devil::devil::devil: