View Full Version : Джанти - проблем
MaDHaCkEr
27-12-2008, 12:08
Весела Коледа колеги :) моля помагайте защото го забатачих :wallbash:
Купих джанти 4x100, защото всеки ми казва че ще станат нямало проблеми, но ето че отивам слагам ги на гумите, тръгваме да ги слагаме на колата и от там идва проблема. Навиват се само 3 болта, а 4тия влиза под ъгъл :dunno: ходих при стругар да направи ексцентрични болтове и тои ми казва че така нямало да стане по-добре да ги продам и да взема 4x98мм. Какво да правя? Има ли начин да ги сложа тези джанти или да търся други?
Ммм интересно,доста колеги са с 4х100 дали с ексцентрични болтове или без. Според мен трябва да пробваш с ексцентрични болтове,нека да каже и някой колега който позлзва този начин и да каже как е :)
Успех от мене.
MaDHaCkEr
27-12-2008, 13:25
Ами от къде мога да купя такива болтове? да пробвам, защото джантите си ми харесват и не ми се занимава да ги продавам и да купувам нови, а си перкам още със летните гуми :(
И моите са 4x100 и са с раздвижни болтове и мога да кажа че са ОК.Твоите със сигурност ли са х100
Ами от къде мога да купя такива болтове? да пробвам, защото джантите си ми харесват и не ми се занимава да ги продавам и да купувам нови, а си перкам още със летните гуми :(
В МАРГЕЛ знам че имаше:
http://www.margel.info/lang_bg/accessories.php
Аз моите навремето ги купих от един колега от форума на ланча. С тях няма проблеми да се сложи джанта 4х100.
MaDHaCkEr
27-12-2008, 20:45
Мойте със сигурност са 4x100мм какви са тези "раздвижни болтове" тези който колегата @tonov ли е показал? И знаете ли дали ще работят утре например да ходя да взимам, че това време ... :(
Мойте със сигурност са 4x100мм какви са тези "раздвижни болтове" тези който колегата @tonov ли е показал? И знаете ли дали ще работят утре например да ходя да взимам, че това време ... :(
Същи те са.Той колегата ти ги е показал точно.Дано да си ги намериш лесно.
MaDHaCkEr
27-12-2008, 22:02
Утря ще звънна в Маргел да видя дали работят и дали имат да отида да си ги прибера :) Мерси за помощта на всички.
Ilko Ivanov
27-12-2008, 23:11
http://www.etebg.com/autospares/index.html
Е тука ще ти свършат работа.По-евтини са от "Маргел" и работят с куриери.Аз съм купувал от тях.
Колега, как ги завивахте ? Работата е за двама човека, единия придържа джантата в състояние когато и четири-те отвора се виждат и другия завива на кръст. Аз така си сложих едни OZ-ки 4х100 без никви раздвижени болтове, фланци и прочиее.
MaDHaCkEr
27-12-2008, 23:52
http://www.etebg.com/autospares/index.html
Е тука ще ти свършат работа.По-евтини са от "Маргел" и работят с куриери.Аз съм купувал от тях.
Колега усещам че ще взема нещо което няма да ми върши работа, защото не разбирам от тия болтове. Незнам какви точно да взема
Ilko Ivanov
28-12-2008, 00:33
Трябва ти номер 78 от каталога - болт с изместен конус с резба 12х1,25 32мм
MaDHaCkEr
28-12-2008, 02:35
Мерси колега :)
Колега, как ги завивахте ? Работата е за двама човека, единия придържа джантата в състояние когато и четири-те отвора се виждат и другия завива на кръст. Аз така си сложих едни OZ-ки 4х100 без никви раздвижени болтове, фланци и прочиее.
Колега що ми се струва че не е било баш всичко ОК. Пробвал съм 4х100 на Алфа и някак си без раздвижени болтове не става. Трите ако хванат на четвъртия му се ебава майката, и винаги джантата застава ексцентрично на главината.
При джанти 4х100 на кола 4х98 без раздвижни винтове има риск от скъсване на винтовете. Колеги, не рискувайте! :)
RoMeO_156_GTA
30-12-2008, 10:57
и аз съм чувал , че от Опел например стават , но от VW не , защото централния им отвор е по-голям :notify:
и аз съм чувал , че от Опел например стават , но от VW не , защото централния им отвор е по-голям :notify:
опел, фв - все тая. 4х100 са и без раздвижни болтове си е ташак. Венци го е казал - не рискувайте. Централния отвор е съвсем друга бира, за там трябва втулка с нужния диаметър. Без нея центроването на джанта с раздвижни болтове е мисия невъзможна.
пс: повечето лети джанти вървят в комплект с втулките.
Vlado_PK
24-03-2010, 18:40
Колеги и аз да се намеся!Купих си джанти 4x100 за Алфата от подписа.Сега каво следва?Купувам си раздвижени болтове и само това ли е? или и въпросните втулки трябва да си купя,че нещо не ми се изясни темата!
RoMeO_156_GTA
24-03-2010, 18:56
Колеги и аз да се намеся!Купих си джанти 4x100 за Алфата от подписа.Сега каво следва?Купувам си раздвижени болтове и само това ли е? или и въпросните втулки трябва да си купя,че нещо не ми се изясни темата!
Щом са 4х100 ти трябват раздвижени болтове . Ако централния отвор не е 58.1 , ти трябват и въпросните втулки . Бях отишъл при моя гумаджия с едни джанти 4х98 , но централен отвор 60 и ми отказа да ги постави . Човека ми обясни всичко нагледно и аз му се доверих , все пак половината град си прави джантите при него . При по-голям централен отвор , болтовете на джантите отзад понасят много голямо натоварване и рискът от скъсване е голям . Продават се такива пластмасови втулки , но може и на стругар
Vlado_PK
24-03-2010, 19:13
Щом са 4х100 ти трябват раздвижени болтове . Ако централния отвор не е 58.1 , ти трябват и въпросните втулки . Бях отишъл при моя гумаджия с едни джанти 4х98 , но централен отвор 60 и ми отказа да ги постави . Човека ми обясни всичко нагледно и аз му се доверих , все пак половината град си прави джантите при него . При по-голям централен отвор , болтовете на джантите отзад понасят много голямо натоварване и рискът от скъсване е голям . Продават се такива пластмасови втулки , но може и на стругар
Мерси за отговора колега но само още един тъп въпрос! Отвора с какво мога да го измеря дали е 58,1?В смисъл това милиметри ли са?
Да. В мм е.
Може с шублер примерно. Ако нямаш, просто наложи джантата и виж как влиза на главината. Трябва да е плътно по централния отвор без луфтове и без да заклинва.
Ако са от ФВ, ще заклини, не напъвай.
RoMeO_156_GTA
24-03-2010, 19:21
Мерси за отговора колега но само още един тъп въпрос! Отвора с какво мога да го измеря дали е 58,1?В смисъл това милиметри ли са?
Точно така . Можеш и сам да си го измериш .
Тук има размерите на централния отвор на други марки . На VW e 57 http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=149485
Оп Тонов ме е изпреварил :)
Vlado_PK
24-03-2010, 19:29
Мерси колеги,че денс направо се хвърлих в тъч!Джантите са карани на Нисан Алмера 97г
P.S. На Алмерата го дават 66,1 ето тук http://www.carlsalter.com/wheel_fitments.html
RoMeO_156_GTA
24-03-2010, 19:34
Sunny/Sentra/Almera---Централен Отвор-59---PCD-4x100mm :online2long:
Vlado_PK
05-04-2010, 00:00
Пак проблем колеги!Направих преходни втулки от 66,1 на 58,1 купих си раздвижени болтове от някакви пичове мисля ,че бяха от Горна Оряховица там ги произвеждат сложих всичките тези неща и джантите заспаха!Днес реших да проверя и болтовете бяха съвсем леко разхлабени от какво може да се получи това?Гумаджията ги затяга на ръка винаги но ги стегна доста добре!Или аз си внушавам нещо или има някакъв проблем!Идеи от какво може да е?Или ми е от пиенето тези дни?:-DНадявам се да не е проблем ,че ползвам тази тема?
RoMeO_156_GTA
05-04-2010, 09:32
Доста от старите гумаджии казват след 100 км да се допретегнат болтовете (на ръка пак в твоя случей) , а на практика дали е така :roll: Колко км си минал
А в Горна Оряховица ги правят и доста хора карат с раздвижени от тях и са доволни
И аз съм с джанти 4х100,първо ми бяха на SUNNYто,после на ESPACEа! За Алфата само се наложи да престържа пластмасовите втулки за централния отвор и малко по-дълги болтове с по големи конус и глава/като Ладови с резба 1,25/. За сега няма признаци на проблеми,като биене или саморазхлабване!
Vlado_PK
05-04-2010, 13:01
Доста от старите гумаджии казват след 100 км да се допретегнат болтовете (на ръка пак в твоя случей) , а на практика дали е така :roll: Колко км си минал
А в Горна Оряховица ги правят и доста хора карат с раздвижени от тях и са доволни
Не съм минал повече от 100км!Сега ще ги държа под набюдение тези дни да видим дали пак ще има разлика!
лятните ми гуми са с лети джанти от Опел 4х100 и с болтове с раздвижен конус. По принцип като ги сложих в началото и моите създаваха илюзия че се саморазхлабват, но това не е така. След едно ходене до Пловдив ги пренатегнах и повече не съм ги пипал, есента като тръгнах да ги свалям и си бяха идеално стегнати, просто трябва да се стегнат много хубаво болтовете при монтажа. Аз си имам един чалъм когатп навивам болтовете мажа конусите на болта с малко олио, така като стягаш се наместват по-лесно конусите в отворите на джантата;) моите болтове също си ги купих от завода в Горна Оряховица и болтовете с доставката ми излезнаха на много добра цена. Ако някой иска ще му дам телефона на завода:)
MaDHaCkEr
09-05-2010, 19:15
За да не пускам нови теми ще питам направо тук.
Та интересува ме джанти 16'' 9J ще влезнат ли отзад и ще има ли някакви проблеми със 2ма човека отзад и без. Става въпрос за 146цата ми
Без да пробваш, едва ли ще получиш верния отговор. Аз мисля, че и с подходящо ET, все ще опира някъде.
За да не пускам нови теми ще питам направо тук.
Та интересува ме джанти 16'' 9J ще влезнат ли отзад и ще има ли някакви проблеми със 2ма човека отзад и без. Става въпрос за 146цата ми
Ще ти опират. На мен 7,5J ET35 ми опираха на по-сериозни неравности дори и само с двама отпред, пък за пълна да не говорим. Режеше ми борда на гумите. За 9J ти сам си направи сметка. Ако пък е с по-голямо ЕТ, ще опре в подкалника.
Ако разбираш немски, потърси информация тук http://www.alfa-power.de/index.php