Log in

View Full Version : Кредитни карти ????

Lucky
05-12-2005, 11:55
Колеги, ще споделите ли къде сте най доволни от обслужването и
условията за ползване на кредитна карта??????
Решил съм да си извадя но досега не съм имал и ако може да споделите дали си заслужава и къде :roll: :?:

EvgeniiM
05-12-2005, 12:01
Аз лично не ползвам но имам познати в Булбанк и Райфайзен и съм останал с впечатлението че тези двете банки имат много добро отношение към клиента и добри условия

pent
05-12-2005, 12:07
Здрасти,
аз ще споделя моя скромен опит :-) Имам пълния пакет 'Комфорт' на ОББ... включва освен кредитната , която е Виза, още некви други простотии, ама така и незнам за какво са ми... та за Визата на ОББ,
моята е с годишна такса 50лв. демек имаш 50лв назад всяка година, като попълваш договора, на база на него ти се определя кредитния лимит.

абе супер е да имаш пари когато ти потрябват, ама лихвите им са доста солени. Значи за да теглиш кеш си е е*** мамата.... нещо от рода на 20% лихва, ако я ползваш за разплащане, без касово, е малко по-тънко, от рода на 10-14% лихва.... като естествено имаше некъв гратисен период...

има си процедура при погасяването на вноските, ама аз съм я обвързал с една друга сметка, та не го мисля, иначе всеки месец минималната погасителна вноска е 10% от цялата сума която си ползвал...

плащал съм с нея на различни места по интернет, никви грижи както тука и така и навън...

последно само ще отбележа, ако искаш да си знаеш парите, винаги във всеки един момент, с кредитната ще ти е трудно.....

kekc
05-12-2005, 12:23
Чисто само българските кари са тренскарт и евролайн.
Предимството им е, че са в лева и че таксите им са сравнително малки. Недостатъците са, че не работят в чужбина, както и в чуждите сайтове!
Аз ползвам транскарт и съм много доволен. Имат 1 месец гратисен период и после лихва от 1.5% на месец, като най-хубавото е, че нямат задължителни вноски. Държат да се плаща само лихвата всеки месец.
За истинските кредитни карти (Visa, Mastercard и т.н) имам една обща с 2-ма приятели да плащаме по интернет, ама там не съм сигурен кои са по-читави.

Naso
05-12-2005, 12:36
Имам Виза на ПИБ и там таксите са както ги описа кекс. Тъпото е, че в България терминали за виза имало 1-2 и това е причината, да неможе да се използва в ипей и други такива местенца (сиреч по-добре Мастеркард).

wasp
05-12-2005, 12:38
Имам Транскард от известно време и мога само да кажа че съм много доволен. Кредитния ми лимит е 800 лв, но мога да го вдигна на 1500, имат и други планове, с които можеш да имаш и още повече лимит. Хубавото там е че можеш да погасяваш колкото си искаш всеки месец, като можеш наведнъж, и ако е до 40-тия ден не ти се зачислява лихва за месеца. Иначе лихвата не е годишна, а на месечна - 1.4-1.5% някъде там беше. Ако погасяваш на равни вноски всеки месец, за 12 месеца излиза общо 9% оскъпяване, което е много добре. Годишно обслужване е 24 лв, като ги вземат след като изтече годината. Иначе имаш отстъпки когато пазаруваш с нея, аз имам към 10-ина лв нещо такова. Погасявам си през epay.bg с вносна бележка, не ходя до банката. Можеш и да си плащаш много сметки с нея, аз плащам еврокома кабелната.

Абе с 2 думи - доволен съм :) много.

П.П. Transcard е само за България, не важи никъде другаде, но понеже не си указал за какво ти трябва точно, споделих и моето мнение.

bass
05-12-2005, 12:39
В ПИБ изрично питат каква искаш според това къде ще я ползваш - за Щатите по-добре Виза, за Европата - МастърКард.

Naso
05-12-2005, 12:43
Аз исках мастеркард, но момата в ПИБ се побърка да ме убеждава, че Виза е по-добре за тук... е направих се на вярващ и сега съжалявам. Иначе ПИБ са наистина много добри!

milenamr
05-12-2005, 14:08
Аз имам транскард и съм много доволна по няколко причини:
1)както казаха колегите по горе работи с лева,таксите са изкл.ниски,имат месец гратисен период и после малък лихвен процент(е не чак толкова малък ,но по малък няма и да намериш:)))
2)можеш да ползваш отстъпки в доста търговски обекти в цялата страна- Билла,пицарии, и други места ,за повече информация относно местата с отстъпките може да влезеш в сайта на транскард.бг
3)можеш да се разплащаш по интернет,а това за мен е страшно голямо облекчение,з-то вместо да тичам след работен ден,когато ми остават броени минути да си плащам тока(до енергото или поща),или за плащане на вода да тичам до ВИК,за интернет,до Мобилтел и т,н.Всичко това се решава за 5 мин с няколко щраквания с мишката :))Имаш възможност да платиш всички сметки по интернет и то без такса или изключително ниска.И накрая един единствен път когато ти е удобно отиваш до Евро банк да си погасиш похарчените пари за сметките.За мен личное страшно удобно,з-то се спестява време и нерви за разкарване на сам на там и висене по опашки понякога (и попадане на не особено любезни служители също):))
Вероятно има и още поредимсва транскарта,но лично за мен и гореизброеното е предостатъчно.
Успех! :th_up:

ДРАЗНИТЕЛ-ка
05-12-2005, 17:19
И аз съм най-доволна от Транскард.До сега не съм виждала друга кредитна карта с по-изгодни условия!Моят съвет е,ако ще си взимаш,вземи си такава.Другата ни кредитна е Юролайн.Пълен ташак(ще ме прощавате :oops: )....Ако ти се наложи да теглиш пари в брой,ще ти вземат и майчиното мляко за "услугата",която ти предоставят.Ако закъснееш с плащане,дори и един ден,веднага ти резват главичката яко.....така,че пак ще се повторя,но според мен по-добро от Транс-а НЯМА!
Успех!

pent
05-12-2005, 17:25
охо :-) радвам се да те видя...

за всеки влак си има пътници :-) ако на колегата му се налага да пътува? тая транс карта може да я .....

а ако си хареса някоя готина техника от някои уеб сайт, как ще я поръча?

плюс това, апетита идва с яденето, не бях свикнал да плащам сметките с Визата, ама си е гъзария да го правиш, по-елитните магазини и ресторанти ги приемат.. приемат ли транс?

:calc:

ДРАЗНИТЕЛ-ка
05-12-2005, 17:32
За Транс-а-все повече магазини ,заведения,хотели и каквото щеш работат с Транс.Истина е обаче,че Виза-та е много по-вървежна.Спор няма 8) Обаче,както каза и ти,си ПЛАЩАШ ЯКО за гъзарията(отдавна по света Виза-та не е гъзария,ама нейсе..)

pent
05-12-2005, 17:36
права си не е кой знае какво, ама е удобство :pimp: :pimp: :pimp:
да взима и да чарджва, ко ще ме занимава с дребни :pimp: :pimp: :pimp:

ДРАЗНИТЕЛ-ка
05-12-2005, 17:40
По тоя повод се сетих нещо.Казвам аз на едно Американче,че за да дойда в АМерика ми трябва виза и го питам,знаеш ли какво е виза и то ми вика:"да,кредитна карта" :mrgreen:

Сори за офф-а 8) ,ама не се сдържах....

milenamr
05-12-2005, 19:14
Е ако някой ГъзарИЯта го мъчи, тва вече е отделен въпрос, но едва ли би взел съвет по този начин...аз останах с впечатление ,че колегата се интерсува от кредитна карта ,която да се връзва с жизнения статут в България и да му осигурява по високо качество на услуги в живота ,та затова смело застанах зад Транскарт(макар и транскард изобщо да не са ми платили за дето им правя реклама:)),,,Незнам,мен лично гъзарията далеч не ме мъчи и качеството на живота според мен далеч не се определя с Гъзария........

pent
05-12-2005, 19:26
нема да го мислиш, то или става или не :-)

иво ще си реши сам! аз съм глъжен като добросъвестен колега да дам най-доброто си мнение.....

Alfa User
05-12-2005, 20:01
Аз не съм ревностен потребител на кредитни карти, но също заставам твърдо зад Транскард. Като се има предвид средния стандарт на българина, няма по-изгодна кредитна карта от нея. Всичко друго е наистина чисто и просто гъзария. Не виждам защо трябва да плащам по 50лв за поддръжка и 20% лихви за едно нещо, при положение че за абсолютно същото (поне в рамките на БГ) мога да плащам точно наполовина. Иначе и аз исках кредитна карта на Виза и почти бях подготвил документите, но ... като сравних условията, се отказах набързо.
Иначе колежката milenamr е много права - с Транскард имате възможността да си платите всичко само с цената на няколко щраквания с мишката за 5 мин в интернет. А като сложим и гратисния период от 40 дена за безлихвено възстановяване на сумата, какво повече... Колкото до приемането на Транскард в магазини и ресторанти - мисля че всички са забелязали на колко много магазини и заведения стои логото на тази карта.
Другто, което много ми харесва в нея е възможността "Cashback" - т.е. колкото повече пазарувате с кредитната си карта, толкова повече отстъпки получавате, които в края на годината ви се връщат като пари.
Това е моето скромно мнение - ако нещо съм пропуснал, моля да ме извините. Но наистина колегата трябва добре да си прецени. Да вземе документи от няколко компании и да сравни условията (най-вче ония с малките букви на дъното на страниците от договора/офертата ... щот там са най-многото подводни камъни :twisted:

търтей
05-12-2005, 20:09
тия работи за траскард аз ги права с най еументарната ми дебитна карта - таа нещо ми се губи далаверата :pokey:

milenamr
05-12-2005, 21:58
тия работи за траскард аз ги права с най еументарната ми дебитна карта - таа нещо ми се губи далаверата :pokey:

Да сещам се за какво гоевориш относно еументарната дебитна карта(имам ги тамън 3 такива:)),но нещата съвсем не са същите.Първо защото дебитна карта означава едно,а кредитна съвсем друго.Те просто не са конкурентни по никакъв параграф,просто са различен вид клиентски карти.Може би щото на скоро бях на една групова дискусия точноз а кредитни и дебитни карти и за това така се въодушевих от тая тема:)Та ,с кредитната карта можеш да излизаш на минус:)докато с дебитната само квото сложиш(или ти сложат,както в моя случай заплата),това ще ползваш.Освен ,ако не си теглил някакъв овърдрафт с който плащаш горе долу 1/5 от размера му под формата на Уихва:)..:(Освен това някои банки напоследък (от месец насам)спряха да пддържат тия услуги за интернет плащане ,а също и мнгоо банкомати нямат вече такава опция.Но все пак дебитна карта си е едно ,а кредитна съвсем друго.Така ,че няма лошо човек да има и от двете:)Колкото повече ,толкова повече:))( е тва е вече мотото на Виндовс:)) :cheers:

pent
05-12-2005, 22:14
че аз си ползвам овъдрафт към дебитната вече повече от половин година и нема проблеми... тънкия момент е че там нямам лихва ;-) тай че търтея има право....
а колежката си е права за себе си, това ми трябва и на мен , една пресметлива жена която да знае къде са ми парите :-))))))

milenamr
05-12-2005, 22:31
Колега не знам ,може би не си наясно или аз не съм се изразила правилно,но вече трета година ползвам овърдрафт и там определно има такса за тази услуга,която мис е струва доста висока.Може да не се нарича лихва и умишлено да не се споменава за нея при подписването на договора за оърдрафта (както установих че голяма част от познатите ми не знаят изобщо за тази удръжка да я наречем)Не съм банков специалист и не знам какъв е нейния размер в различните банки и в зависимост от различната сума,но мога да дам един пример.Значи за овърдрафт от скромната сума 400 лв се удържат по 5 лв месечно.Което прави точно 60 лв годишно:)леко и безавариино се източват от картовата сметка и като сложиш и таксите за теглене,които са около 40 ст на транзакция и се събират общо някъде към 70-80 лв стопяващи се от картата.А това прави около 20 % на скромната сума от 400 лв:))и то само за 1 година.....Така ,че независимо дали носят думата-лихва ,или пък изобщо не знаете за тях- набутванията са си набутвания.Все пак , когато човек е на зор -помагат:)))

pent
05-12-2005, 22:37
е за такава жена ви говоря колеги, знае всички месечни такси, годишни лихви и тн, евалата требе и аз да се обзаведа ...

kekc
05-12-2005, 22:48
Абе то е ясно, че жена пари не пести :twisted:

Тънкия момент при кредитните карти, който забравих да спомена е, че разходите ти се увеличават значително. Колкото приятели си взеха транскарти, визи и т.н. всичките почнаха да пазаруват глупости, защото като не даваш кеш е доста по-лесно да се разделиш с някой друг лев :idea:

milenamr
05-12-2005, 22:50
Мани мани:)),не съм хич цвете за мирисане:)))то за тва моя мъж е на стотици километри от мен,по далеч от сметките -спокойна и чиста работа:)) :spell:...за него де:)) :lol:

milenamr
05-12-2005, 22:58
Абе то е ясно, че жена пари не пести :twisted:

Тънкия момент при кредитните карти, който забравих да спомена е, че разходите ти се увеличават значително. Колкото приятели си взеха транскарти, визи и т.н. всичките почнаха да пазаруват глупости, защото като не даваш кеш е доста по-лесно да се разделиш с някой друг лев :idea:

Напълно съм съгласна с теб :)(за съжаление)много по лесно е:))защото малко наподобява на компютърна игра,само с тая разлика ,че в реалния живот имаш само един живот и парите са реални и една малка грешчица може да се окаже фатална.И аз уж дето се барам на специалист при първия ми досег с интернет разплащане с кредитната ми карта - тук щракни,там щракни ,мнгоо интересно ми стана:))Умрях от кеф ,че с няколко щраквания си спестих часове и дни разкарвания:)Но пък в крайна сметка установих ,че половината от сумата в картата ми вече я няма :))Нащракала съм я с лекота самоз а 5-10 мин :twisted:

Lucky
06-12-2005, 09:25
:bowdown: :D Значи много ви благодаря за инфото но ще ми се налага да пътувам и транса няма да ми е много от полза на вън.
Доколкото разбрах май ще се обърна към услугите на мастер кард.
Мисля Насо каза че са по-добри. Пък и през първата година нямат такса за обслужване. Благодаря на всички Ви.

BatVas
06-12-2005, 10:37
Абе да ви кажа-аз съм си пуснал овърдрафт за 3000 лева и не е въобще скъпо - ако не теглиш от овърдрафта няма абсолютно никакви лихви и такси, ако теглиш от него се начислява лихва в размер на 1% месечно, но като се има впредвид че олихваяването е с проста лихва на база минуса от овърдрафта всеки ден демек дневана лихва 1% делено на 30дни. То лихвата която плащам годишно ми се вързва колкото потребителски кредит със сложна лихва за около 11-11,5% само дето не ми вземат такса за обслужване на кредита и не дължа всеки месец фиксирана вноска, а колкото си преценя-другия тънак момент е че като ми постъпят средства, лихвата автоматично спира да тече като го покрия и няма наказателна лихва за предсрочно погасяване , а си разполагаш с парите от овърдрафта когато пак ти потрябват без никакви допълнителни такси и лихва(освен тези за картата и 20ст като теглиш от банкомат)Та за суми под 3-5хил лв е по изгодно да имам такъв овърдрафт отколкото потребителски кредит. Та като сметна крайния резултат за измионалата година излиза че през цялата година съм разполагал с 3хил и съм ползвал от тях колкото преценя, включително и до 2900 и понеже все пак има и постъпления и понякога го пълня и спира да тече лихва - за цялата година това ми е струвало около 150 лева (винаги е на минус 1000 поне) което си е 5% а парите са си в мен. Та по тази причина не съм проучвал кредитните карти на транскард-мисля че не излиза по ефтино от 11% годишно. Ама това дето казва милена че и вземат по 4 лева на месец е така само ако си на минус 400 постоянно иначе не ти вземат нищо-колкоо ти вземат като купиш нещо за 400 с кредитната карта и не покриваш за един месец :?: :?: :?:

П.П. Не знам дали тези условия не са някакви по специални за нашта институция, ама ми се струва по ефтино от Транскарт с лимит 3000 лв