PDA

View Full Version : Общи приказки за газта и проблемите ни

Pages : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

robygas
09-07-2011, 11:35
robygas искам да те питам имам 146 14 тс с ГИ ланди и рензо омегас и ми казаха че ми е изгорял чип в пц на гаста (sygnetiks tompsonvn380sp 3ax240). случаино да имаш такъв или пък да знаеш кои може да помогне ? :prison::prison::prison::prison:

Донеси ми компа и ще ти го оправя.:unsure:

Zafo_84
23-07-2011, 13:18
Здравей колега имам една 145 1.4 16в имам някакъв проблем с газта ,ходих при много маистори и никакъв успех.проблема е следния,газовата е ловато обикновенна отскоро на ниски обороти работи добре но като я настъпя и забива няма тяга,разни хора връзваха симулатора на ламбдата по разли4ни начини и пак ни6то,на газоанализатора параметрите не мръдват 5 6 дни подред а колата не върви,видях те теб във форума и реших да се консултирам с теб,защото тея алфи маи са много особенни и наистина трябва да ги бара човек който се занимава с тях и им знае болежките.Пиши ми каде се наираш и кога ще е удобно да я докарам да я погледнеш,Благодаря ти Предварителноrescrip tion:

P.S.Писъл сум ти на ли4ни,но ако някои е вещ по въпроза Моля да заповяда>>>>

robygas
28-07-2011, 12:49
Почивам до 01.07.
Във форума влизам за пръв път от 1 седмица.
Не знам кога ще мога пак.

didod
14-09-2011, 12:42
Какви отлагания се получават при работа на бензин, че да ми падне толкова драстично разхода на масло? Спряха и някои течове... От литър на 2500-3000 км. сега доливам на 7000 км.

kolev
14-09-2011, 13:37
нагари всякакви по сегментите, челото на буталото, свещите и главата. като свалиш свещите за смяна, ще ти се стори че си ги навил преди една седмица само ;)

pecata-33
18-09-2011, 19:32
нагари всякакви по сегментите, челото на буталото, свещите и главата. като свалиш свещите за смяна, ще ти се стори че си ги навил преди една седмица само ;)

някой специалист на компютри на газов инжекцион че ми е изгорял и ми казаха че нищо не става иска нов а той е 200 кинта комп. е на прогаз -нече на мен нещо ми говори това де

mironov_s
27-09-2011, 11:12
Здравейте колеги,имам Алфа 146 1.4 Т.С. с газов инжекцион. Проблема ми е следния: от известно време не превкл. на газ, проверих нивото на антифриза, оказа се нормално. Има моменти, когато мога да карам половин час градско и да не превкл. на газ, след като я изгася и я запаля понякога си превкл. нормално на газ. Не зная каква е причината, ако някой знае,моля за помощ!!!

ecotronic
27-09-2011, 13:34
Когато превключи на газ, работи ли нормално на газ? Има ли моменти да обръща сама на бензин? Кажи какъв е модела на ГИ.

mironov_s
27-09-2011, 13:58
Благодаря за бързото отзоваване,когато превкл. на газ работи много добре,няма никакви забележки,само дето не превкл.на газ винаги, а на моменти.

ecotronic
27-09-2011, 17:09
Благодаря за бързото отзоваване,когато превкл. на газ работи много добре,няма никакви забележки,само дето не превкл.на газ винаги, а на моменти.

Ако наистина изпарителят се подгрява добре, твърде вероятно е температурният датчик да дава лъжлива информация за ниска температура.

mironov_s
27-09-2011, 17:16
А, бихте ли ми казали, къде се намира температурния датчик?

ecotronic
27-09-2011, 17:33
Кажи първо каква марка е уредбата?

mironov_s
27-09-2011, 17:34
След малко ще сляза до колата за да видя какъв е изпарителя и ще Ви пиша.

mironov_s
27-09-2011, 18:06
Изпарителя е ZAVOLI, инжектора е VALTEK, останалото е LOVATO

ecotronic
27-09-2011, 21:22
Изпарителя е ZAVOLI, инжектора е VALTEK, останалото е LOVATO

Не съм запознат с този модел изпарител. Може би някой по-запознат колега ще се включи по темата. Това което намерих като информация от мрежата е това (http://www.gasmotion.de/Temperature-sensor-reducer-zavoli-zeta):
http://www.gasmotion.de/bilder/produkte/gross/73507_1.jpg

Разгледай добре изпарителя, дали има по корпуса монтиран датчика от снимката.

Tedo
28-09-2011, 08:28
Точно това е датчика на заволи, стои в горната част на изпарителя

mironov_s
28-09-2011, 15:49
Да точно така колеги има такъв датчик,какво да направя с него?

ecotronic
28-09-2011, 17:46
Проследи кабела от този датчик къде отива и почисти клема или конектор, посредством който е закачен електрически към останалата част от системата. Твърде вероятно е проблемите с погрешното отчитане на температурата да се дължат на лоша електрическа връзка. Но това само ако са верни началните предположения. Най-точно ще стане ясно ако се направи една диагностика на газовия компютър.

А и не изключвам и вероятността самият датчик да е дефектирал.

TheTorpedo
03-10-2011, 17:04
Колега, погледни си и бушончетата на газовата ако ме питаш мен. Аз го имах същия проблем не прехвърляше от бензин на газ и се оказа, че е от клеясало бушонче. Почистих го и работи перфектно.

nikolaaaay
11-10-2011, 23:52
Напоследък няколко пъти ми гасне при пускане на газта и започват да мигат разни грешки. В същото време не минава веднага на бенз, а само тресе обороти и гасне. Чудя се дали е от по-студеното време. Днес не го направи.

robygas
11-10-2011, 23:55
Напоследък няколко пъти ми гасне при пускане на газта и започват да мигат разни грешки. В същото време не минава веднага на бенз, а само тресе обороти и гасне. Чудя се дали е от по-студеното време. Днес не го направи.

А смърди ли?

nikolaaaay
12-10-2011, 00:00
А смърди ли?
Май да. От какво може да е? Преди като миришеше, смених филтъра на бутилката и се оправи. Това трябва да е било преди 2 години някъде, ама тогава не е правила такива мизерии да гасне.

robygas
12-10-2011, 00:21
Май и е студеничко. Виж и нивото на антифриза.

Alamo
23-10-2011, 16:10
Сложих газ, похвалих се, похвалихсе и с разход, ама радоста трая само 3 дена. Ламбда сондата почна да показва каквото си поиска. Ту работи коректно, ту забива на постоянни ниски стойности и бедна смес, ов 2 дена забива и на високи стойности 900мВ, почват гърмежи в кюнците и двигателя тресе, ако подам газ и гасне и така докато пак не забие на долната граница (поне върви на бедна смес). В понеделник ще пробвам с нова сонда и ако не се оправи я връщам на газаджиите да си трошат главите.

GriVos
27-10-2011, 22:36
Здравейте колеги, имам проблем с ГИ "Тгаз" или "Тамона" може ли да ми каже къде може на това животно да му се направи диагностика? Че направо ми къса нервите. Благодаря предварително. :)

Tedo
28-10-2011, 18:53
Здравейте колеги, имам проблем с ГИ "Тгаз" или "Тамона" може ли да ми каже къде може на това животно да му се направи диагностика? Че направо ми къса нервите. Благодаря предварително. :)

Ако си от София звънни един тел. 0885 333 528

nonamecrew
31-10-2011, 17:29

Ако си около Пазарджик и аз мога да те закача да я погледнем :whistle:

GriVos
03-11-2011, 18:11
От София съм, благодаря ви ще се чуем Tedo:)

robygas
11-12-2011, 22:34
Да взема да ЪП-на таз тема, че нещо умря, пък като гледам спамери има доста:crazy:

Tedo
11-12-2011, 22:48
Така както ъпваш да вземем да се поздравим с намалението на газта - от вчера е 1,22.
Да видим докога

robygas
11-12-2011, 22:57
До следващото увеличение-докога:Silent:

Ама иначе погледнато-10 ст. надолу отраз, направо не е за вярване.

Ти отиди да запалиш една свещ!

VFTI
11-12-2011, 23:07
А аз ви поздравявам с разход от 11.8литра за 100км. в най-бруталните задръствания и много работа на място...продължавам да съм все така очарован от тези 8клапана...е това е Алфа Ромео...:coolio:

mordohy
11-12-2011, 23:15
Както всяка година и тая ще се срути цената и под лев.
Преди нова година, винаги е така.
Спада потреблението и цената също.
Кофтито е, че няма къде да си складираме газчица:Silent:

robygas
11-12-2011, 23:39
А аз ви поздравявам с разход от 11.8литра за 100км. в най-бруталните задръствания и много работа на място...:coolio:

Фалиш ли се или се оплакваш:crazy:?

Кофтито е, че няма къде да си складираме газчица:Silent:
Що бре?
Аз си я държа в мазето в бидончета:whistle:

Имам и в шишенца от 1л.

nonamecrew
13-12-2011, 17:11
Що бре?
Аз си я държа в мазето в бидончета:whistle:

Имам и в шишенца от 1л.

:big_whoops::lol:

robygas
13-12-2011, 19:48
Да бе!
Като млад газаджия съм наливал в пластмасово шише от минерална вода. Стои си като в запалка. В течно състояние.:crazy:

alfaa156
14-12-2011, 01:16
колеги преди 3-4месеца си смених ламбда сондата и ходих да ми я настройват газта,че неработеше добре :Х след това смених и дебитомера та идеята ми е дали това влияе на газта ,защото си мисля че невърви добре на ниски обороти :S придърпва такова се едно няма газ :Х и друя въпрос ми е дали тази настройка играе роля и на бензин като се кара (Или има запушена дуза) просто нз кво да мисля още :Х (алфонсо 156 1.6 на газ)

mordohy
14-12-2011, 09:48
Да бе!
Като млад газаджия съм наливал в пластмасово шише от минерална вода. Стои си като в запалка. В течно състояние.:crazy:
Не се бях сетил!
Имам два хубави бидона за зеле!:Bolt:

robygas
14-12-2011, 10:33
Не се бях сетил!
Имам два хубави бидона за зеле!:Bolt:

Аааа, не така!
Киселото зеле си е един от най важните продукти зимЪска:lol_sign:

Без колата може, ама без мезе-не.

kolev
14-12-2011, 11:06
Аааа, не така!
Киселото зеле си е един от най важните продукти зимЪска:lol_sign:

Без колата може, ама без мезе-не.

а, ей това вече е приказка :)
ако трябва да освобождавате бидони,каци,бъчви,бурета и други - насреща съм :D :D :D

nonamecrew
14-12-2011, 11:34
колеги преди 3-4месеца си смених ламбда сондата и ходих да ми я настройват газта,че неработеше добре :Х след това смених и дебитомера та идеята ми е дали това влияе на газта ,защото си мисля че невърви добре на ниски обороти :S придърпва такова се едно няма газ :Х и друя въпрос ми е дали тази настройка играе роля и на бензин като се кара (Или има запушена дуза) просто нз кво да мисля още :Х (алфонсо 156 1.6 на газ)

Зависи колега с каква газова си :flirt:

alfaa156
14-12-2011, 15:58
Зависи колега с каква газова си :flirt:
T-газ колега или нещо такова

nonamecrew
15-12-2011, 11:11
T-газ колега или нещо такова

Няма нужда колега :)

alfaa156
15-12-2011, 23:25
а някой може ли да ми каже какви са признаците на запушена дюза ?

nonamecrew
16-12-2011, 02:11
Зависи .. с каква рейка си ?

robygas
16-12-2011, 14:25
Зависи .. с каква рейка си ?

Колегата пита за бензина доколкото разбирам?

nonamecrew
16-12-2011, 16:10
Оп ... моя грешка :big_whoops: .. недоскив съм а само газови инжекции са ми в главата :D Запушена дюза .. ще работи неравномерно възможно е и да гърми в тръбите ... ламда сондата ще дава бедни смеси :smoke::flex:

Novachev
17-01-2012, 12:56
Роби да питам нещо значи имам една баба с обикновена газова БРЦ и като е студено и реша да паля директно на газ копчето за превключване газ/бензин започва да бръмчи боста силно и не чуста клапана да чатка и съответно не пали на газ . Като запаля на бензин и поработи 4-5 минути се превключва без проблем.
Къде да търся проблема според теб.

robygas
19-01-2012, 12:54
Копчетата бръмчат обикновено от лоша маса.
Каето пък от друга страна няма логика освен ако не е правено някое трудово.
Ако можеш снимай ми копчето и куплунга с буксата му.

П.П. Това винаги ли е било така или се е появило отскоро. Да не би да има температурен датчик на изпарителя?

Novachev
19-01-2012, 13:43
Копчетата бръмчат обикновено от лоша маса.
Каето пък от друга страна няма логика освен ако не е правено някое трудово.
Ако можеш снимай ми копчето и куплунга с буксата му.

П.П. Това винаги ли е било така или се е появило отскоро. Да не би да има температурен датчик на изпарителя?

Това се появи преди месец а преди това си е работило 7 години. Няма датчик на изпарителя. Копчето не знам каква марка е.
Къде по принцип се вързва масата на копчето. Или да му пусна една допълнителна.

soldier81
19-01-2012, 21:25
Моля за малко помощ!
Имам проблем с газовата.
Отнася се за 1,6 Боксер с обикновена газова.След като я запаля на бензин и загрее,си прехвърля на газ.И тук почва проблема.
На газ си държи ниските обороти перфектно,в момента в който и натисна газта си форсира до 2000 оборота и гасне.Като натискам много плавно газта,понякога си качва оборотите,но щом я натисна по-рязко пак гасне.
Когато се опитвам да тръгна,губи мощност.Имам чувството че не и достига достатъчно гориво.

Та понеже това ми е първата кола с ГУ в живота и си нямам представа как работи системата,моля дайте някакъв съвет от какво може да е,дали има някакви филтри по нея или други работи.

Благодаря!

ecotronic
19-01-2012, 21:38
Моля за малко помощ!
Имам проблем с газовата.
Отнася се за 1,6 Боксер с обикновена газова.След като я запаля на бензин и загрее,си прехвърля на газ.И тук почва проблема.
На газ си държи ниските обороти перфектно,в момента в който и натисна газта си форсира до 2000 оборота и гасне.Като натискам много плавно газта,понякога си качва оборотите,но щом я натисна по-рязко пак гасне.
Когато се опитвам да тръгна,губи мощност.Имам чувството че не и достига достатъчно гориво.

Та понеже това ми е първата кола с ГУ в живота и си нямам представа как работи системата,моля дайте някакъв съвет от какво може да е,дали има някакви филтри по нея или други работи.

Благодаря!

Трябва да има едно или 2 кранчета на изходната тръба на изпарителя. Пробвай да ги развиеш малко (0,5 - 1,5 обората) И виж дали има подобрение. Ако няма, ги върни на старото положение и трябва да се види на първо време, дали няма запушен филтър или друга причина за слаб приток на газ.

robygas
19-01-2012, 21:49
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=41869

soldier81
19-01-2012, 22:03
Благодаря за бързите отговори!
Утре ще сменя филтъра с нов,да видя дали ще има някакъв ефект.

stan4o_ml
24-01-2012, 19:13
Колеги някой ако знае читав майстор за настройка на ГИ Фобос в София моля да сподели.Ходил съм в Долни Богров и в Пан сервиз ама....резултат задоволителен няма!!!! Колата е 145 1.7 боксер ако има значение:clap2:

soldier81
24-01-2012, 22:42
Моята проблем изчезна благодарение на намесата на Роби.
Благодаря!
Вече върви "на бургия":Tease:

todorov99
06-02-2012, 22:49
Здравейте , препоръчайте ми сервиз за диагностика на г.и. БРЦ във Варна , Шумен или Търговище ! Предварително благодаря !!!

Mind_Control
10-02-2012, 15:09
Моята проблем изчезна благодарение на намесата на Роби.
Благодаря!
Вече върви "на бургия":Tease:

А защо не споделиш, какъв беше проблемът и как го отстранихте?

robygas
10-02-2012, 17:13
А защо не споделиш, какъв беше проблемът и как го отстранихте?

Проблема беше, че се беше скапало релето за изключване на бензиновите дюзи и като обърне на газ колата е на две горива. Отделно и изпарителя не работеше като хората.

mimouzunov
11-02-2012, 21:46
Какви са симптомите ако в бутилката нее добре стегната тръбичката, (тази която стига до дъното)?!
Почвам да си мисля ,че при мен несъм я стегнал добре...
Умишлено не казвам какво прави колата за да не подведа някои :biker:

Tedo
11-02-2012, 21:57
Неможе да се изфорсира, няма мощност, а ти както си с ГИ би трябвало и да връща на бензин

ecotronic
11-02-2012, 22:15
Какви са симптомите ако в бутилката нее добре стегната тръбичката, (тази която стига до дъното)?!
Почвам да си мисля ,че при мен несъм я стегнал добре...
Умишлено не казвам какво прави колата за да не подведа някои :biker:

Заскрежава се бутилката и няма достатъчно дебит за да работи нормално двигателят.

mimouzunov
11-02-2012, 22:52
Еи... това форума... голяма работа е :yes:
Преди няколко дена рових в бутилката за да я чистя (колкото и странно да ви звучи) защото прекалено бързо ми задръства филтрите! Просто вече е на преклонна възраст и километри (купих я от познат които е минал над 200000км с нея)... Та от вътре излезнаха какви ли не "неща"... Скоро мисля да я сменявам, но как и да е...
Та рових вътре пипах и поплавъка защото не ми отчита коректно стрелката... Явно несъм я стегнал въпросната тръбичка защото наистина това са симптомите... Неиска да се изфорсира баш как си трябва ,а вчера като давах ток на комшито мярнах в багажника докато рових за кабели че бутилката ми е леко заскрежена... Утре ще отварям да натягам :humpx:
Дано някои прочете писанията и да са му от полза :biker:

mimouzunov
15-02-2012, 12:26
Днес ми остана малко време и реших да погледна пак в бутилката... Отварям и гледам... гледам една цепка!??
Напънах съвсем леко и... :hehe:

Не е евросонда ,да не е и сонда вече! Поръчал съм нова и ще сменям и редуктора защото и такова чудо си купих...
Интересно ,че като разглабях преди известно време не обърнах внимание или просто несъм видял въпросната пукнатина която видях днес...

ecotronic
15-02-2012, 12:38
Сега е моментът да минеш на евро-сонда. Тази не се вижда добре, но май не е.

vertan
15-02-2012, 13:19
Тази не само че не е ЕВРО ами вече не е и сонда.Не се мъчи да я правиш,смени я.Ще си спестиш време и нерви.

alfaa156
15-02-2012, 14:00
колеги искам да попитам нормално ли е в това време с мойта алфа 156 1.6 на газ с 10лева газ да минавам 45км всеки ден се кара по 5-10км в студовете ,но е чакам да вкл. на газ и тогава трагвам и малко съм спаднал гумите :( че неможе да зацепи в тоя сняг

soldier81
15-02-2012, 14:40
Моя боксер минава точно 40км(градско),и аз го карам по 10-15км на ден.
И аз да питам това нормално ли е?

ecotronic
15-02-2012, 14:48
колеги искам да попитам нормално ли е в това време с мойта алфа 156 1.6 на газ с 10лева газ да минавам 45км всеки ден се кара по 5-10км в студовете ,но е чакам да вкл. на газ и тогава трагвам и малко съм спаднал гумите :( че неможе да зацепи в тоя сняг

Това грубо прави около 17/100.
Този пробег ако е градско, с ниска средна скорост (спри - тръгни) и като се отчете околната температура, меките гуми и късите разстояния (той - двигателят тъкмо си достигне работната температура и ти я спираш).........е горе-долу нормален.

alfaa156
15-02-2012, 15:47
Това грубо прави около 17/100.
Този пробег ако е градско, с ниска средна скорост (спри - тръгни) и като се отчете околната температура, меките гуми и късите разстояния (той - двигателят тъкмо си достигне работната температура и ти я спираш).........е горе-долу нормален.

еми махимална скорост 60 и в тези 10-15км има точно 4 светофара :Д

Mind_Control
15-02-2012, 17:34

Аз преди с 145-цата 1.6 боксер и обикновенна газова, повече от 14/100 не съм качвал зимата (нормално около 13).

mimouzunov
15-02-2012, 20:18
Така.. Преди няколко часа си инсталирах новата евросонда (турска естествено :hehe: ) и пак сме в движение... Сега почвам да си мисля как да направя холотрония датчик (маи така се казва несъм сигурен) да бъде от полза...
Показанията му ,празно пълно изразени в омове са приблизително 0-100... Като остане време някога ще го направя да ми показва на таблото...

ecotronic
15-02-2012, 20:27
Така.. Преди няколко часа си инсталирах новата евросонда (турска естествено :hehe: ) и пак сме в движение... Сега почвам да си мисля как да направя холотрония датчик (маи така се казва несъм сигурен) да бъде от полза...

Имаш ли впредвид индикация на която да отчиташ нивото?

mimouzunov
15-02-2012, 20:48
Имаш ли впредвид индикация на която да отчиташ нивото?

Програма максимум е да ползвам стрелката на бензина...
Питал съм двама капацитета, и сега чакам да ми кажат какво е съпротивлението на бензиновия нивомер...
Лошото е ,че при газовия датчик с покачване на нивото вътре в бутилката му се вдига съпротивлението а при бензиновия нивомер пада ама мисля че няма да е невероятен проблем да го излъжа това...

Tedo
15-02-2012, 21:04
Аз имам свален датчик на бензиномера от 155цата, ако искаш ще ти го дам в името на експеримента :)
Щом Виале го правят, ти ли няма да го направиш :thumbup:

ecotronic
15-02-2012, 21:15
Програма максимум е да ползвам стрелката на бензина...
Питал съм двама капацитета, и сега чакам да ми кажат какво е съпротивлението на бензиновия нивомер...
Лошото е ,че при газовия датчик с покачване на нивото вътре в бутилката му се вдига съпротивлението а при бензиновия нивомер пада ама мисля че няма да е невероятен проблем да го излъжа това...

Винаги можеш да го направиш, както си го замислил. Така или иначе ще трябва да се реализира съгласуващо звено. Освен за да обръща зависимостта и за да съгласува променящото се съпротивлевие по мощност. Защото мисля, че това на бензиномера е по-мощно. Или казано по друг начин, мисля, че токът който протича през отклонителната система е по-голям отколкото газовият нивомер може да понесе.

mimouzunov
15-02-2012, 21:49
Винаги можеш да го направиш, както си го замислил. Така или иначе ще трябва да се реализира съгласуващо звено. Освен за да обръща зависимостта и за да съгласува променящото се съпротивлевие по мощност. Защото мисля, че това на бензиномера е по-мощно. Или казано по друг начин, мисля, че токът който протича през отклонителната система е по-голям отколкото газовият нивомер може да понесе.

Нашия президент... ааа админ имам предвит (Фури155 дано не се сърди че му викам така :hehe: ) преди броени минути ми спусна важното инфо за нивомера... При пълен резервоар 0-7 ома при 1/2 е от 116-126 ома а при празен е от 295 до 315 ома!!!
Лошото е че баш над нивомера ми е газовата бутилка и ще трябва да търся кабелите по табла и прагове и...
Утре ще помисля за схемката ако остане време...

kolev
16-02-2012, 10:59
правено е това с "обръщането" на съпротивлението на сондата и промяната му така че да отчита на таблото. елементарно е и работи.

robygas
16-02-2012, 12:52
правено е това с "обръщането" на съпротивлението на сондата и промяната му така че да отчита на таблото. елементарно е и работи.

Не съм го мислил, но ще споделиш ли как съгласуваш датчик/на сондата/ от 0 - 90 ома с бензинов от 300 - 0 ома ?
Не говоря за обръщане а за съгласуване.
Предполагам, че с някаква електроника би могло да се постигне, но чак пък -"много лесно"...

mimouzunov
16-02-2012, 13:12
Гледам сега датчика които трябва да е сложен на евросондата... Чудя се ако го отворя и сменя всички смд-та за да си наглася "обръщането" и соответно омажа от 90 на 300 колко време ше изкара след това!!? В смисъл незнам през уредчето на таблото какъв ампераж (милиампераж де) минава... Дали ще издържи и тн..
Нямам време да мисля сега схема а това ми доиде на ум гледаики го...

ecotronic
16-02-2012, 13:29
Гледам сега датчика които трябва да е сложен на евросондата... Чудя се ако го отворя и сменя всички смд-та за да си наглася "обръщането" и соответно омажа от 90 на 300 колко време ше изкара след това!!? В смисъл незнам през уредчето на таблото какъв ампераж (милиампераж де) минава... Дали ще издържи и тн..
Нямам време да мисля сега схема а това ми доиде на ум гледаики го...

По добре е да не разбъзикваш оригиналния датчик на сондата (някой ден можеш да решиш да ползваш оригинална индикация), а да направиш външно съгласуване. За целта е добре да се премери тока, протичащ през бензиновия датчик в двете крайни положения (пълно и празно). Като се знае това, няма да е много сложно да се направи въпросното съгласуване. Ще представлява малка платка с 1 - 2 транзистора и няколко съпротивления.

kolev
16-02-2012, 13:39
Не съм го мислил, но ще споделиш ли как съгласуваш датчик/на сондата/ от 0 - 90 ома с бензинов от 300 - 0 ома ?
Не говоря за обръщане а за съгласуване.
Предполагам, че с някаква електроника би могло да се постигне, но чак пък -"много лесно"...

няма нужда от съгласуване. само се обръща стълбата с изведения за целта мост, подбират се новите резистори и това е.пускал съм схеми във фиатския форум.

---------- Post added at 13:39 ---------- Previous post was at 13:37 ----------

По добре е да не разбъзикваш оригиналния датчик на сондата (някой ден можеш да решиш да ползваш оригинална индикация), а да направиш външно съгласуване. За целта е добре да се премери тока, протичащ през бензиновия датчик в двете крайни положения (пълно и празно). Като се знае това, няма да е много сложно да се направи въпросното съгласуване. Ще представлява малка платка с 1 - 2 транзистора и няколко съпротивления.

10-15лв струва датчика нов в магазина. мисля че при тая цена няма какво да му се мисли.

mimouzunov
16-02-2012, 13:45
няма нужда от съгласуване. само се обръща стълбата с изведения за целта мост, подбират се новите резистори и това е.пускал съм схеми във фиатския форум.

---------- Post added at 13:39 ---------- Previous post was at 13:37 ----------

10-15лв струва датчика нов в магазина. мисля че при тая цена няма какво да му се мисли.

Значи както си мислех преди малко.. Да отварям датчика и да го базикам него... Ако се скапе скапе... Нов...

kolev
16-02-2012, 13:49
да, само трябва да внимаваш щото корпуса му е от 2 цилиндрични части споени. баш там трябва да го спукаш,но така че после да може да се затваря.

mimouzunov
16-02-2012, 16:12
Разтворено е (добре беше залепено)...
Сега остава да мисля за резистори... а вътре наистина само с преместването на едно резисторче се "обръща" всичко наопаки... Вместо да пада съпротивлението ,то се вдига..
Мисля да го направя линеино през 27ома стъпка, 11 позиции имам вътре..

ecotronic
16-02-2012, 16:25
Разтворено е (добре беше залепено)...
Сега остава да мисля за резистори... а вътре наистина само с преместването на едно резисторче се "обръща" всичко наопаки... Вместо да пада съпротивлението ,то се вдига..
Мисля да го направя линеино през 27ома стъпка, 11 позиции имам вътре..

Засега го направи линейно. Впоследствие за да ти отчита по-точно, ще трябва да направиш малко измервания за да определиш действителното съответствие между реалното количество газ в бутилката и показанието на стрелката. Тогава ще сметнеш новите стойности на съпротивленията.

kolev
16-02-2012, 16:28
бе ти тая снимка със смяна ли я прави :D
ако искаш, можеш да се съобразиш с това че при цилиндрична хоризонтална бутилка нивото на течността не е пропорционално с обема и . освен това, когато тя е пълна на 80% фактически е заредена до горе.
другото е точно да закачиш стрелката.

kolev
16-02-2012, 16:53
ПП
каква сонда си взе

mimouzunov
16-02-2012, 17:09
Сондата е естествено менте някакво (ферони фараони или нещо такова) Ама я взех за смешни пари от познат (чисто нова е принципно нее монтирана преди това никъде)
На платчицата са взели в предвит ,че формата на бутилката е специфична и са изпипали делитея доста прецизно...
А за фотото в момента толкова :bored: утре повече...

Имах време да си поиграя с платката (в два магазина неможах да намеря смд резистори) скъсах се от пулене и от няколко компютърни дъна набавих резисторите, мисля че е готова...

kimi80
21-02-2012, 15:35
за колегата с 156 ТС 1,6 -не е нормално около 60 км с преебана ламбда сонда минавах за 10 лева сега не съм я засичал след като я смених

ecotronic
21-02-2012, 16:37
Сондата е естествено менте някакво (ферони фараони или нещо такова) Ама я взех за смешни пари от познат (чисто нова е принципно нее монтирана преди това никъде)
На платчицата са взели в предвит ,че формата на бутилката е специфична и са изпипали делитея доста прецизно...
А за фотото в момента толкова :bored: утре повече...

Имах време да си поиграя с платката (в два магазина неможах да намеря смд резистори) скъсах се от пулене и от няколко компютърни дъна набавих резисторите, мисля че е готова...

Професионално изпълнение. Поздравления!:cheers:

Двигателист
21-02-2012, 22:47
Може би тук е мястото да попитам Роби... Преди време имах някакви пдф файлове, не помня дали бяха официални на БРЦ или на Бигас, но няма значение, сега естествено не мога да ги намеря. В тях имаше списък на двигатели за които не се препоръчва монтаж на газова уредба. Присъстваха двигатели на Тойота и на Форд, доколкото помня. Това, което ме интересува е дали двигателите на Хонда ЦР-В от първата генерация са в тази графа или може смело да се карат на пропан-бутан?

robygas
22-02-2012, 09:54
CRV от старата генерация нямат проблеми. Искат само допълнителна мазачка. Новата генерация е по-капризна към инжектори и настройки, но също става. Не съм забелязал да има някакъв проблем с тези коли.

Старите си стават и с обикновената газова уредба със съответните възможни забележки, разбира се.

morrty
22-02-2012, 14:48
момчета подскажете колко трябва да е вътрешния диаметър на смесителя на газта при 145-1,6 боксер с GM инжекцион.Благодаря предварително

kolev
22-02-2012, 15:23
пробвай с 35 как ще е.

raino77
22-02-2012, 15:43
zdraveite kolegi.imam malak problem s mojata kola na gas.alfa 156 1/6 ts

gazovata mi e LPI slagana e v xolandija.kato i podam gas po4va da prekasva ,garmi ,kato 4eli ne i stiga gorivo.imam 4uvstvoto 4e raboti na 3 cilindara.na benzin e korenno razli4na
:cheers:

morrty
22-02-2012, 16:27
ами сега е с 32 и е слаба в ниските като загрее до към 2000обор,а като е студена е доста пъргава.На бензин е супер.

mimouzunov
22-02-2012, 18:43
zdraveite kolegi.imam malak problem s mojata kola na gas.alfa 156 1/6 ts

gazovata mi e LPI slagana e v xolandija.kato i podam gas po4va da prekasva ,garmi ,kato 4eli ne i stiga gorivo.imam 4uvstvoto 4e raboti na 3 cilindara.na benzin e korenno razli4na

Привет... Пишем на кирилица принципно :unsure: а по повод проблема ти... Защо не погледнеш като за начало филтърчето..

didod
22-02-2012, 19:29
И после отиваш да я закачат на компютър, да се види дали помпата не е умряла вече... Обикновено след година каране в БГ спира да работи. :)

kolev
23-02-2012, 10:20
ами сега е с 32 и е слаба в ниските като загрее до към 2000обор,а като е студена е доста пъргава.На бензин е супер.

трябва да я настроиш загряла да върви добре, ама тогава като е студена ще смуче доста газ. по принцип колкото по-малък е диаметъра на дифузора толкова по-добре работи в ниските обороти и по-зле във високите.

mordohy
23-02-2012, 10:28
32 мм е малка за 1.4 боксера на 33.
Точка. Обирам си крушите!:cheers:

kolev
23-02-2012, 11:55
абе на вас с 33-ките ви е малка дължината на магистралата :hehe:

morrty
23-02-2012, 15:03
сега с 32ката като развия болта на изпарителя(чуствителноста (БРЦ АТ 90Е))е малко по добре но незнам как ще е с разхода,сега като позагрее е малко по добре и пали от раз почти малко се "позачудва" 1000-500-1000 оборота и е ОК.

ecotronic
23-02-2012, 17:25
Това, което казва Колев за размерите на дифузьорите е много вярно. Лично аз съм се стремял да гоня по възможност по-голям диаметър. А пък за ниските обороти ако не достига чувствителност, дори съм прибягвал до смяна на пружината с по-мека. Така след като се догодят ниските, за дозирането в зоната на високите ползвам кранчетата (канчето) на изхода на изпарителя.

morrty
23-02-2012, 18:08
Аз ,ако започна да намалям от кранчето колата започва да няма сила в ниските да потегли а си държи добри обороти,и има високи.

ecotronic
23-02-2012, 20:57
Без да се съобразяваш с ниските обороти, започни да притваряш кранчето докато усетиш, че двигателят се форсира мудно. От това положение отвори кранчето на 0,5 - 1 оборот. Без повече да пипаш кранчето се стреми да нагласиш ниските обороти, действайки само с винта на изпарителя.

morrty
24-02-2012, 14:50
Коя е врътката за ниските обороти на изпарител БРЦ ат90 е,че те са три едно с врътка и 2 с шестограм

Gogata
24-02-2012, 15:09
Да споделя и аз решението на един проблем.Преди известно време започна да се получава едно придърпване,когато преминава на газ.След една профилактика от смяна на филтрите за газта,чистене на дюзите,настройка и нови свещи,проблемът изчезна.

ecotronic
24-02-2012, 15:33
Коя е врътката за ниските обороти на изпарител БРЦ ат90 е,че те са три едно с врътка и 2 с шестограм

http://autoby.biz/gbo/i/brc_at90e.jpg

1 - винт за тихите обороти
2 - винт за чувствителността на изпарителя

Изобщо виж тази методика (http://autoby.biz/gbo/reduktor.php) за регулиране.

kolev
24-02-2012, 15:52
само че тая методика няма да му свърши работа щото не можеш да влияеш на оборотите на празен ход с регулировка на изпарителя тъй като еку се опитва да компенсира.

ecotronic
24-02-2012, 16:35
само че тая методика няма да му свърши работа щото не можеш да влияеш на оборотите на празен ход с регулировка на изпарителя тъй като еку се опитва да компенсира.

По тази логика класическите АГУ не могат да бъдат регулирани при двигатели с МПХ.
Това не е така. Ако си представим сладната ситуация:

От изпарителя сме задали много малко газ за ниските обороти. Те тръгват да падат и ECU - то мъчи да ги вдигне като отваря дросела. При това вместо да се увеличат оборотите падат още, дори двигателят гасне. Ако сега увеличим газта от изпарителя, нещата се нормализират. Което говори, че може да бъде извършена настройката въпреки реакциите на ECU-то.

Това, че ECU - то ще се опита да въздейства на ниските обороти не е проблем. Просто ще трябва да се повтори процедурата няколко пъти за да се стигне до правилната настройка.

kolev
24-02-2012, 17:24
настройката в горния линк е за карбураторни автомобили тъй като при инжекционите не можеш да влияеш на оборотите на празен ход чрез врътката на изпарителя. там се настройва по друг начин.

ecotronic
24-02-2012, 17:51
настройката в горния линк е за карбураторни автомобили тъй като при инжекционите не можеш да влияеш на оборотите на празен ход чрез врътката на изпарителя. там се настройва по друг начин.

OK. Прав си относно това, че от изпарителя няма да мога да вдигна оборотите на празен ход над зададените. Но това не пречи да постигна оптималната настройка.Разсъждавам по следния начин:

1 - Да допуснем, че имам автомобил с бензинов инжекцион и перфектно регулирана класическа АГУ, при който оборотите на празен ход са 900.
2 - Развивам винта за празния ход на изпарителя и така правя сместта по-богата.
3 - В резултат на по-богатата смес оборотите тръгват да падат и ECU-то отваря дросела докато те отново станат 900, защото такива са по задание. Но в тази ситуация ще имам преразход на газ защото сместта ще е излишно богата.
4 - Ако при т. 2 вместо да отвивам винта за празния ход започна да го завивам, ако съм имал богата смес, ECU - то ще компенсира по същия начин държейки оборотити на 900 докато сместта не стане прекалено бедна и както и да реагира ECU- то оборотите падат под зададените.
5 - Връшам леко винта в обратна посока но толкова колкото оборотите да станат 900. И това е точната настройка на празен ход.

morrty
24-02-2012, 19:38
Последния пост определено го разбрах и още утре ще я регулирам.А последното ми питане е колко да е навито болчето за чуствителноста на изпарителя

kolev
25-02-2012, 10:07
OK. Прав си относно това, че от изпарителя няма да мога да вдигна оборотите на празен ход над зададените. Но това не пречи да постигна оптималната настройка.Разсъждавам по следния начин:

1 - Да допуснем, че имам автомобил с бензинов инжекцион и перфектно регулирана класическа АГУ, при който оборотите на празен ход са 900.
2 - Развивам винта за празния ход на изпарителя и така правя сместта по-богата.
3 - В резултат на по-богатата смес оборотите тръгват да падат и ECU-то отваря дросела докато те отново станат 900, защото такива са по задание. Но в тази ситуация ще имам преразход на газ защото сместта ще е излишно богата.
4 - Ако при т. 2 вместо да отвивам винта за празния ход започна да го завивам, ако съм имал богата смес, ECU - то ще компенсира по същия начин държейки оборотити на 900 докато сместта не стане прекалено бедна и както и да реагира ECU- то оборотите падат под зададените.
5 - Връшам леко винта в обратна посока но толкова колкото оборотите да станат 900. И това е точната настройка на празен ход.

само че в реалния свят това не можеш да го направиш. на празен ход ако искаш завърти винта от край-до край и ще видиш че реакция от двигателя ще последва чак след половин една и повече минути. освен това според мен сместа на празен ход трябва да е по-скоро богата. това от опит го казвам.
настройката на празен ход се извършва като се форсира автомобила. търси се рязка реакция от двигателя, бързо падане на оборотите до празен ход , но не и пропадане под определените обороти както и да не гасне двигателя на свободна по инерция.

robygas
26-02-2012, 22:30
само че в реалния свят това не можеш да го направиш. на празен ход ако искаш завърти винта от край-до край и ще видиш че реакция от двигателя ще последва чак след половин една и повече минути. освен това според мен сместа на празен ход трябва да е по-скоро богата. това от опит го казвам.
настройката на празен ход се извършва като се форсира автомобила. търси се рязка реакция от двигателя, бързо падане на оборотите до празен ход , но не и пропадане под определените обороти както и да не гасне двигателя на свободна по инерция.

:small_cry:

monie
29-02-2012, 14:27
:small_cry:
Питане към Roby :) .Вчера за да дам ток си махнал акумулатора ,после като си го вънах на газ,колата е много спъната,няма мощност .На бензин си е добре.Какво може да и е станало? и има ли оправия без диагностика?. Колата 147 с газаова Тарантини.

robygas
29-02-2012, 15:38
Няма оправия без диагностика.

D-I-V-A-K-A
02-03-2012, 00:50

Настройката по какъвто и да е начин колега се извърша посредством газов анализатор, а не на ухо и усет. Така колкото и да си играе човек никога не може да я настрой така както си трябва ;) Просто посредством анализатора се намалява дебита толкова малко, че и немска овчарка да е човек няма да го усети, но точно тази малка донастройка оказва голямо влияние във вървежа и разхода ;)

kolev
02-03-2012, 10:44
настройката колега аз я правя следейки сигнала на ламбда сондата. разбира се, не съм газаджия, но едно 90% от тях я правят на слух щото газанализатора се купува с пари :D
притежавайки обаче газанализатор, това не означава че те бива в настройването на агу щото все пак крайната цел е автомобила да върви добре, да няма странности и разхода да е в нормата :D
всеки е свободен да си троши главата по какъвто начин сам си избере ;)

ПП
схванах каква е работата. почнал си да се занимаваш с газови, имаш газанализатор и си предлагаш услугите. нищо ново под слънцето ;)

D-I-V-A-K-A
02-03-2012, 19:00
настройката колега аз я правя следейки сигнала на ламбда сондата. разбира се, не съм газаджия, но едно 90% от тях я правят на слух щото газанализатора се купува с пари :D
притежавайки обаче газанализатор, това не означава че те бива в настройването на агу щото все пак крайната цел е автомобила да върви добре, да няма странности и разхода да е в нормата :D
всеки е свободен да си троши главата по какъвто начин сам си избере ;)

ПП
схванах каква е работата. почнал си да се занимаваш с газови, имаш газанализатор и си предлагаш услугите. нищо ново под слънцето ;)

Еми не точно. Нито един на който му е правена настройката с анализатора не се е оплаквал. А всички идват, защото не са доволни от това как му я настройват на ухо. И пак казвам в дебита на газта има разлика която на ухо няма как да я хванеш а пък да не говорим, че ако дебита на въздуха е много голям можеш да си въртиш от край до край, а да има разлика през 2 оборота. Вече от там се вижда какви странности има по работата на двигателя или изпарителя ;) Поздрави!!!

Rado145QV
02-03-2012, 19:44
настроиката на око и слух си е наи добре:prescription:

MogaTa
06-03-2012, 18:29
факт, вече 3-та година саксото ми харчи газчицата между 6 и 8 смесено, а настроих тапите по усет :D градско обаче бирата е друга :)

mimouzunov
06-03-2012, 20:01
факт, вече 3-та година саксото ми харчи газчицата между 6 и 8 смесено, а настроих тапите по усет :D градско обаче бирата е друга :)

Днес пък отварях новия редуктор... Дори и да е врътката за налягането на минимум пак идваше в повече газта... Та отворих го и малко му резнах пружината :saint: последва настроика на око и на слух и сега :super:
Много съм доволен от резултата...
Все още търся оптималната позиция на холодатчика обаче :grin:

ecotronic
06-03-2012, 20:32
Все още търся оптималната позиция на холодатчика обаче :grin:

Колко градусова ти е сондата? И на мен ми предстои подобно занимание тези дни.

mimouzunov
07-03-2012, 08:30
Колко градусова ти е сондата? И на мен ми предстои подобно занимание тези дни.

А сега де... Бутилката ми е съвсем нормална, не е от кръглите за гумата не е от пурите (тънките)... Несъм се замислял за градуси и тн...
А за датчика колкото и да го въртя няма да стане на 100% защото механическия ход на стрелката е по-голям отколкото електрическия. Или иначе казано ако показанията на стрелката на датчика се изменят от 0-90 градуса празно пълно, електрически работи от 0-60 градуса примерно...

kolev
07-03-2012, 10:38
аз ти казах че датчика не движи в целия диапазон. то и затова първата и последната пътечки са толкова дълги. иначе закачи ли го за бензиномера.

ecotronic
07-03-2012, 10:49
А сега де... Бутилката ми е съвсем нормална, не е от кръглите за гумата не е от пурите (тънките)... Несъм се замислял за градуси и тн...
А за датчика колкото и да го въртя няма да стане на 100% защото механическия ход на стрелката е по-голям отколкото електрическия. Или иначе казано ако показанията на стрелката на датчика се изменят от 0-90 градуса празно пълно, електрически работи от 0-60 градуса примерно...

Ако рамото на поплавъка се движи в равнина успоредна на надлъжната ос на бутилката, ако удължиш рамото (чрез огъване или наставяне), ще направиш така, че ходът на стрелката да стане по-малък от 90 гр. Т.е. така можеш да съгласуваш хода на рамото с обхвата на електрическия датчик.

kolev
07-03-2012, 10:58
поплавъка не трябва да се бара. именно той прекратява пълненето при достигане на 80% от обема на бутилката.

ecotronic
07-03-2012, 11:01
поплавъка не трябва да се бара. именно той прекратява пълненето при достигане на 80% от обема на бутилката.

И да се удължи рамото точката на изключване на 80% винаги може да се настрои.

mimouzunov
07-03-2012, 17:00
аз ти казах че датчика не движи в целия диапазон. то и затова първата и последната пътечки са толкова дълги. иначе закачи ли го за бензиномера.

Да от седмица е закачено всичко (барабар и с нов редуктор съм)...
Има и вероятност да заработи датчика ,но просто трябва да мине време докато установя точно колко трябва да е завъртян защото е силно логоритмично всичко там :upsidedwnsmiley:

kolev
07-03-2012, 17:35
ми не си се похвалил :cheers:
иначе теорията за относителността знаеш ли я, така е и с тоя датчик :tooth: като го понагласиш, пак ще е по-добре отколкото с 4 светодиода на ключа или пък без хич.

mimouzunov
07-03-2012, 20:12
ми не си се похвалил :cheers:
иначе теорията за относителността знаеш ли я, така е и с тоя датчик :tooth: като го понагласиш, пак ще е по-добре отколкото с 4 светодиода на ключа или пък без хич.

Днеска сутринта наново го врътнах и сега мисля, че е доста добре... При показание 0-ла на стрелката (бензиновата) имам около 2 литра газ, а показание 1 (пълно) се получава при зареждане на около 20 литра~
Бутилчицата ми събира скромните 24 литра (30 е самата тя) Мога да си направя "резервата" малко повече, но за момента ще е така...
Голяма хурка е настроиката на тоя датчик :mrgreen: (особенно ако и тои е пипан)

Двигателист
03-04-2012, 00:46
Пък аз да попитам Роби за филтрите... За изпарената газ се предлагат хартиени и полиестерни елементи. Какво е предимството на полиестерния елемент пред хартиения?

robygas
03-04-2012, 08:56
Пък аз да попитам Роби за филтрите... За изпарената газ се предлагат хартиени и полиестерни елементи. Какво е предимството на полиестерния елемент пред хартиения?

Все тая е. Купувай си еднократни хартиени -евтини и ги сменявай по-често.

someone
28-05-2012, 01:29
Гледам, че темата е по западнала ...

Не ми прехвърля от газ на бензин при свършване на газта. Това настройва ли се или "такъв е модела"?

С италиански ГИ съм.

didod
28-05-2012, 09:23
Пък аз да се пофаля - пак движа на газ. След година и половина прекъсване. :) Сега остава да реша проблем с някоя от газовите дюзи и всичко ще е супер.

robygas
28-05-2012, 12:52
Гледам, че темата е по западнала ...

Не ми прехвърля от газ на бензин при свършване на газта. Това настройва ли се или "такъв е модела"?

С италиански ГИ съм.

Обикновено се задава от софтуера, но само ако работи въпросният датчик. Иначе се изключва-пак софтуерно.

Пък аз да се пофаля - пак движа на газ. След година и половина прекъсване. :) Сега остава да реша проблем с някоя от газовите дюзи и всичко ще е супер.

Стига бре!
Какво пък толкова и прави на тая уредба?

Ето ти заводските данни дето си говорихме:
Alfa 164 2.0TS 106Kw 94-97г.
CO - 0.50%
CO2 - 14.5%
HC - 100p.p.m.
O2 - 0.50%

Това последното с кислорода е при перфектната изпускателна система.

didod
28-05-2012, 13:06
Там е въпросът, че нищо не съм ремонтирал. Тя още 2010 декември спря да работи... Просто си карах на бензин. :) И правих изследвания с кой бензин е по-евтино.

someone
29-05-2012, 23:25
http://img809.imageshack.us/img809/9793/p1950236.jpg
http://img526.imageshack.us/img526/410/p1950231.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/2678/p1950232.jpg
http://img201.imageshack.us/img201/3739/p1950228.jpg

Поразрових и едното е Tomasetto, А другото Autronic Mistral 2.

toki4a
17-06-2012, 00:25
Сега е момента да честитим новата придобивка на колегата,alfatras:))
начи набора твърдо казваше аз и газова уредба !. никогааа!, но му писна да кара на бензин и сложи правилното гориво:cheers:
утре ще разбера дали вече се движи!, ако с газаджията не се е случило нещо:prescription:..вече!:BIGsmile:
да му пожелаем добре дошъл Насе:))

BillyBoy`
17-06-2012, 09:56
Мммм да му пожелаем колко да му пожелаем:)те такива дет приказват слагат пък после си мълчат:)Безавариини.:)

alfatras
17-06-2012, 10:24
Сега е момента да честитим новата придобивка на колегата,alfatras:))
начи набора твърдо казваше аз и газова уредба !. никогааа!, но му писна да кара на бензин и сложи правилното гориво:cheers:
утре ще разбера дали вече се движи!, ако с газаджията не се е случило нещо:prescription:..вече!:BIGsmile:
да му пожелаем добре дошъл Насе:))
:shutup::shutup::goodnight:Наздраве-аз мисля да се напия от радост за да забравя:priest:
П.С-Газаджията е все още жив-ама няма да е за дълго:death:

stelt
17-06-2012, 10:52
Сега като му хареса, ако вчера си е сложил газ на 1.7 , другия месец може и на кучката.

alfatras
18-06-2012, 00:15
Сега като му хареса, ако вчера си е сложил газ на 1.7 , другия месец може и на кучката.:crazy:

trustworthy
18-06-2012, 01:28
Другарки и другари, само да вметна последната тенденция в разработките на корабните двигатели: би-фюъл, демек - тежко гориво + газ. Да поздравим колегата за напредничавото мислене :cheers:

CrazyElement
18-06-2012, 15:41
Така така , то и аз виках никога ГАЗ!! , ама как да зареждаш 2.70 бензин , като газта ти е 1.20... + това винаги можеш да преминеш на бензин и да режиш колата като преди :)

Alfa User
19-06-2012, 01:11
Ще вземете и мене да придумате накрая ... да му се не види :wallbash:

kolev
19-06-2012, 10:54
аха, чудете се още :D
после ще питате
-да спра ли бензиновата помпа
и
-мога ли да паля директно на газ
:Tease:

Jivko7777
19-06-2012, 18:06
аз не мога да разбера как има хора на бензин все още, да ходите по гонки да, но да си вършиш работата с нея и да е на бензин нещо не ме кефи това :)

toki4a
19-06-2012, 23:58
аз не мога да разбера как има хора на бензин все още, да ходите по гонки да, но да си вършиш работата с нея и да е на бензин нещо не ме кефи това :)

ето с кой ще си пия ракията:yes:

Jivko7777
20-06-2012, 00:56
ето с кой ще си пия ракията:yes:

остай се базикат се как може на бмв 545 V8 газ да се сложело и му казах момченцеее

при 20/100 ми е 24лв

на една кола 1,6 на бензин 10/100 му е 25лв... да не ви смятам 1,8 и нагоре :-D

Отделно няма какво да сравняваме 4,4 V8 330ps с 1,6 90 коня :tooth:

повече няма какво да си говорим и млъкнаха :coolio:

robygas
20-06-2012, 23:49
Еееееее, големи спамери се извъдихте.
Тук само честитки нямаше, ама Тодор не се здържа и се почна.

---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:45 ----------

остай се базикат се как може на бмв 545 V8 газ да се сложело и му казах момченцеее

при 20/100 ми е 24лв

на една кола 1,6 на бензин 10/100 му е 25лв... да не ви смятам 1,8 и нагоре :-D

Отделно няма какво да сравняваме 4,4 V8 330ps с 1,6 90 коня :tooth:

повече няма какво да си говорим и млъкнаха :coolio:

Нещата с горивата се промениха отдавна в световен мащаб и е доста тесногръдо да се заявява: -Аз никога това или онова... или как може такава кола...

toki4a
21-06-2012, 00:29
Еееееее, големи спамери се извъдихте.
Тук само честитки нямаше, ама Тодор не се здържа и се почна.

---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:45 ----------

Нещата с горивата се промениха отдавна в световен мащаб и е доста тесногръдо да се заявява: -Аз никога това или онова... или как може такава кола...

кой споменава името Господне:mrgreen:

как може да се сложи Газ! на 20 годишна кола!
Нацисти!!!!:big_whoops:

---------- Post added at 21:29 ---------- Previous post was at 21:27 ----------

теези дни чакам да дойде и 159 ката ,каде да и сложа Газова!:BIGsmile:

robygas
21-06-2012, 00:31
теези дни чакам да дойде и 159 ката ,каде да и сложа Газова!:BIGsmile:

При мен!:chair:

toki4a
21-06-2012, 00:45
При мен!:chair:
:-D естественно;)

mimouzunov
24-07-2012, 13:51
Газовите ми дюзи не затварят добре... Минал съм с тях над 80000 като са обслужвани само веднъж...
Как и да е.. Чудя се дали разхода на гориво се влияе съществено от този пропуск на газ?!
(другото негативно е ,че като преседи малко колата после пали трудно защото е задавена от газта която си отива в колектора)

ecotronic
24-07-2012, 17:44
Да се вдига, да се вдига...........с колко да се вдига?:dunno:
Само с 1 % да ти се увеличи разходът заради кофти дюзи, за 80К пробег това са към 100 л газ преразход.
Демек - цената на една нова рейка.
Така че - вземай мерки.

didod
24-07-2012, 18:18
За разхода не знам, ама ако и при работа обогатяват, ще ти 'бягат' настройките на мотроника.

mimouzunov
24-07-2012, 20:22
Да се вдига, да се вдига...........с колко да се вдига?:dunno:
Само с 1 % да ти се увеличи разходът заради кофти дюзи, за 80К пробег това са към 100 л газ преразход.
Демек - цената на една нова рейка.
Така че - вземай мерки.

Е то сравнително от скоро е проблема... Днес ги отворих дюзите и ще се види дали съм направил нещо :dunno:
Ще пиша като покарам малко...

robygas
24-07-2012, 20:59
Всички се борят да направят "бързи" дюзи. Това означава да направят максимално-малко времето за отваряне - затваряне и съответно да прецизират оптимално впръскването и сместа.

На база казаното, дали има значение, че някоя дюза не затваря?:roll2:

mimouzunov
24-07-2012, 21:57
Всички се борят да направят "бързи" дюзи. Това означава да направят максимално-малко времето за отваряне - затваряне и съответно да прецизират оптимално впръскването и сместа.

На база казаното, дали има значение, че някоя дюза не затваря?:roll2:

На около 40000 пробег едната ми дюза го направи това като проблем.. Отворих я, и внимателно напаснах чрез мноого финно изпилване двата метала които реално деистват като клапан... Сега след още 40000+ другите 3 дюзи са малко по-зле от тая която съм пипал преди... Прочистих сега всичките 4 и пак чрез супер внимателно и прецизно изпилване ги напаснах...
Надувах ги с крачна помпа като потапях изхода на всяка в чаша с вода и теч поне в момента няма... Ще покарам малко и ще се види какво съм направил...
И пак се чудя колко ли ми е вдигнала разхода!? Маи ще се окаже повече отколкото съм предполагал... Ще мине време и ще се разбере :dunno:

robygas
24-07-2012, 22:32
Хубаво си направил.
МисълТъТ ми беше, че няма начин да не оказва влияние на разхода.

mordohy
24-07-2012, 23:33
Хубаво си направил.
МисълТъТ ми беше, че няма начин да не оказва влияние на разхода.
Утре ще те навестя по някое време!
Смених мембраните и гумичките на клапаните на изпарителя и го регулирах задоволително, тоест пали и не гори 15 на сто!:rotfl:
Козата си сака пръч!

ecotronic
25-07-2012, 11:41
На около 40000 пробег едната ми дюза го направи това като проблем.. Отворих я, и внимателно напаснах чрез мноого финно изпилване двата метала които реално деистват като клапан... Сега след още 40000+ другите 3 дюзи са малко по-зле от тая която съм пипал преди... Прочистих сега всичките 4 и пак чрез супер внимателно и прецизно изпилване ги напаснах...
Надувах ги с крачна помпа като потапях изхода на всяка в чаша с вода и теч поне в момента няма... Ще покарам малко и ще се види какво съм направил...
И пак се чудя колко ли ми е вдигнала разхода!? Маи ще се окаже повече отколкото съм предполагал... Ще мине време и ще се разбере :dunno:

Това, че си напаснал повърхностите за да затварят хубаво е добре. Но сега е важно и колко отварят, когато намотките са под напрежение. Това също влияе на разхода и на работата на двигателя.
Изобщо след всякакви интервенции по дюзите е добре да се проверят и регулират на стенд.

mimouzunov
25-07-2012, 12:19
Това, че си напаснал повърхностите за да затварят хубаво е добре. Но сега е важно и колко отварят, когато намотките са под напрежение. Това също влияе на разхода и на работата на двигателя.
Изобщо след всякакви интервенции по дюзите е добре да се проверят и регулират на стенд.

Това е и така и не... Зависи какви са дюзите!
При мен хода на буталцето вътре е ограничен и в двете му посоки. С пиленето и препасването отклонението от заводските писания е на практика пренебрежимо малко.Сутрина запали пак с една идея повече въртене на стартера... Махнах ги пак и ги разглобих, старателно ги огледах и видях реално кое ме бъзика...
Почвам да се оглеждам за някакви нови/втора ръка инжектори...
Снимката се е смалила незнам защо, но има пукнатина...

ecotronic
25-07-2012, 12:39
Разглеждай дюзите като консуматив на газовата уредба с живот около 100k. На твое място бих се ориентирал към нови дюзи, защото дюзи втора употреба вече си имаш и виждаш какви са проблемите с тях. Инвестицията в нови дюзи не е толкова голяма и винаги е оправдана.

mimouzunov
25-07-2012, 12:45
:-? Сега звъннах на човека от които купих системата... Има такива дюзи ама цената за една е точно 90лв... Баш сега преди морета и тн не ми се дават хич пари за дюзи. Мисля си за варианта да взема някакви 2-ра ръка които може да се ремонтират, и съответно ще заработят с моята електроника... :prison:

ecotronic
25-07-2012, 12:59
:-? Сега звъннах на човека от които купих системата... Има такива дюзи ама цената за една е точно 90лв... Баш сега преди морета и тн не ми се дават хич пари за дюзи. Мисля си за варианта да взема някакви 2-ра ръка които може да се ремонтират, и съответно ще заработят с моята електроника... :prison:

Тия са някакви златни дюзи бре!

Мойта рейка е такава (http://www.fobosgas.com/productv/247/inzhektorna-reyka-rail-apache.html) и и дават гаранция 100К.

mimouzunov
25-07-2012, 19:45
Тия са някакви златни дюзи бре!

Мойта рейка е такава (http://www.fobosgas.com/productv/247/inzhektorna-reyka-rail-apache.html) и и дават гаранция 100К.

Дано утре остане време да се мъча с новите дюзи... Преди време когато ми замина сондата намерих от познат нова за добри пари, сега се повтори същото но с дюзите... Незнам колко са читави но ще се види след време! Като показания са същите като съществуващите 1.6мс за отваряне 3 ома и тн.
(Дюзите са в кутиика не ползвани, остават ми за подаряване щуцерите които се навиват в колектора и онова разклонение за газта... Утре ще снимам)

mimouzunov
26-07-2012, 11:21
Почва заигравката с разни разпробивания и гласене за жаковете (различни са) :magic:

robygas
26-07-2012, 13:35
Така го каза като, че е работа за 2 дни. :cheers:

mimouzunov
26-07-2012, 17:17
Така го каза като, че е работа за 2 дни. :cheers:

Монтирани са!!! На първо четене са доста по-тихи от старите (обяснимо е) Но нещо с регулирането не ми хареса. Наложи се да дигна налягането от редуктора за да се стабилизира празния ход.. В момента е почти както си трябва, ще покарам и ще пиша пак...

robygas
26-07-2012, 21:13
Новите ти дюзи явно са с по-малък ход, затова вдигаш налягането. Иначе, това май се прави през софтуера :unsure:

mimouzunov
26-07-2012, 21:34
Новите ти дюзи явно са с по-малък ход, затова вдигаш налягането. Иначе, това май се прави през софтуера :unsure:

Все пак съм с руска електроника... Ще я снимам и нея!
До жаковете на въпросната електроника има 2 тримера, с единия се регулира широчината на импулса към газовите дюзи до към 3000 оборота а с другия над тия обороти. С две думи може и софтуерно и хардуерно да се бъзика колко време да са отворени газовите дюзи.
Ако се вържа с компютър към газовия такъв може да забраня ръчната настроика (с тримерите)...
В момента колата върви чудесно но има леки колебания на празен ход... Ще я пипна след някои друг ден наново... Колко трябва да е налягането след редуктора впрочем ( 0.8-1 бар/атмосвера)!?

robygas
26-07-2012, 22:28
Toва се опитах да ти обясня. Няма стандартно налягане. Всичко зависи от дюзите. Има такива които работят на 1.4, има на 1.2, на 1, и.т.н до 0.5.
Отделно има значение и какъв е хода им.
Примерно - стандартна дюза Valtek е с ход 0.45мм. и работи при налягане 0.85 bar., но има коли на които същата дюза се корегира с растояние 0.55мм. и налягане 0.6 bar.

Обикновено стандартното налягане е 0.8 до 1 bar.
Като вдигаш налягането - автоматично намаляват времената.

mimouzunov
27-07-2012, 08:53
Toва се опитах да ти обясня. Няма стандартно налягане. Всичко зависи от дюзите. Има такива които работят на 1.4, има на 1.2, на 1, и.т.н до 0.5.
Примерно - стандартна дюза Valtek е с ход 0.45мм. и работи при налягане 0.85 bar., но има коли на които същата дюза се корегира с растояние 0.55мм. и налягане 0.6 bar.

След като смених дюзите едвам крепеше празен ход (работи няколко секунди и гасне). Трудно се и форсира! Дигнах от електрониката времето и имаше подобрение, обаче небеше наред... Затова врътнах "кранчето" и всичко си доиде (форсаж вървене)
Остава леко заиграване с празния ход! Ту държи обороти ту почнат да играят леко... Днеска продължавам с ровенето...

NightRider
30-07-2012, 14:59
След като смених дюзите едвам крепеше празен ход (работи няколко секунди и гасне). Трудно се и форсира! Дигнах от електрониката времето и имаше подобрение, обаче небеше наред... Затова врътнах "кранчето" и всичко си доиде (форсаж вървене)
Остава леко заиграване с празния ход! Ту държи обороти ту почнат да играят леко... Днеска продължавам с ровенето...Я така както се заиграваш виж дали не си качил грешки на бензин, че хептем ще се оиграеш

mimouzunov
03-08-2012, 15:31
Я така както се заиграваш виж дали не си качил грешки на бензин, че хептем ще се оиграеш

Личи си ,че не си наясно с електрониката на 8 клапановия двигател с електроника от 92-ра... :grin:

robygas
03-08-2012, 18:23
Личи си ,че не си наясно с електрониката на 8 клапановия двигател с електроника от 92-ра... :grin:

То па една "електроника"...-сметало.:oops:

zihni
07-08-2012, 11:03
123

mimouzunov
07-08-2012, 14:38
То па една "електроника"...-сметало.:oops:

Имах предвит нещо подобно, а именно че доколкото знам моята електроника не помни грешки! Може да покаже само текуща грешка.

VFTI
07-08-2012, 18:17
Имах предвит нещо подобно, а именно че доколкото знам моята електроника не помни грешки! Може да покаже само текуща грешка.

А не не...помни ама може да запомни само грешка на дебитомера и ламбдата... И две съм ги имал запомнени едно време и мисля, че то няма какво друго да помни тая лада :crazy::crazy:

didod
07-08-2012, 20:24
Помни всичко, обаче след 20 успешни (без наличие на проблема) давания на контакт трие.

mimouzunov
07-08-2012, 21:44
Помни всичко, обаче след 20 успешни (без наличие на проблема) давания на контакт трие.

Преди време бабата я закачахме на компютър и правихме опити и това ми остана в главата! Излизаха само текущи грешки, но такива от преди не... Аз имам и някакви допълнителни екстри против кражба които "бъзикат" компютъра и може и това да прави нещо...

didod
08-08-2012, 13:48
Е ако се гаси захранването, няма как да помни и толкова. :)

svetlastf
08-08-2012, 15:49

Да питам и аз...
Отдавна не съм чоплил газовата. Колко трябва да е налягането на моята ГИ Бигас? Мисля , че ми беше казал 1,2 но може и да греша..

robygas
14-08-2012, 19:47
Да питам и аз...
Отдавна не съм чоплил газовата. Колко трябва да е налягането на моята ГИ Бигас? Мисля , че ми беше казал 1,2 но може и да греша..

За твойта кола около 1.3....1.35.

svetlastf
14-08-2012, 20:53
За твойта кола около 1.3....1.35.

Hineca
20-08-2012, 19:58
някои можели да ми намери диод PJ84 ?

svetlastf
31-08-2012, 14:11
Българинът масово минава на газ. (http://news.data.bg/2/bulgaria/375714/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d 1%8a%d1%82_%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%be_%d 0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d 0%b3%d0%b0%d0%b7)

Ако може въобще да се вярва на datata...

robygas
31-08-2012, 22:02
Скоро се надявам да газифицираме и дизелите. Не, че и сега не се прави, но искам истински ГИ за дизел да го тествам. До края на септември ще има и конкретни резултати. Кофтито е, че е метан-дизел /което не ме кефи заради бутилките/ ама резултатите са впечатляващи. :shocked:
Май ще си купя печка ..някое 2.4 JTD :jumping:

Георги Живков
31-08-2012, 23:06
До колкото знам, при рейсовете , горят едновременно метан и дизел.
Ако е така и при автомобилите, какво е съотношението метан-дизел?

robygas
31-08-2012, 23:31
80% метан-20% дизел.

NightRider
01-09-2012, 21:19
80% метан-20% дизел.
И вървят много добре, но все още са скъпи

Георги Живков
02-09-2012, 20:48
Значи ако харчи 10л/100км. нафта=26.5лв , на метан ще харчи 8кг. метан и 2л нафта(8кг.х1.8лв)+(2л.х2.65лв)=19.7лв по груби сметки

NightRider
02-09-2012, 21:40
Значи ако харчи 10л/100км. нафта=26.5лв , на метан ще харчи 8кг. метан и 2л нафта(8кг.х1.8лв)+(2л.х2.65лв)=19.7лв по груби сметки
Грешка май - 1кг метан е около 3 литра газ. Значи сметката е друга. Или бъркам?

robygas
02-09-2012, 22:23
Махни едни 10-12 лв. още и ще си на прав път.

Грешка май - 1кг метан е около 3 литра газ. Значи сметката е друга. Или бъркам?

Почти:

CNG (Compressed Natural Gas) метан октаново число 130

1 м³ метан = 4 литра метан = 0,71 кг метан
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,4 м³ метан
1 литър метан = 0,25 м³ метан = 0,178 кг метан

приблизително съотношение между разход метан/ бензин
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,750 литра бензин

---------- Post added at 22:23 ---------- Previous post was at 22:19 ----------

И вървят много добре, но все още са скъпи

Оскъпяването идва /като при всички метанови уредби/ от стойноста на бутилките. Като гледам иначе цената на ГИ-дизел не се различава от високия клас пропан-бутанови уредби.

NightRider
02-09-2012, 22:28
Махни едни 10-12 лв. още и ще си на прав път.

Почти:

CNG (Compressed Natural Gas) метан октаново число 130

1 м³ метан = 4 литра метан = 0,71 кг метан
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,4 м³ метан
1 литър метан = 0,25 м³ метан = 0,178 кг метан

приблизително съотношение между разход метан/ бензин
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,750 литра бензин

---------- Post added at 22:23 ---------- Previous post was at 22:19 ----------

Оскъпяването идва /като при всички метанови уредби/ от стойноста на бутилките. Като гледам иначе цената на ГИ-дизел не се различава от високия клас пропан-бутанови уредби.
Слага се и нов комп, който да подава само нафта за цикъла на палене, а след това впръсква газта. Нещо такова ми обясниха, защото сега монтират само на машини, автобуси и камиони, движещи се само в Бг. поради липса на метан станции в Европа, или не така нагъсто, както е у нас.
Би ли дал малко инфо какво ще ми струва за дизеларка и малко повече подробности?

flipz
04-09-2012, 14:19
Само да поясня ,щото днес ми задаваха този въпрос 5 пъти: Природната газ се добива от земните недра и е Метан, това което ни спряха ,- това няма нищо общо с Пропан -Бутана, който се добива при преработката на нефта и е остатъчен продукт. Така ,че едното няма общо с другото . Пропан -бутан ще има!!!

Пропан Буртан LPG може да се добива и след преработка на метан ! В Лукойл е от нефтените остатъци.

NightRider
04-09-2012, 15:19
Пропан Буртан LPG може да се добива и след преработка на метан ! В Лукойл е от нефтените остатъци.
Пропан-бутанът си е един отпадъчен продукт

deznam
17-09-2012, 15:07
Купих си кит FOBOS 1 който съм решил сам да си монтирам понеже надвиших бюджета, но искам да се консултирам с вас преди да го сложа какъв размер дюзи(щуцери) ще ми трябват , автомобилът е Alfa Romeo 156 1,6 Twin Spark 120к.с. с метални колектори. Намерих в интернет една таблица но незнам дали разбирам правилно. 2,2 или .. повече ми трябва?

Благодаря предварително на всеки който може да помогне!

Ето я и таблицата:
Видове Дюзи (http://prikachi.com/images.php?images/529/5275529Q.jpg)
:gas:

Колекторите ще трябва да ги сваля предполагам.. :D ,че тия стружки..

:wc:

robygas
17-09-2012, 20:48
Почни от 1.8мм. Размера на дюзите зависи от налягането на редуктора и ако тези са ти малки може да ги разпробиеш. Зависи и от рейката, но предполагам, че таблицата е за твойта рейка.

Ако ти прави впечатление, най-отгоре е написано за каква рейка става въпрос.

flipz
20-09-2012, 21:31
Моят проблем този път е гневен .. вдигнаха бензина, после газта 3 пъти.
Намалиха го с 5 ст. газта така си остана .. а би трябвало поне с 7ст да падне.
Петрола падна, цената на долара падна ... всичко пада само цените замразени.
Логиката е никаква .. при 125 долара на барел бензина беше 2.77лв сега при 114долара беше пак 2.77лв .. а долара е с по- ниска цена т.е. съпоставимо с предният период при 125долара долара и сега 114долара и по ниска цена на долара е 104долара на барел.

После заради цените на петрола бил скъп бензина и дизела.
Справка графики и курсове в дир.бг

dimitar_vd62
21-09-2012, 10:17
Преди много години имах газово на жигулата, бутилката побираше 60-63 л. газ.С нея минавах 500-550 км градско.Карах я като такси тогава.По едно време имаше криза за газ, после за около две седмици пуснаха газ за износ.Със същото количество газ, минавах 700 - 730км градско.Изобщо не можеше да се разбере че караш газ.Точно така вървеше и когато ми донесоха газовото от Белгия с почти пълна бутилка и виках - ей хората не били прости като карат газ.Тука се продава битова газ пропан бутан.Разликата с автомобилната е че последната е по пречистена от серни примеси и графит, също и съотношението пропан - бутан е друго, и накрая има зимна и лятна газ, също с различни съотношения на пропана и бутана.По онова време жена ми беше технолог във ВАМО, правеха и Перкинс на газ.Само че с друга глава и делко от Лада.Монтираха им някакви американски газови уредби с газов карбуратор, не плочки не щуцери а фабричен карбуратор.Обаче не можеха да развият необходимата мощност.Обаждат се във фирмата производител,идва специалист, прави анализ на газта и им казва да си заредят автомобилна газ.Пращат кола с два пършинга до Нефтохима/тогава/ и всичко стана ОК.Сещайте се как ще ви вървят колите и колко по малко проблеми ще имате ако карате каквото трябва.Вярно че стандарта ни е нисък а бензина скъп, обаче предпочитам да си спестя някои проблеми.

ivopetrov_1982
02-10-2012, 11:24
роби,ще ти идвам скоро на гости че тая взе да ме побърква пак и вече не знам кво да я правя!

robygas
02-10-2012, 20:38
роби,ще ти идвам скоро на гости че тая взе да ме побърква пак и вече не знам кво да я правя!

Измисли и цена.:crazy::crazy::crazy:

Tedo
02-10-2012, 20:57
Измисли и цена.:crazy::crazy::crazy:

Aз му давах 1500 ама не я даде

ivopetrov_1982
02-10-2012, 21:32
Aз му давах 1500 ама не я дадеоооо тедо казах ти че само за снимка ще ти я дам за тези пари!:Tease:цената и е 2800!ако щете:tongue::static:мани майтапа но трябва да дойда за нови настройки!

robygas
02-10-2012, 22:48
Хубаво де.
Ела когато искаш.

Тедо се вентилира май ...вече:static:

ivopetrov_1982
03-10-2012, 18:50
Хубаво де.
Ела когато искаш.

Тедо се вентилира май ...вече:static:
но защо не я показва?може да е изненада!:clapping:

nikolchoni
04-10-2012, 16:32
Колеги, искам да сменя филтъра на изпарителя, ама т'ва чудо или превърта или незнам. Въртя 5 мин. с шестограма и неще да излезне. Ко да праа? Уредбата е ГИ Ловато.

Tedo
04-10-2012, 18:06
Сигурен ли си че има филтър на изпарителя и дали развиваш него
Имаш ли снимка

ivopetrov_1982
04-10-2012, 18:32
Имаш ли снимкаможе и да е някаква манивела!:smoke:

nikolchoni
04-10-2012, 19:31
Имаш ли снимка

Да, сигурен съм!

robygas
09-10-2012, 21:00
Спите ли бре?:gruebel:

Тия кошници свършиха ли им проблемите, или си карате на евтинко гориво и пренебрегвате дребните несгоди:yes:

raiders
10-10-2012, 17:07
Проблеми има, ама ми писна да се оплаквам!

robygas
10-10-2012, 19:28
Проблеми има, ама ми писна да се оплаквам!

Ти пък от какво се оплакваш?:bash:

D22DJ
10-10-2012, 23:49
Роби аз пак ще идвам на гости при тебе :biker:

Много странно почна, докато не загрее на 90С, да пропадат оборотите когато реди скоростите на горе. Това от последният път когато идвах при тебе/тя нали тогава беше "разбъзикана" :)/. Вече всичко е екстра на бензин, ама това сутрин много дразни като прехвърли на газ, все едно се опитва да угасне, даже 1-ва към 2-ра припуква по няколко пъти от време на време.:gruebel: Това защо ставаше бедна или богата смес?

robygas
11-10-2012, 08:36
Eла когато решиш. Лошото е, че идваш все на загрята кола.

D22DJ
11-10-2012, 11:31
Другата седмица ще звънна и ще измислим нещо.

Поздрави

Doomguy
13-10-2012, 22:06
Да попитам, с каква цел се слага cut-off при 3000 оборота? Газта ми е на привършване и установих, че имам прекъсвач при тези обороти. ГИ е Landi.

пп. Явно е някаква защита на газовата, като налях газ се оправи.

mimouzunov
14-10-2012, 20:19
Да попитам, с каква цел се слага cut-off при 3000 оборота? Газта ми е на привършване и установих, че имам прекъсвач при тези обороти. ГИ е Landi.

пп. Явно е някаква защита на газовата, като налях газ се оправи.

Ми може просто защото няма вече газ да не може да се изфорсира до повече :neko:

А аз съм предоволен!! За 650 километра пробег вчера и днес разход на газ точно 7,3/100 при скорост около 100км/ч!

nicks1
14-10-2012, 22:21
Въпрос към Роби. На БРЦ изпарителя дали подлежи на почисване и смяна на мембрани или нов?

robygas
14-10-2012, 23:06
Въпрос към Роби. На БРЦ изпарителя дали подлежи на почисване и смяна на мембрани или нов?

Шанса да заработи след ремонта е 50%. и то само ако е от големите модели. Примерно- АТ-90.

Gena7a_Turb0
15-10-2012, 11:59
Ако може и аз да споделя моя проблем :)
Купих колата преди около седмица, а именно 155 8 клапана 1.7 мотора !
Проблеми ми е там, че колата гърми в колекторите като е на по-висока скорост 3,4 и 5-та не казвам, че само тогава го прави, но също и на ниски обороти под 2000 понякога като карам и по някакво нагорнище пак гръмва добре че има хубави кихалки :)
Друг проблем е, че понякога има мирис на газ вътре в купето ?
Тези дни ще ида да я огледат от къде са проблемите ми, но вие какво бихте предположили ?
Колата е супер, радва ме много все пак ми е и първата лична Алфа ! :love:
Мм..поръчах и ластик или поне онези майстори така ми казаха, че се казва, защото моя е много хлабав и може от там да смуче въздух !

kendo
15-10-2012, 17:37
А аз съм предоволен!! За 650 километра пробег вчера и днес разход на газ точно 7,3/100 при скорост около 100км/ч![/QUOTE]
Благородно ти завиждам.Аз отидох на 12/100,а и не иска да бяга.Вчера се затапи на 4000 об. и неще да набере нагоре.Всички филтри са сменени преди около 300км,щото то фактически аз по Бардолинито няма какво да друго да пипам.Утре ще я водя на лекар.

ecotronic
15-10-2012, 21:08
Ако може и аз да споделя моя проблем :)
Купих колата преди около седмица, а именно 155 8 клапана 1.7 мотора !
Проблеми ми е там, че колата гърми в колекторите като е на по-висока скорост 3,4 и 5-та не казвам, че само тогава го прави, но също и на ниски обороти под 2000 понякога като карам и по някакво нагорнище пак гръмва добре че има хубави кихалки :)
Друг проблем е, че понякога има мирис на газ вътре в купето ?
Тези дни ще ида да я огледат от къде са проблемите ми, но вие какво бихте предположили ?
Колата е супер, радва ме много все пак ми е и първата лична Алфа ! :love:
Мм..поръчах и ластик или поне онези майстори така ми казаха, че се казва, защото моя е много хлабав и може от там да смуче въздух !

Гърмежите се получават най-често заради:

1 - бедна смес
2 - богата смес
3 - калпави свещи или кабели
4 - сдухани клапани

След като си оправиш гумите на кихалките, ако продължава да гърми и мирише на газ, следващото вероятно е богата смес. Добре е да се обърне внимание на изпарителя (настройка или смяна на гумички)
Ако и това не помогне, по-вероятно се касае за 3 отколкото за 4.

Gena7a_Turb0
15-10-2012, 23:43
Добре колега, благодаря ти за предположенията :)
Утре като стана ще ида да си взема гумичката за клапата и надявам се да няма повече гърмежи и мирис на газ, а ако продължават ще ида на газов анализатор и последваща настройка !
Ще пиша резултати ;)

Приятна вечер от мен :)

Gena7a_Turb0
16-10-2012, 12:57
Добър ден колеги !
Преди малко купих уплътнителния пръстен за газовата на цена два лева.
Започнах малко по, малко разглобяването за да си го монтирам сам, защото не изглежда трудно :)
Махнах газовата плочка и какво да видя.. :-| тази клапа на дебитомера: http://www.youtube.com/watch?v=2yiq-w0yGQ8 я няма, парчето от нея е вътре в дебитомера..
Добре че след дебитомера има клапа поставена когато е слагана газовата, защото можеше да има разни мизерии. Но и там така мръсно, омазано с масло това предполагам, че е от картерната вентилация?
Стихнах до тук !
Та това ли е причината, че двигателя ми забива, изведнъж се изстрелва, прекъсва, гасне, когато е на бензин поради счупената клапа?
По принцип знам, че е от инжектори в смисъл за чистене са..но сега да отчита големи стойности за навлязъл въздух в двигателя и от там да забива?

ecotronic
16-10-2012, 13:47
Проблемите на бензин със сигурност се дължат и на счупената клапа. Не е ясно дали има и друго, но това ще разбереш като оправиш дебитомера.
Практически сега при това състояние вероятно ECU - то се лъже, че му постъпва малко въздух, защото като я няма клапата, няма какво да завърти оста на потенциометъра, че да се регистрира някакво количество въздух. Освен ако при счупването тази ос не е блокирала в отворено положение.

BillyBoy`
16-10-2012, 17:29
Това на втората снимка газовата плочка ли е?Тази мръсотия е от газта.Почисти хубаво,и както ти каза оправи дебитомера.

robygas
16-10-2012, 20:26
Все тая кое какво е в тази салата......
Чудно е, че изобщо нещо работи по тази кола.

Gena7a_Turb0
16-10-2012, 23:12
Не колата работи много добре на газ, пали, върви и в момента засичам колко гори.. :)
Просто преди зимата искам да се подсигуря, както и искам да си пали на бензин и да прехвърля на газ след това.Това и сега става, но само когато позагрее!
Иначе до колегата BillyBoy` това не е точно плочката..но всичко е така.Утре ще изчистя хубаво ще сложа новия ластик и ще покарам така за да видим дали ще иска газов анализатор, защото ако гърми отново пак ще стане така с клапата на дебитомера !!!

Благодаря за отзивите на всички, приятна вечер от мен Евгени :)

robygas
17-10-2012, 08:26
За да стигнат дотук нещата, това не са били обикновени детонации а системно каране с взривове. Няма как да не е бедна сместа при положение, че дебитомера на практика е само за да държи газовата плочка. Въпросният дебитомер управлява изцяло нормалната работа не само на бензин а и регулира въздушния поток в различните режими при работа на газ.
Детонациите се получават най-вече от проблеми в запалването, но могат да бъдат и от бедна смес при пропуски в системата. Това имах предвид в горния пост.
Аз бих свалил гофрирания маркуч, дебитомера и кутията на филтъра и бих огледал и въстановил всички поражения. Почти е сигурно, че кутията е сцепена под въздушния филтър което също е от значение.
Когато всичко е въстановено и притегнато, не е лошо да се отиде на диагностика на запалване и газоанализ за да се видят реално нещата, както и да се регулира новия дебитомер.

НО...щом така те кефи колата може и така да си я караш.

Gena7a_Turb0
17-10-2012, 10:28
Наистина кутията бе сцепена под филтъра !
Значи трябва да си намеря дебитомер, а кутията е оправена вече и всичко съм свалил чак до дроселовата клапа !
Сега ще ги огледам и ще ги почистя, както и ще видя за дебитомер в продава :)

Благодаря ти robygas ;)

Колата ми харесва, но не и като гърми в колекторите !

А има ли някаква разлика в дебитомерите на 1.7, 1.8, 2.0 ?

robygas
17-10-2012, 11:06
А има ли някаква разлика в дебитомерите на 1.7, 1.8, 2.0 ?

Eднакви са.

alfonso 155
18-10-2012, 20:56
Наскоро имах същият проблем като колегата.Миришеше на газ яко но смених гумения пръстен на кихалката и всичко заспа.Относно механичния дебитомер,аз мисля,че не играе никаква роля при обикновена газ.Другият вариант е гумените ''O''пръстени на смукателния колектор да са напукани или някой от тях леко да се е извадил и от там да смуче въздух ако щеш каквото искаш сменяй винаги ще гърми.От личен опит със същият мотор съм : Th_up: Пиши като откриеш проблема.

Gena7a_Turb0
18-10-2012, 23:13
Колега аз също смених пръстена след това едно кръгче около 2 км поне три пъти пак гръмна..:disgust:
Утре ще ги огледам тези пръстени, защото май са сменяни на моята..
Относно дебитомера ще го сменям няма начин, все пак искам и на бензин да покарвам, както и да пали първо!
Тези дни ако мога ще поръчам дебитомера, после настройка и ще пиша как е :)

svetlastf
20-10-2012, 15:57
Благодаря на Роби,
че помогна да съживя този (http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=352555&p=3591040#p3591040) дзвер. :cheers:

Gena7a_Turb0
20-10-2012, 15:57
Добър ден на всички :)
Имам един въпрос към по-разбиращите от газ!
Днеска си преглеждах свещите и кабелите, всичките свещи побелели, някои дори като сняг!
Това на бедна смес ли се дължи или..защото работи на газ?
Също забелязах, че три от кабелите са напукани по лулата, имам други и ще ги сменя.
Там където е винта за плочката, при тройника, го рaзвартях с половин оборот, така ще карам до като ида на настройка и газов анализ :)
А щях да забравя изчистих свещите от белият нагар и ги регулирах на 0.6 !

svetlastf
24-10-2012, 15:05
Да събудя малко духовете...
На колко градуса е най-добре за изпарителя да се настрои ГИ да превключва на газ. Абстрахираме се от разхода на бензин /газ/, говорим за мембраните му.
От друга страна заслужава ли си чак толкова загриженост за тези гуми, като се има в предвид увеличения разход на бензин необходим за загряването на двигателя ... :calc:
Всички знаем как ни се свиди използването на и без това оскъдното количество бенз в колиците ни :frown:

kolev
24-10-2012, 16:09
какво ти пука, ~20лв е ремонтния комплект.

svetlastf
24-10-2012, 16:28
Ясно,
пък и този отговор очаквах :-D
А на моторчето не му ли е гадно на гърлото от тази студена газ :boost:

ecotronic
24-10-2012, 16:36
По отношение на карантиите на изпарителя не е фатално ако обръща на газ и при 25 - 30 градуса. Проблемът е че това май за рейката не е много добре.
Моята обръща при около 40 градуса.

kolev
24-10-2012, 16:37
на тебе коя бира ти се услажда повече студената или топлата :D :D :D
нищо му няма на мотора. има коли които не са и помирисвали бензин и зимата си палят на газ и при -15 -20, какво остава за ГИ който превключва при 30,40 градуса на двигателя. чиста глезотия си е това :D

svetlastf
24-10-2012, 17:16
По отношение на карантиите на изпарителя не е фатално ако обръща на газ и при 25 - 30 градуса. Проблемът е че това май за рейката не е много добре.
Моята обръща при около 40 градуса.

Верно,
бях забравил за тази тракалка рейката. Май към стотина лева струва новата ??

ecotronic
24-10-2012, 17:26
Верно,
бях забравил за тази тракалка рейката. Май към стотина лева струва новата ??

Зависи каква е. Тия дето ги монтират с Фобос (Apache) са по 80 - 85 лв. Хората, които ми монтираха уредбата казаха, че тази рейка изкарва около 100К.
Но като гледам има и бая по-скъпи рейки.

svetlastf
24-10-2012, 17:42
Зависи каква е. Тия дето ги монтират с Фобос (Apache) са по 80 - 85 лв. Хората, които ми монтираха уредбата казаха, че тази рейка изкарва около 100К.
Но като гледам има и бая по-скъпи рейки.

Малиии,
това (http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=892170&postcount=33) е моята рейка...:noooo:

Doomguy
24-10-2012, 21:19
Да попитам, напоследък колата загуби мощност на газ, на бензин си върви нормално като за нея. Докато не позагрее е кошмарно, почти не се кара. Като загрее пак не е наред, все едно карам 70 коня автомобил. С една дума, все едно не и стига горивото. На празен ход разклаща оборотите. Филтрите не са сменяни със сигурност от поне 20 000км, запалителната система също не знам в какво състояние е. Да ходя ли при газаджиите, или първо да сменям свещи, кабели и там както си му е реда?