PDA

View Full Version : Общи приказки за газта и проблемите ни

Pages : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

kendo
24-10-2012, 21:20
Имам една питанка.Нормално ли е от маркучето за вакуума на изпарителя(става въпрос за Томасето Аляска) да излиза газ.Днес почна да ми люлее оборотите и като извадих маркучето от тройника, дето е към колектора и MAPа оборотите заспаха.Обаче забелязах,че от към изпарителя тече газ.Изгасих двигателя,но продължи да изтича газ още около 5-6 мин.Изпарителя е чистен и със сменени мембрани.Не ми е много ясен принципа на работа на изпарителя за ГИ та затова питам

mian4o
24-10-2012, 21:32
Предстои ми скоро да минавам технически преглед и ми е интересно дали и газовото ще мине на преглед. Някой ако знае да сподели.

Поздрави

svetlastf
25-10-2012, 10:10
Минаваш като пич. Две коли прекарах - даже не отвориха капака да видят има ли бутилка....
Дават ти талон , на което пише, че колата е преминала преглед и е на бензин/газ. Това ти било удостоверението за зареждане на газ... Паспорта на газовата вече не важал ??

mimouzunov
25-10-2012, 18:17
Имам една питанка.Нормално ли е от маркучето за вакуума на изпарителя(става въпрос за Томасето Аляска) да излиза газ.Днес почна да ми люлее оборотите и като извадих маркучето от тройника, дето е към колектора и MAPа оборотите заспаха.Обаче забелязах,че от към изпарителя тече газ.Изгасих двигателя,но продължи да изтича газ още около 5-6 мин.Изпарителя е чистен и със сменени мембрани.Не ми е много ясен принципа на работа на изпарителя за ГИ та затова питам

За мен определено нее нормално това!!!

alfonso 155
27-10-2012, 21:48
Добър ден на всички :)
Имам един въпрос към по-разбиращите от газ!
Днеска си преглеждах свещите и кабелите, всичките свещи побелели, някои дори като сняг!
Това на бедна смес ли се дължи или..защото работи на газ?
Също забелязах, че три от кабелите са напукани по лулата, имам други и ще ги сменя.
Там където е винта за плочката, при тройника, го рaзвартях с половин оборот, така ще карам до като ида на настройка и газов анализ :)
А щях да забравя изчистих свещите от белият нагар и ги регулирах на 0.6 !

Хайде де колега кажи какво направи?Няма да криеш еиии :flirt:

Gena7a_Turb0
28-10-2012, 16:38
:-D Колега значи проблемите с гърменето изчезнаха след като увеличих с половин оборот подаването на газ от винта на тройника. Това бе преди доста време и от тогава е нямало гърмежи поне за сега, правих си и опити да видим дали е от там, например : като леко газ на първа до 1500 оборота веднага втора рязко газ и отпускам, не гърми!!!
За мириса на газ изчезна, като видях тръбичките към плочката бяха свободно махащи се от самата плочка.
Взех хубави скоби, силикон и започнах работа като намазах плочката от двете страни със силикон и стегнах добре маркучите на плочката, мирис вече няма :)

alfonso 155
30-10-2012, 07:54
:-D Колега значи проблемите с гърменето изчезнаха след като увеличих с половин оборот подаването на газ от винта на тройника. Това бе преди доста време и от тогава е нямало гърмежи поне за сега, правих си и опити да видим дали е от там, например : като леко газ на първа до 1500 оборота веднага втора рязко газ и отпускам, не гърми!!!
За мириса на газ изчезна, като видях тръбичките към плочката бяха свободно махащи се от самата плочка.
Взех хубави скоби, силикон и започнах работа като намазах плочката от двете страни със силикон и стегнах добре маркучите на плочката, мирис вече няма :)

:clapping:

killuminati
04-11-2012, 23:28
Да слагам ли от бръмчащите конусови филтри на АГУ-то или ще побъркам системата?

Tedo
05-11-2012, 09:10
Да слагам ли от бръмчащите конусови филтри на АГУ-то или ще побъркам системата?

Щом те кефи - слагай

Doomguy
10-12-2012, 01:35
Да вдигна темата с малко тъп въпрос. Мит ли е, че при високи обороти на газ (лютеницата) мотора се износвал повече и имало шанс да роди? Говорим за добре настроен ГИ.

Tedo
10-12-2012, 10:02
Да вдигна темата с малко тъп въпрос. Мит ли е, че при високи обороти на газ (лютеницата) мотора се износвал повече и имало шанс да роди? Говорим за добре настроен ГИ.

Зависи колко е "добре настроен" и с какво качество са компонентите му

robygas
10-12-2012, 10:04
Тоя мотор не е препоръчително да се тормози дълго време в максимални обороти, независимо на какво гориво е.

Doomguy
10-12-2012, 12:31
Не говорим да караш с часове в червеното, а например при изпреварване или потегляне от място с цел максимално ускорение.

robygas
10-12-2012, 14:34
Колкото е вероятно да изтрещи мотора на бензин толкова е и на газ.

changer
11-12-2012, 22:43
Колеги нещо ми се скапва газовата... От известно време започна да мени бясно оборотите от 500 до 1500.... Това се случва само в движение на неутрална скорост.Сутрин го прави едно 20мин и после спира, а преди го нямаше това... На място като я форсирам и отпусна педала на газта стрелката си застава на 1000об. Но в джижение е изключително дразнещо..Говоря за инжекцион Fobos мисля ,че беше марката с бг софтуер. Случвало се е и да изгасне колата в движение. Това го прави само на газ, на бензин заспива! Какво може да се е прецакало така на първо четене?

D22DJ
12-12-2012, 18:02
Колеги, каква би могла да бъде причината при съвсем леко галене на педала на газта когато превключва между 1 и 2 скорост да прави детонации в изпускателната генерация. Когато тръгвам с нормално натиснат педал или по-динамично няма проблем.....?

Колата е от подписа.

Da_Fuse
13-12-2012, 21:44
Колеги и по специално Роби, иамм един въпрос към вас...
Става въпрос за мощен изпарител за около 200к.с. До тук колата е с томасето артик(уж предвиден за коли до 240 к.с.), който за мен е пълен боклук. ЧИсто нов не можа да захрани 190 коня форд скорпио 24кл. Обърнах нет-а наопаки и видях една руска статия за "тунинговане" на артик, с което достигал горе-долу заводски зададените си параметри. И как да няма нужда от такова преправяне, след входа за газ-та който е 8мм тръба, следва стеснение 4мм, след което 3.5мм?!?!? Разширих отворите, но въпреки това във високите има проблем особено след захлаждането. Очевидно с този глупав изпарител няма да стане работата.

Та ПРЕПОРЪЧАЙТЕ изпарител за около 250к.с., тъй като колата я очакват известни доработки и не е лошо да има запас. Аз лично четох за Меджик, Романо и Заволи, като за сега най-много добри отзиви съм прочел за Меджик, но все пак ако може Роби (а и който друг има представа) да сподели мнение и препоръка. :)

Tedo
13-12-2012, 21:46
Романо.

robygas
13-12-2012, 22:10
А защо не ползваш 2 обикновени по 110 Kw?

Da_Fuse
13-12-2012, 22:38
Няма място за 2, а и се усложнява свързването. Иначе диференциалното налягане с томасетото пада до към 0.7мбар, което е малко мисля.... В този ред на мисли тръбата до сондата е 8мм, но сондата е 6, може ли това да е причината? На мен не ми се вярва, защото нещата се подобриха като разпробих отворите на томасетото...

mimouzunov
15-12-2012, 12:04
Колеги и по специално Роби, иамм един въпрос към вас...
Става въпрос за мощен изпарител за около 200к.с. До тук колата е с томасето артик(уж предвиден за коли до 240 к.с.), който за мен е пълен боклук. ЧИсто нов не можа да захрани 190 коня форд скорпио 24кл. Обърнах нет-а наопаки и видях една руска статия за "тунинговане" на артик, с което достигал горе-долу заводски зададените си параметри. И как да няма нужда от такова преправяне, след входа за газ-та който е 8мм тръба, следва стеснение 4мм, след което 3.5мм?!?!? Разширих отворите, но въпреки това във високите има проблем особено след захлаждането. Очевидно с този глупав изпарител няма да стане работата.

Та ПРЕПОРЪЧАЙТЕ изпарител за около 250к.с., тъй като колата я очакват известни доработки и не е лошо да има запас. Аз лично четох за Меджик, Романо и Заволи, като за сега най-много добри отзиви съм прочел за Меджик, но все пак ако може Роби (а и който друг има представа) да сподели мнение и препоръка. :)

Погледни и Bigas RI-21 Double дават го за интересни коне да става... :roll:

robygas
15-12-2012, 14:51
Само дето цената на двойните изпарители на добрите италиански марки като Ренцо и Бигаз е половината от цената на газовия инжекцион.
Има поне десет други изпарителя които могат да свършат работа и са далеч по-евтини.
Има едни изпарители "Меджик" с показатели за около 220Kw. Малки са, двойни и компактни за монтаж. Не съм работил с тях, но чувам добри отзиви. Цените им са /доколкото знам/ около 200лв.
За сравнение двойните редуктори на Ренцо и Бигаз са поне около 400лв.

D.Istatkov
15-12-2012, 14:59
За този ли става на въпрос?

подържа от 250к.с до 350к.с

да попитам работната температура му от -20 градуса,ако падне под -20 няма да може работи ли?

може ли да се монтира такъв изпарител на газов инжекцион БРЦ?

http://www.gasmagazin.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D 0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D 0%BD-lpg/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D 0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D 0%BD-magic.html

Da_Fuse
15-12-2012, 15:25
Аз точно за меджик пауър питах, него го дават до около 350к.с., а хора казват, че са правили и по-големи двигатели с такива, но исках да "почерпя вода от извора" така да се каже. Толкова ми трябваше, ще отивам на вариянт меджик най-вероятно. АКо все пак някой може да предложи нещо друго - да заповяда. :)

doomy
16-12-2012, 21:37
Имам и аз едно питане.... ако позволите разбира се !

От известно време имам малък проблем с колата /Алфа Ромео 145 1.4 боксер, 1995год. с обикновенна газова Ловато/ , та проблема се изразява в следното.

Все по-често , както си карам , започва да се чува Цъкане , като от релета, след малко клапана на газовата/отзад на бутилката/ почва да включва/изключва...
Цъкането се чува от ключа, който е за превключване бензин/газ...
Въпросния проблем се появява когато съм махнал крака от газта, подам ли газ - не се чува да щрака....
Възможно ли е ключа да се е прецакал, или да имам проблем с бобината , която ту дава ток , ту не ??!?!?

robygas
16-12-2012, 22:03
По това което описваш проблема е в нестабилен импулс или по-скоро в недоброто му четене от бобината. Ако е хванат като навивка около някой кабел навий още един и на съседен за да го подсилиш. Ако е хванат директно от куплунга - смени ключа.

Като не чете добре оборотите релето превключва на бензин. Затова това се случва само на празен ход.

doomy
16-12-2012, 22:13
По това което описваш проблема е в нестабилен импулс или по-скоро в недоброто му четене от бобината. Ако е хванат като навивка около някой кабел навий още един и на съседен за да го подсилиш. Ако е хванат директно от куплунга - смени ключа.

Като не чете добре оборотите релето превключва на бензин. Затова това се случва само на празен ход.

Тъй вярно !! :) Благодаря за бързия отговор Роби ;) Поздрави !

П.п аз до колкото знам , сигнала при мен е от едно кабелче навито на кабела за свеща , утре ще погледна да видя какво е положението..... Благодаря :)

D22DJ
03-01-2013, 20:26
Честита 2013 година - само безаварийни километри на всички колеги от мен:evil:

Един въпрос от любопитство: на Landi Renzo Omegas - сигнала който взима от ламбда сондата само при настройка ли се ползва или и по време на движение.
Питам защото в последно време миреше адски силно на неизгоряла газ от ауспуха без значение дали е топла или студена колата и разхода няма да казвам колко ми се вдигна :small_cry:

robygas
03-01-2013, 22:06
Сигнала е само ориентир при настройките.
Самата сонда обаче си работи и си дава информация на бензиновия комп. Оттам пък и на газовия като времена за впръскване на горивото.
Какъв ти е проблема със сондата та задаваш тоя въпрос?

D22DJ
03-01-2013, 23:00
Нали от миналата година колата е с ремап, и тази сонда вече не се гледа от бензиновият комп.
На бензин работи екстра, обаче на газ, освен, че мирише здраво от ауспуха и има сериозен разход, миналата седмица направи едни мизерии....нещо се ошашка здраво и скоростите почнаха да хъркат, да не влизат. Викам си най-сетне предаде се Селето:rip::evil:- чудех се дали ще се прибера до Перник.
Да ама не, свърши ми газта и след 1-2 километра на бензин нещата се успаха -- демек всичко ок. Заредих газ......айде на нова хъркане, прескачане. Врътнах на бензин след малко пак всичко ОК:calc:
Ако предположим, че другите елементи/свещи, кабели, дебитомер и т.н са наред/, все си мисля, че може да има проблем с тази сонда.

Само предполагам де :)

robygas
03-01-2013, 23:24
Вземи та намини да предполагаме заедно тогава:choice:

Две глави мислели по-добре ...разправят:calc:

D22DJ
03-01-2013, 23:34
Ще намина - само да заредя повече да не стане като последният път....:smackbum: - xexe
Ще се чуваме :)

qpwo
11-01-2013, 18:29
Колеги , при работа на газ с газов инжекцион дебитомера на колата играе ли роля?
Когато работи на бензин колата напоследък едва поддържа 400-500 0борота-аха да огасне, трудно или невъзможно се изфорсира... Като мине на газ- никакви проблеми... Докато направи 30 градуса за да мине на газ направо ми се чупят нервите.. Та питам за дебитомера да не би той да се е прецакал и да не работи на бензин?

ecotronic
11-01-2013, 20:10
Дебитомерът влияе при работа на газ, тъй като газовият компютър формира времената на дюзите на базата на времената на бензиновите инжектори. А те се влияят от показанията на дебитомера.

Doomguy
11-01-2013, 20:13
Вкарва екуто в авариен режим, може да ти вдигне разхода. Като вървеж не влияе, поне при моята система. Карал съм буквално със напълно прецакан дебитомер, даже палех на газ, защото на бензин не беше възможно. На газ си вървеше перфектно.

silvia_sl
22-01-2013, 09:49
Моля за съдействие :) Искам да сложа на моята 147-ца ГИ. От гр.Сливен съм,ходих на няколко места да разпитвам и единствено на едното място ми хареса това, което ми предложиха. ГИ Ловато с латвийски софтуер като цяло нищо не ми говори,затова и питам тук. Ако някой знае за добри газаджии в Сливен,моля да сподели. Всякакви съвети ще ми бъдат от полза. Благодаря предварително.
РобиГаз ми идва доста далечко иначе изобщо нямаше да се замисля,ако бях от София :)

markoff
26-01-2013, 01:11
Колеги, яви се следния проблем.
Колата не иска да прехвърли на газ и за една секунда, в момента на щракване на клапана на бутилката, пищи и продължава да работи на бензин. Бутилката е пълна-вижда се на аналоговия нивомер. ГИ СимГаз. Моля дайте някакъв акъл, до сервиза лесно ще стигна но нямам време (пари хич :grin: )

ecotronic
26-01-2013, 01:40
Задръстен филтър на газта и оттам ниско налягане на изхода на изпарителя.

doomy
30-01-2013, 20:39

Привет robygas , гледах за нещата дето каза. Имам и на каплунга един кабел, който отива към 1 бушон , имам и навивки на кабела на свеща.

Смених кабела - нищо.
Пуснахме още един кабел за подсилване - пак нищо !

Пусна ли педала на газта се започва едно щракане , та знае ли се ! Чак ме хваща страх да си карам колата.
Въпроса е дали проблема е в ключа бензин/газ , бобина или някое реле, а може и нещо друго .... някакви предложения :? ???!?!

robygas
30-01-2013, 21:45
Може и в ключа да е проблема, но почти е сигурно, че е свързано с четенето на оборотите.
Провери масата на ключа.
Какъв е и какви кабели излизат от него като цветове?
Обикновено:
черен-маса
кафяв-импулс /намотан на някой кабел/
син-газ
червен-плюс
Понякога кафявия и черния са разменени. Виж какъв е цвета на кабела който отива като намотка съм свеща и съответно другия е маса.
Рядко има -жълт със зелена ивица за маса но тогава няма някой от другите-кафяв или черен.

Ако не-махни го тоя ключ и сложи едно "Ц-К" ключе:choice:

doomy
30-01-2013, 22:08
Може и в ключа да е проблема, но почти е сигурно, че е свързано с четенето на оборотите.
Провери масата на ключа.
Какъв е и какви кабели излизат от него като цветове?
Обикновено:
черен-маса
кафяв-импулс /намотан на някой кабел/
син-газ
червен-плюс
Понякога кафявия и черния са разменени. Виж какъв е цвета на кабела който отива като намотка съм свеща и съответно другия е маса.
Рядко има -жълт със зелена ивица за маса но тогава няма някой от другите-кафяв или черен.

Ако не-махни го тоя ключ и сложи едно "Ц-К" ключе:choice:

Утре ще проверя точно каква марка е ключа и какви кабелчета излизат от него.
Кабела, който е с намотките на кабела на свеща е кафяв. Този дето отива в бушона ,за който писах по-горе е червен..
Другите ще ги видя утре и ще пиша..
Благодаря

doomy
05-02-2013, 22:01
Съжалявам , че се забавих с отговора , но ми изникнаха други ангажименти и нямах време да погледна !

До ключа /газ-бензин/ за газовата вътре в купето идват следните кабели подредени от ляво надясно:
Бял, Лилав, Син, Червен, Зелено-жълт, Кафяв !!

Кабела с навивките на свеща е Кафяв.
На каплунга на бобината отива червен кабел, който от там отива до споменатия по-рано бушон !

http://i48.tinypic.com/mimomx.jpg

http://i45.tinypic.com/359gvg6.jpg

robygas
05-02-2013, 22:30
Жълт със зелена ивица е маса, но и направо може да смениш ключа.
Сменил съм няколко от тая серия досега.

doomy
05-02-2013, 22:35
Ок , ще пробвам тея дни с друг ключ и ще пиша какво е положението.. :)

robygas
05-02-2013, 22:57
Ако ти е вързано нивопоказанието на бутилката няма да имаш кой знае какъв избор от "други" ключове.

Doomguy
06-02-2013, 16:01
От скоро пак си карам колата на газ, и ми прави впечатление, че като седя на място мирише много силно на сурова газ в купето. Като се движа няма проблем, като карам на бензин също нищо не мирише. Мога ли в домашни условия да намеря теча, или да припкам при някой газаджия?

ecotronic
06-02-2013, 16:05
От скоро пак си карам колата на газ, и ми прави впечатление, че като седя на място мирише много силно на сурова газ в купето. Като се движа няма проблем, като карам на бензин също нищо не мирише. Мога ли в домашни условия да намеря теча, или да припкам при някой газаджия?

Напояваш една гъба със сапунка и тръгваш бавно и методично по съединенията на тръбите.

От друга страна щом си сигурен, че когато караш на бензин не мирише, започни от изходния маркуч на изпарителя в посока към рейката.

Doomguy
06-02-2013, 16:18
Дали от пукнати колектори може да мирише? Защото при мен няма инжектори, а гумени тръби вързани за пластмасата.

ecotronic
06-02-2013, 16:37
Не е невъзможно, но е малко вероятно, защото когато двигателят работи в колектора има подналягане и трудно нещо може да излезе навън през спуканото място. Освен това, ако смуче отнякъде въздух, това ще се отразява на работата на двигателя и на бензин. Участъкът от газовата уредба в който има налягане по-високо от атмосферното и съответно има вероятност да има теч на газ това е тръбата от газовия клапан до изпарителя. Намажи този участък със сапунката, когато двигателят работи на газ и виж дали има теч.
Може да има мирис на газ и ако сместта е прекалено богата. Т.е - уредбата да не е добре регулирана.

Doomguy
06-02-2013, 17:02
Благодаря за насоките колега. Сместа по-скоро е бедна, след каране на газ постоянно записва грешки в бензиновия комп. За настройка е, но не мога да се освободя от работа за да ходя до Пловдив за настройка.

doomy
07-02-2013, 12:11
Ако ти е вързано нивопоказанието на бутилката няма да имаш кой знае какъв избор от "други" ключове.

Проблема е решен Robygas , оказа се именно ключа газ-бензин. Днес ходих да го сменя и всичко вече е ок :)

Благодаря за помощта !

D22DJ
07-02-2013, 22:13
Аз пак имам един въпрос за Ланди-то:
при различните версии на софтуера има по една буква отзад: S, C или I. Какво значат буквите ?

Skyline
09-02-2013, 13:48
koлеги, дайте някъкъв софтуер за газ-та защото ми прави проблеми от скоро. сложих я в русе при хора които само с това се занимават и са ми слагали на старият фиат брава пак АГУ.алфата ми е 2,0 155 коня от 2000. обръща на газ/бензин без проблем , пълни си се 36 литра от 40 , обаче като е студена клати обороти на празен ход и на моменти върви спънато.иначе на бензин нямам проблем, сменил съм консумативи , само тази дросел клапа не съм отворил още , за основно почистване..... мерси предварително

Skyline
09-02-2013, 17:34
koлеги, дайте някъкъв софтуер за газ-та защото ми прави проблеми от скоро. сложих я в русе при хора които само с това се занимават и са ми слагали на старият фиат брава пак АГУ.алфата ми е 2,0 155 коня от 2000. обръща на газ/бензин без проблем , пълни си се 36 литра от 40 , обаче като е студена клати обороти на празен ход и на моменти върви спънато.иначе на бензин нямам проблем, сменил съм консумативи , само тази дросел клапа не съм отворил още , за основно почистване..... мерси предварително

качвам и малко снимки от колата ,за майсторите на :gas:

http://img217.imageshack.us/img217/7882/imag0322lw.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/5843/imag0324s.jpg

D22DJ
09-02-2013, 20:26
Ако и компа е AGR, виж това ще ти свърши ли работа:

http://depositfiles.com/files/uqqmk9h8h

Skyline
09-02-2013, 23:04
Ако и компа е AGR, виж това ще ти свърши ли работа:

http://depositfiles.com/files/uqqmk9h8h

файла не съществува...

robygas
10-02-2013, 00:53
Поне да беше споменал каква марка е ГИ?
На пазара в БГ са поне 150 марки и всички се управляват със собствен софтуер.
На компютъра за газта го пише.

Това дето си го снимал е най-обикновен филтър и изпарител. Могат да бъдат всякакви.

П.П. Намали снимките като ги публикуваш.

Виж това:
http://www.multiupload.nl/92HO3YS3T3

D22DJ
10-02-2013, 11:14
Извинявам се, ще пробвам да го намеря от друго място, ако пак казвам системата е AGR.
Роби да те питам тебе нещо, би ли обяснил функцията Extra - injection cutting, какво точно прави?

п.п. към Skyline
https://www.dropbox.com/s/u41q2jzrnbzywxk/AGR.rar?m
пробвай от тук да дръпнеш софтуера

Skyline
10-02-2013, 12:11
Извинявам се, ще пробвам да го намеря от друго място, ако пак казвам системата е AGR.
Роби да те питам тебе нещо, би ли обяснил функцията Extra - injection cutting, какво точно прави?

п.п. към Skyline
https://www.dropbox.com/s/u41q2jzrnbzywxk/AGR.rar?m
пробвай от тук да дръпнеш софтуера

Супер , тука стана идеално... дърпам го ,а след малко ще кача и малко снимки , намалени. извинявам се за големите от вчера ... а между другото , тази кола става все по зле... сутрин вече като обърне на газ и яко кашля при подаване, направо като удавена , за около една две секунди и после като влезе след 3000 се изчиства.

Skyline
10-02-2013, 13:09
Поне да беше споменал каква марка е ГИ?
На пазара в БГ са поне 150 марки и всички се управляват със собствен софтуер.
На компютъра за газта го пише.

Това дето си го снимал е най-обикновен филтър и изпарител. Могат да бъдат всякакви.

П.П. Намали снимките като ги публикуваш.

Виж това:
http://www.multiupload.nl/92HO3YS3T3

снимах до колкото може отпред но наопъки е сложен PC на газт-а... отзад съм снимал на бутилката се вижа името на капака, ама предполагам не върши работа... нищо ще провбам да закача с програмата на АГР и да видя дали ще стане... а какъв кабел ми трябва да закача диагностиката и къде да го включа..там под кормилото или на отпред някъде по ГАЗ-та.

http://imageshack.us/a/img819/8789/imag0326hj.jpg

http://imageshack.us/a/img23/3403/imag0325z.jpg

Skyline
10-02-2013, 14:54
ето снинки от кабела отпред от газта предполагам който идва, и от кабела който ми беше останал от фиат брава (бившата).мисля си ,че ще купувам нов кабел щото тоя не влиза отпред на алфонсо.

http://imageshack.us/a/img843/2631/imag0327s.jpg

http://imageshack.us/a/img89/9040/imag0328fhs.jpg

D22DJ
10-02-2013, 15:56
Виж си първо с какъв комп е инжекциона и после прави каквото и да е.

Въпреки, че като им разгледах сайта http://www.monteazagpl.ro освен Стаг друго не слагат. НО все пак е мониран в Бг...тъй, че, пак опираме да видиш какъв е компа.

Skyline
10-02-2013, 16:26
Добрах и се до компа....ето я и снимката...http://imageshack.us/a/img856/8886/imag0329df.jpg

D22DJ
10-02-2013, 19:12
http://propan.ru/forum/downloads.php?cat=42
Виж тук.

За кабел това трябва да ти свърши работа:
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=600

Един съвет - ако не си сигурен много много какво ще пипаш в газовият комп не го прави:respect:

п.п. там където си няма ли кой да я погледне колата?

robygas
10-02-2013, 19:14
.
Функцията накратко казано дава времето за реакция при рязко потегляне. Виждал си как се движи точката по МАП таблицата-това определя скоростта на реакцията и. Под времето има и маркер за - Включена или изключена да бъде тази екстра. Отгоре/доколкото помня/ е минималното време за отваряне на инжекторите.
Схвана ли нещо?

към Skyline

Уредбата е Полска - STAG-200. Ще си намериш и сам софтуера и кабела.
Ето ти сайта- http://www.ac.com.pl/en/doc/346/instructions-and-manuals

D22DJ
10-02-2013, 22:29
Няколко пъти го препрочетох и май, че схаванах......малко:fish:

Добре, а при какво натоварване или по-скоро какво гледа компа за да си каже, че има рязко потегляне?

Това ми е скрийншот от сегашните настройки:

http://www.picvalley.net/u/1773/1644263957179422080813605276651R59HOGn4inUHr5aWcF7 .JPG (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1773/1644263957179422080813605276651R59HOGn4inUHr5aWcF7 .JPG)

Гледах по спецификации МЕД дюзите ги дават на 1.6ms open, 1.5ms close.

Да разбирам ли, че там където в момента е 2,5, трябва да бъде - 1,6мс.?Същото важи ли и за Activation time....вместо 2,5 да бъде 1,6мс.?

Въобще времената в тази графа от спецификата на инжекторите ли се определят само или от нуждите на всяка кола различно?
Разгледах внимателно целият софтуер и точно тези неща ми бягат доста..

Благодаря

robygas
10-02-2013, 23:18
Първото го направи на 1.6.
Второто на 0.8
Ако има сложен маркер на третото /има едно квадратче с "чавка"/ го махни. То изключва втората позиция.
Другото го зарежи.

D22DJ
11-02-2013, 00:05
thank you:respect:

Skyline
11-02-2013, 01:01
http://propan.ru/forum/downloads.php?cat=42
Виж тук.

За кабел това трябва да ти свърши работа:
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=600

Един съвет - ако не си сигурен много много какво ще пипаш в газовият комп не го прави:respect:

п.п. там където си няма ли кой да я погледне колата?

Мерси много за инфото и акъла както се казва.....а иначе за майстори .... Няма да ти казвам тука са от идиот нагоре....не мога да разчитам на тези хора...тук поне се разбираме като бели хора,а и не е като да няма майстори които всеки ден си пилят нервите с тези агу-та.а и самата газ съм я слагал в русе при майстор, който уж си разбира...нещо със самата настройка се обърка и нещо колата стана капризна

D22DJ
11-02-2013, 17:50
Пак въпрос от мене:
каква е причината за високи бензинови времена, на празен ход държи от порядъка на 4,6мс. и около 5,1 на газта?

Това се случва и при по обогатена смес и при по бедна. Бензиновите времена варират около 4,6мс.

За експеримета дадох ресет на газовият компютър, газовите на празен ход паднаха до около 4,2мс. бензиновите пак си останаха на около 4,6.

Гледах записани времена със старата газова там са около 3,6мс., на бензина.

robygas
11-02-2013, 18:51
Важни са бензиновите , а не газовите.
При стойности от 4.6мс на бензин е важното като обърнеш на газ да остават същите -бензинови. Газовите винаги са по-високи. Нали затова има коефициент на преработка.

ЗАЩО бензиновите са такива не знам. Покарай един ден само на бензин и тогава ги провери. Може и да има проблем колата. Бензиновите времена се влиаят от включените кансуматори. Реглаж се прави на загрят /80гр./ двигател.

D22DJ
11-02-2013, 19:05
Точно, на загрята кола, след включена перка, без консуматори, като превключвам на бензин, остават същите.
Утре ще направя и ресет на бензиновият комп за да видя, какви времена ще станат.
Възможно ли е заради ремапа да е с такива стойности бензиновото време?

robygas
11-02-2013, 20:21
Да.

Skyline
12-02-2013, 16:19
http://www.autogas-lpg.co.uk/autogas-lpg-interface/92-orginal-usb-interface-ac-autogaz-0050.html

това нали ще ми свърши работа за моята ГАЗ... имам лаптоп с ХП на него, имам буксата отпред и тук дават кабел-а..нали не изтървам нещо?

mian4o
12-02-2013, 21:26
Да напиша за моята болка.Започна да не и стига газ /колата е алфа 166 2.0 ТС със ФОБОС/ и отворихме инжекторите до край. После я направихме на 5000 оборота да минава на бензин и така я карах около година. Започнах обаче да не мога да си изразходвам газта до край и смених мембраните с ремонтният комплект на ЛОВАТО /изпарителя е такъв/. Това преди седмица. Проблема е че във високите обороти не и стига газ отново и оставих прехвърлянето на бензин на 5000 оборота. Майстора ми каза че ако Упгрейдне софтуера нещата ще се оправят но ще се вдигне разхода с около 1.5 литра. Защо не мога да и върна старият режим на работа без упгрейд и без прехвърляне на бензин.

Поздрави

ecotronic
12-02-2013, 22:21
Филтри на АГУ - то сменял ли си?

mian4o
13-02-2013, 08:17
Филтрите са сменение защото в комплекта има. Преди да сменя и мембраните при пълна бутилка няма проблеми защото налягането е високо и натиска мембраната, когато обаче стигне под половината става все едно ти свършва газта и така започнах да я пълня с 20 лв. 40 л. бутилка. Когато вдигна налягането на половин бутилка с компресора всичко си идва по местата и затова смених мембраните, а и аз не съм ги сменял откакто имам колата, а газовото беше на нея.

ecotronic
13-02-2013, 10:23
Щом си забелязал тази зависимост с количеството газ в бутилката, вероятно се касае за недостатъчен дебит на газта между бутилката и изпарителя. Ако отхвърлим и филтъра, като вероятна причина, остава тръбата и сондата в бутилката.
Тук се очертават 2 възможности:

1 - да се е скапало уплътнението между смукателната тръба и корпуса на сондата или смукателната тръба да се е завъртяла нагоре и така когато течната фаза спадне под определено ниво, през тръбата да върви газова фаза.
Това ще е свързано със заскрежаване на бутилката когато забележиш недостиг на газ. Забелязал ли си такова нещо?

2 - Ако и това не е, остава запушване на изхода на сондата. Там има един клапан, който трябва да затвори изхода на сондата, ако се получи по-голям от нормалния дебит газ по тръбата, примерно ако се скъса тръбата. Понякога този клапан дефектира и възпрепятства преминаването на газта.

И в двата случая трябва да разглобиш сондата и да прегледаш всичко внимателно.

Има и една цедка накрая на смукателя, която е доста едра, но нищо чудно да се е затлачила от боклуци и тя да прави мизериите.

Накратко - изпразвай бутилката, разглобявай сондата и действай.

Успех!

mian4o
13-02-2013, 18:48
Щом си забелязал тази зависимост с количеството газ в бутилката, вероятно се касае за недостатъчен дебит на газта между бутилката и изпарителя. Ако отхвърлим и филтъра, като вероятна причина, остава тръбата и сондата в бутилката.
Тук се очертават 2 възможности:

1 - да се е скапало уплътнението между смукателната тръба и корпуса на сондата или смукателната тръба да се е завъртяла нагоре и така когато течната фаза спадне под определено ниво, през тръбата да върви газова фаза.
Това ще е свързано със заскрежаване на бутилката когато забележиш недостиг на газ. Забелязал ли си такова нещо?

2 - Ако и това не е, остава запушване на изхода на сондата. Там има един клапан, който трябва да затвори изхода на сондата, ако се получи по-голям от нормалния дебит газ по тръбата, примерно ако се скъса тръбата. Понякога този клапан дефектира и възпрепятства преминаването на газта.

И в двата случая трябва да разглобиш сондата и да прегледаш всичко внимателно.

Има и една цедка накрая на смукателя, която е доста едра, но нищо чудно да се е затлачила от боклуци и тя да прави мизериите.

Накратко - изпразвай бутилката, разглобявай сондата и действай.

Успех!

Всичко което си написал е направено и проверено още на следващият ден и си е както трябва. Мисля си за още едно мнение от друг специалист не казвам че този не разбира но винаги има някой който знае малко повече.

mimouzunov
14-02-2013, 09:11
Всичко което си написал е направено и проверено още на следващият ден и си е както трябва. Мисля си за още едно мнение от друг специалист не казвам че този не разбира но винаги има някой който знае малко повече.

Това дето го пишеш за смяната на мембрани и тн на редуктор изпарителя на мен лично малко ми звучи като че говорим за изпарител на жигула от преди 25 години...
Предишния ми редуктор работеше до последно без проблеми а вътре всички мембрани бяха станали като текстолит! За да се лашка така налягането при теб според мен имаш проблем преди него. За редуктора е все тая дали бутилката е до горе или до средата, пак трябва да подава нужното количество и налягане газ към дюзите! И според мен първо трябва да се прегледа сондата... От самата сонда до редуктора , а ако има и газов клапан някъде по трасето и тои (абе всичко дето минава течна газ трябва да се види)! Чак тогава може да се търси проблем в редуктора и тн (според мен). :punk:

mian4o
18-02-2013, 21:57
Оказва се че в Бургас никой не разбира на ФОБОС. Да вметна че след смяна на мембраните за сега поне си изразходвам газта нормално.

УжасТ

robygas
18-02-2013, 22:36
Оказва се че в Бургас никой не разбира на ФОБОС.

По-правилно би било да се каже - Никой не иска да работи с Фобос.:spiteful:

mian4o
19-02-2013, 08:13
По-правилно би било да се каже - Никой не иска да работи с Фобос.:spiteful:

Както и да е. Проблема ми стои без решение. Може да ме насочиш за нещо. Защото явно пропускам.

Поздрави

robygas
19-02-2013, 20:39
Както и да е. Проблема ми стои без решение. Може да ме насочиш за нещо. Защото явно пропускам.

Поздрави

Не мога да те насоча човек.
Предишният ми пост беше по-скоро изказване на разочарованието ми от една добра уредба /каквато е Фобос/ и безумното управление на тази фирма. Години наред въпросната фирма тръбеше, че "има официални сервизи" и простосмъртните /като мен примерно/ не са "достойни" да работят с тяхната продукция. Това естествено доведе до вакуум в сервизната им база в страната и страданието на клиентите им обикаляйки и търсейки кой да им сервизира уредбите. Сега ни прозвъняват с оферти, ама никой не ще и да чуе. Всеки газаджия работи с 4-6 марки и няма нужда да е всеможещ и всезнаещ извън тях.
Това беше обяснение на поста ми.
Сега на въпроса ти:
Всичко което е свързано с нормалното сервизиране на газовата ти система си направил. Не мога да знам по каква причина този елементарен двигател да не може да се "изреже" и да трябва да му се пуска допълнително бензиново впръскване, но без да се гледа какво се случва "на живо" не мога да ти помогна. Нещата зависят от прекалено много фактори които няма как да знам.
Вярно е също така, че и на мен ми се опъват някой коли и се боря с тях макар и да съм правил примерно 20 от същите. Трябва да се намери човека който да се захване и да я направи тая кола.
Звънни ми утре като съм в сервиза и ще пусна малко връзки да видя с какво мога да помогна в твоя район.
Тук едва ли ще стане с философстване.

mian4o
20-02-2013, 07:31
Предишният ми пост беше по-скоро изказване на разочарованието ми от една добра уредба /каквато е Фобос/ и безумното управление на тази фирма. Години наред въпросната фирма тръбеше, че "има официални сервизи" и простосмъртните /като мен примерно/ не са "достойни" да работят с тяхната продукция. Това естествено доведе до вакуум в сервизната им база в страната и страданието на клиентите им обикаляйки и търсейки кой да им сервизира уредбите. Сега ни прозвъняват с оферти, ама никой не ще и да чуе. Всеки газаджия работи с 4-6 марки и няма нужда да е всеможещ и всезнаещ извън тях.
Сега на въпроса ти:
Всичко което е свързано с нормалното сервизиране на газовата ти система си направил. Не мога да знам по каква причина този елементарен двигател да не може да се "изреже" и да трябва да му се пуска допълнително бензиново впръскване, но без да се гледа какво се случва "на живо" не мога да ти помогна. Нещата зависят от прекалено много фактори които няма как да знам.
Вярно е също така, че и на мен ми се опъват някой коли и се боря с тях макар и да съм правил примерно 20 от същите. Трябва да се намери човека който да се захване и да я направи тая кола.
Звънни ми утре като съм в сервиза и ще пусна малко връзки да видя с какво мога да помогна в твоя район.

Мерси все пак но евентуално ще звънна в петък защото тогава почивам.

Поздрави

robygas
20-02-2013, 12:42
Колега в София който работи с Фобос даде насока за сервиза на Илия и Техногаз.
Ето ти една стара тема в която има обяснения за тях:

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=58509&highlight=%C1%F3%F0%E3%E0%F1

Doomguy
25-02-2013, 18:31
Дали от пукнати колектори може да мирише? Защото при мен няма инжектори, а гумени тръби вързани за пластмасата.

Оказа се, че точно от там духа (гумена тръбичка). Към един от цилиндрите не постъпва достатъчно газ и мотора се тресе здраво, като ми тресе видимо и волана. Как не съм забелязал по-рано, не знам.

my_power88
26-02-2013, 09:48
здр.на всички,имам едно въпросче относно гъзта,рових се доста и ми писна,може да сте коментирали темата но неможах да я намеря,та въпроса ми е-имали някой който е карал с обикновена газова на кола с пълен инжекцион и какви съвети щеми дадете?Проклетите пари никога не стигат в тая скапана държава!Много ви благодаря предварително?

robygas
26-02-2013, 09:52
За каква кола и мотор става дума?:angry:

my_power88
26-02-2013, 09:54
тази на подписа 146 2.0 тс.16в.97г.

ecotronic
26-02-2013, 10:05
Смукателният колектор какъв е (метален или пластмасов)?

my_power88
26-02-2013, 10:06
сега вече ме затрудни....като проверя щи кажа

ecotronic
26-02-2013, 10:13
Принципно няма проблем да се сложи класическо АГУ. Проблемът е в това, че някои от тези двигатели са с пластмасов колектор и при едно гръмване, което се случва при класическите уредби, колекторът се разцепва и оставаш на пътя.

my_power88
26-02-2013, 10:16
ясно,много ви лагодаря!ето една снимчица,мисля че съм с металните?

ecotronic
26-02-2013, 10:47
Така изглежда. В такъв случай няма проблем да сложиш класическа уредба.

D22DJ
03-03-2013, 19:24
Колеги аз пак да ви питам нещо.
Долу на снимката се вижда, че при прехвърляне на газ едната ламбда почва моментално да отчита около 0,1V. Ако чукна на бензин качва до 0,5 както втората. По пътя на логиката това трябва да значи, че имам проблем с дюза нали?

http://www.picvalley.net/u/2715/23163181912757885041362331430iMKq0jdYGqt13MY5NOuC. JPG (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2715/23163181912757885041362331430iMKq0jdYGqt13MY5NOuC. JPG)

radostin_ivanov
10-03-2013, 13:41
Да питам и тук, колата си работеше до последно,2 седмици не я карах,паля и нейска да прехвърли на газ.Газовата е фобос с испарител меджик ако има зна4ение,диода мига един пат,ниско налягане на газта.След разговори по тел. махнах клапана на бутилката да не би тои да прави номера,смених филтрите и все така не иска,газта е на няма и 1 година,проблема е там 4е не сьм в Бг и трябва да се боря сам да я подкарам,ще сьм благодарен за всякакви насоки. Пс колата е 156 та

ecotronic
10-03-2013, 15:02
За да се регистрира ниско налягане при сменени филтри и нормален приток на течна газ до изпарителя, общо взето вариантите са 2 :

1 - Проблем в самия изпарител, който води до ниско налягане на изхода му.
2 - Дефектирал датчик на налягане, който погрешно отчита ниско налягане.

За да се разбере, кое от двете, трябва да се премери налягането на изхода на изпарителя с отделен манометър.

PS: Възможно е и ниско налягане да се получава заради пробив в системата в участъка между изхода на изпарителя и рейката. Но това ще е съпроводено с мирис на газ.

mian4o
11-03-2013, 21:29
Имах същият проблем с ФОБОС откачи му буксата на датчика за налягане и ще се оправи временно но трябва да го резнеш и софтуерно. Вече по - вече от две години съм така.

Поздрави

mian4o
13-03-2013, 20:07
Да напиша за моята болка.Започна да не и стига газ /колата е алфа 166 2.0 ТС със ФОБОС/ и отворихме инжекторите до край. После я направихме на 5000 оборота да минава на бензин и така я карах около година. Започнах обаче да не мога да си изразходвам газта до край и смених мембраните с ремонтният комплект на ЛОВАТО /изпарителя е такъв/. Това преди седмица. Проблема е че във високите обороти не и стига газ отново и оставих прехвърлянето на бензин на 5000 оборота. Майстора ми каза че ако Упгрейдне софтуера нещата ще се оправят но ще се вдигне разхода с около 1.5 литра. Защо не мога да и върна старият режим на работа без упгрейд и без прехвърляне на бензин.

Поздрави

От вчера съм с последната версия на софтуера на ФОБОС и нещата си дойдоха на местата. Няма придърпване няма недостиг на газ във високите, за сега всичко е 6 и дано да остане така.

Поздрави

svetlastf
01-04-2013, 10:00
Здравейте,
Да попитам за товарното магаре...
Става въпрос за Пасат 1,8 моноинжекция. Обикновена газова Ловато.
От известно време държи високи обороти на газ. С пластмасовото болче на изпарителя не се свалят. Вчера ми направи впечатление, че при обороти празен като затворих на 1/4 примерно болта на трипътника и оборотите паднаха чувствително ??
Доколкото съм чел, от врътката на изпарителя се регулират оборотите на празен ход, а от трипътника високите обороти и общо взето разхода на газ.
Нормално ли е болта на трипътника да влияе на оборотите на празен ход ??

robygas
01-04-2013, 12:54
Ако изпарителя "духа" /сиреч пуска някакво количество независимо от реглажният болт/ е нормално като намалиш общия приход да намалиш и количеството постъпващо за празен ход.
На бензин нормални ли са оборотите на празен ход?

svetlastf
01-04-2013, 13:01
На бензин са стабилни около 1000 об.
Ако говориш за месинговия болт на изпарителя - завит е докрай.

Ето тук намерих интересно четиво..
http://store3.data.bg/dobromirski/LPG.doc

robygas
01-04-2013, 13:40
Не говоря за месинговия болт, а за реглажния винт на изпарителя. Като влезе боклук на клапанчето в изпарителя, почва да му пречи да затвори и изпарителя пуска едно количество което не може да се регулира вече. Както му казваме на жаргонен език-почва да духа. Затова колкото и да навиваш винта изпарителя не реагира. Естествено в тоя случай можеш да намалиш количеството от реглажния тройник преди плочката, но тогава влошаваш качеството на сместа на високите.

svetlastf
01-04-2013, 14:14
Яснооо...
:cheers:

svetlastf
05-04-2013, 11:58
Заиграх се с винта на тройника и този на изпарителя.
Прави ми впечатление следния праблем....
При студено палене държи обороти на бензин и в последващо превключване на газ около 1200 оборота / примерно/. Слез известно време на газ почват да надат под 700. Като позагрее още и оборотите се нормализират на около 1000.
Това спадане на оборотите възможно ли е да се дължи на клапата във филтърната кутия за топъл/студен въздух ? В момента не е фиксирана, но при първа възможност мисля да за я застопоря да не отваря топлия въздух идващ от колекторите.:paddle:

Strato
10-04-2013, 04:06
Сега на въпроса ти:
Фобос Фобос ... Работил съм известно време при тях Е та те такава порнография няма лично аз не бих си купил турско-италянски редуктор от тях :pokey:

ecotronic
10-04-2013, 10:32
Фобос Фобос ... Работил съм известно време при тях Е та те такава порнография няма лично аз не бих си купил турско-италянски редуктор от тях :pokey:

Когато си газифицирах кораба, се ориентирах към Фобос, но уредбата ми я монтираха 2 момчета, които също като теб работили в техен сервиз и силно разочаровани от начина по който се работело там, се махнали и си направили собствен малък сервиз.
Свършиха работата много професионално и оттогава нямам никакви проблеми с уредбата.
Искам да кажа, че уредбата никак не е лоша. Просто организацията им е лоша.

svetlastf
10-04-2013, 13:36
Аз по тази причина си оставих колата в ръцете на "газаджия-алфист". Предположих, че сърцето му няма да позволи да съсипе Алфата... :wub:

Strato
10-04-2013, 15:04
Когато си газифицирах кораба, се ориентирах към Фобос, но уредбата ми я монтираха 2 момчета, които също като теб работили в техен сервиз и силно разочаровани от начина по който се работело там, се махнали и си направили собствен малък сервиз.
Свършиха работата много професионално и оттогава нямам никакви проблеми с уредбата.
Искам да кажа, че уредбата никак не е лоша. Просто организацията им е лоша.
Тя оредбата им е хубава компа също но просто малко хора умеят да ги настройват отношението към работниците е трагично пък и покрай ловатото минават и лавабато (произведени в урбекистан) с фрезован корпус и пренабит сериен номер ... Лично аз съм ги отчитал и записвал серийните номера . Иначе като цяло за цената са префектни стига да ги бутне Вендов или някой друг който знае какво точно прави.

D22DJ
23-04-2013, 21:26
Колеги, някой ще изкаже ли мнение от личен опит по следният въпрос:
в момента компа на Ландито върви с този фирмуер - LRE184_LAN#02130

Ще се качи ли въобще или ще се скапе целият компютър ако опитам да кача следният:LRE194_#00240

По запознатите ще открият от какво е породено опасението, че мога да изхвърля Еку-то след подобен опит:crazy:

robygas
23-04-2013, 23:00
Не ти ли е малко възрастен компа за такива неща?:roll2:

D22DJ
23-04-2013, 23:24
ее възрастен сега.......:not-fair: жалко....щях да имам още скалички да гледам умно :boost:

:roll2:

Двигателист
06-05-2013, 21:57
Появи се теч на газ от редуктор-изпарителя. Става въпрос за BIGAS RI-21. Опитвам се да намеря някаква информация или схема на редуктора за да знам какво ме очаква като разглобя, но не намирам нищо. Изпуска между корпуса и предния капак. Под преден капак имам предвид капака, който е с регулиращия винт за налягане. Държи се на пръв поглед с 4 глухи гайки. Притеснението ми е, ако сваля само предния капак , трябва ли да източвам антифриза (мисля да не пипам задния капак засега)? Има ли опасност да се посипят пружинки, иглички, клапанчета и прочие детайли?
В нета намерих само това като информация:

robygas
06-05-2013, 22:33
Сваляш, отваряш смело от гайките и сменяш.
Ти какво очакваш да има вътре?

Двигателист
06-05-2013, 22:43
Ок, благодаря!
Ще си купя ремонтен комплект и ще действам.

pe6kata212
07-05-2013, 10:06
Колеги я споделете какъв е максималният диаметър на отвора,на газова плочка за 1.8 тс 8в,при който разхода е засмукването са най оптимални,че в момента съм с плочка с отвор 32мм и все едно съм с ремарке на 155цата.
Газовата ми е обикновена с изпарител Ловато,и правоъгълна плочка преди дебитомера.
С метален колектор съм.
Грасиас.

kolev
07-05-2013, 10:17
то като за корса 1,0 бе. пробвай 35 или поне 34.

D22DJ
08-05-2013, 16:22
Колеги,
каква е причината при автоматична калибрация, Ланди-то да прави таблицата с коефициентите навсякъде с адски бедни смеси?

D22DJ
17-05-2013, 09:42
Колеги,
каква е причината при автоматична калибрация, Ланди-то да прави таблицата с коефициентите навсякъде с адски бедни смеси?

Кофти адаптация, ламбда, дебитомер?

svetlastf
17-05-2013, 17:13
Колеги,

Какво имаш в предвид "бедни смеси" ?

D22DJ
17-05-2013, 18:10
Ако трябва малко по-късно мога да пусна таблица с коефициентите, за да ги видите сравнени с такива от таблица, с която колата върви прилично.

Иначе ако ползвам такава от самокалибрация, все едно съм се качил на кола с мощност от около 50к.с. Да не говорим сутрин като прехвърли на газ за какво пропадане на обороти става на въпрос.

За това не разбирам на самокалибрация защо вкарва такива ниски коефициенти, затова и написах "бедна смес".

robygas
17-05-2013, 19:30
А каква е разликата във времената "на паркинг" и "на скорост" ?

D22DJ
17-05-2013, 21:06
А каква е разликата във времената "на паркинг" и "на скорост" ?

Роби, имаш в предвид бензиновите времена на място и в движение ли или...?

Иначе ето малко скрийншоти. Първият и вторият са автокалибрация. И двата са направени на напълно загрял мотор, в разстояние от една седмица.
Третата табличка....по принцип с нея колата върви прилично, и в ниските и във високите, с приличен разход на гориво. Проблема при нея е, че сутрин колата глъхне на бензин.
Ако не беше това глъхене нямаше въобще да се занимавам, ама много дразни.

Незнам, дали нямам някакъв друг проблем, или от различни настройки на газовата се бъзикат и времената ми на празен ход. Най- ниското време бензиново което съм виждал досега след чипа е приблизтелно 4,6м.с., а най-високото 5,2м.с.

Ето и таблиците:
Самокалибрация 1:
http://s21.postimg.org/59rx355g7/Untitled_1.jpg (http://postimage.org/)
screen shot capture (http://postimage.org/app.php)

Самокалибрация 2:
http://s15.postimg.org/662z3p3ob/Untitled_2.jpg (http://postimage.org/)
photo sharing software (http://postimage.org/app.php)

И таблицата с която колата върви добре, но глъхне сутрин:
http://s1.postimg.org/uz40og4wf/Untitled_3.jpg (http://postimage.org/)
tool to take screen snapshot (http://postimage.org/app.php)

А и нямам си на идея защо почти всеки път при тази калибрация, като цяло процентно коефициентите са толкова различни.

robygas
17-05-2013, 22:08
Тези таблици нищо не ми говорят. Освен, че е доста голяма разликата -около 25%.
Тези времена на празен ход не са ли много големи?

Въпроса ми беше какви са времената на бензин?
На газ не ме интересуват.
Сиреч- когато колата ти работи на празен ход без да е на скорост примерно времената на бензин са 4.5мс. Обръщаш я на газ и БЕНЗИНАВИТЕ ВРЕМЕНА са ....?
Обръщаш пак на бензин.
Включваш на скорост , държиш спирачката, и вемената стават.....?
Обръщаш на ГАЗ /на скорост/ и БЕНЗИНОВИТЕ ВРЕМЕНА са...?

D22DJ
17-05-2013, 22:18
И аз не разбирам защо прави такива големи разлики:surrender:

Странното е, че при автокалибрацията/като се абстрахирате от различните таблици/, винаги прави сместа на празен ход, такава, че бензиновото време, при работа на газ пада с около 0,1 макс 0,2 м.с. След 2 дни примерно правя нова автокалибрация на място, бута пак някакви коефициенти различни от първите и пак разликата в бензиновите времена е 0,1-0,2 м.с.

Това на скорост, никога не съм ги гледал и честно казано още гледам умно и не схващам каква е логиката когато е на скорост, какво ли трябва да се случи с бензиновите времена - предполагам ще се покачат малко?

Но утре ще вържа компа и ще видя :smile:

EDIT: с ниски коефициенти като от втората таблица, газовите времена падат под тези на бензиновите. Но пак е относително, защото се е случвало при автокалибрация, газовите да са ЕДНАКВИ с бензиновите. Всеки път различно :(

robygas
17-05-2013, 22:30
Всички коли с автоматични скорости или всякакви там хибридни такива работят с различни карти на място и в движение. Най-малкото МАП таблицата се прави от газовия комп. примерно при налягане на изпарителя 1.2, но като включиш на скорост то се покачва и веднага се променят коефициентите.
Дори и да приемем, че при твоята кутия това не е така, то пак е възможно да има разлики между работата на място и в движение. Това исках да провериш.

Доста от газовите компютри позволяват само определен брой автокалибрации. След това трябва да се изтрие цялата информация и да почне отново.
Много често авто режима е само ориентир, а другото се прави на ръка.
Отгоре на всичко с тези чипове и такива времена на бензин твоята кола изобщо не е "класически" случай.

А на първо място е важно БЕНЗИНОВИТЕ ВРЕМЕНА да не се променят драстично при работа на газ. Независимо в какъв режим е колата.

П.П. Какъв е цвета на инжекторите? Точно пред буксата отгоре има кръгли капачки. Какъв цвят са?

D22DJ
19-05-2013, 15:07
Черни са капачките.

Ето обещаният клип:
http://www.streetfire.net/video/landi-renzo-omegas_2427121.htm

robygas
19-05-2013, 20:44
Намали налягането на редуктора на 1.20-1.25., а не както е сега на 1.45 бара. Това ще вдигне времената при автокалибрацията.
Въпреки, че не мога да те разбера:gruebel:...какво те интересува това, че на автоматично не де калибрира правилно. Над 50% не се калибрират автоматично.
Реално твоята таблица е с около 20-25 процента по-ниска.

D22DJ
19-05-2013, 23:50
Извинявай Роби ама съм след абитуриентска, коя таблица ми е по ниска, тази от клипа ли?

Иначе, проблема ми е със сутрешното глъхнене:wein:

В други ден ше пробвам с по-ниско налагяне и пак автокалибрация.

ЕДИТ: не ме притесниява, че ми слага, ниски коефициенти. Проблема е, че с тях няма как да карам колата и ги вдигам по-малко, и когато заработи добре и спре да променя бензиновите времена /газ-бензин-газ/, се почва с глъхненето сутрин :(

D22DJ
24-05-2013, 14:32
Пробвах с налягане 1,3. Автокалибрацията минава ужасно бавно, след което коефициентите са по-ниски и сравнено с налягане 1,45. В резултат, колата не става за каране. Другото е, че свалих налягането два дни преди да закача лаптопа, и в следствие, и двете сутрини запали доста трудно/ палиш заработва и гасне, така 4-5 пъти/.

Сега съм си я върнал на старото 1,45 налягане.

Въпрос: нормално ли е това да е макс налягането на което може да работи изпарителя - 1,45 - 1,50 на празен ход?

Другото което исках да попитам - има ли смисъл да закача кабела за температурата на антифриза към този на колата, защото в момента е закачен с този който върви с газовата. Питам това нещо защото ми прави впечатление, като сравнявам температурите от датчика на колата и този на газовата, че вторитият докато загрее хубаво колата, дава доста по ниски показания от този на термостата.
Смисъл този на термостата показва 90, докато този на газовата е на 70 и след 5-6 минути качва и той до 90 градуса.
/това е с вързан лаптоп, не по показанията на стрелката на таблото/

mimouzunov
24-05-2013, 23:38
Пробвах с налягане 1,3. Автокалибрацията минава ужасно бавно, след което коефициентите са по-ниски и сравнено с налягане 1,45. В резултат, колата не става за каране. Другото е, че свалих налягането два дни преди да закача лаптопа, и в следствие, и двете сутрини запали доста трудно/ палиш заработва и гасне, така 4-5 пъти/.

Сега съм си я върнал на старото 1,45 налягане.

Въпрос: нормално ли е това да е макс налягането на което може да работи изпарителя - 1,45 - 1,50 на празен ход?

Другото което исках да попитам - има ли смисъл да закача кабела за температурата на антифриза към този на колата, защото в момента е закачен с този който върви с газовата. Питам това нещо защото ми прави впечатление, като сравнявам температурите от датчика на колата и този на газовата, че вторитият докато загрее хубаво колата, дава доста по ниски показания от този на термостата.
Смисъл този на термостата показва 90, докато този на газовата е на 70 и след 5-6 минути качва и той до 90 градуса.
/това е с вързан лаптоп, не по показанията на стрелката на таблото/

Това с размяната на датчиците на мен лично не ми харесва! Двата датчика са предвидени за различни електроники и в тоя ред на мисли не се знае как и от колко се променят вътрешните им съпротивления спрямо температурата на антифриза! Другото което ми прави впечатление е високото налягане (според мен) на празен ход... Провери дали ти работи адекватно вакумното управление на редуктора и дали не пропуска от там газ, газ която да се събира в колектора и да пречи за първоначалното палене (след нощ седене примерно)!

D22DJ
25-05-2013, 00:46
Това за вакумното маркуче....гледал съм го няколко пъти, пак ще погледна, не пречи. Иначе за датчика не съм се изразил ясно.
В самият софтуер има заложено да се ползва датчика на термостата който е. Мери се с мултицет при какви стойности на какви градуси отговарят и се въвеждат в компа на газовата. По-скоро мисълта ми беше, дали когато е студена и премине на газ може, да прави някакви мизерии, щото бензиновият комп примерно получава данни, че температурата е еди каква си, в резултата на което пуска някакво гориво, а в същото време газовият комп смята малко по различни неща защото, неговият датчик показва малко по ниски стойности. Това беше в страни малко от оснвният въпрос.

Иначе, странно защо с 1,30 налягане, две сутрини имах проблем с паленето. Днес го върнах на 1,45 и утре сутрин ще видя как е.

mimouzunov
25-05-2013, 10:31
Това за вакумното маркуче....гледал съм го няколко пъти, пак ще погледна, не пречи. Иначе за датчика не съм се изразил ясно.
В самият софтуер има заложено да се ползва датчика на термостата който е. Мери се с мултицет при какви стойности на какви градуси отговарят и се въвеждат в компа на газовата. По-скоро мисълта ми беше, дали когато е студена и премине на газ може, да прави някакви мизерии, щото бензиновият комп примерно получава данни, че температурата е еди каква си, в резултата на което пуска някакво гориво, а в същото време газовият комп смята малко по различни неща защото, неговият датчик показва малко по ниски стойности. Това беше в страни малко от оснвният въпрос.

Иначе, странно защо с 1,30 налягане, две сутрини имах проблем с паленето. Днес го върнах на 1,45 и утре сутрин ще видя как е.

Настрои системата пак на 1.3 и след като изгасиш вечерта колата откачи маркуча м-у редуктора и дюзите за да исвиряса газта от там... Виж тагава на следващия ден как ще запали!

D22DJ
25-05-2013, 11:43
Току що ходих да се повозя малко. Еми с налагяне 1,45, запали перфектно, даже глъхненето беше пренебрежимо малко. След 150-200 метра напълно изчезна, прехвърли на газ. По принцип досега винаги когато прехвърли на газ докато позагрее малко колата имаше едно пропадане на оборотите когато превключва от първа към втора. Няма и помен от това.

Значи понеже до вчера 2 дни карах на ниско налгане 1,3 вчера завъртях изпарителя на маскимално но върнах шестограма една идея наобратно за да не стои на макс положение.

В крайна сметка ще го оставя на това налягане, защото освен, че нямам почти проблеми сутрин, и в движение без да гледам компа, се усеща, че мотора работи по-леко и по добре с по-високото налягане. Тези дни ще пробвам и това с откачането на маркуча.

Пак само да питам, нормално ли е това да е максималното налягане на което да работи изпарителя на празен ход, 1,45?

robygas
26-05-2013, 18:43
Няма проблем с налягането. Карай си и така щом колата се чувства по-добре.
По въпроса ти за датчика за температура - да, има такава опция, но е по-добре да си ползваш датчика на изпарителя.
Софтуера го интересува температурата на редуктора а не на колата която е винаги по-ниска.

mimouzunov
27-05-2013, 17:01
Даваите разни идеи как да газифицирам един въздухар!
Фолсваген Биитъл (костенурка)...
Има идеи да се завари тръба за гърнето и тя да гре вода, да се ползва двигателното масло и последното е да се грее тръбата за газта преди изпаритела а същия само да се явява един вид дозатор...
В нета начини има много, но се чудя на кои да се спрем със собственика!
Ако някои е пипал нещо такова да споделя...

Furious 155
27-05-2013, 17:14
Даваите разни идеи как да газифицирам един въздухар!
Фолсваген Биитъл (костенурка)...
Има идеи да се завари тръба за гърнето и тя да гре вода, да се ползва двигателното масло и последното е да се грее тръбата за газта преди изпаритела а същия само да се явява един вид дозатор...
В нета начини има много, но се чудя на кои да се спрем със собственика!
Ако някои е пипал нещо такова да споделя...
Нали има електрически изпарители?

kolev
27-05-2013, 17:24
на електрическия изпарител клапана му е електрически, това му е ... електрическото :lupe:

mimouzunov
27-05-2013, 17:27
Нали има електрически изпарители?

Вакумен/електрически... Разликата е само начина по които се спира газта от изпаритела към двигателя когато същия се изгаси (или мине на бензин)! Единия случаи е с вакум (които прави самия двигател) втория случаи е с електроклапан...

ecotronic
27-05-2013, 17:40
Това с маслото е най-лесно за реализиране, но най-опасно за двигателя.
Аз бих сложил серпентина в гърнето и антифризът да се върти на конвекционен принцип през изпарителя и разширителен съд. Може да се сложи и електрическа помпа.
Може да се помисли и затова да се отклонят газове от ауспуха и да се прекарат през изпарителя. Добре е отклоняващата клапа да се термостатира за да не се опече изпарителя.

Това с греенето на течната фаза на газта не ми се види добро решение.

mimouzunov
27-05-2013, 18:33
Това с маслото е най-лесно за реализиране, но най-опасно за двигателя.
Аз бих сложил серпентина в гърнето и антифризът да се върти на конвекционен принцип през изпарителя и разширителен съд. Може да се сложи и електрическа помпа.
Може да се помисли и затова да се отклонят газове от ауспуха и да се прекарат през изпарителя. Добре е отклоняващата клапа да се термостатира за да не се опече изпарителя.

Това с греенето на течната фаза на газта не ми се види добро решение.

Това с маслото и аз го премахвам от сметките защото ибез това ако му смъкна и с малко оборотите под минимума почва да присветка лампата (двигатела е 55-та година все пак, ветеран)
С изгорелите газове може и да се получи, но съм се спрял на вариант с антифриз да се подгрява. Не ми се ще и на мен да се подгрява газта предварително, искам това да си се случва в изпарителя!
Почват да се мислят начини за подгряването а попмата ако се слага ще е от парното на Мерцедес (някои модели имат такава екстра)! Ще пиша какво се случва като се почне с деиствието...

robygas
27-05-2013, 20:42
Първи начин
-Медна тръба/отвърната/ навита върху тръбата на генерацията, затворена като гърне отгоре с ламарина, през което тече антифриз и помпа/ел. или механична/ да върти през изпарителя.
Втори начин който съм правил преди много години , но имах подръка човек който ми изработи нещата.
Махнах задния капак на изпарител Ловато. В камерата на водата се положи реотан залят от огнеупорна пръст, като изводите му останаха да излизат през входовете на водата. Отделно направихме и една проста електроника комбинирана със силови релета и термо датчик да регулира подгряването.
Та тва е!

Доколкото познавам Мимо, май ще е втория вариант:bouncing_smiley:

ecotronic
27-05-2013, 20:57
Първи начин
-Медна тръба/отвърната/ навита върху тръбата на генерацията, затворена като гърне отгоре с ламарина, през което тече антифриз и помпа/ел. или механична/ да върти през изпарителя.
Втори начин който съм правил преди много години , но имах подръка човек който ми изработи нещата.
Махнах задния капак на изпарител Ловато. В камерата на водата се положи реотан залят от огнеупорна пръст, като изводите му останаха да излизат през входовете на водата. Отделно направихме и една проста електроника комбинирана със силови релета и термо датчик да регулира подгряването.
Та тва е!

Доколкото познавам Мимо, май ще е втория вариант:bouncing_smiley:

Електрическото нагряване е най-елегантното решение, но не трябва ли много мощен нагревалел за целта? По съвсем груба преценка мисля, че едни 200 - 300 вата ще са необходими, което хич не е малко за динамото на vw - то.

robygas
27-05-2013, 21:44
Изобщо не помня вече за какво иде реч. Това беше преди 15-тина години....:heavy_cry:
Беше един бус което предполага, че му е стигало подгряването. Човека си го кара доста време.
Затова казах, че е въпрос за друга компетентност - сметките.

mimouzunov
27-05-2013, 23:40
Изобщо не помня вече за какво иде реч. Това беше преди 15-тина години....:heavy_cry:
Беше един бус което предполага, че му е стигало подгряването. Човека си го кара доста време.
Затова казах, че е въпрос за друга компетентност - сметките.

Малко е кофти за навиване на тръба в-у гърнето защото то опира в престилката, но някак може да се изиграе!
Мислих го много за електро подгряване ама маи е по-добре да е с вода... Двигателя е много стар и отгоре на всичко не е с алтернатор а с динамо! Разполагаме с няколко динама 6/12В обаче нямахме регулатор на 12 и трябваше да преправя един от 6 към 12 волта! Релерегулатора както знаете се състои от няколко релета които имат различни функции, едно да ограничава максималния ток, друго за да не става динамото електромотор и тн. Та релерегулатора е препипан за 12 волта но релето за максималния ток нямаше как да излъжа и в резултат на преправянето сега максималния ток които може да пусне е наполовина по-малък заради това че вече работи не на 6 а на 12 волта! По криви сметки имам към 10-15 ампера "свободни" само...
Нищо не ми пречи да намотам един реотан и да тествам с колко ампера се загрява прилично... (дано не са над 200 вата само)

ecotronic
28-05-2013, 10:34
От тази (http://www.china-ogpe.com/showroom/703/html/product_Electrically_Heated_LPG_EvaporatorYSD_Seri al_13_10200.html) спецификация за електрически изпарители, става ясно, че един изпарител с капацитет 30 кг/час е с мощност 6 kW.
Ако приемем, че 2 л пропан бутан тежат 1 кг. то следва, че за изпаряването на 1 литър LPG за час са нужни 100 W електрическа мощност.
Ако движейки се колата изразходва 7 литра на час, следва че за целта ще е необходима и електрическа мощност 700 W.
Това прави мисията невъзможна дори и ако динамото се смени с алтернатор.

kolev
28-05-2013, 10:58
може да се ползва серпентина която от маслото да топли антифриз. има такива даже по алфите.
най-удачния вариант е да навиеш няколко витки медна тръба на някой от изпускателните колектори. така ще стопля много по-бързо, по-елементарно е , а на изпарителя никой не е казал че му трябват 90градуса примерно. можеш да си го караш и на 40-50.
вземи тури и един алтернатор, динамото го хвърляй в най-близкия контейнер. мисля Т3 бусовете с боксер двигатели са с алтернатори.

mimouzunov
28-05-2013, 13:30
може да се ползва серпентина която от маслото да топли антифриз. има такива даже по алфите.
най-удачния вариант е да навиеш няколко витки медна тръба на някой от изпускателните колектори. така ще стопля много по-бързо, по-елементарно е , а на изпарителя никой не е казал че му трябват 90градуса примерно. можеш да си го караш и на 40-50.
вземи тури и един алтернатор, динамото го хвърляй в най-близкия контейнер. мисля Т3 бусовете с боксер двигатели са с алтернатори.

Да разясня малко... Имаме динама 6 и 12 волтови имаме и алтернатор 12 волтов! Проблема идва от това, че стоиката за динамото на този двигател не се маха (както на по-новите боксери от 70-те години) и затова неможе да се сложи алтернатор, същия е по-къс и с по-голямо Ф! На тоя двигател въпросната стоика е част от блока! Замяната на динамото с каквото и да е принципно е тегава работа защото за него е вързана и перката за охлаждането...

Тия дни ще пробвам... Подгревна свещ ще навинта дирекно в изпарителя и ще пробвам дали ще загрява и колко!!! Мисля да налея и някаква течност, но тя ще е само за по-добро топлоотдаване от свещичката и циркулация няма да има... Разполагам с два изпарителя БРЦ и Ловато като мисля да пробвам с първия защото циркулацията на антифриза е направена да е от едната му страна а не в центъра както е в Ловатото (дано ме разбрахте)

mimouzunov
06-06-2013, 16:04
Днеска остана малко време и се хванах пак с...
От теста които направих с подгревната свещ се установи ,че след като напълних с вода изпарителя същия се загрява доста добре като време дори само с една свещ! Продължавам да творя като мисля да добавя някакво управление просто http://vikiwat.com/termostat-bimetalen-ksd-301a-50oc-no-10a-250vac-bakelitov-korpus-s-podvizhna-grivna-izvodi-2x6.3mm-avtopera.html а след това някакво по-яко реле... Като има развитие и тествам на колата пак ще пиша!
Мисля да има и нещо като разширителен съд, единия щуцер за антифриза е запушен...
Свеща се пада да влиза точно в това хлътнатото навътре...

ecotronic
06-06-2013, 16:49
Преди да правиш някакво управление на подгряването те съветвам да направиш проба в движение и така да определиш величината на необходимата за подгряването електрическа мощност. Да не се окаже, че динамото не може да я осигури.

mimouzunov
06-06-2013, 16:55
Преди да правиш някакво управление на подгряването те съветвам да направиш проба в движение и така да определиш величината на необходимата за подгряването електрическа мощност. Да не се окаже, че динамото не може да я осигури.

Една свещ се надявам да захрани някак...
И да, нее ясно още нищо. За теста бутилката с пропана ще е на земята колата ще работи на място а изпарителя и тои ще е някъде висящ... Ще пробвам първо дали може да работи на средни обороти и дали ще издържа инсталацията и такива работи

ecotronic
06-06-2013, 17:16
Ако не ме лъже паметта парното на тази кола е реализирано като е направена ламаринена обшивка около участък (мисля че беше оребрена тръба) под всяка от главите - там където двете изпускателни тръби се събират и отиват в гърнето и турбината вкарва въздух, който минава между обшивката и тръбата и така се грее и заминава напред по въздуховодите.
Мисълта ми е, че ако разшиеш тази ламаринена обшивка и вкараш вътре една медна серпентина, това би решило проблема с подгряването.

mimouzunov
06-06-2013, 17:42
Ако не ме лъже паметта парното на тази кола е реализирано като е направена ламаринена обшивка около участък (мисля че беше оребрена тръба) под всяка от главите - там където двете изпускателни тръби се събират и отиват в гърнето и турбината вкарва въздух, който минава между обшивката и тръбата и така се грее и заминава напред по въздуховодите.
Мисълта ми е, че ако разшиеш тази ламаринена обшивка и вкараш вътре една медна серпентина, това би решило проблема с подгряването.

И това е мислено... Ако ще е с подгряване от такъв тип, по-скоро ще завяря една траба на гърнето и с електрическа помпа и разширителен съд ще...
Сега ще се пробва с подгревната свещ и ще се мисли след това...

don_pepone
07-06-2013, 16:11
Пичове, имам въпрос. Ламбда корекцията на газовият инжекцион постоянно ли работи или може да се спре софтуерно. Става въпрос за Фобос 1 на моята кола 2.5 V6. Газаджията ми не ми бе вързал тази корекция и днес се реших и намерих кабелчето и го вързах към ламбдата,но не знам дали работи (коригира) или е просто вързано.

mimouzunov
07-06-2013, 17:31
Пичове, имам въпрос. Ламбда корекцията на газовият инжекцион постоянно ли работи или може да се спре софтуерно. Става въпрос за Фобос 1 на моята кола 2.5 V6. Газаджията ми не ми бе вързал тази корекция и днес се реших и намерих кабелчето и го вързах към ламбдата,но не знам дали работи (коригира) или е просто вързано.

Несъм наясно, но тая жичка от газовата вързана към сондата не е ли само за улеснение при настроиката!?

don_pepone
07-06-2013, 18:28
И аз незнам на 100% но ми казаха че освен за настройка е и за корекция на сместта както при бензиновият комп. Даже в снопа кабели има кабелче и за втора ламбда.

robygas
07-06-2013, 19:07
Само за улеснение при настройката е.
Никаква корекция не прави газовия комп от там.

don_pepone
07-06-2013, 19:50
Пфууу язък че рових 30 минути да търся кабелечето в снопа :)
Баси,май сондата ми се шашка нещо. На газ колата е толкова "одушена" на празен ход,че като карам на първа без газ и клати яко,чак рита,а сондата кове на малко над 800миливолта и не мърда от там, а като обърна на бенз си чертае нормално.... Що е то ? :)

robygas
07-06-2013, 21:54
Богата смес:jumping:на газ.

опс..

Tedo
07-06-2013, 22:39
Бедна смес:jumping:на газ.

По-скоро богата

robygas
07-06-2013, 22:53
Тъй де
Корегирах се.

Сега ако искаш и да кажа от какво от самосебеси става богата сместа и лошо изгарянето?!

Ти постовете ми ри следиш бре?:smackbum:

don_pepone
07-06-2013, 23:25
Бе тя че богата богата,но защо. Колкото и да намалим времената на газовите дюзи,сместта не мърда,имам чувството че усети ли пропан бутанови изгорели газове на празен ход и забива в богата смес. Иначе като подам газ и си теъгва да чертае сондата,но на празен ход не. А сместта определено нее богата както обясних в предният пост..... ?

P.S. Изпарителя ми е точно за колкото е можността и е Мимгаз - някъв турски от ефтините,но това го разбрах в последствие (че газаджията е спестил :) )

kolev
08-06-2013, 12:32
Пфууу язък че рових 30 минути да търся кабелечето в снопа :)
Баси,май сондата ми се шашка нещо. На газ колата е толкова "одушена" на празен ход,че като карам на първа без газ и клати яко,чак рита,а сондата кове на малко над 800миливолта и не мърда от там, а като обърна на бенз си чертае нормално.... Що е то ? :)

още ли се занимаваш с тая история. на твое място до сега да съм сложил едно реле на сигнала на ламбдата, да го прекъсва когато си на газ и бензиновите инжектори без емулация, та компа да влезе в авариен режим и да спре да прави автокалибрации. може и с ламбда симулатор да се пробва.

don_pepone
08-06-2013, 13:02
Да ама почва да не върви същото на бенз :( , аз искам май пълно щастие :)
Иначе го обмислям варианта за прекъсване на ламбдата на газ :)

tdy
08-06-2013, 21:02
Здравейте колеги, имам следния проблем, като карам колата с над 100-120 км/ч, и отпусна педала на газта или изключа от скорост, има гърмеж като, че ли от изпускателната система , без катализатор съм с резонансово гърне и спортен филтър, ако има значение въобще филтъра, та какъв е проблема, дали не изгорелите газове, изгарят в гърнето? И как може да се предотврати това ?

Tedo
09-06-2013, 00:33
Здравейте колеги, имам следния проблем, като карам колата с над 100-120 км/ч, и отпусна педала на газта или изключа от скорост, има гърмеж като, че ли от изпускателната система , без катализатор съм с резонансово гърне и спортен филтър, ако има значение въобще филтъра, та какъв е проблема, дали не изгорелите газове, изгарят в гърнето? И как може да се предотврати това ?

Какъв ти е редуктора?Tomasetto?

don_pepone
10-06-2013, 12:05
Някой запознат ли е Фобос системите. Гледам в настройката има опция зая следенето на оборотите дали да е от 1-ви инжектор или от пин за оборотомера или нещо такова. Та моята е закачена за 1-ви инжектор ма нещо като работи на празен ход и само чукна газта малко се шашка сякаш. Гледахме я на диагностика на газовото и като чукна газта само оборотите които засича газовият комп малко полудяват иначе като я задържа и като карам е ОК ама това е кофти че като чакам на кръстовище и реша да тръгна леко с малко газ се замисля. та един майстор ми каза да си изместя следенето на обороти да е на бубината примерно,за да е ОК,само дето не знам на кой кабел от буксата на бубината да го сложа че не намерих никъде инфо за моя мотор и моята бубина. В алфа менюала пише кви са цветовете на кабелите на буксата ама не и кой за кво е

tdy
15-06-2013, 20:41
Какъв ти е редуктора?Tomasetto?
Да такъв е.

Tedo
16-06-2013, 20:05
Да такъв е.

Бих ти препоръчал да го смениш

tdy
16-06-2013, 21:06
Заради него ли стават тези проблеми ?

Tedo
16-06-2013, 21:12
Заради него ли стават тези проблеми ?

Почти съм сигурен, че е от него спрямо наблюденията които имам аз върху тези изпарители
Все пак е добре да я види някой газаджия

skyplex
20-06-2013, 16:09
Здравейте! Преди около седмица след пълно зареждане на газовата ми бутилка на бензиностанция ЕКО нещо се прецака... До 3000 оборота въобще не върви на газ или прехълцва или си набира супер бавно. След 3000 оборота всичко е нормално. Този проблем на бензин го няма.
Филтъра и инжекторите са сменяни скоро.

Някой има ли идея от къде може да идва проблема?

MogaTa
24-06-2013, 23:00
Аз имам усещането, че им е от газта! На саксото ми като сипа от ЕКО и съвсем няма сила. Като прехвърлям от бензин на газ и гасне без да се опита да задържи обороти, а когато ги задържи са адски ниски почти пред загасване. Във всички други бензиностанции нямам тези проблеми, а колата си е супер. Това е моя опит с газта на еко-то и я избягвам :)

Mihail_cc
26-06-2013, 11:44
Здравейте Колеги,карам вече 3-та Алфа но за пръв път ГИ,и дилемата започна ,правил съм една камара диагностики включително последно и при Румен в Rubigcar,почисти ми дросела и го адаптира след това си смених и свещи,та диагностиката на бензин дава че всичко е ОК.Аз както много алфисти, четене здраво тука по форума и реших да вида дали колата ще се пооправи сутрин ако я карам само на бенз и така и стана,изчезнаха сутрешните проблеми,но включа ли на ГАЗ става пак цирк :),писна ми и вчера ходих на Тия специалисти къде ми слагаха ГИ смениха ми дюзите и тая сутрин пак същото сутринта,даите съвети Аз съм от Банско лесно ако бях в София нямаше да вида толкова ЗОР :brickwall:

robygas
26-06-2013, 20:20
Преди всичко не е лошо да напишеш за каква кола с какъв двигател и каква марка ГИ става дума.
Добре е да се знае и какви инжектори са монтирани.

Ако иде реч за 156-1.8 трябват доста прецизни настройки-иначе ядове.

KiroPora
05-07-2013, 00:15
Колеги, с газов инжекцион на OMVL съм (така я взех колата) и губи мощност при малко по - висока скорост 120-140км/ч значително по - трудно достига на газ, на горе да не говорим, но там вече ако има нужда превключвам на бенз. Та мисълта ми е, че искам да мина една диагностика и да се настрои евентуално. Има ли някъде в София газаджия, който работи с тази конкретно марка? Може и на лично да не правим реклама. :please:

don_pepone
05-07-2013, 13:59
, . Да питам и аз нещо., .обмислям да си сменя изпарителя с някоб по-усилен. Та имам колебание между Романо140киловата и томасето арктик 240 коня,чудя се кой ще е по подходящ за арезето ми и кой е податлив на финна настройка.
П.с. газовата е ГИ фобос 1

emzo
05-07-2013, 17:52
На Романо RRIS03 е добър вариант.
Томасетото - далече от него ;)

За да разбереш дали е пътник твоя - намачкай я на 3-4та до ограничител, ако налягането ти падне с повечот 0.2бар-а, значи е пътник.

don_pepone
05-07-2013, 18:34
Другата седмица ще я гледаме с един пич,да видим,ма сигурно ще го сменя моя че "майстора ми" (предният) ми е сложил някъв турски МИМГАС дето няма настройване.

robygas
05-07-2013, 20:12
Колеги, с газов инжекцион на OMVL съм (така я взех колата) и губи мощност при малко по - висока скорост 120-140км/ч значително по - трудно достига на газ, на горе да не говорим, но там вече ако има нужда превключвам на бенз. Та мисълта ми е, че искам да мина една диагностика и да се настрои евентуално. Има ли някъде в София газаджия, който работи с тази конкретно марка? Може и на лично да не правим реклама. :please:

Eла да пробваме да я настроим.

Ако само това е проблема.

don_pepone
06-07-2013, 18:06
Интересно ми е има ли ГИ-та които да поддържат коли които развиват 8000об и пика им на вървеж е след 5500 примерно,говоря за атмосверки. Разглеждах някоко софтуера за ГИ и ми направи впечатление че са до към 6-6500об разграфени таблиците им за корекция та затова и ми стана интересно.

emzo
06-07-2013, 19:00
http://s17.postimg.org/ga5aioaiz/screenshot_63.jpg http://s17.postimg.org/bcwbbaxxn/screenshot_64.jpg (http://postimg.org/image/ga5aioaiz/)

don_pepone
06-07-2013, 20:19
Това каква марка е..

emzo
06-07-2013, 20:42
Agis

mimouzunov
08-07-2013, 17:03
Интересно ми е има ли ГИ-та които да поддържат коли които развиват 8000об и пика им на вървеж е след 5500 примерно,говоря за атмосверки. Разглеждах някоко софтуера за ГИ и ми направи впечатление че са до към 6-6500об разграфени таблиците им за корекция та затова и ми стана интересно.

При мене е 8000 или 8500... Славгаз...

don_pepone
08-07-2013, 18:43
супер значи има варианти :)
Да видим първо как ще е алфуната като и сложим новият изпарител Романо усилен до 140kw и да я настроим като хората,а живот и здраве за другата ми кола ще мисля за ГИ дето му требат настройки до 8000об :evil:

zihni
12-07-2013, 21:55
Колеги, знаете ли някой/някъде да продава платката(електрониката само) за Прогаз-П? Това е някакъв евтин латвийски ГИ, който ми монтираха и вчера сдаде багажа, докато го ъпдейтвах.

robygas
12-07-2013, 22:42
Платката не е ли целия компютър?
Щото то има само кутия още.

Мисълта ми е, че си за нов компютър и щом системата е евтина значи и компа няма да е скъп.

emzo
14-07-2013, 01:32
Прати го за гаранция, оправят ги.
ГИ ти е Тамона.

svetlastf
15-07-2013, 11:16
Напоследък наблюдавам странно поведение.
Когато не е палена ден- два при прехвърляне на газ / около 2000 оборота / и колата едва ли не изгасва. Когато се покара го няма този проблем, не се усеща кога превключва.
Какво може да е - замърсени , клеясали дюзи или изпарител?? 80 х. км газчица е изяла...
Иначе колата върви , газови и бензинови времена почти еднакви...

ecotronic
15-07-2013, 11:59
Когато се проявява проблема, пипни изпарителя и виж да не би да не е подгрял добре.

svetlastf
15-07-2013, 14:48
С ГИ е, настроен да прехвърля на 30 гр.
Онзи ден я запалих на морето при 30 градуса на въздуха.
Поработи на бензин и като тръгна да прехвърля на газ / при около 2000 оборота, без много форсиране / направо си угасна. И така три пъти преди да заработи на газ...Не бе палена седмица.
Ще взема да я закача на компа тези дни преди първото палене да видя какво се случва. Преди месец я гледах и ми направи впечатление, че доста е паднало налягането на изпарителя с около 0,2 бар. Развих доста болта за да се вдигне до 1,30 колкото бе оставено.Да не би той да се е задръстил с мазнотия неква ??
Една от дюзите е отваряна за ремонт, не ми се видяха кой знае колко мръсни, но реално проблемите тръгнаха след това.

svetlastf
19-07-2013, 17:47
Закачих я на компа. При работа на бензин дава налягане в рейката 3,5 ????. ПРи опит за прехвърляне на газ пак същите стойности и колата гасне. На четвиртия опит с повечко гас прехвърли на газ с доста претрисане и налягането падна на 1,15 ...
Май ще сменям мембраните... Някой да има впечатления от Memtex и защо цените са им 3 пъти по-евтини от оригиналните??

ecotronic
19-07-2013, 18:03
Преди да сменяш мембрани провери състоянието на филтрите. Факт, че успяваш да регулираш налягането на изхода на изпарителя когато няма консумация на газ, ме навежда на мисълта, че проблемът не е в мембраните а в ниската пропусквателна способност на входа или на изхода на изпарителя.

Torret0
19-07-2013, 18:48
Здравейте колеги! Значи проблема е следния, когато онзи ден като запалих (Алфа 156 1.8) след като колата загря,и се опита да прехвърли на газ, само сецна, върна се на бензин и започна да ми показва че няма газ , а всъщност имаше около 30 литра и така доста я помъчих да превключи .Гасих я, щраках копчето , но без резултат!Вчера сутринта като запалих си прехвърли без проблем, а днес отново не искаше.Та каде може да е проблема, не иска да отвори клапата за газта, нещрака!

Drag0
19-07-2013, 19:52
Здравейте колеги! Значи проблема е следния, когато онзи ден като запалих (Алфа 156 1.8) след като колата загря,и се опита да прехвърли на газ, само сецна, върна се на бензин и започна да ми показва че няма газ , а всъщност имаше около 30 литра и така доста я помъчих да превключи .Гасих я, щраках копчето , но без резултат!Вчера сутринта като запалих си прехвърли без проблем, а днес отново не искаше.Та каде може да е проблема, не иска да отвори клапата за газта, нещрака!

Не знам каква ти е газовата , но съм имал подобен случай - като беше топла колата не превключване на газ. Оказа се електромагнита на изпарителя. Синьото на тази снимка : http://www.gasmagazin.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/_________________4d6df4f71e3a3.jpg
Можеш да разбереш дали е от него по следния начин: като ти откаже да прехвърли го сваляш този електромагнит и го охлаждаш . След това го слагаш пак на колата и пробваш. Ако прехвърли - електромагнита е за смяна.

Torret0
19-07-2013, 22:32
Да аз също предполагам че е 1 от 2те такива (мислех че е релета) Едното се намира преди изпарителя а другото е отзад на бутилката (на сондата). Преди около половин година пак се получи така, но един приятел дойде и даде само маса към това дето е отзад на сондата и газта тръгна от тогава колата не ми е правила така...Сега опитвах пак с маса, но не ...неще и неще... замервахме какво е напрежението там...пълна нула... няма ток, за това мисля че проблема е някъде напред. А инжекциона е Романо. И когато колата работи на бензин преди да прехвъли на газ нали трябва да се чуе едно щракване на клапана от към багажника, не се чува щракване а все едно прехвърчат искри и пука няколко пъти и чак тогава се чува щракването... а сега когато я запаля, вече го няма това прещракване(пукане) и не ще да прехвърля на газ...Значи колега ще я оставя този електро магнит да се охлади сам и утре ще я пробвам пресна на студено!Защото и 2та пъти когато ми прави така, все е била преди това на слънце и е яко напечена.Благодаря за бързия отговор :) ще пиша дали има подобрения...

robygas
19-07-2013, 23:30
Закачих я на компа. При работа на бензин дава налягане в рейката 3,5 ????. ПРи опит за прехвърляне на газ пак същите стойности и колата гасне. На четвиртия опит с повечко гас прехвърли на газ с доста претрисане и налягането падна на 1,15 ...
Май ще сменям мембраните... Някой да има впечатления от Memtex и защо цените са им 3 пъти по-евтини от оригиналните??

Проблема е точно в изпарителя и по-точно в клапанчето вътре.
"Мемтекс" става.

---------- Post added at 23:30 ---------- Previous post was at 23:26 ----------

Сега опитвах пак с маса, но не ...неще и неще... замервахме какво е напрежението там...пълна нула... няма ток, за това мисля че проблема е някъде напред.

Като няма ток до клапана е логично да се търси ЗАЩО няма.

Drag0
19-07-2013, 23:43
Да аз също предполагам че е 1 от 2те такива (мислех че е релета) Едното се намира преди изпарителя а другото е отзад на бутилката (на сондата). Преди около половин година пак се получи така, но един приятел дойде и даде само маса към това дето е отзад на сондата и газта тръгна от тогава колата не ми е правила така...Сега опитвах пак с маса, но не ...неще и неще... замервахме какво е напрежението там...пълна нула... няма ток, за това мисля че проблема е някъде напред. А инжекциона е Романо. И когато колата работи на бензин преди да прехвъли на газ нали трябва да се чуе едно щракване на клапана от към багажника, не се чува щракване а все едно прехвърчат искри и пука няколко пъти и чак тогава се чува щракването... а сега когато я запаля, вече го няма това прещракване(пукане) и не ще да прехвърля на газ...Значи колега ще я оставя този електро магнит да се охлади сам и утре ще я пробвам пресна на студено!Защото и 2та пъти когато ми прави така, все е била преди това на слънце и е яко напечена.Благодаря за бързия отговор :) ще пиша дали има подобрения...
Това което ти написах важи САМО ако имаш електромагнит на изпарителя и съответно загрява заради него.
Този в багажника не знам дали е електромагнит, по-вероятно да не е , но и там няма от какво толкова да загрее.

Torret0
20-07-2013, 16:49
http://prikachi.com/images.php?images/662/6352662c.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/663/6352663J.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/664/6352664l.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/666/6352666f.jpg
Ето това са Електромагнитите и 2та, единият който стой преди изпарителя а другият на сондата. Днес опитах да сваля този дето е при изпарителя, но не можах да развия болта.

ecotronic
20-07-2013, 17:42
Колега в момент в който не ще да отвори въпросния клапан, вземи та му подай 12 V на изводите. Ако и тогава не отвори, го демонтирай и го прави. Ако тогава отвори, не търси проблема в него.

D22DJ
20-07-2013, 18:39
Колеги два въпроса след като днес си закачих газовата да погледна нещо:

Защо отново след самокалиброване ми изчислява толкова ниски коефициенти на таблицата, като подчертавам, че с тях колата върви супер супер слабо, никаква мощност. Даже преди 1-2 месеца като я закачах последно ми даваше с 10-15 процента по високи коефициенти а сега тези:

http://s22.postimg.org/cwlqvtu19/Untitled_1.jpg (http://postimg.org/image/cwlqvtu19/)

Второто питане е дали е нормално при форсиране на място, да вдига налягането?

robygas
22-07-2013, 08:09
Защото автокалибрацията е само ориентир. Това се получава доста често при много коли. Има системи при които изобщо няма автокалибрация.

Налягането скача за да може да компенсира дебита който е необходим.

svetlastf
08-08-2013, 13:04

Проблема май се оказа в датчика за налягането. Онзи ден отказа да прехвърля на газ. При диагностика показа, че не отчита налягането на газта в рейката.
След справка с чичо Гугъл таз гад дето струва 100 лв бе разкостена.
Чипа е на стойност 1/5 от цената на кутийката...
Отново съм в газа..:super:

mimouzunov
11-09-2013, 18:32
Един въпрос ще задам и аз...
Има ли софтуер за настроика на газов инжекцион които да става и за друг инжекцион... газов!?

robygas
11-09-2013, 19:10
??????????????

mimouzunov
11-09-2013, 19:20
??????????????

Тук в офиса нещо си говорим с колегите.....
Единия вика "ми то за тия инжекциони кабела е един и същи за настроиката"...
В тоя ред на мисли след като кабела е идентичен се запитах какво става със софтуера...

don_pepone
11-09-2013, 23:13
А някой да знае модела транзистори на входящият сигнал на инжекторите за ГИ фобос1

robygas
11-09-2013, 23:35
Не са еднакви. Плащал съм и по 250 Е. за кабел.

mimouzunov
12-09-2013, 13:49
Не са еднакви. Плащал съм и по 250 Е. за кабел.

Комуникацията м-у газовия компютър и компютъра за диагностика става посредством ком порт (RS232)!!
Може и да има модификация от страната на компютъра за диагностика кабела да е USB но това е само за улеснение за да не се гласят скорости на ком-а...
http://gogothebee.wordpress.com/2011/09/24/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D 0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE/
http://prodavalnik.com/universalen-kabel-za-diagnostika-na-gazovi-inzhektsioni-i16327679

ecotronic
12-09-2013, 17:44
Комуникацията м-у газовия компютър и компютъра за диагностика става посредством ком порт (RS232)!!
Може и да има модификация от страната на компютъра за диагностика кабела да е USB но това е само за улеснение за да не се гласят скорости на ком-а...
http://gogothebee.wordpress.com/2011/09/24/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D 0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE/
http://prodavalnik.com/universalen-kabel-za-diagnostika-na-gazovi-inzhektsioni-i16327679

За други газови компютри не знам, но например Фобос ползват специфичен протокол и не става без техния кабел. Много хора са се пробвали да го хакнат и не знам дали някой е успял.

Та в общи линии - серийната комуникация през RS232 все още нищо не означава. Това е все едно въздухът, който пренася акустичните колебания за да могат хората да общуват чрез говор.
А на какъв език разговарят и дали той е разбираем е друг въпрос.

robygas
13-09-2013, 06:48

Щом казваш, сигурно е така.

mimouzunov
13-09-2013, 22:49
За други газови компютри не знам, но например Фобос ползват специфичен протокол и не става без техния кабел. Много хора са се пробвали да го хакнат и не знам дали някой е успял.

Та в общи линии - серийната комуникация през RS232 все още нищо не означава. Това е все едно въздухът, който пренася акустичните колебания за да могат хората да общуват чрез говор.
А на какъв език разговарят и дали той е разбираем е друг въпрос.

Абе горе долу съм наясно какво става...
В препратките по-горе има и един кабел които става за доста газови уредби (не за всички разбира се) и все пак излиза ,че има някаква приемственост от към тенекия/хардуер/кабел... Ако приемем че с един кабел може да се осъществи връзката с няколко (да кажем) 3 газови компютъра въпроса ми беше има ли вариант някак да се направи и това но със софтуера...
Във форума на Рено има един маистор които е флашнал един газов компютър с ром от друг и в следствие на това префлашнатия компютър вече се настроива и със друг софтуер... Това се зачудих просто, няма ли начин (без флашвания и тн)....
http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=94017.0

Doomguy
20-11-2013, 10:15
Напоследък колата започна да не върви добре на газ, изгуби доста от тягата. Рестартирах адаптивните параметри на бензиновия компютър, покарах малко на бензин, докато се адаптира и воала - газта е същата като в деня, в който ми я настроиха. Имам подозрения за мудна ламбда. Когато карам на бензин не записва грешки, като мина на газ ми записва обичайните за смесите. Възможно ли е ламбдата да не ми е наред или просто газовата не е настроена правилно?

emzo
20-11-2013, 14:18
Газовата.

Имаш ли кабел и ФЕС/МЕС ?

doomy
20-11-2013, 15:12
Ако позволите и аз да вметна едно въпросче, по-скоро от любопитство, че вече нерви нямам да се притеснявам :)

Ха днес , ха утре и все не остава време да запитам..

Та моята количка е Алфа Ромео 145 , 1.4 боксер 1995 набор с обикновенна газова на Ловато.

Чета , гледам и се смайвам ! На колеги от форума колите им харчат по 11-12-13 / 100 газ и то в СОФИЯ примерно, а моята баракуда /така и викам на галено/ в малък град като Петрич, където има 3 светофара на кръст дава разход от 16+/100 газ при това с нормално каране !!!

Зареждал съм от къде ли не , но резултатите не стават по-добре, а по-зле.
Извънградско г-д се ядва , но в града е пълна ламя!
Последното засичане - 10 лв / 8 литра газ/ - 42 км градско каране и направо ''умря'' !

Всичко това , при положение , че съм я спънал доста колата и мога да кажа ,че върви като товарен влак!!!
Ако я пусна да върви като хората , започва да гори още повече и с 10лв минавам макс 20 км !! :D

Изпарителя ми е с нови мембрани /колко са качествени е вече отделен въпрос , на който нямам отговор/ , но като цяло ревизирана!

Нямам никакви допълнителни устроиства към газовата - чиста газова уредба!

Някакви предложения защо разхода е такъв и къде да търся опроблема ?

Doomguy
20-11-2013, 15:17
Газовата.

Имаш ли кабел и ФЕС/МЕС ?

Имам.

Ако позволите и аз да вметна едно въпросче, по-скоро от любопитство, че вече нерви нямам да се притеснявам :)

Съвсем логично е, колега. Малък град предполага кратки пътувания и чести студени стартове. На колегите в София им се налага да минават поне 10км градско всеки ден, което помага колата да достигне работна температура на мотора и да нормализира разхода. При мен ситуацията е същата, в Пазарджик разхода ми е около 20/100 газ, като средната дистанция която минавам е около 1.5-2 км на палене.

emzo
20-11-2013, 15:28
На отворил термостат, остави я на бензин 1-2 мин, виж докато е на бензин с МЕС колко е средното време, после цъкни на газ, като пусне всички цилиндри на газ и времето е в плюс или минус с повече от 0.1мс - ето ти проблема.

doomy
20-11-2013, 15:29
Съвсем логично е, колега. Малък град предполага кратки пътувания и чести студени стартове. На колегите в София им се налага да минават поне 10км градско всеки ден, което помага колата да достигне работна температура на мотора и да нормализира разхода. При мен ситуацията е същата, в Пазарджик разхода ми е около 20/100 газ, като средната дистанция която минавам е около 1.5-2 км на палене.

Ами аз като карам обикновенно карам доста в града, в смисъл не карам по 1-2 км, колата си вдига работна температура , но разхода пак е 16+ ,не ускорявам рязко , не спирам рязко... въобще карам пенсионерската и не и не :D
Да бях с голям двигател да не ме беше яд поне , ама....

ecotronic
20-11-2013, 15:40
Ами аз като карам обикновенно карам доста в града, в смисъл не карам по 1-2 км, колата си вдига работна температура , но разхода пак е 16+ ,не ускорявам рязко , не спирам рязко... въобще карам пенсионерската и не и не :D
Да бях с голям двигател да не ме беше яд поне , ама....

Аз на обикновен (двукамерен) изпарител за 10 години само веднъж съм сменял мембрани, но гумичките на двете клапи - задължително на приблизително 10К пробег. Особено заради тази за високото нялягане разходът се вдига с едни 20%, без да се усети във вървежа.
Другото важно е правилната настройка на газовата. Много хора догаждат тихите обороти за сметка на прекалено богата смес, което е погрешно. Състоянието на въздушния филтър също влияе сериозно на разхода.

Doomguy
20-11-2013, 15:51
На отворил термостат, остави я на бензин 1-2 мин, виж докато е на бензин с МЕС колко е средното време, после цъкни на газ, като пусне всички цилиндри на газ и времето е в плюс или минус с повече от 0.1мс - ето ти проблема.
Времето на кое?

ecotronic
20-11-2013, 15:57
Времето на кое?

На бензиновите инжектори.

Doomguy
20-11-2013, 16:19
Ще пробвам когато намеря време.

robygas
20-11-2013, 20:32
Времето на кое?

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=79781

doomy
21-11-2013, 10:20
Аз на обикновен (двукамерен) изпарител за 10 години само веднъж съм сменял мембрани, но гумичките на двете клапи - задължително на приблизително 10К пробег. Особено заради тази за високото нялягане разходът се вдига с едни 20%, без да се усети във вървежа.
Другото важно е правилната настройка на газовата. Много хора догаждат тихите обороти за сметка на прекалено богата смес, което е погрешно. Състоянието на въздушния филтър също влияе сериозно на разхода.

Сложил съм си обсужваем въздушен филтър и си го обслужвам на 5 до 7к километра!

По изпаритела сменихме всичко , защото мембраните бяха целите нацепени, та когато ги сменях сменихме всичко възможно по изпарителя - гумички , мембрани, болтчета всичко... !
От ревизията на изпарителя до сега съм минал не повече от 10к километра! Просто вече колата я карам само когато се наложи , тая ламя си е е*ала м*м*та :D

А забравих да кажа, тоя разход ми го прави сега в топлото време , зимата направо не ми се мисли ! :D

Мисля си дали да не и пусна малко повече газта... ама знам ли... ?!?

За регулировката , трябва сам да правя нещо иначе тука по нашия край само парите ти взимат и накрая колата става по-зле.
Последно като ходих уж ми я ''направиха'' , вярно, колата вървеше , но правеше ''водовъртеж'' в бутилката за газта !! И така...

ecotronic
21-11-2013, 10:36
Сложил съм си обсужваем въздушен филтър и си го обслужвам на 5 до 7к километра!

По изпаритела сменихме всичко , защото мембраните бяха целите нацепени, та когато ги сменях сменихме всичко възможно по изпарителя - гумички , мембрани, болтчета всичко... !
От ревизията на изпарителя до сега съм минал не повече от 10к километра! Просто вече колата я карам само когато се наложи , тая ламя си е е*ала м*м*та :D

А забравих да кажа, тоя разход ми го прави сега в топлото време , зимата направо не ми се мисли ! :D

Мисля си дали да не и пусна малко повече газта... ама знам ли... ?!?

За регулировката , трябва сам да правя нещо иначе тука по нашия край само парите ти взимат и накрая колата става по-зле.
Последно като ходих уж ми я ''направиха'' , вярно, колата вървеше , но правеше ''водовъртеж'' в бутилката за газта !! И така...

На бензин нормален ли е разхода?
Мирис на газ, макар и слаб около колата има ли (и когато не работи двигателят)?
Ако няма някакъв друг общ проблем с мотора, което да се усеща и при работа на бензин, мисля, че трябва да се отиде преди всичко на газ-анализатор.

kolev
21-11-2013, 10:59
изпарителя какъв е. сутрин случайно да пали трудно.

doomy
21-11-2013, 11:18
На бензин нормален ли е разхода?
Мирис на газ, макар и слаб около колата има ли (и когато не работи двигателят)?
Ако няма някакъв друг общ проблем с мотора, което да се усеща и при работа на бензин, мисля, че трябва да се отиде преди всичко на газ-анализатор.

На бензин разхода не знам какъв е , понеже ми изгоря бензиновата помпа и още не съм я сменил, а и като цяло колата се кара предимно на газ , на бензин преди само се палеше докато позагрее и по между другото по някой друг километър колкото да продуха малко от малко дюзите..

Мириз на газ.... около колата няма, единствено съм забелязъл , че когато изгася колата и отворя предния капак, леко намирисва от към изпарителя , но ми се е струвало нормално.... знам ли ?!?

---------- Post added at 09:18 ---------- Previous post was at 09:17 ----------

изпарителя какъв е. сутрин случайно да пали трудно.

Изпарителя е Ловато , но точния модел , мога да проверя довечера ! :)
За паленето... не става от 1/4 оборот ако това имаш предвид, повечето пъти върти по 2-3 секунди , но има случай , в който пали само като пипнеш ключа!

ecotronic
21-11-2013, 11:29
На бензин разхода не знам какъв е , понеже ми изгоря бензиновата помпа и още не съм я сменил, а и като цяло колата се кара предимно на газ , на бензин преди само се палеше докато позагрее и по между другото по някой друг километър колкото да продуха малко от малко дюзите..

Мириз на газ.... около колата няма, единствено съм забелязъл , че когато изгася колата и отворя предния капак, леко намирисва от към изпарителя , но ми се е струвало нормално.... знам ли ?!?

---------- Post added at 09:18 ---------- Previous post was at 09:17 ----------

Изпарителя е Ловато , но точния модел , мога да проверя довечера ! :)
За паленето... не става от 1/4 оборот ако това имаш предвид, повечето пъти върти по 2-3 секунди , но има случай , в който пали само като пипнеш ключа!

Имало ли е време, когато разходът на газ е бил нормален?

Намокри една гъба със сапунена вода и мини с нея всички връзки и тръби, като започнеш от бутилката. Откачи изходната тръба на изпарителя и със сапунката провери да не изпуска газ от там.

Основно си мисля, че ако няма друг проблем с мотора, причината за високия разход е или нежелан теч на газ, или погрешна настройка на уредбата.

Ловато са традиционно-добри изпарители, но всеки изпарител си "пасва" с мотора. Ако винаги разходът е бил така висок, може би си струва да се замислиш за друг качествен изпарител - втора употреба.

И накрая - при такъв сериозен преразход, ако не можеш да се справиш сам с проблема, си струва да жертваш някой лев и малко време за да посетиш добър майстор, макар и надалеч. Инвестицията бързо ще ти се възвърне.

doomy
21-11-2013, 13:18
Имало ли е време, когато разходът на газ е бил нормален?

Намокри една гъба със сапунена вода и мини с нея всички връзки и тръби, като започнеш от бутилката. Откачи изходната тръба на изпарителя и със сапунката провери да не изпуска газ от там.

Основно си мисля, че ако няма друг проблем с мотора, причината за високия разход е или нежелан теч на газ, или погрешна настройка на уредбата.

Ловато са традиционно-добри изпарители, но всеки изпарител си "пасва" с мотора. Ако винаги разходът е бил така висок, може би си струва да се замислиш за друг качествен изпарител - втора употреба.

И накрая - при такъв сериозен преразход, ако не можеш да се справиш сам с проблема, си струва да жертваш някой лев и малко време за да посетиш добър майстор, макар и надалеч. Инвестицията бързо ще ти се възвърне.

Това с гъбата и съпунената вода съм го правил и бях открил теч от клапана преди изпарителя, смених му гумичките , уж добре, но пак започна да изпуска и го смених с нов!

Карах известно време и нямах проблеми и до сега продължавам да нямам теч!

Малко предистория сега! Тоя ми е втори двигател! Когато купихме колата имаше проблем с колянов вал. Шлайфахме направихме всичко , но се оказа ,че блока на колата е бил надран /ние не знаехме/ и за 1800км пробег колата ''изяде'' маслото и мотора блокира!
След това си купих нов двигател /пак 1.4 боксер/ .
По относшение на разхода:
Когато монтирахме газ на колата /още с онея старите сонди с големи нивомери/ , колата беше чудесна!
С 15 лв газ / при тогавашна цена от около 1лв/ , минавах по 200 км градско , къде нормално каране , къде на ръчка без значение!
След това обаче дойде оня тъп закон и отидох да ми сложат евро сонда и като ,че ли от тогава нещата тръгнаха на зле. Колата не върви , а яде като ламя!

Настройки нашите 'майстори' ми правиха - без резултат. После четох сума старии в нета за реглаж на АГУ , направих всичко както е описано и пак нищо! И така до ден днешен, като съм ''скопил'' колата възможно най-много ,таче че разхода да е в описаните граници, иначе колата ще си седи все пред вкъщи! :(

П.п Не знам каква може да е връзката между обикновенната и евро сондата, дали клапана трябва да е отворен до край или да е затворен на 1/2 ... не знам.. ?!?
След смяната обаче колата не е същата!

kolev
21-11-2013, 13:36
когато караш на газ, по бутилката получава ли се конденз на вода.

ecotronic
21-11-2013, 13:38
Евросондата не би трябвало да е проблем. С изправна такава вероятността от нежелан теч намалява, тъй като тя спира газта още на изхода на бутилката, когато колата не е на контакт. И все пак, щом си забелязал връзка със смяната на сондата, то пробвай следното:

1 - Когато оставяш колата, затваряй ръчно кранчетата на бутилката и следи, дали така разходът няма да се понижи.

2 - Провери непосредствено след известен пробег, дали няма участък от бутилката, който да е доста по-студен, дори заскрежен. Ако установиш такова нещо, вероятно смукателя е монтиран неправилно или не уплътнява добре. При тази ситуация по тръбата към мотора върви газова фаза вместо течна и това се отразява като некоректна работа на цялата уредба.

doomy
21-11-2013, 14:34
когато караш на газ, по бутилката получава ли се конденз на вода.

Не , няма нищо по бутилката , нито капка от конденз, нито нещо друго...

---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 12:32 ----------

Евросондата не би трябвало да е проблем. С изправна такава вероятността от нежелан теч намалява, тъй като тя спира газта още на изхода на бутилката, когато колата не е на контакт. И все пак, щом си забелязал връзка със смяната на сондата, то пробвай следното:

1 - Когато оставяш колата, затваряй ръчно кранчетата на бутилката и следи, дали така разходът няма да се понижи.

2 - Провери непосредствено след известен пробег, дали няма участък от бутилката, който да е доста по-студен, дори заскрежен. Ако установиш такова нещо, вероятно смукателя е монтиран неправилно или не уплътнява добре. При тази ситуация по тръбата към мотора върви газова фаза вместо течна и това се отразява като некоректна работа на цялата уредба.

Ще опитам, а може ли да попитам какво ще се получи ако оставя кранчето на бутилката на 1/2 развито, вместо изцяло отворено ?!?!

По точка 2 , ще проверя за това явление и ще докладвам дали бутилката има студени участъци...

ecotronic
21-11-2013, 14:39
Не , няма нищо по бутилката , нито капка от конденз, нито нещо друго...

---------- Post added at 12:34 ---------- Previous post was at 12:32 ----------

Ще опитам, а може ли да попитам какво ще се получи ако оставя кранчето на бутилката на 1/2 развито, вместо изцяло отворено ?!?!

По точка 2 , ще проверя за това явление и ще докладвам дали бутилката има студени участъци...

Не знам каква му е пропусквателната способност на кранчето, когато е наполовина отворено, но в най-лошия случай - да усетиш недостиг на газ при по-високи обороти.

С гъбата и сапунката пробвал ли си отвора на чашката за пълнене дали не изпуска през тръбата за пълнене?
Ако си с външна пълначка, може и да не го усетиш като мирис.

kolev
21-11-2013, 15:30
кранчето отворено на макс. но повечето от тия кранчета по-принцип не затварят плътно и не е лошо че имаш евроклапан.

doomy
23-11-2013, 22:56
Не знам каква му е пропусквателната способност на кранчето, когато е наполовина отворено, но в най-лошия случай - да усетиш недостиг на газ при по-високи обороти.

С гъбата и сапунката пробвал ли си отвора на чашката за пълнене дали не изпуска през тръбата за пълнене?
Ако си с външна пълначка, може и да не го усетиш като мирис.

Ще пробвам това със сапунката на зареждачката , понеже не съм проверявал точно там!

---------- Post added at 20:56 ---------- Previous post was at 20:50 ----------

кранчето отворено на макс. но повечето от тия кранчета по-принцип не затварят плътно и не е лошо че имаш евроклапан.

Днес видях ,че бутилката ми е е завъртяна доста надолу /като разположение на сондата/ , в резултат на което при заредени 20 лв газ , едва показваше ,че има нещо в бутилката!

Извъртях я на 45 градуса + - , и нивомера започна да показва, а бутилката отдолу имаше конденз! Няма заскрежени или по-студени участъци по тръбичката или по самата бутилка , просто има лек конденз!

Освен това ''регулирах'' отново газовата:

- месинговия винт е на 2 оборота развит
- този за празния ход е на 3 оборота
- а горе от тройника /от развито до завито полежение , врътката прави точно 8 оборота/ , та сега съм го оставил на 4!

Сега колата пали по-лесно и държи стабилни обороти на празен ход , а и като ,че ли ми се струва по-пъргава. Като разход , не знам ще засичам и ще споделя в най-скоро време!

П.п Не ми е проблема до 20те лв. за да ида до някой сервиз! Лошото е ,че в околността няма свестен такъв! Ако не се нормализират нещата , ще търся вариат да направя едно отиване до София примерно ...

Ще пиша пак като има развитие по въпроса, каквото и да е то :)

Благодаря Ви!!!

ecotronic
23-11-2013, 23:18
Нормално сондата в бутилката (смукателя) трябва да е монтиран така, че краят му да е в най-ниската част. Така по него почти винаги минава течна газ а изпарението и става в изпарителя, както е редно.
Ако по някаква причина смукателят не е потопен в течната фаза, то по него минава газообразна фаза, която се е изпарила в самата бутилка.
Процесът на изпарение е свързан с отнемане на топлина и поради това ако има такова нещо, бутилката се охлажда на нивото между течната и газообразната фаза.
Когато бутилката е голяма а консумацията на газ малка, охлаждането е слабо изразено и се получава само конденз по външните стени. Колкото бутилката е по-малка а консумацията по-голяма, толкова и охлаждането е по-силно изразено и се стига до заскрежаване.
Накратко - наличието на скреж или конденз е симптом затова, че смукателят не е сглобен или ориентиран правилно. Това води до преминаване на газова вместо течна фаза по тръбата и поради това до некоректна работа на цялата уредба.

Като се съберат няколко дребни фактора, като това със сондата, неправилна настройка и някой дребен теч и ето ти висок разход.

Трябва едно по едно всичко да се прегледа внимателно и разходът ще се нормализира.

KiroPora
24-11-2013, 00:17
Колеги, как стоят нещата с газифицирането на JTS двигател я? 3.2 по - точно, че обмислям едно пътуване до Германия на "лов" за Брера. :drive:

mimouzunov
26-11-2013, 17:19
Колеги, как стоят нещата с газифицирането на JTS двигател я? 3.2 по - точно, че обмислям едно пътуване до Германия на "лов" за Брера. :drive:

Тоя двигател доколкото аз знам не се понася с гаста много много...

ecotronic
26-11-2013, 17:35
Скъпо, сложно и нискоефективно. По-добре се ориентирай към дизелова модификация.

mimouzunov
27-11-2013, 18:03
От преди малко....
Побърква ме и това е!! На около 1200об каквото и да правя обогатявам обеднявам все не е както трябва...
Само около тея обороти нее наред.

robygas
28-11-2013, 13:30
От преди малко....
Побърква ме и това е!! На около 1200об каквото и да правя обогатявам обеднявам все не е както трябва...
Само около тея обороти нее наред.

При мен това се оказа проблем на компютъра /бензиновия/. След като ми скъса нервите и нямаше нещо което не беше разчаркосано и сменено.
Придърпваше на 1500-2000 оборота.

Bobiuzunov
30-11-2013, 18:01
От 2-3 дни в колата от подписа ми почна сериозно да мирише на газ и сутрин започна да палли по трудно,да прекъсва все едно не работи на 6 цилиндъра,след 1-2 мин.всичко си идва на място.Днес я оставих да я прегледат и момчето ми каза че мембраната за високо налягане в редуктора(дано не бъркам че съм лаик в тази сфера) изпуска и от там миришело,пълнило всукателните колектори с газ при по дълъг престои от там и прекъсването.Редуктора е на има няма 5-6к дали да го сменям или само тази мембрана?

ecotronic
30-11-2013, 21:05
Само мембраната смени. По всеки изпарител обикновено се сменят само гумените карантии и става като нов.

emzo
01-12-2013, 23:35
Редуктора е на има няма 5-6к дали да го сменям или само тази мембрана?

Какъв е редуктора ?

mimouzunov
02-12-2013, 17:57
При мен това се оказа проблем на компютъра /бензиновия/. След като ми скъса нервите и нямаше нещо което не беше разчаркосано и сменено.
Придърпваше на 1500-2000 оборота.

В един момент се замислих и аз да не се бърка нещо от там...
Сетих се че съм с чип, които смених със заводския но разлика няма никаква :???:
В момента: празех ход е бетон, при опит да се тръгне с много лека газ колата тръгва леко и плавно и като стигне на 1200об почва да придърпва зверската. Ако тръгна с повечко газ и мина през проблемните обороти по-бързо, се усеща еднократно придърпване само и след това е ок! Без значение на коя предавка е колата, ако е на около 1200-1300об като и дам лека газ придърпва!
Преди да се пръсне гарнитурата на двигателя нямаше такива отклонения или ако е имало са били толкова пренебрежими че несъм обръщал внимание!!!
Обеднявал съм обогатявал съм какво ли несъм но все още неиска да заработи на 100%

Bobiuzunov
02-12-2013, 21:35
Какъв е редуктора ?
R-Due мисля че беше,тези проблем които съм споделил по нагоре дали имат общо с неизправен редуктор или нещо ме мотаят?

kolev
11-12-2013, 11:46
Роби, един въпрос. ако искам в момента да си сменя цилиндричната бутилка с тороидална, документно какво се случва.

robygas
11-12-2013, 19:04
Роби, един въпрос. ако искам в момента да си сменя цилиндричната бутилка с тороидална, документно какво се случва.

Нищо. Пазиш си заводския сертификат който си върви с нея и това е.