PDA

View Full Version : Тракшън + ABS + Удивителен - що е то?

ACEHOB
15-01-2009, 18:57
Тракшън + ABS + Удивителен - що е то?

Преди малко ми светнаха и трите лампи. Някой да има идея какво може да е?
По моите скромни познания си мисля да не би да съм намокрил някой датчик... но пък да светнат и трите...

П.П.
Ако може някой мод да промени името на темата че има грешка.

nightroller
15-01-2009, 20:06
я кажи в каква ситуация ти светнаха и трите щото има някаква логика ако си загубил сцепление на някое от колелата ама аз така мисля не мога да съм сигурен. Пиша щото мен така ми присветква VDC-то няколко пъти интензивно като загубя сцепление при висока скорост ...

ACEHOB
15-01-2009, 20:26
Да и при мене по принцип е така...
Но в този случай карах малко по-бързо и съм минавал и през локви.

nightroller
15-01-2009, 21:53
ама лампите светнаха като минаваше през локвите ли или след тва?

ACEHOB
15-01-2009, 22:11
Около 3-4 мин след това.

Dodo 155
15-01-2009, 22:15
Около 3-4 мин след това.
Да не си намокрил дисковете и да е загубила сцепление накладката за кратко и това да го е отчело като някаква загуба на управлението?
Внимавай като минаваш през локви, че да не засмуче от някъде вода и да кихне директно мотора ;-)

ACEHOB
16-01-2009, 08:47
Тази сутрин запалих колата но лапмите светеха. Точно след около 500 метра светна и чека и колата изгасна. Успях да паркирам, пробвах да запаля колата но резултат никакъв.
Идва ми да се ... :goodnight:

Коки
16-01-2009, 12:09
Тази сутрин запалих колата но лапмите светеха. Точно след около 500 метра светна и чека и колата изгасна. Успях да паркирам, пробвах да запаля колата но резултат никакъв.
Идва ми да се ... :goodnight:

Няма ли авариен режим?

А спирачките работят ли нормално? Съединителят?

ACEHOB
16-01-2009, 13:33
Отидох долях нафта (страшни благодарности на umax - ето това е приятел - да се дигне от Люлин да дойде да ме вземе от Дианабад и после да ме закара до Дружба) и колата запали но проблема със светещите лампи остана.
Колата върви се едно съм и дръпнал ръчната и имам чувството че и хидравликата не е добре.
Спирачките са добре но ръчната почти не спира а са чисто нови жилата.
Чакам Велин да ми се обади и да отида на диагностика, но май-ще се окаже че е от жилата...

ACEHOB
16-01-2009, 18:40
Велин използва и лаптоп и едно друго устройство, връзват се към компютъра но не могат да извлечат никакви данни. Неговото заключение - "Нещо му има на ISC-то" и да отида някъде другаде.
Отидох до Итал Сервиз - закачиха колата и изчистиха грешките които според тях са - "ABS-а се е ошашкал ако си въртял гуми на лед или на мокро..." - къде ти в тази зима лед и мокро....?
Изчистиха всички грешки и колата литна. Обслужването е супер поне с мене се отнесоха страшно добре.
След 30 мин каране и изминати около 15км лампите светнаха отново... :goodnight:
Нямам думи!
Май само при Бобо не съм ходил...

Lucky
16-01-2009, 22:51
Време е!!!

bobbybg75
17-01-2009, 12:10
:Silent:колега и аз бях така миналата година датчиците си намокрил ще се оправи от самосебеси не се притеснявай дразни като караш но реално всичко си работи итал боклук караме какво да се прави и аз подържам колата в итал сервиз и съм много доволен от тях

Коки
17-01-2009, 12:21
Нямам думи!
Май само при Бобо не съм ходил...

А всъщност само той може да помогне. Казвам го втори път тази седмица.

Linkestis
17-01-2009, 12:25
... итал боклук караме какво да се прави ...
За човек които в подписа има две Алфи...странно звучи.

leketo84
18-01-2009, 17:22
Асенов какво стана с проблема ти оправили се ! От какво е станало от намокряне ли ? А и да те питам тея лампи след като запалиш се показват и после изгасват ли след 2,3 сек. или не ?:calc:

Linkestis
18-01-2009, 18:18
При мен изгасват

ACEHOB
19-01-2009, 08:50
Асенов какво стана с проблема ти оправили се ! От какво е станало от намокряне ли ? А и да те питам тея лампи след като запалиш се показват и после изгасват ли след 2,3 сек. или не ?:calc:

Светват при чека заедно с другите но не изгасват.
Има някаква малка мизерийка дето го причинява това ама... ще се разбере.

Коки
20-01-2009, 12:07
...Колата върви се едно съм и дръпнал ръчната и имам чувството че и хидравликата не е добре.
Спирачките са добре но ръчната почти не спира а са чисто нови жилата....

Имаш ли луфт на ръчната?

ACEHOB
20-01-2009, 12:10
Не - ръчната ми е със чисто нови жила. Накладките са ми също са чисто нови.
Колата е в Итал Сервиз от вчера - според тях проблема идва от постъпващи към компютъра некоректни данни от датчика на ABS-a.
Нов около 300лв, втора ръка около 100лв.
Чакам да го сменят за да се разбере наистина ли той е причината за светещите лампи.

Дано за днес да стане че на ден по 15-20 лева за таксита давам...

Коки
20-01-2009, 13:02
...Чакам да го сменят за да се разбере наистина ли той е причината за светещите лампи...

И ако не е от него, кво праим? 300 лв + труд - на вятъра? Малко странен начин за откриване на причината...

ACEHOB
20-01-2009, 15:23
ОК, кажи какво да правя - да чакам 3 седмици да ми дойде реда при Бобо?
Филма е ужас със леки комедийни сцени...

Коки
20-01-2009, 15:47
ОК, кажи какво да правя - да чакам 3 седмици да ми дойде реда при Бобо?
Филма е ужас със леки комедийни сцени...

Не се чака 3 седмици. Вчера бях там и се разбираха с разни хора за края на седмицата.

Това със смяната на нещо, за да се види дали е от него, ми напомня на начина на действие в един "официален" сервиз, където навремето отидох като имах Ауди. Смениха ми датчик на Хоул - 600 лв. Проблемът си остана. Ами значи е делко - още 600 лв. Проблемът пак остана. Ааа, значи е бензинова помпа - 900 лв. В първите 600 лв влизаше и диагностика и труд, а вторите 600 и 900-те са цените само на частите, отделно платих диагностика и труд. И така, изръсих се ~ 2300 лв за кола, която съм купил за 7000 лв. Но най-интересното знаеш ли кое е? Проблемът пак остана.

Коки
20-01-2009, 15:51
ОК, кажи какво да правя...

...И така, изръсих се ~ 2300 лв за кола, която съм купил за 7000 лв. Но най-интересното знаеш ли кое е? Проблемът пак остана.

Не казвам, че непременно с теб ще се случи същото, просто споделям опит с майстори и сервизи. То си е голяма мъка докато намериш на кого да се довериш и за какво можеш да разчиташ на него и за какво - не.

ACEHOB
20-01-2009, 15:54
Бобо е болен... говорих с Нено за събота евентуално.
Човека каза - "не се притеснявай ще оправиме колата".
Интересно е нещо което разбрах - че нови датчици за ABS не се продават.

nightroller
20-01-2009, 18:34
Колега, сега зачетох темата и ти пожелавам скоро да се оправят нещата ... Иначе Коки е прав аз бих ти препоръчал сервиза в който аз ходя но той не е популярен в този форум ... иначе мога да говоря да я видят почти веднага, ако мислиш че ще бъда от полза пиши ЛС :) Пожелавам скоро пак да те радва Алфата!!

... моля колегите да не се дразнят :) не искам да създавам интерес относно сервиза просто се опитвам да помогна...

leketo84
20-01-2009, 19:21
Колега, сега зачетох темата и ти пожелавам скоро да се оправят нещата ... Иначе Коки е прав аз бих ти препоръчал сервиза в който аз ходя но той не е популярен в този форум ... иначе мога да говоря да я видят почти веднага, ако мислиш че ще бъда от полза пиши ЛС :) Пожелавам скоро пак да те радва Алфата!!

... моля колегите да не се дразнят :) не искам да създавам интерес относно сервиза просто се опитвам да помогна...
Колега аз лично ходя не само на места където ги има в форума ! Нямам нищо против да кажеш къде е и кой е сервиза и да го ползваме евантуално и други от колегите ! :razz:

ACEHOB
20-01-2009, 19:26
Сагата продължава а аз съм може би най-нещастният човек тази вечер... и седя и си мисля на какво равнище са нашите сервизи... и как след като са ми сменили датчика с друг как проблема оставал и как трябвало да ми сменят и компютъра че можело и да се оправи разбираш ли...
Днес заедно с колата ми връчиха и моят си датчик откачен да си го закича на врата та сега карам без... лампите си светят ли светят... :brickwall:

Та равносметката до сега е:
При Чавдар - Х
В клубния при Велин - Х
В Итал Сервиз - Х

Следва продължение!

П.П.
Утре сутрин съм при Тони във Ванто.

Stefo
20-01-2009, 19:39
Ми късмет ти пожелавам и дано пък утре вечер да си най-щастливият човек ...

p3shku
20-01-2009, 19:51
Днес заедно с колата ми връчиха и моят си датчик откачен да си го закича на врата та сега карам без... лампите си светят ли светят... :brickwall:

Пламене успех и дано си в събота на линия.... Дано този Тони в Ванто разбира а не като другите там... И ми е много интересно тея от итал сервиз посмяха ли да ти искат пари за новия датчик?

EMo0o
20-01-2009, 19:54
Пламене успех и дано си в събота на линия.... Дано този Тони в Ванто разбира а не като другите там... И ми е много интересно тея от итал сервиз посмяха ли да ти искат пари за новия датчик?

Абе те принципно трябва да имат такива здрави , с които да тестват .. примерно ако с техния работи си , а с твоя не проблема е от него и тогава си купуваш нов :) Поне аз така знам , че трябва да се процедира ..

ACEHOB
20-01-2009, 19:59
Не нямат Емо... взели са някакъв от някъде си.. сложили са го но проблема е останал и са го махнали. Моя си ми го връчиха в ръцете. Сега карам без датчик.

EMo0o
20-01-2009, 20:01
Не нямат Емо... взели са някакъв от някъде си.. сложили са го но проблема е останал и са го махнали. Моя си ми го връчиха в ръцете. Сега карам без датчик.

Аха .. кофти работа :( Доколкото знам от Пинко този във Ванто е много добър , дано помогне :)

nightroller
20-01-2009, 20:12
айде и аз тука стискам палци :th_up::th_up:

Коки
21-01-2009, 14:19
Аха .. кофти работа :( Доколкото знам от Пинко този във Ванто е много добър , дано помогне :)

Абе той е добър, ама е много трудно да помогнеш след като някой е осрал работата. Тия в Италсервиз са срязали жиците на датчика и сега тлябва да се слага нов, въпреки че старият вероятно си е ОК. Такива направо да хванеш да млатиш по "умните глави"!

Сега без тоя датчик не може да се направи нито диагностика, нито нищо. Дори не може да се разбере какъв е истинския проблем!

Коки
21-01-2009, 14:30
Тракшън + ABS + Удивителен - що е то?

АБС-а и удивителната индикират проблем в спирачната система, но той може да е всякакъв, включително и механичен. Дори може да е проблем с някоя от помпите на съединителя, които ползват спирачната течност и ако изпуснат отнякъде, пада нивото на спирачната течност, а оттам - светят лампи.

Доколкото знам, лампата на тракшън контрола може да светне ако задните колела по някаква причина не се въртят - например при замръзнала ръчна спирачка. Другият вариант е, да свети заради показанията на датчиците за АБС-а, защото тя също ги ползва.

Това означава, че най-вероятно става дума за проблем в спирачната система, който може и да е елементарен.

ACEHOB
21-01-2009, 14:37
Днес отидох във Ванто но без датчика диагностика не може да се направи така че от тази тема: http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=27367&highlight=%EF%F0%EE%E4%E0%E2%E0%EC+%E0%EB%F4%E8+%F 7%E0%F1%F2%E8 отидох до Елин Пелин и от колегата Сотир (супер готин човек) купих въпросният датчик на цена от 60 лева. Нов е 230 лева + 20 дни доставка...
След малко ще сложа датчика и да видиме.

П.П.
Някой знае ли дали на края самият датчик трябва да има 3 ресни тъй като този който купих няма и е гладък а моят старият е със 3 реснички с края все едно е опирало нещо.

Коки
21-01-2009, 14:38
Колата е в Итал Сервиз от вчера - според тях проблема идва от постъпващи към компютъра некоректни данни от датчика на ABS-a.
Нов около 300лв, втора ръка около 100лв.
Чакам да го сменят за да се разбере наистина ли той е причината за светещите лампи...

И ако не е от него, кво праим? 300 лв + труд - на вятъра? Малко странен начин за откриване на причината...

...Това със смяната на нещо, за да се види дали е от него, ми напомня на начина на действие в един "официален" сервиз, където навремето отидох като имах Ауди. Смениха ми датчик на Хоул - 600 лв. Проблемът си остана. "Ами значи е делко" - още 600 лв. Проблемът пак остана. "Ааа, значи е бензинова помпа" - 900 лв... И така, изръсих се ~ 2300 лв за кола, която съм купил за 7000 лв. Но най-интересното знаеш ли кое е? Проблемът пак остана.

... и как след като са ми сменили датчика с друг как проблема оставал и как трябвало да ми сменят и компютъра че можело и да се оправи разбираш ли...

Искаше ми се да това да не се случва, но уви! Явно повечето "майстори" действат по този начин.

Коки
21-01-2009, 14:41
...отидох до Елин Пелин и от колегата Сотир (супер готин човек) купих въпросният датчик на цена от 60 лева. Нов е 230 лева + 20 дни доставка...
След малко ще сложа датчика и да видиме...

Най-после позитивно развитие! Успех!

Баси, с такава тема във форума не ми трябват никви сериали :):):)

ACEHOB
21-01-2009, 16:33
Темата трябва да се казва - "По мъките на един алфист"
Така - сложихме датчика и... край... проблема го нема!
Така че искам да благодаря на Ники за съдействието с намирането на датчика и на Коки за напъствията.
Евала на такива хора!

bobbybg75
21-01-2009, 16:59
колега май не четеш какво ти писах за датчика че от там идва проблема важното е че си оправил нещата :clapping: