View Full Version : За Предпазните Колани...
в-к Стандарт:
Четири пъти по-високи глоби да плащат хората, които се возят в кола без колани, предлага КАТ. Така от 10 лв. санкцията ще стане 40, обясниха от пътна полиция. Освен това глобата ще се изравни с тази, която плащат самите шофьори, които карат без колан. КАТ иска още на шофьора да се отнемат и 2 точки от талона, когато вози пътници без предпазното средство. Промените ще бъдат внесени в парламента още в началото на януари. От днес цялата полиция ще е на крак и ще проверява за шофьори и пътници без колани, предупреди шефът на КАТ полк. Алекси Стратиев. Акцията е разпоредена от вътрешния министър Румен Петков заради многото жертви при катастрофи, станали в последно време. Катаджиите ще съставят актове, а полицаите ще правят цялостни проверки на колите, както е и в момента. Освен това шофьорите ще бъдат следени и снимани от няколко мобилни камери. Пътна полиция ще предложи заснетите нарушения да бъдат регламентирани в закона и провинилите се шофьори веднага да бъдат наказвани. КАТ ще проверява още и за столчета за бебета и деца до 10 години. Много е важно пътниците на задната седалка също да са с колани, защото при катастрофа 25 на сто от хората на предната седалка умират, след като тялото на пътника отзад се е блъснало в тях, обясни още полк. Алекси Кесяков.
Таня Красимирова
И още:
По телевизиите тръгват няколко клипа, които ще показват колко е важно поставянето на предпазен колан. Идеята е на КАТ. Догодина Пътна полиция ще купи и три английски клипа. В тях са показани свирепи катастрофи с жертви именно заради непоставен колан. При пътен инцидент има три удара, обясниха от КАТ. Първо се блъска колата. След като возилото спре, тялото на човека полита през стъклото със същата скорост, с която се е движила колата, обясни шефът на КАТ полк. Алекси Кесяков. След това и вътрешните му органи продължават да се движат със същата скорост, изтъкна той.
santo_traficante
13-12-2005, 13:23
??? ???? ?? ?????? ?? ????? ? ??????? :brickwall: ?? ?? ???? ?????? :Topic-is-closed-bg:
________
NO2 VAPORIZER (http://vaporizer.org/reviews/no2/)
аз пък като млад шофер, имам този навик... дори ми е некомфортно като съм без колан...
пс.
дори единственото птп което направих това лято бе защото си слагах колана в движение :oops: :oops: :oops:
Crusader
13-12-2005, 13:31
Бах ти наглите типове, а шлем и скафандър не искат ли, те глобите и сега не са малки, и в тоя ред на мисли оня ден излизам от бензиностанция на ЛукОил в Плевен и тамън се канех да си слагам колана и ме бастисаха куките. Резултата - 40 кинта и 10 точки /че са ми останали много/....и тва ако е малко. Моето мнение е че е тъпо, при каране в градски условия където скоростта е около 50 км./ч. да се изискват предпазни колани.
Според мен това е поредния номер та да може държавата да изстиска още малко кинти /сякаш до тук са малко/ от водачите, та да има за нови бронирани Мерцедеси!
Според мен това е поредния номер та да може държавата да изстиска още малко кинти /сякаш до тук са малко/ от водачите, та да има за нови бронирани Мерцедеси!
за съжаленеи е точно така
колана пази само мен и с колан и без колан карам еднакво - т.е. няма логика да ме глобяват за нещо с което не застрашавам никой друг
ама ...
и не става въпрос дали колана предпазва или не
santo_traficante
13-12-2005, 13:41
??? ?? ??????? ??????, ? ???? ? ????????? ?? ????? ??, ?? ??????? ? ???? ?? ?? ?????, ? ? ??? ??? ?? ????? ??? ??? ??????? ?? ?????????????? ?? ?????? ? ?????? ? ????? ?? ????? ?? ?? ?????? ?????? ? ?? ????????? ??????. ????????? - 40 ????? ? 10 ????? /?? ?? ?? ???????? ?????/....? ??? ??? ? ?????. ????? ?????? ? ?? ? ????, ??? ?????? ? ??????? ??????? ?????? ????????? ? ????? 50 ??./?. ?? ?? ???????? ????????? ??????.
?????? ??? ???? ? ???????? ????? ?? ?? ???? ????????? ?? ???????? ??? ????? ????? /????? ?? ??? ?? ?????/ ?? ????????, ?? ?? ??? ?? ???? ????????? ?????????!
? ??? ?? ???????? ????? 1 ??????? :twisted: ???????? ?? ??????? ? ??? ????? :pimp: ???? ? ????? 30??? :starwars: ? ??????????:)??? ?? ?? ?? ??????? :hehe:
________
Glass Bongs (http://glassbongs.org/)
Чл. 102. (1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни
колани, са длъжни да ги използват.
(2) Могат да не ползват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лица, чието физическо състояние не позволява употребата на колан;
3. (отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.);
4. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) водачите на таксиметрови автомобили, когато
са на работа и превозват пътници;
5. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
аз пък винаги слагам
по-добре да чувам изречения от сорта на - еее ти за 5лв ше се удушиш бе!, отколкото - и кво правим сега?!? - допълнено с мазна усмивка
колана пази само мен и с колан и без колан карам еднакво - т.е. няма логика да ме глобяват за нещо с което не застрашавам никой друг
Да, обаче като се потрошиш и те лекуват 3 месеца в болнични условия, за теб отива част от парите на здравната система - не щото имаш обективна нужда от тях, а заради единия гевезелък. Ако проявиш минимум отговорност, за наистина нуждаещите се остават повече средства. БТВ същата е логиката и при пушачите, ма нейсе...
(Тези от тях, които като мен внасят осигуровки, но си плащат за частно мед. обслужване - да пушат на воля, стига да не се налага да им дишам пушилката :-) )
p.s. Коланът помага и ако те натресе някой дебил както си седиш на сфетофара - дори да не си виновен за белята...
...
за здравното не ми се пише че се нервим
щото ем си плащам задължително ем като ми потрябва си плащам и още веднъж на частно ...
и само за протокола - аз не споря че колана помага :wink:
тъпото всъщност е че при нас подобни мерки са най-вече показни ...
p.s. Коланът помага и ако те натресе някой дебил както си седиш на сфетофара - дори да не си виновен за белята...
аа за това помагат подглавниците на седалката - да не зейнеш нагоре от т.нар. камшичен удар. идеята на колана е да си останеш фиксиран на седалката и да поеме част от кинетичната енергия при удар. верно че в някои ситуации по добре хич да не си на седалката или около нея но е факт че при повечето сблъсаци колана запазва живота. особено на дясното место - плас дьо морт :twisted: защото ако шофьора се държи все пак за волана пътника нищо не го спира да излети. слагайте колани бе не е чак толкова гадно :!:
тъпото всъщност е че при нас подобни мерки са най-вече показни ...
Тук за съжаление не мога да споря... Дори да не са показни, то пък са опит да се управляват последствията от един проблем вместо да се премахнат предпоставките за него - дупки, тъмница, идиоти с книжки...
БТВ същата е логиката и при пушачите, ма нейсе...
(Тези от тях, които като мен внасят осигуровки, но си плащат за частно мед. обслужване - да пушат на воля, стига да не се налага да им дишам пушилката :-) )
E точно за пушачите не си много прав-знаеш ли че от акциз на цигари се събират в бюджета 870 000 000 лева(870милиона) може да провериш бюджета на здравната каса и да го съпоставиш с тази сума. Всеки ден с изпушването на кутия Виктори внасям близо левче акциз в бюджета, а от нова година ще внасям 2 лева на ден.Та освен тези 870мил лева постъпват пари и от печалбата на Булгартабак, от данък ДДС за цигарите и т.н.т Та от тези 870мил. може да заделят за здравеопазване или за спорт на децата (да не почват като мен - ама си плащам и си пуша- и няма нищо общо с това за коланите)
... пушачите ...
ще ме прощавате
но пушачите вредат и на околните докато тези без колан само на себе си - те там е основнатга разлика
ПС аз съм бивш
Винаги с колан.
Без него ми е дискомфортно
И аз винаги съм с колан изключа разходки в квартала за 200-300 метра
Та от тези 870мил. може да заделят за здравеопазване или за спорт на децата
Ми нали именно това е формалното основание за събирането на тоя акциз!? Щом съзнателно влизаш в рискова група, която евентуално ще вкара общата каса в разходи в някакъв момент, нормално е приносът ти в тази каса да е по-голям. Друг е въпросът, че средствата (както обикновено става) не се ползват целево, а за запълване на дупки всякакви...
...ама си плащам и си пуша- и няма нищо общо с това за коланите)
Тук бях изписал десет реда глупости за солидарния модел на социалното осигуряване, диференцираните тарифи за застраховката "Гражданска отговорност" и общото между тях, коланите и пушенето, ма реших, че няма сми точно на теб да пробутвам общи положение - мисля, че и така разбираш какво имам предвид :-)
Да му мислят тези, които са свикнали да карат без колан. Аз такъв навик съм си изградил, че най-дългото разстояние без колан, което мога да измина е от гаража докато изкарвам колата. До сега нямам сериозни катастрофи, но съм виждал какви синини може да остави колана на гръдния кош при едно по-рязко спиране. Представям си с каква сила би се цапардосала нечия глава в прозореца иначе. Призовавам всички колеги да си изградят навик като моя!
БАСС - Разбирам те какво искаш да кажеш и съм съгласен с това че всеки трябва да слага колан-аз ми е станало такъв навик че днес местих колата на 20 метра в служебния паркинг и като тръгнах да слизам установих че без да се усетя съм се закопчал:)
Съгласен съм и за солидарността на разхода. просто като пушач винаги реагирам когато някой засегне пушачите:) (да можеше да не съм ги почвал цигарите-ама уви) То аз и затова и не роптая като плащам акциза-това е цената която трябва да платя на обществото и евентуално по-високите медицински разходи за пушачите, ама най ме хвана яд като даваха репортаж как депутатите пушат цигари без бандерол :evil: :evil: :evil: то сега и за коланите ще е така - за едни ще важат за други не!!!! Само си представям как спират кола за 200 хил. и му викат на боса на задната седалка- платете си глобата щото сте без колан. Айде да почнем да гледаме депутатските коли и тези на министрите- дали си слагат колан на задната седалка-според закона не правят изключение, а да сте виждали куки с патрулка да са с колани и за тях няма изключение в закона. Искам просто законите да важат за всички.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
13-12-2005, 19:14
Аз все минавам метър като казвам,че съм бременна;)
А бременна ли си наистина?Щото ако не,мисля,че варианта да си сложиш колана е по-добър от колкото да излъжеш за такова нещо :?
По темата-винаги съм с колан,това е първото нещо,което правя,като седна в колата.Навика си най-вече го добих,докато пребивавах в Америка,където докато не си сложиш колана колата не тръгва :wink:
virusalfa
13-12-2005, 19:19
Колан задължително,оти ми падат потурите :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:
ДРАЗНИТЕЛ-ка
13-12-2005, 19:21
Е,ти пък колан...я сложи едни тиранти :P
винаги с колан,това ми е като навик :wink:
А бременна ли си наистина?Щото ако не,мисля,че варианта да си сложиш колана е по-добър от колкото да излъжеш за такова нещо :?
Не,не съм бременна.Нямам угризения на съвестта,че съм замазала очите на някое ченге.Защото полицаите не ги е грижа за моята безопастност или живот ,а единтсвено за това да изкарат кинти !Поне да си ги заслужаваха...
Не казвам,че е добре да се кара без колан,но се случва,особено като нямаш изграден навик .
И на мен коланът ми е железен навик, но заради личната ми безопасност, а не заради кефа на КАТ! Особено след като един познат с над 30 г. стаж зад волана загина след удар в стълб с Рено Сафран точно защото беше без колан. :cry: . а за това че акциите на полицията и пресилените глоби са само показни ние много добре го знаем и жокер ни не требе, но е глупао заради яд и злоба да вредим на себе си.
И аз винаги съм с колан изключа разходки в квартала за 200-300 метраАбсолютно и аз така ма не само за 200-300 метра а по целия квартал иначе извън наго задължително навик от 2 години насам :wink: :wink: :wink:
Винаги съм се чудил на тези които карат без колани и по-лошото се мислят, че надхитряват КАТ...освен вас друг не надхитрявате. Най-много да прецакате някой друг в случей на катастрофа в коята да загинете зарари това, че не сте носили колан...а шанса да се нараните лошо без колан е до 60% по-голям.
За няма и месец ме удрят два пъти...до като колата с коята съм бил е била в Спряло положение...миналага година само господ ме спаси да не ме убие един кретен от Техеран (ТХ) в тунела на люлин до като 50 коли чакахме градушката да отмине...точно реших да се преместя на изхода на тунела и ония се заби в колата която застана на моето място.
За това колан си слагам дори и като си седя в колата до като чакам някой.
Следващия път като се качи в колата си и подкарате без колан, си представета как въздушната възглавниця се отваре и ви чупи връта защото сте без колан...или въобще не се отваря понеже не сте го сложили и се смазвате в таблото. По новите коли освен, че дезактивират въздушната възглавница ако няма колан, не могат да получат и информация за пътника...чрез колана колата разибра колко е обемист човека и решава с каква скорост да отвори въздушната възглавница и т.н.
Абре правете какво знаете
:lol:
Винаги съм се чудил на тези които карат без колани и по-лошото се мислят, че надхитряват КАТ...освен вас друг не надхитрявате. Най-много да прецакате някой друг в случей на катастрофа в коята да загинете зарари това, че не сте носили колан...а шанса да се нараните лошо без колан е до 60% по-голям.
За няма и месец ме удрят два пъти...до като колата с коята съм бил е била в Спряло положение...миналага година само господ ме спаси да не ме убие един кретен от Техеран (ТХ) в тунела на люлин до като 50 коли чакахме градушката да отмине...точно реших да се преместя на изхода на тунела и ония се заби в колата която застана на моето място.
За това колан си слагам дори и като си седя в колата до като чакам някой.
Следващия път като се качи в колата си и подкарате без колан, си представета как въздушната възглавниця се отваре и ви чупи връта защото сте без колан...или въобще не се отваря понеже не сте го сложили и се смазвате в таблото. По новите коли освен, че дезактивират въздушната възглавница ако няма колан, не могат да получат и информация за пътника...чрез колана колата разибра колко е обемист човека и решава с каква скорост да отвори въздушната възглавница и т.н.
Абре правете какво знаете
:lol:
Прав си винаги ще има такива на който не им е удобен и такива който
се мислят за великите тарикати. Всеки сам решава за себе си.Лошото е че понякога човек не е сам в колата.
Аз лично го слагам първо по задължение а вече от доста време по навик.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 12:31
Не,не съм бременна.Нямам угризения на съвестта,че съм замазала очите на някое ченге.Защото полицаите не ги е грижа за моята безопастност или живот ,а единтсвено за това да изкарат кинти !Поне да си ги заслужаваха...
Не казвам,че е добре да се кара без колан,но се случва,особено като нямаш изграден навик .
Миличка,не знам на колко си години,но това,което казваш е безумие!
И хайде стига сме плюли полицаите,че били такива и онакива и че искали кинти.Като не искате да вземат,не им предлагайте!Щото като закъсате някъде и ви хванат в издънка,предпочитате да дадете пари на ръка и да се разминете с акта,нали така?Ако ви е проблем,че давате пари,не го правете,а се подпишете,като съгласен и без възражения под акта си,след нарушението,което сте извършили!
Твърде съм против да хулим полицаи,доктори ,или които и да са други!Някак некоректно ми се струва....
[quote="ДРАЗНИТЕЛ-ка":1p64klsa]
И хайде стига сме плюли полицаите,че били такива и онакива и че искали кинти.Като не искате да вземат,не им предлагайте!Щото като закъсате някъде и ви хванат в издънка,предпочитате да дадете пари на ръка и да се разминете с акта,нали така?Ако ви е проблем,че давате пари,не го правете,а се подпишете,като съгласен и без възражения под акта си,след нарушението,което сте извършили!
Твърде съм против да хулим полицаи,доктори ,или които и да са други!Някак некоректно ми се струва....[/quote:1p64klsa]
Хулим ги и същевремнно ги насърчаваме. Ние сме си ги създали щото не можем да спазваме правила и ни е по - удобно.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 12:45
Браво!По-кратко и ясно не можеше да бъде казано!
сори за офф-а ама същото нещо е и по университетите! хем не ми се учи и си плащам, хем даскалите били подкупни :oops:
[quote="ДРАЗНИТЕЛ-ка":yn4rlxfh]
Твърде съм против да хулим полицаи,доктори ,или които и да са други!Някак некоректно ми се струва....
Хулим ги и същевремнно ги насърчаваме. Ние сме си ги създали щото не можем да спазваме правила и ни е по - удобно.[/quote:yn4rlxfh]
това си е истината за съжаление.......
Ама чакайте малко сега, полицаите ли трябва да дават пример на гражданите или обратното :roll: ?! Естетвено, че като знам, че ще мина с 10 лева ще им дам, но ако знам, че веднага ще ме окошарят... Що не се замислим колко полицаи сме видяли на рискови кръстовища, пред учебни заведения, по междуселски пътища, където пияни 15-годишни се придвижват с разпадащи се Москвичи от една дискотека към друга и т.н. Там, където наистина има нужда от тях,ги няма, ще ги намерите на някоя отсечка като летище, където някой болен мозък е сложил ограничение 60 км/ч :evil: . има една много хубава поговорка: "Ако попът попръдва, народът се насира" :twisted:. Карам винаги с колан, в града спазвам ограниченията, на червено не минавам никога, не паркирам по тротоарите, но няма пък да карам с 90 между Плевен и София, щото на някой така му е кеф! когато се направят адекватни законии правилници и има наистина строг контрол, тогава ще ги спазваме, дотогава ще си я караме постарому и... Господ да ни е на помощ! :priest:
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 18:06
[quote="koolio"]Ама чакайте малко сега, полицаите ли трябва да дават пример на гражданите или обратното :roll: ?! quote]
Какъв пример,какви 5 лева..Требе самосъзнание приятелю....най-лесно е да обвиниш другия.....
Ама чакайте малко сега, полицаите ли трябва да дават пример на гражданите или обратното :roll: ?! quote]
Какъв пример,какви 5 лева..Требе самосъзнание приятелю....най-лесно е да обвиниш другия..... Ами колежке, ако четеше по повече от едно изречение от постовете, щеше да видиш, че имам достатъчно самосъзнание, но не обичам да ме правят на идиот. А за примера- не може пазителите на закона да подстрекават сами към корупция, а да искаме от хората да и се противопоставят. Логично, нали? :?: Рибата се вмирисва откъм главата.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 18:51
Не ми харесва тона ти
Crusader
14-12-2005, 18:55
Не ми харесва тона ти
За тона може и да си права, но човекът е абсолютно прав. Рибата наистина се вмирисва от към главата. Не си ли чувала "И кво правим сега?" от въпросните куки?
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 19:08
Отговаряте"каквото е предвидил закона" и готово!
Не ми харесва тона ти Е той и твоят не беше много любезен ама нищо не ти казвам :? . Добре де, няма да се караме, :handshake: , разбирам, че темата предизвиква негативни емоции, но недей да ме обвинваш в липса на съзнание без да ме познаваш. Предполагам, че и ти си с по-тежък крак, но между бързо, спортно и малоумно каране има разлика нали? Важното е всеки да се грижи за безопасността на другия.
А колкото до полицаите... там проблемът е по-сложен. Като се започне от това, че с една полицейска заплата не се храни семейство... и стигнем до корупцията по висшите етажи. Затова гражданит гледат да се опоравят по удобния за тях начин, а на съответните органи работата им е да следят за спазването на закона.
... Не си ли чувала "И кво правим сега?" от въпросните куки?
аз се притеснявам като не го чуя това....
ако не беше тази взаимопомощ между нас и органите на КАТ, и ние да сме без книжки, и техните деца да са гладни
а така и вълка цял и рибата и тя;))))
ДРАЗНИТЕЛ-ка
14-12-2005, 20:20
Не ми харесва тона ти Е той и твоят не беше много любезен ама нищо не ти казвам :? . Добре де, няма да се караме, :handshake: , разбирам, че темата предизвиква негативни емоции, но недей да ме обвинваш в липса на съзнание без да ме познаваш. Предполагам, че и ти си с по-тежък крак, но между бързо, спортно и малоумно каране има разлика нали? Важното е всеки да се грижи за безопасността на другия.
Знаеш ли,не визирах теб,като казах,че трябва самосъзнание.Говорех по принцип,не знам защо прие нещата лично.И аз не искам да се караме :wink:
... Не си ли чувала "И кво правим сега?" от въпросните куки?
аз се притеснявам като не го чуя това....
ако не беше тази взаимопомощ между нас и органите на КАТ, и ние да сме без книжки, и техните деца да са гладни
а така и вълка цял и рибата и тя;))))
А пак може би щяхме да караме по-внимателно...
Но ако знаеш колко си прав.
пс: ДА не започваме темата с доктротие и цялата здравна система, че там си е $@#%#% мамата.
ползата от колана не е еднозначна.
При ниски скорости, колана е от голяма да не кажа огромна полза, особено при задействане на еърбег. При опасност от удари които могат да причинят само травми, колана е помощник. 3-точковия колан е по-добре от нищо, но при неправилно поставяне и неправилен ъгъл на облегалката има условия към изплъзване на човека, водещи до травми в краката и таза.
При високи скорости, където ударите и претъркалянията са неясни има случаи, в които е по-добре да излетиш от колата. Човек не знае като стане белята какъв ще му е късмета, но си представете, че точно това е шанса да оцелееш, ако си вързан с колана си обречен да станеш ваденка. Наскоро по една от телевизиите в полицейско преследване даваха точно това, даже на каданс повтаряха. Колата на скраб, а шофьора само с натъртвания.
При високи скорости, където ударите и претъркалянията са неясни има случаи, в които е по-добре да излетиш от колата.
:shock: :shock: :shock:
Малеее по-добре да си останеш вътре.........представям си как някой излита от колата със 100 и се спира в дърво примерно.......