Log in

View Full Version : За покупка и данъка+ още нещо :)

VFTI
21-01-2009, 17:11
Не ми се пускаше тема, но искам да съм сигурен че да не стане някой фал...

1. Каква е процедурата при закупуване на автомобил,който данък не е плащан примерно 3 години?
Става въпрос че трябва да ходя да купувам една колам, на която данъка най-вероятно не и е плащан, а и дори да не я купя искам да си изясня тази ситуация...
Та какво става? Продавача няма да може да я продаде, защото ще го накарат да си плати данъка със задна дата, или пък аз ще се наложи да му го платя като отида да я пререгистрирвам?:notify:

2. А и може ли да се закупи автомобил в събота/неделя има ли работещи нотатиуси в почивните дни и ако няма някакъв съвет как може да се постъпи в тази ситуация, хем да си сугерен че колата е твоя, хем продавача да е сигурен че ще си получи парите... Сделка между двама непознати.....

3. Колко време мога да карам автомобила с договора за покупко-продажба без да е нужно да пререгистрирвам автомобила на мое име и с нови табели?

4. Ако автомобила е акзицен, има ли вариант макар да е регистриран да не е бил плащан акзица и после да се наложи аз да давам една камара пари ?

Най-важен ми е първия отговор...събота наближава така че имам малко време :)

koolio
21-01-2009, 17:37
Не ми се пускаше тема, но искам да съм сигурен че да не стане някой фал...

1. Каква е процедурата при закупуване на автомобил,който данък не е плащан примерно 3 години?
Става въпрос че трябва да ходя да купувам една колам, на която данъка най-вероятно не и е плащан, а и дори да не я купя искам да си изясня тази ситуация...
Та какво става? Продавача няма да може да я продаде, защото ще го накарат да си плати данъка със задна дата, или пък аз ще се наложи да му го платя като отида да я пререгистрирвам?:notify:

2. А и може ли да се закупи автомобил в събота/неделя има ли работещи нотатиуси в почивните дни и ако няма някакъв съвет как може да се постъпи в тази ситуация, хем да си сугерен че колата е твоя, хем продавача да е сигурен че ще си получи парите... Сделка между двама непознати.....

3. Колко време мога да карам автомобила с договора за покупко-продажба без да е нужно да пререгистрирвам автомобила на мое име и с нови табели?

4. Ако автомобила е акзицен, има ли вариант макар да е регистриран да не е бил плащан акзица и после да се наложи аз да давам една камара пари ?

Най-важен ми е първия отговор...събота наближава така че имам малко време :)

1. Нотариусът иска бележка за платени данъци, така че когато сключвате договора, старият собственик трябва да ги е платил.
2.Принципно има, но не мога да ти кажа кои са. Пробвай да се обадиш по телефона на някой нотариус (от съответния район на действие) и да се уговорите. В такива ситуации - вадиш списъка от www.lex.bg и звъниш наред докато ти се усмихне щастието.
3.Срокът за регистрация в КАТ е 14 дни, а в данъчното - 2 месеца. Ако не т хванат, можеш колкото искаш да караш, но хванат ли те, че ти скъсат гъза. Като допълнителна екстра - няма да можеш да продадеш колата.
4. Няма как да се регистрира с постоянни номера без да е платен акцизът.

търтей
21-01-2009, 17:45
3.Срокът за регистрация в КАТ е 14 дни, а в данъчното - 2 месеца. Ако не т хванат, можеш колкото искаш да караш, но хванат ли те, че ти скъсат гъза. Като допълнителна екстра - няма да можеш да продадеш колата.

що па да не може да продаде колата?

TRENDi
21-01-2009, 17:49
По т.1:

Това, че данъка не е плащан, теб не те бърка. Това е проблем на продавача. Това може и него да не го бърка, ако:
Внесе 10-20 лв по сметката на общината, където е рег. колата, ако изобщо е регистрирана и представи квитанцията пред законосъобразно работещ нотариус;
Ако си хванете някой от спецовете, които са около КАТ. В този случай и ГО няма да му искат най-вероятно. Пишат договора при тях и 2-мата с продавача ви откарват при всеизвестния нотариус Чакъров (на Попа).
По вариант 2 ми продадоха и Алфата и Типото. Само, дето после с Алфата направих грешката да я рег-на в общината, та сега ме е яд, та знае ли се. С Типото няма да повторя, както и с коя да е следваща кола.
БТВ след като я купиш, ако ще я регистрираш в общината, данъкът започва да ти се начислява от датата на закупуването и не си длъжен да се занимаваш с издирване на длъжници на общината и карането им да си платят. По тая схема ме правиха на маймун в нашата община и затова, чак от трети опит успях да я регистрирам(да се таковам в съвестния кавал), ама преди това минах на консултация с данъчен инспектор. И пак дори и това трябваше да изтъкна, че и да ги поувикам, за да ми я запишат. А, глобиха ме и 30 лв, че съм пропуснал 2-месечния срок. И те тека...

VFTI
21-01-2009, 18:03
Колата е далечко от София та няма да се прибягва до този нотариус...А и си е редовна с прегледи и застраховки... Просто може да не и е плащан данъка и ми се искаше да си изясня тези неща, ако има нещо такова :)

Иначе дори да не е платен данъка или там оня да направи някаква шашма да я прехвърлим, аз няма да имам проблеми и ще си я регистрирам в общината като ще трябва само да си плащам моите данъци:notify: Това правилно ли го разбрах :) Че нещо обяснява за размотаване в общината....

Тенкс на всички за отговорите :)

Furious 155
21-01-2009, 18:07
Тенкс на всички за отговорите :)
Сега остава да почерпиш като купиш нещо! ;)

bouncer
21-01-2009, 18:13
при сключване на договора за покупко продажба е нужна бележк за платен данък. отивате до някой клон на банка и превежда собственика една вноска или някаква сума на сметката на общината където е рег. колата и сте готови. с платежното нареждане става

fnt
21-01-2009, 18:16
при сключване на договора за покупко продажба е нужна бележк за платен данък. отивате до някой клон на банка и превежда собственика една вноска или някаква сума на сметката на общината където е рег. колата и сте готови. с платежното нареждане става
Много хора така правят. Нямат проблеми :notify:

mirchozo
21-01-2009, 18:50
Колеги аз като продавах предната си кола не ми искаха бележка за платен данък, това беше миналата година юли месец.Не знам защо,все пак какво ги бърка дали съм си платил данъка или не.Така или иначе те си текат лихви и данъчните не губят от това.Като продадох колата минах само да си я отчисля от мен и това беше.След това си зачислих новата и веднага ме зарадваха с цифрата 420лв и щех да падна от стола.

old alfist
21-01-2009, 19:02
Колеги аз като продавах предната си кола не ми искаха бележка за платен данък, това беше миналата година юли месец.Не знам защо,все пак какво ги бърка дали съм си платил данъка или не.Така или иначе те си текат лихви и данъчните не губят от това.Като продадох колата минах само да си я отчисля от мен и това беше.След това си зачислих новата и веднага ме зарадваха с цифрата 420лв и щех да падна от стола.
Това дали се изисква бележка за платения данък зависи, колко е добросъвестен нотариусът.При мен данъкът беше същия, но успях да докажа, че мощността на двигателя е с 5 к.с. по-малко, вседствие, на което намаля на 177лв.

koolio
21-01-2009, 19:59
що па да не може да продаде колата?

Виж т.1.

За отаналите - аз съм написал какъв е ЗАКОННИЯТ ред. За далавери и уговорки не мога да ви помогна - или поне не във форума.

Димо
21-01-2009, 23:06
... поне не във форума.

:paddle: А отговорността за помагачество, а ?! Брей, туй младите юристи нямат срам! Ей сеа шъ тъ обадя на дядя Боря кви съвети даваш. :smackbum:

koolio
22-01-2009, 00:10
:paddle: А отговорността за помагачество, а ?! Брей, туй младите юристи нямат срам! Ей сеа шъ тъ обадя на дядя Боря кви съвети даваш. :smackbum:
Шо, шо? Дека видЕ осъществен фактически състав? За пОмисли не се носи наказателна отговорност - така твърдеше моят, а предполагам и твой любимец Сашо Стойнов.:evil::choice:

Димо
22-01-2009, 09:09
Осъществен фактически състав ли искаш? Нямаш грижи! Все пак сме в БГ. Двама кошаревски свидетели, подкупен дознател и прокурор-приятел и ще ти идваме на свиждане.
По мое време Сашо беше още асистент. Взе че стана доцент месец-два преди държавните ми изпити, та по таз причина държавния по наказателно беше песен.

gigi
22-01-2009, 10:54
Внимавай ако е акцизна дали е платен. Много лесно се регистрира без да се плати акциза и после идват проблемите и то обикновенно при пререгистрация.
За данъка са ти писали колегите как става с платежното

VFTI
22-01-2009, 21:20
Благодарско на всички за отговорите :) бяха ми доста полезни.... Сега само стои дилемата дали наистина си заслужава регистриране в общината, че вече стават много колите и много парите... Ноо това ще бъде решено тайно и незнайно за да няма упреци:notify:

Тенкс отново:razz:

koolio
23-01-2009, 13:45
А с колегата Димо можем да си отворим тема за спомени от ЮФ на СУ.:neko:

Димо
23-01-2009, 14:32
А с колегата Димо можем да си отворим тема за спомени от ЮФ на СУ.:neko:

Ахъ ! Ама требе да е в раздел 18+