View Full Version : за стачката на учителите
Пускам тази тема, защото съм потресен от грамотността на българските младежи.....в частност голяма част от тези пишещи в нашия форум.
Та идеята ми е следната:
За какви заплати подяволите роптаят даскалите, при положение, че образованието ни е на трагично ниско ниво /това с уникалното българско образование е мит/......и това не е твърдение изсмукано от пръстите или просто някакво мое мнение, а съвсем обективна оценка, направена по съвсем обективен критерий - грамотността на младите хора.....
Влезте в който и да е български интернет форум и в поне 7 от всеки 10 поста ще намерите потресаващи граматични грешки, не просто някакви пунктуационни грешчици или неправилно използване на пълен член, а наистина великански грешки......тежко на държавата ни след 20-30 години!!!
В този ред на мисли......за какво всъщност се борят даскалите?!?!?!
...
за правописа си ужасно прав ...
а защо протестират учителите - ами защото се притесняват да излезат на пазара където всеки получава според колкото заслужава
и защото докато нещо е "безплатно" ще е долнопробно и некачествено
и т.н.
тва е омагьосан кръг, не са виновни даскалите само, грамотен можеш да станеш и без да си имал невероятно амбициозен учител, в същото време дори и тия, които стават з анещо не си дават зор при заплата 200 лв.
А си имат частни ученици....
на децата масово не им се учи, тва е проблема
За образованието си прав ... за съжаление ... А за какво се борят даскалите - искат и те по-добро заплащане, но не съм сигурен, че това е начина. Сигурен съм обаче, че не стачкуват тези с частните уроци ... Пазар ...
мне
на учителя се плаща за да те научи
и ако ти не ти е събудил интереса значи не става и при нормално положение на нещата - разбирай частно училище - изхвърча
да ве, даскала е виновен примерно че синът ти не знае на кой свят е, и че не си го възпитал добре :evil: , скоро май не си комуникирал с деца а?
мне
и ако ти не ти е събудил интереса значи не става и при нормално положение на нещата - разбирай частно училище - изхвърча
И аз така мисля....на децата е нормално да не им се учи....това е заложено като условие!
И тук именно започва работата на учителя :wink:
да ве, даскала е виновен примерно че синът ти не знае на кой свят е, и че не си го възпитал добре :evil: , скоро май не си комуникирал с деца а?
Естествено, че ценностната система се формира главно в семейството,....но тука говорим за образование!
мне
абе кво да ти обяснявам, имам познати учители и ми разправят - трагична работа....
иначе всеки си има право да си протестира и да си иска каквото му дуа желае.
При безплатно образование обаче не е нормално учителя насила да те кара да учиш!!!!
абе кво да ти обяснявам, имам познати учители....
аз имам освен познати такива и роднини :wink:
ма като не можеш да си вършиш работата - щото безплатен обяд няма както добре знdем - ми не ставай учител бе
некой да те е бил по главата??
аe
При безплатно образование обаче не е нормално учителя насила да те кара да учиш!!!!
ОК, съгласен съм....обаче да не дават дипломи на тези които не учат!!!
В крайна сметка дипломата е сертификата за качеството за труда им!!!
За такова качество - толкова пари! :wink:
За такова качество - толкова пари!
аз по-скоро бих казал, за толкова пари - такова образование ;)
Аз бих добавил също,че почти 50% (да не са и повече) от учителите,които преподават са за пенсия.Въпреки големия си стаж и знания те вече не са със здрава психика.Не всеки издържа примерно 30 години на тази работа,а тя съвсем не е лека да се сблъскваш с всякакви личности.Така че протести нека си правят,всеки си има право на избор и мнение,но да ощетяват учениците-с това не съм съгласен,както искат да анулират учебната година.Това правилно ли е? :?
потърпевши има винаги, живота е гаден.... според мен само заплашват за анулирането, най-вероятно ще има удължение на първия срок за сметка на някоя ваканция и така :)
За такова качество - толкова пари!
аз по-скоро бих казал, за толкова пари - такова образование ;)
Не съм съгласен, защото това да си учител е призвание и социална отговорност, а не просто "работа"....и когато са се захванали с нея, тези хора са били наясно относно заплащането!
В този дух...аз като съм лекар, да започна да трепя хората, защото държавата ми плаща 300 лв. на месец ли??? Да работиш такава работа е въпрос на вътрешна потребност...не на бизнес!!!Щом не можеш....аут!
:) прав си докторе, номера е , както каза колегата по-горе, че доста от тях са за пенсия... и тия неща не ги проумяват....
евалата щом са успели да се организират и да стигнат до такива мерки, на вас, докторите , не ви стиска толкова, или може би не сте изправени така на ръба като тях?
това да си учител е призвание и социална отговорност, а не просто "работа"
Щом не можеш....аут!
хапсолутно е така :th_up:
:) прав си докторе, номера е , както каза колегата по-горе, че доста от тях са за пенсия... и тия неща не ги проумяват....
евалата щом са успели да се организират и да стигнат до такива мерки, на вас, докторите , не ви стиска толкова, или може би не сте изправени така на ръба като тях?
По закон ни е забранено да стачкуваме......стачкуваш ли....губиш права за практика....та може и в затвора да влезнеш ако пострада някой....та затва
А и освен това сме широко скроени... 8)
В този ред на мисли.....защо не подкрепим тази вечер образователната реформа с едно НАПИВАНЕ!!!???
:offtopic:
дано и учителите ни достигнат вашето високо ниво на скроеност :)))))
ДРАЗНИТЕЛ-ка
15-12-2005, 16:29
Подкрепям!
Аз не правя грешки(изключая някои от бързо набиране на текста и изпускане на букви в следствие на това),но много от съучениците ми на времето правеха,а сме били при един и същ учител!Не са виновни учителите!(пак търсим виновни май..)
Всичко е и до семейна култура :wink:
В този ред на мисли.....защо не подкрепим тази вечер образователната реформа с едно НАПИВАНЕ!!!???
Ta ko СТАНА С..........................
Абе да Ви кажа, че и даскалите имат вина за това че детето ти не иска да учи. Ако детето не го направиш съпричастно, да му е интересно още в първите години и да не мрази да ходи на училище, да не си внуши че е глупаво защото някой му е написал слаба оценка и не го е амбицирал да научи нещо. Такива деца нямат желание да учат. От друга страна-вярно е, че учителите вземат малко пари-ама пък и не си дават зор и препращат децата на частни уроци-един омагьосан кръг. Обаче сегашната стачка според мен е продиктувана до голяма степен от мафиозите в така наречените синдикати в БГ. Да не би само учителите да са на такива заплати - така са повечето служители на бюджетна издръжка-да не би една санитарка или сестра в болница да заслужава по-малко и затова за нея да няма увеличение, а за учителите да има. Те искат да вземат - ама чухте ли от тях предложение за реформа на системата, как смятат да повишат качеството на свочта работа- след като искат от данъкоплатеца да им плаща повече. Кво правят те - "дайте ни повече - пък после ще си плащате и частните уроци".
Не искам да обобщавам за учителите като цало - аз имах учители , които в осми клас ме подготвяха да кандидатствам с биология-ходил съм да ми преподават, да мина пак материала , да ме изпитват извън работното им време- на гости в тях и не са ми поискали и стотинка и си нямате напредстава. колко са били радостни като научиха, че съм изкарал 5.50. И до ден днешен съм им благодарен и не бих ги подминал без да се спра. Имал съм такива преподаватели и в института- събудили интерес в мен. Всеки може да завърши, аз не исках да завърша исках да знам това защото ми беше интересно и не ме е било грижа за оценката. И сега виждам отличници по оценки, които не могат да разберат за какво им говоря-защото са учили за оценка, а не защото са имали интерес към материята. Затова е много важно учителя да провокира интерес. Та затова е необходимо да има система за оценяване на труда на учителите-навремето учителките се съревноваваха помежду си с това колко техни ученици за приети дадената година във Висшите училища. (говоря за преди 10-15 години)
Абе не знам какво да мисля. Хем имат право-от друга страна нямат право(масово общата култура знания на новото поколение са под всякаква критика) Говоря си с преподаватели от Института и те са отчаяни - казват ми , че от година на година все по "некачествени" младежи влизат.
Dodo 155
15-12-2005, 18:20
... на учителя се плаща за да те научи
Не си прав :!:
Като си мислиш така, защо не ми обясниш как ще събудиш интереса на 1 наркоман :?: Според статистиката, всеки 4-ти ученик се друса :shock: :shock: :shock: Е на това в час по български и математика ли са го научили :?: :?: :?:
Учениците нямат респект от учителите, защото ги смятат за мизерници :evil: :evil: :evil:
Аз когато бях ученик, не смеех гък да кажа на учителят, а сега ги пребиват :evil: :evil: Е да пикам (сори за израза) на държавата щом не може да си опазва интелектуалният труд :!:
А колкото до форумите и правописните грешки - и аз правя грешки, ама използвам "ПРЕГЛЕД" преди да се излагам :wink:
Dodo 155
15-12-2005, 18:37
Абе да Ви кажа, че и даскалите имат вина за това че детето ти не иска да учи. Ако детето не го направиш съпричастно, да му е интересно още в първите години и да не мрази да ходи на училище, да не си внуши че е глупаво защото някой му е написал слаба оценка и не го е амбицирал да научи нещо. Такива деца нямат желание да учат. От друга страна-вярно е, че учителите вземат малко пари-ама пък и не си дават зор и препращат децата на частни уроци-един омагьосан кръг. Обаче сегашната стачка според мен е продиктувана до голяма степен от мафиозите в така наречените синдикати в БГ. Да не би само учителите да са на такива заплати - така са повечето служители на бюджетна издръжка-да не би една санитарка или сестра в болница да заслужава по-малко и затова за нея да няма увеличение, а за учителите да има. Те искат да вземат - ама чухте ли от тях предложение за реформа на системата, как смятат да повишат качеството на свочта работа- след като искат от данъкоплатеца да им плаща повече. Кво правят те - "дайте ни повече - пък после ще си плащате и частните уроци".
Не искам да обобщавам за учителите като цало - аз имах учители , които в осми клас ме подготвяха да кандидатствам с биология-ходил съм да ми преподават, да мина пак материала , да ме изпитват извън работното им време- на гости в тях и не са ми поискали и стотинка и си нямате напредстава. колко са били радостни като научиха, че съм изкарал 5.50. И до ден днешен съм им благодарен и не бих ги подминал без да се спра. Имал съм такива преподаватели и в института- събудили интерес в мен. Всеки може да завърши, аз не исках да завърша исках да знам това защото ми беше интересно и не ме е било грижа за оценката. И сега виждам отличници по оценки, които не могат да разберат за какво им говоря-защото са учили за оценка, а не защото са имали интерес към материята. Затова е много важно учителя да провокира интерес. Та затова е необходимо да има система за оценяване на труда на учителите-навремето учителките се съревноваваха помежду си с това колко техни ученици за приети дадената година във Висшите училища. (говоря за преди 10-15 години)
Абе не знам какво да мисля. Хем имат право-от друга страна нямат право(масово общата култура знания на новото поколение са под всякаква критика) Говоря си с преподаватели от Института и те са отчаяни - казват ми , че от година на година все по "некачествени" младежи влизат.
И ти си прав, ама тъща ми дава уроци по български език на дъщерята на Каролев, защото малкото "лайно" учи във френски лицей и не знае български :shock: Язък, че е дъщеря на Каролев :roll:
Когато дойде малката (тя е 8-ми клас) да я обучават на матерен език, се почва едно лигавене. То не и става лошо, то вода и се пие през 3 минути, то глава я боли всеки път .... абе плаче за 1 сопа, ама здрава сопа :evil: Тъщата след 3-тия "сеанс" звънна на Каролев и му каза, че няма начин да научи дъщеря му, защото тя е уникален случай. Това хлапе го видях един път как се държи с шофьора и. Говореше му все едно е роб :evil: :evil: :evil: Човека е на възраст около 50г. и се почуства много зле, ама си затрая понеже си пази хляба. Това същото "лайненце" нарича баба си "Тъпа кучка", а баба и е професор :evil: :evil: Нямам повече думи .... изводите си ги направете Вие :idea:
E за такива като дъщерята на Каролев най се кефя като изведнъж стане нещо и почнат да цвилят от глад, :twisted: :twisted: Знам че не е хубаво, ама тея трябва да видят кво е да нямаш и да се научат да ценят хората и да не се мислят за по-по :twisted: ох как искам такива велики лайнца да се влачат по корем :evil: :evil:
абе не мисля че е правилно да говорите за децата на каролев при положение че даже не ги познавате!!!
абе не мисля че е правилно да говорите за децата на каролев при положение че даже не ги познавате!!!
Говоря за "такива" деца като описаното от колегата-познавам такива.
Dodo 155
15-12-2005, 18:58
Познавам едното :wink: а другото задочно :wink: Момчето (той е по-голям) е противоположност на малката :wink: За него лоша дума не мога да кажа, защото не го познавам и съм чувал добри отзиви за него, но за момичето .... :lol: :lol: :lol:
Някой ще си чупи главата с тази лигла след време :lol: :lol: :lol:
ДРАЗНИТЕЛ-ка
15-12-2005, 21:02
Относно грешките искам да кажа,че като видя някой да напише Й,където не трябва и ми призлява.Например думата емоциЙ :shock: Как не разбра тоя народ,че ако искаш да напишеш някоя дума в ед.число,не бива да и ръгаш Й на края,щото няма дума в ед.число,която да завършва така(или ако има,ще е изключение!)
Ако искаме да е в ед. число,думата емоциЙ,би изглеждала така-ЕМОЦИЯ.Ама хората масово не го знаят това.Няма ли кой да им каже? :evil:
И друго-винаги се разбира кога една грешка е направена неволно и кога това е от неграмотност!
Пускам тази тема, защото съм потресен от грамотността на българските младежи.....в частност голяма част от тези пишещи в нашия форум.
Та идеята ми е следната:
За какви заплати подяволите роптаят даскалите, при положение, че образованието ни е на трагично ниско ниво /това с уникалното българско образование е мит/......и това не е твърдение изсмукано от пръстите или просто някакво мое мнение, а съвсем обективна оценка, направена по съвсем обективен критерий - грамотността на младите хора.....
Аз само неможах да разбера с какво ти пречи стачката? Щом са стигнали до там,че да стачкуват сигурно не е защото няма какво да правят!!! Ти сам го каза,че образованието ни е на трагично ниско ниво - за това и ще стачкуват!!! Образованието не е само да можеш да пишеш,а и да знаеш как да бъдеш човек.
И защо никой не помисли,че няма само лоши учители,а има и хора ,които си разбират страшно много от работата,но и те работят за 200лв , и те със същите малки лайнари,които си правят каквото искат ,точно като в примера на колегата Dodo 155. Образованието първо започва в семейството и след това се продължава в училище. Иначе чакай някое лапе ,което 10 години са го оставяли да си прави каквото иска изведнъж да осъзнае,колко е важно да се учи и да стане сериозно . Ще стачкуват много ясно,не да нямат училищата пари за един тебешир,а в същото време от правителството да купуват мерцедеси за милиони левове или евро. (имаше такава тема ,но не помня точната сума)
Докато народа не започне да се противопоставя на глупостите на правителството,нищо няма да се оправи. Колкото повече се организират хората,било чрез стачки или други начини,толкова по-добре. Иначе как да стане - някой си краде,нищо не му се казва,еми много ясно,че той ще си продължава. Но като се съберат хора срещу него сигурно нещата ще се променят.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
15-12-2005, 21:47
Боже,настръхва ми косата,като чета,не че не знам какви са днешните младежи,ама понеже имам дете и сега страховете ми са наистина реални,та не знам как ще си опазя детето и как ще го направя човек!Дай Боже да успея !
Crusader
15-12-2005, 21:58
И съм съгласен и не с казаното до тук, като говорите за учители имайте в предвид, че им даваме в ръцете най-ценното ни - а именно децата ни! Вярно е че на времето не смеехме да гъкнем на учителите ни, а сега ствам свидетел на открити заплахи и подигравки и то от някакви "келеши" дето сополите не могат да си обършат сами. И какво очаквате от тях, та те работят за 120 ЕВРО! Това пари ли са според Вас? Та те мизерстват! Скоро гледах по Канал 1 накаква учителка по немски - бяха и спрели тока на жената щото са и забавили заплатата, обаче на "енергото" - кръц и толкоз, а на Манго дето играе карти на двора с електричека печка в краката никой не може да му спре тока! Щото има десетки и стотици комитети и цигански организации дето ще зинат по медиите! А какво са 15 % на тия мизерни 120 евро, не са ли 18 евро или 36 левчета /грубо/? И колко учители има тая страна - най много да са 2000-3000 - това са около 100 000 на месец или около 1 200 000 годишно. А какво прави държавата ни - купува на ТЪРТЕИТЕ /извини ме Търтей/ нови бронирани лимузини, пък ще им даде и около 300 000 13-та заплата!
Аз лично нямам вече/съпругата се отказа от това поприще/ роднини или приятели, които са учители но съм твърдо ЗА да им бъдат увеличени заплатите, а също и да се въведат по-строги мерки по отношение на учениците, щото вече 3 пъти ходя в 2 часа през ноща да прибирам една моя братовчедка от полицията, щото пиклата е на 14 и я прибират куките след 1 през ноща от дискотеките, а баща и го няма - трепе се в Испания човекът, за да осигури бъдеще на въпросната пикла. Направо на мен ми идва да я напердаша! А последния път един "келеш", дето и се води "гадже" даже ми се ежеше!
Моят баща /бог да го прости/ на времето ме възпитаваше твърдо /разбирайте, че съм ял доста пердах/ и аз моят син ще възпитам така и ако не стане човек, чак тогава ще обвиня учителите!
Боже,настръхва ми косата,като чета,не че не знам какви са днешните младежи,ама понеже имам дете и сега страховете ми са наистина реални,та не знам как ще си опазя детето и как ще го направя човек!Дай Боже да успея !
Нали имаше една приказка "Мечката играе според тоягата " или нещо такова беше . По-сериозно и ще стане човек
Общо взето голяма част от учителите са същите които са преподавали и на нас така че едвали те са виновни за днешните пубертети.А и преди време учителите се уважаваха повече.Имаха и необходимия авторитет.Понеже имам роднини учители и съм ходил в училищата такова държане на учениците към учителите нямаше преди.Значи казват на учителя ако не му оправят оценката ,че ще го пребият и дали знае кой е баща му и всякакъв вид заплахи.Е ама с ниската заплата идва и ниското самучувствие на даскала.А пък ученика се чувства велик като идва с мерцедес на училище
milenamr
16-12-2005, 01:24
Абсолютно съм съгласна,преди всичко на днешните учници им лиспва елементарно възпитание и култура от вкъщи.Но какво да се учудвам,ако родителите на ученикапо цял ден жулат чалга в къщи.Мога ясно да си представя за каква личност ще оформят от детето им.Имам идеалната възможност да наблюдавам тая безбожна апатаия от към прогрес всеки ден.Ценностната система ,стимула, възпитанието и културата са зародиши ,които идват от семейството(от вкъщи)А учителят би могъл да ги развие и усъвършенства.Но когато ги няма заложени от семейството,просто учителя се явява безгласна буква.
И освен това колегата правилно казва ,че нямате си и на представа какво става в училище за да си плюете ей така безразборно по даскалите.Аз съм учителка от 5 години и ми прави впечатление,че ученическото съсловие като цяло върви към регрес.Със всяка изминала година ,все по зле и по зле.Причините са много,но една от най страшните според мен е че голяма част от родителите проявяват пълно безхаберие и тотална незаинтерсованост към децата ,единственто което ги интересува е да им купят GSM за 800 лв,та на мама и на тати синчето да не се срами ,а да е газарче от малко.А че същото дете от вътре е празно като сцена след представление -няма значение.И тогава какво ????Същото дете според мен се развива в посока деградация и тогава учителя му бил виновен ,че не го научил да пише и чете.Ми как да го научи като за него такива неша са тъпи и смешниТо е лишено от всякакъв стимул за наука и култура по простата причина ,че е лишено от възпитание .Хората са си казали"липсват му първите 7 годинки.....""Много може да се говори по тая тема,но ...не му е тук мястото:))(все пак не е даскалски форум:)))
А другото,което е виждам,че с лекота се нахвърляте да плюете учителите,че били некадърни.Ами да ,както винаги най лесно е да се плюе,но забравяме факта ,че всички ние сме обучавани от учители и предполагам ,че повечето от нас са доволни.,а за това че има и некадърни учители, останалите (по голямата част )нямат вина.То във всяка сфера има некадърни,както има и огромнна част некадърни доктори ,дето убиват хора.Но това не може д ами дава основание като цяло да плюя по всички доктори......но това е друго тема:)
Най общо казано днешното училище е на съвсем друго равнище от това ,което познавате(от вашите ученически години)Сравнявайки и отвътре и отвън с тогава и сега ,мога да кажа че това днешното слабо се доближава до представи за училище........
И още нещо ,имате ли си представа колко ерудиран може д абъде един учител със заплата 200 лв,как той ще има самочуствие ,сигурност и увереност да дава мудрост,наука ,култура ,знания ,опит и какво ли още не на младите поколения?????Според мен това е пълен парадокс...няма такава държава в светеа,където образованието,науката и културата да са тотално смазани.В една Румъния ,дето уж е циганска държава учителите взимат 250 евро и в момента стачкуват за 500,в Сърбиа да не говорим,заплатата е над 400-500 евро.А тук българсикият преподавател получава 110 евро заплата.За кво говорим тогава.........
.............................................
Къде пък видя да плюя учителите. :shock: (виж ми предния пост) Какво предлагаш за да се подобри образованието-не са виновни само родителите - те са понякога по малко време с децата си - отколкото учителите. :oops:
milenamr
16-12-2005, 02:10
.............................................
Къде пък видя да плюя учителите. :shock: (виж ми предния пост) Какво предлагаш за да се подобри образованието-не са виновни само родителите - те са понякога по малко време с децата си - отколкото учителите. :oops:
Колега, защо пък реш че точно пък теб упреквам,че плюеш учителите:)Аз си дадох мнението въз основа на една част от менията по темата,които са настроени много остро и критично към учителите без да съобразяват каква е реалната ни ситуация.
Далеч съм от мисълта ,че единствено родителите са виновни ,проблема е комплексен ,но в семейството е първопричината.
Аз и да предлагам и да не предлагам как да се оправят нещата в образованието ,то мен кой ли ще ме чуе.Но съм убедена ,че ние учителите не сме състояние да бъдем пълноценни хора преди всичко и след това учители със заплата от 200 лв.Както спомена един колега по горе, на един учител като му спрат тока ,или водата или се чуди с какво да нахрани децата си(защото учителите са и родители в същото време) как може той самия да има дух,сила ,самочуствие и стимул да дава знания ,когато самия той е тотално смазан и обременен от всякаъде с тежкото си социално положение.Според мен за да бъде образователната система по на място трябва да се повиши смаочуствието на българския учител и да му се осигури сигурност и спокойствие.Защото ,когато като човек е по спокоен относно собственото си социален статус ,тогава със сигурност ще е и по продуктивен.В това съм 100 % убедена, защото аз самата не разчитам единствено на учителската си заплата ,а работя допълнително (понякога по 14-15 ч на ден),за да се чувствам спокойна и да имам самочуствие.И да ви кажа опрелено това се усеща от учениците и аз нямам проблеми с тях,така както болшенството от колегите ми.Но и това не е решение,защото лично аз самата се чувствам смазана понякога (постоянно пред компютъра)и не ми остава време за сън из а почивка ,а какво ли остава за нещо друго .Така ,че на тоя етап задъ;лжителната крачка е да се повиши заплата на учителите,за да се повиши жизненият им стандарт и самочуствието им,а от там неимуверно следва тяхната ефективност.Макар ,че 15 % си е пълна подигравка .....да не говорим ,че няма и толкова да ни дадат.....Надеждата умира последна...Иначе аз изключително мнго харесвам професията си ,именно заради това се занимавам с нея,надявам се нещата да потръгнат ..
Alfa User
16-12-2005, 02:18
Значи ... С чисто сърце и съвест подкрепям мненията на колегите Crusader и milenamr, както и на всички с това мислене.
1. Днешните деца (да ме прощават всички родители - сегашни и бъдещи...) са абсолютни лайна - тук не искам да се извинявам. Защото не може някакъв пикльо, дето не знае да си напише трите имена без грешка, да държи тон на учителя си и да го заплашва с побой ако го изключат от даскалото за 100-те неизвинени, които е натрупал. Или да се кара с учителя си, защото последния го е накарал да каже две изречения на кръст, само и само за да му пише 3 - защото ако пишем двойки на горките дечица, как ще си завършват образованието... Който каквото ще да ми казва - всичко това идва точно от семейството. Защото както каза колежката (която е много навътре в тези проблеми както виждате) мама и тати искат детенцето да не се чувства по-назад от другите, и дават мило и драго да е най-модерното във всяко отношение. Вие виждали ли сте с очите си първокласник с GSM за 650лв в ръката - защото аз съм виждал, и съм се чудел какво да мисля при положение че моя телефон струваше тогава около 300. Та идеята беше за мама и тати. Естествено хлапето (било то на 8 или на 18 ) вкъщи е най-примерното - то винаги си е научило, а видите ли лошия даскал се заяждал с него и му писал двойка.А пък щото закъсняло с една минута, и му написали цяло неизвинено... Правят мръсниците сладки мутрички, за да не им секнат паричките и да им купят новия модел gsm ... А мама и тати вярват - защото така им се иска - и кой не иска неговото дете да е умно, способно и добро? И за да не мислите че само така си приказвам - поради спецификата на моята работа същите тия лайна ми се изсипват на главата, и аз трябва да направя от тях мъже (сигурен съм че Crusader много добре разбира за какво говоря :roll: ). Така че много добре виждам какво представляват. Имал съм толкова грозни случаи, че чак ме е срам да ви ги разкажа. Защото това за мен не може да е новото поколение на България. Не може това да са хората, на които ще разчитаме в бъдеще. Изобщо това не може да са хора.
2. Не можете да обвинявате всички учители в некадърност... Вярно е че има такива - но къде няма некадърни кадри? Но стачката на тези хора не е за това, че нямат какво да правят, както се изказа някой. В момента на мен не ми е лесно в тая загубена (но все пак моя) България, макар че се говори, че вземам добри пари. Какво остава тогава за един учител, който получава някаква мизерна заплата, граничеща със социалната помощ за безработни??? Според вас какво е самочувствието на човек, който гледа пред себе си ученици, на които аксесоарите на единия само от тях надхвърлят тримесечната му заплата? изобщо представяте ли си какво унижение е това? Знам, че поечето от вас не могат. Най-вероятно защото не са били в такова положение. Знам, че много от вас пък могат - защото не са слепи и глухи и знаят за какво иде реч.
Вината не е в учителите. Спомнете си какво беше училището навремето, вижте и какво е сега. В момента учениците имат едва ли не статут на депутати - не можеш да ги пипнеш с пръст, защото веднага те обвиняват че си ги малтретирал. Не можеш да им се скараш, защото пък им накърняваш достойнството. Учителите винаги са виновни... Какво остава тогава - вие ми кажете. Защото аз искрено съчувствам на тези хорица и изпитвам голямо уважение към тяхната достойна професия. Защото и тя, както и моята, е не точно професия, а призвание.
Съжалявам, ако съм ви отегчил с многословното си излияние, но се замислете.
Защо образованието в България се доведе до това ниво? Защо преди години на международните ученически олимпиади бяхме първи в света по математика и физика, и трети по информатика, а сега сме далеч назад ??? Отговора не е в некомпетентността на учителите...
Защото като сринете образованието на един народ, и унищожите армията му (което е другата болна тема) какво се получава ? Държава, готова за асимилация .. това се получава. И е време българина да се събуди и да тропне с крак. Но това вече наистина е друга тема.
И аз си мисля съдейки по мен какъв ученик бях, че доста от учителите не са ПЕДАГОЗИ което е основата на това да си такъв!!! А иначе според мен нямат само те вина, а учениците както казаха повечето колеги - нямат възпитание, желание и т.н.
И аз в университета съм имал преподаватели на лекциите на които съм ходил нежелание и на такива дето съм гу чакал с нетърпение
П.С. Сега се сещам как едно време някой от "големите" като накараше някой малък да направи нещо и ....действаш, а сега ако накараш некой малък и псува на майка. :lol:
OFFTOPIC1
@milena & Alex - мале кви огромни постове, направо ме отказахте да я чета тая тема :sleepy: :on_da_beach:
Dodo 155
16-12-2005, 10:50
Преди време имаше 1 тема за малцинствата :idea:
Тогава написах 1 мнение, после друг ме последва и понеже беше много крайно (така да се изразя) настрона, темата беше заключена :idea:
Сега няма пак да пиша дълги мнения (за да го прочете и Dexer :D ), но искам да Ви кажа само едно: БИЙ, ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ!
На циганите не им спират тока, защото ще стават "европейци" :lol: :lol: :lol: Отличен материал за FA и 4x4 :twisted: (сори, ама пак се изпуснах) :roll:
КЪМ АЛФА ЮЗЪР
Вярно е че и днешното поколение е едно - не ти е работа. Вярно е че учителите заслужават достойно заплащане-ама то и много други хора го заслужават. Не знам в момента имам чувството че синдикатите(тази долна мафия-повярвайте ми знам за какво иде реч-няма да го казвам сега) използват учителите за да спазарят нещо да покажат малко мускули и повярвайте, :evil: че целта не е да спазарят учителските заплати.
Малко извън темата- какво разбира колегата под разбиване на армията (болната му тема) Не ни трябва по голяма армия от 20-30 хиляди. По скоро една по-модерна армия. то пък и с кого ще се бием с по голяма. Да обаче да ти казвам ли дневния режим на един подполковник от ГЩ 2 - този срещу пирогов.
1. Отива на работа в 9.00 (трябва да е от 8.30)
2.Кафе и вестник до 10.30
3.От 10.30 до 11.00 нарежда на моя познат(който служи там и им превежда натовски устави и разни такива документи) да напише една декларация от 4-5 реда.
4.11.00 Излиза заедно с още един подполковник и майор на обяд(обяда е за 1.20лв - Първо,второ,трето-има избор межди 4 менюта)
5 Връща се от обяд 14.30 - пак кафе с двамата си колеги до 15.00-после взема написаното от моя познат - не му харесвало как звучи-на него и другите двама висши офицери(няма да споменавам че моя познат преди да влезе в армията е писал кореспонденцията с Европ. комисия) та военния започва да го променя-вади дискетата без да е направил правилните сеифове и излиза едно нищо- след което обвинява моя човек и оставя това за следващия ден защото си тръгва в 16.00 часа.
Та какво казваш за Армията - проблема е в шефовете Ви и затова сержантите и войниците опъват кайша.
А същия военен си вади болнични заради някакви заверки по ФП и после ходи когато е неговия познат да му напише показатели за физическа потготовка.
Да ти казвам ли колко му плащаме ние данъкоплатците на подполковник( и подобните нему търтеи) в ГЩ-може да предположиш - ще ти подскажа че е минимум 5 пъти колкото заплатата на Милена.
Аз предлагам да се вземат заплатите на тия и да се увеличът на учителите (от кого ни пази голяма армия или от кого би могла да ни опази-малка профес. армия ни стига) Това е решението взема се от тези и се дава на учителите-иначе трябва да вдигнат данъците на всички реално работещи.
Предполагам знаете по добре какви са проблемите на Армията - ама за мен това е проблем. Обществото плаща достатъчно за Армията си - или поне според възможностите на обществото - това е даже много.
ДРАЗНИТЕЛ-ка
16-12-2005, 11:11
Милена,моите почитания!Много ти симпатизирам и всичко,което чета от теб е удоволствие за мен! :big_flowers:
така го каза, че направо се изчервявам... :oops: :oops: :oops: може ли да гледам :lol: :lol: :lol:
milenamr
16-12-2005, 11:41
КЪМ АЛФА ЮЗЪР
Аз предлагам да се вземат заплатите на тия и да се увеличът на учителите (от кого ни пази голяма армия или от кого би могла да ни опази-малка профес. армия ни стига) Това е решението взема се от тези и се дава на учителите-иначе трябва да вдигнат данъците на всички реално работещи.
Предполагам знаете по добре какви са проблемите на Армията - ама за мен това е проблем. Обществото плаща достатъчно за Армията си - или поне според възможностите на обществото - това е даже много.
Аз съм категорично ЗА :lol: :notify:
взема се от тези и се дава на учителите-иначе трябва да вдигнат данъците на всички реално работещи.
e васе има и ноо по-лесен начин от вдигане на данъците или от техното преразпределение - стига с тоа социализъм бе :pfbbt:
то верно такива ни управляват ама се пак ...
проблемът е в думичката "безплатно"
ДРАЗНИТЕЛ-ка
16-12-2005, 12:15
така го каза, че направо се изчервявам... :oops: :oops: :oops: може ли да гледам :lol: :lol: :lol:
Ти?Да се изчервиш?И да видя,не вярвам 8)
Да чуваш някъде "безплатно" - ама не им стана ясно на хората че нищо не се плаща от държавата (плаща се от нас) и няма такова нещо като "безплатно".
Ама може би имаш впредвид че щом родителите не плащат директно на училището(вземат го за безплатно)-интереса на родителя, учотеля и отговорността на ученика е по-слаба. :? :? :?
щом родителите не плащат директно на училището(вземат го за безплатно)-интереса на родителя, учотеля и отговорността на ученика е по-слаба. :? :? :?
именно това имам предвид
Alfa User
16-12-2005, 14:08
Съжалявам за дългия пост - просто това са неща, за които ми пука, и исках да се изкажа.
За BatVas - колега, защо мислиш че аз не знам какво става по щабовете в Сф ??? Да не мислите и вие другите, че на мен ми е приятно по цял ден да ми е...ват майката, за да може г-н полковника Х да каже накрая с гордост "Да, аз си свърших работата" - защото както и твоя познат, така и аз, носим на гърба си всичко онова, което се отчита като заслуга на началството. Колкото до вземането на заплатите на военните - съгласен съм, но вземете парите на тези, които по цял ден пият кафета и четат вестници и вземат на края по 1000 лв заплата... които живеят в държавни жилища на пъпа на София за огромния наем от 30лв на месец ...
А защо ми е болна тема армията ли - защото за мен това е чест и призвание, както е чест и призвание за учителите да са такива. И не понасям някой си Дедо Полковник, дето е станал на 100 години и не може да се подпише вече, да ми решава съдбата... и не само моята, а на много други млади и кадърни хора, решили да се посветят на тая държава, защото тя е тяхната Родина. Знаете ли в какво се заключава реформата в БА - ще ви дам един пример и спирам да говоря, защото се отклонявам от темата. На предния подбор точно такъв Дедо Полковник ми заяви в очите : "Момче, за теб не знам какво ще правиш нататък,но аз не смятам да си отида от армията..." А този човек отдавна е прехвърлил годините за пенсия. Това е то "Реформата в БА".
Така че да - съгласен съм да им се вземат заплатите, но за това трябва първо да ги измъкнете от мишите им дупки.А повярвайте, това хич не е лесно...
ДРАЗНИТЕЛ-ка
16-12-2005, 14:54
[color=red]
А защо ми е болна тема армията ли - защото за мен това е чест и призвание, както е чест и призвание за учителите да са такива. color]
И не само за армията и учителите.Темата е болна и работата е призвание и за лекари и всички мед.работници изобщо,полицаите,всички...Затова аз съм против да се хули и плюе без мярка по някои професии,които са все трън в очите на хората.
Мен освен депутатите,няма да ме видите да плюя някой друг :wink:
мдаа - much ado about nothing :wink:
СБУ прекратява стачката
16.12.2005
София. Синдикалният съвет на Синдиката на българските учители прие на днешното си заседание четири решения по повод стачните действия на структурите си. Съветът предлага да се спрат ефективните стачни действия, като се запазва стачната готовност.
Синдикалистите решиха да не подписват стачно споразумение за увеличение на работните заплати в средното образование по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 г. и 6 на сто от 1 юли.
Съветът гласува да се подпише стачно споразумение за увеличение на заплатите в образованието по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 година, 6 на сто от 1 юли и запис за увеличение на работните заплати от 1 октомври, чрез което да се достигне средно годишно увеличение на заплатите през 2006 година, съгласно стачните искания на синдикалния съвет.
БТА
Dodo 155
16-12-2005, 16:16
мдаа - much ado about nothing :wink:
[quote="БТА":3scz6dt8]СБУ прекратява стачката
16.12.2005
София. Синдикалният съвет на Синдиката на българските учители прие на днешното си заседание четири решения по повод стачните действия на структурите си. Съветът предлага да се спрат ефективните стачни действия, като се запазва стачната готовност.
Синдикалистите решиха да не подписват стачно споразумение за увеличение на работните заплати в средното образование по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 г. и 6 на сто от 1 юли.
Съветът гласува да се подпише стачно споразумение за увеличение на заплатите в образованието по схемата - 4 на сто от 1 януари 2006 година, 6 на сто от 1 юли и запис за увеличение на работните заплати от 1 октомври, чрез което да се достигне средно годишно увеличение на заплатите през 2006 година, съгласно стачните искания на синдикалния съвет.
БТА
[/quote:3scz6dt8]
Пак ги врътнаха .... :evil: :evil:
Ебати гадната държава :evil: :evil:
Дано не влеземе в Европейският съюз, че като гледам как им се свидят 15% върху 250лв. представям си как ще ни вдигнат стандарта :evil:
Аз като Ви казах че това е гадна врътка и използване на учителите от синдикатите(мафиятите) вие не ме слушате. Лично съм чувал как се защитават интересите на даден човек(фирма) на синдикатите от виден политик-щото иначе синдикатите го плашат и могат да му спретнат "акциика" която да коства до загуба на 5 депутатски места за въпросната партия(това преди изборите) иначе може да коствтва пост на зам.министър или друга ключова фигура - с това заплашва синдикален лидер. Та по тая причина трябва от време на време да имитират дейност пред обществото и в същото време да показват мускули пред правителството. В този случай притискат министерството на Образованието и Финансите защото имат интереси в търговете за доставка на компютърна техника от допълнителните 100 мил. в бюджета за образование - предвидени за модернизация.
Честито!!!
П.П. Не искам да бъда конкретен и да споменавам точни имена, само да знаете че горното не е случайно-не се сдържах-само го бях споменал преди.
Alfa User
16-12-2005, 17:40
Ами колеги, и да влезем и да не влезем в EU, все е тая - цените растат неудържимо съгласно евро-стандартите, а заплатите ни са заковани по стандартите на остров Тамбукту. А това че излъгаха хорицата с това смешно увеличение, си е типично българска ситуация. Сега синдикатите ще имат наглостта да кажат "Ето видите ли, ние ви издействахме увеличението", а учителите пак ще превият гръб ... но това се отнася за целия народ - не може да е нормално да си траят всички при такива очевадни лъжи и такова грубо погазване. Това не съм го виждал никъде по света...
нищо бе на следващите избори пак гласувайте за атака и ндсв
Ами колеги, и да влезем и да не влезем в EU, все е тая - цените растат неудържимо съгласно евро-стандартите, а заплатите ни са заковани по стандартите на остров Тамбукту. А това че излъгаха хорицата с това смешно увеличение, си е типично българска ситуация. Сега синдикатите ще имат наглостта да кажат "Ето видите ли, ние ви издействахме увеличението", а учителите пак ще превият гръб ... но това се отнася за целия народ - не може да е нормално да си траят всички при такива очевадни лъжи и такова грубо погазване. Това не съм го виждал никъде по света...
Е колега то увеличението на заплатите в държавния сектор си зависи от постъпленията от данъци и Брутния Вътрешен Продукт. Както заплатите в частния сектор от печалбата на фирмата и окръжаващата среда. Така че основната цел на политиците е да расте реалната икономика и от там само могат да нараснат заплатите.
Като имаш само 10 лева - ще можеш да дадеш само по 2лв на 5 човека-няма как да им дадеш на всички по 3 лева-освен ако не направиш така че да спечелиш още 5 лева.
нищо бе на следващите избори пак гласувайте за атака и ндсв :th_up: :th_up::th_up:
Е за тва става дума......ама хората гледат доста повърхностно на нещата и предпочитат да се обидят и да спорят.....ко да праиш...ген и манталитет!
Crusader
16-12-2005, 18:39
Ех колега, /и алфист и в армията/ ако знаеш колко си прав за "Дедо Полковник" това лято /че и преа есента/ правихме диги и пътища в почти цяла северна България, що километри минаха момчетата, що глад изгладуваха, работеха по 14-16 часа на ден /видял съм го с очите си/, щото наближаваше есента и ще почнат пак дъждове и наводнения. Спяха по разни изоставени поделения, пълни с бълхи и дървеници /истина е/, даваха им по 5.08 лв. на ден за храна. Представяш ли си 5 кирливи лева за храна на ден, че то на кучетата в приютите им се полагат по 8 лв. на ден за храна. Да не ти казвам че на местата, където бяха/в балкана/ намаше и тях къде да похарчат. Лично ходих с една група да приберем едни колеги, ИЗОСТАВЕНИ с аварирала инженерна машина от с. Струпец /обзалагам се че не можеш да го намериш на картата/ беше на майната си в Балкана. Като отидохме кво да видим - бяха подивели, а бе като Робизон Крузо, една седница без храна и без подслон. Къпали се момчетата с вода от реката, наливали я в туби и после на слънце за да се постопли!....
И накрая познай кой получи медал от президента, че и благодарствено писмо - същия тоя "Дядо Полковник" дето по цял ден седеше в канцеларията с климатика. Направо се задуших от гняв, като чух, идеше ми да хвърля автомата и да ги пратя на майната им всичките, ама нали имам жена и дете!
Е те за това подкрепям учителите, щото по цял ден си късат нервите с разни гаменчета /не казвам че всички деца са такива/ чувстват се като отрепки между разни пикльовци с GSM-и за по 1000 лв. и въпреки това продължават да се грижат за най-ценното ни!
Дано никой не забрави че сме им поверили децата си!
нищо бе на следващите избори пак гласувайте за атака и ндсв :th_up: :th_up::th_up:
Е за тва става дума......ама хората гледат доста повърхностно на нещата и предпочитат да се обидят и да спорят.....ко да праиш...ген и манталитет!
как па ги пропуснахте "господа-другарите" не разбирам:)
Канех се и аз да се включа в темата, ама те Мilenamr, Alfa User и Crusader казаха всичко, което аз мисля- не може човек, който живее в мизерия, да поддържа ниво на ерудиция и самочувствие, за да работи за най-ценния капитал- образованието!!! Не знам дали някой от крайнодесните критици- Pumukle и търтей- са изкарвали месец с 250 лева, но мога да ви кажа, че тази сума е недостатъчна дори за сам студент да живее прилично :evil: . България е единствената страна в света, която е зарязала съвсем културата и образованието и това е най-голямото престъпление на така наречения преход :evil: :oops: ! А това, че причината е, че образованието е безплатно, е най-голямата тъпотия- поне в ранната детска възраст хората трябва да имат равен старт!!! Поредният български парадокс- страна с необщодостъпно начално и общодостъпно висше образование :screwy:
Alfa User
19-12-2005, 18:07
Ех колега....!
Много добре знам за какво ми говориш. Надявам се само хората, които са прочели изписаното, да престанат да мислят, че ние (т.е. военните), учителите и още една-две професии само си клатят краката по цял ден и вземат грешни пари. Предлагам тези, които все плюят по нас, да бъдат поставени само за една седмица при условия, наполовината на тези, които ти описа. Пък да видим тогава кой какво.
Нищо лично нямам към хулещите и критикуващите - имам само призив - мислете, преди да засипете някого с кал. Това че главата е вмирисана (съгласно поговорката за рибата...) не означава, че всичко останало задължително е оакано :oops:
А за това как понасяме да ни го слагат редовно - няма какво да говорим. Всички видяхме какво стана с тази стачка - накрая пак стана както каза правителството, а учителите наведоха глави и си мълчат. Не може така ! Българина трябва да ги защити, защото така защитава своя интерес. Нали именно учителите водят нашите деца за ръка към по-светло бъдеще... Защо никой не се нае да ги подкрепи сериозно ??? Или българина вече и от бъдещето на децата си не се интересува ???