Log in

View Full Version : Въпрос за осигуровки.

mochko1
09-02-2009, 21:29
Колеги бихте ли ми казали дали се плащат здравни и пенсионни осигоровки по време на неплатен отпуск ?
Тоест дали работодателя ми е длъжен да плаща осигуровките докато не бачкам ?

venko
09-02-2009, 21:58
доколкото знам не ти се плаща!върви ти трудовия стаж, но не и осигуровките

mochko1
09-02-2009, 22:04
Е поне здравните не се ли плащат ???

venko
09-02-2009, 22:15
нищо не ти се внася!за времето в което си бил в неплатен отпуск осигуровките си ги плащаш ти!абе те не са кой знае колко

venko
09-02-2009, 22:17
http://www.odit.info/?s=6&i=109914&f=3 тука пише по подробно

soldier
09-02-2009, 22:22
Е аз тогава не мога да разбера 1 нещо. Ползвал съм неплатен отпуск, но като провера в системата ми пише че съм с непрекъснати здрваноосигурителни права :question:

venko
09-02-2009, 22:24
приятелю и аз това не го разбирам,защото при бившия ми работодател не ми беше плащал осигуровките за 4 месеца ,но като влезна да проверя в нои ми пишеше винаги че са ми непрекъснати!нека кажат и други колеги при тях как е

mochko1
09-02-2009, 22:51
http://www.odit.info/?s=6&i=109914&f=3 тука пише по подробно

Мерси колега ! Явно както винаги работника е прецакан :chair:

venko
09-02-2009, 22:57
радвам се ако съм то помогнал

mochko1
09-02-2009, 23:01
По пациентска листа на НЗОК за месец ФЕВРУАРИ 2009 година:

Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права

СПРАВКА КЪМ 09 ФЕВРУАРИ 2009 ГОДИНА

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Тоя сайт на НОИ или не работи като хората или някой ми плаща осигуровките :tooth:

soldier
09-02-2009, 23:18
И на мен това ми го пише :choice:

myato
10-02-2009, 12:01
Колеги,накратко казано,нещата изглеждат така:
Когато излезнеш в неплатен отпуск,работобателя внася социални и здравни осигуровки за следващия месец,за който се брои и стаж.За всички останали месеци не се брои стаж и не се привеждат никакви осигуровки.Това може да направите сами.
В регистърът на НОИ се водите здравно осигурени,независимо дали сте плащали преди,ако имате платени здравни осигуровки за последните 3 месеца.Отдолу с червени букви и цифри излизат месеците и годините,за които нямате внесени осигуровки.
Надявам се,че го написах достатъчно достъпно и съм ви полезен.Иначе е голяма бакия и не ви трябват подробности.

moonwhisper
10-02-2009, 12:02
При мен беше същата история. От октомври 2008 до януари 2009 никой не ми беше плащал осигуровките, но на сайта пишеше,че здравните ми права са непрекъснати. Реших,че сайта не е актуализиран, но при проверка на място потвърдиха 8-)

gigi
10-02-2009, 13:24
Има идруг филм ако работодателя е подавал информация в НОЙ но не ги е внасял има някакъв срок в който излизат че са непрекъснати.

mochko1
10-02-2009, 16:59
Абе законите ни са олеле малеле :whip: Да ме бяха уволнили по-добре ,поне на борсата можех да се пиша :tooth:

Kuku
10-02-2009, 21:45
В неплатен отпуск, работодателя плаща САМО здравни осигуровки на служителя, без значение от срока на отпуската, като въпросните здравни осигуровки са за сметка на служителя.
Трудов стаж в неплатен отпуск се зачита до тридесетия ден.

bager
10-02-2009, 22:41
В неплатен отпуск, работодателя плаща САМО здравни осигуровки на служителя, без значение от срока на отпуската, като въпросните здравни осигуровки са за сметка на служителя.
Трудов стаж в неплатен отпуск се зачита до тридесетия ден.

Точно! Работодателя ти плаща здравните осигуровки, като след това ще ти ги удържи от заплатата при връщането ти на работа. Е, може и да не ги - ако желае.
И само да добавя че ако искаш след тези тридесет дни неплатен отпуск можеш да напуснеш без предизвестие(ако желаеш, де).

mochko1
10-02-2009, 22:45
Точно! Работодателя ти плаща здравните осигуровки, като след това ще ти ги удържи от заплатата при връщането ти на работа. Е, може и да не ги - ако желае.
И само да добавя че ако искаш след тези тридесет дни неплатен отпуск можеш да напуснеш без предизвестие(ако желаеш, де).

Е ако напусна от каде ще ги вземат тея пари за осигоровките ?? или ще пият една студена вода :evil:

bager
10-02-2009, 22:49
Е ако напусна от каде ще ги вземат тея пари за осигоровките ?? или ще пият една студена вода :evil:

Да така е, но...
Ти взел ли си си трудовата книжка? Могат да те накарат да си ги внесеш за да ти я дадат.
Това са малко пари и няма да се занимават според мен.

mochko1
10-02-2009, 22:58
Да така е, но...
Ти взел ли си си трудовата книжка? Могат да те накарат да си ги внесеш за да ти я дадат.
Това са малко пари и няма да се занимават според мен.

ммм не книжката си е при счетоводството. Дано не се стига до напускане ,но..... ми писна да стоя :chair:

Както и да е благодаря на всички за отговорите :cheers:

gallena
10-02-2009, 23:09
Доколкото си спомням от счетоводството не би трябвало да ти задържат трудовата книжка, а да ти я върнат след нанасяне на данните при постъпване на работа.

mochko1
11-02-2009, 00:01
И така да е ,работниците които имат възражения биват много бързо излекувани ;) такава е системата в фирмата в която работя ,че и в повечето фирми в страната.

Pinky
11-02-2009, 07:40
Е те нямат право да я задържат по закон. Ако си я поискаш и не ти я дадат - има си инспекции, проверки и т.н.

galinves71
11-02-2009, 10:01
по кодекс на труда работодатела ти е длъжен 1вия месец да поеме всичко а останалото по споразумение от колективен трудов договор ако има такова.в повечето сиви предприятия дето се дава пара на калпак няма.

Kuku
11-02-2009, 12:18
За Трудовата книжка е важно да бъде оформена правилно с подписи и печати, т.е. пак ше клекнеш....

mochko1
11-02-2009, 12:23
За Трудовата книжка е важно да бъде оформена правилно с подписи и печати, т.е. пак ше клекнеш....

Е то това е нормалният ход на нещата ,ако не искаш ше те принудим :bg:

viki
27-01-2010, 14:11
Ще използвам темата на колегата(надявам се няма против..):)
Става дума за здравни осигуровки на лица които не работят в Бг.
Досега,при престой над 180 дни в чужбина не се дължаха здравни осигуровки.
Днес ми казаха ,че имало промяна(не зная каква),според която всеки един български гражданин ги дължи и трябвало да се подават разни декларации ...:whip:
Може ли,някой запознат да ми обясни как стоят нещата:)

georgyg
27-01-2010, 14:17
viki,наистина има промяна. За определени години ти ги признаваха след като покажеш документ от МВР, че не си била в страната, но идиотите го промениха и за определени години се признават, а за други трябва да се внесат. Мисля, че след 01.2008г беше, че трябва да се внесат.

Така е! До 12.2007г. се признават, а след това само с КЕШ се признават.

viki
27-01-2010, 14:30
:new_Eyecrazy:
Е да де,но става дума за човек,който си е тук за 1-2 месеца в годината.:screwy:
Друго:като си тръгва, подава декларация в НОИ,че няма да го има в Бг.
едит:
направих справака по ЕГН и ми изписа следното:
СПРАВКА КЪМ 26 ЯНУАРИ 2010 ГОДИНА

ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 40а ОТ ЗЗО ОТ ДАТА 10-12-2005

georgyg
27-01-2010, 14:43
Проблема е ако през тези 1-2 месеца докато е в България иска да се лекува, че трябва или да си плати за лечението или да внесе осигуровките.
Сестра ми е така. Тя живя 8 години в САЩ и се прибра преди 6-7 месеца, но след всичките глупости, просто плати и за цялата 2008г. и вече е редовна, абе идиоти колкото искаш.

viki
27-01-2010, 14:49
Да,съгласна съм.Като реши да се връща в Бг,ще си плати за 36 месеца назад.
Засега обаче,няма такова намеррние:)
Пък,
недай си Боже се наложи да се лекуваш тук,така или иначе си плащаш за адекватно лечение...
Обадих се на една позната (тя в Нап работи,но се консултира по темата)
не сме длъжни да плащаме осигуровки и да подаваме декларации на този етап:)
Благодаря ти за отговорите:):):)

soldier81
27-01-2010, 14:50
Тази справка в този сайт е пълна глупост.
Аз 99г(тогава навърших 18 ),влязох в казармата и от тогава не съм излизал от там,сега при справка ми изписва че нямам внесени осигуровки за 2006г.Не е възможно!!!

Kuku
27-01-2010, 14:56
Вики, "чужбина" какво означава?
В рамките на ЕС няма никакво значение къде се осигурява, щом се осигурява някъде в общността, значи осигурновките му важат и за България!

viki
27-01-2010, 14:57
Е не знам,направих справка и за мен, излиза ми всичко,както си е...
Цялата история,че е тъпанарска е друга тема.

Вики, "чужбина" какво означава?
В рамките на ЕС няма никакво значение къде се осигурява, щом се осигурява някъде в общността, значи осигурновките му важат и за България!
Мдам,не уточних,извинявам се :)
Работи за американска компания.Основните дестинации на кораба са щатски.
Мислех аз да ти звънна,но една друга позната се отзова :):)

Kuku
27-01-2010, 15:13
О'к - поставил съм задачка.... ще пиша по-късно, да се знае и от другите колеги ;)

Kuku
27-01-2010, 15:59
Вики, ама той моряк ли е?
Морските лица се осигуряват по съвсем различен начин.... се оказа :?

viki
27-01-2010, 16:07
Моряк е ,Кики:):):)
Това също не съм уточнила в началото:)
Но за сметка на това ,е много показателно моето питане :whip:
Не казвам всичко важно,съответно не получвам точни отговори:razz:Т.е.-
Няма как да се даде смислен отговор,на неадекватно зададен въпрос :):):):):)

Kuku
27-01-2010, 16:36
Ето и отговора на въпроса ти.....

"Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите."

ФЕРАРИСТ
27-01-2010, 19:38
Добре де откъде държавата ще знае аз откога не съм в пределите и, ако изляза пеша по дунав мост.......никъде не се отбелязва че напускам родината......

търтей
27-01-2010, 19:42
Добре де откъде държавата ще знае аз откога не съм в пределите и, ако изляза пеша по дунав мост.......никъде не се отбелязва че напускам родината......

Теоретично здравната, дето я плащаш тука, важи в целия ЕС.

ФЕРАРИСТ
27-01-2010, 19:44
Теоретично здравната, дето я плащаш тука, важи в целия ЕС.
Може би не се уточних - влизам в Румъния, но отивам в Азербайджан да речем......и стоя там 3 години и ровя за нефт????......
В смисъл излизам от ЕС, но не от БГ......

CBET
27-01-2010, 19:45
Винаги ми е било интересно как се доказва тази липса от страната? Особено, когато си пребивавал в страна от ЕС и на границата само са ти погледнали личнята карта без да те отразяват в системата?

търтей
27-01-2010, 19:47
Може би не се уточних - влизам в Румъния, но отивам в Азербайджан да речем......и стоя там 3 години и ровя за нефт????......
В смисъл излизам от ЕС, но не от БГ......

Ми не плащаш и нямаш здравни права в България. И си се кефиш на азърбайжанките.
Абе там нефт има ли?

CBET
27-01-2010, 19:50
Абе там нефт има ли?

А как доказва, че не е бил в БГ? :) Реално няма никакво доказателство, че е напуснал рамките на страната!!! И за да не кажеш, "има печати по паспорта", само да вметна, че наскоро един "крокодил" го обвиниха във фалшиви печати в международният документ за самоличност ... :)

ФЕРАРИСТ
27-01-2010, 19:54
А как доказва, че не е бил в БГ? :) Реално няма никакво доказателство, че е напуснал рамките на страната!!! И за да не кажеш, "има печати по паспорта", само да вметна, че наскоро един "крокодил" го обвиниха във фалшиви печати в международният документ за самоличност ... :)
И на мен това ми е чудно - както и за какво продължават да налагат забраната за напускане на страната, взимат задграничния, сякаш не мое през Румъния или Гърц да отидеш дето си искаш след това.....при положение че не си върнеш задграничния.....

Абе там нефт има ли?
Имало - почнеш да копаш картофите, и току бликне нефт......е....не е като в Кувейт, но все пак.....

търтей
27-01-2010, 19:57
Все някъде излизаш от рамките на ЕС и там има митница, където си показваш тескерето и понеже сме ЕС има връзка с нашите митници (или поне би трябвало да е така)

kokless
27-01-2010, 20:00
Швейцария не е в ЕС.И там не те записват никъде.

CBET
27-01-2010, 20:54
Все някъде излизаш от рамките на ЕС и там има митница, където си показваш тескерето и понеже сме ЕС има връзка с нашите митници (или поне би трябвало да е така)

Това трябва да е така ама само теоретично :). Много неща трябва да са по определен начин ама ... :)

Vins
27-01-2010, 20:57
Колеги, искам да си видя социалните осигуровки, но какъв е тоя Персонален идентификационен код, който трябва да се попълни?

Георги Живков
27-01-2010, 22:49
За този код,трябва да отидеш в НОИ и от там ти го издават

Kuku
27-01-2010, 23:47
.... Не четеш ;)

viki
28-01-2010, 14:15
Благодаря ти,Кикиhttp://place.forumotion.com/users/2515/84/14/08/smiles/389780.gif