PDA

View Full Version : Застрахователна компания ЕВРОПА фалира...



KGB
23-12-2005, 03:24
Комисията за финансов надзор /КФН/ реши днес да отнемане издаденото разрешение за извършване на застрахователна дейност на Международната застрахователна компания "Европа" /МЦК "Европа" АД/, съобщиха от КФН.

Основанията за отнемане на разрешението са, че при проверка на място и при текущ надзор е установено, че компанията е в тежко финансово състояние и не може надлежно да изпълнява задълженията си по застрахователни договори.

Застрахователят не е платил ликвидни и изискуеми задължения по застрахователни договори, включително и по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Не е платил и установени с влезли в сила осъдителни решения обезщетения в общ размер на 93 хиляди лв.

Констатирани се множество нарушения като значително подценяване на застрахователните резерви, което води до отчитане на по-ниски с 800 000 лв. задължения на дружеството към застраховани лица и до нереално значително завишаване на финансовия резултат и собствените средства на МЗК "Европа" АД със същата сума, пише в съобщението.

Констатиран е недостиг на активи за покриване на застрахователните резерви в размер на 53 на сто.

Застрахователят нереално е завишил финансовия си резултат с 670 000 лв. вследствие на некоректна отчетност и с 300 000 лв. вследствие надценени притежавани акции в други дружества.

МЗК "Европа" АД е инвестирала значителни средства в капитала на други дружества без предварително разрешение от надзорния орган, което представлява съществено нарушение на закона.

Застрахователят не е изпълнил приложените от КФН две принудителни административни мерки, насочени към отстраняване на установени нарушения в дейността му по ликвидация на щети, установяване на действителното му финансово състояние и покритие на застрахователните резерви с адекватни активи.

Констатираните нарушения са съществени, многобройни и системни и застрашават интересите на застрахованите лица. Всяко едно от тях представлява самостоятелно правно основание за отнемане на разрешението за застрахователна дейност, пише в съобщението.

Въпреки предприетите до този момент мерки от надзорния орган, дружеството не преустановява извършването на закононарушения и не отстранява негативните последици от тях. Съществуващата незаконосъобразна практика застрашава стабилността, доверието и прозрачността на застрахователния пазар.

При тези обстоятелства, единствената мярка за защита интересите на потребителите на застрахователни услуги и на стабилността на застрахователния пазар като цяло, остава отнемането на издаденото разрешение за извършване на застрахователна дейност на МЗК "Европа" АД, допълват от КФН.


източник:
http://www.dnes.bg/article.php?id=17585