PDA

View Full Version : Питане за Главини.

MUROMAN
11-02-2009, 20:24
Така историята на кратко.При преминаване от лети джанти на метални и след дълго търсене на болтове накрая намерих къси,но бяха сбирщина от болтове и не ми харесваше така.С цел сигурност купих Уж болтове от Лада /дето ставали и за Алфа/.Отидох на гумаджия в Радиал/защото са големи майстори и професионалисти/,гумаджията ми каза,че са по-дълги от необходимото ,но ги нави и ми каза ,че и така може да си карам платих и си заминах "Доволен".Днес при опит за сваляне на едното колело единия болт излезна почти с изпилена резба и майсторите го навиха и ми казаха,че са ми преебали главините с тия дълги болтове и съм за нови главини и лагери и ,че ако спукам гума някъде си умирам сам на пътя. Нови главини стрували около 150-300 лв.

Та сега се чудя какво да правя, и реших да пиша за съвет от някой от ваш колеги.:not-fair:

delian1978
11-02-2009, 20:42
Колега аз имам две от старата 155-ца тъкмо им бях сменил накладките.Ако твоите не могат да се оправят обади се .Колата е като твоята от подписа.

ALFA CORSE
11-02-2009, 21:28
Какви са тея главини по 300лв? Обади се първо по магазините да добиеш представа за цените... 4те главини ли ти прецакаха в сервиза?

За моделите с ABS най-добре виж за втора ръка.

Колега аз имам две от старата 155-ца тъкмо им бях сменил накладките
Накладките или лагерите :)

голямата риба
11-02-2009, 21:41
това, че са ти ги навили пак е пълна простотия на вторите майстори

все пак пробвай с метчик 12х1,25

иначе цена на чисто нова главина е 30 лева за предните
задните са скъпи защото са с лагера

wrc
11-02-2009, 21:43
Аз сменях предни главини с лагерите точно щото бяха с развалени резби.По спомен главината беше около 30-40 лева,лагера 50-60,задните с АБС са около 120-30 левчета.После ще ти трябват и болтове по 1,50-2,50 лв/бр, и това е,сметни си ги.

1239
11-02-2009, 22:28
колега, ако са ти здрави лагерите и нети се занимава да сменяш главини разпробиваш за 14мм резба и несе занимаваш да разглобяваш 4ак толкова.

1239
11-02-2009, 22:33
:bg:

MUROMAN
11-02-2009, 23:18
това, че са ти ги навили пак е пълна простотия на вторите майстори

все пак пробвай с метчик 12х1,25

иначе цена на чисто нова главина е 30 лева за предните
задните са скъпи защото са с лагера

идеята ти е да пробвам да навия нова резба ли?За целта ще ми трябва мечик и винторезка,а аз за съжаление не разполагам с такива инструменти. :(

MUROMAN
11-02-2009, 23:19
колега, ако са ти здрави лагерите и нети се занимава да сменяш главини разпробиваш за 14мм резба и несе занимаваш да разглобяваш 4ак толкова.

лагерите не знам дали са здави, как така разпробивам нещо не разбрах начинанието?

Furious 155
11-02-2009, 23:33
идеята ти е да пробвам да навия нова резба ли?За целта ще ми трябва мечик и винторезка,а аз за съжаление не разполагам с такива инструменти. :(
е тя няма да е нова, поради факта че е същият размер - просто ще раздвижиш прекараното място с мечика и дано да минеш така!

MUROMAN
11-02-2009, 23:43
Еми освен сега да ми препоръчате къде да отида и при кого да опитаме да свършиме тая работа?:bg:

голямата риба
12-02-2009, 00:45
през мен са минали Петко и още един колега с 155-ца, но не си спомням ника
ако мислиш, че можеш да се оправиш с метчик, заповядай, ще ти го връча

П.П. по принцип това трябва да могат да ти го направят и на всяка уважаваща себе си гумаджииница

vaklinator
12-02-2009, 00:46
Еми освен сега да ми препоръчате къде да отида и при кого да опитаме да свършиме тая работа?:bg:

Абе това са колела. Не се ебавай и си купи нови или читави.

piticar
12-02-2009, 10:48
Марияне цена за теб чисто нови 55лв, ако си ги скапал чукни един телефон:th_up:

1239
12-02-2009, 11:52
лагерите не знам дали са здави, как така разпробивам нещо не разбрах начинанието?

разпробиваш отворите на главината с 13мм свредло ипосле правиш 14мм резба но стъпката на резбата зависи от това какви болтове ще намериш.Успех:)

TRENDi
12-02-2009, 13:57
Стандартните болтове за Лада не са толкова по-дълги, че да ти прецакат нещо (изобщо ме съмнява да са по-дълги). Това, че "майстор специалист" ти е завил резбата на криво и после и омазал положението(резбите), за по сигурно с пистолета директно, е друг въпрос. Не разбрах предни, задни или всичко е по дяволите? АБС имаш ли?
Ако задните са заминали, там винаги с нови, заради вградения лагер. Колкото струват - толкова.
Ако са предните - италянеца - 2 шенкела (с предпазната ламарина, главината и лагера) х 30 лв/бр. Вземи си и 1 болт да им пробваш резбите на главините, за да не си купиш като твоите. Тук печелиш 2 резервни шенкела за бъдещи срещи от 3-ти вид с бордюри :tooth:. Купуваш и 2 нови лагера SNR, FAG или ставащи от руско возило (нямам представа дали става от нещо сделано) и отиваш на доверен майстор да ти окомплектова и смени нещата. Не си купувай турско-иранските, към момента SKF и други производни боклуци. Забравяш за дълго време и винаги, в последствие, като ползваш услугите на гумаджия го караш да подведе резбата на ръка и тогава да занитва с пистолета, за да не се повтаря случката.

MUROMAN
12-02-2009, 14:38
Уж и на 4-те главини било омазано положението.Така имам помпа на АBS ,но незнайно защо не работи дори и индикация на таблото нямам.Нямам и доверен майстор който да ми направи тази процедура.Абе мам си джаз е положението.:-|

Mury
12-02-2009, 15:13
Уж и на 4-те главини било омазано положението.Така имам помпа на АBS ,но незнайно защо не работи дори и индикация на таблото нямам.Нямам и доверен майстор който да ми направи тази процедура.Абе мам си джаз е положението.:-|

шо бе нали одите при Лисан:tooth::tooth:той ще помогне:th_up:

MUROMAN
12-02-2009, 21:13
шо бе нали одите при Лисан:tooth::tooth:той ще помогне:th_up:

никои не помага. :shock:

vaklinator
12-02-2009, 21:19

Имам метчик М12х1,25

Mury
13-02-2009, 14:43

Е до там няма да ти паднат гумите,ходи:stumm:

didod
13-02-2009, 14:50
Аз, понеже съм тъп явно, не разбрах как може дължината на болта да е причина за проблем с резбите? Ако е дълъг болта много, просто ще опира в шенкела при въртене на главината. Или няма да има въртене, ако е прекалено дълъг. :)

Тук май си трябват наистина метчици. Препоръчвам и 2-та метчика да се ползват. И занапред да се внимава със ситните резби.

MUROMAN
13-02-2009, 16:38
МН лесно пич вместо къди болтове ми навиват дълги такива за лети джанти тва е.:shutup:

MUROMAN
28-02-2009, 15:32
Огромни благодарности на Еньо /Голямата риба/. Днес той с помоща на метчик с правилния размер поразпили гнездата на главината и всичко се оказа,че е наред.
Много ми помогна бъди жив и здрав и все така услужлив колега.
Евалата.:big_bow_down::big_bow_down::big_bow_down:

Mury
28-02-2009, 18:28
Огромни благодарности на Еньо /Голямата риба/. Днес той с помоща на метчик с правилния размер поразпили гнездата на главината и всичко се оказа,че е наред.
Еньо си е Еньо:crazy::crazy::crazy:

Furious 155
28-02-2009, 22:12

Винаги е в помощ бате Еньо, винаги може да се разчита на него, било то и само за консултация! :big_bow_down:

alf
01-03-2009, 05:42
при мене се получи подобен проблем със задно колело но както каза рибата в гумаджинийца ми прнавиха резбата и готово. ако е е единствената читава да ти кажа че се намира под моста до кат срещу сервиза на ситроен. и вземи си купи болтове поне като за фиат :)

pr_00f
02-03-2009, 14:46
Аз ти казах че на бат Еньо можеш да му имаш пълно доверие.

MUROMAN
03-03-2009, 13:54
Аз ти казах че на бат Еньо можеш да му имаш пълно доверие.

ми и аз винаги те слушам и за сега не съм сбълкал , а и ти не си ме подвел.:handshake:

ParisWind
19-12-2009, 17:24
Горе-долу същата картинка се получи и при мене - дълги болтове от алуминиеви 16-ки на зимните желязни и а-напред, а-назад - нещо запира, а то запирали дългите болтове. Това, което е било в излишък беше омазано, а и омаза резбата на главината ;)
За втора употреба главина искаха 20-25-50лв.
В крайна сметка взех една от Евро 07 за 25.60лв - предна лява главина с АБС. С болтове се заредих.
Утре ще я сменям.

MUROMAN
19-12-2009, 19:21
Пробва ли да пренавиеш /раздвижиш/резбата с метчик ?
При мен така се оправиха нещата.