Log in

View Full Version : Alfa 155 2.0 16V - странен звук на двигателя

whiteroom
16-02-2009, 18:19
Въпроса ми се отнася за 96г. модел ,когато двигателя работи на празен ход подържа 1000 об. и се чува странно тракане в горната част на двиг. , звук наподобяващ работа на дизелов мотор.Мисля че там трябва да се намира единия от валовете този който се намира от страната на предното стъкло.Когато подам газ звукът се изчиства и всичко си работи нормално като отпусна газта и паднат оборотите след около 1-2 сек. отново започва да трака.Налягането на маслото варира мещду 3,8 и 4 bar-а .Според Вас има ли му нещо на този двигател и евентуално какво може да е то и как да процедирам ! Преварително благодаря

VFTI
16-02-2009, 18:33
Преди 2години закарах същата 97г 2.0 16в на диагностика във Вантотрейд.... След прегледа на двигателя майсторите казаха "Колата звучи много добре като за дизел"....

Това е болест на всички 16в двигатели и става въпрос, че вариатора е заминал и трака....

Вариантите са 2

Евтин: ремонтен комплект 20лв. (може да е ОК 1000км може и 30хил км) обачее този ремонтен комлект трябва да се смени при обслужване на колата, защото иначе пак ще плащаш цената на труд като за обслужване...

Скъп: закупуване на нов вариатор 200-300лв. не съм сигурен и отново да не забравяме труда...

Това естествено моето е компютърно гадаене :) Но става ли въпрос за тракане при 16в..става въпрос за вариатор най-често :)

whiteroom
16-02-2009, 18:46
Възможно ли е да е заради маслото или износен вал ?

lan
16-02-2009, 18:52
Както е писал колегата, най- вероятно става въпрос за вариатор. Единствената подробност е, че щом трака толкова, почти на 100% отиваш на нов. Ремонтния кит става само ако се вариатора чука като запалиш колата и след няколко секунди млъква.

lulin racing
16-02-2009, 19:07
Вариатора е отишъл колега ;)

lejj155
16-02-2009, 22:02
Колега аз съм със същия проблем и колегите са прави ,че става въпрос за вариатора, а маслото не играе роля.Но съвет от мен мненията на VFTI и Ian са много точни не прави грешка с ремонтния комплект ,по-евтин е, но не кара дълго.Най добрия вариант е да го смениш с нов и то при смяната на ремъците (ако не си ги сменил) та да минеш с едно отваряне на мотора и плащаш еднократно труда.
Успех

whiteroom
19-02-2009, 18:14
Благодаря Ви за информацията !:bg:

krasvag
01-03-2009, 21:55
Аз искам да ви питам възможно ли е освен тракането /шума/,следствие от вариатора да бъде и загуба на мощност на двигателя? При моята има някво замисляне при подаване на газ и след това набиране, но мудно :( /и повече бръмчене отколкото вървене/.Няма я пъргавината, също така във високите обороти /5000-5500 rpm/ в движение колата започва да тресе все едно не и достига гориво.

Rider_alfa155
02-03-2009, 11:37
8 В мотора има ли вариатор???
че моята звучи като " най читавия дизел който съм чувал".... по думи на маслари (като сменях маслото на колата

TRENDi
02-03-2009, 12:23
1.7 - не, 1.8 и 2.0 - имат.

hsr
02-03-2009, 17:07
8 В мотора има ли вариатор???
че моята звучи като " най читавия дизел който съм чувал".... по думи на маслари (като сменях маслото на колата

А сигурен ли си, че не е от клапаните? Пре моята звука на двигателя е като на някой Ескорт от 80-те :Suicide:

lejj155
05-03-2009, 09:28
Аз искам да ви питам възможно ли е освен тракането /шума/,следствие от вариатора да бъде и загуба на мощност на двигателя? При моята има някво замисляне при подаване на газ и след това набиране, но мудно :( /и повече бръмчене отколкото вървене/.Няма я пъргавината, също така във високите обороти /5000-5500 rpm/ в движение колата започва да тресе все едно не и достига гориво.
Колега от вариатора със сигорност пада мощноста.....но до колкото знам освен загубата на мощност други проблеми не създава вариатора ,(е и на разхода се отразява и малко по-шумен е мотора)но за замислянето при подаване на газ този проблем го има и при прецакани дюзи не е лошо да си ги провериш.
Дано съм ти бил полезен ! Успех !

juliano155
11-03-2009, 16:28
колеги едно вапросче.моят шум е лекичак и всеобшто мнение на мои познати е че за алфа бачка мн. прилично та вапроса ми е с ремонтния комплект дали ще отстраня и този шум които имам.

Mury
12-03-2009, 10:46
колеги едно вапросче.моят шум е лекичак и всеобшто мнение на мои познати е че за алфа бачка мн. прилично та вапроса ми е с ремонтния комплект дали ще отстраня и този шум които имам.

Да но не се знае докога,ако си решил да караш колата,по-добре сложи нов вариатор:super::super:

fred
12-03-2009, 11:44
Колега от вариатора със сигорност пада мощноста.....но до колкото знам освен загубата на мощност други проблеми не създава вариатора ,(е и на разхода се отразява и малко по-шумен е мотора)но за замислянето при подаване на газ този проблем го има и при прецакани дюзи не е лошо да си ги провериш.
Дано съм ти бил полезен ! Успех !

Мощността не може да спадне от вариатора, при условие че работи, а че трака е друг въпрос, според мен.Колкото за комплекта, трябва да се отвори и майстор да прецени дали е за смяна или само за ремонтен комплект

lejj155
13-03-2009, 00:17
Мощността не може да спадне от вариатора, при условие че работи, а че трака е друг въпрос, според мен.Колкото за комплекта, трябва да се отвори и майстор да прецени дали е за смяна или само за ремонтен комплект
Колега извинявай но аз не съм чувал за здрав тракащ вариатор.Относно мнението ми по темата си позволих да дам съвет на колегада защото лично аз доста препатих от този вариятор и определено мога да кажа , че ремонтния комплект не кара дълго.

krasvag
21-03-2009, 17:20
благодаря ви за коментерите :) ! Аз още си карам така, дори повечето ми е на далечни разстояния извън софия и честно да си кажа е голяма мъка с изпреварванията....Възниква ми въпроса дали е възможно този клапан /между 1 и 2 дюза/,който осигурява масло към вариатора след 2500-3000 оборота да не работи и как се може да се провери той? Също и релето, което го управлява.Доколкото знам това реле е общо и за бензиновата помпа и еку-то на мотора.......? Ако някой знае такива подробности...моля за инфо !!!