Log in

View Full Version : Изгасна тока и климатика "замина"!

slav40
24-02-2009, 10:19
За мое съжаление беше гаснал тока в петък и се оказа,че 1-ия предпазител(на бушоните) беше изключил! Опитвам се да го пусна,но гърми и пак изключва.Единия климатик е изгорял ,гръмнал, дал на късо ....знам ли какво и като го включа в контакта гърми предпазителя..... Някакви идеи, каква може да е повредата и да ми препоръчате майстор!?

JAMAL
24-02-2009, 14:29
Същата ситуация се получи и вкъщи.
Сменях няколко бушона подред и всичките гърмяха, докато в един момент не тръгна...
за съжаление и до този момент климатика работи, но върти само вентилатора. Няма топло, само хладен въздух. Днес ще идват от фирмата за поддръжка да видиме какво ще мъдриме!

mirchozo
24-02-2009, 15:05
принципно не би трябвало да му стане нещо на климатика при спиране на тока
НО зависи като е дошъл тока(повечето бели стават точно тогава),първоначално напрежението е повече от 220V ,a ако е над 250V тогава не се чуди защо имаш проблеми,просто тия уреди не са предназначени да работят при такива аномалий,не знам дали изобщо ще ти признаят гаранцията в такъв случай
!!!за всеки случай провери като го изключиш(от контакта или разкачиш захранващия му кабел) дали ще ти прави пак проблем

Бобби
24-02-2009, 16:15
Ako са го прецакали с тока...да ги осъдиш тия копелета от енергото....ВиК също:machinegunner:

fein86
24-02-2009, 16:27
Провери в друг контакт, случвало ми се е на места самия контакт да има проблем и каквото и да пусна гърми бушона, а по принцип и да има пренапрежение не се дава гаранция, ама си има защити на климатика и би следвало да му няма абсолютно нищо(пак казвам не е гаранция).

fred
24-02-2009, 16:31
И аз те съветвам да подадеш искане в ЧЕЗ за възстановяване на щети поради спиране на тока пък :native, ако не те огрее /трябва да дойде техник от тяхна страна и да опише щетите/пусни оплаквания до всички възможни инстанции-Комисия за защита на потребителя, НС и т.н. в крайна сметка ще ти платят щетата

Stefan Caromov
24-02-2009, 21:36
Мен така ми се случи преди години ,спря тока и после ми изпуши един телевизор на 3 дни от магазина ::(( Завлачих го в сервиза гаранционния от там явно са се усетили ,че токът му е дошъл в повече и ми дадоха някаква факура с която отидох в чез на симеон мисля беше тогава и с техен счетоводител ми изплатиха анонса по фактурата... но беше ходене по мъките един месец и накрая от чез имат оценител ,който оцени тв за 800 лева на 450 . А сещайте се
П.П. тв то си остана у мен обаче и си го оправих

fred
24-02-2009, 21:39
E то това си е едно на ръка, ама хич :native:

DJ_STIVAN
24-02-2009, 23:33
Изгорял е някой елемент от платката (един или повече). В такъв случай, ако климатика е гаранционен викаш си фирмата, тя ще установи,че проблемът не е от климатика, а от електрото. От там, свалят ти платката и срещу педесетина лева ти я оправят. Ако искаш можеш да съдиш електрото, но ако не спечелиш делото означава разходи колкото един нов климатик!!! Знам какво, ще стане, защото аз съм от тези, които викаш когато ти изгори климатика :haha:

Stefan Caromov
25-02-2009, 00:07
Изгорял е някой елемент от платката (един или повече). В такъв случай, ако климатика е гаранционен викаш си фирмата, тя ще установи,че проблемът не е от климатика, а от електрото. От там, свалят ти платката и срещу педесетина лева ти я оправят. Ако искаш можеш да съдиш електрото, но ако не спечелиш делото означава разходи колкото един нов климатик!!! Знам какво, ще стане, защото аз съм от тези, които викаш когато ти изгори климатика :haha:

Демек , дай да не си търсим и гоним интересите ,защото кОмУнизма е още на власт и няма шанс за потребителя да си отстои правата
...Комисия за защита на потребителя ,СЪД и дори със служебен защитник ,няма как да не спечелиш ....защото повредата не е по ВИНА НА КЛИЕНТА

А и фирмата не може да се застахова на гърба на ЧЕЗ .Ти гарантираш за една стока.Следователно си ДЛЪЖЕН да предвидиш евентуалните проблеми ,за които поемаш отговорност ,щом си продал дадена стока ,щом поемаш дадена гаранция.
То не става климатика ти изгоря ,ама това е по вина на ЧЕЗ ... Резонен въпрос .... ти като гарантираш за стоката си ,предвиди ли ,че това е БГ ,че има сривове в мрежите на електрото ,че горят елементи ,които в нормалния свят никога няма да дефектират ???Ако си предвидил, то СИ ДЛЪЖЕН ДА ПОЕМЕШ гаранцията.Ако не си ,то ,тогава фирмата вносител трябва да поеме гаранцията ,защото не е защитила името на фирмата производител

fein86
25-02-2009, 01:06
Ооооо, колега, а???
Сигурен ли си, че ако е инверторен няма защита, защото както казах по-горе, съм виждал самите контакти да са дефектират след токов удар и каквото и да включиш в тях след това, винаги пада предпазителя, а ако е изгоряло нещо по платката, не съм много сигурен дали ще е 50лв. да го оправят(може и толко, ама може и колкото цял климатик, зависи от модела). наскоро тука при нас един пич изгоря управляващ блок на един ВРФ Тошиба и ремонта през Кериер беше 1500 евро

markonialfa
25-02-2009, 02:04
Много е неприятно, ама ще те развеселя малко............. Обажда се един гражданин и отсрещната страна се чува:
Алооооооооо...............
да кажете?
Енергото ли е на телефона?
Не, господине тук сме Вик-то.........
Е и на вас да ви .б. майката..........

Дано не е нищо сериозно..........Не давам мнение, защото не съм компетентен! Успех!!!

JAMAL
25-02-2009, 09:31
За мое съжаление беше гаснал тока в петък и се оказа,че 1-ия предпазител(на бушоните) беше изключил! Опитвам се да го пусна,но гърми и пак изключва.Единия климатик е изгорял ,гръмнал, дал на късо ....знам ли какво и като го включа в контакта гърми предпазителя..... Някакви идеи, каква може да е повредата и да ми препоръчате майстор!?

Тъййй, описаната ситуация е 1:1 като при мен. Както писах в предишния пост вчера очаквах техник от поддръжката, който идваше за годишната профилактика, без да знае какво го очаква. Новината е ...изгорял компресор:tequilla:....за мой късмет гаранцията го поема. Остава само да измисля как да изкарам студените зимни дни. Много лош вариант...

fein86
25-02-2009, 10:47
Тъййй, описаната ситуация е 1:1 като при мен. Както писах в предишния пост вчера очаквах техник от поддръжката, който идваше за годишната профилактика, без да знае какво го очаква. Новината е ...изгорял компресор:tequilla:....за мой късмет гаранцията го поема. Остава само да измисля как да изкарам студените зимни дни. Много лош вариант...

Ритай ги в гъ*а техниците да зимат от вносителя компресор и да ти го сменят, процедурата става за не повече от два часа за събиране на фреона, смяна на компресора и пълнене с фреон!!! Няма да мръзнеш я!

DJ_STIVAN
25-02-2009, 15:40
Не съм казал,че нетрябва да си търсите правата. Казвяам само,че живеем в България и всичко е възможно. Печеленето на дело не е сигорно, а разноските по него са доста големи. Ако е изгорял компресора,както колегата казва за неговия климатик, значи гаранцията го поема. Сервизните техници немогат да знаят, дали компресора е изгорял от токов удат или от нещо друго. Що се отнася до платките. Ако е инверторен е малко по-сложно. Независимо от това на скоро същата случка с един General инверторен, беше изгоряла една диодна група. Парите за смяната + разноските за пътните,защото климатика беше извън града струваха общо 50лв. Ако климатика не е гаранционен, мн. лесно може да се разбере какво е заминало и ако е от платката някой телевизионен техник ще я направи за 10лв :thumbup: Ако мога да помогна с нещо, звънкай. Ако климатика не е гаранционен, ще ти кажа как да провериш кое е заминало.

slav40
25-02-2009, 19:01
Ооооо, колега, а???
Сигурен ли си, че ако е инверторен няма защита, защото както казах по-горе, съм виждал самите контакти да са дефектират след токов удар и каквото и да включиш в тях след това, винаги пада предпазителя, а ако е изгоряло нещо по платката, не съм много сигурен дали ще е 50лв. да го оправят(може и толко, ама може и колкото цял климатик, зависи от модела). наскоро тука при нас един пич изгоря управляващ блок на един ВРФ Тошиба и ремонта през Кериер беше 1500 евро

Климатика е Тошиба и има отделно една кутия отсрани на външното тяло, която била за някаква защита,трансформатор ли е какво е ..!? Контакта си е наред,телевизора си работи на него ,но като включа климатика и пада предпазителя!

fein86
25-02-2009, 19:54
Климатика е Тошиба и има отделно една кутия отсрани на външното тяло, която била за някаква защита,трансформатор ли е какво е ..!? Контакта си е наред,телевизора си работи на него ,но като включа климатика и пада предпазителя!

Климатика ти е точно японска Тошиба, и както вероятно знаеш, там са на 110волта, и като докарат тук климатици правени за там(понеже им излиза по евтино) и ги монтират като слагат преобразуващи трафове(отделната кутия) които изравняват тока на климатика с тока от мрежата, та много е възможно този въпросен траф да ти е дал фира :thumbup:, хубавото е че е много евтин, в порядъка на 10-20лв. и можеш даже сам да си го смениш!!! Не знам обаче дали е той със сигурност, но според мен щом имаш такъв, най-вероятно е той, защото е на пътя на веригата и по теорията на изключванията, той е пръв във веригата което значи, че сигурно съм прав :-P

slav40
25-02-2009, 20:15
М да точно траф му беше името ,че неможах да се сетя!За 10-20 лв ,мога да си направя експеримент да го сменя! Та сега въпроса-откъде да взема/купя траф да го сменя!?

Това е климатика!
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=ja&u=http://www.toshiba.co.jp/about/press/1997_09/pr_j2401.htm&ei=xYylSaDOFcOO_gbq3P2dBQ&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DRAS-285BDR%26hl%3Dbg%26sa%3DN

mirchozo
25-02-2009, 20:33
Колега не си прави експерименти,повикай техник да каже каква е повредата и тогава действай,щото зависи от трафа,принципно тия трафове носят на мощност и претоварване и може да не е повредата в него,а има къде къде по-слаби елементи във веригата от трафа.Не твърдя че съм прав,просто един техник ще ти вземе 10-20лв за да констатира повредата,тогава вече действай с ремонта,пък ако ти даде и гаранция за свършената работа още по-добре.

slav40
25-02-2009, 21:01
Колега не си прави експерименти,повикай техник да каже каква е повредата и тогава действай,щото зависи от трафа,принципно тия трафове носят на мощност и претоварване и може да не е повредата в него,а има къде къде по-слаби елементи във веригата от трафа.Не твърдя че съм прав,просто един техник ще ти вземе 10-20лв за да констатира повредата,тогава вече действай с ремонта,пък ако ти даде и гаранция за свършената работа още по-добре.

:notworthy:

fein86
25-02-2009, 21:06
М да точно траф му беше името ,че неможах да се сетя!За 10-20 лв ,мога да си направя експеримент да го сменя! Та сега въпроса-откъде да взема/купя траф да го сменя!?

Това е климатика!
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=ja&u=http://www.toshiba.co.jp/about/press/1997_09/pr_j2401.htm&ei=xYylSaDOFcOO_gbq3P2dBQ&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DRAS-285BDR%26hl%3Dbg%26sa%3DN

Това със сменянето сам го казах образно :-P, както каза колегата mirchozo, викни си техник и му обясни историята, за да не стане гаф и после аз да съм виновния, че давам грешен акъл(въпреки че написах, че не съм сигурен 100%), наистина няма да ти вземе много парички и ако е това ще си на бял кон(дано не е по сериозно), аз просто ти дадох насоки, защото като не съм го видял и замерил, малко давам насляпо идеи какво може да е!!!

slav40
26-02-2009, 10:20
Това със сменянето сам го казах образно :-P, както каза колегата mirchozo, викни си техник и му обясни историята, за да не стане гаф и после аз да съм виновния, че давам грешен акъл(въпреки че написах, че не съм сигурен 100%), наистина няма да ти вземе много парички и ако е това ще си на бял кон(дано не е по сериозно), аз просто ти дадох насоки, защото като не съм го видял и замерил, малко давам насляпо идеи какво може да е!!!

Чакам техника .... :clap2: !

Климатика вече работи! Нов траф 90лв.

mirchozo
26-02-2009, 13:27
е браво ,не че 90лв са малко пари ама поне се размина с по-лесния (евтин) вариант,сега бягай в някой ел.магазин и питай за максимално напреженова защита, тя е горе долу с формата на автоматичен предпазител(малко по-дебела мисля че беше), и върши страхотна работа.Поразпитай из магазините ,те хората ще ти обяснят точно за какво става дума.Айде със здраве.
ето и един линк да видите за какво иде реч
http://www.elmarkgroup.eu/bg/Products/Avtomati_za_indirektna_zashtita/Katodnite_otVoditeli_tip_SPD.html

fein86
26-02-2009, 17:40
Чакам техника .... :clap2: !

Климатика вече работи! Нов траф 90лв.

:clap2: Браво, знаех си, че сигурно е от това, само малко повечко ми се вижда трафа, ама добре че не е нещо по сериозно!!! Mirchozo мисля, че колегата трябва да ни черпи бира :cheers:, много сме добри да даваме акъл:lol:, а пък ако го бехме и направили ние, направо нема такова черпене:roll2:

mirchozo
26-02-2009, 23:33
хаха,нали за тва сме колеги да си помагаме,
инак не е лошо по една виртуална биричка да цапнем като за начало :big_beer: наздравииии

slav40
27-02-2009, 18:54
Ей какви сте пичове :big_bow_down: ! Климатика е 16ка към18-ка(аз не разбирам техника така ми каза) и затова сигурно е по-скъп трафа - незнам! Да сте живи и здрави, а бирата си стои!!!! :clap2:
Като гледам каква му е философията за сменяне, всеки с малко техническа грамотност би се справил без проблем! По-трудно е да смениш крушката на часовника на колата!!!
fein86 - струва ми се че се разминах с една Алфа като твоята днес на Дондуков след светофара на Раковски .... поне имаше такива брони като на снимката! Беше окло 15.30-16.00 .......!?
Аз съм с СА2666..! ??????????????

fein86
28-02-2009, 00:39
Ей какви сте пичове :big_bow_down: ! Климатика е 16ка към18-ка(аз не разбирам техника така ми каза) и затова сигурно е по-скъп трафа - незнам! Да сте живи и здрави, а бирата си стои!!!! :clap2:
Като гледам каква му е философията за сменяне, всеки с малко техническа грамотност би се справил без проблем! По-трудно е да смениш крушката на часовника на колата!!!
fein86 - струва ми се че се разминах с една Алфа като твоята днес на Дондуков след светофара на Раковски .... поне имаше такива брони като на снимката! Беше окло 15.30-16.00 .......!?
Аз съм с СА2666..! ??????????????

Хабсолютно с мен си се разминал, жалко че не се познаваме да се поздравиме:clap2: А пък и няма страшно, скоро няма пак да я видиш(зависи от финансите де), че днеска май направих големото мазало на мотора. Иначе тъкмо се придвижвах от банишора към театър София и оттам към вкъщи!!!

И я го питай тоя техник какво ще рече това 16ка към 18ка ???? Или аз съм идиот или такива термини ги има при мултисплитовете и нагоре, ако избщо ги има!!!

slav40
28-02-2009, 13:13
мисли ,че климатика е 16-ка ,но според KW-тите на отдаване на енергия е към 18-ка де да знам!
Има консумация 1.25KW ,а отделя мощност 4.95KW- аз тва не го разбирам !!!!

mirchozo
28-02-2009, 13:21
нещо като колата да е 2000кубика ама върви като 3000
хаха баси сравнението дето вкарах а :spiteful::spiteful::spiteful:

tipo1960
28-02-2009, 13:46
Браво ,че са ти управили климатика,кви са тези цени в София бре 90 лв.:angry1:,баси в провинцията е на половина.А сега да се консултирам,ще купувам 2 или 3 климатика,и се чуда дали нови ПАНАСОНИЦИ 12-ки,или втора употреба нискотемпературни НАЦИОНАЛИ 18-ки.:crazy:

DJ_STIVAN
28-02-2009, 17:35
Зависи от това, за което ще ги ползвавш. Панасоника и той ли ще е инверторен? Ако търсиш добир коефициент на отопление и ниска консумация на ток бих те съветвал да си вземеш японските. Друг е въпроса вече, че те са 2-ра ръка и никой незнае колко живот им остава. Най-добрия вариант е да си вземеш нови японски климатици, ама там работата отиде на 1500-2000лв на брой.

fein86
28-02-2009, 17:51
Зависи от това, за което ще ги ползвавш. Панасоника и той ли ще е инверторен? Ако търсиш добир коефициент на отопление и ниска консумация на ток бих те съветвал да си вземеш японските. Друг е въпроса вече, че те са 2-ра ръка и никой незнае колко живот им остава. Най-добрия вариант е да си вземеш нови японски климатици, ама там работата отиде на 1500-2000лв на брой.

Хапсолютно точно казано, и по конкретно Toshiba и Daikin, особено ако ще са ти за отопление тия климатици, скоро монтирах една 18ка Midea, уж инверторна, уж незнам какво, и в момента в който падна температурата под -5 градуса и както очаквах спре да работи!!! За отопление само горепосочените марки, защото иначе може и да работи, ама може и да те остави на студено!!!

tipo1960
01-03-2009, 14:24
Значи съвета е за нови климатици,по принцип и парно ще правим но десега се топлих с климатицитите в апартаментите,сега се местим в къща и незнам там как ще се държат и дали ще смогват да топлят,когато не е запалено парното.

slav40
01-03-2009, 14:59
Ще смогват и още как ......... мога да ти кажа че Тошибата за нула време на минусови градуси обръща температурата,а помещениетята са си доста голяеми(отоплявам хол и кухня)! За спалнята си има по-малък(GeneralElectric)който също си върши чудесно работата,само детската е без нищо,че още няма дете :) ! На парно в София никога не бих се отоплявал - то е ебати секирата ..........

tipo1960
01-03-2009, 16:48
Ще смогват и още как ......... мога да ти кажа че Тошибата за нула време на минусови градуси обръща температурата,а помещениетята са си доста голяеми(отоплявам хол и кухня)! За спалнята си има по-малък(GeneralElectric)който също си върши чудесно работата,само детската е без нищо,че още няма дете :) ! На парно в София никога не бих се отоплявал - то е ебати секирата ..........Гледам да направя така че като дойдете на гости да ви е комфортно,и пак да идвате след това.

:BBQ:

SandoOne
01-03-2009, 19:52
Късо Съединение допира фаза и нула или земно ако имаш с фазата от там пада бушона твърде вероятно е да е от щепсела на климатика или от неговия кабел ма според мен климатиците трябва да имат защита ....

mirchozo
02-03-2009, 00:28
Късо Съединение допира фаза и нула или земно ако имаш с фазата от там пада бушона твърде вероятно е да е от щепсела на климатика или от неговия кабел ма според мен климатиците трябва да имат защита ....

колега тва за кво го написа сега,прочети първо всички постове,проблема е решен м/у другото

fein86
02-03-2009, 00:42
колега тва за кво го написа сега,прочети първо всички постове,проблема е решен м/у другото

;-) И то преди доста време вече, сигурно и бирата ни е изстинала вече :hehehm:

slav40
02-03-2009, 17:13
аз съм малко в чудене дали проблема е решен на 100 % и май имам друг проблем .... климатика не изключва, работи си нон стоп ,като стигне необходимата температура почти да спре,намаля духането осезаемо, ама не спира.Забелязах ,че цял ден работи без да изключва(вече няколко дена не съм го спирал), конденз не изтича отвън ,а преди течеше като изключваше ....! 3-4 дена как работи и една капка няма под него ... :pokey: кво му стана :Suicide:

slav40
02-03-2009, 17:15
Гледам да направя така че като дойдете на гости да ви е комфортно,и пак да идвате след това.

:BBQ:

Е кога ще дойдете до СФ!
Звънни един тел. да се видим , да дойдеш на гости :BBQ:

mirchozo
02-03-2009, 20:42
ами .... освен по платката да се е прецакало нещо,или някое реле
мисля че имаше някой колега дето се занимаваше с климатици,нека по-компетентните изкажат мнение,ще ти трябва доктор явно