View Full Version : Жив плет.
tipo1960
02-03-2009, 13:43
Да попитам някой дали е правил такава ограда-жив плет,от вечно зелени храсти.Интересуваме от къде да си намеря,как се засажда и каква подръжка изисква,освен подрязването му.Благодаря предварително.
SandoOne
02-03-2009, 20:49
Bricolage Люлин
В драгалевци на флизане на околовръстното
на първата спирка на автобус 98 след околовръстното има дървета храсти мисля там има не съм сигорен ....
Виж тук http://www.fidusbg.com/ogre/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=2 Чукни в гугъла, пълно е с цветарки.А тук http://www.savour-garden.com/creating.html също има полезни неща.
bat_kir4o
03-03-2009, 14:46
иди в тилия на голямо конарско шосе там ще ти кажат как и каво ти трябва ;-)
old alfist
03-03-2009, 14:59
Абе, човека знае сигурно къде да пита, ама може някой от нас да е запознат.
Колега, ако те интересуват съвети по отношение на тревата, мога да споделя опит с теб.
tipo1960
03-03-2009, 22:56
Абе, човека знае сигурно къде да пита, ама може някой от нас да е запознат.
Колега, ако те интересуват съвети по отношение на тревата, мога да споделя опит с теб.И за тревата/райграса/,също се интересувам,напоявяне,косене,наторяване и въобще всичко за да изглежда добре.
tipo1960
03-03-2009, 22:56
иди в тилия на голямо конарско шосе там ще ти кажат как и каво ти трябва ;-)Ще го посетя задължително.
tipo1960
03-03-2009, 22:59
Виж тук http://www.fidusbg.com/ogre/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=2 Чукни в гугъла, пълно е с цветарки.А тук http://www.savour-garden.com/creating.html също има полезни неща.Благодаря ти за сайтовете,много полезна информация,точно това дето ме интересуваше.
hollyman_R
03-03-2009, 23:00
И за тревата/райграса/,също се интересувам,напоявяне,косене,наторяване и въобще всичко за да изглежда добре.
И аз:)))))) И за живия плет също.
Абе на нас ше почнат да ни викат "Цветарките с Алфи":)))))
Ма ако някой може сериозно да помогне, предварително благодарим!!!
Благодаря ти за сайтовете,много полезна информация,точно това дето ме интересуваше.Моля,пак заповядай.А като си намериш храсти пиши тук че и аз трябва да правя нещо на вилата защото на съседите двора им е отврат.
old alfist
04-03-2009, 10:15
Колеги, основните действия по отношение на тревата са :
- косене - колкото повече толкова по-добре. Косенето става най- добре с моторна косачка, но е оправдано за квадратура над 600-700м2. Електрическите са за по-малки квадратури. Миналата година си купих моторна на Хускварна и се родих - има дори и система за самоход. При нея има система/триотрипс/ за допълнително мелене и разпрашаване на окосената трева, като я връща обратно на терена. Така се наторява допълнително и я предпазва от слънцето в големите жеги. Но това става само през м.юли и август. През тези месеци височината на тревата трябва да е малко по-висока. На всяка косачка има възможност да се регулира височината.
- поливане - ако има възможност ежедневно. Хубаво е да е сутрин или най-добре вечер, но райграса не го бърка и през деня. Има различни видове разпръскватели важното е да се подбере подходящите. Дорбе е струите за са тънки и на гъсто за икономия на вода. Идеалния вариант е система за поливане със стационарни разпръскватели и подземна мрежа от тръби. Но за това са необходими повече средства/вкл. проектиране/.
- торене - пролетно и есенно време. Продават се изкуствени торове специално за райграс, в които има необходимите съставки и там е оказано за каква квадратура е достатъчна опаковката. Най- добре и равномерно става със ръчните колички за садене, които се продават. С тях може да се дозира и количеството което се пропуска.
- аериране - веднъж месечно. Аерирането е един вид ресане на тревата с цел изваждане на изсъхналите стръкчета и освождаване на място за разтеж на нови.
Това става след поредното косене, след което се минава пак с косачката за да може да обере изсъхналата слама. Гледката след аерирането е грозна но за 1-2 дена нещата се оправят и тревата придобива съвсем друг вид. Продават се електрически аератори с цени от 180-400лв.
- валиране - става когато се сетите. Уплътнява почвата и изравнява терена. Продават се готови за около 200лв.
- пръскане с препарати - предимно за широколистни бурени -не действа на райграса, но да се спазва дозировката. Най-евтиния вариант е аминна сол - продава се на всички селскостопански аптеки. Разрежда се с вода и се пръска или с лозарска машина или електрически, които са скъпички.
Ми, общо взето това се сещам в момента. Ако има някой колега да допълни това, което съм пропуснал. Уморих се от писане.
tipo1960
06-03-2009, 18:34
Благодаря ти колега,много полезна информация.Тревата е готова сега и живия плет да управим и си свиркаме :cheers:
Това за което питаш се продаваНо търговците продават пръчките които сасе вкоренили по30-50 ст. парче.А това е много.Още един месец и ще трябва да ги садиш.Молко тор ,една педя разстояние поливаш и си готов
tipo1960
06-03-2009, 22:12
Това за което питаш се продаваНо търговците продават пръчките които сасе вкоренили по30-50 ст. парче.А това е много.Още един месец и ще трябва да ги садиш.Молко тор ,една педя разстояние поливаш и си готовТова за какво растение става въпрос,след месец вече е късно за садене ,така ли да го разбирам.
old alfist
07-03-2009, 00:37
Благодаря ти колега,много полезна информация.Тревата е готова сега и живия плет да управим и си свиркаме :cheers:
Пожелавам ти тази година тревичка, догодина навесче, следващата басейнче и т.н.
tipo1960
07-03-2009, 17:49
Пожелавам ти тази година тревичка, догодина навесче, следващата басейнче и т.н.
:cheers:Багодаря ти, така сме го и планирали,само живот и здраве да е.:cheers:
Днес си взех от пазара в Люлин четири вкоренени лозички за вилата.Момичето каза че продават и предимно кипарисови за жив плет.От Пазарджишко са някъде.Приготвил съм си и един Сръбски смърч който изигра ролята на коледно дръвче тази година.Като карам коледа на вилата че имам какво да украсяваме на двора.Също така и две Юки.
jamesdavidso
17-06-2009, 02:14
Темата е малко старичка, но нека и аз да кажа... Живият плет се оформя за 4-10 години в зависимост от вида на храста и височината. "Оформен" означава плет без кухини, отвори и т.н. по външния периметър. Хубаво е да се подрязва с 10 см под нивото, на което искаш да стига, за да не стърчат клони, а само красиви зелени листенца. Използва се автоматичен трион за храсти или в краен случай лозарска ножица.
hollyman_R
18-06-2009, 00:10
Е да де, обаче на мен вече 3 години само отгоре ми стои добре, а отстрани се виждат клоните и листа няма. Грозотия голяма... Най-старателно ги режа отвсякъде, обаче отстрани няма и няма листа. Някакъв съвет???
яко някой чете темата с цел да се информира бих му дал следния съвет:
по- добре си вземи малки растенийца от комшии или хора, които живеят в близост до вас, защото за "вносен" разсад е по- трудно прихващането към нова почва:grandpa:
old alfist
19-06-2009, 00:45
Е да де, обаче на мен вече 3 години само отгоре ми стои добре, а отстрани се виждат клоните и листа няма. Грозотия голяма... Най-старателно ги режа отвсякъде, обаче отстрани няма и няма листа. Някакъв съвет???
Само 3год. - те са все още в период на адаптация.