Log in

View Full Version : По писта или улица карам аз...

ShoxXx
03-01-2006, 17:13
Интересно ми е къде в закона ако си караш в лентите и т.н. и т.н. и не превишавам максимално допустимата за центъра скорост от 50км/ч и т.н. и т.н. и т.н. и т.н., та къде пише, че не мога да си цепя ръчните на всеки завой? Това едно на ръка и второ?
Ако например колата ми се завърти, защото съм изцепил ръчна как някой ще докаже, че докато съм завивал не съм чукнал леко спирачката и задното колело ми е блокирало и т.н.
Аз акт за дърпане на ръчна не вярвам да има :?:

Друга ситуация...на бул.България вече е разрешено предвижмае със скорост 70км/ч. От къде на къде някой може да ме спре със 75км/ч още на подлеза...нима не мога да ги развия тия 75км/ч както си искам...дали ще сменя 5 пъти скоростите и ще ги развия на 5-та, или още на втора ще съм на 75км/ч...това си е лично моя работа...
Акт за бързо разване на допустимата за даденото място скорост :?:

Всички ние много добре знаем, че карането на автомобил в град като София, чието население се увеличава с всеки ден, за сметка на останалата част от България не е никак лесно, дори малко или много може да се представи като един вид борба за оцеляване, защото всеки прави каквото си поиска. Не искам да намесвам себе си, но в случая днес например на два пъти вече се виждах как набирам 166, за да съобщя как някой си, дето е без колан, щото е велик и е с летни гуми ме е блъснал, за да ми разнообрази деня едва ли не...там нямаше нито един орган на реда, който да го контролира защо е без колан и защо прави обратен завой на бул. Черни връх, но естествено се намери един, който да ме спре точно пред нас. 1 Хубаво, че имаше един наш познат орган на КАТ, който беше там и му благодаря за това, че беше пич, защото всички там знаят, че всеки ден съ въртя колата без да създам грам опасност за всички наоколо и на всичкото отгоре тази ми кола и вече не може да се завърти като хората заради някакви системи...и си мисля...ако въпросният наш приятел от клуба не беше там сигурно щеше да ми бъде съставен акт, за това, че без да създавам опасност за околоните, защото просто нямаше околни там и без да нарушавам правилника, сигурно акта щеше да бъде за нещо от типа на "задна лява гума навлязе в насрещното, където имало кола с бебе вътре, която обаче бързо продължила"...иди доказвай, че не е така.
Определено напоследък съм на мнение, че по-голямата част от органите на реда спират не за явни нарушения като говорене по тел. или шофиране без презпазен колан, ами защото просто не си им станал симпатичен като си взимал левия завой, а всички знаем, че колкото и да си изряден, винаги има за какво да се хванат...

Интересно ми е вие какво мислите за КАТ и начина, по който много нарушители остават незабелязани и начина по който се избира кой да бъде и кой да не бъде спрян.

PS Да уточня, че по никакъв начин не "disrespekt" органите на реда и КАТ като частност. Знам, че и тяхната не е лесна в град като София, но според мен все още има мн мерки, които трябва да бъдат взети, за да се вкарат нещата в релси.
PS Respekt на всички онези полицаи, които са се отнасяли по много приятелски и добър начин с мен и са показали нужното уважение към мен като водач, защото аз лично винаги съм се отнасял с необходимото уважение!

lazy
03-01-2006, 17:22
Предполагам, че знаеш за дискусията на твоите колеги :
http://peugeotclub.info/forum/viewtopic.php?t=4408

WhitePower
03-01-2006, 17:43
квото и да мисля няма значение

Когато Царя ти наебе женета ходи се оплакваи на които си искаш

Boby
03-01-2006, 18:03
Да ти кажа много не схванах замисъла на темата. :bangin:

Като иска някой да бие ръчни да бие,като строши колата или като го изринът с лопатата от асфалта ще се научи че така не се прави(макар и късно)!Като му вземът книжката или го тикнът в затвора пак ще се научи! За съжаление повечето са като малките деца.И да му говориш не вдева.Гато си строши главата му идва акъла.

Полицай има навсякъде в София и дори почват да ме дразнят.На всяка пресечка виси по някой.Ако почнат да се занимавът с всеки хулиган на пътя трябва да станат поне 500000 патрулките.Не може всеки да бъде наказан!Ако тръгнеш да им званиш за всяко нарушение значи не трябва да затваряш телефона докато не ти теглят една накрая. :roll:

Ако си караш нормално,спазваш правилника и не се правиш на "дупе" няма да имаш проблеми.Мен за 3 години с Алфата са ме спряли 3 пъти! За превишена скорост(понесох си наказанието), за минаване на жълт светофар(размина ми се) и за проверка(явно дебнеха някой)! :roll:

sharky
03-01-2006, 18:20
Аз акт за дърпане на ръчна не вярвам да има :?:
Ми акт за дърпане н ръчна сигурно няма, но акт за създаване предпоставка за ПТП има. Така че, съветвам те преди да дръпнеш ръчна да се огледаш за орган на КАТ.

Акт за бързо разване на допустимата за даденото място скорост :?:
Няма как да се докаже, че си развил 75 км/ч за 5 или 120 секунди, но е почти сигурно че ще те спрат, щото се дразнят. И аз да съм, и аз ще те спра. Това е по-скоро човежка, отколкото катаджийска черта. Аз например като видя полицаи минавам на около 4000 оборота с отпуснат педал на газта покрай тях, после го натискам до края... нека ме спрат. Според мен всеки си има начин да се оправя с тях в такава ситуация като тази с ръчната, но най-добре е да се правиш на олигофрен. Може да звучи смешно, но често ми заменят писането на акта с "Айде тръгвай вече, че ми наду главата". Провай :)

ПП дърпай ръчни на воля, много се кефя, като видя някоя лъскава машина да върти дупето по пътя

jorko
03-01-2006, 20:49
Аз пък веднъж така леко дрифт праих с Уното , щото му ловят задните спирачки яко и некъв ме спира - Ей , момче , документите и т.н. и т.н. ... и накрая чак - Внимателно , че ти поднесе , дали ти е наред колата , можеш ли караш , от колко време имаш книжка :roll: , сигурно нямаш гуми :?

викам му - Я погледни кви са ми гумите и ако си тука още 5-10 мин , ще мина още 4 пъти пак по същия начин на тоя завой :twisted:

Човека направи :shock: и вика - Бегай , бегай ....

П.П. Гумите ми бяха супер , беше юли месец а и бях тренирал завоя , че ми е на път за към нас 8)

Naso
03-01-2006, 21:41
И КАТ-аджийте са хора... мен имаше един период, 3 пъти ме спираха и 3 пъти ме пускаха с думите "и другия път да почерпиш" я по ракия, я нещо от сорта 8) Единия път и пари давах, ама не ги вземаха :?

trustworthy
03-01-2006, 22:28
...Единия път и пари давах, ама не ги вземаха :?

:shock: Обикновено е обратното :)

Naso
03-01-2006, 22:48
Явно съм сладкодумен... що не зема се кандидатирам за кмет ?

jorko
04-01-2006, 09:20
За сладкодумен , знаеме че си :D , но има нещо вярно че като ги залееш с мегапростотии за нула време и забравят за парите :roll:

Dodo 155
04-01-2006, 09:32
Е вече ще има за кого да гласувам с кеф :D :D
Поне ще оправиш движението :lol: :lol:

MONI
04-01-2006, 09:42
Аз и преди съм писал по този въпрос, че наистина с един нормален разговор с полицая може да се разминеш без глоба, а не както някой които започват да се карат с полицая който веднага се озлобява. По този начин поне при мен после ми е малко съвестно да направя същото нарушение на место където е трябвало да бъда глобен, а съм се разминал. За 3,5 години нон стоп каране имам един акт за превишена скорост и един съвсем на скоро за неправилно изпреварване на ляв завой от Витошка по Патриарха(заобиколих трамвая и минах даже май на червено. Подкуп съм давал 2 пъти веднъж 5 и веднъж 10 лева.

sharky
04-01-2006, 10:24
Абе хора, само аз ли съм най-недисциплинирания шофьор тука - "за 3 години са ме спирали 2 пъти" ???, "за 3 години и половина сам давал две по 5 и 10 лева на полицаите". Ми аз имам книжка от края на 2002 г. и имам над 30 акта за какво ли не, като само за първите 12 месеца бяха точно 21 броя. Няма да пиша колко пъти са ме спирали, че със сигурност няма да ми повярвате. Може ли при положение, че на ден ако човек минава около 50 км. в София, и навсякъде има полиция да го спрат един път в годината? Аз щото малко карам, та по-добрите шофьори да ми обяснят какво точно правят, та не ги спират, дали пък не се телепортират, като видят полиция?

Dexer
04-01-2006, 10:42
, та по-добрите шофьори да ми обяснят какво точно правят, та не ги спират, дали пък не се телепортират, като видят полиция?

Трудно работа е тва с терепортирането, но ти си прави извода как караш, с тея 30 акта! Явно просто си ги просиш.... :? :roll:

MrX
04-01-2006, 10:49
е ти изкара всички софианци и посетители ебати донорите!ако си караш като хората и с малко изгъзици няма ядове

sharky
04-01-2006, 11:14
Не съм изкарал всичи софянци ебати донорите, просто имам наблюдения върху действията на полицаите при спиране на автомобилите по пътя и съм забелязал следното:
На първо място спират нарушителите - за превишена скорост, за неспазване на предимство на пешеходци, за неправилно изпреварване, минаване на червено. Обаче те спират и за проверки, без да си в нарушение, така че ми е странно как пък тези дето си карат в ограничението и не се правят на майстори ИЗОБЩО ни ги спират. Това е просто невъзможно.
ПП От случая с 21 акта само да отбележа, че карам доста по-дициплинирано, но така е, докато не ти мине през главата не слушаш :D

Venci
04-01-2006, 11:52
Аз преди докато правех глупости редовно и непрекъснато какви ли не случки съм имал. Най - обичах да ходя вечерно време да се въртя на жълтите павета. Засилвам се от президентството и на Батенберг - фиууу ръчна. От там обратно към ЦУМ. Пък нали имаше пръскачки лятото тогава (това лято да си призная не съм ходил и не знам :oops: ) на цветята. И обратния завой пред ЦУМ го правех с вратите напред. И обратно и пак и пак.... Ходели сме по две три коли... Няма такава веселба. Една вечер както си се забавлявам самичък и ме спира една патрулка. Документи и т.н. Оня ми вика: -Абе, Венци, какви са тия лупинги дето ги правиш тука? И аз: - Нали знаеш всеки е бил млад и т.н. Полицаят: - Абе гледамете, че тренираш тука от половин час, ама айде стига толкова! :shock: :shock: :shock:
Или един път на пазара на Иван Вазов се забавлявах посред нощ на спирката на 102, защото ме мързеше да обръщам нормално пък то ми хареса и .... Както и да е няма да се оправдавам. И пристига една патрулка и пак. Старата песен на нов глас. А аз със една сенна хрема и очите ми - червени и подути. Решиха, че съм пил, ама какво ще ми направят като не съм? И пак ме оставиха.

valjo
04-01-2006, 12:33
Абе хора, само аз ли съм най-недисциплинирания шофьор тука - "за 3 години са ме спирали 2 пъти" ???, "за 3 години и половина сам давал две по 5 и 10 лева на полицаите". Ми аз имам книжка от края на 2002 г. и имам над 30 акта за какво ли не, като само за първите 12 месеца бяха точно 21 броя. Няма да пиша колко пъти са ме спирали, че със сигурност няма да ми повярвате. Може ли при положение, че на ден ако човек минава около 50 км. в София, и навсякъде има полиция да го спрат един път в годината? Аз щото малко карам, та по-добрите шофьори да ми обяснят какво точно правят, та не ги спират, дали пък не се телепортират, като видят полиция?
ами и аз имам книжка от края на 2002ра и за тия 2 и малко години
имам 3 ПТП-та - с актове, 2 за превишена скорост , и един дето си го изпросих сам , заради каското....

и са ме спирали още 10тина пъти като суми под 10лв несм давал никога;)

viki
04-01-2006, 12:42
Аз все си мисля,че е въпрос на късмет..ща поясня и защо:)Бях на 16 години когато ми купиха първата кола -нямах книжка ,но се научих да карам...и така близо 10 години.За 10 години каране без книжка са ме спирали точно веднъж заради превишена скорост.Разминах се с парична премия :))Сега съм редовна ,но пак супер рядко ме спират:)Пожелавам си все така да ми върви ;)

Dexer
04-01-2006, 12:58
да, до късмет е, а и до маршрути - аз например почти не срещам полиция по пътя за работа или от Красна поляна до Овча Купел - тая отсечка е като забравена от бога място за куките.... кажи ми как ще ме сперат често, като тях ги няма там от където минавам... виж в провинцията е по различна работа.... там обичат софийските коли :D

pr_00f
04-01-2006, 13:16
Ами аз имам книжка от 5 години някъде, но карам от 1 година. Имам вече 10к км. и до сега никога не са ме спирали полицаи. Около 2к съм карал в Сф и 8к из провинцията.
Е малко трудно ще ме спрат при положение, че си спазвам всички ограничения, а и дори да съм в нарушение е максимум 5 км отгоре.

С Вальо доста сме си приказвали по въпроса, но моето мнение е следното:
Ами всеки реве "ние сме бахти и лайняната държава, ......" и така нататък може много да се пише по въпроса. Ама я ми кажете колко са хората които спазват правилника и ВИНАГИ спазват ограниченията. Ми като нарушаваш правилника - ще си носиш последствията. Знам че веднага някой ще каже : Писна ми от моралисти и от разни дето се правят на светци. Ама при мен това е положението. Нямам опит като шофьор и предпочитам да се пазя а и ми се живее. Още повече никога не карам сам, а и напоследък си возя най- ценният товар който може да си представи човек и съм още по внимателен.

Вярно е, че има места където знаците ограничаващи скоростта са сложени единствено да хранят местните полицаи. (и те са хова все пак и те семейства хранят).
Абе пак почнах да дрънкам глупости както си знам.
Истината е, че ВСЕКИ СИ РЕШАВА САМ ЗА СЕБЕ СИ!

п.с А пари на кука не бих дал никога, просто това противоречи на принципите ми. Защото днес 20 кинта ,утре пак ама в другиден 20 кинта няма та де извадят изпод колелата на някой насрещен ТИР или крайпътно дърво.

sharky
04-01-2006, 13:32
Вярно е, че има места където знаците ограничаващи скоростта са сложени единствено да хранят местните полицаи.

Е колега извинявай, но по-принцип всички знаци по пътищата не се поставят с цел хранене на полицаи. Това, че седят там, кадето има временно ограничение на скоростта, е поради други причини.
Пример:
Полицаите често дебнат на извънградски пътища, там, кадето ограничението от 90 е 60. Защо? Защото много по-голям брой водачи биха превишили скоростта точно там. А ограничението от 60 е заради пресичане с друг път (най-често), не е заради това, че и те са хора :D .

Иначе смисала на изказванията ми беше съвсем друг - тия 10000 километра ги минавам за месец и половина - два, като по-голямата част е в София. Е, и като баба да карам, пак ще ме спират за проверка.

ShoxXx
04-01-2006, 13:40
Аз все си мисля,че е въпрос на късмет..ща поясня и защо:)Бях на 16 години когато ми купиха първата кола -нямах книжка ,но се научих да карам...и така близо 10 години.За 10 години каране без книжка са ме спирали точно веднъж заради превишена скорост.Разминах се с парична премия :))Сега съм редовна ,но пак супер рядко ме спират:)Пожелавам си все така да ми върви ;)

По същия начин. От 14 годишен карам по София за пероид от 4 години са ме спирали 1 път, на което естествено не спрях..ами си направихме интересно. Но не си мислете, че като съм карал без книжка и съм спазвал знаци...все пак на 16 години имаш 10 гюлета в главата, които не спират да се въртят хаотично... Иначе има и хора, които с години не са спирани...
Още на първия ден когато взех книжка ме спряха два пъти и то за нищо.
Според мен обаче проблема е точно в тези спирания просто за проверка. Нямам нищо против да ме спрат в 22:00 за проверка на документи, дори го одобрявам, но според мен е супер глупаво да ме спрат в час пик само за проверка на документи, при положение, че около мен минават хора които по един или друг начин сериозно нарушават ЗДП.

MrX
04-01-2006, 14:31
всичко е до знаене къде може и къде неможе да се прави дадена простотия.книжка имам от 10 години и досега имам 2 акта и 2 фиша и 4-те за превишена скорост и то с малко.от 2.5 години нямам регистрирано нарушение а не обичам да спазвам ограниченията за скорост(не навсякъде де),но минаване на червено,неправилни престроявания,отнемане на прединство,айде много ви моля това си е чиста проба гАзарщина и трябва да се наказва много сурово

Crusader
04-01-2006, 16:20
Бе тя стана като анкета за кой колко акта и нарушения има, ми да си кажа и аз, книжка имам от 1994 г. /значи 11-12 години, кат. B,C,M,T/ и към 350 000 км. изминати, за това време имам 10-тина акта и още толкоз фиша, рушвет съм давал 5-6 пъти /по 10-20 лева/. От както работата е с точки са ми отнели 16 /само за 2 нарушения - >едното колан 10т./ Та за това време имам една катастроfа, не по моя вина, а по вина на пиян шофьор /те за това мразя пияниците на волана и заради един друг случай, когато пиян удари колата на жена ми а в нея беше синът ми тогава на 2 години - копелето щеше да умре ако не ряха дошли куките/ а куките пропускат по мое наблюдение 90% от тях. Добър пример е комшията, три коли размаза /все пиян/ обаче се измъква тихо и си прибира колата без много шум и толкоз, обаче според застрахователите той е ПО-малко рисков шофьор от мен....кво да правиш живеем в България!.
А иначе за подхлъзването /както му викате сега дрифт/, кой ли не го е правил, приятно е особена на познати завои :!:

MONI
04-01-2006, 16:34
Бе тя стана като анкета за кой колко акта и нарушения има, ми да си кажа и аз, книжка имам от 1994 г. /значи 11-12 години, кат. B,C,M,T/ и към 350 000 км. изминати, за това време имам 10-тина акта и още толкоз фиша, рушвет съм давал 5-6 пъти /по 10-20 лева/. От както работата е с точки са ми отнели 16 /само за 2 нарушения - >едното колан 10т./ Та за това време имам една катастроfа, не по моя вина, а по вина на пиян шофьор /те за това мразя пияниците на волана и заради един друг случай, когато пиян удари колата на жена ми а в нея беше синът ми тогава на 2 години - копелето щеше да умре ако не ряха дошли куките/ а куките пропускат по мое наблюдение 90% от тях. Добър пример е комшията, три коли размаза /все пиян/ обаче се измъква тихо и си прибира колата без много шум и толкоз, обаче според застрахователите той е ПО-малко рисков шофьор от мен....кво да правиш живеем в България!.
А иначе за подхлъзването /както му викате сега дрифт/, кой ли не го е правил, приятно е особена на познати завои :!:

Абе човек имам приятели военни и досега все се хвалят че не са ги глобявали......Колега и Колега и така! Даже имам един колега бивш полковник дето ми се хвали че си карал без гражданска и не мое да проумее че ако стане нещо недай си боже ше изяде дървото как си пише по дебелите книги. Е тая година си направи все пак :D

Crusader
04-01-2006, 16:40
Тоя "закон" явно не важи за мен /а и не съм полковник :lol: - private Ryan /, пък и не винаги съм бил в армията :wink: тук доста се мразим с куките!

Bobo
04-01-2006, 18:17
Така от известно време, от както правиха промени в закона съществува нарушение наречено "хазартно каране" което включва ръчни, дрифтове, форсиране и боксуване и кво ли не още :!: И аз карам с ръчни и дрифтове за боксуването да не говорим, то си е искам неискам ма веднъж се разправях с ченгетата на тая тема и ми прочетоха новия закон - могат да ви ковнат ако искат :!: Така че умната :wink:

Mury
04-01-2006, 18:19
Абе хора, само аз ли съм най-недисциплинирания шофьор тука - "за 3 години са ме спирали 2 пъти" ???, "за 3 години и половина сам давал две по 5 и 10 лева на полицаите". Ми аз имам книжка от края на 2002 г. и имам над 30 акта за какво ли не, като само за първите 12 месеца бяха точно 21 броя. Няма да пиша колко пъти са ме спирали, че със сигурност няма да ми повярвате. Може ли при положение, че на ден ако човек минава около 50 км. в София, и навсякъде има полиция да го спрат един път в годината? Аз щото малко карам, та по-добрите шофьори да ми обяснят какво точно правят, та не ги спират, дали пък не се телепортират, като видят полиция?А бре пич ти с тия 30 акта как имаш още книжка,ако е верно на тебе треб да ти се вземе книжката за доста дълго време.Кви ги върши та са ти писали 30 :shock: :shock: :shock: акта.Ба м....аму аз от 6 години съм шофьор правя доста нарушения/обаче предварително обмислени/ а имам 4-5 акта

sharky
04-01-2006, 18:37
То си има начини да не ти приберат книжката, не е от значение колко акта са ти писали, а колко наказателни постановления са влезли в сила :wink: . Е, верно, един път беше на косъм книжката, но се оправих. А в началото като взех книжка (понеже и аз карам от 14 годишен) и си викам - Ей, са тия полицаи нема повече да ме тормозят и да се крия по паркингите и т.н., и като се правих на интересен и докато ги ебавах за какво ли не, те пишат ли, пишат... и така докато се осъзная колко съм тъп ми ги нацъкаха 21 броя.