PDA

View Full Version : Питане за закупуване на 147

Mana
10-03-2009, 02:10
Здравейте,

Имам опцията да си закупя Алфа 147 1.6 ТС 120кс, 2002 г., 86 000 км, всички екстри без кожа. Цената в случая не е важна. Живея във Франция, но с вероятност за прибиране към БГ. Колата е тук, километрите и състоянието са гарантирани. Така че въпросът ми е по-скоро колко и какви ядове ме очакват, на каква сервизна поддръжка мога да разчитам в София и въобще струва ли си да карам този автовобил? И моля, бъдете обективни, въпреки че сте Алфа-маниаци. :smartass:

Благодаря предварително.

bokota
10-03-2009, 16:39
Поддръжката е съвсем нормална за 2002г. кола .Ако найстина състоянието и километрите са отлични мисля,че след една диагностика на колата ще си много доволен.Двигателя не е от най-силните,но е здрав и няма да те предаде,ходовата част също е издружлива и салона е страшно комфортен.Успех и Късмет с покупката.

Mana
10-03-2009, 16:54
Благодаря за мнението. То ме наведе на два въпроса към теб - 1. Твоята такава ли е и съответно доволен ли си? и 2. Каква цена е разумна за тази кола, за да знам колко е нахален продавача? :lol_sign:

Jivko_Kolev
10-03-2009, 17:10
Аз карам 1.6 120 коня. Взех я преди година и половина за 12 000 лева. Прави си сметка. В момента вървят малко под 10 хил .. зависи от състоянието. На километража пишеше 67 хил. км ... но аз си мисля че реалните са 167 хил. и въпреки това вече 15 хил. км съм нямал проблеми. Първоначалното облужване ролки ремаци масла филтри е около 450-500 лева. Евентуални проблеми в бъдеще могат да се очакват по ходовата част... но предвид наще пътища това е косуматив! Ако колата е здрава я взимай... иначе кола втора употреба си е късмет... винаги може да се развали нещо. Иначе като цяло мисля че ще останеш доволен... стегната возия, стабилна в завой, директен волан, добри спирачки. Това е което на мен ми харесва. Единсвения недостатак е градския разход... който на мен ми е 11.4л на 100 км. иначе извън градско е приемлив разхода. Успех

Mana
10-03-2009, 18:50
Благодаря и на теб, помагате ми така. И за да съм напълно изчерпателен - тук във Франция се прави задължителен преглед преди продажбата от продавача. Разбира се това няма нищо общо с нашите технически прегледи - всичко се проверява - от крушки, през климатик, окачване, масло, налягане, газове, комп. диагностика и т.н. И ако нещо не е наред, продавачът или сваля драстично от цената, или го оправя и тогава я продава. Тоест въпросните консумативи няма да ми се налага да ги сменям. За километража имам гаранция, както и сервизна книжка. Цената е 5300 евро, но подозирам, че ще падне до 4900-5000. Да разбирам че е прилично?
И още нещо - ако се прибера в БГ, колко би ми струвала пълната засграховка?

georgyg
10-03-2009, 19:16
Около 6-7% от стойността + задължителната Гражданска отговорност - 140 лв.

Dodo 155
10-03-2009, 20:14
Благодаря и на теб, помагате ми така. И за да съм напълно изчерпателен - тук във Франция се прави задължителен преглед преди продажбата от продавача. Разбира се това няма нищо общо с нашите технически прегледи - всичко се проверява - от крушки, през климатик, окачване, масло, налягане, газове, комп. диагностика и т.н. И ако нещо не е наред, продавачът или сваля драстично от цената, или го оправя и тогава я продава. Тоест въпросните консумативи няма да ми се налага да ги сменям. За километража имам гаранция, както и сервизна книжка. Цената е 5300 евро, но подозирам, че ще падне до 4900-5000. Да разбирам че е прилично?
И още нещо - ако се прибера в БГ, колко би ми струвала пълната засграховка?
Здравей,
доколкото разбирам си в подходящо положение.
Това тук с подробния оглед почти не се случва, и ако има нещо, цената пада с 100-150лв., което е подигравка. За отстраняване на проблемите - забрави! Такива патриоти са тия автоджамбази, че дупе ще дадат, но пари не :lol_sign:
Както и да е, за тия пари няма да можеш да си вземеш толкова запазен и отлично прегледан екземпляр в БГ ;)
Моторът бил хубав, имала си екстри, запазена е ... ами слагай смело главата в торбата :)
Застраховки, номера и т.н. са около 700-800 лв., но дали ще купиш тази или някой курник, пак ще ги дадеш ;)

Mana
10-03-2009, 20:24
Мерси много за мнението и съвета.
Утре ще ходя на втори оглед и ще я кача на магистралата, за да видя как е положението с пълна газ. :lol_sign:
Ще я снимам и ще се опитам да кача снимките тук, за да се доизкажете.

Jivko_Kolev
10-03-2009, 20:29
Данъка на колата е 145 лева (там някаде). Гражданската е кам 120 . А пълното авто каско тази година ми беше 800 лева.

Gh0stRider
11-03-2009, 00:04
а това че прегледа, който ще правиш бил много пълен, много подробен... 1 на ръка. Но си избий от главата идеята да не смениш всички консумативи, моля те... там каквото и да ти обяснява човек, че е сменил, не му вярвай безусловно ( че и условно :) ) Вероятноста да са сменени ако колата е от автокъща за мен е почти равна на 0

stani4a
11-03-2009, 00:19
данък за 120к.с - 217лв (в Бургас)
автокаско - 570лв в ДЗИ
гражданска - 140лв
регистрация в КАТ - около 50-60лв
еко-такса - 190 лв (задължителна за първа регистрация на внесен автомобил)

иначе колицата си е 6! няма да съжаляваш!

Mury
11-03-2009, 09:53
Тоест въпросните консумативи няма да ми се налага да ги сменям. За километража имам гаранция, както и сервизна книжка

Ангренажния ремък е просто задължително да го смениш,не си мисли че ще минеж без това,за да нямаш главоболия после го направи:grin::grin:Успех с покупката:saint:

Mana
11-03-2009, 15:07
Днес я тествах - доволен съм от вървежа и от поведението на пътя. Ето и малко снимки:

stani4a
11-03-2009, 15:39
много е лъскава колицата, ама ако можеш още малко да и свалиш цената ще е добре, че 5000Е преди да е влязла в Бг на мен лично ми се струват много

krasy k
11-03-2009, 18:42
Ангренажния ремък е просто задължително да го смениш,не си мисли че ще минеж без това,за да нямаш главоболия после го направи:grin::grin:Успех с покупката:saint:

много е лъскава колицата, ама ако можеш още малко да и свалиш цената ще е добре, че 5000Е преди да е влязла в Бг на мен лично ми се струват много

Да,хубаво е да свалиш поне около 4500 Е .Хвани се за някаква дреболия-протъркан мокет около педалите,избеляла емблема,захабена тапицерия и таван,гуми и др.подобни глупости.Все пак докато я докараш доста парички ще изръсиш по пътя за гориво,аутобани,полиция,митници....
Погледни кога е записано че е сменен ангренажния ремък и дали имаш достатъчно км да се прибереш.Но все пак го смени в Бг заедно с ролките/да не ги забравиш! /
Иначе добре изглежда.
Късмет!
Успех!

Mana
11-03-2009, 20:05
Само да уточня - колата е на частно лице, не е от автокъща; ремъкът, ролките, маслото и филтърът са сменени преди 9700км. Единствените забележки са 2 миниатюрни вдлъбнатинки на шофьорската врата, изгоряла малката крушка между двете отделения на левия фар и гърнето изглежда като леко поръждясало(или е напукан някакъв горен слой като боя, не мога да преценя). Салонът е като чисто нов просто.
Съгласен съм за цената, тъй като наистина пътят до България излиза към 250 евро + застраховките и другите разходи в София.
Благодаря на всички за помощта. :bowdown:
Ще видим какво ще покаже "Controle Technique" и ще пусна тук преведената информация.

Blade
11-03-2009, 20:16
Колата е супер колега, няма да съжаляваш ;)

Dodo 155
11-03-2009, 20:41
Да,хубаво е да свалиш поне около 4500 Е .Хвани се за някаква дреболия-протъркан мокет около педалите,избеляла емблема,захабена тапицерия и таван,гуми и др.подобни глупости.Все пак докато я докараш доста парички ще изръсиш по пътя за гориво,аутобани,полиция,митници....
Погледни кога е записано че е сменен ангренажния ремък и дали имаш достатъчно км да се прибереш.Но все пак го смени в Бг заедно с ролките/да не ги забравиш! /
Иначе добре изглежда.
Късмет!
Успех!
Ти така като я гледаш на снимките, дали би имала изтъркани педали, волан или захабен салон?
С просто око се вижда, че колата е доста запазена, т.е. обичаен автомобил в движение, а не извадена от морга - прокъсана, петньосана и т.н. ;)
Защо да сменя ремък, който може да е сменен преди известно време? Колата сигурно се обслужва в официален сервиз и може да има история ;)
Много ни е изродено мисленето, защото купуваме скрапове от морги, които наистина не се знае какво са били преди това.

Dodo 155
11-03-2009, 20:59
Днес я тествах - доволен съм от вървежа и от поведението на пътя. Ето и малко снимки:
Колега,
колата изглежда много добре!
Закарайте я на технически тест, провери ако има история в сервиза и я пазари, колкото може ;)

УСПЕХ!

Mana
11-03-2009, 21:12
Да, колата се поддържа от официалния сервиз на Алфа Ромео в Страсбург. Както написах, ремъкът, ролките, маслото и т.н. са сменени преди 9700км. И наистина салонът изглежда невероятно - няма изтъркано, изцапано или каквото и да е било.
Според мен автомобилът е в перфектно състояние, но това ще се потвърди от "Controle Technique" евентуално. Надявам се да успея и да сваля от цената. :grin:

zilala
11-03-2009, 21:39
много е добра ако може да я земеш на долра цина ни мисли и в тая криза може яко да се пазариш :)

rady156
12-03-2009, 01:45
колега според мен цената е нормална,но ако свалиш ще е супер.казвам това защото аз съм в испания и преди 1 месец си купих 147 jtd и съм много добре запознат с цените и до колкото знам цените във франция и испания за приблизетлно сходни.успех

Mury
12-03-2009, 09:34
Да, колата се поддържа от официалния сервиз на Алфа Ромео в Страсбург. Както написах, ремъкът, ролките, маслото и т.н. са сменени преди 9700км. И наистина салонът изглежда невероятно - няма изтъркано, изцапано или каквото и да е било.
Според мен автомобилът е в перфектно състояние, но това ще се потвърди от "Controle Technique" евентуално. Надявам се да успея и да сваля от цената. :grin:

Колата наистина е добра,и е Дистинктив което е голямо предимство,гледай да я спазариш,и ремъка и ролките ги смени задължително,вяра нямам на никой,ако ще да ми е брат:super::super::super:

nikolaaaay
12-03-2009, 22:32
Защо да сменя ремък, който може да е сменен преди известно време? Колата сигурно се обслужва в официален сервиз и може да има история ;)
Много ни е изродено мисленето, защото купуваме скрапове от морги, които наистина не се знае какво са били преди това.
Съгласен съм с теб. Аз не съм сменял ремъка. Колата имаше фактура за сменени части, вкл. целия ангр. комплект и не мисля, че има смисъл да се "застраховам" с няколкостотин лева, като виждам черно на бяло кога, къде и за колко е сменен. Вече 32к км. съм навъртял. Не знам защо в БГ сме с нагласата, че колите втора употреба са карани задължително от аборигени, дето не сменят и маслото и задължително минават най-малко 30-40к км. на година.

Dodo 155
12-03-2009, 22:36
Съгласен съм с теб. Аз не съм сменял ремъка. Колата имаше фактура за сменени части, вкл. целия ангр. комплект и не мисля, че има смисъл да се "застраховам" с няколкостотин лева, като виждам черно на бяло кога, къде и за колко е сменен. Вече 32к км. съм навъртял. Не знам защо в БГ сме с нагласата, че колите втора употреба са карани задължително от аборигени, дето не сменят и маслото и задължително минават най-малко 30-40к км. на година.
Защото 98% от колите са скрапове, излезли от моргите :grin:

digitalundgrd
12-03-2009, 22:43
Супер е колата! Имаш и шибидах, което е рядко срещана екстра за този модел ( поне аз не съм виждал много) :) Единствения косур според мен е, че няма кожен салон...иначе всичко друго е ОК :) КУПУВАЙ!

VFTI
13-03-2009, 11:13
Много добре изглежда...Виж прегледа и прецени...Ако колата е била обслужена наистина, а по снимките се вижда че не е някой скрап по-добре не сменяй ремъци и ролки....Или поне не в България, че имам съмнение че нашите части ще изкарат 2 пъти по-малко пък били те и нови... Но това за истинската смята се говори след покупката когато вече са дадени парите и търговеца едва ли е нужно вече да крие нещо...

Иначе отиваш с 4500евро и казваш...Съжалявам само това мога да събера сега е криза, ала бала много разходи имам и т.н. :):):) Успех:static:

pr_00f
13-03-2009, 22:18
Мъро - какво си го подхванал този ремък та ремък. :)

Я кажи сега защо в книжката на Либрата пише че ангренажа се сменя на 120к км а в България когото и да питаш ще ти каже че и 60к км ако караш вече го пиши бегал.
С маслото същата работа - в книжката си пише 20к км- в бг го сменяме на 10к максимум . Ми извода е че кой знае какви боклуци 7-8мо качество ни е продават.
Ако е сигурен човека че са сменени консумативите - лично аз бих го посъветвал да не се набутва излишно.
Ама всичко си е божа работа :)

Mana
14-03-2009, 00:09
Другият вариант е за доста по малко пари да си взема това: http://www.leboncoin.fr/vi/41883273.htm ?

Dodo 155
14-03-2009, 07:41
Обикновено човек си купува по-нова кола, а не обратното.
Какво й е на 147-цата? Не й е добър техническия преглед ли?
Ти да не мислиш, че в България ще си намериш толкова запазена, обслужена и стегната 147 за по-малко от 5000 евро?
Да, може да си купиш 147 за 4000 евро, но ще е такъв скрап, че после ще пускаш теми в техническия раздел и ще четеш кое какво е :death:
Хубаво и евтино няма! :rockon:
Ти си знаеш и парите са твои, но моят съвет е да си вземеш технически изправна кола, а не скърцащ курник, който да ремонтираш във времето, с нагласата да ти излезе по-евтино :roll2:
Помисли и друго, трябва да я докараш и до БГ. Да не роди някъде по пътя :roll2:

Mury
14-03-2009, 10:08
Мъро - какво си го подхванал този ремък та ремък. :)

Я кажи сега защо в книжката на Либрата пише че ангренажа се сменя на 120к км а в България когото и да питаш ще ти каже че и 60к км ако караш вече го пиши бегал.
С маслото същата работа - в книжката си пише 20к км- в бг го сменяме на 10к максимум . Ми извода е че кой знае какви боклуци 7-8мо качество ни е продават.
Ако е сигурен човека че са сменени консумативите - лично аз бих го посъветвал да не се набутва излишно.
Ама всичко си е божа работа :)

Хубаво бе,трошете си главите както щете,вие кво си мислите че всички хора по света са супер честни и съвестни-еми излъгали сте се серизно.Само да ви кажа че в цяла европа една фалшива сервизна книжка струва 20 евра на джамбазина,пък вие му имайте вяра:Yoda::Yoda::Yoda::Yoda:

georgyg
14-03-2009, 11:27
Според мен 147-цата изглежда отлично и цената не е много висока.
Просто в България се внасят предимно коли за по малко пари и съответно в лошо техническо състояние.

@Mury - защо тогава пишеш, че твоята е обслужена като я продаваш? Мисля е ясно защо, а доверието е нещо много разтегливо.

Mana
14-03-2009, 11:53
Техническият преглед на 147 не е излязъл оше. Просто исках да покажа и тази, защото пак е алфа. Иначе избор номер 1 си е 147 :razz::drive:

Mury
14-03-2009, 11:53
Според мен 147-цата изглежда отлично и цената не е много висока.
Просто в България се внасят предимно коли за по малко пари и съответно в лошо техническо състояние.

@Mury - защо тогава пишеш, че твоята е обслужена като я продаваш? Мисля е ясно защо, а доверието е нещо много разтегливо.

Защото разликата м/у мен и джамбазина е от земята до небето,нали се сещаш че аз съм взел колата за да я карам,а не да я продавам,е там е разликата:roll2::roll2::roll2:

Gh0stRider
14-03-2009, 12:37
Защото разликата м/у мен и джамбазина е от земята до небето,нали се сещаш че аз съм взел колата за да я карам,а не да я продавам,е там е разликата:roll2::roll2::roll2:

е както виждаш и в този случай е така, колата се купува от частно лице което си я кара..

georgyg
14-03-2009, 13:30

Колегата е писал, че обявата е от частно лице :big_bow_down: не от автокъща :oops:

Редактирано.............. :roll2:

Mana
14-03-2009, 13:52
:roll2:

Mana
14-03-2009, 22:03
Mалко нова информация - колата мина "Controle Technique", който показа само един проблем. Както бях написал в един от предишните постове, гърнето е поръждясало и хората от сервиза препоръчват смяна. Собственикът, като типичен французин, веднага ми заяви, че още в понеделник отива в Алфа Ромео да сложат чисто нов. Иначе никакви забележки, повреди или каквото и да е било.
Така че след като сложат новото гърне, мисля че ще преминем към закупуването. :yes:

Mury
15-03-2009, 12:15
Mалко нова информация - колата мина "Controle Technique", който показа само един проблем. Както бях написал в един от предишните постове, гърнето е поръждясало и хората от сервиза препоръчват смяна. Собственикът, като типичен французин, веднага ми заяви, че още в понеделник отива в Алфа Ромео да сложат чисто нов. Иначе никакви забележки, повреди или каквото и да е било.
Така че след като сложат новото гърне, мисля че ще преминем към закупуването. :yes:
Скачай смело и тва е :-P:-P:-PУспех:smoke:

RPWWD
15-03-2009, 13:24
Цената от 5000 евро е добра, въобще не се замисляй. Кукла е;-)

Dodo 155
15-03-2009, 19:32
Цената от 5000 евро е добра, въобще не се замисляй. Кукла е;-)
Абсолютно!
Особено сега след техническия тест :smoke:
Евала на западняците - има проблем, отива да го оправи. Тук щеше да се почне с едно кълчене на пръсти, "може да се капне" и т.н.

Към бъдещия алфист - ВЗИМАЙ СМЕЛО КОЛАТА :-P

fuji
16-03-2009, 13:27

Боже кога ще ги стигнем тези европейци?Чета и не мога да повярвам!:shocked:За какъв преглед става въпрос и за какво отношение на продавача.Не мога да разбера защо и при нас неможе да е така?Май проблема е в самите нас.Както и да е, колега смело взимай колата.Хубава е и да почерпиш продавача.

Mury
16-03-2009, 13:49
е както виждаш и в този случай е така, колата се купува от частно лице което си я кара..

ОК съгласен съм,не бях видял,сори:grin::grin: