PDA

View Full Version : Ще изгасите ли осветлението ?

diapper
17-03-2009, 22:08
На 28.03.09г. в 20:30 да се изгаси осветлението и изобщо всякаква консумация на ел.ток да бъде спряна в продължение на 1 час.
Аз лично ще изгася всичко :)

п.с. Рекламата тече по телевизията.Ако съм объркал датата или часа се извинявам

mirchozo
17-03-2009, 22:14
За непросветлените,би ли обяснил каква е целта на това мероприятие.

Пепи
17-03-2009, 22:21
@Mirchozo , това е деня в който се "опитваме да спасим Земята" и ще спестим малко ток/електричество като изгасим осветлението за 1 час ..

Ще изгаснат Айфеловата кула и други популярни места , просто не мога да се сетя кои бяха ..

:)

Мен не ми пречи за 1 час да не работи нищо (освен компютрите разбира се ..)

hunter1989
17-03-2009, 22:22
Това е добра идея , няма да ни коства нищо за малко да останем на тъмно.Маи доста сме разглезени с тия удобства , така че ако не помислим реално за ситуация и не вземем мерки да променим нещо, за напред може доста време да сме си на тъмно , все пак всичко е в наши ръце. Тук ще вметна едно нещо.На пук на всички природни закони човека обратно на всички живи твари се оптва да направи живота си по труден и мъчителен.Всички живи същества се оптиват да направят колкото се може по добри условия за живот а пък ние правим точно обратното ,сеем разруха навсякъде и вместо да вредим само на себе си ние вредим на всичко около нас.Сега е време да се замислим , защото не ни остава много време на тази планета !!!

MUROMAN
17-03-2009, 22:37
Това е добра идея , няма да ни коства нищо за малко да останем на тъмно.Маи доста сме разглезени с тия удобства , така че ако не помислим реално за ситуация и не вземем мерки да променим нещо, за напред може доста време да сме си на тъмно , все пак всичко е в наши ръце. Тук ще вметна едно нещо.На пук на всички природни закони човека обратно на всички живи твари се оптва да направи живота си по труден и мъчителен.Всички живи същества се оптиват да направят колкото се може по добри условия за живот а пък ние правим точно обратното ,сеем разруха навсякъде и вместо да вредим само на себе си ние вредим на всичко около нас.Сега е време да се замислим , защото не ни остава много време на тази планета !!!

Точно така си е подкрепям напълно думите ти . Аз гася тока и си лягам на 28-ми.

fein86
17-03-2009, 23:27
Съгласен(за гасенето на ел.уредите де), то и хънтър е прав, ама това е друга и доста обширна тема, абе Манолчо няма ли да те видим на някоя сбирка тебе??? Комшия си ми, а само се кашираш!!!:devil:

Kris
17-03-2009, 23:31
компа и хладилника не ги изключвам!

mirchozo
17-03-2009, 23:53
май доста късно сме се сетили да спасяваме земята,ама айде, и аз ще се опитам да намаля до минимум консумацията на ел енергия,
макар че братята хамериканци едва ли ще ходят пеша 1ден вместо да си карат колите от 5000-6000кубика и незнам колко си конски сили
най-голям ефект ще има ако се спре подаването на ел.енергия за 1 час,това според мен де

lubo_red
18-03-2009, 01:10
май доста късно сме се сетили да спасяваме земята,ама айде, и аз ще се опитам да намаля до минимум консумацията на ел енергия,
макар че братята хамериканци едва ли ще ходят пеша 1ден вместо да си карат колите от 5000-6000кубика и незнам колко си конски сили
най-голям ефект ще има ако се спре подаването на ел.енергия за 1 час,това според мен де
1 птичка-пролет не прави,но е важно да се тръгне от някъде.
аз съм за всеки месец,да се повтаря тази процедура,но не вярвям да стане,някога.........

Kuku
18-03-2009, 01:31
Това НИЩО няма да промени!!!
Не ми се обяснява защо, а и който не се е досетил сам едва ли ще ме разбере :?

Бобби
18-03-2009, 08:15
Как нищо....?....ще ти се намали сметката за ток:)

Derry
18-03-2009, 08:57
Да ще намали сметката за тока с 0.20 лв. и при повече късмет може да бутне разждаемостта млако напред. Ама то каква икономия като свещи трябва да се купят. Въобще ефекта ще е почти нула. По интересно ми се вижда ако има дни без движение на МПС.

trace
18-03-2009, 11:47

Много са ми интересни разни учени и т.н. като почнат с "няма вода за всички", "там гладуват", и т.н. И вода има, и ток, и храна, просто хората станаха малко повече. Да се сведе населението до 3-4 милиарда ще видите как ще има за всеки от всичко. Крайно време е такива мерки да се вземат, а не да ми спират тока за 1 час. Ами аз колко пъти не съм си в нас вечер, доста ток трябва да съм спестил на тая планета.
А на 28 съм на срещата на Фиат форума, няма да е много удобно да стоим без ток :)

stani4a
18-03-2009, 11:52
Да се сведе населението до 3-4 милиарда ще видите как ще има за всеки от всичко. Крайно време е такива мерки да се вземат, а не да ми спират тока за 1 час. Ами аз колко пъти не съм си в нас вечер, доста ток трябва да съм спестил на тая планета.

Роди се новия диктатор!!! :jason2:

lubo_red
18-03-2009, 11:59
достатъчно е мисленето на хората да се промени

pr_00f
18-03-2009, 12:18
Безсмислена инициатива.
Начинът който съм избрал : смених си всички крушки в къщи с енергоспестяващи. Ако всеки го направи ще има поне 100 пъти по -голям смисъл отколкото тези глупави кампании.

Kuku
18-03-2009, 12:21
ПрУфесОре, тя енергоспестяващата крушка Аби много повече енергия за производството, отколкото спестява при употребата ;)

TheBlueOne
18-03-2009, 12:30
Не съм капацитет,но мисля че това мероприятие цели да се намалят емисиите на CO2, които всеки електроуред изхвърля, а не толкова за това да спестите малко ток.

trace
18-03-2009, 13:11
Роди се новия диктатор!!! :jason2:

Ха-ха, никъде не съм писал да се избиват хора.
Най-лесно е да се ограничи бройката с ограничение на раждаемостта. Щото така или иначе това ще стане, въпроса е по какъв начин. Дали ние сами или с епидемии, глад и т.н.

gigi
18-03-2009, 13:44
Както повечето такива инициативи пълна глупост. Като всички ще гасите тока що не си върнете и катализаторите, или да спрете да пушите, може би да не миете колите щото се хаби вода, или пък да харчите по малко хартия, може би да не си сменяте телефоните често ...........нищо не може да се промени, това с енергоспестяващите крушки е като с биогоривото, просто индустриализацията е...а м...а на планетата ама почти никои не би се отказал от удобствата си. Колега по нагоре беше писал за американците и колите, бе те 50 години харчат кат ненормални петрол пък ся аз ще си гасим тока........ :notify:

Mury
18-03-2009, 13:45
Както повечето такива инициативи пълна глупост. Като всички ще гасите тока що не си върнете и катализаторите, или да спрете да пушите, може би да не миете колите щото се хаби вода, или пък да харчите по малко хартия, може би да не си сменяте телефоните често ...........нищо не може да се промени, това с енергоспестяващите крушки е като с биогоривото, просто индустриализацията е...а м...а на планетата ама почти никои не би се отказал от удобствата си. Колега по нагоре беше писал за американците и колите, бе те 50 години харчат кат ненормални петрол пък ся аз ще си гасим тока........ :notify:

Правилно брат:devil::devil:

hunter1989
18-03-2009, 15:13
Съгласен(за гасенето на ел.уредите де), то и хънтър е прав, ама това е друга и доста обширна тема, абе Манолчо няма ли да те видим на някоя сбирка тебе??? Комшия си ми, а само се кашираш!!!:devil:

Проблема колега е че няма с какво да дойда. френда с темпрата не мога да го навия :)
сори за спама

pr_00f
18-03-2009, 15:23
ПрУфесОре, тя енергоспестяващата крушка Аби много повече енергия за производството, отколкото спестява при употребата ;)

Дали - я дай насам малко сериозни цифри.
Но една бърза сметка - крушка Филипс 18в свети като 100. Дават и 8000 часа живот ( с такива съм се оборудвал).
Ако приемем че изкара само 4000 часа- ще изгори 78 КВч.
Класическа 100в крушка за същото време ще изгори 400КВч. ( и ще смениш няколко крушки преди това (( което също е енергия и ресурси за производството им))
А ако си изкара целият живот от 8000 часа :)
В офиса стълбищното ни осветление е с енергоспестяващи крушки които почти никога не се гасят - на около година и половина почнаха да горят масово.
13000 часа приблизително - в оптимален режим - без да се гасят.
Аз съм си направил сметката - ( жокер все пак съм завършил Финанси ):holiday2:

Mind_Control
18-03-2009, 15:25

Пусни си тогава всичките крушки у вас, и печката и въобще всичко, което е на ток!!

Целата на това мероприятие не е да се спести енерги, ЕСТЕСТВЕНО!! Целата е да мисли малко повече. И например ако една птичка ти се е изсрала на скъпоценната купчина желязо, не веднага да тичаш да я миеш. И когато не си в стаята не да оставяш лампата светната и вместо зимата да седиш на 23 градуса вътре, да го направиш на 22 (което пести страшно много енергия между другото). Ей такива неща!

И най- важното- ако си директор на някой завод да се замислиш как да си оптимизираш пройзводствените процеси, за да се пести енергията, защото там са най- големите консуматори!

А бе вие за кво живеете като ще умрете? Какъв е смисълът! Като си отговорите на тоя въпрос, че разберете, какъв е смисълът да изгасите осветлението за 1 час!

mirchozo
18-03-2009, 16:31
Аз имам един познат дето в тях си има 200W крушки,та ония казва : "абе като знам колко време ще ми е тъмно като умра,сега искам да ми е светло,е...л съм им майката".За жалосто този момент наближава,нещо му откриха една болест и...май натам отива работата.
Каква е поуката,яжте,пийте и си носете новите дрехи,щото утре се разболяваш от нещо или някой простак минава отгоре ти и ..... "гейм овър"
Като толкова им пука за екологията,просто могат да ограничат някой производства.Абе .... съм ги в крайна сметка,и без това живота в БГ е труден и кофти....

morfius
18-03-2009, 16:33
Никакъв смисъл няма в тия инициативи, само показно подмиване на съвести, че някой се отчел... или организирал.
Без мен мерси.

Mind_Control
18-03-2009, 16:44
Аз имам един познат дето в тях си има 200W крушки,та ония казва : "абе като знам колко време ще ми е тъмно като умра,сега искам да ми е светло,е...л съм им майката".За жалосто този момент наближава,нещо му откриха една болест и...май натам отива работата.
Каква е поуката,яжте,пийте и си носете новите дрехи,щото утре се разболяваш от нещо или някой простак минава отгоре ти и ..... "гейм овър"
Като толкова им пука за екологията,просто могат да ограничат някой производства.Абе .... съм ги в крайна сметка,и без това живота в БГ е труден и кофти....

Нали.. сигурно и децата и внуците му ще умрат с него, та да няма за какво да му пука... Интересен начин на мислене имате. Затова живеем в общество, за да мислим един за друг. Иначе всеки щеше да си живее по отделно.

mirchozo
18-03-2009, 17:09
колега някой неща трябва да се ограничат още в правенето им,т.е. да се спрат изобщо да се правят или ограничат,
иначе мое да си правим колкот си искаме икономии на тока, ефекта ще е нулев според мен, проблемите не се решават само с мислене и икономии

gigi
18-03-2009, 17:26
Пусни си тогава всичките крушки у вас, и печката и въобще всичко, което е на ток!!

Целата на това мероприятие не е да се спести енерги, ЕСТЕСТВЕНО!! Целата е да мисли малко повече. И например ако една птичка ти се е изсрала на скъпоценната купчина желязо, не веднага да тичаш да я миеш. И когато не си в стаята не да оставяш лампата светната и вместо зимата да седиш на 23 градуса вътре, да го направиш на 22 (което пести страшно много енергия между другото). Ей такива неща!

И най- важното- ако си директор на някой завод да се замислиш как да си оптимизираш пройзводствените процеси, за да се пести енергията, защото там са най- големите консуматори!

А бе вие за кво живеете като ще умрете? Какъв е смисълът! Като си отговорите на тоя въпрос, че разберете, какъв е смисълът да изгасите осветлението за 1 час!

Ей затуи ти казвам че е глупост няма кво да се замислям, щото аз зимата седа на 18 градуса макс ама като имаше криза с газта всички пропищяха как едва ли не ще умрат че било 17 градуса а не 24, излишни светнати лампи никога не оставям включени може би по скоро щот съм скръндза. Директора на предприятие ще се замисли, но защото това ще му спести пари не за друго.
Защо не се загаси Айфеловата кула завинаги или пък да се прекратът футболните мачове че много ресурс и тогава отива, ми никой няма интерес хората искат да се веселят да живеят максимално удобно, хубаво на всички им е ясно че някои неща не са правилни ама защо да се затормозяват сега като последиците са после па до тогава кои жив кои не. Няои без работа решил да се бори за няква продънена предварително кауза и дай ся да сме всички съпричастни.......:dunno:

fnt
18-03-2009, 17:27
Безсмислена инициатива.

И аз така мисля :notify:

Derry
18-03-2009, 21:04
Зарежете лампите, дайте да организираме ден без коли и камиони.

pr_00f
18-03-2009, 21:19
А представяте ли си в братска хамерика 1 ден без коли ?

fred
18-03-2009, 21:21
Ден без коли наистина е добре, а още по добре е да се спрат тия строежи в забранени територи и да се залесяват баирите, щото иначе лошо..

soldier
19-03-2009, 17:08
http://www.earthhour.org/

fred
25-03-2009, 15:05
В крайна сметка взех решение да позагася, ама може да не е цял час
:pizza: