View Full Version : за банките и техните лихви
galinves71
19-03-2009, 07:07
колеги снощи гледах по тв че е тръгнала подписка срещу високите лихви по кредитите.нека всички се подпишем ако имаме тая възможност,в бг за всичко друго се мисли но не и за хората и техните възможности и потребности.
Предпочитам на никого от нас да не му се налага да тегли кредит. Вярно, че е по-трудно, но ако въпроса не е на живот и смърт все пак се оцелява. Това е лично мнение.
Къде я тази подписка?
За съжаление, към края на годината ще ми се наложи да тегля кредит, така че смятам да се подпиша. :choice:
е, колеги, то остана ли някой още без кредит?...
е, колеги, то остана ли някой още без кредит?...Аз не познавам такьв
"Собствениците на капитала ще стимулират работническата класа да купува все по скъпи стоки, недвижимости и техника, подтиквайки ги към тегленето на все по-скъпи кредити, до тогава, докато тези кредити не станат необслужваеми. Необслужваемите кредити ще доведат до банкрути на банките, и те ще бъдат национализирани от държавата което всъщност ще доведе до комунизма"
Карл Маркс "Das Kapital" :oops:
:choice:
Dodo 155
19-03-2009, 09:58
"Собствениците на капитала ще стимулират работническата класа да купува все по скъпи стоки, недвижимости и техника, подтиквайки ги към тегленето на все по-скъпи кредити, до тогава, докато тези кредити не станат необслужваеми. Необслужваемите кредити ще доведат до банкрути на банките, и те ще бъдат национализирани от държавата което всъщност ще доведе до комунизма"
:thumbup:
Бяах позабравил този цитат ...
Къде е тая подписка, ОЛП пада с всеки изминал месец, а банките вдигат лихвите по кредитите :smackbum:
Къде е тая подписка, ОЛП пада с всеки изминал месец, а банките вдигат лихвите по кредитите :smackbum:
Mда и като попиташ в банката за това следва отговора: "Ами свалянето на лихвите е политика на банката и не е свързано с ОЛП" :smackbum:
Ама като е за качване, да видиш, как веднага ги свързват. :paddle:
На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка, БНБ обявява, считано от 1 март 2009 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 3.49 на сто.
:choice::choice::choice:
Това ни най-малко няма да се отрази върху лихвите на онези бандити... :brickwall:
Mind_Control
19-03-2009, 10:59
Значи света с тия подпомагания на частните предприятия като ГМ и т.н. прави плавен преход към комунизма... А ние тъкмо преминахме към пазарна икномика, а сега ще започнем отново преход :haha:
Кридита е хубаво нещо, когато ще се използва за развиване на бизнес. Ама да си купиш телевизор или кола с кредит е :smackbum:
:choice::choice::choice:
Понеже БНБ е в борд, основния лихвен процент-ОЛП служи единствено за статистически цели и няма никакво отношение към пазара, прилага се същото така при изчисляване на законовата лихва.Ако нямаше валутен борд и при такъв процент БНБ би предоставяла ресурси на банките, то по такъв начин можеш да се влияе и пазара на кредити.Но сега ресурса се набират от банките по различни начини-кратосрочни или дългорсочни междубанкови заеми, привлечени средства от депозити и др, чужд ресурс от чужбина, от банката майка /ако има такава / и прочее, но без кредити отпускани от Централната банка.
Банковата система е независима и определя лихвите самостоятелно.
Та тази подписка е напълно безмислена.
Единствено би могло да се приеме например някакъв таван, със закон, както е имало такива случаи в САЩ, но това са редки доста деликатни икономически решения.
А у нас не би могло да се говори за криза от типа на тази в развитите капиталистически общесва със силна търговия на различни ценни книжа, защопо просто няма такава търговия.В САЩ кризата започна, когато се срина пазара на ценни книжа, които имаха един вид бяха обезпечени с взимания по ипотечни кредити.Каквито и загуби да понесат банките те ще са минимални и няма да имат размера на средствата загубени от банките в САЩ.
Ефекта сега е породен от факта, че ресурса на чуждите банки, които преди получаваха тлъсти инжекции от вън, сега е секнал и банката просто няма достатъчно средства, да отпуска кредити на широк фронт.
От друга страна намаляват вложенията отвън, инвестициите и т.н.Тоест у нас кризата е породена от последствиията на кризата в САЩ и страните от ЕС.
Колеги, колко пъти ще го дъвчем това - в България НЯМА финансова криза!
Подписката пък с НИЩО няма да помогне....
galinves71
19-03-2009, 17:22
като прочетох постовете на някои колеги стигнах до заключението че,на тях им е безразлично колко ще плащаме,колко ще получаваме,кво сирене и салам ще ядем и др.е на това му викам че за всяко 1 зло в дадена държава си е виновен единствено народът живеещ в нея.все пак благодаря за мненията но,дали заем се тегли за кола,тв,жилище и дори за дрехи или храна което е вече практика това си е кредит от нужда.за мен не е нормално да изтеглиш 30000лв за 10г и да върнеш 50000лв при лихва която ти казват в банката 8.9%.
Аз те подкрепям, ама така и не стана ясно, къде и каква е тази подписка. :)
Аз ще я подпиша, само че ме съмнява да има някакъв ефект.
galinves71
19-03-2009, 17:39
Аз те подкрепям, ама така и не стана ясно, къде и каква е тази подписка. :)
Аз ще я подпиша, само че ме съмнява да има някакъв ефект.
http://society.actualno.com/news_227381.html
galinves71
19-03-2009, 17:43
ето ако има желаещиhttp://www.dido22.com/podpiska/
Точно това ми прилича на лов за валидни e-mail адреси.
Коя по дяволите е тази фирма "Дидо-22" ООД?! И какво общо има тя с ОЛП, банките, кризата и т.н.?
Все пак я подписах де, с невалиден e-mail адрес. :)
като прочетох постовете на някои колеги стигнах до заключението че,на тях им е безразлично колко ще плащаме,колко ще получаваме,кво сирене и салам ще ядем и др.е на това му викам че за всяко 1 зло в дадена държава си е виновен единствено народът живеещ в нея.все пак благодаря за мненията но,дали заем се тегли за кола,тв,жилище и дори за дрехи или храна което е вече практика това си е кредит от нужда.за мен не е нормално да изтеглиш 30000лв за 10г и да върнеш 50000лв при лихва която ти казват в банката 8.9%.
Колега, напълно съм съгласен, че народа че е виновен, спор няма, както и факта, че лихвите са ни сравнително високи.
Но борбата с лихвите не се прави с подписки и протести срещу лихвите, а с реална икономика, а тя се прави от действията и реформи в сферата на икономиката и социалната сфера.В конкретния случая трябва да се протестира /идат избори/като се изиска от управляващите действия, които ще доведат до икономически растеж, увеличаване на чуждите инвестиции, сигурност, липса на корупция, борба с незаконното застрояване, мероприятия за въвеждане на еврото и т.н.Всичко това ще доведе до сближаване на лихвените ни равнища с тези в ЕС, които са значително по ниски от нашенските, както и повишаване на доходите.Ако не се оправим като държава, лихвите ще са ни най малкия проблем.
galinves71
19-03-2009, 20:25
Колега, напълно съм съгласен, че народа че е виновен, спор няма, както и факта, че лихвите са ни сравнително високи.
Но борбата с лихвите не се прави с подписки и протести срещу лихвите, а с реална икономика, а тя се прави от действията и реформи в сферата на икономиката и социалната сфера.В конкретния случая трябва да се протестира /идат избори/като се изиска от управляващите действия, които ще доведат до икономически растеж, увеличаване на чуждите инвестиции, сигурност, липса на корупция, борба с незаконното застрояване, мероприятия за въвеждане на еврото и т.н.Всичко това ще доведе до сближаване на лихвените ни равнища с тези в ЕС, които са значително по ниски от нашенските, както и повишаване на доходите.Ако не се оправим като държава, лихвите ще са ни най малкия проблем.
точно тези чужди инвестиции сринаха наща икономика.преди произведеното в бг си оставаше в бг а сега отива там от кадето са дошли инвестициите.вярвай ми работя от 97 в бг фирма с чужда инвестиция и изобщо бг законите не ги интересуват.
nikolaaaay
19-03-2009, 20:55
Има икономическа криза и това е очевидно. Спадат продажбите на почти всичко и този спад е с непознати досега размери. Има безброй малки и големи фирми, които не могат да се разплатят с доставчиците.
Във финасовия сектор може да няма криза, но банките изпитват недостиг на свежи пари. Това е факт още от лятото-есента на 2008г. и това е причината да се затегне отпускането на кредити и да се вдигнат лихвите. Просто кинти няма и затова цената им (лихвата) е висока. Иначе БГ банки са с много добри резултати за 2008г., но какво от това.
Подписките са смешни.
точно тези чужди инвестиции сринаха наща икономика.преди произведеното в бг си оставаше в бг а сега отива там от кадето са дошли инвестициите.вярвай ми работя от 97 в бг фирма с чужда инвестиция и изобщо бг законите не ги интересуват.
Ами в цял свят се борят за пазари и свободно движение на капитала и то на пазарна цена, това го пишеше даже и в учебниците по икономика преди 1989, не може да съществува пазар в рамките на една държава, ако не си САЩ например...
А преди произведеното в БГ отиваше на безценица в СИВ, както и тяхното произвоство пък идваше тук, но на непазарни принципи в резултат на което фалира СИВ.Нещо което не върви на пазара, не може да се бута и крепи, само защото било българско, това е, никой не си купува ТВ Велико Търново, като може да си купи свестене ТВ от друга държава например.
А това дали законите ги интересуват или не фирмите /и български и чужди/ си е наш проблем, а не на фирмите.Тосет ние трябва да накараме държавата ни да си изпълнява функциите.А и ти ми вярвай, защото съм 18години във финансоват система че всички чужди финансови спазват законодателството.
SandoOne
19-03-2009, 21:43
е, колеги, то остана ли някой още без кредит?...
Да батко аз ама много е трудно да бачкаш и да ти стига за всичко требва доста деликатни сметки да права спрехме цигарите с жената и не пиеме редовно та сме горе доло добре поне за момента до не ни бият шута от бачкане
Dodo 155
19-03-2009, 21:46
Прав си!
Има икономическа, но тя е от 20 години насам :scherzkeks:
Прав си!
Има икономическа, но тя е от 20 години насам :scherzkeks:
По точно е от 1947 насам май :native:
ето ако има желаещиhttp://www.dido22.com/podpiska/
Голям смях - за 16 дни 104 човека . Не я виждам тази подписка да свърши каквато и да е работа освен масфлоод по форумите .
old alfist
20-03-2009, 00:08
Вината за всичко това имат всички учаснитици в процеса - потребители, банки и държави.
- потребители - всеки трябва да простира според чергата си. Колкото и пари да предлагат банките, всеки трябва да си направи сам за себе си сметка - дали доходите му са достатъчни и за какъв период ще ги има. В същото време трябва да чете внимателно какво пише в договорите и да изисква да му се обясни, ако нещо не разбира.Човек трябва да не се надскача, това важи и за фирмите.
- банки - жаждата за печалби не е чуждо понятие, което важи при обикновенните хора. Това притъпява критериите при отпускането на кредитите, както и цялостната кредитна експанзия на конкурентите.
- държавата - тя трябва да следи целия процес и да го регулира с инструментите, които и позволява закона - увеличаване на задължителният резерв, който трябва да се заделя. Примерно при 100лв. отдаден кредит трябва да задели 40лв., които не може да ползва/този процент може за се променя, именно с тази цел/. Така може да намали кредитирането, защото кредитите генерират парична маса, която няма покритие - зад всеки един лев, трябва да има реализирана стока или услуга за 1лв.
Да батко аз ама много е трудно да бачкаш и да ти стига за всичко требва доста деликатни сметки да права спрехме цигарите с жената и не пиеме редовно та сме горе доло добре поне за момента до не ни бият шута от бачкане
колега, с кредитите сметките са още по-деликатни;
и ние не пушим, ама ако се надяваш с това да се 'оправят нещата'... трябва да се оптимизират приходите, не разходите (не че аз съм успял де..)
успех на тебе!
galinves71
20-03-2009, 07:08
Ами в цял свят се борят за пазари и свободно движение на капитала и то на пазарна цена, това го пишеше даже и в учебниците по икономика преди 1989, не може да съществува пазар в рамките на една държава, ако не си САЩ например...
А преди произведеното в БГ отиваше на безценица в СИВ, както и тяхното произвоство пък идваше тук, но на непазарни принципи в резултат на което фалира СИВ.Нещо което не върви на пазара, не може да се бута и крепи, само защото било българско, това е, никой не си купува ТВ Велико Търново, като може да си купи свестене ТВ от друга държава например.
А това дали законите ги интересуват или не фирмите /и български и чужди/ си е наш проблем, а не на фирмите.Тосет ние трябва да накараме държавата ни да си изпълнява функциите.А и ти ми вярвай, защото съм 18години във финансоват система че всички чужди финансови спазват законодателството.
допуснах грешка като не уточних.отиват парите в чуждия инвеститор а за нас остава голия с 3те букви.
допуснах грешка като не уточних.отиват парите в чуждия инвеститор а за нас остава голия с 3те букви.
Отиват, ама след като плати данъци, осигуровки, такси, работни заплати и прочее начисления, а иначе преди това даже и плащахме на българските предпиятия и загубите /държавата/, полза нямаше, печалба също нямаше, ама да има там нещо да дими и народеца да има някой лев, като пооткрадне каквото може се преживяваше
А по същата правила и българските фирми работят в страни от ЕС.Много ясно че всеки ще работи за печалбата си, а другото пак казвам си е наш проблем /контрол, ревизи, организация и др./ а не е проблем на фирмата българска или чужда.
А ти, колега, как предлагаш да стане? И от 97-ма не получаваш ли заплата?
nikolaaaay
20-03-2009, 13:12
А ти къде искаш да отиват парите? Той инвеститора да вземе да ни построи един завод и да ни го подари ли?! Нали тряя да си избие инвестицията. Все пак плаща данъци, които отиват в нашия бюджет, плаща ти заплата, която се харчи в нашата икономика, създава БВП в България, а не някъде другаде. Теб като не те устройва, вземи напусни. Що работиш за тоя капиталист?! Те идват да разкриват работни места и ние пак недоволни.
galinves71
20-03-2009, 17:21
А ти, колега, как предлагаш да стане? И от 97-ма не получаваш ли заплата?
ще ти отговоря.91г се уволних от казармата и следващата седмица започнах работа за 480лв тогавашни.работих 11месеца там и напуснах щот парите бяха просто смешни.постъпих на работа там кадето съм и още.1вата ми заплата в другата фирма(тогава държавна и даже бюджетна)беше 2200лв още си пазя фишовете.след 2месеца се задомих и жена ми почти не получаваше пари 100-120лв,направо нямаха изхарчване моите доходи.ходехме за по 20дни на почивка и разни глезотии.нормите ни бяха песен,97г ни взеха швейцарци от световен ранг с големите обещания за пари и модернизация.е модернизацията я направиха което доведе до 5 кратно завишени норми и около 700лв заплати.е това ако е по-добре то здраве му кажи.
galinves71
20-03-2009, 17:28
А ти къде искаш да отиват парите? Той инвеститора да вземе да ни построи един завод и да ни го подари ли?! Нали тряя да си избие инвестицията. Все пак плаща данъци, които отиват в нашия бюджет, плаща ти заплата, която се харчи в нашата икономика, създава БВП в България, а не някъде другаде. Теб като не те устройва, вземи напусни. Що работиш за тоя капиталист?! Те идват да разкриват работни места и ние пак недоволни.
що се отнася до плащане на данъци и темподобни,кажи тогава колко % от фирмите в бг плащат реални данъци и осигуровки? и виждал ли си фиш от заплата на който пише 580лв-брутна заплата
580лв-за получаване и в банката не разрешен кредит от 5000лв поради нисък доход на човек ерген?аз съм виждал.моят 1ви братовчед работи 5г във фирма със фиш а без нито 1 лв за осигуровки.е това ако е плащане на данъци.....нямам думи.
що се отнася до плащане на данъци и темподобни,кажи тогава колко % от фирмите в бг плащат реални данъци и осигуровки? и виждал ли си фиш от заплата на който пише 580лв-брутна заплата
580лв-за получаване и в банката не разрешен кредит от 5000лв поради нисък доход на човек ерген?аз съм виждал.моят 1ви братовчед работи 5г във фирма със фиш а без нито 1 лв за осигуровки.е това ако е плащане на данъци.....нямам думи.
Да ама това което казваш май го правят нашите фирми, чуждите инвеститори обикновено не се занимават с такива тарикатлъци.
И аз си мисля, че чуждите фирми са по дисциплинирани от нашите, но това пак подчертавам си е въпрос на държавна политика, както и в други области.Казано е, не е луд който изяжда зелника, а този, който му го дава :smackbum:
galinves71
21-03-2009, 17:23
И аз си мисля, че чуждите фирми са по дисциплинирани от нашите, но това пак подчертавам си е въпрос на държавна политика, както и в други области.Казано е, не е луд който изяжда зелника, а този, който му го дава :smackbum:
жените мислят а мъжете разсъждават.няма дисциплинирани,има вземащи и нямащи .лошото е че те са вземащите а ние нямащите.:Bolt:
да не ви плаша но до 2 месеца ще има БАНКОВА КРИЗА. Или поне някои бамки ще са на ръба на фалита.
Просрочените кредити от 3% през 2008 с леки колебания за 2 месеца - ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ 2009 са станали 4.77%. Както знаем резервите на банките са 8%. И когато достигнем този процент на просрочени (с тази тенденция на засилване ръста им - след 3 месеца макс) ще сме в големите лайна!!
http://www.bnb.bg/bnb/dd/Loans_Non-financial_Corp.nsf/fsWebIndexBG
да не ви плаша но до 2 месеца ще има БАНКОВА КРИЗА. Или поне някои бамки ще са на ръба на фалита.
Просрочените кредити от 3% през 2008 с леки колебания за 2 месеца - ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ 2009 са станали 4.77%. Както знаем резервите на банките са 8%. И когато достигнем този процент на просрочени (с тази тенденция на засилване ръста им - след 3 месеца макс) ще сме в големите лайна!!
е що?
аз пари нямам в банка
като фалират моите банки най-много да почерпя :drinking: :drinking:
E не е ли, защото кредитите ще станат моментално изискуеми, ако така се нарича това? :D
T.e., aко фалира банката си иска погасяване на кредита веднага.
Къде е подписката? Искам да се подпиша:sniping:
galinves71
25-03-2009, 17:50
тази банкова криза, много хора си мислят че ще доведе до фалит на дадена банка и прекратяване на кредита.не мисля че ще стане както преде 12-13г когато стигнахме до хипер инфлация и после паднаха нулите и хората си погасиха задълженията включително и аз с 1на заплата.тук ще има удържавяване на институциите и тогава ще задлъжнеем към държавата.по-добре да паднат лихвите от колкото фалит щот точно този фалит доведе тази криза ,за някой измислена за други реална но е факт обеднява народа.
galinves71
25-03-2009, 17:52
Къде е подписката? Искам да се подпиша:sniping:
http://www.dido22.com/podpiska/
galinves71
25-03-2009, 17:53
Ако имаш до 50000лв (май толкова го направиха) по сметка са ти гарантирани и няма как да ги загубиш. Резервите на банките отдавна ги дигнаха и са май над 10%. Но основното е че централната банка няма да позволи на нито една банка да фалира, така че си свиркай с уста и си пий :drinking::drinking::drinking:
ма вие за кво се притеснявате за влоговете или за кредитите?
Би трябвало за депозитите да се притесняват хората. А иначе ако имаш кредит и фалира банката ти, то тя ще бъде закупена от друга банка, като не би трябвало лихвения процент да ти наресне, то те са си достатъчно високи и сега и тези високи лихвени % са в основата
galinves71
25-03-2009, 18:14
Би трябвало за депозитите да се притесняват хората. А иначе ако имаш кредит и фалира банката ти, то тя ще бъде закупена от друга банка, като не би трябвало лихвения процент да ти наресне, то те са си достатъчно високи и сега и тези високи лихвени % са в основата
значи като теглих кредита точно преди година 30000лв вноската ми беше 374лв за период 10г.есента като вдигнаха лихвата с 0.5% вноската ми нарастна на 394лв ако лихвата падне на 4-5% както е на всякаде вноската ми ще е под 300лв.мисля че 100лв на месец са си 12000лв за периода до края.така и за тях ще има и за нас ще е по-лесно да плащаме.но нали в българия върлува синдрома на бързото забогатяване така че....никой не мисли за народа.
Ако имаш кредит 1000 лв... мисли му!
Ако имаш кредит 1 000 000 лв ... да му мисли банката! ;)
Та те така!
Stefan Caromov
27-03-2009, 01:02
Колко ми е гот ,аз също нямам кредит към никоя банка .... така че не ме интересува ,ако ще и сто процента да стане лихвата ,дори по добре за мен . Аз давам само срещу 20 ..... Да си вдигат лихвите ,та да има хляб за мен и такива като мен !
PEPI-2ALFA
27-03-2009, 02:11
Аз от есента имам валутен кредит в Алфабанк, лихвата ми е фиксирана за 1 година и е базирана на ЮРИБОР + надбавка за банката. Като мине първата година ще преизчисляват лихвата за следващата и най-вероятно ще падне. Така че не се притеснявам. При последната банкова криза с масовите фалити пак имахме (с брат ми) кредит и тогава по съвет на "приятел" от банката си върнахме всичко, въпреки че банката фалира. Сега ако тръгне и тая да фалира :Bolt:
galinves71
27-03-2009, 06:50
Колко ми е гот ,аз също нямам кредит към никоя банка .... така че не ме интересува ,ако ще и сто процента да стане лихвата ,дори по добре за мен . Аз давам само срещу 20 ..... Да си вдигат лихвите ,та да има хляб за мен и такива като мен !
мноого лоши приказки,как ти се събраха в акъла та да ги сътвориш?:disgust:
Stefan Caromov
27-03-2009, 08:34
[QUOTE=galinves71;447995]мноого лоши приказки,как ти се събраха в акъла та да ги сътвориш
Всеки треа да яде ,нали се сещаш . А от тая работа,заложните къщи имат повече работа ,защото банките ги е страх ,не дават кредити в момента , лихвите са високи и т.н. Аз изказах лично мнение... докато сме на тоя хал , аз ще имам работа и ще ям добре. Нямам нищо лично ,към когото и да било, просто към ситуацията ,аз съм на плюс и това естествено ме радва
А другото е да чукаш на дърво, за да не попаднеш на някой изгледнял от кризата, който може да ти мушне ножа в стомаха за да види какво има в портфейла ти примерно, или не иска да си изгуби заложеното в някоя такава заложна къща.
Образно казано, това че 10 са добре, а 90 зле, не води до нищо добро :torch:
Stefan Caromov
27-03-2009, 11:26
А другото е да чукаш на дърво, за да не попаднеш на някой изгледнял от кризата, който може да ти мушне ножа в стомаха за да види какво има в портфейла ти примерно, или не иска да си изгуби заложеното в някоя такава заложна къща.
Образно казано, това че 10 са добре, а 90 зле, не води до нищо добро :torch:
То и без криза ,пак си има убииства за по няколко лева.
В тоя живот виноги има някой ,който е в криза
То и без криза ,пак си има убииства за по няколко лева.
В тоя живот виноги има някой ,който е в криза
А по време на криза този брой доста нараства
galinves71
27-03-2009, 16:53
изобщо не е розово дережето,дали в банки или в предприятия всичко си е игра на нерви.днеска имахме събрание на комитета по охрана на труда в който членувам и 1 от въпросите ми беше че за сега месеца го искарахме на макс,как ще е през април и те ми отговориха че ще спираме частично пак щото този път не че няма работа а че не могат в склада да смогнат да пакетират произведеното.ами те хората 1 по 1 взеха кой напусна,кой не платена и на друга работа и сега нямаме работници.1на колежка се разболяла нещо белодробно и жената няма пари за лечение щот в банката не те гледат болен ли си или дали децата ти са сити.на 1 мой колега дъщеря му се задоми с 1 германец от строителния бранш,и сега му дошли на гости и казал че,в германия нямало криза в строителството.изработва скелета за строежи и едвам го пуснали в отпуск.
Mind_Control
27-03-2009, 17:33
Кой каквото има :) Но място за притеснения няма според закона, ако нямаш повече от 50 000 примерно, както казаха по горе. Нито може да има надежди да не си платите кредитите, ако банката ви фалира.
В България банка не може да фалира при сегашните условия, може единствено да фалира централата и в чужбина примерно/ако е чужда/.
А иначе и да фалира, ще си гони до дупка вземанията, това не са старите държавни банки по Виденовата криза
Дам дори дадена банка да фалира, то тя ще бъде закупена от друга банка, към която ще се прехвърлят задълженията, но е малко вероятно да се влошат условията по кредита
имате влог - 10к примерно.
Бамката Ви има затруднения демек фалира и някой я купува. На вас няма да ви дадат лихвата - ще Ви се прекрати дългосрочния договор щото вече ще е ново управителното тяло. Ще Ви лепнат една наказателна - все ще измислят нещо.
А ако(като) го позакъсаш за кинти и 6 месеца не можеш да си вземеш влога? Гладен ли ще седиш ... (като и фирмата ти закъса и не ти дава заплата 3 месеца или пък направо те съкрати)
Иначе е най-лошо за бизнеса - нема кредити затъва бизнес - още по малко пари и още по малко бизнес и по тази спиралааа - аре кепенците.
galinves71
29-03-2009, 15:47
имате влог - 10к примерно.
Бамката Ви има затруднения демек фалира и някой я купува. На вас няма да ви дадат лихвата - ще Ви се прекрати дългосрочния договор щото вече ще е ново управителното тяло. Ще Ви лепнат една наказателна - все ще измислят нещо.
А ако(като) го позакъсаш за кинти и 6 месеца не можеш да си вземеш влога? Гладен ли ще седиш ... (като и фирмата ти закъса и не ти дава заплата 3 месеца или пък направо те съкрати)
Иначе е най-лошо за бизнеса - нема кредити затъва бизнес - още по малко пари и още по малко бизнес и по тази спиралааа - аре кепенците.
кво ш ви е на вас софиянци,цяло бг работи за вас.:rtfm:
galinves71
02-05-2009, 17:36
снощи нещо казаха по късните новини че бнб рязко сваля лихвите по кредитите,поради нарастналия брой не редовни кредити.нещо май споменаха за 2.5% лихва,някой знае ли колко беше до сега?
old alfist
02-05-2009, 23:06
снощи нещо казаха по късните новини че бнб рязко сваля лихвите по кредитите,поради нарастналия брой не редовни кредити.нещо май споменаха за 2.5% лихва,някой знае ли колко беше до сега?
Колега, може би си чул за Основен Лихвен Процент на БНБ, който от 01.05.2009г. е 2,27 % - но това за теб е част от нещата.
Лихвата по един кредит е образувана от Базисен Лихвен Процент + надбавка.
Провери си по договора за кредит каква е базата формираща лихвата ти /защото базите са различни/ - ако базата ти е ОЛП, съответно ще ти падне лихвата по кредита, но това не значи ,че ще е 2,27%, а ще бъде 2,27% + надбавката ти по договора. Ако базисният ти лихвен % е друг - тогава нещата са малко по-различни. Отделен въпрос е дали кредитът ти е с намаляващи или равни месечни вноски.
ФЕРАРИСТ
03-05-2009, 09:19
Лихвата по един кредит е образувана от Базисен Лихвен Процент + надбавка.
Има и един приятен разход наречен ГПР - годишен процент на разходите.....щото банките имат много разходи по печеленето на пари от кредити разбираш ли, и народа трябва да си плаща за това че им прави печалба......
nmushnikov
03-05-2009, 10:13
А бе те май за втори път тази година намалят ОЛП , но не съм усетил да ми намаля вноската по кредита. Предният път се обосноваха, че "не може всеки ден ако се сменя ОЛП да си преизчисляват процентите" или нещо такова... Т.е. - к'во като намалят ОЛП, ти си плащай високите лихви...:shoot: Ако вдигаха ОЛП-то, още на другия ден щяха да са преизчислили новите лихви!:smackbum:
А бе те май за втори път тази година намалят ОЛП , но не съм усетил да ми намаля вноската по кредита. Предният път се обосноваха, че "не може всеки ден ако се сменя ОЛП да си преизчисляват процентите" или нещо такова... Т.е. - к'во като намалят ОЛП, ти си плащай високите лихви...:shoot: Ако вдигаха ОЛП-то, още на другия ден щяха да са преизчислили новите лихви!:smackbum:
Toчно така правят, гадовете! :smackbum: