Log in

View Full Version : Какви права имаме, когато ни спрe КАТ за проверка

ФЕРАРИСТ
25-03-2009, 19:05
Прочетете прикачения файл! Доста полезно четиво...
http://store2.data.bg/ferrarist/kat.pdf
Днеска ги гледам мърсолите на Тракията, спрели в аварийната с предницата срещу посоката на движение - това на теория значи че са карали в насрещното по магистралата......пък седнали актове да пишат.....

fnt
25-03-2009, 19:20
Тези са били с камера :shutup:

ФЕРАРИСТ
25-03-2009, 20:09
Се ми е тая, ако ще и с Хабъл да са, въпроса е че правят грубо нарушение......

fnt
25-03-2009, 20:18
Те не спират да дават лош пример.

achkar
25-03-2009, 21:15
Мен така като ми взеха книжката беше тъмно късно вечер и на права. Тъкмо вече почнах да намалям и кола от дясно ми светка и палка... И все се питам кво щеше да стане ако си бях продължил :D

ludkanar
25-03-2009, 22:25
Мен така като ми взеха книжката беше тъмно късно вечер и на права. Тъкмо вече почнах да намалям и кола от дясно ми светка и палка... И все се питам кво щеше да стане ако си бях продължил :D

нямаше да ти вземат книжката

gundiz
25-03-2009, 22:34
Аз съм засичал "мърсолите" да минават на червено докато шофьора говори по жисиема и е без колан !

БРАВО за темата ФЕРАРИСТ (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=1608)

achkar
25-03-2009, 22:50

Щяха да ме арестуват? :D:bangin:

D-I-V-A-K-A
25-03-2009, 22:51
Абе каквито и нарушения да правят така ще се стекат нещата, че ще излезнат сухи от водата и ние ще сме виновни. Добре познато за жалост на всички ( и гаден личен опит :( )

fade
25-03-2009, 23:07
Ами не съм съгласен колега D-I-V-A-K-A!
Аз познавам един адвокат когото спряли за превишена скорост в населено място с около 20 км/ч... така беше стресирал катаджията, че докато оня пишел акта допуснал грешка и несъответствие...
Познайте! Акта беше анулиран!
Така че, ако човек си знае правата и някой тънки моменти от "протокола" на проверката може понякога да се измъкне и сух, но все пак всичко зависи от ситуацията и нарушението разбира се.
Лично аз близо до Н.Загора за малко, не попаднах в пътен инцидент заради катаджи извършващи проверка и то според ме си бяха точно в засада. Така, чеее...
Поздравления колега ФЕРАРИСТ от мен и от още няколко приятели за полезното четиво преди лягане!

D-I-V-A-K-A
26-03-2009, 00:00
Ами не съм съгласен колега D-I-V-A-K-A!
Аз познавам един адвокат когото спряли за превишена скорост в населено място с около 20 км/ч... така беше стресирал катаджията, че докато оня пишел акта допуснал грешка и несъответствие...
Познайте! Акта беше анулиран!
Така че, ако човек си знае правата и някой тънки моменти от "протокола" на проверката може понякога да се измъкне и сух, но все пак всичко зависи от ситуацията и нарушението разбира се.
Лично аз близо до Н.Загора за малко, не попаднах в пътен инцидент заради катаджи извършващи проверка и то според ме си бяха точно в засада. Така, чеее...
Поздравления колега ФЕРАРИСТ от мен и от още няколко приятели за полезното четиво преди лягане!

Не колега аз нямах предвид за отменяне на акт, то и на мен са ми отменяли акт поради много несъответствия и лъжесвидетелстване имах предвид, че ако се тръгне с рогата напред се ти ще си виновен. Иначе да видиш, че са згафили нещо и да си вземеш кротко актчете след това да се пусне една молба да. Макар, че мен ме изкараха виновен в една катастрофа където нямах абсолютно никаква вина. И нищо не ми помогна. Надявам се вече да разбереш какво имах в предвид, защото в предишният пост не се изразих много добре, не че тука съм се изразил перфектно де ама така е като ми се спи :) Все пак се надявам да ми вденеш нещо от глупостите. ;)

D-I-V-A-K-A
26-03-2009, 00:01

Да за момента иначе ако не спреш на стоп палка, освен нарушението което си направил ако си направил такова де ти лепват и алкохолче ;)

achkar
26-03-2009, 01:14
Хаха, както алфата е с разградска регистрация, а която е на името на баща ми, който пък познава цял Разград, нали знаеш колко ще го лепнат тоя алкохол :D

Old Fox
26-03-2009, 09:28
На теория нищо не значи.....
Къф е проблема накъде гледа муцуната на пол. кола?
Откъде знаеш как са карали, дали в насрещното или не? Най-вероятно са с камера отшли са си на мястото и са обърнали колата за да гледа камерата в правилната посока. Веднага почнахме с мърсолите...

Stefo
26-03-2009, 09:38
Имаше нещо подобно преди време - http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=17548

Linkestis
26-03-2009, 09:59
На теория нищо не значи.....
Откъде знаеш как са карали, дали в насрещното или не? Най-вероятно са с камера отшли са си на мястото и са обърнали колата за да гледа камерата в правилната посока. Веднага почнахме с мърсолите...

Е ти как мислиш,дали в закона е разрешено дори и на служители на КАТ,да правят маневри за да се обърнат на магистрала?А ако наистина са карали в насрещното.
МИсля че нещата се свеждат до това:Служителите на КАТ и Охранителна полиция,Системно превишават своите права и задължения!!!

Old Fox
26-03-2009, 10:01
О да определено е разрешено патрулна кола да прави маневри при изпълнение на служебните си задължения.

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 10:23
Значи проблема е че те стоят в авариината лента, а муцуната на тъпата им кола гледа срещу мен, което на теория значи че те са направили обратен завой на магистрала.....камерата им е портативна, така че могат да си я направят в която посока искат, но за да им е удобно на мърсолите, и да могат да си седят и киризят напред, са си обърнали колата.....може би това не е грубо нарушение?????

О да определено е разрешено патрулна кола да прави маневри при изпълнение на служебните си задължения.Но не и забранени маневри - щото ако стане проишествие с тебе и кола на мърсолите който правят неправилна маневра, може би ти ще махнеш благосклонно с ръка и ще кажеш - "Живи и здрави да са, те съвестно са си изпълнявали служебните задължения"?????

търтей
26-03-2009, 10:24
ники, колкото и катажиите да са идиоти, в случая нямаш основание да ги плюеш

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 10:43
Защо? - Точно това е адски опасно, преди време пак бях писал как отново на Тракията преди СТЗГ, магист прави завой зад хълм надясно, и там малко преди смрачаване стои и дреме полицейска кола паркирана срещу движението - еми аз рядко се стряскам по пътя, но тоя пък ми подскочи адреналина, пък и карах в дясната лента, ако не бях кривнал инстиктивно щях да мина на половин метър от тях със 130.....Ми ако е някой къде къде по стреснат и с тая скорост рязко дръпне волана и скочи на спирачките - може би куките ще са виновни......???

търтей
26-03-2009, 10:45
Защо?

щото при изпълнение на служ. запържения не могат да не спазват някои членове от здп

което е разбираемо

Проблемът е че те в повечето случаи работят за себе си ...
и за капак законът (здп) е така написан, че да наказва след направено нарушение, а не да има превантивна функция да не се правят нарушения

ама ...

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 10:55
и за капак законът (здп) е така написан, че да наказва след направено нарушение, а не да има превантивна функция да не се правят нарушения
Съгласен - аз затва 1400 мили из Европа карам без нарушения, а в БГ - юнашки и както се чуствам сигурен......предпочитам да имам съобразена реакция, отколкото съобразена скорост.....въпреки че рядко наказват за несъобразена реакция, щото това е въпрос на тълкуване, а всеки може да каже че скороста ти е била несъобразена щото за да има движение е нужна СКОРОСТ.....а закона на практика дава право да те глобят и за 2 кмч "несъобразена скорост".....

Old Fox
26-03-2009, 14:23
Оф айде стига вече. Има предостатъчно случаи да се сърдиш на полицайте ама не и тоя.
Пол. кола може да прави такъв завой на магистрала.
Ти работа в аварийната лента нямаш.
Как си го представяш въобще? Колата гледа по посока на движението, камерата обърната назад, а полицайте с изкривени вратове да гледат назад само заради вътрешния ти покой?
Ми не е сериозно просто.

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 15:28
Пол. кола може да прави такъв завой на магистрала.
Ти работа в аварийната лента нямаш.
Как си го представяш въобще? Колата гледа по посока на движението, камерата обърната назад, а полицайте с изкривени вратове да гледат назад само заради вътрешния ти покой?
Ми не е сериозно просто.
Пол. кола трябва да спазва всички правила, каквито и аз...
Аз работа в аварийната може и да имам, тя за това е направена.....
Изобщо не се мора да си го представям - техния комфорт ми е безразличен, ако щат и на челна да стоят, не мое да ме глобява някой дето за да ме глоби е направил нарушение.....

търтей
26-03-2009, 15:29
Пол. кола трябва да спазва всички правила, каквито и аз...

мне, не трябва
има специален режим на движение

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 15:31
мне, не трябва
има специален режим на движение
При какви условия обаче могат да го ползват викаш?????

търтей
26-03-2009, 15:34
При какви условия обаче могат да го ползват викаш?????

те това там на магистралата да врътнат е част от условията

пак ти казвам
99% от тях са идиоти, тъжен факт

просто в конкретния случай ти не си прав

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 15:36
Де го видя това или пише....сори че упорствам, но съм инат като опре до нещо такова.....

Kostadin`
26-03-2009, 15:40
тия са баси племето,направи ми впечатление че на патрулката не й светят заден десен стоп и габарит и ми е много интересно на мене ако не ми светят кво ще стане?Говоря за конкретен случай от преди час,час и половина.

търтей
26-03-2009, 15:41
закон за мвр, правилник за прилагане на закона за мвр и прочее подзаконови нормативни актове
прятно четене

Old Fox
26-03-2009, 15:45
не мое да ме глобява някой дето за да ме глоби е направил нарушение.....
Само дето не е направил нарушение.
Незнанието ти не оправдава поведението ти. Как то писа търтея приятно четене.... и приятно мислене.

ФЕРАРИСТ
26-03-2009, 16:21
Незнанието ти не оправдава поведението ти. Как то писа търтея приятно четене.... и приятно мислене.
Аре тогава да видим прочетеното и да порасъждаваме:

Чл. 158. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.
(2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост.

Чл. 159. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:
1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличие на пътен знак Б2, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;
2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;
3. да не се съобразява с организацията на движението, въведена с пътни светофари, пътни знаци, пътна маркировка и други средства, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;
4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този правилник. През това време той може да подава само светлинни сигнали.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.
.................................................. .........
Автомобили със специален режим са САМО тези който подават светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал. и това се използва само при необходимост. Когато това липсва те са само най - прости участници в движението.....и трябва да спазват това за което ни глобяват....

Чл. 159. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:
3. да не се съобразява с организацията на движението, въведена с пътни светофари, пътни знаци, пътна маркировка и други средства, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;
Ся ше ревнете - "Ми ето на, видя ли че може"
Може, ама има и "ако"
- (2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост. - каква е необходимоста куките да правят обратен завой на магистрала и да застават опасно до платното - никаква, просто да им е удобно на милите, да не им се сфанат вратлетата като киризят назад, както каза Олд Фокс....
После някой ще рече че те могат - 4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този правилник.

Ама разбира се че могат, но само ако през това време През това време той може да подава само светлинни сигнали. А те не го правят, а се спотайват като бълхи в потури......паркирали ненужно и без необходимост СРЕЩУ движението

2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

Правенето на обратен завой на магистрала, заставането срещу движението в аварийната лента без това изобщо да е необходимо, и направено без да са изпълнени нужните условия е НАРУШЕНИЕ......
Ся някой да не се изпусне и да каже - "Ама те сигурно като са правили обратен и са врътнали буркана"......

приятно четене.... и приятно мислене.
Тоя закон го знам почти наизуст, когато тръгна да нарушавам нещо от сорта, то първото нещо което правя е найзустя всяка запетая.....

търтей
26-03-2009, 16:24
това е здп и ппздп

има още доста акта които уреждат действията а мвр
та така

няма да споря повече

achkar
26-03-2009, 18:10
това е здп и ппздп

има още доста акта които уреждат действията а мвр
та така

няма да споря повече

Е кои са де? Дай да видим, че ми стана интересно.

Old Fox
26-03-2009, 18:31
- "Ама те сигурно като са правили обратен и са врътнали буркана".....

Eто че сам си отговаряш;-)
"То не става само с ядене/зубренеее";-)

Stefan Caromov
27-03-2009, 00:31
ЕЕЕ много се смях на темата.
Ферариста е болезнено прав ,във всяко едно отношение.
От горния пост - на олд фокс ,само ще кажа ,че и да е пуснал бурканчето ,за да направи обратния ,той е извършил нарушение ,защото под необходимост ,се разбира извършено престъпление и навременно стигане на патрулната кола до мястото на престъплението ,както и това ,че се кара ранен човек по спешност . Начи ,автоматично не е трябвало да навлиза в СПЕЦ РЕЖ НА ДВ.
квото и да е правят си нарушение тия и това е
не мое да си с муцуна срещу движението

mordohy
28-03-2009, 00:01
Лошото в случая е,че всички са прави,а оправия няма!Има един куп правила,кодекси за поведение и прочие бумаги,но няма кой да ги чете.Последния акт,който ми написаха ме убеди,че все още полицията ни е военизирана,а от фатмащината няма отърване.Особено много ме развесели факта,че най-неразумно заявиха,че ги карат да пишат повече актове,тоест работят все още по поръчка.Така,че ако слушкат и пишат повече актове,началниците им нямат нищо против да ги награждават,като им позволяват да правят всякакви свинщини.За това и живееме в кочина,но може поне да си я метеме от време на време,като ги снимаме и най-безмилостно задаваме въпроси.Давам идея,а мисля,че имаше и тема по въпроса.За това , лично аз започвам:machinegunner: