View Full Version : Как се демонтира предпазен колан?
Здравейте,
тази вечер се скапа десния преден колан. Излезе до едно положение и заклини - сега ни напред, ни назад, та питанката е как се сваля кората, която скрива колана, предполагам после механизма лесно ще демонтирам. :-)
Furious 155
26-03-2009, 00:40
Здравейте,
тази вечер се скапа десния преден колан. Излезе до едно положение и заклини - сега ни напред, ни назад, та питанката е как се сваля кората, която скрива колана, предполагам после механизма лесно ще демонтирам. :-)
пробвай утре да го подръпнеш и да се освободи...стари са механизмите и може да правят така. Моя шофьорският така ми направи точно в момента в който открих че и радиаторът ми сълзи :ranting:, и доста се ядосах. След няколко часа като се качих пак в колата и го дръпнах освободи и оттогава(да чукна на дърво) не е заяждал повече ;).
В отговор на питането ти - мисля че кората има начин да се повдигне нагоре, но се махаха мисля и страничните прагчета отвътре - тези пластмасовите хоризонтални от двете страни на колонката. След това мисля може да излезе нагоре и да се открие механизма на колана.
Дано минеш като мен де! :handshake:
Здравейте,
Идеята е да дръпнеш (не рязко, но силно право нагоре, към тавана на колата) заялия колан...
ще щракне и ще отпусне..
и моята ми ги върти тия фасони от време на време...
Отваряш дясната врата, захващаш здраво (през рамо, без да влизаш в купето) и напъваш...
...
иначе кората, коята скрива колана и механизма е на щипки. внимавай щото е чуплива.
поздрави
Alexanderbb
26-03-2009, 08:51
Голяма гадост е това. Щом е заял веднъж дори и да се освободи (става доста често наистина) в един момент ще заклини за постоянно. Махат се пластмасите на предния и задния праг, горното ухо на колана, после поглеждаш там където се събират корите трябва да има един винт (или гайка не помня точно) и после както е казал колегата внимаваш с пластмасовите щипки. Хубаво е като стигнеш до механизма добре да го напръскаш с WD40 и за в бъдеще да имаш едно наум за резките дърпания.
При мен, опасявам се, е на фаза постоянно заклинил и го направи отведнъж, досега не е имало проблеми. Интересното в случая е, че не е дръпнат рязко. Ще го боря довечера пък да видим какво ще излезе. :-)
И моя прави така доста често,оставям го за изжестно време и после леко го раздвижвам нагоре-надолу няколко пъти и обикновенно се оправя.
Старост не радост, какво да се прави...;-)
:lol_sign:
The_Game
26-03-2009, 10:34
Моя от време на време като слезна от колата не се прибира и затискам желязо с вратата и тряска гадно.
Смазвах механизма и сега се прибира по бързо, но не е като задните.
Трябва да видя задните машинки как са сложени, да си сменя шофьорската.
Дано са еднакви като начин на монтаж, че ако не слежат хоризонтално колана е блокирал :)
Моя от време на време като слезна от колата не се прибира и затискам желязо с вратата и тряска гадно.
Смазвах механизма и сега се прибира по бързо, но не е като задните.
Трябва да видя задните машинки как са сложени, да си сменя шофьорската.
Дано са еднакви като начин на монтаж, че ако не слежат хоризонтално колана е блокирал :)
Сменял съм колани на други коли и ми е напрвило впечатление, че задните са ралични. Не знам как точно е при Алфата, но го имай предвид. :-)
DJ Vladic
31-03-2009, 00:08
И моя прави така доста често,оставям го за изжестно време и после леко го раздвижвам нагоре-надолу няколко пъти и обикновенно се оправя.
Същия съм Муро.. ей.. ама все едно еднакви коли имаме ВИСЧКИТЕ :)
И моя е заяждал 2-3 пъти с силно, но НЕ рязко дърпане се оправя поне при мен(както беше писал колега по нагоре), а това че ще става все по често докато затегне никак не е добре :baby:
don_pepone
07-02-2011, 12:38
я да питам аз за тез колани гадните :)
Шофьорският ми взе да се прибира доста бавно и ме нерви, постоянно го защипвам с вратата.
Та въпросът ми е може ли да се натегне или усили това прибиране или само се смазва е се чака да "умре съвсем" :)
Furious 155
07-02-2011, 21:43
я да питам аз за тез колани гадните :)
Шофьорският ми взе да се прибира доста бавно и ме нерви, постоянно го защипвам с вратата.
Та въпросът ми е може ли да се натегне или усили това прибиране или само се смазва е се чака да "умре съвсем" :)
струва ми се че почистване и смазване на механизма ще ти реши проблема!
don_pepone
10-02-2011, 16:04
снощи го извадих механизма и го смазах доста обилно и има подобрение, е нее като на десният колан прибирането но е доста по-добре от преди. Все пак ако имаше начин да се натегне тази пружина вътре щеше да е супер.
Има начин да се натегне пружината,ама си е пипкава работа.Преди седмица след удар в една шахта ми гръмна пиропатрона и колана така се натегна,че за малко да ме удуши.Като разглобих апарата що да видя-всичките пластмасови карантийки на кайма.И понеже в моргата нямаше такъв колан се наложи да си го ремонтирам.Та процедурата по натягане на пружината е следната:Внимателно откачате лявата капачка на апарата,като подпъхвате някаква пластина или отвертка в процепа да държи пружината,защото има мръсния навик да искача развивайки се и тогава приключението е страхотно.След като отстраните капака,придържайки пружината с тънка отвертка или някакво тънко шило откачате външния край на пружината и навивате един или два оборота.Трябва да внимавате да не я пренавиете,защото при издърпването на колана се откача от зъбчето и се саморазвива.А проблема на зацепените колани е в една контра със съчма,която се намира под другата капачка на апарата.Контрата е много чувствителна и работи под строго определен ъгъл.С времето клеясва и задържа колана.Едно почистване и смазване би трябвало да свърши работа.Надявам се да съм ви бил полезен.
don_pepone
13-02-2011, 17:05
а това с единият оборот навиване на пружината кога се прави- при напълно развит ( изваден) колан, при навит или няма значение
При навит колан.Тогава пружината е в най-отпуснато положение