View Full Version : Произвеждаме БГ автомобил в Сливен???
Правим българска кола в Сливен
http://www.topcars.bg/news.php?id=1747
България е на път да сбъдне мечтата си за своя кола. Наши и чужди бизнесмени преговарят да произвеждат BG автомобила в Сливен. Емисари вече оглеждали строителните халета в града, където да се правят частите и да се сглобява возилото.
Не мога да обявя името на инвеститора на този етап, но в компанията участват и български специалисти, каза вчера проф. Станимир Карапетков.
Бизнесмените са се срещали няколко пъти с него като ръководител на проекта "Автомобил, произведен в България". Вчера той отново отпътува за столицата на преговори, но отново отказа подробности.
Надявам се, че намеренията са сериозни, бе лаконичният коментар на професора. През изминалите две години след края на проекта и представянето на първите три български автомобила марка "Универс" имало много запитвания, но нито едно не е стигнало до реална инвестиция.
Според Карапетков за бъдещото производство ще се наложи дизайнът на вече изработените модели да се промени, за да е в крак с модата. Сливен бил идеалното място за автопроизводство. Базата на трите машиностроителни завода била отлична, а и инженерният потенциал бил запазен.
"Даймлер-Крайслер", която бе спонсор на проекта "Автомобил, произведен в България", пък има изключителна готовност да помага за производството, твърди професорът.
Източник: profit.bg
galinves71
27-03-2009, 21:18
колега ние вече го спряхме от производство това е старо 2007г.
ш караме хинди кар за 1500 евра.
агати ужастната кола, никога не бих си я купил, тва е няква жалка имитация на дачиа маи ...ужаст повръща ми се като я гледам ... по-добре без нея
vankata_ll
27-03-2009, 21:54
агати ужастната кола, никога не бих си я купил, тва е няква жалка имитация на дачиа маи ...ужаст повръща ми се като я гледам ... по-добре без нея
:screwy:
DerMeister
27-03-2009, 22:13
Колата на живо изглежда много по-добре от на снимки и всъщност си прилича на една хубава, различна и нормална кола. Поне външно...
това е от преди няколко години и е студентски проект. колата е збирщайн от 3 налични автомобила. до сега нищо не се е получило и май така ще остане. румънците си правят дачиите а ние сме големи само на приказки :unsure:
DerMeister
27-03-2009, 22:21
Колата ползва двигател на Mercedes, електроника на Samsung, за шаси не помня.
Dacia-та е Рено с различно купе и отвратителен интериор. Какво само плюете, не мога да разбера.
vankata_ll
28-03-2009, 00:34
това е от преди няколко години и е студентски проект. колата е збирщайн от 3 налични автомобила. до сега нищо не се е получило и май така ще остане. румънците си правят дачиите а ние сме големи само на приказки :unsure:
Да, проекта е отпреди няколко години. Да, беше изцяло и само студентски проект с цел разработка на дизайн на екстериор на автомобил, който по образеца на румънската Дачия да се произвежда в България. Това за збирщайна няма да го коментирам, щото явно ти разбираш повече и даже можеш да ми изброиш трите коли, от които е събиран. Нищо не стана понеже и идеята беше проекта да завърши на Автосалон 2007 с представяне на дизайна, а не със строителство на завод и производство на 500 000 бройки още първата година. Това че някой се връзва на заглавия във вестниците от сорта на "Brabus ще строи завод в България" :screwy: си е негов проблем.
Айде със здраве
Какъв сбирщайн ви е в главата. Това си е събсем леко преработен Смарт Форфор.
Едва ли някога ще видим кола произведена в БГ. Едва ли в тая криза някой ще се опита някой да прави коли у нас.
а новата Форд Фиеста нямаше ли нещо общо с въпросното автомобилче:gruebel:
збирщайн е от смарт фор-фор ,мицубиши колт и имитиращ линиите на А класата на мерцедес като на места са ползвани части от москвич. топ гиър българия- 1-ви брой . впечатляващ е ама за студентски проект.
дачия логан са грозни, ама сега си разработват дизайна сами за новите модели, както и шкода. а и техните коли се движат. ние почваме с тунинг версия с двигател 1,5 збирщайн от и без това гадни коли и без финансиране дори. как да се получи нещо.
vankata_ll
28-03-2009, 13:46
От всичкия акъл, който изръси, се доближаваш до истината единствено за А класата, но все пак дизайна беше консултиран от единия от шефовете в Мерцедес, така че е обяснимо. Частите от москвич .... ми е прекалено смешно да го коментирам даже. Не знам също ти къде си прочел, че тунинг версията, която е само макет, ще бъде с 1.5 двигател. 1.5 е двигателя на смарта, който беше ползван като база за прототипа. Някой хора така и не разбраха, че това е само предложение за дизайн на екстериор, а не цялостна разработка на напълно функционален автомобил. Прототип има защото е съвсем друга бира да видиш автомобила в движение.
Това за Дачия го разбрахме вече. Евала на румънците.
По-скоро в Ловеч може да се започне да се сглобяват китайските SUV-та Hover. Това за завод в Сливен е почти невъзможно.
Ми ако у нас се прави кола, трябва да е някакво лицензно производство иначе е обречено на неуспех
galinves71
29-03-2009, 15:45
ай спрете ве тоз проект умря.
От всичкия акъл, който изръси, се доближаваш до истината единствено за А класата, но все пак дизайна беше консултиран от единия от шефовете в Мерцедес, така че е обяснимо. Частите от москвич .... ми е прекалено смешно да го коментирам даже. Не знам също ти къде си прочел, че тунинг версията, която е само макет, ще бъде с 1.5 двигател. 1.5 е двигателя на смарта, който беше ползван като база за прототипа. Някой хора така и не разбраха, че това е само предложение за дизайн на екстериор, а не цялостна разработка на напълно функционален автомобил. Прототип има защото е съвсем друга бира да видиш автомобила в движение.
Това за Дачия го разбрахме вече. Евала на румънците.
списание топ гиър българия- 1-ви брой. искаш ли да сканирам статията с интервюто.
vankata_ll
29-03-2009, 20:35
списание топ гиър българия- 1-ви брой. искаш ли да сканирам статията с интервюто.
Да, моля. Понеже аз не знам дали ще мога да го намеря.
http://img18.imageshack.us/img18/4994/15590691.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/4033/70587967.jpg
http://img410.imageshack.us/img410/4519/51609526.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/6990/70202916.jpg
има и снимки ама нещо ме мързи да ги сканирам :sleep:
vankata_ll
30-03-2009, 16:30
Тази статия съм я чел, но вече бях забравил за нея. Сега разбирам защо си толкова убеден. Четеш авторитетно списание, в което обаче има много неточности, да не кажа и глупости. Смарт-а използва базата на Колт. Цялата електроника е на Митсубиши. Двигателят (1.5) е съвместна разработка между Мерцедес и Митсубиши. Така че за проекта беше взет един Смарт, който беше разпарчетосан, дори тавана му беще отрязан, защото беше по-малък от Юниверс-а. Направи се нова конструкция от профили, която да държи стъклопластите на новия дизайн. Така че в дизайна на екстериора не остана абсолютно нищо от Смарт, още по-малко пък от Колт. Относно техниката бяха направени минимални промени в окачването, за да се компенсира по-голямото тегло. Тези части от москвич аз никога не съм ги виждал, просто защото такива не е имало. А за това мога да ти дам гаранция защото съм участвал в проекта от началото до края. Иначе най-забавен е завършека на статията, в която се казва че преди 30 години условията в Мерцедес са били същите каквито са тук :screwy:
Така че не вярвай на всичко, което четеш ;-)
бе автомобили не правим и едва ли някога ще правим ..
ама за сметка на това доста части за PEUGEOT, CITROEN , AUDI , VW и тн се правят в България :dance:
Mind_Control
01-04-2009, 15:22
бе автомобили не правим и едва ли някога ще правим ..
ама за сметка на това доста части за PEUGEOT, CITROEN , AUDI , VW и тн се правят в България :dance:
В Русе се правят например блокове за двигателите на Ауди.
vankata_ll
01-04-2009, 15:24
Кой ги прави?
хеех в Разград правеха бутални болтове за Бентли ,и не само ;)
За Дачия колега, за Дачия.
Не мога да се сетя, но мисля че този прототип стоеше на входа на Техническия в София.Само си спомням, че онзи прототип, който стоеше там (беше червен на цвят) мога да кажа, че изглеждаше доста добре.Даже мисля, че беше точно този модел, но визията от снимките в тази тема ми се струва доста различна.
Не мога да се сетя, но мисля че този прототип стоеше на входа на Техническия в София.Само си спомням, че онзи прототип, който стоеше там (беше червен на цвят) мога да кажа, че изглеждаше доста добре.Даже мисля, че беше точно този модел, но визията от снимките в тази тема ми се струва доста различна.
Още е там. Преди бяха оставили белия прототип. След това го смениха с тунинг версията - червения.
Джантите са Брабус и са много добри.
А и според мен колата изглежда много по-добре от повечето конкуренти в този клас.
ДОбре са се постарали колегите от ТУ-София!