View Full Version : "Авиопразник на Летище Пловдив по случай 12 Април и BIAF 2009 - 23/24 Май"
Alfa User
04-04-2009, 12:05
На 12 април се отбелязва международният ден на авиацията и космонавтиката.
На този ден през 1961 г. с кораба "Восток" Юрий Гагарин осъществява първия в историята на цивилизацията полет на човек в Космоса .
Летище Пловдив ЕАД, съвместно с клуб Млад Орел, организира авиопразник по повод 12-ти април – Ден на авиацията и космонавтиката. Събитието ще протече под патронажа на г-н Петър Мутафчиев – министър на транспорта, г-н Николай Цонев – министър на отбраната и г-н Славчо Атанасов – кмет на град Пловдив. Началото на събитието е фиксирано за 11:00 ч. Входът за всички посетители е безплатен.
Програмата предвижда както въздушни, така и наземни демонстрации на въздухоплавателни средства от бойната и гражданската авиация, делтапланери, авиомодели и др. Гвоздеят на програмата ще бъдат изпълнения на фигури от висшия пилотаж с изтребители МиГ 21 и МиГ 29 от авиобаза Граф Игнатиево, които ще започнат в 11:30 ч., незабавно след официалното откриване. Те ще бъдат последвани от демонстрации на бойни хеликоптери, парашутни скокове, въздушна акробатика със самолети от леката авиация, демонстрации на радиоуправляеми и кордови модели. През цялото време на земята ще могат да бъдат разглеждани действащи въздухоплавателни средства на българските ВВС, гражданска и любителска авиация. В зала Пристигащи на летище Пловдив ще бъде обособена експозиция с експонати от авиомузея и богат снимков материал. Най-младите посетители ще имат възможност да участват в конкурс за детски рисунки на тема авиация.
http://plovdivairport.com/files/img4.jpg
http://plovdivairport.com/files/IMG1.jpg
http://plovdivairport.com/files/img6.jpg
(c) Plovdiv Airport
Alfa User
04-04-2009, 12:15
Тази година няма да има демонстрационни групи както миналата, но пак ще има какво да се види. Не остана много от действащата ни военна авиация, така че това е шанс да видите може би за последно някои образци военна техника...
BillyBoy`
04-04-2009, 12:47
ако не съм на работа задължително съм там все пак е на километър два от нас:)
И намен ще ми е интересно да дойда;)
аз в събота с приятели ще ходим с моята кола на тунинг феста в румъния... ако всичко е ок в неделя съм там :flamingdevil:
бай дъ уей има 1 празно място в колата... ако някой е фен на идеята......:handshake:
.
Откога те чакам да го пуснеш това. Супер. Идвам
Само къде е това Летище Пловдив ЕАД? Аз знам за Крумово и за Графа. Това някакво трето ли е? Можеш ли да помогнеш с някакви пътни указания като за пълни малоумници:-)
Ще се редкатирам за да добавя, че демострационните групи ще са на БИАФ 2009
http://www.airshow-bg.com/index.php?id=5
За тук също предполагам, че ще има желаещи.
Alfa User
05-04-2009, 00:17
Много ще се радвам да се видим там, колега :)
Пътя за Аерогара Пловдив е на 95% същия като за летище Крумово - само че след ЖП-прелеза се продължава направо покрай оградата, и така само по нея. Само че предполагам ще е огромна лудница, и ще е трудно да се стигне с кола до самия вход на аерогарата. Аз се замислям дали да не гледам всичко от нашата кула - на миналия BIAF авиогрупите летяха точно над главата ми - тука се вижда (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/BIAFKrumovo2007#) , но пък така ще изпусна наземните експонати ... Няма пълен кеф еба.и ... :( А BIAF 2009 го чакам с нетърпение ;)
Ще трябва да се засечем:-)
В момента си търся спътници за Пловдив...
еее в събота съм във филибето, ама неделя съм си пак в шопско
жалко че ще изпусна
Transvaal Premier
08-04-2009, 16:34
Тази година няма да има демонстрационни групи както миналата, но пак ще има какво да се види. Не остана много от действащата ни военна авиация, така че това е шанс да видите може би за последно някои образци военна техника...
:evil::plane: Колегата, твоята връзка с авиацията от какво естество е?
Alfa User
10-04-2009, 19:28
Колегата, твоята връзка с авиацията от какво естество е?
Ми поработвам във военната ни авиация :)
Айде колеги, стягайте се - Граф-а вече втори ден тренират и раздират небесата над Пловдив ...
Лошото е, че не знам как аз самия ще се организирам, иначе бих ви предложил да се изчакаме някъде, и да отидем заедно. Мога да предложа сборен пункт на бензиностанцията на Еко на Асеновградско шосе - от там до отбивката за летището пътя е не повече от 3км. Прилагам едно улеснение за намиране на летището :)
slaviego
10-04-2009, 19:52
Там съм със сигурност.
Една Алфа с Крайно Некадърен(КН) шофер.:whistle:
Alfa User
11-04-2009, 10:42
Предполагам ще има страшно много коли и посетители, а местата за спиране около летището са изключително малко, та може да се наложи и доста ходене пеш :)
Та аз ще се завъртя на Еко-то в периода 10.00-10.20, за да мога да намеря местенце поне малко по-близо до летището. Ако има желаещи за този сборен пункт - ще се радвам да се съберем там - колата ми я виждате в подписа.
Напомням че началото е в 11.00 - и вероятно ще има доста досадни речи... Доколкото си спомням, началото на въздушните демонстрации е в 11.30, така че дори някой да закъснее малко - няма да изпусне кой-знае какво ;)
А, и последно - внимавайте за полицията - Асеновградско шосе е едно от любимите им места за засади ! :busted_cop:
Ето и една подробна карта с маршрут - изтеглете файла, за да може да го видите в размер 1:1, или щракнете на иконката-лупа в горния десен ъгъл до снимката
карта (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/BIAFKrumovo2007#5323349335842837794)
Alfa User
11-04-2009, 20:33
Колеги, моля тези които имат намерение да присъстват и да се съберем на бензиностанция Еко в 10-10.20ч, да пишат, за да знам дали да се отбивам там. А ако случайно пък не се засечем - приятно изкарване :)
След шоуто имам намерение (ако сте съгласни) да се съберем някъде за по едно питие набързо - за сборен пункт и малка фотосесия може да ползваме паркинга на един хипермаркет.
И да снимате, ей? Че аз ще отсъствам и по друг начин няма да мога видя хвърчилата:-)
milenamr
11-04-2009, 22:15
Аз няма да мога да дойда за авиошоуто,защото ми е много рано, но ако има сбирка към Пловдив след това, кажете.
След 12ч ще съм на линия и ще се радвам да си направим една среща.
А между другото смятам да наваксам на следващото авиошоу,което ще е на 23-24 май ;)(казвам го и за тези които по една или друга причина сега няма да могат да дойдат, имат шанс да наваксат пропуснатото тогава ):flirt:
Alfa User
12-04-2009, 00:26
И да снимате, ей? Че аз ще отсъствам и по друг начин няма да мога видя хвърчилата:-)
Аз затова ще ида малко по-рано-още в 11, за да мога да хвана наземните експонати преди началото на въздушните демонстрации. Сега тъкмо подготвям фото-оръдието ;)
Алекс за съжаление няма ад мога да присъствам.
Очаквам снимков матерял и подробен разказ за събитието.
Приятно да си изкарате.:coolio:
Alfa User
12-04-2009, 18:15
Макар и кратко, беше хубаво.
Какво да кажа - имаше техника на земята, имаше и изпълнения във въздуха - отдавна не бях чувал как се раздира небето на 300м от мен... а за тътена след МиГ-29 просто нямам какво да кажа. Снимки ще постна по-късно,а за разказ трябва да се намеси някой по-сладкодумен от мене ;)
BillyBoy`
12-04-2009, 18:19
Макар и кратко, беше хубаво.
Какво да кажа - имаше техника на земята, имаше и изпълнения във въздуха - отдавна не бях чувал как се раздира небето на 300м от мен... а за тътена след МиГ-29 просто нямам какво да кажа. Снимки ще постна по-късно,а за разказ трябва да се намеси някой по-сладкодумен от мене ;)
незнам брат ама след Миг21 мисля че тътена е доста по жесток много се накефих днеска макар и да беше кратичко хареса ми много:)
Техниката калпава, а оператора съвсем.
http://www.youtube.com/watch?v=vMRQAYw9mLQ
http://www.youtube.com/watch?v=xptzGGyp0OM
А добре, звука е хванат много добре:-)
Пускайте снимки ни съ притеснявайте.
Сбирка правихте ли после?
Alfa User
13-04-2009, 11:12
Мини сбирка 155 имаше - и за това ще има фотоси ;)
Alfa User
13-04-2009, 16:21
Mмтакаааа ... С малко закъснение - фоторепортажа от Деня на Авиацията и Космонавтиката на летище Пловдив.
Ето ви малко превю, а пълният албум можете да разгледате тук (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AviationDayPlovdivAirfield12042009#).
Напомням, че на 23 и 24 Май ще има още по-сериозно авио-шоу, пак на същото летище. Този път ще идват международни демонстрационни групи - миналата година гости бяха Червените Дяволи и Патруй дьо Франс - можете да ги видите в този албум (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/BIAFKrumovo2007#), за да добиете някаква представа какво предстои :)
Много голяма красота .Страхотно е било ,жалко е ,че го изпуснах.БГ ВВС макар и овехтяла и поостаряла си е голяма сила.:sister3:
Mмтакаааа ... С малко закъснение - фоторепортажа от Деня на Авиацията и Космонавтиката на летище Пловдив.
Ето ви малко превю, а пълният албум можете да разгледате тук (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AviationDayPlovdivAirfield12042009#).
Напомням, че на 23 и 24 Май ще има още по-сериозно авио-шоу, пак на същото летище. Този път ще идват международни демонстрационни групи - миналата година гости бяха Червените Дяволи и Патруй дьо Франс - можете да ги видите в този албум (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/BIAFKrumovo2007#), за да добиете някаква представа какво предстои :)
преди години имаше подобни авио шоута и в Балчик не ги пропусках като бях малък. Как ми се идваше и на това. :gives[1]:
Alfa User
13-04-2009, 16:38
А ако искате да видите какво има в музея на авиацията до летище Пловдив - вижте тук (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AvioMuzeiKrumovo#).
Яки снмки, даже много яки. Готино е било. Много ме е яд, че не можах да дойда.
Репликата на ДАР-чето да не би да е летяща?
Предавам се какъв е транспортния самолет на първата снимка? С това остъкление на носа мяза на Ан.
Alfa User
13-04-2009, 17:37
ДАР-а не летя - предполагам и не лети по принцип. В един хангар на музея имаше скрит още някакъв интересен биплан, но понеже надникнах набързо и някакви чичковци ме гледаха накриво, не можах да го щракна :(
А големия транспортен и аз не знам какъв е - така и не се доближих до него. Със сигурност е руски обаче.
С кой двигател е този ДАР? Точно на ДАР 3 след 37-ма година слагат двигател Алфа Ромео 126 RC 34 - 780 к.с!
Alfa User
13-04-2009, 18:39
Знам, другарю (добре че пишеш тука, че ще се изпозабравим....) и ми се щеше да го щракна, ама кой ти дава да вдигнеш капака :devil:
Малко вероятно е да е с оригинален двигател. Пък бил той и Gnome-Rhone, Lorraine-Dietrich, Hispano-Suiza, Сименс или Алфа Ромео
Алфа ромеото е звездообразен двигател, на ДАР-3 е с обтекател НАСА, обикновено е окомплектован с трилопатно витло и се слага на вариант III. Доколкото виждам двигателя на репликата е боксер или поне оттук прилича на такъв. Освен това е с двулопатно витло и без обтекател. Ако тази реплика е коректна то това не е вариант 3. Вариант 3 е със закрита(по-точно полузакрита кабина) кабина, опашката не е с рогова компенсация и т.н.
П.П.машините от тоя период не ги чувам много, обаче колкото повече го гледам ми прилича на ДАР-1, еле с тоя стърчащ резервоар отгоре.:gruebel:
Transvaal Premier
14-04-2009, 12:57
[quote=Alfa User;458608]Ми поработвам във военната ни авиация :)
.....
Аааааа колегата, ко поработваш там, похвърчаш или нещо друго?
Alfa User
14-04-2009, 15:47
.....
Аааааа колегата, ко поработваш там, похвърчаш или нещо друго?
Не, помагам на хвърчащите да си намират пътя към вкъщи ;) На прост език казано, отговарям за радио-навигационната поддръжка на машините докато са във въздуха.
Transvaal Premier
15-04-2009, 01:20
Не, помагам на хвърчащите да си намират пътя към вкъщи ;) На прост език казано, отговарям за радио-навигационната поддръжка на машините докато са във въздуха.
:plane: Ъъъъъ значи си щурман насочвач...Разкажи на 12-и как беше, хвърчащите не са се похвалили как са се представили, то и мен ме нямаше и таз година по обясними причини...и пак не можах да зяпам на живо...
Alfa User
16-04-2009, 19:52
А големия транспортен и аз не знам какъв е - така и не се доближих до него. Със сигурност е руски обаче.
Поправка - транспортния самолет е Ан-12ВР ...
Поправка 2 - не съм щурман - щурманите насочват пилота в последната фаза преди да опрат пистата. А аз им помагам да намерят пътя към пистата :)
deadairplane
17-04-2009, 14:47
Поправка - транспортния самолет е Ан-12ВР ...
Поправка 2 - не съм щурман - щурманите насочват пилота в последната фаза преди да опрат пистата. А аз им помагам да намерят пътя към пистата :)
Алекс не видях на нито една снимка да си снимал Ан-12
Ето това е Ан-12:
Алекс не видях на нито една снимка да си снимал Ан-12
Eй тва се има предвид
http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AviationDayPlovdivAirfield12042009#532493160010453 2578
Transvaal Premier
17-04-2009, 18:43
Eй тва се има предвид
http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AviationDayPlovdivAirfield12042009#532493160010453 2578
:photo: Колегата, феноменални кадри...
deadairplane
18-04-2009, 20:59
Eй тва се има предвид
Верно, Ан 12 е, как съм я пропуснал тая снимка.
Всъщност то май целия албум са пропуснал и съм гледал само от музея.
Alfa User
19-04-2009, 21:34
Е, винаги има възможност за поправка :cheers:
Да те чакаме ли за BIAF 2009 ? (23 и 24 Май - пак на летище Пловдив) ... че се заформя агитка :)
Alfa User
19-04-2009, 21:47
Мерси, колежке, стараем се колкот можем ;)
Другия път дано станат и по-добре.
Transvaal Premier
19-04-2009, 22:44
Колегата, за оплакване на оЧо преди лягане :devil:, красота въпреки,че си падам по друга категория, Ф-ките ...
Alfa User
20-04-2009, 11:50
Те Ф-ките са верно друга категория - вкъщи ми стоят по стелажите поне 5 модела 1:72 ... в пълно бойно снаряжение :)
Ето малко Ф-ки от Граф Игнатиево : (снимките са на един колега)
А така, кога е имало Фантом на Графа? Турците ли са идвали?:-)
Transvaal Premier
20-04-2009, 16:40
:blush: бууууууууууу аз съм по 15 -ките обаче, любими са ми...ама да, сега като каза и аз имам некое и др. самолетчи...на дърти години ми влезнаха в подкожието хихиххи
п.п. Красота, ко ши кажиш? :devil:
като ф-14 друго нема....... :jason2::kitty:
Alfa User
20-04-2009, 17:04
А така, кога е имало Фантом на Графа? Турците ли са идвали?:-)
Ами май преди година и нещо - гърци са били, но за малко - нямам повече инфо :(
бууууууууууу аз съм по 15 -ките обаче, любими са ми...ама да, сега като каза и аз имам некое и др. самолетчи...
Бе аз по много военни самолети си падам - и затва кат си инсталирах Tom Clancy's H.A.W.X. (R) вече ходя и бръмча напред-назад - невероятен симулатор, много красив, много интересен, и изобщо не тежък в сравнение с много други модерни игри.
...на дърти години ми влезнаха в подкожието хихиххи
е тва мисля че не трябваше да го казваш :devil:
Красота, ко ши кажиш?
Епа аз зат'ва съм у ВВС-то - побърках се от малък още - когат' МиГ-23 раздрусваше яко прозорците на къщата на село - нямаше начин да не изскоча навън да го видя... и от тогаз съм болен на тая тема.
Alfa User
20-04-2009, 17:12
като ф-14 друго нема....... :jason2::kitty:
Ааааа, F-14 ми е един от любимците - невероятна машина е! Имах такъв модел вкъщи в мащаб 1:48 - като го сглобих, се оказа че няма къде да го държа - огромен се оказа :) Но пък почти всичко по него се движеше - криле, стабилизатори и т.н. Накрая котарака ми решил, че може да лети с него, и му разказал играта - вероятно е забравил да пусне колесника при кацането ... :blush:
milenamr
20-04-2009, 18:11
Бе аз по много военни самолети си падам - и затва кат си инсталирах Tom Clancy's H.A.W.X. (R) вече ходя и бръмча напред-назад - невероятен симулатор, много красив, много интересен, и изобщо не тежък в сравнение с много други модерни игри.
Да, знаем:devil:То тва като гледам е полезно и за вратните ти прешлени :haha::twisted::roll2::plane:
А на мен ми е много забавно да съблюдавам как си клатиш главата
Alfa User
20-04-2009, 18:33
Да, знаем:devil:То тва като гледам е полезно и за вратните ти прешлени :haha::twisted::roll2::plane:
А на мен ми е много забавно да съблюдавам как си клатиш главата
Шшшшшт па ти - ни мъ издавай !!! Че с тоа аватар си направо изгорела ... мноо як !!!
Раздвижването на вратните прешлени след продължително стоене пред компа е изключително полезно ;) Ма се отплесваме от темата де ...
Aз съм гузен заради предния път, но да попитам ще има ли агитка за БИАФ 2009?
Програмата е леко постничка откъм участници, но ще се струва...
http://www.airshow-bg.com/index.php?id=5
Alfa User
13-05-2009, 19:28
Ами аз съм там на 100% засега - даже смятам да наема по-качетсвен и дълъг обектив за отразяване на събитието ;)
Програмата все още не е уточнена, което си е типично по български - все пак има малко повече от седмица до тогава... Дано не се излагаме много.
Ще помоля всички желаещи и ентусиасти, които искат да дойдат, наистина да пишат тук, за да организираме нещо - друго си е на входа да спрат десетина лъскави Алфи :bouncing_smiley:
Ето аз "наистина пиша тук":-)
За сега съм на 50% за 24-ти.:plane:
Зарежете ги тия хАмерикански фърчила, самолетчета със кирилица в имената са истината, нещо като СУ 37, МиГ 29 .....:plane:
То МиГ -29 ще има на БИАФ.
А за Су-37 ще трябва да се организираме за МАКС 2009 ;-)
BillyBoy`
15-05-2009, 12:42
Зарежете ги тия хАмерикански фърчила, самолетчета със кирилица в имената са истината, нещо като СУ 37, МиГ 29 .....:plane:или може би това чудо на руското самолето строене според мен всичко друго бледнее пред него
Transvaal Premier
15-05-2009, 12:45
Малко за радост на оЧото :big_love: я
или може би това чудо на руското самолето строене според мен всичко друго бледнее пред него
C-37 ще си остане така в един екземпляр, за съжаление. Вместо да си пускаме снимки хайде да се организираме да ги погледаме наживо другата събота;-) Апропо набирам спътници по маршрута Шумен - Пловдив
Alfa User
15-05-2009, 18:17
Тва чудо друзья-та руснаци не го показват и на собствените си паради, па камо ли на някакво си шоуце в България ... А и кат се има в предвид колко "топли" са ни отношенията с Русия, едва ли ще го видим скоро наживо...
Както и да е. Шоуто наближава, мене вече ме сърбят ръцете за снимки ... Очаквам този път да има повече колеги, за да си направим и ние едно мини изложение после. От предното шоу после се получи ето това :
deadairplane
15-05-2009, 19:12
Тва чудо друзья-та руснаци не го показват и на собствените си паради, па камо ли на някакво си шоуце в България ... А и кат се има в предвид колко "топли" са ни отношенията с Русия, едва ли ще го видим скоро наживо...
Както и да е. Шоуто наближава, мене вече ме сърбят ръцете за снимки ... Очаквам този път да има повече колеги, за да си направим и ние едно мини изложение после. От предното шоу после се получи ето това :
Бих отскочил за по бира, защото по инфо (знаеш от къде) шоуто няма да бъде нещо особенно. Не и нещо което да не сме виждали до сега.
Сега виждам, че французите са се отказали да ги ева. Нищо де и така ще интересно.
Бих отскочил за по бира, защото по инфо (знаеш от къде) шоуто няма да бъде нещо особенно. Не и нещо което да не сме виждали до сега.
Доколкото си спомням на преднте БИАФи имаше кебапи и бира съвсем до полосата да се продават:-)
Alfa User
16-05-2009, 13:42
Изненадата от днес ... Не щеш ли, изведнъж нашата авиобаза се оказа домакин на BIAF 2009 ... лудницата почна от сега, нищо че е събота ;)
Иначе кво лошо има в бирата - тя си беше залегнала в организацията още в зародиш - така направихме и на 12 Април - няколко бирички, и фотосесийка с колите. Няма да е лошо да повторим, с разширен състав .
Таман научих как се стига до Крумово и ся .... Къде точно ще се проведе сега? Ще има ли някакво събиране преди шоуто, та да не се загубят другосеците като мен:-)
Alfa User
16-05-2009, 19:01
Еми то е все тая къде ще бъде шоуто в случая, колега - дали на гражданското летище, или в авиобазата - ползваме една и съща полоса по съвместителство :)
За авиобазата се стига по същия път, но точно преди оградата на цивилното летище се завива вдясно. Като наближи малко мероприятието ще пусна подробни сателитни снимки с указани маршрути, за да ви е по-лесно. Важното е желание да има, и масовост :crazy:
Аз имах предвид дали няма да се чакаме на някоя бензиностация както предния път. А за масовост вярвай ми от един месец набирам хора и никой не иска да дойде. Засега сме двама и единия е под въпрос:-)
Може би никога няма да го видим в България СУ-47 Беркут
http://www.bgvip.tv/play.php?vid=214304
Една удивителна и новационна сама по себе си машина която променя представите за самолетостроенето
Те и руснаците само в музейте ще си я гледат скоро. В Русия все по често се говори за прескачане на 5то и направо преминаване към разработка и внедряване на изтребител 6то поколение.
А пък колко е иновационна - още през втората световна има летящи машини с отрицателна стреловидност. Иначе верно е удивителен;-)
Alfa User
18-05-2009, 18:29
Вече има малко повече инфо за двата дена на авиационния фестивал .
Програма
23 и 24.05.2009
11.00-11.10 - ДаР-1 откриване на БИАФ 2009
11.10-11.40 - МиГ-29,21Су-25,Ми-17,Кугар, ВВС на България
11.45-12.00 – Питс - България
12.10-12.50 - 10Ф-5А,Турски звезди, ВВС на Турция
13.00-13.15 - рекламен полет, Сирус, Румъния
13.20-13.35 - Алфа Джет, ВВС на Франция
13.40-13.55 - Галеб-2, Аеро Клуб Галеб, Сърбия
14.00-14.10 - рекламен полет Евросенс,България
14.15-14.30 - Питс,България
От 08.30 -10.30 и 14.30-18.30
полети на леки самолети,мотоделтапланери,авиомодели
Посещение на фестивала
Фестивалът BIAF 2009 "Небе за всички" ще се проведе на летище Пловдив. До летището можете да достигнете с автомобил, с железопътен транспорт и по въздух. (което вече не е съвсем вярно - шоуто ще е на територията на авиобаза-Крумово, която пък граничи с летище Пловдив).
Билети
Еднодневен - 10 лв.
Еднодневен За двама - 15лв.
Двудневен - 15лв.
Двудневен За двама - 25лв.
Ученици - 5лв.
Деца под 7г. и възрастни над 65г. безплатно.
Билети може да закупите от касите на ticketpro.bg в цялата страна или на място.
Начало на продажба на билети - 27.04.2009
Пътуване до фестивала с железопътен транспорт
Летище Пловдив се намира в близост до ЖП линията Пловдив-Асеновград, и по-специално спирка „Маврудово”. Влакът който обслужва тази линия може да бъде хванат от Пловдив или от Асеновград, според направлението от което идвате. От гарата до територията на фестивала разстоянието е около 500 м.
И карта на района според сайта на фестивала (както обещах, ще пусна подробни сателитни снимки по-късно):
Аз като идиотче със закъснение питам, обаче ти нали си колежка? Щото това жена да пише в автомобилен форум и едновременно с това да се интересува от авиация - е не мога да повярвам:-)
Transvaal Premier
18-05-2009, 19:21
Аз като идиотче със закъснение питам, обаче ти нали си колежка? Щото това жена да пише в автомобилен форум и едновременно с това да се интересува от авиация - е не мога да повярвам:-)
Е колежка съм, доколкото тва като дума може да съществува, а инак какво :evil:...що да не пиша в авто форум, след като съм най-дивия фен на Alfa Romeo GTV? Пък що се отнася до авиацията, тя си ми е стара :blush::love: любов, вече от няколко години...
Е колежка съм, доколкото тва като дума може да съществува, а инак какво :evil:...що да не пиша в авто форум, след като съм най-дивия фен на Alfa Romeo GTV? Пък що се отнася до авиацията, тя си ми е стара :blush::love: любов, вече от няколко години...
А само питам, само питам:-) Просто е рядко срещана комбинация.
За да не ми е пълен спам мнението призовавам тия, които все еще не са решили дали ще идват да не се чудят. Присъствал съм на демонстрации на Турските звезди - само те са достатъчни да ви съберат очичките:-) Да го гледаш на място няма нищо общо с това да гледаш репортаж по телевизията.
Alfa User
18-05-2009, 23:55
Не знам какво ще е времето за събота и неделя (по bTV го дават слънчево с ветрец...), ма в предвид на цените и това, че двата дена програмата ще е една и съща, мисля че ще е по-добре да си насрочим единия ден за масовото посещение. Очаквам предложения, за да предложа и как да се намерим и къде да се чакаме (ако имате желание).
Transvaal Premier
19-05-2009, 08:56
:evil::blush: мииии, аз както вече знаете ако успея да дойда ще бъде в неделя...,:sheep: че в събота съм на изпит...
Аз предлагам да е в събота, че трябва да пътувам после и наобратно. А пък да се прибера 22.00 и на другия ден да съм на работа не ми звучи никак примамливо. Предполагам, че и за другите колеги ще е подобна ситуацията.
А да се чакаме имам голямо желание:-)
Alfa User
20-05-2009, 13:28
Както се вижда от програмата, интересната част ще е всъщност от 11 до 14.30 часа. Аз мисля да съм там около 10-10.20, защото искам да поснимам малко и наземното изложение.
Очаквам желаещите да присъстват да кажат кой кога и откъде ще пътува, за да се разберем кога и къде да се чакаме ако има наистина такова желание.
Утре ще кача подробната карта с маршрутите за стигане до авиобазата, за да не се лутате излишно из града.
За събота говорим нали?
Аз ще се съобразя с това кога ще се чакаме и ще гледам да тръгна навреме. (Ставане в 05.00 сутринта в събота си грях направо:-)). 9.30 - 10.00 би трябвало да съм в Пловдив.
Transvaal Premier
20-05-2009, 20:12
:plane: нас вече ни знаете кога ше да се донесеме до там....на скайпче, ще се доуточниме...
аз ако успея да дойда ще е в неделя... но това засега са само първоначални планове :priest:
:plane: нас вече ни знаете кога ше да се донесеме до там....на скайпче, ще се доуточниме...
Ъ, ъ аз този скайп го нямам, да се притеснявам ли че няма да можем да се разберем;-)
mimouzunov
21-05-2009, 16:14
И все пак... Някои от София... Заключиха другата тема а в тази не видях никои които да е написал "да тръгвам в 8"00 от..." примерно!!!:no:
Alfa User
21-05-2009, 17:14
Ъ, ъ аз този скайп го нямам, да се притеснявам ли че няма да можем да се разберем;-)
Не се притеснявай, колега, то който трябва се сеща ;)
Малко ще си отдъхна от дежурството, и ще кача обещаните карти с напътствията.
Alfa User
21-05-2009, 18:15
Та така, ето я заветната карта :
ЩРРАКНЕТЕ ТУК ЗА КАРТАТА (и не забравяйте лупата вдясно за голям размер) (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/AviationDayPlovdivAirfield12042009#533829374166046 1058) - маркирал съм маршрутите от София, от Ст. Загора и от Северна България (от Карлово през Троян-Кърнаре и от Казанлък през Шипка или както си изберете). За идващите от Северна Б-ия - пътя от Карлово до Пловдив е в ремонт и се минава през Хисаря - но отбивката не е голяма, и пътя е по-добър - просто следвайте потока коли. Ще минете и край едно друго хубаво летище - това на Граф Игнатиево, и дори можете да видите дежурните МиГ-29 в челото на полосата :) Но да не се отплесвам...
Обозначил съм и бензиностанция Еко на Асеновградско шосе - може да се чакаме там за времето от 9:40 до 10:00. Повече не е хубаво да се застояваме, защото трафика ще е ужасен и ще изпуснем всички места за спиране в авиобазата.
Моля твърдо решените да присъстват и да спрат на Екото, да ми пишат на лични с телефоните си, за да можем да се чуем ако има нещо.
Същата уговорка важи и за неделя !
Alfa User
21-05-2009, 18:23
И все пак... Някои от София... Заключиха другата тема а в тази не видях никои които да е написал "да тръгвам в 8"00 от..." примерно!!!:no:
Колегата Muroman щеше да идва, но се оказа зает с баловете...
Transvaal Premier
21-05-2009, 18:57
:pokey: че то тоя скайп е написан тука в профила ми. По др. въпрос, за неделя :plane: ми е планирано идването тъй,че при положение,че ти ще идваш в събота 100% сме се разминали, та поради таз причина уточняването е излишно за колко часа и т.н.
Я вижте прогнозата
http://sinoptik.bg/?tid=20&oid=100&lid=100728193#d23.05.2009
Хм слаб дъжд за събота. А пък ще си е 28 градуса. Чудя се дали тоя слаб дъжд или облаците покрай него няма да прецакат летатения ден.
Alfa User
22-05-2009, 07:20
Нашите метеоролози не дават дъжд за събота, но ако все пак завали в късния следобяд, няма да е страшно.
А изложбения модел на Eurofighter e вече на място, заедно смалкото хале със симулатора и другите джаджи. Чудно ми е обаче кой ще може да се добере до този симулатор ...
Не го приемай лично, ама вашите метеоролози познават ли често;-)?
Това което най много ме мъчи мен е, че понякога някои от "атракциите" не се повтарят на втория ден.
mimouzunov
22-05-2009, 14:44
За други незнам!!!Аз утре сутринта към 8:00 тръгвам от София!!!Питах ,ама като никои не каза.... тръгвам си сам!:clapping:
Alfa User
22-05-2009, 20:22
Не го приемай лично, ама вашите метеоролози познават ли често;-)?
Това което най много ме мъчи мен е, че понякога някои от "атракциите" не се повтарят на втория ден.
Mи да ти кажа, засега се справят що-годе - или поне са по-добре от онези в bTV :) :) :)
За други незнам!!!Аз утре сутринта към 8:00 тръгвам от София!!!Питах ,ама като никои не каза.... тръгвам си сам!
Няма проблеми, колега - както казах, ще съм на бензиностанция Еко на Асеновградско шосе от 9.40 (или 9.50) до към 10.10 - погледни пак картата и заповядай - оглеждай се за черна Алфа 155 (на предното стъкло си пише Alfa User) - ще гледам да спра на видно място от пътя.
Днес гледах генералната репетиция, колеги - шоуто ще си заслужава присъствието ! Може и някоя снимчица за preview да ви кача - да се подготвите за утре ;)
Transvaal Premier
22-05-2009, 20:54
:choice: хихиххи одеве ви изпортиха,че похвръквате насам натам днеска... имам инфо от отвътриииии хиххи :plane: :evil:...
Mи да ти кажа, засега се справят що-годе - или поне са по-добре от онези в bTV :) :) :)
ОК Ше гледам и аз да сколасам за 9.40 утре. Почвам да си пречертавам картата от линка ти :-)
Alfa User
22-05-2009, 21:49
епа то цял Майнатаун разбра ... как да не ни издадат ... :shutup:
Transvaal Premier
22-05-2009, 23:53
От мойте Убавци :Tease::plane: Ф-тата не разбрах има ли?
Alfa User
23-05-2009, 00:24
От мойте Убавци :Tease::plane: Ф-тата не разбрах има ли?
Епа има ... а тебе що те нема у другото комуникационно пространство, а ?
Има 2 бр F-16 - днес пристигнаха. А и турците са с F-5 - от горната снимка...
Франсетата докара некви Миражи и един Алфа Джет ... Сърбите пристигнаха също ... И те така ;)
Transvaal Premier
23-05-2009, 09:22
:plane: Ф-тата са ми интересни, др. не толкова... А по темата що мЪ няма на другото комуникационно място, ми щото ще отивам на изпит след малко и за тва...:Tease:последно попрочитане преди да се метна нататъка...Да ви вида и палците на краката стиснати ейййй!:whip: :busted_cop: утре ШЪ ви проверА...
krsapunov
23-05-2009, 18:18
Точно се прибирам... Беше уникално, турците направиха страхотно шоу, евала... Както и българина с червения самолет (идея си нямам какъв беше), за който разбрах, че е бивш пилот от ВВС. Препоръчвам на всички неотчели се днес, да го направят утре :) :plane:
Kostadin`
23-05-2009, 18:24
епа то цял Майнатаун разбра ... как да не ни издадат ... :shutup:
За Майнатаун нз,ама аз в Асеновград разбрах.
Alfa User
23-05-2009, 20:34
За утре има лека промяна в планчето за изчакване на Еко-то - ще бъда там към 10:30. Заредете се с търпение - тълпата е огромна и в базата се влиза трудно. Но пък си струва !
А полковника от ВВС се казва Свилен Иванов, и гледам неговите акробатични демонстрации вече почти 15 години - шапка свалям на този човек !
Furious 155
23-05-2009, 21:36
А утре пак ли ще е същата програмата на шоуто? Кой възнамерява да присъства от София и този район?
То такова сборно понятие Ф-фове няма, но...;-)
Но турците летят с F-5, а F-16 и Мираж ги гледахме само през бинокъл, дано утре да летят и да ги снимате. :-)
Малко снимки от мен.
1)- малко автжирче
19937
2) - главния ротор на Ми-24
19938
3) Кугър в действие
19939
4) Ф-104 в музея
19940
За истински хубавите снимки ще разчитаме на Alfa User:-)
Alfa User
23-05-2009, 23:47
Да, колега, програмата е същата, с малката разлика че се надяваме да видим във въздуха още два самолета - F-16 и Mirage F2000. Доколкото подочух (което не означава че е вярно), демонстрацията на двата самолета се пази за утре заради другаря Станишев - но причините са колкото неясни, толкова и съмнителни.
Който иска да дойде утре, е добре дошъл - малко по-нагоре съм написал къде и кога ще чакам за малко - 10.30 на бензиностанция Еко на Асеновградско шосе. Има какво да се види - и на земята, и във въздуха. Има и бири :cheers: Само че се подгответе за сериозна жегица и слънчеви изгаряния :big_heat:
Иначе от днес :
Furious 155
24-05-2009, 02:54
И аз още се чудя, сутринта да поемам ли натам, към летището...
Иначе си ми е детска мечта да видя SR-71 Blackbird наживо, но на шоуто като гледам няма такъв самолет :).
Alfa User
24-05-2009, 08:41
Не сме дорасли още за SR-71 ... Иначе ако има фенове на авиомоделизма, имаше щанд с невероятни сглобяеми авиомодели във всякакви мащаби. Аз се влюбих в един модел на Ми-24Д в мащаб 1:35, невероятно детайлен и качествен - дължината на модела щеше да стане около 50см в сглобено положение, ма кат видях цената, се задавих и някак се отказах ...
Иначе си ми е детска мечта да видя SR-71 Blackbird наживо, но на шоуто като гледам няма такъв самолет :).
To никое шоу няма такъв участник - изведените от въоръжение машини не летят;-)
@Alfa User -Цифричката, която обявиха за тоя модел по ми прилича на първа вноска за истински Ми-24, може да не са разбрали, че питаме само за моделчето:-)
Furious 155
24-05-2009, 10:57
To никое шоу няма такъв участник - изведените от въоръжение машини не летят;-)
така е да, направили са 32 броя само, като 11 са унищожени в учебни полети. Из щатските летища, по разни шоута ги има като експонати. Уникален самолет...
Alfa User
24-05-2009, 17:12
Тъъйй, приключи и втория ден от международния авиационен фестивал "Небе за всички". Приликите с вчера - същата програма, същата адска жега, същите студени бирички ... Разликите - F-16 беше докаран на един от джобовете до музея (най-сетне успях да пипна на живо тоя самолет...), и втората - шоуто започна малко по-късно заради закъснението на един многу важин гуспудин ... дет си мисли че половин България е длъжна да седи диван-чапраз да го чака. Точно така, става дума за онуй недоразумение Станишев. Няколко пъти при поредното обявяване за причината за закъснението на шоуто чувах чисто български "благопожелания" по адрес на тоя другар. Ма кво да се прави...
Ще се опитам по-късно да направя един вид фото-репортаж на събитието. С две думи, който не дойде, може само да съжалява. А колегата Одисей (ако е той де, че го мярнах набързичко) следващия път да почерпи по бира задето не се обади че ще идва :)
Alfa User
24-05-2009, 17:17
А специално за Furious 155 (не са мои снимките) :
Blackbird 1 (http://photo-zona.net/images/user45714/album18874/preview/1242787015_wxjd3652_IMG_3050.JPG)
Blackbird 2 (http://photo-zona.net/images/user45714/album18874/preview/1242787020_slfb9760_IMG_3069.JPG)
Furious 155
24-05-2009, 17:37
Blackbird 1 (http://photo-zona.net/images/user45714/album18874/preview/1242787015_wxjd3652_IMG_3050.JPG)
Blackbird 2 (http://photo-zona.net/images/user45714/album18874/preview/1242787020_slfb9760_IMG_3069.JPG)
WOW - този е модифициран сигурно за 4х Мах с този 3-ти двигател горе!!! Не бях виждал такъв прототип!!! Дали е летял?
Transvaal Premier
24-05-2009, 18:32
:gas: Колегата прати на скайпче от твойййййти снимки. Днеска за мене беше ФАНТАСТИЧЕН ден, надявам се с другия колега не съм ви лазила по нервите много...:gayfight: и една голяма молба имам, ао си запечатал с фотоапарата мойто първи полет...да метнеш на лично снимките. Благодарско предварително.
WOW - този е модифициран сигурно за 4х Мах с този 3-ти двигател горе!!! Не бях виждал такъв прототип!!! Дали е летял?
Не е трети двигател.;-) Това е D-21 Drone, безпилотна разузнавателна машина. Идеята е била да стартира от гърба на SR-71. За повече инфо
http://www.wvi.com/~sr71webmaster/d21~1.htm (http://www.wvi.com/%7Esr71webmaster/d21%7E1.htm)
Е миража не летя ли? Не го ли показаха поне на земята?
Alfa User
24-05-2009, 22:16
Tц ... френска му работа ... за какво изобщо го разкарваха. Започвам да си мисля че е аварирал както турския F-5 ... Само дето турците се оправиха навреме с повредата и днес бяха в пълен състав.
Тоест летателната програма е била същата? Поне да не ме е яд много.
Завалийското миражче, сигурно са го заредили с нашенско гориво и то се е предало:-D
Transvaal Premier
25-05-2009, 13:12
:devil: Психопатско беше, супер бешеееееееееееее
E пуснете некоя снимка и от втория ден де.
Alfa User
26-05-2009, 01:39
Е работим по въпроса де ... лесно ли е да се подберат и обработят над 1000 (хиляда!) снимки ?!?
milenamr
26-05-2009, 09:09
Е работим по въпроса де ... лесно ли е да се подберат и обработят над 1000 (хиляда!) снимки ?!?
И още толкова изтрити :hehe:
Alfa User
27-05-2009, 00:15
И още толкова изтрити
Не е важно колко са изтритите, а дали са хубави останалите !
Най-сетне, след два дена вторачване в монитора, ви представям BIAF 2009 - Пловдив (http://picasaweb.google.bg/slyn4ogled/BIAF2009#).
Опитах се да подредя нещата според програмата на фестивала, сложил съм и малко пояснителни коментари (които съм сигурен че са излишни за повечето фенове...)
Благодаря за разбирането и търпението, дано снимките ви харесат !
Благодаря за разбирането и търпението, дано снимките ви харесат !
А ние благодарим за страхотните снимки.
Аз като питах за снимки не съм искал да нахалствам;-)
:notworthy::big_bow_down::notworthy: Страшни са! Поне половината са се утрепали за плакати. Миговете почти можеш да ги чуеш от снимките:notworthy:
Transvaal Premier
27-05-2009, 11:06
:evil::choice: ЖИИИИИИИИИИСТОКИ са снимките, уникални просто...Невероятно много се изкефих онзи ден, просто трябваше повече хора да се събереме.
Alfa User
27-05-2009, 19:11
Мноооого благодаря за отзивите ...
Ма се оказва че имало и по-хубави фотки - например това :
Aaaa ако има още такива фотоси не се стеснявай да ги споделиш:-)
Мноооого благодаря за отзивите ...
Ма се оказва че имало и по-хубави фотки - например това :
Уникална снимка, уникален самолет!:metal:
Alfa User
27-05-2009, 20:45
Не знам за вас, но изяви от тоя тип - тоя звук, тази тръпка - ме карат да съм все още спокоен затова, че имам честта да служа във ВВС :metal:
Как беше точно описанието? Звук напомнящ раздирането на огромен чаршаф?:plane: