View Full Version : Кво става с тоя ток и тия от ЧЕЗ ?!?!?!?
Stefan Caromov
18-04-2009, 19:47
Да се оплача ,не знам при вас как е ,но при мен сметките за ток -месечните до сега бяха не повече от 10-15 лева. Сега ми дойде последната сметка 118 лева ...
Какво е това кощунство ,що така ни лъжат и ,ако има някой знаещ ,нека каже ,къде да ходя да се жалвам ? И как да оспорвам сметката
Ами по принцип се пуска жалба, от сайта на ЧЕЗ може да разбереш къде, има и денонощен безплтен телефон, ако наистина смяташ, че и след това си ощетен, има Комисия за защита на потребителя, оня на Шушелов и прочее се пускат възражения-може до всичките наведнъж, ако пак не си доволен, завеждаш дело, през това време тока не може да ти бъде спиран, защото водиш дело, ако спечелиш, съда ще ти присъди какво да платиш, както и сумата, която си похарчил за адвокати, ще ти бъде възстановена от осъдения, демек ЧЕЗ, ако загубиш делото плащаш всичко+разноските по делото :noooo:.
old alfist
18-04-2009, 20:03
Това може би е изравнителна стойност от тримесечната ти сметка, при която авансовите вноски от другите месеци са направени на база минали периоди. Можеш да провериш тук, за да видиш движението през месеците :
http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-stopanski-klenti/proverka-na-smetka.html
Шушулков не върши работа, може да искаш ново "засичане" на електромера.
SandoOne
18-04-2009, 20:20
Надписват аз мисля насекъде да сменя крушките са съм само в хола енергоспестяващи и има ефект от тях
нашите сметки също са високи, но не чак толкова. Имаме по-голям проблем с напрежението. Непрекъснато варира. Изгоряха ми два телефона - един безжичен и един жичен! Аман вече от тия!:laser::laser::laser:
Stefan Caromov
18-04-2009, 20:51
Това може би е изравнителна стойност от тримесечната ти сметка, при която авансовите вноски от другите месеци са направени на база минали периоди. Можеш да провериш тук, за да видиш движението през месеците :
http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-stopanski-klenti/proverka-na-smetka.html
не знам за какво изравняване става въпрос ....
ето ми ИТН 3000214151
проверете ми тока от 2004 до сега и си кажете мнението
и изравняване да е , как изравняват бе .... аз за три месеца ,тока ми не треа да е повече от 60 лева ... направете справка с извлеченията ми
Ако са ти надписали сметката ще има разлика между бележката и показанията на електромера.Провери дали е така.
Stefan Caromov
19-04-2009, 01:02
Ако са ти надписали сметката ще има разлика между бележката и показанията на електромера.Провери дали е така.
лошото е ,че не съм си засичал до сега електромера .... има ли начин да го направя сега ... щото след 10 години от по 10-15 лв на месец ,изведнъж да ми дойде 120 лева ,някак си ,не е нормално ,нито реално
Ами нали ти казвам, ако е надписана сметката трябва да има разлика между показанията на електромера и бележката.Много често не го отчитат и си пишат каквото им падне.
.............................МИНДИЛИ СА...........................:bored:
.............................МИНДИЛИ СА...........................:bored:
Миндили е слабо за тия !
За 0 kWh електронергия - 71.65 лева (http://dnes.dir.bg/2008/05/27/news3043575.html)
Stefan Caromov
19-04-2009, 23:32
Миндили е слабо за тия !
За 0 kWh електронергия - 71.65 лева (http://dnes.dir.bg/2008/05/27/news3043575.html)
е как така бе ......
аз никога нема си платя тока така бе ..... треа се вдигаме на стачки нещо
ама българина е курва .... не може да се организира ,всеки е мишок и не му пука за другите ,докато не го настъпят самия него
old alfist
20-04-2009, 09:21
Стефчо, като ти гледам извлечението ми се струва ,че още от 06.2008-07.2008 е станало нещо - може би електромери са ви сменяли и тогава е станала някаква глупост, която сега искат да я оправят. Няма да е лошо да отидеш на място в Енергото/ЧЕЗ/ и ако може да ти дадат някакви обяснения. А, както каза колегата ако имаш имаш възможност от време на време удряй по едно око на брояча.
Stefan Caromov
20-04-2009, 10:04
Стефчо, като ти гледам извлечението ми се струва ,че още от 06.2008-07.2008 е станало нещо - може би електромери са ви сменяли и тогава е станала някаква глупост, която сега искат да я оправят. Няма да е лошо да отидеш на място в Енергото/ЧЕЗ/ и ако може да ти дадат някакви обяснения. А, както каза колегата ако имаш имаш възможност от време на време удряй по едно око на брояча.
Какво имаш предвид ,като казваш ,че може да е станало оке 6-7 2008 ма нещо ? Вдигнаха ми се малко кметките ,щото нали вдигнаха тока ....уж ... ма де да знам
old alfist
20-04-2009, 10:13
Какво имаш предвид ,като казваш ,че може да е станало оке 6-7 2008 ма нещо ? Вдигнаха ми се малко кметките ,щото нали вдигнаха тока ....уж ... ма де да знам
При поставянето на новия електромер отчета по брояча да е бил по-малък от действителния тогава и сега изведнъж изравняват с реалния.
SokOtPraskova
20-04-2009, 10:35
Ами колеги, какво да Ви кажа...живея в Бояна - уж ненормално елитния квартал на София (пълно село), тока е под всякаква критика!! Не само, че сметките са космически всеки път, ами постоянно спира тока с дни! Не стига, че ни караха да плащаме тока на целия блок, ами и не може да се ползва. До скоро бяхме първите живущи в блока - всичко о.к., до момента в който съседите от вротия етаж започнаха да винтят гипскартони с един досаден винтоверт...който като се пусне - моментално тока гасне. Изгоряха ми: хладиълник/фризер, нов компютър и телевизор. И най-после 6 месеца по-късно положението се е закрепило...сега просто плащаме високи сметки, а тока не е гаснал от...две седмци.
Само дето се появи опцията да плащаме по 360лв./месец за мръсен канал! -Смешно е направо!
Във връзка с това търся си апартамент под наем... :-D
Stefan Caromov
20-04-2009, 11:05
Ами колеги, какво да Ви кажа...живея в Бояна - уж ненормално елитния квартал на София (пълно село), тока е под всякаква критика!! Не само, че сметките са космически всеки път, ами постоянно спира тока с дни! Не стига, че ни караха да плащаме тока на целия блок, ами и не може да се ползва. До скоро бяхме първите живущи в блока - всичко о.к., до момента в който съседите от вротия етаж започнаха да винтят гипскартони с един досаден винтоверт...който като се пусне - моментално тока гасне. Изгоряха ми: хладиълник/фризер, нов компютър и телевизор. И най-после 6 месеца по-късно положението се е закрепило...сега просто плащаме високи сметки, а тока не е гаснал от...две седмци.
Само дето се появи опцията да плащаме по 360лв./месец за мръсен канал! -Смешно е направо!
Във връзка с това търся си апартамент под наем... :-D
Е ти направо утепа рибата .... за един ток и един мръсен канал ......всъщност ,какво е мръсен канал
old alfist
20-04-2009, 11:11
Е ти направо утепа рибата .... за един ток и един мръсен канал ......всъщност ,какво е мръсен канал
Ами то чист канал няма.
Stefan Caromov
20-04-2009, 11:13
Ами то чист канал няма.
е предположих ,но при нас такава такса не се плаща ,или поне аз не знам
SokOtPraskova
20-04-2009, 11:19
Плаща се процент от водата която си използвал. Тук обаче НЯМА канализация. Смяятай 360лв всеки месец за канал, при положение, че вода изразходваме за няма и 1/3 от тази сума. Тока ни бият яко в сметките, под 150лв. - няма! Отделно сложи парно и топла вода на газ - 350лв/месец. (айде сега ще спестим от парното поне..) Става дума за тристаен апартамент от няма и 80 квадрата - живея с майка, татко и батко. Сметките плащаме аз и батко...
По-изгодно ми е да ида да живея в Люлин.. :-D
old alfist
20-04-2009, 11:26
Плаща се процент от водата която си използвал. Тук обаче НЯМА канализация. Смяятай 360лв всеки месец за канал, при положение, че вода изразходваме за няма и 1/3 от тази сума. Тока ни бият яко в сметките, под 150лв. - няма! Отделно сложи парно и топла вода на газ - 350лв/месец. (айде сега ще спестим от парното поне..) Става дума за тристаен апартамент от няма и 80 квадрата - живея с майка, татко и батко. Сметките плащаме аз и батко...
По-изгодно ми е да ида да живея в Люлин.. :-D
Предполагам, че нямате "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" на блока, защото имате незавършени общи части и не може да се приеме обекта. В този случай плащате на тарифи за промишлени обекти и нямате отделни партиди.
SokOtPraskova
20-04-2009, 11:27
Вече имаме. Имаме си отделни електромери и сметки. Блока си е завършен, просто това с канализацията направо ме убива! :-(
nikolaaaay
20-04-2009, 21:09
При поставянето на новия електромер отчета по брояча да е бил по-малък от действителния тогава и сега изведнъж изравняват с реалния.
Точно това е най-вероятното обяснение. Отчитането на тока не е лъжа и измама, както парното. Там се плащат киловати - точен брой КВ по точна цена. Просто инкасаторът не е идвал с месеци да отчита реалните показания, а е слагал "на база" някакви стойности. Ти си плащал по-малко ток, отколкото си ползвал и затова сега го плащаш наведнъж. Проблем няма, освен това, че инкасаторът е галфон. Можел е да ти разсрочи сметката за няколко месеца, така че да ти дойде предвидима сума, а не 5 пъти повече отколкото си очаквал. При мен дойде също висока сметка. Проверих си електромера и се оказа, че даже още не съм достигнал показанията, които са ми писали и очевидно ще ги плащам следващите 1-2 месеца. Ти явно не си случил на инкасатор. Не се нервирай, това да ти е проблема :cheers:
old alfist
20-04-2009, 23:32
Ако си играем на детективи, има вероятност това да е бомба заложена при всеки монтаж на нов електромер. Нарочно се вписва занижен първоначалнален отчет, като разликата до реалностите се компенсира постепенно през месеците. Колкото е по-голяма месечната консумацията толкова по-трудно можеш да разбереш. В момента, в който им трябват пари изведнъж написват реалните отчети и това им идва като чист приход. Тогава се сещаш и поглеждаш електромера, като виждаш близки стойности и се чудиш какво става. При малка консумация както е в случая, тази работа става много явна, но сега е време за плащане на данъци.
Това са само вероятности, които не са лишени от логика и твърде възможно е да се случва в действителност.
,но при мен сметките за ток -месечните до сега бяха не повече от 10-15 лева. Сега ми дойде последната сметка 118 лева
Aз ли нещо не разбирам 10-15 на месец или имаш в предвид 100-150лв щото ако е 10 -15лв е направо невероятно такива сметки се плащаха по Татово време
ФЕРАРИСТ
21-04-2009, 09:51
Отчитането на тока не е лъжа и измама, както парното. Там се плащат киловати - точен брой КВ по точна цена.
Уф....плащаш каквото ти е отчетено - да, но дали ти е отчетено точно е съвсем друг въпрос.....чичето е див жичкаджия, и закачи консуматор дето точи точно 1КВ в час за 3 часа, при изключено всичко - отчитанията бяха 1,2 квч - закачи два за същото време за да изключи елемента на лична грешка - 2.35квч за час работа......тия са такива гадове че просто нямам думи......в случая става дума за ЕВН, но ако си мислите че ЧЕЗ са образец......
Аз само да вметна че електронните електромери отчитат реактивната енергия, старите не.
Новите електронни електромери отчитат и най-малката консумация, от която старите механични изобщо не се завъртаха.
Ще ви дам пример - всяко електронно устройство в режим Стенд-бай харчи между 10 и 30 вата - това са устройства с дистанционно управление като телевизори, музикални уребди, а също и готварски печки с дисплей, микровълнови печки, абе всяко нещо, включено в контакта, даже и да не работи, харчи ток.
Факт - аз засякох, че къщата харчи 340 вата, без да е включено нищичко - обаче има 4 плоски телевизора , 4 климатика, видео, DVD, музикална уребда на стендбай, микровълнова печка с дисплей, готварска печка с дисплей, два хладилника с дисплей - тоест на ден имам почти 9 киловата разход, без да работи никакво устройство.
Това са около 2 лева на ден (60 лева на месец), без да е включено нищо:dance: