PDA

View Full Version : категория А?

Ранобудниче
25-04-2009, 14:07
може ли някой да ми каже, в случай, че има инфо (моля, без излишен спам), дали изобщо някъде в или в радиус до около 100 км от София се провеждат курсове в момента??

AntiLuuP
25-04-2009, 15:54
До колкото съм запознат в момента не се провеждат тези курсове понеже няма полигон, а никой застраховател не иска да застрахова учебен мотор, понеже курсанта трябва да кара по зададения маршрут , а инструктора да го следи с колата... Колко е вярно инфото нз , едно момче искаше да изкарва А и ми сподели че в момента никъде не може поради тази причина! Пък и кой полицай въобще си прави труда да спира моторист... категорията не кара мотора ако си достатъчно луд за да не има спираш!

Ранобудниче
25-04-2009, 20:19
тъй де.
затуй питам.

100-те км. са условно посочени.
може и в Пазарджик, например.
бих могла да пътувам.

Kuku
25-04-2009, 20:19
Абе зарежи ти - категория си трябва.
На курса се учат много неща, който сам не би помислил да тренираш и/или отработваш при движение в трафик, например :?

Горице, момчето при което искарах курса нещо не си вдига телефона.... щом се свържа с него ще пиша ;)

Ранобудниче
25-04-2009, 20:22
Абе зарежи ти - категория си трябва.
На курса се учат много неща, който сам не би помислил да тренираш и/или отработваш при движение в трафик, например :?

Горице, момчето при което искарах курса нещо не си вдига телефона.... щом се свържа с него ще пиша ;)

благодаря ти.

Kuku
25-04-2009, 20:30
Забурих да кажа, че полигона се намира в Костинброд, а офиса на школата е на Ц.Гара ;)
Гарантирам ти, че ще останеш доволна, а не просто да си дадеш парите!
Лошото е, че вече цената ще е доста висока... може би над 500лв.

Ранобудниче
25-04-2009, 20:31
Забурих да кажа, че полигона се намира в Костинброд, а офиса на школата е на Ц.Гара ;)

никакъв проблем.

а за цената - четох някакви подобни чудеса.
не са ли попреиграли?

Kuku
25-04-2009, 20:48
Цената миналата година беше 250лв за курс, плюс 50лв. за изпит - аз минах по тази тарифа, като в провинцията курса е достигал и 150лв.
Сега, обаче, изискванията (с които не съм особено запознат) са променени (или в процес на промяна) и поради завишения контрол (колкото и смешно да звучи) от обучаващите се изискват един куп допълнително оскъпяващи елементи при обучението.
Например, до сега се изискваше само някакъв мотор, някаква каска и някакъв площад за полигон, НО вече се изискват еди-какви-си каска, яке, ръкавици и слушалка (hands free) за курсиста, който кара сам мотора в градски условия, докато обучаващия го следва и навигира от автомобила :?
Значи трябва да се купува екипировка за курсистите, а разхода на бензин се завишава двойно заради двете МПС, които се използва при обучението, а в същото време един инструктор не може да обучава повече от един курсист :?
Май се увеличават и часовете за обучение....
Общо взето, "умните глави" се опитват да го направят като истински курс, ама по български :lol: ...само цената му ще е европейска!

Lisan
25-04-2009, 20:49
Аз ги карах в Младост зад някакъв голям магазин,май беше Била. Имат си полигон,учебни стаи и т.н. Друг е въпроса че аз само на изпит се явих. Ако искаш може да се разтърся за телефона на инструктора

Mupo
25-04-2009, 21:04
Аз познавам бивш инструктор от въпросната школа(Стелт мисля се казваше). Ако искаш мога да ти дам неговия, пък после той предполагам ще те насочи по-добре от мен.

Ранобудниче
25-04-2009, 21:04
понастоящем са проверени болшинството школи, провеждащи курсове за кат. А в Сф и в радиус разстоянието приблизително до Самоков.
до един отговарят, че в момента такъв не се провежда.

в този смисъл, всяко различно инфо е полезно.

Kuku
25-04-2009, 21:07
Горице, току-що се чух с момчето (точно от школа "Стелт")..... ситуацията е следната:
От една страна, ДАИ не одобрява полигоните за А-категория. За да отговорят на изискванията и на тях да може да се провеждат изпити, трябва да изпълнят нам-си колко условия и за това не се провежда дори обучение на полигон в момента.... предполагам, докато обновят полигоните, според изискванията.
От друга страна, КАТ спира курсистите, които шофират градско, защото реално са неправоспособни водачи и дори глобяват инструктора, че им е предоставил МПС.
По този начин и полигона, и градското са законно, и за това навсякъде категорията е замразена :?
Цената (при условие, че останат непроменени изискванията) ще варира около 500-те лева, а първите курсисти при моя познат ще бъдат приети в края на следващия месец.... ако няма усложнения с ДАИ :roll:
Ти, като притежател на категория "B", няма да полагаш изпит по теория (листовки), а само практически (кормуване), което донякъде олеснява курса.
Обучението ще се провежда предимно в събота и неделя, но няма да има ограничен брой часове - караш, докато се научиш ;)
Мен миналата година не ме пуснаха с първата група, въпреки, че щях да изкарам - инструктора каза, че не съм готов :)
Телефона е 0896 833 966 - търсиш Сашо и се обаждаш от името на Кирил от "Надежда".
Проверяваш и на други места, и решаваш :)
Успех :th_up:

Ранобудниче
25-04-2009, 21:13
благодаря ти, ще му звънна.

краят на май е безкрайно далеч, но пък.. дето се казва - "а ич?"..

Ранобудниче
25-04-2009, 21:17
... Ако искаш може да се разтърся за телефона на инструктора

телефони съберам всякакви ;)

Lqnkata
25-04-2009, 22:32
Просто нямам думи. Както винаги супер прецакана работа.... 500лв ... тия са се побъркали! И това лято ще се кара без категория... тц-тц-тц

PEPI-2ALFA
30-04-2009, 19:48
Само като инфо.за цените, в Сандански правят курсове (преди 2-3 дни е почнал последния) и струват 300лв.

Ранобудниче
01-05-2009, 00:18
Само като инфо.за цените, в Сандански правят курсове (преди 2-3 дни е почнал последния) и струват 300лв.

несправедливо е някакси ;)
да взема да ометкам един отпуск и да посетя Сандански ли :tooth:

п.п. апропо.. заприличахте на бг-мама с тия лентички тип "оставащи дни до термина" :Р

micevmi
01-05-2009, 10:27
може ли някой да ми каже, в случай, че има инфо (моля, без излишен спам), дали изобщо някъде в или в радиус до около 100 км от София се провеждат курсове в момента??

http://www.stelt2002.com/courses.html

Аз я изкарах тук, полигона е в Костинброд на удобно място е.

micevmi
01-05-2009, 10:31
Гарантирам ти, че ще останеш доволна, а не просто да си дадеш парите!
Лошото е, че вече цената ще е доста висока... може би над 500лв.

Цената 2007 г. беше 120 лв., сега мисля, че е 250 лв. Момчето което води курса (ако се е върнал от чужбина) се казва Сашо - 0896833966, син е на собственика на фирмата и обучава добре, в последствие се оказа към края на курса ми, че с него сме съученици... :tooth: Ще те научи на много неща и няма да си дадеш парите напразно.

Курса и изпита се провеждат само на полигон имаш 10 елемента, които са елементарни и се учат много лесно:

1. Потегляне;
2. Завиване в дясна или лява посока;
3. Преминаване през пясък;
4. Преминаване и спиране през рампа;
5. Преминаване през греда;
6. Преминаване през тунел;
7. Преминаване през осморка;
8. Преминаване с една ръка през охлюв;
9. Преминаване през Зиг - Заг;
10. Заобикаляне на препятствие.

Това са 10 -те елемента имам даже и схема на полигона, направих си я тогава за спомен :)
Аз когато карах курса имаше и една жена учителка, беше се научила много добре да владее мотора...

Поздрави.

Ранобудниче
01-05-2009, 16:20
... Момчето което води курса (ако се е върнал от чужбина) се казва Сашо - 0896833966, син е на собственика на фирмата и обучава добре, в последствие се оказа към края на курса ми, че с него сме съученици...

звънях - не провеждат курс в момента.
ще ме запишат в списък с чакащи :)

micevmi
01-05-2009, 17:43
звънях - не провеждат курс в момента.
ще ме запишат в списък с чакащи :)

Ми ако не бързаш за категорията изчакай, няма да съжаляваш, ще научиш много интересни неща. Явно има нещо за да не го провеждат курса.
Попитали колко пари е сега курса, че ми е интересно?

Поздрави.

Ранобудниче
02-05-2009, 08:33
не съм питала, но напоследък колкото пъти е задаван тоя въпрос, толкова пъти отговорът е в порядък 500.

по-напред в темата е писано по въпроса защо толкова, а и какви са проблемите (с няколко думи), поради които в момента никъде не се провеждат курсове за кат. А.

доволна съм обаче от друго: като говорих с твоя човек, попитах има ли възможност и за допълнителни часове - извън задължителните в курса (на мен не ми трябва просто категория, дори колело не съм карала поне от 15-20 години, та нямам идея как съм даже с равновесието на 2 колела).
отговорът беше, че няма проблем, можело да се измисли нещо по въпроса.

micevmi
02-05-2009, 11:51
не съм питала, но напоследък колкото пъти е задаван тоя въпрос, толкова пъти отговорът е в порядък 500.

по-напред в темата е писано по въпроса защо толкова, а и какви са проблемите (с няколко думи), поради които в момента никъде не се провеждат курсове за кат. А.

доволна съм обаче от друго: като говорих с твоя човек, попитах има ли възможност и за допълнителни часове - извън задължителните в курса (на мен не ми трябва просто категория, дори колело не съм карала поне от 15-20 години, та нямам идея как съм даже с равновесието на 2 колела).
отговорът беше, че няма проблем, можело да се измисли нещо по въпроса.

Да, може да караш допалнитено, аз също съм крал там повече часове от колкото беше курса, никога не е имало проблем, който е искал Сашо го е пускал допълнително да върти по полигона.
Сигурен съм че ще се научиш, аз когато бях на курса имаше едни момчета които дори не бяха карали велосипед, но се научиха, в началото им беше трудно Сашо им държеше кормилото обаче следващите пъти дори си правеха някои от елементите.

Поздрави.

Zhivkov
02-05-2009, 15:24
[quote=Ранобудниче;468002]може ли някой да ми каже[quote]

Да :Tease:ами купи си един 125 к.к. развива до 120 130 спокоино и струва 2000лв сравнително нов и не ти трябва "А" категория, защо ти е голям да се трепаш незнам(от опит го казвам, защото и аз имам)

micevmi
02-05-2009, 16:46
[quote=Ранобудниче;468002]може ли някой да ми каже[quote]

Да :Tease:ами купи си един 125 к.к. развива до 120 130 спокоино и струва 2000лв сравнително нов и не ти трябва "А" категория, защо ти е голям да се трепаш незнам(от опит го казвам, защото и аз имам)И с каква категория ще го кара този 125 куб. см с ''М'' ли? За да го кара трябва подкатегория А1, което според мен няма смисъл...

Zhivkov
02-05-2009, 17:21
[quote=Zhivkov;472846][quote=Ранобудниче;468002]може ли някой да ми кажеИ с каква категория ще го кара този 125 куб. см с ''М'' ли? За да го кара трябва категория А1, което според мен няма смисъл...
:?ами за 125 искат ли A категория не го знаех, в испания го карам с Б и до 125 е с Б

micevmi
02-05-2009, 19:33
[quote=micevmi;472886][quote=Zhivkov;472846]
:?ами за 125 искат ли A категория не го знаех, в испания го карам с Б и до 125 е с Б

Искат колега, искат:

(3) В рамките на категориите А, В, С, D, С+Е и D+Е, може да бъде издавано
свидетелство за управление на моторни превозни средства с ограничена валидност,
която се отразява със следните кодове:
1. код 72 (подкатегория А1) - мотоциклети с работен обем на двигателя не
повече от 125 куб. см и с максимална мощност не повече от 11 kW;

Извадката е от Закона за движение по пътищата...

Поздрави. :biker:

Ранобудниче
02-05-2009, 20:26
Да, може да караш допалнитено, аз също съм крал там повече часове от колкото беше курса, никога не е имало проблем, който е искал Сашо го е пускал допълнително да върти по полигона.
Сигурен съм че ще се научиш, аз когато бях на курса имаше едни момчета които дори не бяха карали велосипед, но се научиха, в началото им беше трудно Сашо им държеше кормилото обаче следващите пъти дори си правеха някои от елементите.

Поздрави.

звучи много добре - благодаря ти.

Да :Tease:ами купи си един 125 к.к. развива до 120 130 спокоино и струва 2000лв сравнително нов и не ти трябва "А" категория, защо ти е голям да се трепаш незнам(от опит го казвам, защото и аз имам)

какви 125.. аз с 400 се колебая дали да започвам - доколкото се познавам, след 2 месеца ще реша, че ми е малък и ще ме е яд на себе си.

не харесвам нито малки коли, нито малки мотори.

а и все пак, чопър ще е.

micevmi
02-05-2009, 20:37
звучи много добре - благодаря ти.

какви 125.. аз с 400 се колебая дали да започвам - доколкото се познавам, след 2 месеца ще реша, че ми е малък и ще ме е яд на себе си.

не харесвам нито малки коли, нито малки мотори.

а и все пак, чопър ще е.

И аз съм за чопър, щях да си купувам обаче ми излезнаха други разходи... Има хубави чопъри аз лично бих си взел Сузуки Мародер 800. Сузуки Интрудер също са здрави с кардан са, Хонда Шадол и т.н.
Абе за теб ядна Ямаха Вираго 535 ще ти е екстра ама аз съм 185 см. и ми е малка, абе въпрос на избор и пари...
Сега искам да си взема Алфа 147 и после ще мисля за чопър, че ако ти кажа сега какво карам... Поне ми харчи малко... :-|

Ранобудниче
02-05-2009, 20:40
И аз съм за чопър, щях да си купувам обаче ми излезнаха други разходи... Има хубави чопъри аз лично бих си взел Сузуки Мародер 800. Сузуки Интрудер също са здрави с кардан са, Хонда Шадол и т.н.
Абе за теб ядна Ямаха Вираго 535 ще ти е екстра ама аз съм 185 см. и ми е малка, абе въпрос на избор и пари...
Сега искам да си взема Алфа 147 и после ще мисля за чопър, че ако ти кажа сега какво карам... Поне ми харчи малко... :-|

не ми допада вирагото - визуално е къс мотор.
стои като наперено малко петле.

предпочитам драгстар или шадоу.

micevmi
02-05-2009, 20:52
не ми допада вирагото - визуално е къс мотор.
стои като наперено малко петле.

предпочитам драгстар или шадоу.

Верно си е като петле. :razz: Между Драгстар и Шадоу аз бих взел Драгстара, това си е мое мнение де... Абе добре се ориентираш... :clap:

georgyg
06-07-2009, 10:06
Има ли развитие по въпроса с А категория?

sp_romeo1
06-07-2009, 20:00
Подшушнаха ми, че тук в Пловдив вече организират изпити.Трябва и аз да се редя на опашката...

AntiLuuP
06-07-2009, 20:04
До колкото разбрах и в Кърджали също се организирали подобни мероприятия :?

mim
07-07-2009, 11:07
на полигона до зоопарка гледам че от време на време карат, но не знам нищо повече