Log in

View Full Version : Стара или Нова кола бихте си купили?

georgyg
17-01-2006, 19:28
А аз пък никога ни бех си взел стара кола, ако ивах възможност. Това е абсурд. Нищо, че няма екстри. То новите коли имат доста високи цени за подръжка.
Май приятел така взе едно Ауди А4 - 2.5ТДИ 4х4 на 5 месеца със вс екстри - навигации, типтроник и т.н. След година каране му изгоря нафтовата помпа - 1500 Евро, после протече хидравликата и там още пари, а колата дойде с гаранция.................ама в Германия. Е от тогава не емал проблеми мисля.
После купи нова кола Шкода Фабия (много се изкефих) П.С. РС ка е.
Абе новата кола си е отлична. Просто никой не продава кола, ако няма проблеми или е на малко километри. Виж в мобиле.де тамо има 145-ци по скъпи и от 147, и си прави изводите.

А на баща ми Пежо-то вече 3 години и около 65 хил. не му е сменяно нищо освен консумативите.

Единствената кола която е по-добра от новата е СЛУЖЕБНАТА.
Това е лично мнение.

А забравих - на Аудито му изгоря и единя Ксенон.

И още нещо не разбрах къде изчезна потребителя hf hpe - Еньо, ако не се лъжа, май съм изпуснал някой спор, защото гледам че пише в другите форуми. Този човек ме кефи максимално. Без да го познавам си личи, че знае доста.

Crusader
17-01-2006, 22:20
Колега, ти като четеш Ланча форума, видя ли колегата дето е карал Октавиа, купена нова карана само от него 109 000 км. мисля 1.9 ТД, та за тия километри 3 броя турбо /по 2600лв./ и няколко броя датчици /някакви/ по 460лв. + още доста работи :shock: , ще цитирам по памет "...и ква ми е файдата че горяла по 5-6 литра дизел тоест за 10 лв. като на тия 10 имам още 8 за части и ремонти..." новите коли се произвежда с определен ресурс /нама да фалира завода я/, та може би не е далеч момента в който ще си мечтаем колата ни да е издържлива колкото такава произведена през 80-те!
peace!

georgyg
18-01-2006, 19:55
Нямам против това, че колите не са както преди 20 години но новата кола има едно нещо наречено ГРАНЦИЯ.
Инече всеки прави своя избор. Аз бих си взел Фият Панда за малко пари, инече 159 :twisted:
Е много е готина.
В интерес на истината ако имах достатъчно пари нямаше да карам кола на 9 години. То повярвай ми в Германия не ги продават случайно колите, като станат на по 4-6 години.

Аз съм на мнение, че трябва да се забрани вноса на коли над 4-5 години, инече продават много запазени Ауди-та на по 18 години, който сами вече могат да ходят на заведение.
Колата си има определен живот и той не е от 200 хил. нагоре.
Те инече щяха да се продават само стари коли.
И друго не мога да разбера, кой си продава перфектната кола, на малко километра и безпроблемно експлоатирана до сега?
Абе май е трудно да се каже.
Инече коли бол, за всеки по-нещо.
peace :!:

brad
18-01-2006, 23:38
Ами продават ги колега в повечето случаи защото са им вече омръзнали а и щом финансово могат да си го позволят ,какъв е проблема.Ти например,що не си още с първият си GSM?Сигурен съм,че още би работил.

Quadrifoglio
19-01-2006, 00:24
georgyg защо си мислиш че всички хора мислят мислят по този начин? Живота вече е много динамичен и ще става още по. Нормално е хората да си сменят колите не защото имат проблем а просто защото искат по-хубава (особено ако са запалени по автомобилите). Естествено че много пъти особено по-старите коли се продават защото имат причина или защото всеки момент ще спрат да се движат, но това не значи че всички са такива. Аз например никога не бих допуснал да карам кола която има нещо неизправно по нея. И общо взето всички коли които съм имал до сега съм ги продавал в перфектно състояние. Също съм виждал 164 88г на 29 000км която наистина изглежда нова и без каквато и да било забележка продадена за 1000евро например за това сигурно също нямаш обяснение?

KGB
19-01-2006, 00:46
В голяма част от "западните" страни лизинг е съвсем различен от този в БГрия...

Там например е повече нещо като кола под наем....Изплащаш 3 години колата, но след това колата не става твоя собственост, а я връщаш на дилъра...НО продалжаваш да си плащаш вноснките и получаваш нова кола за следващите 3 години...и така. Грубо казано е така...

За това там колите се сменят нон-стоп...много малко хора там си купуват колата...тоест след изтичане на лизинга колата става тяхна.

За БГрия обаче...избора между нова и стара кола е доста сложен...

wasp
19-01-2006, 10:13
Баща ми има Вектра '90-та. Върви перфектно, за ~ 5 години е сменял само консумативи и разни дребни неща, и то каза че не е имало нужда, просто за да е сигурен. Няма случай да завърти и тя да не запали. Страшно доволен е от нея, но въпреки това ще я продава. Иска да кара по-нова кола, с повечко екстри, по-комфортна и т.н. Затова ще я продава. Иначе който я вземе от него няма да съжалява, тъй като колата е наистина перфектна.

Та ... затова някои хора си продават старите коли, не защото имат някакви проблеми.

BatVas
19-01-2006, 11:04
СТАРА ИЛИ НОВА - Кажи за какви пари става въпрос:така въпроса е малко неясен.
Ако имам 15 хил лева - много ясно че няма да си взема нова Фиеста или някаква Дачия, а ще си взема една Алфа 2.4 ЖТД- пък била и стара. Дали Дачията или Фиестата ще са по-добри - как мислиш.
:wink: Ако имам 50-100хил лв тогава вече е излишно да коментирам. :D :D

jorko
19-01-2006, 11:16
може би една анкета ще изясни малко нещата ? Иначе аз съм за употребявано МПС , показало или не вече заводските дефекти и улегнало :?

А на баща ми Пежо-то вече 3 години и около 65 хил. не му е сменяно нищо освен консумативите.

.

кой модел е ? :roll:

georgyg
19-01-2006, 19:35
Нещо много се е разгорещила темата.
Не говоря за коли в перфектно състояние на 18-20 години. Все пак колата е технически обект, но колите в по-новите модификации от 2000г. нагоре имат доста повече електроника, датчици и т.н. По скъпите коли имат и сериозна подръжка. Само като се загледам в темата за ремонтите на 156 и стигам до извода, че части евтини по колата няма.
Освен това като се вземе кола втара употреба имаме задължителна смяна на консумативи. Колите среден и висок клас това са минимум 1000-1500 лв. Аз Ауди А6 имам лични наблюдения (мой приятел смени 3 бр.) - там са 2000 лв.
Колите втора ръка носят риск, да са удряни и т.н. неизвестни ремонти.
Ако човек си купува кола която ще иска да кара дълго време т.е. не смята че трябва да я сменя защото другата е модерна и по-нова т.н. то тогава избора е може би новата кола. Въпреки, че по-бързо се обезценява и т.н.

А инече всеки си прави сам своя избор. Аз до сега имам за почти една година сменени само консумативи и термостат (17000 км, ако не са и повече). и съм доволен от колата, но колата е на 9 години. Не се знае на колко километра е, та дори съм веждал Опел Омега на 1 година внос от Германия на 360к. км.
Инече втора употреба кола може да се вземе по-голям клас, с повече екстри и наистина да е хубава.

Като имам възможнест ще си купя нова кола, това е избора за мен.

П.С. На баща ми печката е Partner 1.9D.
А и друго нешо относно новите коли, според мен е по-добре да се купуват от последните модофикации, защото всички нови модели имат детски болести включително и Алфи-те.
Не искам да ангажирам никой с мнението си, спора според мен е излишен.
Предполагам че 99% от вас искат да карат 159-ка пък нищо че караме хубави коли.
П.С и зависи колко се кара една кола, защото ако се кара 5-10к. км то тогава старата кола си е перфектна, и нещо да се случи няма да е фатално.

kris11
19-01-2006, 21:58
Това е лично мнение.

quote]
Май си дойдохм :D е на думата, Ама няма никаква по-хубва кола от нея, а пък има страхотно евтина поддръжка.

georgyg
19-01-2006, 22:04
Това е лично мнение.

quote]
Май си дойдохм :D е на думата, Ама няма никаква по-хубва кола от нея, а пък има страхотно евтина поддръжка.

:offtopic:
П.С. Забравяш, че е и много икономична :twisted:

santo_traficante
20-01-2006, 11:26
??? ???? ??? ?? ???? ?????? ?????? ??? ?? ?? ???????? ????!????? ?????? ????????????? ???? ?? ????? :D
________
Lincoln custom history (http://www.ford-wiki.com/wiki/Lincoln_Custom)

Mury
20-01-2006, 11:40
И аз мисля че човек в БГ трябва да се съобразява с възможностите си и дори и да не иска може да му се наложи да кара някой стар казан :evil: :evil: :evil: Моето мнение е че ако можем да се придържаме към 7-8 годишната възраст на колата ще сме добре за нашите стандарти може и до 10/защото повечето от нас карат 10 и нагоре годишни коли/А мнението ми за новите коли е доста отрицателно понеже имам наблюдения върху няколко марки нови коли :evil: :evil: :evil: за мен последните свестни коли са направени около 2000-2001 година след това вече са пациент за сервиз и нови резервни части :idea:

georgyg
27-10-2008, 17:33
Тука гледам съм пускал една тема преди време и ми е интересно как и дали са се променили възгледите.

galinves71
27-10-2008, 18:03
Тука гледам съм пускал една тема преди време и ми е интересно как и дали са се променили възгледите.
ам то тез възгледи:plane:

raffaello
27-10-2008, 18:20
Аз ако трябва да си купувам кола бих си взел кола на 3-4 години, но никога чисто ново. На 3-4 годишните цените вече са наполовина от като нова, а и състоянието й не е чак толкова като на стара.
Причината да сме автоморгата на Европа е, че нямаме добър стандарт на живот и хората като нямат парички си купуват старите трошки. Но и тези не разбирам които видили си малко в пари и веднага мерцедес да си купят, стар няма проблеми нали и мерцедес. А после нямат и пари за гориво, ама нали искат да се покажат пред останалите. Всяка жаба да си знае гиола и да си позволява това което може да поддържа, както и не е естествено ти да имаш по-скъпа и гъзарска кола от шефа си. Такъв ни е манталитета и не го разбирам това.

raffaello
27-10-2008, 18:23
Темата да стане във вид на анкета няма да е лошо. Ще бъде показател на живота в БГ.

Mind_Control
27-10-2008, 18:59
Темата да стане във вид на анкета няма да е лошо. Ще бъде показател на живота в БГ.

Е какво ще е показателното. То е ясно, че всеки би си взел нова кола.. Въпросът е като имаш едни 15-20 хиляди дали нова кола е най- удачният избор. Ако не си ограничен във финансите е ясно! Имайте предвид, че една смяна на масло на форд фиеста нова за 17000 е 200 лв, така че икономията се губи някъде, а реално е 70-80 лв ако не е във фирме сервиз. + това чакаш със седмици да ти оправят колата във фирмения сервиз и през това време набиваш пари за таксита и друг транспорт.

georgyg
27-10-2008, 20:49
Не е ясно нищо. Много хора във форума имат възможност да карат нови коли, та дори и Дачия Логан, но купуват за почти толкова пари втора ръка кола с повече екстри и т.н.

Mind_Control
27-10-2008, 22:00
Не е ясно нищо. Много хора във форума имат възможност да карат нови коли, та дори и Дачия Логан, но купуват за почти толкова пари втора ръка кола с повече екстри и т.н.

Ами това казвам и аз. Ако имаш 15000 лв по- добре втора ръка, ако имаш 50000 естествено, че нова.

Въпросът трябва да е зададен коректно, а именно- Ако имате 15000-20000 лв нова кола или втора употреба ще вземете?

pavlin
28-10-2008, 01:21
В голяма част от "западните" страни лизинг е съвсем различен от този в БГрия...

Там например е повече нещо като кола под наем....Изплащаш 3 години колата, но след това колата не става твоя собственост, а я връщаш на дилъра...НО продалжаваш да си плащаш вноснките и получаваш нова кола за следващите 3 години...и така. Грубо казано е така...

За това там колите се сменят нон-стоп...много малко хора там си купуват колата...тоест след изтичане на лизинга колата става тяхна.

За БГрия обаче...избора между нова и стара кола е доста сложен...

То лизинг по принцип си е договор за наем, както го пише и в нашето законодателство. При финансов лизинг имаш право да закупиш предмета след изтичане на договора. При нас е изкривено понятието за да може да се приспада ДДС.

Бобби
28-10-2008, 08:14
То лизинг по принцип си е договор за наем, както го пише и в нашето законодателство. При финансов лизинг имаш право да закупиш предмета след изтичане на договора. При нас е изкривено понятието за да може да се приспада ДДС.

...и в България вече го има!!...казват му "оперативен лизинг"...доста фирми се възползват...но за физическо лице ми се струва малко висок наема!

Susscrofa
28-10-2008, 08:55
Безумен и напълно излишен въпрос, лишен от всякаква съдържателност. Всичко е въпрос на финансови възможности. Няма никакви други условия. :tequilla:

mitaka_cs
28-10-2008, 09:04
Стара кола избирам аз, защото винаги има шанс да попаднеш на запазена(правилната) ако знаеш какво и къде да търсиш.

SFINKS
28-10-2008, 09:20
безмислена тема

JAMAL
28-10-2008, 09:39
Хич не е безсмислена темата, какво ще си купиш ако имаш 20 000лв, ново Пежо или стара Алфа, с цялото ми уважение и любов към марката, но следващия път ще е ново Пежо. Въпреки, че както се спомена сервизното обслужване на гаранционна кола е доста скъпично...

georgyg
28-10-2008, 10:27
Хич не е безсмислена темата, какво ще си купиш ако имаш 20 000лв, ново Пежо или стара Алфа, с цялото ми уважение и любов към марката, но следващия път ще е ново Пежо. Въпреки, че както се спомена сервизното обслужване на гаранционна кола е доста скъпично...

За Пежо сервизното обслужване изобщо не е по скъпо от качествено на Алфа, ама това е друг въпрос.

wasp
28-10-2008, 11:43

ако имам 20 000 за кола, ще си взема алфа за 3000 и ще събера още 30 000 за мазерати на старо (около 2000-та година) :go:

Доко
28-10-2008, 11:52

Ако са ти само това паричките , а на месец дохода ти е 500-1000лв , и случайно си семеен , е грешка с новата кола , била тя и Пежо ,само годишната застраховка ще ти съсипе бюджета . Виж по друг начин стои въпроса ако дохода ти е 20000 лв месечно . :-P

JAMAL
28-10-2008, 12:51
Ако са ти само това паричките , а на месец дохода ти е 500-1000лв , и случайно си семеен , е грешка с новата кола , била тя и Пежо ,само годишната застраховка ще ти съсипе бюджета . Виж по друг начин стои въпроса ако дохода ти е 20000 лв месечно . :-P

Кои са другите неща, които ще ми съсипят бюджета....?
Питам сериозно, явно имаш опит!

SFINKS
28-10-2008, 13:01
С 20 000 каква нова кола ще вземеш ?
ако те устройва да караш много малка кола с малък двигател и без багажник това е избора . Обаче ако ти е малка такава кола приключваш с варианта нова кола и търсиш стара .Тва е :)

Доко
28-10-2008, 14:40
Кои са другите неща, които ще ми съсипят бюджета....?
Питам сериозно, явно имаш опит!

Значи хипотетично - семеен си , с дете на около 2-3 годинки , живееш със съпругата си , има баба да помага защото и жена ти трябва да работи, общ семеен доход две хиляди (недостижим за повечето млади семейства)
От някъде са ти изпаднали 20000лв .(продал си нивичката на дядо)

разход : - месечни ( за каквото се сетя - импровизирам)
1. Ток - колкото си изхарчиш (отоплителния период под 100лв няма да е в най добрия случай). Ако има и парно не ми се мисли .
2. Вода - не е кой знае какъв ....
3. Джи Си Емчета ......... ( според плана на оператора :-P)
4. Кафенца и дискотечки (гледам още млад си :-P)
5. Някоя друга дрешка (предполагам от време на време си обновяваш гардеробчето) + някое парфюмче.
6. Ааа ХРАНА ( според проучвания българина харчи най много за храна)
7............
8.............
9. Най важния разход - ДЕТЕТО - купуваш всичко от каквото има нужда (според възможностите)
Ми то не остана май за бензин от само до тук изброените разходи (много е относително) , а трябва да си платиш каското което върху 20000 лв застрахователна оценка е около 7-8 % , или 1600 лв за година , естествено ще го разсрочиш на по 400лв за четиримесичие ,или 100 лв на месец КАСКО :-P
Тъй като споменах , че импровизирам , може по късно да допълня още някой и друг разход като данък , гуми , масло , и винаги има непредвидени такива , от които човек остава много често неприятно изненадан .
Затова хубаво си смятайте разходите според доходите които имате преди да правите подобни покупки , (съвет - не визирам никой) , за да не изпадате в ситуацията на тези , на които най обичате да се смеете (примерно БМВ 740 със износени гуми - слик:-P)

п.с. Разходите всеки сам да си ги смята .( с добри чувства )

Susscrofa
28-10-2008, 15:31
Браво на Доко. Това исках и аз да кажа, всичко е въпрос на възможности и добре сметнат бюджет. Аз също нямам деца но определено знам, че разликата е огромна.

fred
28-10-2008, 15:40
И аз смятам, че няма смисъл да се дават пари за нова кола, с доходи, които са една четвърт или една пета от тези на средния европеец.Естествено, ако дохода ни се поизравни всеки може да отправи взор към нещо по ново.Пък ако се чуди къде да си дяне парите, то начини бол.
Но да отбележа, че у нас, една огромна част от хорат с нови коли са с доходи от черната икономика и автопарка би добил друг вид /нямаше да има черни джипове, пикапи и прочее лимузини, напоследък и бели се навъдиха :-P/, ако работеха здраво МВР, ДАНС, прокуратура, данъчни и въобще ако бяхме нормална европейска държава.

georgyg
28-10-2008, 17:21
ако работеха здраво МВР, ДАНС, прокуратура, данъчни и въобще ако бяхме нормална европейска държава.

Ако бяхме Европейска държава, нямаше и да получават заплата в МВР, по-малко от касиерка в Кауфланд :new_Eyecrazy:

JAMAL
28-10-2008, 19:52
Значи хипотетично - семеен си , с дете на около 2-3 годинки , живееш със съпругата си , има баба да помага защото и жена ти трябва да работи, общ семеен доход две хиляди (недостижим за повечето млади семейства) От някъде са ти изпаднали 20000лв .(продал си нивичката на дядо)разход : - месечни ( за каквото се сетя - импровизирам)1. Ток - колкото си изхарчиш (отоплителния период под 100лв няма да е в най добрия случай). Ако има и парно не ми се мисли .2. Вода - не е кой знае какъв ....3. Джи Си Емчета ......... ( според плана на оператора :-P)4. Кафенца и дискотечки (гледам още млад си :-P)5. Някоя друга дрешка (предполагам от време на време си обновяваш гардеробчето) + някое парфюмче.6. Ааа* ХРАНА ( според проучвания българина харчи най много за храна)7............8.............9. Най важния разход - ДЕТЕТО - купуваш всичко от каквото има нужда (според възможностите)Ми то не остана май за бензин от само до тук изброените разходи (много е относително) , а трябва да си платиш каското което върху 20000 лв застрахователна оценка е около 7-8 % , или 1600 лв за година , естествено ще го разсрочиш на по 400лв за четиримесичие ,или 100 лв на месец КАСКО :-PТъй като споменах , че импровизирам , може по късно да допълня още някой и друг разход като данък , гуми , масло , и винаги има непредвидени такива , от които човек остава много често неприятно изненадан .*Затова хубаво си смятайте разходите според доходите които имате преди да правите подобни покупки , (съвет - не визирам никой) , за да не изпадате в ситуацията* на тези , на които най обичате да се смеете (примерно БМВ 740 със износени гуми - слик:-P)п.с. Разходите всеки сам да си ги смята .( с добри чувства )Брат, казвам го в добрия смисъл на думата.....ти си луд.Ние си говориме за разходи за автомобил, а не за памперси, не си попаднал на човека на който да обясняваш как да разпределя бюджета си. Ако разчитам че автокаското ще ми съсипе бюджета, на дали ще мисля за автомобил пък дори и втора употреба след 2000год. Вече шести месец след придобиването на 156-ца, всеки месец плащам образен лизинг. Дали ще са гуми, дали амортисьори, дали ще трябва дебитомер....не се оплаквам, ако се оплаквах нямаше да карам трета Алфа.С Уважение!

fred
28-10-2008, 20:25
Ако бяхме Европейска държава, нямаше и да получават заплата в МВР, по-малко от касиерка в Кауфланд :new_Eyecrazy:
E може би, ама това важи за всички професии като цяло, един професор също взима колкото примерно касиерка в Кауфланд, но разделението на професиите е друг проблем /много често монтьор в Ге,мания взима колкото лекар, /, първо да достигнем едно ниво, пък ще видим следващото, но имай предвид че полицаите не са най платената професия никъде из Европата, а и в САЩ както и учителите примерно, давам тези професии, защото на запад, по-нетрадиционни професии взимат по-добри пари, или пък традиционни, които и у нас и по света са много платени-водопроводчици, плочкаджии, строители, шофьори на голеееми камиони и т.н.
:busted_cop:.

Susscrofa
29-10-2008, 08:51
Брат, казвам го в добрия смисъл на думата.....ти си луд.Ние си говориме за разходи за автомобил, а не за памперси, не си попаднал на човека на който да обясняваш как да разпределя бюджета си. Ако разчитам че автокаското ще ми съсипе бюджета, на дали ще мисля за автомобил пък дори и втора употреба след 2000год. Вече шести месец след придобиването на 156-ца, всеки месец плащам образен лизинг. Дали ще са гуми, дали амортисьори, дали ще трябва дебитомер....не се оплаквам, ако се оплаквах нямаше да карам трета Алфа.С Уважение!

E "своеобразен лизинг", каквото и да правиш толкова на тази кола, в рамките на разумното и допустимото, със сигурност НЕ плащаш. Ще се потретя, че дилемата "Нова или стара кола" не съществува. Всичко е въпрос на бюджет. Тук разбира се, изключвам желанието да се придобие нещо уникално, ценно, някоя класика от автомобилния свят, но това пък си е занимание на хора с наистина много средства или самотници с добър доход, които са си малко луди.

georgyg
29-10-2008, 10:30
@Доко Колега, сменти си разходите за колата за 1 година и ще разбереш, че изобщо на става въпрос за каско, гориво, подръжка и т.н.
Само за пример моята е към 3500-4000 лв годишно.

monimsl
29-10-2008, 10:54
макар и на 2 години но ще е втора ръка,верно е че няма пръв да съм пръднал в нея.

JAMAL
29-10-2008, 10:59
@Доко Колега, сменти си разходите за колата за 1 година и ще разбереш, че изобщо на става въпрос за каско, гориво, подръжка и т.н.

За това говориме, аз очаквах че колегата ще даде пример какви са разходите за нов автомобил, гаранционна поддръжка и т.н., а ние къде отидохме...

monimsl
29-10-2008, 11:06
Примерно КИА дават 7 -години гаранция,за това време ще оставиш пари за гаранционно обслужване за още една кола.

koolio
29-10-2008, 11:51
Примерно КИА дават 7 -години гаранция,за това време ще оставиш пари за гаранционно обслужване за още една кола.

Remember Mara to touch herself! За неанглийско говорящите - сетила се Мара да се побара.:hump:

Доко
29-10-2008, 11:52

Значи такъв ти бил късмета , попаднал си на екземпляр който има нужда от стягане . За пример ти давам себе си , миналата гогина взех една 156-а и за 2-3месеца и налях около 4000лв , естествено стана кола за каране :-P , ама какво да направя като предния собственик не е сменял нищо , а преди два месеца купих едно ГТВ на което маслото не съм сменял още (обслужвано е последната година във Ванто) - просто няма нужда от нищо за сега . Та , ако ти беше попаднал на тази кола нямаше да пускаш подобни постове .ПОКУПКА НА АВТОМОБИЛ ВТОРА УПОТРЕБА СИ Е 50%+++++ КЪСМЕТ.Колкото и да я углеждаш - ВИНАГИ ИМА ПО-ГОЛЯМА РИБА(могат да те излъжат:-P), вярвай ми , имам богат опит (няма да цитирам колко и какви марки автомобили съм притежавал от 1991г до сега - много са и от почти всички националности)

За това говориме, аз очаквах че колегата ще даде пример какви са разходите за нов автомобил, гаранционна поддръжка и т.н., а ние къде отидохме...

Пример мога да ти дам , но няма да е миродавен в случая , защото имам поглед на автомобили с по скъпа потдръжка (смяна на масло и филтри - около 900лв примерно)не се поемат гаранционно.Но и при тях важи същата схема - купиш ли кола от магазина на определена цена още от първия ден си с окло 30% от цената назад , това е в случай ,че решиш да я продадеш в рамките на първата година -АВТОМОБИЛА ВЕЧЕ Е ВТОРА УПОТРЕБА.На втората- третата година цената е наполовина.Друг е въпроса ако си решил да се жениш за нея :-P , но в днешно време си мисля , че бързо ще ти омръзне и след две три години ще мислиш вече да я сменяш. А да не мислиш , че гаранционната потдръжка те спасява от разходи , има едно понятие - непредвидени разходи , ама купи си нов автомобил и ще разбереш за какво иде реч , не те познавам и не искам да обидя никого , но купувайте си коли според месечните или годишни доходи , а не от случайно - еднократно спечелени пари . Колата е един бирник , направи така , че ако имаш възможност тези случайно спечелени пари да работят за теб , (има пусната подобна тема - колега иска съвет какъв бизнес да захване с 20000лв) Но в българия в условията на млада демокрация има едно пишкомерене (с извинение:-P) или така наречения ",милионерски синдром" , и тъй като съм от Бургас и познавам много реститути които последните години рязко забогатяха от продажба на наследствени имоти и хванати от този синдром , и които в момента имат обявени автомобили за продажба купени или от магазин , или по-скъпи и луксозни возила , при свършване на капитала придобит от въздуха , в момента сигурно не им се излиза , налегнала ги е депресия (не визирам всички). Та в общи линии много се увлякох пак , всеки да си купуватова което му е кеф и ако има възможност.Съвет няма как да дам на който и да било , дори и да пиша за разходи и бла бла глупости , всеки сам си решава .:waving:

п.с. Една бърза справка със случайно подбран модел Алфа 147 1.9 дизел
цена от магазин обявена в сайта (при реална покупка винаги е по висока) - 35 792 лв.1.9 JTD 120 Distinctive
И една обявена в мобиле.бг Alfa romeo 147 1.9 JTD 69000км,В ГАРАНЦИЯ
21800 ЛВ. юни 2006 .
Разлика в цената за две години и 69000навъртяни(обявени)км от 13992 лв , всеки сам да си пресмята .
Това е първия и най-голям разход на новия автомобил.

JAMAL
29-10-2008, 12:31
Значи такъв ти бил късмета , попаднал си на екземпляр който има нужда от стягане . За пример ти давам себе си , миналата гогина взех една 156-а и за 2-3месеца и налях около 4000лв , естествено стана кола за каране :-P , ама какво да направя като предния собственик не е сменял нищо , а преди два месеца купих едно ГТВ на което маслото не съм сменял още (обслужвано е последната година във Ванто) - просто няма нужда от нищо за сега . Та , ако ти беше попаднал на тази кола нямаше да пускаш подобни постове .ПОКУПКА НА АВТОМОБИЛ ВТОРА УПОТРЕБА СИ Е 50%+++++ КЪСМЕТ.Колкото и да я углеждаш - ВИНАГИ ИМА ПО-ГОЛЯМА РИБА(могат да те излъжат:-P), вярвай ми , имам богат опит (няма да цитирам колко и какви марки автомобили съм притежавал от 1991г до сега - много са и от почти всички националности)

Пример мога да ти дам , но няма да е миродавен в случая , защото имам поглед на автомобили с по скъпа потдръжка (смяна на масло и филтри - около 900лв примерно)не се поемат гаранционно.Но и при тях важи същата схема - купиш ли кола от магазина на определена цена още от първия ден си с окло 30% от цената назад , това е в случай ,че решиш да я продадеш в рамките на първата година -АВТОМОБИЛА ВЕЧЕ Е ВТОРА УПОТРЕБА.На втората- третата година цената е наполовина.Друг е въпроса ако си решил да се жениш за нея :-P , но в днешно време си мисля , че бързо ще ти омръзне и след две три години ще мислиш вече да я сменяш. А да не мислиш , че гаранционната потдръжка те спасява от разходи , има едно понятие - непредвидени разходи , ама купи си нов автомобил и ще разбереш за какво иде реч , не те познавам и не искам да обидя никого , но купувайте си коли според месечните или годишни доходи , а не от случайно - еднократно спечелени пари . Колата е един бирник , направи така , че ако имаш възможност тези случайно спечелени пари да работят за теб , (има пусната подобна тема - колега иска съвет какъв бизнес да захване с 20000лв) Но в българия в условията на млада демокрация има едно пишкомерене (с извинение:-P) или така наречения ",милионерски синдром" , и тъй като съм от Бургас и познавам много реститути които последните години рязко забогатяха от продажба на наследствени имоти хванати от този синдром , и които в момента имат обявени автомобили за продажба купени или от магазин , или по-скъпи и луксозни возила , при свършване на капитала придобит от въздуха , в момента сигурно не им се излиза , налегнала ги е депресия (не визирам всички). Та в общи линии много се увлякох пак , всеки да си купуватова което му е кеф и ако има възможност.Съвет няма как да дам на който и да било , дори и да пиша за разходи и бла бла глупости , всеки сам си решава .:waving:

п.с. Една бърза справка със случайно подбран модел Алфа 147 1.9 дизел
цена от магазин обявена в сайта (при реална покупка винаги е по висока) - 35 792 лв.1.9 JTD 120 Distinctive
И една обявена в мобиле.бг Alfa romeo 147 1.9 JTD 69000км,В ГАРАНЦИЯ
21800 ЛВ. юни 2006 .
Разлика в цената за две години и 69000навъртяни(обявени)км от 13992 лв , всеки сам да си пресмята .

Тук започнахме до говорим малко по-конкретно, както се и надявах да стане. Определено не бях наясно, че основната поддръжка е толкова скъпа в оторизирания сервиз. Относно пишкомеренето не ми става ясно, защо в няколко поста се споменава продажбата на имот на село и т.н. или за еднократно придобити пари. Има и варианти на изплащане, които все повече навлизат на пазара, които са напълно допустими и не е нужно да се разчита на външна помощ и не означава, че с това се цели да си свалям гащите.

code
29-10-2008, 13:55
Нова ако е над 50000лв иначе стара. :chair:

ако това е старата
http://imagecache2.allposters.com/images/pic/MMPH/230417~Kim-Basinger-Posters.jpg
а това новата
http://www.erogance.net/content/images/02172007/444413/BritneySpears.jpg

по-добре леля Ким :-)

SFINKS
29-10-2008, 14:28
нова стара , всеки според възможностите си , аз обаче не мога да разбера шоферите дето вместо да си купят някоя или чисто нова или на 2-3 години малка кола а вместо това си купуват 10 годишна алфа 166 или БМВ 7 ца ...... и после набиват космически пари за части и ремонти по "лимузините"

morfius
29-10-2008, 14:38
Под 2 - 3 К евро доход на месец нов автомобил среден клас е безмислено набутване, а въшоците не са за всеки.
Та зависи от приходите, ако имах възможност - нова 159 бордо щеше да ми стои добре :twisted:
За момента обаче, ей тия двете красавици от подписа :)

MrX
29-10-2008, 14:44
нова стара , всеки според възможностите си , аз обаче не мога да разбера шоферите дето вместо да си купят някоя или чисто нова или на 2-3 години малка кола а вместо това си купуват 10 годишна алфа 166 или БМВ 7 ца ...... и после набиват космически пари за части и ремонти по "лимузините"

То и аз се чуда Ти чий го дървиш във форума но не задавам въпроса! За някои хора( за други нехора) автомобила не е само птранспортно средство от т.А до т.Б а фенщина или страст( силна дума). Според теб е по-добре да си купя НЕУдачия сандеро, щот е малка и нова, пред 166 която примерно ми е присърце па макар и на 5-8 години?!? Няма да се получи колкото и рентабилно да е!

code
29-10-2008, 14:59
Ок всеки си има мнение и твоето е такова, аз виждам във 10г. 166-ца,която е струвала 95хил. повече кола отколкото във някаква със всички екстри за 25хил. И каквито и ремонти да и направя ще ми излезе по-евтино отколкото само гаранционната смяна на консумативи на новата кола пък ако ще и да е някоя супер рентабилна гнида. Карал съм нов Авенсис (ако ще говорим за Тойоти) и вътре ми е спек, а Корола пък е супер депресия. Иначе новото си е ново спор няма, абе всеки си решава в коя лента да кара.:-)

SFINKS
29-10-2008, 15:19
а замисляш ли се що колата ти която е струвала 95 000 сега струва 10 пъти по малко а :) , за поддръжката на 166 не бъди толкова убеден че ще ти е евтина :) аз съм фен на новите коли пък макар били и по малки щото нямам нерви постояно нещо да не ми е наред по колата , тва страшно ме дразни , предпочитам да не карам S класа но всичко да и е наред и да не да вися всеки месец по сервизи , нищо че би ми излязло по евтино , евентуално .

а на Mrx няма какво да му кажа , сигурен съм че още дълги години ще си лъска кошницата :)

Слав
29-10-2008, 15:24
Да, но колко като неговата "кошница" си виждал по пътя?

Освен всичко друго това е и тръпка.Аз не бих си взел нова кола само, заради факта, че е нова.

Предпочитам да е стара и да си я гледам с кеф, отколкото да е нова и да се успокоявам с това, че съм направил практичен избор...то най-практично е с градския по тази логика... :chair:

RPWWD
29-10-2008, 15:39
Мдаа, много сте се разгорещили, бе колеги:) При всички положения новото си е ново, НО за хора които за 3 години имат възможността да спестят сумата която ще загубят при 50% -та обезценка. За другите, които не са толкова напред с материала остава вариантът 3-6 годишна кола - разбираемо е , че тези коли не се търсят толкова тъй като средната класа в БГ е доста имагинерно понятие. За масата от народа си остават бангиите от 7 години нагоре, и никакви приказки че "старите коли са по-здрави" не вървят тук - ПРОСТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ. :tequilla:

koolio
29-10-2008, 15:48

Елементарно е - ако, да кажем, си купиш 166-ца за 15000 и си оставиш 5000 за ремонти, ще си дал 20 000 лв и като си погледнеш сутрин колата ще ти се оправя настроението и ще тръгваш с кеф за работа или закъдето и да е.
Ако си купиш нова Шкода Фабия за 20 000 лв пак ще си дал 20 000 лв и като се качиш в колата си ще ти е некомфортно, ще те е яд да я погледнеш и всяко пътуване ще е едно изнервящо преживяване.

SFINKS
29-10-2008, 15:48
RPWWD
много си прав и напълно те подкрепям ,нищо против нямам тва да си купиш стара кола , аз само написах че не разбирам логиката да си купиш стара голяма лимузина вместо да и купиш доста по нова кола пък била тя и по малка , е тва е синдрома и комплекса на Българина

koolio що си мислиш че като дадеш 5000 за ремонти колата ще ти е наред ? ще ти е наред месец два , после пак се почва щото даже частите които си сменил пак ще са за смяна щот са правени в Тамбукту и са тотални ментета. И къв ти е кефа като караш 166 и знаеш че няколко неща пак са ти смяна и колата ти не наред , никкъв кеф не това

fred
29-10-2008, 15:51
Не е комплекс на българина защото пазар на стари коли има навсякъде по света.Колата е стока, всеки си я оценява и ползва според неговите критерии.Всъщност комплекс може да се нарече и това непременно да караш нова кола, недай боже да те вземат за вехтошар иначе.:go:

koolio
29-10-2008, 15:57
RPWWD
много си прав и напълно те подкрепям ,нищо против нямам тва да си купиш стара кола , аз само написах че не разбирам логиката да си купиш стара голяма лимузина вместо да и купиш доста по нова кола пък била тя и по малка , е тва е синдрома и комплекса на Българина

koolio що си мислиш че като дадеш 5000 за ремонти колата ще ти е наред ? ще ти е наред месец два , после пак се почва щото даже частите които си сменил пак ще са за смяна щот са правени в Тамбукту и са тотални ментета. И къв ти е кефа като караш 166 и знаеш че няколко неща пак са ти смяна и колата ти не наред , никкъв кеф не това

Виж сега, бих си купил САМО такава кола, за която знам, че ако се появи нещо за оправяне на заплата/хонорар го оправям веднага. Имам предвид с това менние, че не бих си купил кола, която не ми харесва, само защото е нова.

SFINKS
29-10-2008, 16:00
fred ти вече ме развесели ,да навсякъде се карат стари коли но толкова много стари лимузини никъде няма, говоря за е класи , ес класи , бмв 5 и 7 , волво 8 , алфа 166, пежо 607 ,секви видове джипове и така нататък и така нататък тва си е чисто Български синдром да кара големи стари лимузини

fred
29-10-2008, 16:13
fred ти вече ме развесели ,да навсякъде се карат стари коли но толкова много стари лимузини никъде няма, говоря за е класи , ес класи , бмв 5 и 7 , волво 8 , алфа 166, пежо 607 ,секви видове джипове и така нататък и така нататък тва си е чисто Български синдром да кара големи стари лимузини

Разбирам те, не знам, не съм правил статистика дали на глава сме най много, но няма лошо в това - вчера видях в едно скъпо кафе двама чужденци, които сърбаха с обща лъжица едно капучино, не бяха и първа младост.Та честно казано аман от пратктичност, като имаш предвид факта, че това капучино струва стотинки за тях.Това поведение донякъде според мен е обусловено и от факта, че в миналото се чакаше по 15 години за някаква си жигула.......

SFINKS
29-10-2008, 16:30
бе 100 човека да пишат по темата 100 различни мнения ще дадат , мен затва първото мнение по темата ми беше че е безмислена темата , точна рецепта няма , един купува с акъл , друг със сърце , трети и той не знае с какво

mohi
29-10-2008, 17:12
Originally Posted by SFINKS View Post
RPWWD

Има логика, понеже голямата кола е мислена за по-голям пробег и по-надеждна от някоя сапунерка. Друг е въпроса дали ти е рентабилно и изгодно от финансова гледна точка.
Една нова малка кола е набутана с доста електроники които също не са евтини.
Лошото според мен, е че автомобилите взеха да ги мислят да издържат по-малък пробег, може и заради електрониката да е, но е факт , че им скъсиха живота.
След време това ще се окаже голям проблем с избора на автомобил 2 ръка. Ще трябва да избираш или някои достъпен за финансовите ти възможности нов автомобил, който да караш 3-4 год. или някой такъв над тази възраст, по евтино, но който тепърва почва с ядове и подръжка.

Хубаво би било да можем да си позволим да заделяме от доходите си толкова, че да имаме винаги по една нова лизингова кола и като направи 3г връщаш и взимаш новия модел и продължаваш изплащането. То всъщност това си е и целта на автопроизводителите, да си вързан постоянно и ежемесечно да им снасяш.

п.с. не го написах много добре ама имам и друга работа, предполагам се разбира пък и ние това дет се вика много добре го знаем :pimp::mrgreen:

galinves71
29-10-2008, 17:14
бе 100 човека да пишат по темата 100 различни мнения ще дадат , мен затва първото мнение по темата ми беше че е безмислена темата , точна рецепта няма , един купува с акъл , друг със сърце , трети и той не знае с какво
с пари

Доко
29-10-2008, 17:28
Тук започнахме до говорим малко по-конкретно, както се и надявах да стане. Определено не бях наясно, че основната поддръжка е толкова скъпа в оторизирания сервиз. Относно пишкомеренето не ми става ясно, защо в няколко поста се споменава продажбата на имот на село и т.н. или за еднократно придобити пари. Има и варианти на изплащане, които все повече навлизат на пазара, които са напълно допустими и не е нужно да се разчита на външна помощ и не означава, че с това се цели да си свалям гащите.

Ами ето ти лизингов калкулатор , посочената сума е за Алфа 147 , 35 792 лв http://www.alfaromeo.bg/?go=info&p=147 или делено на 1.95 евро = 18355 евро . Сам си направи сметката какви доходи имаш и дали ще ти е изгодно оскъпяването с над 9% годишна лихва
Стойност за лизинг: 18,355.00 EUR
Първоначална вноска (5.00%): 917.75 EUR
Месечна вноска (без ДДС): 435.17 EUR
Остатъчна главница (чиста стойност на кредита): 17,437.25 EUR
Комисиона по обслужване на сделката 1%: 174.37 EUR
Лизингов срок: 48 месецa
Лихва: 9.15%
. http://www.interlease.bg/calc.php :-P .
Върху цялата сметка добавете и Каско .
Смятайте и ако ви оттърва - купувайте нови коли.
п.с Ще ти утвърдат лизинга ако докажеш реален доход , това значи , че трябва да внасяш осигуровки на заплата мин. 2000лв. , и тук е основния въпрос - кой си внася данъците на държавата върху реалния доход ???????

Калкулатор работна заплата
брутна заплата 2000.00 лева
осигурителен доход 2000.00 лева

фонд "Пенсии" 136.00 лева
фонд "ОЗМ" 28.00 лева
фонд "Безработица" 8.00 лева
ДЗПО в УПФ 40.00 лева
здравни осигуровки 48.00 лева

общо осигурителни вноски 260.00 лева

облагаем доход 1740.00 лева
ДОД 174.00 лева
чиста сума 1566.00 лева

ето и сами да си ги смятате http://pariteni.bg/Calcs/5/c4ca4238a0b923821.html

galinves71
29-10-2008, 17:30
Originally Posted by SFINKS View Post
RPWWD

Има логика, понеже голямата кола е мислена за по-голям пробег и по-надеждна от някоя сапунерка. Друг е въпроса дали ти е рентабилно и изгодно от финансова гледна точка.
Една нова малка кола е набутана с доста електроники които също не са евтини.
Лошото според мен, е че автомобилите взеха да ги мислят да издържат по-малък пробег, може и заради електрониката да е, но е факт , че им скъсиха живота.
След време това ще се окаже голям проблем с избора на автомобил 2 ръка. Ще трябва да избираш или някои достъпен за финансовите ти възможности нов автомобил, който да караш 3-4 год. или някой такъв над тази възраст, по евтино, но който тепърва почва с ядове и подръжка.

Хубаво би било да можем да си позволим да заделяме от доходите си толкова, че да имаме винаги по една нова лизингова кола и като направи 3г връщаш и взимаш новия модел и продължаваш изплащането. То всъщност това си е и целта на автопроизводителите, да си вързан постоянно и ежемесечно да им снасяш.

п.с. не го написах много добре ама имам и друга работа, предполагам се разбира пък и ние това дет се вика много добре го знаем :pimp::mrgreen:

1 пимерче.мой колега кара А4 от преди 3месеца.сега му е влезнала мушица в главицата да я продава забелеи за 8000лв без право на пазарлък и ако я продаде за тези пари което ме съмнява като познавам колата е решил да гръмне 12000лв за някаква тойота и той не може да ми обясни модела .само знам че е дизел и е 2002г.аз му викам-щом си решил да даваш 12000лв пари от кредит що не си купиш 1дачийка нова и в гаранцийка и др.а той ми вика-ти луд ли си бе ,дачия.и аз се отказах от приказките.що кво и е на дачията?ами ако тойотата излезе с някакъв дефект както излезе А4етворката за кви пари говорим нататък,а той-те не се чупят японските.а аз го поправям-те дано не се чупят.www.espaceauto.bg/?new_make_mode=5

mohi
29-10-2008, 17:38
Така е решил понеже японките са в челни класации по надеждност. Ама и тех в последно време взеха да ги сглабят туция русия и кеде ли още не, те повечето производители си изнесоха производството, а това е още един компромис с качеството и такивати му работи.

Все по-зле ще става, ще се чудиш к'ва марка да избереш :new_Eyecrazy:

Абе като се замисля много от нещата станаха хем бъкани уж с екстри хем shit. Телевизори, телефони та даже и блажната боя не е като преди :(

code
29-10-2008, 18:17
Сфинкс, не до комплекси замисли се сега какво ще ти кажа!!!
Голям клас кола на старо е най-изгодната покупка! Това са най-зверски обезценените коли! Това че една Фиеста струва колкото едно Мондео, Поло колкото Пасат и т.н. прави съвсем логичен моя избор. Много кола за малко пари - така съм преценил така съм пазарил :lupe::cheers:

Gogata
29-10-2008, 19:29
Нова италианска кола трудно бих се навил да си купя,ако имам тази възможност.Може би някой фиат,но и това е под въпрос.Най-удачният вариант за мен е кола на 2-3 години,която вече се е обезценила почти наполовина :hump:

koolio
29-10-2008, 21:01
Разбирам те, не знам, не съм правил статистика дали на глава сме най много, но няма лошо в това - вчера видях в едно скъпо кафе двама чужденци, които сърбаха с обща лъжица едно капучино, не бяха и първа младост.Та честно казано аман от пратктичност, като имаш предвид факта, че това капучино струва стотинки за тях.Това поведение донякъде според мен е обусловено и от факта, че в миналото се чакаше по 15 години за някаква си жигула.......

Нямам нищо против джиповете и лимузините, стига собствениците им да не смятат, че за тях правилата не важат.

fred
29-10-2008, 21:59
Нямам нищо против джиповете и лимузините, стига собствениците им да не смятат, че за тях правилата не важат.

Е да, у нас обаче покрай тия простаци намразих тия коли, а колата вина няма

RPWWD
30-10-2008, 21:08
Нова италианска кола трудно бих се навил да си купя,ако имам тази възможност.Може би някой фиат,но и това е под въпрос.Най-удачният вариант за мен е кола на 2-3 години,която вече се е обезценила почти наполовина :hump:

Като стана дума за нова италианска кола, освен Алфа 159, много се кефя на новата Крома - много алтернативна за БГ машина, почти не се среща по нашите пътища, а е супер комфортна и с м-джет двигателя направо "излиташ":big_love: