PDA

View Full Version : Какъв монитор да си взема?

INTEGRALE
19-01-2006, 09:22
Искам да си взема по-свястен монитор, че от моя архив ме заболяват очите за нула време :(
Общо взето не съм наясно.
Мисля си за TFT LCD 19". Но незнам дали ще е по-добре за очите.
Ако ми кажете и за марка и цена ще е направо супер, знам че тук доста хора разбират от хардуер /поне се надявам да е така/.
ПП Трябва ми като за обикновен юзър, няма да правя анимация на него :wink:

Yon
19-01-2006, 09:28
Искам да си взема по-свястен монитор, че от моя архив ме заболяват очите за нула време :(
Общо взето не съм наясно.
Мисля си за TFT LCD 19". Но незнам дали ще е по-добре за очите.
Ако ми кажете и за марка и цена ще е направо супер, знам че тук доста хора разбират от хардуер /поне се надявам да е така/.
ПП Трябва ми като за обикновен юзър, няма да правя анимация на него :wink:
Виж тука:
www.most.bg (http://www.most.bg)
www.vali.bg (http://www.vali.bg)
Аз съм с NEC 72VM 17'
гледай времето за реакция да е не повече от 8 милисек

pent
19-01-2006, 09:38
:) не че нещо но какво ако времето за реакция е 10мс? :) ще му е бавно ли? Или ще замазва? нещо няма да му върви? няма да може да гледа филми?

сега сериозно, всичко опира до пари, с каква сума си готов да се разделиш. Задължително ТФТ! За размер аз от 3 години ползвам 17', и 3те ми монитора бяха с различно време за реакция, и да ти кажа, разлика в интернет няма да забележиш! Викаш 19'-ка? незнам, парите са други, за свястна 19-ка! Тай че като качество и цена 17ка!

Аз лично съм с АйБиЕм, но и другите марки са си ОК!

няма да пиша повече, ще изчакаме да видим хардуер гуру-тата в сайта да си кажат тежката дума :)

Успех засега!

Yon
19-01-2006, 09:52
Абе пари се изкарват нека това което се купува да има ресурс. И на мен не ми требваше 120 коня кола ама два три пъти съм излизал от рискови изпреварвания :D

BatVas
19-01-2006, 10:16
Не гледай времето за реакция - както те съветват - освен ако не си геймър. Тези с малкото време за реакция са ТН-Филм матрици, има още два вида матрици - сега не ми се рови да видя какви бяха- доста четох по въпроса преди година. В момента добро решение като цена за 19-ка е Филипс - не му знам модела - ама някакъв пърфект панел.
Абе най-добре иди в ХардуерБГ и говори с Григор - ще ти каже кой дават дефекти - кой не, цени- ще кажеш за какво ти трябва, Искаш ли ДиВиАй вход и всички подробности.
Може да пратиш лично съобщение на Grigor или мейл - може и по телефона ако не ти се идва в София.
Аз съм с CTX 17"-ka 16м.с време за реакция и се държи перфектно в игрите - филмите не ги гледам на него - с ТВ аута и на 29" телевизор. Имаше гаранция за "0" изгорели (ярки) пиксели и за една госдина нямам нито един изгорял. Най доброто за монитори е EIZO - ама е цифра и се ползва от професионалисти :) иначе няма сми.
Все пак колегата горе ти е казал - може и 17" ка TFT - равнява се на 19-ка CRT. Ако на 19 ката ТФТ пикселите са същия брой като на 17" ката ще ги виждаш и просто са по-големи пикселите. Така че прецени според парите с които разполагаш. Успех!!!

wasp
19-01-2006, 10:20
А нали знаеш че инчовете не отговарят на TFT и CRT ? 19" CRT е голям колкото 17" TFT горе-долу. Аз на работа съм с 18" TFT и смело мога да твърдя че е видимо по-голям от моята 19-ка в къщи.

търтей
19-01-2006, 10:22
нещо такова примерно

HP Flat Panel Monitor L1740

brad
19-01-2006, 10:54
Аз съм с 12 м.сек. реакция и само за интернета е идеален.Но за игри или за друго,където има бързодвижещи се надписи не става.Много замазва.Но и аз като го купувах ми даваха този съвет-ако няма да играеш много на игри,взимай тоя.И не съжелявам.

BatVas
19-01-2006, 10:58
Аз съм с 12 м.сек. реакция и само за интернета е идеален.Но за игри или за друго,където има бързодвижещи се надписи не става.Много замазва.Но и аз като го купувах ми даваха този съвет-ако няма да играеш много на игри,взимай тоя.И не съжелявам.
Моя не маже при игрите - то това време нали знаеш че е малко рекламен трик и не винаги се казва реалното време черно-бяло-черно.Така че зависи кой производител колко е излъгал.

pent
19-01-2006, 11:06
прав е васко, жива реклама и маркетинг! и тук съзтезанието е кой ще изкара продукт с по-малко време, по-голям ъгъл на виждане и тн...
като те не лъжат, това време за реакция го има, ама само при еди какви си условия :))))))) а реално работиш със стандартно!

затова избирай мъдро, и не се лови на въдицата! Препоръчвам LG като качество-цена!

VM164
19-01-2006, 11:13
Лично аз бих ти препоръчал 17" Samsung или Asus модел MM17D(540лв) за 19" според мен е ViewSonic E95 цената му излиза около 470лв.
и Върхът е ViewSonic VX924 но цената е сериозна около 1060лв. дават го че с 4ms. Цените съм ги гледал в магазина на Риск Електроникс на Бул. Гоце Делчев :lol:

Yon
19-01-2006, 11:52
То след време не се знае какви програми ще излезят за какво ще се ползва компютъра и т.н. затова има неща с които компромиси не се правят. Процесори, дънни платки и други компоненти се упгрейтват ама монитора си остава :!:

INTEGRALE
19-01-2006, 13:17
То след време не се знае какви програми ще излезят за какво ще се ползва компютъра и т.н. затова има неща с които компромиси не се правят. Процесори, дънни платки и други компоненти се упгрейтват ама монитора си остава :!:
Именно, моя сега е Дел 17", ама не си знае годините.
Не съм заклет геймър /освен КМР 2005/, ама сестра ми играе на LineAge II, та и за това трябва да помисля. не искам да размазва.
Щом 17" ТФТ е по-голям от конвенционалния със същия размер, значи най-вероятно ще е такъв.
Парите са около 600 лв, 700 максимум.

търтей
19-01-2006, 13:20
[
Щом 17" ТФТ е по-голям от конвенционалния със същия размер
това зависи

но всеки уважаващ себе си производител дава реалния размер на видимата област (viewable area) което теб те интересува
освен замазването (време за реакция) много важно е как монитора възпроизвежда цветовете - това по принцип е слабост на тфт-тат - доста лъжат друго важно е % контраст, вредни лъчения и т.н.

INTEGRALE
19-01-2006, 13:27
Едно от най-важните за мен неща е лъчението. Както казах по-горе очите ми ме болят /по принцип очите ми са слабо място/.
За тия пари може ли да се намери 17-ка с минимално лъчение, добра реакция и прилични други показатели /яркост, реалност на цветовете/?

търтей
19-01-2006, 13:29
Едно от най-важните за мен неща е лъчението. Както казах по-горе очите ми ме болят /по принцип очите ми са слабо място/.
За тия пари може ли да се намери 17-ка с минимално лъчение, добра реакция и прилични други показатели /яркост, реалност на цветовете/?
е аз ти написах модел който според мен върши работа малко по-горе :wink:

INTEGRALE
19-01-2006, 13:52
Ти, предполагам си с такъв и си доволен?
И да попитам още нещо: ТСО 03 това ли е за лъчението?

Yon
19-01-2006, 13:53
Е старите монитори наистина са си електрожени... По новите обаче отговарят на всички съвременни изисквания. Мерил съм радиацията с дозиметър за LG T710B -тръба излъчването е нормално0.16/пред монитора/за сравнение от задната част на същия 0.26 мюSv/h :shock: :shock: .
NEC- а 0.14-0.16 "мю"Sv/h Незнам какви са изискванията за ТСО3

Grozdan
19-01-2006, 14:04
Виж страницата на JARcomputers там са на добри цени ,а май може да се купуват и без ДДС

търтей
19-01-2006, 14:08
Ти, предполагам си с такъв и си доволен?
И да попитам още нещо: ТСО 03 това ли е за лъчението?
да
и за двата въпроса

BatVas
19-01-2006, 14:24
Виж страницата на JARcomputers там са на добри цени ,а май може да се купуват и без ДДС

Само дето Жар са прекупвачи на мониторите(не вносители) и гаранцията - като знам какви са-може да си я хвърлиш в коша-като поради проблем те мотаят 3 месеца и си без комп.

www.hardwarebg.com (http://www.hardwarebg.com)

виж тук -има и телефони и адрес - монитора може да си го избереш като ги погледнеш в някой магазин и си избереш модел спрямо това което виждаш(макар че аз взех каквото ми препоръчаха и съм супер доволен) - поръчваш го (със сигурност цената е по-добра, а и гаранцията 100%) могат да тои го пратят с куриер. Не на последно място Григор, Юли и Бачо Киро - карат Алфа :D :D :D :wink: :wink:

georgyg
19-01-2006, 19:10
А аз пък съм на мнение, че трябва да си го видиш на живо, бер куриери и т.н. Че ако има 1-2 изгорели пиксела ще има ходене по мъките.
Монитор без ДДС не може да се вземе.
Инече отиваш във Техномаркет или там нещо от сорта, или в Мост, Вали и т.н. Напоследък много хвалят Филипс.
Самсунг-а са готини, ама сервиза на Техномаркет (те са вносители) е УЖАС!!!
А и пикселите горят най-често във първите часове на роботата на монитора, така че можеш да вземеш и някой седял на витрина, нищо че е работил.

Аз имам CTX 19" в работата от 2 години и съм доволен. Е има и по хубави де. Виж също и Вюсоник, ама са малко по-скъпи.
Ако парите не са проблем EIZO е твоя избор. Отлично качество със 5 годишна гаранция.
Инече останалите фирми трябва да са с 3 години гаранция.

П.С. Времето за реакция не е от толкова голамо значение. Моя е 25 м.с. и става за игри :twisted:

wasp
19-01-2006, 20:45
но всеки уважаващ себе си производител дава реалния размер на видимата област (viewable area) което теб те интересува
освен замазването (време за реакция) много важно е как монитора възпроизвежда цветовете - това по принцип е слабост на тфт-тат - доста лъжат друго важно е % контраст, вредни лъчения и т.н.

Не знам производител който да е давал размери на видимата област на CRT-тата. Единствено това става при TFT-тата, тъй като там няма как да се лъже че са "размери на кинескопа". Имам IBM, DELL, имал съм и много други марки CRT-та, мерил съм и SONY-та, всичките лъжат.

На работа съм с една Belinea 18" TFT, много съм доволен, вади добър контраст, добра картина и са много евтини по принцип. Внос е от Германия така че не знам тук как вървят като цени. Samsung-а имам приятели се оплакват доста от изгорели пиксели.

kris11
19-01-2006, 22:07
Моят лидер е : http://www.iiyama-bg.com/

BatVas
19-01-2006, 22:16
Моят лидер е : http://www.iiyama-bg.com/
Доста съм ги гледал и тях!!! Ама при ТФТ нещата не са като едно време с ЦРТ-тата - като се вземе впредвид колко фирми правят матрици. Иямата са добри обаче КОМЕЛ СОФТ МУЛТИМЕДИЯ ЕООД нещо не ме кефят като обслужване - гаранция

valjo
20-01-2006, 00:20
м чак сега попадам на темата, да си кажа все пак и аз мнението
аз см работил в РИСК електроник 3 години и съм продавал ViewSonic, немога да кажа лоша дума, НО те нямат оптимален склад и винаги са назад с цените спрямо нивото на пазара!

във фирмата ползваме IIYAMA от Комел Софт и досега ядове е нямало
имаме и Samsung TFT - е брадва си е, нема кво се лъжем, може и от модела да е де
според мен за 19" требе да гледаш price/performance
и кое можеш да вземеш на смислена цена
смислена е дистрибуторската цена, ако може и без ДДС, още по-добре, а и да имаш познати в сервиза :)
за Philips и аз съм чул добри думи, вкл в офиса на Григор;)
Сони си е Сони, но трябва да може да се земе от солитрон и да се изпере ДДСто

Acer е марка, не спомената досега, която предлага интересни цени за добро качество по мое мнение!
19" LCD MONITOR, AL1917As, 1280 x 1024, contr. 500:1, brightness: 300cd/m2, 140°(H), 140°(V) , 8 ms, Speaker, Analog (D-sub) 3 year warranty 260 ?

Bobo
20-01-2006, 01:24
във фирмата ползваме IIYAMA от Комел Софт и досега ядове е нямало

Много добра и аз я предлагам и съм много доволен както и клиентите :wink:

за Philips и аз съм чул добри думи, вкл в офиса на Григор;)

Според мен са дървета :idea:

Сони си е Сони, но трябва да може да се земе от солитрон и да се изпере ДДСто
Сони беше сони сега си имам големи ядове с изгорели пиксели особенно на 19", а солитрон не ги зменят докато не станат незнам си колко, а дотогава цветни петна за клиента :!:

Acer е марка,
Дърво :wink:

bass
20-01-2006, 10:09
Аз от около 5 години работя с ДЕЛ и съм крайно доволен от TFT-тата им. Нямам идея с какви матрици действат, но от 35 бройки (30 бр.15" и 5 бр. 20") няма НИТО ЕДИН прецакан пиксел. От 5 самсунга, които напазарувахме за офиса на един познат, за 2 с едмици 4 вече са с по 2-3 умрели пиксела (btw този, който няма дефекти, е китайски, а другите четири са тайвански или малайзийски май).
За вкъщи си взех също Dell - 20" 2000FP UltraSharp. Ако му погледнете формалните характеристики, ще си кажете, че е тотална пръчка в сравнение с рекламираните параметри на други производители. Обаче аз досега по-читав пърформънс при друга марка не съм виждал в този ценови клас (нямам впечатления от Сони и Ияма).
В този смисъл, BatVas е мнооого прав. Най-добре си поиграй намясто, ако имаш възможност. Специално за респонстайма - бавно влачене на някой джам с мишката. Веднага се вижда около ситния шрифт и тънките рамки дали маже.

BatVas
20-01-2006, 10:13
Съгласен съм с Бобо за Сони. ЕIZO са по принцип са номер едно-като цветове, възможност за настрики и с 5 год гаранция-за професионалисти. Ако няма проблем сега с гаранциите на Комел Софт Iiyama са на добра цена и все пак са име в производството на монитори.
Ама най-сигурното е да гледаш мониторите и да можеш да сравниш много монитори един до друг. Отиваш на място с много изложени монитори и сравняваш - като си избереш марка , модел - тогава търсиш изгодна цена. Все пак по добре качествена 17"-ка отколкото ефтена 19" ка - и при двата натив резолюцията е 1280 на 1024 :wink:

INTEGRALE
20-01-2006, 11:13
Колкото повече чета, толкова повече се обърквам :frown:
НР, който търтея ми го предложи по данни /цена-характеристики/, като че ли е най-добър.
Гаранцията за пикселите, при него как е?

valjo
20-01-2006, 13:38
хъм вчерашната IIYAMA се оказа с изгорели пиксели :(
и ние май ще спираме да ги купуваме :)

огледахме се в някъв BENQ и ше се разбере там ква е хавата, за 20" говоря

BatVas
20-01-2006, 13:43

Е сега може да пробваш обслужването(гаранционното) на Комел Софт да видиш за кво говоря :?

georgyg
20-01-2006, 21:22
HP-тата са кофти, емаме 20-тина в работата, и са зле, Dell е друго нещо и от тях имаме и са доста добри, както и Вюсоник, но са 15".

За Филипс май до тука са най добре цена качество, въпреки изказванията на Бобо.

Асер се е дърво!
Според мен е важно да си го видиш монитора сам, който ти е на душата, аби то същото като с колите :lol:

kris11
20-01-2006, 22:56
Един познат си взе това нещо : NEC MultiSync LCD 90GH2 -19"-8 msek. .TCO3
ХВали го, но не ми е останало време да го видя, Взе го от K"Кагами"
Трябав да му има данните на www.nec-display-solutions.com (http://www.nec-display-solutions.com)
Вали предлагат НЕК монитори също.

ALFA CORSE
21-01-2006, 02:11
На 19" LCD картината се вижда доста зърнеста (поне на повечето) заради големината на пиксела и лично мен ме дразни.
Иначе нещо като универсален монитор може би с PVA матрица е избора. Samsung 173/193 p+ се вижда доста добре, има DVI, липсва му само една perfect panel гаранция. Времето му за реакция grey to grey е 8ms. Черното може да се нарече черно :) . Настройва се във всички посоки... Ъглите на видимост са наистина големи за разлика от надутите TN+film матрици 4-6 ms на тази цена.
От ТН: X серията на Philips ми харесва как се вижда и най-вече там привлича гаранцията perfect panel a и X6 моделите вече имат DVI, но са добавили и glare.
EIZO са без коментар ... скъпите им модели наистина са убиец.

LG имаха някакъв модел с PVA матрица и гаранция за един изгорял пиксел мисля 1940 (но не си спомням точно в момента)

Иначе от по-евтините модели ТN+film с D-SUB само аз бих избрал Philips. 170S6 има добри ъгли на видимост, не маже при игри или филми ... само, че след продължителна работа те заболяват очите (поне на мен така ми действа). Но за разлика от Samsung 710N, 740N например, който вади бялото като някакъв нюанс на лилаво при него няма проблеми.

INTEGRALE
23-01-2006, 09:45
Момчета, какво ще кажете за този. Някой има ли наблюдения върху него: Monitor TFT ACER 17" AL1751Bs 6ms New Gamers Line, DVI

martin145
23-01-2006, 10:07
Имам лични впечатления от 17'' LG Flatron L1710BL LCD. В офиса съм с такъв от около година и нямам никакви забележки. 1600х1400 резолюция, перфектна картина. Тъй като вече не е последен модел дори може да ти излезе изгодно. виж http://www.lge.com/prodmodeldetail.do?a ... yId=060202 (http://www.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=060202)
&categoryId=060202&parentId=06&modelCodeDisplay=L1710BL&contentsTypeFlag=C&model=NOTHING
&quality_spec_id=&quality_spec_value=&pagePerNum=50#

valjo
23-01-2006, 10:38

Е сега може да пробваш обслужването(гаранционното) на Комел Софт да видиш за кво говоря :?

абе ние ше се оправим с тех, дето се вика на друга база;)

и BENQ-a има изгорели пикселииии

BatVas
23-01-2006, 15:01
Имам лични впечатления от 17'' LG Flatron L1710BL LCD. В офиса съм с такъв от около година и нямам никакви забележки. 1600х1400 резолюция, перфектна картина. Тъй като вече не е последен модел дори може да ти излезе изгодно. виж http://www.lge.com/prodmodeldetail.do?a ... yId=060202 (http://www.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=060202)
&categoryId=060202&parentId=06&modelCodeDisplay=L1710BL&contentsTypeFlag=C&model=NOTHING
&quality_spec_id=&quality_spec_value=&pagePerNum=50#

Посочената от теб резолюция не е натив резолюция, а се постига чрез интерполация. Такава натив резолючия имат 17" ки ЛЦД-та на Ейзо- за по над 1000-ка. И моя има такава резолючия но найтив резолючията му е 1280 - 1024 :wink: ЛГ и Филипс са с една и съща матрица(дисплей) :wink:

DiStefano
23-01-2006, 17:58
Acer е марка,
Дърво :wink:

не съм съгласен !
предполага се че мнението си е лично твое ... :roll:

Bacho
23-01-2006, 18:34
А бре момци в Мултирама-та и Плесио-то има много голям избор. А даже може да тестваш продукта там. В Мултирама гледах 19" ViewSonic май беше с 3ms реакция!!! Аз бих си взел такъв или някой от Самсунг-ите ;)

INTEGRALE
22-02-2006, 16:10
Много се пише в този раздел :P , не мога да изровя темата.
накрая си взех Philips 170X6, 17", 8 ms реакция, DVI вход, ТСО 03, колонки и най-важното perfect panel, т.е. пълна гаранция за скромните 595 лв.
Още не мога да си го настроя както трябва, но има време.
Благодаря на всички за съветите :bowdown:

BatVas
22-02-2006, 16:42
E за този говореше Григор и знам че в ХардуерБг са доволни от тези пърфект панели :D :D :D Дано останеш доволен и ти - при тези монитори само трябва да се привикне първите дни-после няма проблеми :D

INTEGRALE
22-02-2006, 16:57
Прав си, малко ми е странно сега.
Иначе много ми харесва.