View Full Version : TS engine - принципен въпрос
Здравейте колеги. Имам такъв въпрос - принципен - по двигателя TS (1.4 1.6 1.8 2.0) - защитен ли е двигателя при скъсване на ангренажен ремък. В смисъл дали на буталата има вдлъбнатини под клапаните, да да не се набиват ако ангренажния ремък се скъса. Надявам се да да получа отгвор от онези колеги, които са разглобявали такъв двигател. И - благодаря предварително за отговорите.
element_jori
11-05-2009, 21:02
тук повечето са си виждали карантиите ......... но тези вдлабнатини не са никаква защита............. скъсаш ли ремък всичко става на салата
тук повечето са си виждали карантиите ......... но тези вдлабнатини не са никаква защита............. скъсаш ли ремък всичко става на салата
Това вече е интересно ... защо става, след като не би трябвало!? (Късйл съм щифт на зъбното колело на разпределителния вал на Жигули, пораженията са ми ясни) но сега говорим за двигател от съвсем друг клас !?
(Надявам се ме разбирте - такава ситуация е много добре дошла на някои "пишман" майстори - скъсал ремък - ще те минат по пълната процедура, и на всичкото отгоре с извинения, че сега спокойно могат да ти зацепят ремъка на +/- 1-2 зъба.)
BlueStorm
11-05-2009, 21:26
Това са интерферентни двигатели ( клапаните слизат до максимално допустимото ) и ако скъсаш ремък става много лошо ... :shutup:
Даже не е нужно да се скъса ангренажен ремък, стига да прескочи няколко зъба и е "готов"...
... но това става доста рядко.
не нямат защита скъсаш ли ремъка
На един комшия му е прескочил 3-4 зъба и го е страх да отвори ДВГ да погледне
не нямат защита скъсаш ли ремъка... си правиш дроП сърма :shutup:
Благодаря, ясно... (леле колко съм невеж :surrender:)
Вдлъбнатините по буталата са, защото при нормалната работа до там стигат клапаните. А ако скъсаш ремъка :goodnight:
vankata_ll
12-05-2009, 21:54
А при какви обстоятелства ремъка прескача ?
причините за прескачане са главно 4
1. ремъкът не е сменен на време
2.ремъкът е менте
3.блокирала ролка .Ролката блокира поради същите причини поради коит ремъка прескача лили се къса:no:
4.Неправиллен или некадърен монтаж
BlueStorm
13-05-2009, 16:49
причините за прескачане са главно 3
2.ремъкът е менте
3.блокирала ролка .Ролката блокира поради същите причини поради коит ремъка прескача лили се къса:no:
Допълвам:
-Камъче попада между някоя от ролките и ремъка ( на този мотор много рядко, защото ремъка е защитен доста добре с пластмаси ).
- блокирала ил разбита водна помпа ( би трябвало да се усети доста преди да стане проблема )
- от не добре стегната опъваща ролка.
Допълвам:
-Камъче попада между някоя от ролките и ремъка ( на този мотор много рядко, защото ремъка е защитен доста добре с пластмаси ).
- блокирала ил разбита водна помпа ( би трябвало да се усети доста преди да стане проблема )
- от не добре стегната опъваща ролка.
Съгласен но да напомня само че водната помпа тук играе ролята на обтяжна ролка и е редно да се сменя заедно с ангренажа или в най-лошия случай на 2 смени на ангренажа .
Иначе оригиналната не се слави като чуплива и издържа над
100 000 км това е.
Това за незатегната ролка ме накара да си редактирам поста и да добавя 4.Неправиллен или некадърен монтаж.
didko_boy
13-05-2009, 18:02
не бой се на 6000 об/мин кривиш САМО 8 изпускателни клапана. Всмукателните са си 6 + . Няма как да имаш степен на сгъстяване 10.5 към 1 и да са защитени клапаните . Лично аз не съм чувал за "защитена" 16 клапанова машина
причините за прескачане са главно 4
2.ремъкът е менте
4.Неправиллен или некадърен монтаж
+ 5. изхвърлен пистов ремък. протрива пластмасовия капак и парчета от него и от пистовия влизат при ангренажния.
(ангренажния прескочи и смукателните клапани се изкривиха всичките)
алфа.мания
26-11-2011, 18:59
в изторията и кадрите които съм виждал вариант да набие само изпускателните или смукателните не съм чувал и според мен е напълно невъзможно а за ТС съм отватял след такива случки на паднали каишки 4 двигателя и най-малкото зло което може да е са клапаните :) винаги (16 от 16) а с гомяма скорост може и през пробката на маслото да излязат :new_Eyecrazy::mrgreen:
GammaRay
26-11-2011, 22:20
К'во каза?