View Full Version : възможно ли е да не работи ABS- а
колеги искам да питам дали е възможно да не работи ABS-а на алфа 155 1.8 ТС и как да разбера дали въобще има ABS каде да гледам какво да права дайте малко инфо
DJ Vladic
13-05-2009, 13:40
Ами караш си и натискаш яко спирачките.Ако почнат да блокират гумите начи нямаш АБС.АбС се усеща като ти рита педала на спирачка и един специфичен звук все едно една пружина се удря(поне на мойта кола така се чува).И следата най-често е несечена.Докато блокира и АБС отпуска и така.. докато спреш :)
Айде пробвай стандартния начин :-)
DerMeister
13-05-2009, 14:05
Ако ти работи АБС-а коректно трябва да можеш да вземеш завой с натисната спирачка докрай без проблем, пробвай на някое песъкливо място само гледай да няма препятствия. Абе осторожно с тия проби, че не ти знам стажа :notify: :-)
Тва е някъв много як метод за проверка.:notify:
Като дадеш на контакт трябва да светне лампата за ABS и след 1-2 секунди да изгасне.
Ако е така, до тук добре, ако не светва по-скоро нямаш, но може и да са 100 други работи, ако не изгасва не ти работи ABS.
Иначе както каза първият колега, отиваш някъде на широко и празно и набиваш яко спирачки, ако се завлачиш и не ти рита педала, нямаш ABS или не работи.
Ако ти работи АБС-а коректно трябва да можеш да вземеш завой с натисната спирачка докрай без проблем, пробвай на някое песъкливо място само гледай да няма препятствия. Абе осторожно с тия проби, че не ти знам стажа :notify: :-)
абе ти все някакви такива странни съвети даваш на хората ..................
Нищо странно няма, с абс-а колата остава управляема ;)
http://vbox7.com/play:88333366
The_Game
13-05-2009, 16:09
Чак пък и да спре по бързо от другата кола :no:
Гледал съм независими тестове и поне при по старите коли (но със 4 канален АБС )кола с напълно блокирали колела спира с метър-2 по бързо от тази с АБС. Това ако няма препядствие пред теб.
Иначе не бих се отказал от ABS, ESP. Налагало ми се е спиране в завой с висока скорост и не е приятно.
Съветите ти са не само странни ,a и опасни за изпълнение, особенно за начинаещи,а обикновенно те питат за съвет то е ясно че опитен шофьор никога няма да направи подобна глупост.
Ако ти работи АБС-а коректно трябва да можеш да вземеш завой с натисната спирачка докрай без проблем, пробвай на някое песъкливо място само гледай да няма препятствия.
това е най-шантавия начин на света да разбереш имаш ли или не abs .
За да разбереш дали имаш АБС е достатъчно да вдигнеш капака и да погледнеш :)
А да го тестваш дали работи въобще не е нужно да го правиш в завой или с висока скорост. Достатъчно е да караш с 20-30 км. и да натиснеш малко по-силно спирачката на пръст или вода и то ще си покаже.
Иначе и аз съм на мнение, че понякога се включва и удължава ненужно спирането (това при старите коли, за новите нямам наблюдения).
Те затова и някои колеги в една друга тема се бяха похвалили, че го изключвали и предпочитали да си карат без него.
Абе мене много си ме кефи и го практикувам от време на време :headbang:стига както казах да няма препятствия. Иначе си прав не е за препоръчване на всеки, ама си е кеф.
то е ясно че опитен шофьор никога няма да направи подобна глупост.
Опитния шофьор е правил всякакви глупости ;)
Furious 155
13-05-2009, 17:41
Иначе и аз съм на мнение, че понякога се включва и удължава ненужно спирането (това при старите коли, за новите нямам наблюдения).
Те затова и някои колеги в една друга тема се бяха похвалили, че го изключвали и предпочитали да си карат без него.
Ами и мен това ме дразни понякога ненужно удължава спирането. Ако заедно с АБС-а има и система за разпределение на спирачното усилие, тогава ще е доста по-ефективно, но на нашите колици го няма!
имат така наречения компенсатор на спирачното усилие оригиналния номер на тази част е 7571999 :th_up:
155_8000rpm
13-05-2009, 19:22
Я вземи си отвори капака(предният)и ще разберш без да се правиш на шумахер,а останалите големи подстрекатели сте вие :tongue2:Завои мавои абе лудница...
Alexanderbb
13-05-2009, 20:33
Правилно казват колегите за капака. Вдигаш и гледаш ако точно пред кормилото виждаш казанче за спирачна течност и зад него голямо серво значи нямаш ABS ама да не ти пука. и аз нямам а колата си спира перфектно. Ако обаче до казанчето (не под него) видиш една сребриста штуротия с много тръбички значи имаш помпа за ABS.
Извинявам се на колегите за лайшкото обяснение
The_Game
13-05-2009, 22:45
ИМА ABS
http://memimage.cardomain.com/ride_images/1/2450/1121/6123060006_large.jpg
НЯМА ABS
http://farm4.static.flickr.com/3052/2664474041_c7238cd505.jpg?v=0
DJ Vladic
14-05-2009, 01:19
ИМА ABS
http://memimage.cardomain.com/ride_images/1/2450/1121/6123060006_large.jpg
НЯМА ABS
http://farm4.static.flickr.com/3052/2664474041_c7238cd505.jpg?v=0
Абе Колега...? аз не виждам разликата... Или съм яко лаик.. или..!!!Отбележи къде точно е разликата с нещо.
Абе Колега...? аз не виждам разликата... Или съм яко лаик.. или..!!!Отбележи къде точно е разликата с нещо.
:waving:
Така въпросче към разбирачите.
Имам я помпата на АБСа ,но не работи.
Насочете ме къде и какво да проверя и евентуално да го оправя?
Без излишен спам моля ,само технически рещения , съвети и препоръки ме интересуват.
Furious 155
14-05-2009, 09:41
Без излишен спам моля ,само технически рещения , съвети и препоръки ме интересуват.
не се ли научихте че за такива неща се ходи в сервиз! Няма как да хвърлим бобец и да излезе какво е!
И на мен задните спирачки не ми хващат, ама не пиша тука - кажете какво да правя - ходих на валяци- видях кое как е и ще влизам в сервиз - лесно е!
не се ли научихте че за такива неща се ходи в сервиз! Няма как да хвърлим бобец и да излезе какво е!
И на мен задните спирачки не ми хващат, ама не пиша тука - кажете какво да правя - ходих на валяци- видях кое как е и ще влизам в сервиз - лесно е!
Оправи си регулатора за задното спир. усилие :Tease:.
Furious 155
14-05-2009, 09:49
Оправи си регулатора за задното спир. усилие :Tease:.
ами баш в случая той май си работи(чудо нали) ;). Проблема е в спирачните апарати...особенно левият ич не спира! Но след апаратите ще го видим и него и няма какво да го оправям - в магазина има нов!
mimouzunov
14-05-2009, 12:13
Нали за това е уш тоя форум!!!Да се опитваме да помагаме!!!За какво да питаме тук тогава ,как се сменя спукана гума ли :Tease:?!
Furious 155
14-05-2009, 15:41
Нали за това е уш тоя форум!!!Да се опитваме да помагаме!!!За какво да питаме тук тогава ,как се сменя спукана гума ли :Tease:?!
форума не е баш за това, но и да и за такива неща върши работа, НО доста от нещатата които се пишат и коментират, не отразяват верните за конкретните проблеми решения, а пък със спирачките шега не бива. Отделно не описвам и на места съвети които, ако ги изпълниш може да стане доста страшно даже!
почни по ред бушони датчици помпа
мен лично ако някой ме попита как да си смени спукана гума бих му отговорил без да се правя на отворен защото има и такива ко
ито никога не са гоправили8)
мен лично ако някой ме попита как да си смени спукана гума бих му отговорил без да се правя на отворен защото има и такива ко
Никой не се е родил научен момчета нали така??
Furious 155
14-05-2009, 19:15
Никой не се е родил научен момчета нали така??
точно така е и точно затова мисля че за абс системата, която има собствен компютър и е електромеханична система, не мисля че ей така може да се намери проблема. Да може да се проверят бушони и релета ако има -да, но след това? Затова във верният сервиз са виждали и правили повече отколкото тук из форума сме чели. Иначе да - като те боли глава, може да лапнеш хапче, ама може и на скенер да те пратят. За това става дума.
mimouzunov
14-05-2009, 21:10
Несе правя на отворен с тези писания мои!!! Идеята ми е друга ,да съгласен съм с колегата преди мен ,че спирачките са си важни ,но... Все пак някои може да е имал подобен проблем и да знае поне при него как е отстранен и какво е било проблемното!!!Да съгласен съм ,че никои несе е родил научен ,но аз примерно прегледах PDF-те и намерих схемата на АБС-а!!В този ред на мисли може да се проверят поне тривиялните неща като бушони и релета които отговарят за работата на същия!!! Моето разбиране за форума тук е ,че при възникването на проблем човек трябва да се опита сам да си го оправи с помоща на другите "потребители"!!!Ако тогава нестава -сервиз!!! Не конкретизирам дали ще са спирачки или водна помпа... peace
Несе правя на отворен с тези писания мои!!! Идеята ми е друга ,да съгласен съм с колегата преди мен ,че спирачките са си важни ,но... Все пак някои може да е имал подобен проблем и да знае поне при него как е отстранен и какво е било проблемното!!!Да съгласен съм ,че никои несе е родил научен ,но аз примерно прегледах PDF-те и намерих схемата на АБС-а!!В този ред на мисли може да се проверят поне тривиялните неща като бушони и релета които отговарят за работата на същия!!! Моето разбиране за форума тук е ,че при възникването на проблем човек трябва да се опита сам да си го оправи с помоща на другите "потребители"!!!Ако тогава нестава -сервиз!!! Не конкретизирам дали ще са спирачки или водна помпа... peace
Сила си ,така си е братко.:waving:
majuna84
25-05-2009, 23:20
Правилно казват колегите за капака. Вдигаш и гледаш ако точно пред кормилото виждаш казанче за спирачна течност и зад него голямо серво значи нямаш ABS ама да не ти пука. и аз нямам а колата си спира перфектно. Ако обаче до казанчето (не под него) видиш една сребриста штуротия с много тръбички значи имаш помпа за ABS.
Извинявам се на колегите за лайшкото обяснение
Мерси много!!!! Ето това ми беше много полезно.
Ааа точно така :)
ЗА това аз не изсипах една торба с пари за подмяната на едно реле, заради което имаше съмнение за ламбда сонда, бубини, свещи, кабели, алтернатори, датчик на хол и т.н. а порових във форума писах със всички тук да дадат предложение и едно ЛС на mimouzunov иии в крайна сметка проблема се реши за 15лв...Ако беше в сервиз щях да сменя всичко по колата...
Форума е правилното място...След това следват сервизите и то тези които си разбират от работата :)
А крайна сметка колега имаш ли или не АБС???
Ааа точно така :)
ЗА това аз не изсипах една торба с пари за подмяната на едно реле, заради което имаше съмнение за ламбда сонда, бубини, свещи, кабели, алтернатори, датчик на хол и т.н. а порових във форума писах със всички тук да дадат предложение и едно ЛС на mimouzunov иии в крайна сметка проблема се реши за 15лв...Ако беше в сервиз щях да сменя всичко по колата...
Форума е правилното място...След това следват сервизите и то тези които си разбират от работата :)
А крайна сметка колега имаш ли или не АБС???
:idea2:...контактен спрей му е майката:idea2:
На годината поне веднъж пръъъсс на всички контакти и ел. връзки и нямаш проблеми:!: