View Full Version : Правопис
galinves71
18-05-2009, 21:49
Темата произлиза то тази за Гойко и партията майка.
Много ви е интересно поради что не се уважава родния ни език и се пише кой как свари пет за четири.
Изобщо, ширещата се неграмотност ме хвърля в отчаяние ...
хора,колеги от форума,модератори,искам да се извиня на всички които са ме разбрали по грешно и са ми направили забележка.аз съм човек който обича да говори и да помага на когото и да било с каквото и да било както и аз съм се допитвал,и всяка 1на забележка дори и в 1 форум значи много за мен.с главна или малка буква,запетая или препинателен знак в такива моменти са без значение важно е смисъла.а до толкова кой ще е герб или бсп..........нека по-добрия спечели.
Смисълът в едно лошо и понякога неграмотно написано творение, обаче, се губи и е трудносмилаем от останалите участници. Прочее, правописът показва освен културата на пишещия, но и уважения към родния ни език.
galinves71
18-05-2009, 22:12
хора,колеги от форума,модератори,искам да се извиня на всички които са ме разбрали по грешно и са ми направили забележка.аз съм човек който обича да говори и да помага на когото и да било с каквото и да било както и аз съм се допитвал,и всяка 1на забележка дори и в 1 форум значи много за мен.с главна или малка буква,запетая или препинателен знак в такива моменти са без значение важно е смисъла.а до толкова кой ще е герб или бсп..........нека по-добрия спечели.
Смисълът в едно лошо и понякога неграмотно написано творение, обаче, се губи и е трудносмилаем от останалите участници. Прочее, правописът показва освен културата на пишещия, но и уважения към родния ни език.
в случая кое е правилно прочее или прочие?
old alfist
18-05-2009, 22:27
Не се ли отклоняваме от темата ? Иначе съм съгласен с Търтея.
galinves71
18-05-2009, 22:44
лошо е да използваш името на друг и данните му за каквото и да било.
Ох пак ще спамя. Колега, да напишеш България с малка буква е едно, но после да твърдиш, че това не е толкова важно е направо безочливо.
в случая кое е правилно прочее или прочие?
И в това заядливо изреченийце ти липсват главна буква и двуеточие.
galinves71
18-05-2009, 23:06
Ох пак ще спамя. Колега, да напишеш България с малка буква е едно, но после да твърдиш, че това не е толкова важно е направо безочливо.
И в това заядливо изреченийце ти липсват главна буква и двуеточие.
а тез главни букви не разбрахте ле че ги няма в моя речник ве?главна буква използувам само за нещо което трябва да е с главна буква а те се броят на 22те ми пръста.
и там под името на темата си сложете вашите щот не си спомням да съм я пускал.:sleep:
Добре де, в твойто училище главната буква само за важни неща ли я използвахте? :idea:
България не е ли важно нещо?
old alfist
18-05-2009, 23:49
Тук стана голяма бъркотия. Колежката Ранобудниче отдавна пусна такава тема :
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=30772&highlight=%EF%FA%F0%E2%E8+%F1%F2%FA%EF%EA%E8
Аз честно казано не разбирам какво има да се обсъжда. Начинът е прост - отговорните лица във форума, т.е. модераторите, при наличие на неграмотен пост от даден потребител първо поправят и правят добронамерена забележка, после предупреждават и ако няма резултат- лишават неграмотния субект от възможността да тормози останалите потребители. На който не му изнася - на палатка!
Silvester9
19-05-2009, 13:54
Аз честно казано не разбирам какво има да се обсъжда. Начинът е прост - отговорните лица във форума, т.е. модераторите, при наличие на неграмотен пост от даден потребител първо поправят и правят добронамерена забележка, после предупреждават и ако няма резултат- лишават неграмотния субект от възможността да тормози останалите потребители. На който не му изнася - на палатка!
То ако е така половината няма да пишат тук...
PEPI-2ALFA
19-05-2009, 14:18
То ако е така половината няма да пишат тук...
Ако искат
spe4elist
19-05-2009, 14:47
Абсолютно подкрепям! Освен това искам да допълня - в не една и две теми се допуска недобър тон, квалификации и обиди. Мисля, че модераторския екип е прекалено толерантен и либерален към езика и тона на юзърите.
Ако не се вземат мерки, скоро тук ще заприлича на гето...
Колеги ако смятате, че даден пост не отговаря на правилата или просто не му е мястото там може да го репортнете(има си бутонче за тази цел) -задължително ще му бъде обърнато внимание.
А, че във форума има изблици на неграмотност, простащина и гетовщина мисля е ясно на всички.
PEPI-2ALFA
19-05-2009, 16:17
... може да го репортнете(има си бутонче за тази цел) -задължително ще му бъде обърнато внимание.
Аз от известно време не го виждам.
Знам, че не му е тук мястото, но не открих темата, в която за проба натиснах бутончето.
Мога да Ви предложа, за проба, всички мнения с повече от една правописна грешка в този раздел да заминавам безвъзвратно в небитието?
spe4elist
19-05-2009, 18:03
Мога да Ви предложа, за проба, всички мнения с повече от една правописна грешка в този раздел да заминавам безвъзвратно в небитието?
Хи хи, знаеш ли тогава каква тишина ще настъпи в този форум?!?
Сори за офф-а
Хи хи, знаеш ли тогава каква тишина ще настъпи в този форум?!?
Сори за офф-а
Абе, имам предположения. Но можем да пробваме в този раздел. Така или иначе не е от най-оспамените.
Или да се вгради Автокоректор, та по време на писане на даден пост,
да се включва и да показва(маркира) допуснати грешки ;)
Или да се вгради Автокоректор, та по време на писане на даден пост,
да се включва и да показва(маркира) допуснати грешки ;)
Файърфокс има такава опция вградена :Lkingsmiley:
galinves71
19-05-2009, 21:38
тук супер тинейджерска матурка се спретна.
мисля, че матурите са леко по-различни :)
galinves71
19-05-2009, 21:42
и по-смислени нали?
Файърфокс има такава опция вградена :Lkingsmiley:
Ъъъ... мисля, че не е вградена... добавка е, и трябва да има инсталиран Аspell!
Хубавото е, че когато има инсталиран резидентен Aspell проверката върви с добавки (Add-on, Plug in) и в много други програми даже и в IE ;)
Аз работя с него вече много години и съм много доволен, алгоритъмът му е много бърз и в контекстно меню може да се избират много думи! Много е полезно, когато се пише на чужди езици. Друга "хубавня" е лесното превключване от един на друг език, пак само от контекстното меню.
Абее... изобщо...
:plane:
spe4elist
19-05-2009, 21:58
Да, да ... Те са друга бира ...
и по-смислени нали?
надали са по-смислени...мисля, че са доста тъпо направени
galinves71
19-05-2009, 22:09
надали са по-смислени...мисля, че са доста тъпо направени
всичко което се прави в бг в момента е тъпо,колкото и да звучи примамливо.ни матури ни студентски изпити.
сегашните висшисти по нищо не могат да се сравнят на предишните (от преди 20г)макар само софийският да беше признат в европа.
spe4elist
19-05-2009, 22:18
Вие тука хубаво си приказвате, ама наистина трябва да се вземат мерки за този форум. И докато не започнат да се налагат наказания - работата няма да се оправи.
ФЕРАРИСТ
19-05-2009, 22:58
Предполагам разбирате че голям масов форум няма как да си позволи да налага назакания за това че някой бърка как се пише онова дето втвърдява предното окачване.......това е абсурд, къде къде по цивилизовани западни форуми гледам че пишат както им кефне, абсурдни съкращения, и прочее......изобщо къде е проблема в цялата тая работа аз не мога да разбера, секи да пише както си иска, дали се излага или не си е негова работа, който не го кефи тва да го игнорира, и изобщо неща от сорта......аз тука съм на лафче, правилата изискват само писането дае на кирилица, за мен разлика между това тук, и седяне на сбирка на маса пак на лафче няма......там секи си говори разговорно, защо да е проблем ако и тук е така......И в крайна сметка какво - някой прави по 2 грешки на два реда постинг - много важно - това не го прави по малък пич, или по голяма шматка отколкото е.....ако е готин и точен, нямам нищо против да пише грешно всяка дума......
galinves71
20-05-2009, 07:41
Предполагам разбирате че голям масов форум няма как да си позволи да налага назакания за това че някой бърка как се пише онова дето втвърдява предното окачване.......това е абсурд, къде къде по цивилизовани западни форуми гледам че пишат както им кефне, абсурдни съкращения, и прочее......изобщо къде е проблема в цялата тая работа аз не мога да разбера, секи да пише както си иска, дали се излага или не си е негова работа, който не го кефи тва да го игнорира, и изобщо неща от сорта......аз тука съм на лафче, правилата изискват само писането дае на кирилица, за мен разлика между това тук, и седяне на сбирка на маса пак на лафче няма......там секи си говори разговорно, защо да е проблем ако и тук е така......И в крайна сметка какво - някой прави по 2 грешки на два реда постинг - много важно - това не го прави по малък пич, или по голяма шматка отколкото е.....ако е готин и точен, нямам нищо против да пише грешно всяка дума......
а,точно тва се мъча да им обясня ама.....сигурен съм че в 1 лайвдиспут можем да се поборичкаме ама що да е тъй.ама нали знаеш,бг черта,вижте ма кой съм аз мога да прая забележки и пр.ай че уж се отказах ама виждам хубави хора са писали и за това.
....изобщо къде е проблема в цялата тая работа аз не мога да разбера, секи да пише както си иска, дали се излага или не си е негова работа, който не го кефи тва да го игнорира, и изобщо неща от сорта......аз тука съм на лафче, правилата изискват само писането дае на кирилица, за мен разлика между това тук, и седяне на сбирка на маса пак на лафче нямa......
Правилата изискват и да е на български, а много от пишещите ползват кирилица, обаче са твърде далеч от българския. Пише се четливо от уважение към другите, за да им е лесно да четат.
Пример от твоето мнение - многоточието не е унуверсален знак заместващ всички други!
Тук не е маса, за хубаво или за лошо, малко или много този форум е лицето на алфа общността в България и докато има правила и модератори това лице няма да е образец за неграмотност и простащина!
На когото не му изнася да.... има много маси свободни.
В този раздел, имащ претенциите да е сериозен, трябва да се ограничат до минимум неграмотните постове. Не трябва да се "хващаме за запетаята", но неща като главна буква, точка в край на изречение, ъ/а, а/е, е/и и т.н. не трябва да се допускат. Ако искаш да кажеш нещо и да искаш да те вземат на сериозно, ще трябва да се постараеш. Това е моето мнение.
Така, събирам още малко отзиви и почвам да трия неграмотните постове. В този и само в този раздел.
Така, събирам още малко отзиви и почвам да трия неграмотните постове. В този и само в този раздел.
А защо само в този?!?
А защо само в този?!?
За пример ;)
Не може всеки да е отличник по Български език и Литература! Форума е за първоначална помощ и получаване на необходимата информация за даден проблем или въпрос! Единствено може да се претендира за правопис в този раздел или тема,но не и да се ограничи достъпа на дадени хора,защото повечето, които разбират от двигатели и съответните проблеми около тях, помагат с каквото могат и не са учители(на по 300лв заплата),но той(разбиращия) гледа,чете и осмисля проблема,без да се напряга да мисли за запетайки и грешно написани букви и насочва питащия в посоката нужна за решаването на проблема,докато повечето(не всички),които не разбираме много много от двигатели,като не можем да дадем обективно решение на дадения проблем се "хващаме" за препинателните знаци и грешно написаните думи,а именно пълнейки форума със СПАМ(пиша ние, за да не се обиди някой).
Това е поредната спамерска тема,която по НИКАКЪВ начин не помага за решението на въпросите свързани около нашите "любими". Нито пък раздела е свързан с ремонти,сервизиране,технически въпроси и отговори! Така,че всеки грешно пишещ в този раздел може да бъде подложен на коментари,нападки и недоволствие,но НЕ и в останалата част от форума. Мисля,че не е тук мястото да се покажете, колко сте интелигентни,комплексирани и т.н.
Тук(форума, а не раздела) е мястото за взаимопомощ дори и с цената на грешно написана буква,а на който не му харесва да хваща гората!
wallbanger
20-05-2009, 10:28
И в крайна сметка какво - някой прави по 2 грешки на два реда постинг - много важно - това не го прави по малък пич, или по голяма шматка отколкото е.....ако е готин и точен, нямам нищо против да пише грешно всяка дума......
Не знам ... Колкото и голям пич/ка да е някой/я , след като ми напише нещо от рода на "уфтсъ" (овца) , малко или много си променям мнението към по-лошо . На никой няма да му се счупи "Shift"-а , ако от време на време го натисне за да сложи поне една главна буква .
Славчо, дали обърна внимание за кой раздел става въпрос?
Щото тайничко си мисля, че не си.
Никой не говори за литературен български или за изказ ала Достоевски. Всеки нормален човек със завършен 8ми клас, обаче следва да може да пише коректно и разбираемо.
Мнение написано като бълвоч не помага никому, колкото и точни и вярни неща да има в него.
Не знам ... Колкото и голям пич/ка да е някой/я , след като ми напише нещо от рода на "уфтсъ" (овца) , малко или много си променям мнението към по-лошо . На никой няма да му се счупи "Shift"-а , ако от време на време го натисне за да сложи поне една главна буква .
Някои се дразнят от странно написани думи и се радват на грамотност и "четливост".Други се радват и забавляват на странни и забавно написани думи, и им е досадна изрядността и подредеността на изречението. Ние не определяме кое мнение и начин на писане трябва да бъде универсално,това не е държавен вестник или местна медия ,за да е всичко грамотно и изрядно. Повечето влизат тук(включително и аз), защото им е приятен форума и има интересна и нужна информация!
old alfist
20-05-2009, 10:38
Опасявам се, че този раздел може да се превърне в секта. Следващата крачка е - цензура на мисленето.
wallbanger
20-05-2009, 10:38
Не може всеки да е отличник по Български език и Литература! Форума е за първоначална помощ и получаване на необходимата информация за даден проблем или въпрос! Единствено може да се претендира за правопис в този раздел или тема,но не и да се ограничи достъпа на дадени хора,защото повечето, които разбират от двигатели и съответните проблеми около тях, помагат с каквото могат и не са учители(на по 300лв заплата),но той(разбиращия) гледа,чете и осмисля проблема,без да се напряга да мисли за запетайки и грешно написани букви и насочва питащия в посоката нужна за решаването на проблема,докато повечето(не всички),които не разбираме много много от двигатели,като не можем да дадем обективно решение на дадения проблем се "хващаме" за препинателните знаци и грешно написаните думи,а именно пълнейки форума със СПАМ(пиша ние, за да не се обиди някой).
Това е поредната спамерска тема,която по НИКАКЪВ начин не помага за решението на въпросите свързани около нашите "любими". Нито пък раздела е свързан с ремонти,сервизиране,технически въпроси и отговори! Така,че всеки грешно пишещ в този раздел може да бъде подложен на коментари,нападки и недоволствие,но НЕ и в останалата част от форума. Мисля,че не е тук мястото да се покажете, колко сте интелигентни,комплексирани и т.н.
Тук(форума, а не раздела) е мястото за взаимопомощ дори и с цената на грешно написана буква,а на който не му харесва да хваща гората!
Не става въпрос кой колко е интелигентен,кой с по-добър правопис . Просто има хора , за които едва ли е някакъв проблем да пишат малко по-правилно , но не го правят по една или друга причина . На никому няма да навреди малко уважение към родния ни език . А на всички , които не са отличници по литература , а по някои по-практични предмети – :big_bow_down: и благодарим за всичката досегашна и бъдеща помощ :respect:
Въпроса не е, кой е отличник и кой двойкар. Цялата работа е комплексна и се изхожда от това, че българският народ е мега неграмотен и постоянно си търси извинения с фрази като "не е нужно да сме учители", "това е авто форум, не форум за литератори" и тем подобни. Неприятно ми е, че все повече и повече запада езика ни заради точно тези неграмотници, става дума за култура не за доказване или избиване на комплекси. Кажете ми какво уважение се предполага да имам към човек незапознат с най-простите граматични правила и неспособен да напише дори името си без правописна грешка. Да не говорим, че в днешно време допускането на грешки при писането в браузърите води до оцветеност близка до коледно дръФче, което е в минус за нежелаещите дори да се поправят при показаната им грешка!
Амин:priest:
Никой не говори за литературен български или за изказ ала Достоевски. Всеки нормален човек със завършен 8ми клас, обаче следва да може да пише коректно и разбираемо.
Мнение написано като бълвоч не помага никому, колкото и точни и вярни неща да има в него.
Колега, който пише 'бълвоч' едва ли ще го напълни с точни и верни неща...
Аз съм ЗА ограничението за неграмотно написаните постове, но може би само за сериозните раздели; едва ли е необходима такава мярка в спамерските теми/раздели
От всичко, което се бърка в правописа НАН-МНОГО мразя писането с МАЛКИ БУКВИ. За мен е недопостимо началото на едно изречение да започва с МАЛКИ букви. Това просто ми вади очите многоооо брутално'... Като малък сънувах как Паисии Хилендарски беше написал "История славянобългарска" с малки букви...
Уважавам всички колеги и знам че всички сте много добронамерени, приятни и т.н. хора, но за мен е недопостимо да се правят чак толкова ОЧЕПРОБОЖДАЩИ(нова дума) грешки...
Опасявам се, че този раздел може да се превърне в секта. Следващата крачка е - цензура на мисленето.
Еха, цензура в мисленето. Това дори партията майка не можа да го постигне. Хайде по-реално да гледаме на нещата, моля.
Добре де, какъв е проблема, ако на някой не му харесва - просто да не чете радела! Аз например чета редовно (и пиша в тях) два-три раздела, други само преглеждам отвреме навреме, а има и такива, които не съм отварял; казано по друг начин: всеки да чете/пише там, където му е интересно, но да ИМА избор!
Сега се сещам за разни писания в 'тунинг и рацинг' (сигурно има и на други места)... нямам думи просто! Ако ще е такъв целия форум защо изобщо да има раздели?
Славчо, дали обърна внимание за кой раздел става въпрос?
Щото тайничко си мисля, че не си.
Тайничкото ти мислене е грешно ..... и да се засрамиш ,защото ти използваш думи като "уфтсъ" :waving:
Просто пиша за форума като цяло
...... Тук(форума, а не раздела) е мястото за взаимопомощ дори и с цената на грешно написана буква,а на който не му харесва да хваща гората!
Ами то си е дефинирано много ясно като възможност за модераторите.
Оставено мнение на kirilitsa или с демонстрация на неуважение към езика = 2 точки. Пет такива награди и потребителя си почива за 3 дни.
Друг е въпроса че все още си затваряме очите.
Но и това ще се промени. Като не става с блага дума.
Седя си аз тук и се чудя на разни постове, един говори за цензура на мислене, друг " на който не му харесва....", а май за грамотност си говорехме. Защо се опитвате да ме убедите, че неграмотността не е проблем? Защо си намирате оправдания? Защо държите да няма български език?
old alfist
20-05-2009, 11:27
Седя си аз тук и се чудя на разни постове, един говори за цензура на мислене, друг " на който не му харесва....", а май за грамотност си говорехме. Защо се опитвате да ме убедите, че неграмотността не е проблем? Защо си намирате оправдания? Защо държите да няма български език?
Aз лично, още в пост 3 изразих мнението си по въпроса. В поста с "мисленето" използвах хипербола, с която искам да кажа да не се отива към крайности.
spe4elist
20-05-2009, 12:34
Ами то си е дефинирано много ясно като възможност за модераторите.
Оставено мнение на kirilitsa или с демонстрация на неуважение към езика = 2 точки. Пет такива награди и потребителя си почива за 3 дни.
Друг е въпроса че все още си затваряме очите.
Но и това ще се промени. Като не става с блага дума.
Ще се присъединя към това. И ако може, граматически-брутално изглеждащите постове, освен намесата на модератора, да се оставят за присмех на видно място. Тогава, барем, някои може и да се засрамят. И да се понапънат малко...
Така.
От този момент, в този, раздел неграмотните постове ще бъдат редактирани, или при фрапантни случаи направо трити, а авторите им ще си отнасят предвиденото нарушение.
spe4elist
20-05-2009, 14:09
Така.
От този момент, в този, раздел неграмотните постове ще бъдат редактирани, или при фрапантни случаи направо трити, а авторите им ще си отнасят предвиденото нарушение.
:thumbup: