View Full Version : Петиция против регистрацията на коли с десен волан
http://bgpetition.com/protiv_desnite_volani/index.html
Аз подписах!
santo_traficante
21-05-2009, 12:20
в Англия защо няма забрана за регистрация на ляв волан?
днес си купувам мотор от там:)добре че те поне са "нормални":РР
Абе,държавата има толкова други проблеми....вие за какво се хващате.И лично на тебе колега какво ти пречат колите с десен волан?!??Щото си видял твоята с цена 50% и повече надолу ли ?
Що за глупости са пък това?
Я да видя официални линкове, че не е разрешено никъде другаде?
Защо ли ми намирисва на акция на собствениците на непродадени боклуци по автокъщите а! :idea2:
Абе,държавата има толкова други проблеми....вие за какво се хващате.И лично на тебе колега какво ти пречат колите с десен волан?!??Щото си
видял твоята с цена 50% и повече надолу ли ?
Изобщо не си прав! Факт е, че с такава кола много по-трудно може да се изпревари - просто няма добра видимост шофьора, отделно дето и фаровете им заслепяват, защото са настроени да осветяват банкета и тротоара в ляво от колата, а не в дясно както са нашите.
Ако някой иска да си купува джип и да го кара по ливадите - ок, но нека не излизат по улиците и да създават опасност за движението.
Аз подписах!
Аз също. Такъв тип автомобили определено създават предпоставки за ПТП.
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 12:35
Типична черта на българина е да настоява и иска неща дето на теория няма как да станат, и на практика въпреки че са значими, има доста преки и косвени фактори който са къде къде по опасни от това да караш с десен волан......и са къде къде по важни неща за който трябва да се настоява и да се "петицира", щото от десен волан я има 1-2-3-4 човека умрели, а от едни други неща мое от подписа ми да се осведомите колко са жертвите само от началото на 2009.....аз също си водя лична статистика......Аз внасям коли от Англия, карам ги на ход до тука, знам и няма как да отрека че да изпреварваш е просто кошмарно в 80% от случайте, има и 20% в който ако използваш ситуацията на десен завой си е даже предимство, но все едно не съм го изтъкнал, ако някой ще се фаща за това......
Проблема е че десния волан става проблем за мен(и изобщо), малко преди да вляза в Румъния.....щото от Англия до БГ там е първото двупосочно - всичко друго е магистали - дали ще си с ляво, дясно е почти все тая.....това не можело да се случи в друга държаба - айде бе - Смарта който си взех от Англия да не би да е с десен волан......поляка от който взех последната Алфа си караше някакъв Сеат Леон, от Полша си го взел, ляв волан, гегистриран в Англия......изришно го питах дали му правят проблем....беше учуден че го питам даже......
Това не е нещо което някой ще промени, трябва да видите от Белгия и Германия каква процесия започва от чехи, румънци, словаци и прочее дето влачат на бусче по една колица, и на ремарке зад себе си оте по 2 жипки......що......сигурно и те си нямат кой да им пусне петиция.....
Трябва да зема да пусна петиция всички коли нов "стар" внос в БГ да минават техническия преглед дето се минава в Англия да речем, преди да влязат в БГ и се пуснат на нашите пътища, и да видим колко ще се провалят че например не им бачкат добре циците на чистачките(мда, в Анг ако не ти бачкат пръскалките или ти скърца биалетка не минаваш, а системата е такава че проверяващия има сметка ДА НЕ ТЕ ПУСНЕ ако намери кусур, щото 40те паунда за МОТ ти горят, изчезваш, оправяш и плащаш пак 40 паунда......
Колко пари ще се спестят от изстрадалите БГ шофери тогава, а......и колко по малко ПТП в следствие на тех дефекти ще има......сигурно ще е по добре отколкото ако всички караме десни волани в страна с ляво движение....
santo_traficante
21-05-2009, 12:36
имам доста коли с десен волан с каско при мен.
в интерес на истината с нито една кола нямам проблеми във вид на щети;-)
според мен колите с ляв волан в Бг. са по опасни:hehehm:
Ами аз мисля че трудно ще се забрани това да се кара с десен волан у нас.Тези дни с един приятел си говерхме и той сподели че тази година като заминавал на море щял да си качи колата на влака,и там да си я свали.Причината е бума на колите с десен волан,според него тази година ще е "касапница" по пътя за морето.То по магистралата според мен няма проблеми,но където са две ленти- верно ще е гадничко.
По важно е водачът да спазва правилата и колата да е технически изправна.
Може да е неудобно колата да е с дясен волан но не е невъзможно да се кара, а това как ще се кара вече е съвсем друго нещо .Аз съм против подобни дискриминационни забрани и съм за затягане на контрола на техническото състояние на автомобилите .
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 13:06
Причината е бума на колите с десен волан,според него тази година ще е "касапница" по пътя за морето.То по магистралата според мен няма проблеми,но където са две ленти- верно ще е гадничко.
Ми касапница ще е, но не заради десния волан.....автора на темата първо мое да пусне петиция да пребият с пръчки тия дето не направиха Тракията до морето вече 10 години, това със сигурност е причина за повече жертви......
Внасяш американски автомобил на 1 година и ти се прави проблем за фаровете, мигачите, скоростомера и какво ли още не. Бил съм заплаха за движението. Трябвало да мина технотест, но преди това да си вкарам автомобила ''в час''. Значи аз с моите мигачи и скоростомер в мили съм заплаха, а 15 годишен трошляк за 300 паунда и с десен волан е супер?
Миналата седмица "господин студент", брал ягоди в обединеното кралство и докарал една от въпросните каляски, много хубаво щеше да ме отнесе, докато се опитваше да смени лентата за движение. Това ми се случва за трети път в рамките на 2 седмици.
На всички е ясно, че качвайки се на автомобил с десен волан, си наполовина слепец. Няма какво да спорим.
Ама било евтино - ок, няма проблем - нека да си врътнат мястото за воланите, да минават технотест тук или TUV в Германия и тогава да ги регистрират.
Някой ще каже, че може да си кара с английските номера и да не регистира в БГ. И на това има лек - максимум пребиваване в БГ с такива номера 6 месеца и после вън. Не случайно тези коли нямат цена - пазарът в UK е затворен пазар. Тези коли не са желани никъде, няма търсене - това определя и стойността им. Да, бих купил такава единствено, за да я карам там или за да я докарам тук...за донор :furious:
Вече се чудят какво да подписват .... а опасните водачи и с ляв, и с десен, една ще я свършат ;)
spe4elist
21-05-2009, 13:16
И аз подписах, имал съм такава кола и съм наясно с недостатъците!!!
Абе,държавата има толкова други проблеми....вие за какво се хващате.И лично на тебе колега какво ти пречат колите с десен волан?!??Щото си видял твоята с цена 50% и повече надолу ли ?
Не колега, не ме интересува моята кола за колко се продава без значение от волана, това беше най-елементарното нещо което бях чел до сега!
За 2 дена ме удариха 2-ма с десни волани,
1-вия с джип дава назад и не вижда, че служебното ми Канго е зад него и стърчи 30 санта в ляво. Човека излезе и си призна, че не ме е видял точно защото е с десен волан. Това обясни и на полицаите!
2-рия на следващата сутрин удари отзад служебния Меган, правя си ляв завой аз, изнасям се (въпреки, че е една лената и не би трябвало, но гледам да разтоваря трафика) и хоп един Коннект с десен волан отгоре ми.
Защо ли? Колегата не могъл да прецени, колко място му остава от ляво, а то беше доста!
Що за глупости са пък това?
Я да видя официални линкове, че не е разрешено никъде другаде?
Защо ли ми намирисва на акция на собствениците на непродадени боклуци по автокъщите а! :idea2:
1-во мен не ме интересуват другите държави, аз все още живеч в България.
2-ро Аз не продавам коли!
Типична черта на българина е да настоява и иска неща дето на теория няма как да станат, и на практика въпреки че са значими, има доста преки и косвени фактори който са къде къде по опасни от това да караш с десен волан......и са къде къде по важни неща за който трябва да се настоява и да се "петицира", щото от десен волан я има 1-2-3-4 човека умрели, а от едни други неща мое от подписа ми да се осведомите колко са жертвите само от началото на 2009.....аз също си водя лична статистика......Аз внасям коли от Англия, карам ги на ход до тука, знам и няма как да отрека че да изпреварваш е просто кошмарно в 80% от случайте, има и 20% в който ако използваш ситуацията на десен завой си е даже предимство, но все едно не съм го изтъкнал, ако някой ще се фаща за това......
Проблема е че десния волан става проблем за мен(и изобщо), малко преди да вляза в Румъния.....щото от Англия до БГ там е първото двупосочно - всичко друго е магистали - дали ще си с ляво, дясно е почти все тая.....това не можело да се случи в друга държаба - айде бе - Смарта който си взех от Англия да не би да е с десен волан......поляка от който взех последната Алфа си караше някакъв Сеат Леон, от Полша си го взел, ляв волан, гегистриран в Англия......изришно го питах дали му правят проблем....беше учуден че го питам даже......
Това не е нещо което някой ще промени, трябва да видите от Белгия и Германия каква процесия започва от чехи, румънци, словаци и прочее дето влачат на бусче по една колица, и на ремарке зад себе си оте по 2 жипки......що......сигурно и те си нямат кой да им пусне петиция.....
Трябва да зема да пусна петиция всички коли нов "стар" внос в БГ да минават техническия преглед дето се минава в Англия да речем, преди да влязат в БГ и се пуснат на нашите пътища, и да видим колко ще се провалят че например не им бачкат добре циците на чистачките(мда, в Анг ако не ти бачкат пръскалките или ти скърца биалетка не минаваш, а системата е такава че проверяващия има сметка ДА НЕ ТЕ ПУСНЕ ако намери кусур, щото 40те паунда за МОТ ти горят, изчезваш, оправяш и плащаш пак 40 паунда......
Колко пари ще се спестят от изстрадалите БГ шофери тогава, а......и колко по малко ПТП в следствие на тех дефекти ще има......сигурно ще е по добре отколкото ако всички караме десни волани в страна с ляво движение....
Без значение е колко са загинали, лошото е, че има такива. Типична черта на българина е когато нещо не му отърва да го отрича и да се захапе за нещо друго.
В случая за прегледите мога смело да застана зад теб, защото си прав, но за това няма петиция!
Ами аз мисля че трудно ще се забрани това да се кара с десен волан у нас.Тези дни с един приятел си говерхме и той сподели че тази година като заминавал на море щял да си качи колата на влака,и там да си я свали.Причината е бума на колите с десен волан,според него тази година ще е "касапница" по пътя за морето.То по магистралата според мен няма проблеми,но където са две ленти- верно ще е гадничко.
Идеята е да се забрани регистрацията!
Ми касапница ще е, но не заради десния волан.....автора на темата първо мое да пусне петиция да пребият с пръчки тия дето не направиха Тракията до морето вече 10 години, това със сигурност е причина за повече жертви......
Автора на темата може, но можеш и ти! Така ще изразиш гражданската си позиция и няма само да нападаш след като някой е направил нещо!
Внасяш американски автомобил на 1 година и ти се прави проблем за фаровете, мигачите, скоростомера и какво ли още не. Бил съм заплаха за движението. Трябвало да мина технотест, но преди това да си вкарам автомобила ''в час''. Значи аз с моите мигачи и скоростомер в мили съм заплаха, а 15 годишен трошляк за 300 паунда и с десен волан е супер?
Миналата седмица "господин студент", брал ягоди в обединеното кралство и докарал една от въпросните каляски, много хубаво щеше да ме отнесе, докато се опитваше да смени лентата за движение. Това ми се случва за трети път в рамките на 2 седмици.
На всички е ясно, че качвайки се на автомобил с десен волан, си наполовина слепец. Няма какво да спорим.
Ама било евтино - ок, няма проблем - нека да си врътнат мястото за воланите, да минават технотест тук или TUV в Германия и тогава да ги регистрират.
Някой ще каже, че може да си кара с английските номера и да не регистира в БГ. И на това има лек - максимум пребиваване в БГ с такива номера 6 месеца и после вън. Не случайно тези коли нямат цена - пазарът в UK е затворен пазар. Тези коли не са желани никъде, няма търсене - това определя и стойността им. Да, бих купил такава единствено, за да я карам там или за да я докарам тук...за донор :furious:
:thumbup:
Идеята ми е да популяризирам тази петиция, защото заставам зад идеята.
Преценил съм, че това е моята гражданска позиция и я отстоявам.
Тези на които не им изнася и гледат само как да се заядат, да излязат на разходка и да подишат чист въздух.
Това определено не е единствения проблем в България и може би нищо няма да стане след тази петиция, но всъщност ако не опитаме, няма как да разбереме или е по-лесно като овчици да чакаме някой друг да направи нещо!
SandoOne
21-05-2009, 13:43
Аз съм против защото ако си купа такава кола си права сметката да сменя дирекцията задължително това бих направил струва около 1500 , 2000 лева попринцип и пак излизат по евтино от вноса от Италия за това няма да се подпиша хората това го прават защото тука идват за по 3000 , 4000 хилки за 2000 може и алфа с десен с кожа и тн. и като сложиш още две и половина за 5000 хиляди зимаш за 6000 хилки караш супер кола с всички екстри кожи и т.н под 10 години ...... тва е идеята
DerMeister
21-05-2009, 14:02
Тая петиция общо взето имам чувството, че не идва заради огромната загриженост колко са опасни колите с десен волан, ами защото против това са завистливите българчета, които не могат да спят, заради това, че съседа кара яка кола с десен волан за без пари. :hehehm:
По въпроса за фаровете повечето коли си имат цъкалки на фаровете, с които за секунда се преправят от такива за ляво, на такива за дясно движение и т.н. и т.н. Мен повече ме заслепяват всичките 20 годишни тунинг каруци с ксенон, който свети по гаргите и рацерите с включени всички възможни светлини.
Аз съм против забраната, като едновременно не съм привърженик на колите с десен волан, не бих си купил, който му се гърчи да си взима и да си кара. Никъде не е заранено, май само в Кипър или нещо такова. Пълна глупост.
По-важно е да забранят тунинг-а без минаване през техническа комисия след това....:idea2:
Карал съм веднъж кола с десен волан и съм против. За джипка или бус става, но за лека кола е доста трудно особено в градско каране.
Нямам против, че са евтини, но си мисля ча такава кола не е за мен.
@SandoOne - нама проблем да се смени волана, но искам се прави в оторизиран сервиз задължително!!!
spe4elist
21-05-2009, 14:19
Аз съм против защото ако си купа такава кола си права сметката да сменя дирекцията задължително това бих направил струва около 1500 , 2000 лева попринцип и пак излизат по евтино от вноса от Италия за това няма да се подпиша хората това го прават защото тука идват за по 3000 , 4000 хилки за 2000 може и алфа с десен с кожа и тн. и като сложиш още две и половина за 5000 хиляди зимаш за 6000 хилки караш супер кола с всички екстри кожи и т.н под 10 години ...... тва е идеята
Да де, ама колко от тези са си сменили дирекцията след това. Много малко.
А и самата подмяна на табло, кормилна уредба, спирачки, фарове и т.н., трябва да се правят в оторизирани сервизи. Посочи ми, колко такива примера можеш да ми дадеш?
Не бих подписал към момента декларацията, защото съм наясно, че всичко е до човека зад волана.
Но преди 3 дена щях да пребия един кретен (с извинение), който идва в насрещното (иска да задминава) и понеже не вижда добре, няма да ви казвам как се "показа", за да погледне......Ненормален просто.
Но пак повтарям, знам че това зависи от шофьора най-вече.... десния волан е просто предпоставка да му избият по-лесно недостатъците на иначе и така левака водач на МПС.
Ако се старае човек и си знае възможностите, а и е отговорен и с волан на задната седалка ще е добър водач, но...
Тая петиция общо взето имам чувството, че не идва заради огромната загриженост колко са опасни колите с десен волан, ами защото против това са завистливите българчета, които не могат да спят, заради това, че съседа кара яка кола с десен волан за без пари. :hehehm:
По въпроса за фаровете повечето коли си имат цъкалки на фаровете, с които за секунда се преправят от такива за ляво, на такива за дясно движение и т.н. и т.н.
Колега, прочети ми поста и ако все още имаш "онова чувството'' за завистливи българчета и яките ''английски'' автомобили по на 10-15 години, значи си чел между редовете.
А функцията на ''цъкалките'', както ги наричаш, май не ти е ясна :spoko:
И понеже явно не си имал или поне шофирал такова чудо, от все сърце ти желая да подкараш ''яка кола с десен волан и за без пари" (като на съседа), па да си говорим после на по бира :upsidedwnsmiley:
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 14:34
За 2 дена ме удариха 2-ма с десни волани,
1-вия с джип дава назад и не вижда, че служебното ми Канго е зад него и стърчи 30 санта в ляво. Човека излезе и си призна, че не ме е видял точно защото е с десен волан. Това обясни и на полицаите!
2-рия на следващата сутрин удари отзад служебния Меган, правя си ляв завой аз, изнасям се (въпреки, че е една лената и не би трябвало, но гледам да разтоваря трафика) и хоп един Коннект с десен волан отгоре ми.
Защо ли? Колегата не могъл да прецени, колко място му остава от ляво, а то беше доста!
Имал си кофти ден - оня ден сутринта един пенсионер, едва не ме прати в канавката, на вечерта друг успя, но за щастие тя не беше като първата, и само поразхвърлях камъни......и какво сега - да искам на всички над 60 години да им взимат книжките щото реакциите им са заминали на кино ли.....попаднеш ли на ливада зад волана, и дори и да може да си го мести в движение, ако трябва да те халоса пак ще го направи.....
SandoOne
21-05-2009, 14:39
Да де, ама колко от тези са си сменили дирекцията след това. Много малко.
А и самата подмяна на табло, кормилна уредба, спирачки, фарове и т.н., трябва да се правят в оторизирани сервизи. Посочи ми, колко такива примера можеш да ми дадеш?
Mи почти секи по голям сервиз с диагностичен център може да го направи то има схеми за смяна на дирекциата за 1 , 2 седмици се сменя . Новия камион на фирмата старата беше от англия за 1 седмица я смениха за 2000 лева и 100 000 мина няма проблеми никакви .........
detelazurno
21-05-2009, 14:42
Честно казано много тъпи доводи прочетох които са против тези коли. Първо-ако не можете да ги карате не си ги купувайте. Никой не ви задължава. Второ-опасния шофьор си е опасен шофьор. С десен или с ляв волан ако преценката му е грешна нищо няма да го спаси.
Някой по-нагоре беше писал за някакви си с десен волан дето го ударили-не си били преценили от ляво колко място имат и не знам си какво. А драги ми колега ти да не би като се качи на кола с ляв волан моментално да продоби представа колко място имаш от дясно? Такава ситуация може да се случи на всеки, независимо с какъв волан е!
spe4elist
21-05-2009, 14:53
Добреее, някой да ми отговори тогава:
Защо, аджеба, бабите и дядовците англичани, дето изкупиха Черноморието, още като дойдоха си Продадоха техните си возила и си Купиха коли с Ляв волан и БГ регистрация?
Чакам
Тъй като гледам, че най-яростните защитници на тезата, че дясната дирекция си е ОК, май не са се качвали на такова, нека към темата да се пусне една анкета от сорта на "Случвало ли се е да управлявате автомобил с дирекция обратна на официално приетата и ако да - бихте ли закупили такъв"
SandoOne
21-05-2009, 15:12
Защо, аджеба, бабите и дядовците англичани, дето изкупиха Черноморието, още като дойдоха си Продадоха техните си возила и си Купиха коли с Ляв волан и БГ регистрация?
Чакам
Mного просто щото не им се занимава да търсат майстори .... и тука е обратно движението ....
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 15:22
Чакам
Щот са ливади, и щото начина на каране в БГ е коренно различен от тоя в Анг, където дори и на магистралите е рядкост да видиш някой да кара над 130 - затова ако те несвикнали на нашенския шоферлък се кльопнат и на десен волан, приключението им става още по голямо......щото са преценили че им излиза по евтино тех.преглед в БГ и изобщо да плащат издръжката в БГ, отколкото в Анг.....а и по пресметливите са решили че не е нужно да трошът скъпи коли по кофти пътища....отделен е въпроса че за тях не е проблем да си земат трошка в БГ, да си я суркат тука, а да си одят до дома със самолет за 3 часа и 110 евро.....аз ако съм трябва да съм луд за да си взема скъп кошник дето да го строша от 3к километрови отсечки по Европа....
DerMeister
21-05-2009, 15:27
Колега, прочети ми поста и ако все още имаш "онова чувството'' за завистливи българчета и яките ''английски'' автомобили по на 10-15 години, значи си чел между редовете.
А функцията на ''цъкалките'', както ги наричаш, май не ти е ясна :spoko:
И понеже явно не си имал или поне шофирал такова чудо, от все сърце ти желая да подкараш ''яка кола с десен волан и за без пари" (като на съседа), па да си говорим после на по бира :upsidedwnsmiley:
Теб колега, конкретно не те визирам с изказванието ми. Мнението съм си го изградил от други хора и преживелици.
За цъкалките не знам кое не ми е ясно, пише си го и в книжката на моята кола.
Аз не ща да подкарвам яка кола с десен волан, неудобно ми е и си знам статута и какво ми отива да карам, а бира може да пийнем, никога не отказвам. :wein:
Имал си кофти ден - оня ден сутринта един пенсионер, едва не ме прати в канавката, на вечерта друг успя, но за щастие тя не беше като първата, и само поразхвърлях камъни......и какво сега - да искам на всички над 60 години да им взимат книжките щото реакциите им са заминали на кино ли.....попаднеш ли на ливада зад волана, и дори и да може да си го мести в движение, ако трябва да те халоса пак ще го направи.....
Определено десния волан не е единствената причина за ПТП-та, определено има много хора, които карат безрасъдно, има такива, които вече нямат реакции, но карат и т.н. Идеята ми беше, че ако ние не се борим нещата да се променят, няма кой. В случая какато казах погоре има петиция за това, аз заставам зад нея. Ако има петиция за затвор на пияните и надрусани шофьори или такава за периодични изпити преди подновяване на книжката, също бих подкрепил!
Честно казано много тъпи доводи прочетох които са против тези коли. Първо-ако не можете да ги карате не си ги купувайте. Никой не ви задължава. Второ-опасния шофьор си е опасен шофьор. С десен или с ляв волан ако преценката му е грешна нищо няма да го спаси.
Някой по-нагоре беше писал за някакви си с десен волан дето го ударили-не си били преценили от ляво колко място имат и не знам си какво. А драги ми колега ти да не би като се качи на кола с ляв волан моментално да продоби представа колко място имаш от дясно? Такава ситуация може да се случи на всеки, независимо с какъв волан е!
Драги ми колега, а ти замисли ли се върху конкретната ситуация?
На мен ми стига само факта, че човека почна да се извинява, че не бил видял мигача, после, че не прецинил разтоянието и т.н., а може би аз съм виновен, че се изнесох за да могат другите да ме заобиколят, тогава тоя нямаше да се опита да мине, а можеше да направи опит да ме прескочи?
И ще потретя, аз заставам зад тази идея защото съм убеден, че коли с десен волан са предпоставка за ПТП.
Това че има малоумници по пътя не го отричам, но петицията е "Против регистрацията на коли с десен волан"
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 16:39
Ми няма как да стане, никой в Европа не би го забранил това, не вярвам ние да сме новатори или единствените.....
spe4elist
21-05-2009, 16:42
Ми няма как да стане, никой в Европа не би го забранил това, не вярвам ние да сме новатори или единствените.....
Естествено, че в Европа никой не би го забранил, щото в Европа никой не го прави. Защо да забраняваш нещо, което не съществува?!?
Пък и къде ни броиш за Европа ...
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 16:44
Естествено, че в Европа никой не би го забранил, щото в Европа никой не го прави. Защо да забраняваш нещо, което не съществува?!?
Пък и къде ни броиш за Европа ...
Румънци, чехи, поляци, хървати, словаци, словенци го правят.....
Ся аз не съм подръжник на идеята из БГ да шарят десни волани, но причините и положението в БГ го налагат......мога да разбера Пешо от Конаре че иска да кара кола с едноцифрена възраст на половин цена, без да му дреме че е дясна......ако Пешо не е полу сиромах няма да го прави, ама.....плюс това дори и да го забранят, условията и колите там са толкова изгодни, че все ще му намерят колая.....плюс това е икономически неизгодно да се забрани......
Само че и трите ти твърдения в това изречение са неверни
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 16:51
В смисъл - първото - в Европа е забранена регистрацията на десни волани?????
spe4elist
21-05-2009, 17:16
Ся аз не съм подръжник на идеята из БГ да шарят десни волани, но причините и положението в БГ го налагат......мога да разбера Пешо от Конаре че иска да кара кола с едноцифрена възраст на половин цена, без да му дреме че е дясна......ако Пешо не е полу сиромах няма да го прави, ама.....плюс това дори и да го забранят, условията и колите там са толкова изгодни, че все ще му намерят колая.....плюс това е икономически неизгодно да се забрани......
Напротив, щом половин Европа вече го прави, скоро ще му намерят колая, икономически изгодно, и не от България... Разбираш ли ме?
detelazurno
21-05-2009, 17:22
.........
Драги ми колега, а ти замисли ли се върху конкретната ситуация?
На мен ми стига само факта, че човека почна да се извинява, че не бил видял мигача, после, че не прецинил разтоянието и т.н., а може би аз съм виновен, че се изнесох за да могат другите да ме заобиколят, тогава тоя нямаше да се опита да мине, а можеше да направи опит да ме прескочи?
......
Замислил съм се да, но ти не си го направил и не си разбрал какво искам да кажа. Вместо това се повтаряш. Нямам намерение да споря. Казвам просто че идиоти винаги е имало, има и ще продължава да има без значение от коя страна им е волана. А това, че на теб ти стига само този факт....еми извинявай ама е тъпо. Ако само от такива дребни извинения с които ти е излезнал този си вадиш толкова крайни решения.....
абсолютно
Furious 155
21-05-2009, 17:41
ми не е забранено! и си карат даже
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 18:01
Знам - за друго иде реч......
Напротив, щом половин Европа вече го прави, скоро ще му намерят колая, икономически изгодно, и не от България... Разбираш ли ме?
Разбирам те, но не споделям мнението.....
ти навсякъде можеш да караш с ляв волан
само дето не навсякъде можеш да регистрираш кола с ляв волан
Замислил съм се да, но ти не си го направил и не си разбрал какво искам да кажа. Вместо това се повтаряш. Нямам намерение да споря. Казвам просто че идиоти винаги е имало, има и ще продължава да има без значение от коя страна им е волана. А това, че на теб ти стига само този факт....еми извинявай ама е тъпо. Ако само от такива дребни извинения с които ти е излезнал този си вадиш толкова крайни решения.....
Определено си прав, че се повтарям и това се случва заради такива като тебе, защото говориш без да четеш...
Идеята ми е да популяризирам тази петиция, защото заставам зад идеята.
...........
Това определено не е единствения проблем в България и може би нищо няма да стане след тази петиция, но всъщност ако не опитаме, няма как да разбереме или е по-лесно като овчици да чакаме някой друг да направи нещо!
Определено десния волан не е единствената причина за ПТП-та, определено има много хора, които карат безрасъдно, има такива, които вече нямат реакции, но карат и т.н. Идеята ми беше, че ако ние не се борим нещата да се променят, няма кой. В случая какато казах погоре има петиция за това, аз заставам зад нея. Ако има петиция за затвор на пияните и надрусани шофьори или такава за периодични изпити преди подновяване на книжката, също бих подкрепил!
Дори не си прочетел това което съм написал в мението където те цитирам.
Аз каквото имам да го казвам, го казвам в прав текст.
Dodo 155
21-05-2009, 18:25
Аз подписах!
Подписах :th_up:
Наскоро имах ситуация, в която щяха да ме ударят, заради липса на своевременна преценка заради десен волан :furious:
Нямам нищо против вноса и регистрацията, но след като минат технотест, за да получат удостоверение, че са безопасни. Това как ще стане с десния волан, огледалата, фаровете и т.н., не знам. Да го мислят по-умните глави в Парламента, но трябва да се направи нещо!
Нямам нищо против вноса и регистрацията, но след като минат технотест, за да получат удостоверение, че са безопасни. Това как ще стане с десния волан, огледалата, фаровете и т.н., не знам.
те и чистачките са на обратно
а
че няма как да минат такъв тест е ясно
ама у нас гтп е просто формалност
иначе дори заради обратните фарове и огледала няма да могат да се карат такива коли
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 19:01
ти навсякъде можеш да караш с ляв волан
само дето не навсякъде можеш да регистрираш кола с ляв волан
Ми каква е разликата......В чехия и Полша си ги карат така с анг номера, не знам колко може да се кара в БГ с анг номера, но ако има вратичка се чудя защо не се експлоатира....
що не спреш с бисерите, а?
В БГ беше забранено, когато го промениха никой не е допускал "далаверата" с британските автомобили.
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 19:15
що не спреш с бисерите, а?
В БГ беше забранено, когато го промениха никой не е допускал "далаверата" с британските автомобили.
Ема аз не съм виновен че са го разрешили.....
J_I_V_K_O
21-05-2009, 19:22
да си ги карат колкото искат но с английските номера, а да се забрани регистрацията им в България.
и това ще стане след някой фатален инцидент замесен в който е такъв автомобил...
mirchozo
21-05-2009, 19:22
Аз нямам нищо против десния волан, но поне нека ги карат да минат някакъв "истински" преглед, фарове / огледала и каквото се налага за да се пригодят към нашите условия, дори да ги задължат да си сложат камера и монитор за да може да имат поне някаква видимост преди да влязат в насрещното при изпреварване, щото докато си надникват току виж ги отнесъл някой тир с нашите тесни пътища.Но нека не забравяме че сме в БГ и тук първо са жертвите и тогава някой мисли и решава нещо, ако изобщо се реши нещо.
ФЕРАРИСТ
21-05-2009, 19:26
Баси излязах някакъв масов защитник на десните волани, а като цяло ако еднолично разпореждах регистрацията им найстина щях да спра, макар че както казах никой не може да забрани десни да се движат в БГ......нито където и да било......
SandoOne
21-05-2009, 19:31
Баси излязах някакъв масов защитник на десните волани, а като цяло ако еднолично разпореждах регистрацията им найстина щях да спра, макар че както казах никой не може да забрани десни да се движат в БГ......нито където и да било......
Съгласен съм :) с тебе батко няма кой да ги забрани и чесно казано повече които карат такива автомобили много повече внимават като ги карат тука пример имам пежо 205 с десен волан 70 годишен го кара ...
dilian alfa gtv
21-05-2009, 21:10
скоро обръщахме дирекция на ML 02g в наш сервиз и всичко за тази джипка излезе около 8000лв от които 2500 е труд.но това е индивидуален случай защото е доста трудоемко но джипа го направиха защото е по широко и е лесно да се работи.стана перфектен и на собственика му излезе едни 6-7000лв надолу от цените които вървят тук с лява дирекция.
spe4elist
21-05-2009, 21:14
Ето това е начина, нека да внасяме брички от Острова, ма да си минат през сервиза, да им оправят системите, да си минат прегледите... Ок ... И тогаз - карайте колкото Ви е кеф.
SandoOne
21-05-2009, 21:18
Ето това е начина, нека да внасяме брички от Острова, ма да си минат през сервиза, да им оправят системите, да си минат прегледите... Ок ... И тогаз - карайте колкото Ви е кеф.
E аз в първите постове кво написах .... само че пасат 4 ка знам че е 1500 лева за 1 седмица :)
Ники, за хървати, и словенци не знам, но повярвай ми - чехите, словаците и поляците вече са доста напред със заплатите и жизнения си стандарт. И в Чехия, и в Словакия и в Полша никой вече не иска такава кола. Към момента предпочитат да си купят от Германия или Италия, за да спестят неудобството на десния волан. Да, купуваха, но това беше преди доста години. Ако се случи сега, наистина е частен случай. Единствено българи и румънци пазаруват такива коли. Приблизителна статистика казва че годишно в България се регистрират около 60К автомобила с десен волан. Смятам, че развръзка ще има. Ако не с проблеми при регистрация и доказване на техническата годност на автомобила, то ще се наложат високи данъци, скъпи застраховки и т.н.
arieca155
21-05-2009, 21:35
аз подписах,абсолютно съм за забрана на колите с десен волан.няма да влизам в обяснение на позицията си.
detelazurno
21-05-2009, 23:03
Определено си прав, че се повтарям и това се случва заради такива като тебе, защото говориш без да четеш...
Пич, като радиото си....говориш без да слушаш другите! Първо какво ми има на мене, че нещо не разбрах? Нямам нищо против десния волан и вече съм изчадие ли?! Същата грешка, която ти можеш да допуснеш с десните си габарити той може да я допусне с левите си. Ситуацията е идентична. А ако на теб не ти харесва да караш такава кола въпросът става съвсем друг. Не пречи обаче на тези на които им харесва. Ако на теб ти попадне кола с десен волан вече не веднъж стана въпрос, че може да си платиш да ти обърнат дирекцията и проблема ти е решен.
SandoOne
21-05-2009, 23:21
Бих си купил ще и обърна дирекцията и ще я карам, защото ще са по - читави от италианските сигурен съм
Пич, като радиото си....говориш без да слушаш другите! Първо какво ми има на мене, че нещо не разбрах? Нямам нищо против десния волан и вече съм изчадие ли?! Същата грешка, която ти можеш да допуснеш с десните си габарити той може да я допусне с левите си. Ситуацията е идентична. А ако на теб не ти харесва да караш такава кола въпросът става съвсем друг. Не пречи обаче на тези на които им харесва. Ако на теб ти попадне кола с десен волан вече не веднъж стана въпрос, че може да си платиш да ти обърнат дирекцията и проблема ти е решен.
Определено вземаш думи който ти изнасят и си ги тълкуваш както на теб ти изнася!
1-во Явно не аз съм радиото, защото си пропуснал да прочетеш поредицата от постове и да хванеш смисъла.
В предния си пост ме обвиняваш, че не съм схванал какво имаш предвид, а именно, че не само десния волан е предпоставка за ПТП-та, доказах ти с цитати, че не е така, ама като не можеш да си признаеш грешката почваш да изкривяваш думите ми.
2-ро Никъде не съм казал лошо, пък камоли "изчадие" за някой харесващ десния волан! Ако ти се имаш за "изчадие" това е друг въпрос!
3-то Няма как да слушам, аз чета за разлика от теб, то и затова са тези недуразумения!
Поздрави и приятни абитуриентски празнувания.
Въпреки годинките отивам да празнувам с младите и нямам намерение да се занимавам с глупости.
Това което исках го постигнах, но ако все пак, някой има нещо да ми каже, ще помоля да ползва бутона за Лично съобщение (http://www.clubalfaromeo.com/forum/private.php?do=newpm&u=3030)!
Живи, здрави и умната по пътищата, нека не разваляме празника!
detelazurno
21-05-2009, 23:56
Определено вземаш думи който ти изнасят и си ги тълкуваш както на теб ти изнася!
1-во Явно не аз съм радиото, защото си пропуснал да прочетеш поредицата от постове и да хванеш смисъла.
В предния си пост ме обвиняваш, че не съм схванал какво имаш предвид, а именно, че не само десния волан е предпоставка за ПТП-та, доказах ти с цитати, че не е така, ама като не можеш да си признаеш грешката почваш да изкривяваш думите ми.
2-ро Никъде не съм казал лошо, пък камоли "изчадие" за някой харесващ десния волан! Ако ти се имаш за "изчадие" това е друг въпрос!
3-то Няма как да слушам, аз чета за разлика от теб, то и затова са тези недуразумения!
Поздрави и приятни абитуриентски празнувания.
Въпреки годинките отивам да празнувам с младите и нямам намерение да се занимавам с глупости.
Това което исках го постигнах, но ако все пак, някой има нещо да ми каже, ще помоля да ползва бутона за Лично съобщение (http://www.clubalfaromeo.com/forum/private.php?do=newpm&u=3030)!
Живи, здрави и умната по пътищата, нека не разваляме празника!
Хахахаха....аз съм се бил хващал за думите, а? ;) Неспасяем случай си! Айде със здраве. Приятно празнуване :)
SandoOne
22-05-2009, 00:14
Хахахаха....аз съм се бил хващал за думите, а? ;) Неспасяем случай си! Айде със здраве. Приятно празнуване :)
Предлагам да искаже мнение човек който е карал такъф автомобил или кара в момента ....
life style
22-05-2009, 00:24
пфф, аз пе си зимам от англия кола, ся ше тръгна да подписвам такива глупости, аз съм протиф таа петиция !
detelazurno
22-05-2009, 00:55
Предлагам да искаже мнение човек който е карал такъф автомобил или кара в момента ....
Аз пък предлагам да не се обръщаш към мен по този начин без да занеш какво съм карал и какво карам в момента. Само едно не мога да разбера бе хора.....аз си изказах мнението и понеже не съвпада с вашето веднага го обръщате на заяждане. Каква е тая злоба не мога да разбера. Но ОК, щом не сте способни да водите мирен разговор аз млъквам, така или иначе и още 10000 страници да изпишем аз ще си държа на моето вие на вашето. Спора е безмислен и няма да доведе до нищо. Желая ви всичко добро и не забравяйте да се пазите когато сте на пътя. Да караш добре не е достатъчно. Трябва да умееш и да оцеляваш. Поздрави на всички и ако някой се е засегнал от думите ми моля да бъда извинен.
old alfist
22-05-2009, 01:31
Вчера видях едно Ауди с германска регистрация с десен волан. В първия момент гледам човек на шофьорското място, държащ едно двегодишно бебе и се шашнах. Като се позагледах и установих, че това е пасажерското място се успокоих. Явно и в Европа си карат коли с десен волан. Но за мен това е доста тъпо - возили са ме в такава кола и знам какво е.
Kostadin`
22-05-2009, 01:59
Колите с десен волан са дърво!Карал съм такава и съм се возил.Съгласен съм,че водача няма ли добра преценка и с десен,и с ляв волан все ще напраиви беля.И аз мисля,че предпоставката за ПТП е горе-долу 50 на 50,като изключим изправарване и разминаване,но това че някой го е ударила кола с десен волан и оправданието на виновника е,че кара кола с десен вола е просто смешно,вие искате да ме убедите,че ако е бил с ляв волан щял да направи по-добре преценка,е това са глупости,еми дайте шофьорското място да е в средата и всичко ще е точно.Пък и на оня колко му е да си измисли оправдание-не можах да преценя щото е с дясно .....хахахахахаха.Значи по тая логика ако удариш някой при десен завой или се качиш на бордюра с дясна задна гума трябва да си купиш кола с дясно така ли?Не ги защитавам и аз съм против дясното управление,но не мога да твърдя,че дясното е виновно за самочувствието и чувството за безнаказаност на българина.Всичко идва от това колко добър шофьор си.Аз предложих дайте да направим кола със средно движение,като от шофьорското място да има видимост и от двата края.Обаче тва извинение ме изкефи,например ако удара някого от дясно спокойно мога да кажа:Еми сори,ама колата е с ляво и не можах да преценя,нямах видимост и такива глупости.Познавам хора дето при маневра не ползват огледала и карат само на странични...извода е че преценката е най-важна!!!Колкото до фарове и други глупости,ако водача е съвестен ще иде да си ги направи да не му светят в на майка му гъ*а.Колегата беше много прав,че повече заслепяват "тунинг" фаровете и това че всеки светка всичко дето има.За какво ми светкат халогени когато няма мъгла или има нахалитети дето си карат на дълги щото им е кеф,пък другите да се е**т в гъ*а.
Furious 155
22-05-2009, 02:42
да си ги карат колкото искат но с английските номера, а да се забрани регистрацията им в България.
и това ще стане след някой фатален инцидент замесен в който е такъв автомобил...
за това си много прав!!!
SandoOne
22-05-2009, 13:59
Аз пък предлагам да не се обръщаш към мен по този начин без да занеш какво съм карал и какво карам в момента. Само едно не мога да разбера бе хора.....аз си изказах мнението и понеже не съвпада с вашето веднага го обръщате на заяждане. Каква е тая злоба не мога да разбера. Но ОК, щом не сте способни да водите мирен разговор аз млъквам, така или иначе и още 10000 страници да изпишем аз ще си държа на моето вие на вашето. Спора е безмислен и няма да доведе до нищо. Желая ви всичко добро и не забравяйте да се пазите когато сте на пътя. Да караш добре не е достатъчно. Трябва да умееш и да оцеляваш. Поздрави на всички и ако някой се е засегнал от думите ми моля да бъда извинен.
Не искам да те засягам питам просто дали сте се качвали на такъф автомобил .
SandoOne
22-05-2009, 14:00
Вноса обаче от англия е по качествен от италия сигорен съм ....
Казвам просто че идиоти винаги е имало, има и ще продължава да има без значение от коя страна им е волана
Именно, но в случая се обсъжда ЗА и ПРОТИВ дясната дирекция, а не има или нема идиоти зад волана
Същата грешка, която ти можеш да допуснеш с десните си габарити той може да я допусне с левите си
вие искате да ме убедите,че ако е бил с ляв волан щял да направи по-добре преценка,е това са глупости,еми дайте шофьорското място да е в средата и всичко ще е точно
Като ви чета постовете оставам впечатление, че човек и в багажника да ви затвори пак ще шофирате без проблеми. Естествено, че сменяйки мястото на водача, нещата се променят коренно - видимостта, зрителното поле се съвсем друго от другата седалка - замислете се само колко трябва да се изнесеш вляво или да изостанеш назад при едно изпреварване, за да погледнеш напред безопасно. Повярвайте, че дори при обикновена маневра, като смяна лентата на платното за движение, има проблем с видимостта. Качете се да карате и то не само едно кръгче на паркинга, а попътувайте известно време и ще си промените мнението :-D
ФЕРАРИСТ
22-05-2009, 14:32
Естествено, че сменяйки мястото на водача, нещата се променят коренно - видимостта, зрителното поле се съвсем друго от другата седалка - замислете се само колко трябва да се изнесеш вляво или да изостанеш назад при едно изпреварване, за да погледнеш напред безопасно. Повярвайте, че дори при обикновена маневра, като смяна лентата на платното за движение, има проблем с видимостта. Качете се да карате и то не само едно кръгче на паркинга, а попътувайте известно време и ще си промените мнението :-D
Кошмарно е, когато сефте се качих на десен волан, на сичкото отгоре и на селеспийдка, и на първото къръгово така се огелпих, че влязах в насрещното на тяхното насрещно, ако може да си го представите, запуших поне 20 коли юнашки.....като трябва да смениш скоростите машинално посягаш с дясната ръка, когато инстинктивно се опиташ да погледнеш в обратното огледало, гледаш на майната си, но лично на мен ми беше най кофти да съобразя положението на тялото си спрямо осевата линия - бидейки свикнал да ми е на метър вляво, инстиктивно карах колата по вляво щото ми се струваше че стоя неестествено на пътя......с времето като свикнах и като след това се качвах на моята кола също ми се е случвало да реагирам все едно съм в дясна дирекц, но в крайна сметка съм доволен, щото това е един перфектен тренинг който се добива като машиналност и универсалност на възприятието на пътя.......
Kostadin`
22-05-2009, 14:36
Като ви чета постовете оставам впечатление, че човек и в багажника да ви затвори пак ще шофирате без проблеми. Естествено, че сменяйки мястото на водача, нещата се променят коренно - видимостта, зрителното поле се съвсем друго от другата седалка - замислете се само колко трябва да се изнесеш вляво или да изостанеш назад при едно изпреварване, за да погледнеш напред безопасно. Повярвайте, че дори при обикновена маневра, като смяна лентата на платното за движение, има проблем с видимостта. Качете се да карате и то не само едно кръгче на паркинга, а попътувайте известно време и ще си промените мнението :-D
Нещата,че се променят съм съгласен с теб.Да уточня не защитавам десния волан.Само дето не можеш да ме убедиш,че при смяна на лентата има голяма разлика,говорим за двупосочно движение с две,три или повече ленти за движение в едната посока.За какво са ти тея огледала тогава?По тая логика при престрояване в дясна от лява лента при кола с ляво управление кво правим а?На магия ли правим маневрата?Същото е като при престрояване в лява от дясна лента с кола с десен волан.
Кошмарно е, когато сефте се качих на десен волан, на сичкото отгоре и на селеспийдка, и на първото къръгово така се огелпих, че влязах в насрещното на тяхното насрещно, ако може да си го представите, запуших поне 20 коли юнашки.....като трябва да смениш скоростите машинално посягаш с дясната ръка, когато инстинктивно се опиташ да погледнеш в обратното огледало, гледаш на майната си, но лично на мен ми беше най кофти да съобразя положението на тялото си спрямо осевата линия - бидейки свикнал да ми е на метър вляво, инстиктивно карах колата по вляво щото ми се струваше че стоя неестествено на пътя......
Ники, ех че ме разсмя:bouncing_smiley:
Всичко е точно както го описваш. Kараш, караш, все гониш левия бордюр и а-ха да се качиш отгоре му. Другите шофьори те гледат изцъклено и ти махват с два пръста (предполагам жеста си го виждал - показалец и среден едновременно).
Не знам дaли ти се е случвало, но има и друг смях - обаждаш се на такси или идва да те вземе някой приятелче с колата си. Излизаш от вкъщи, тръгваш към автомобила и машинално отваряш предна дясна врата, за да се качиш, а отвътре - шофьорът те гледаа с умиление и ти вика - "Do you want to drive or what?"
:rotfl:
galinves71
22-05-2009, 15:20
Аз дори вчера и камион видях.
По темата - изобщо не ми пука. Карал съм кола с десен волан - странно е, ама то ако си шматка все тая и по средата да ти го сложат пак ще цункаш някой . .
Kostadin`
22-05-2009, 15:35
По темата - изобщо не ми пука. Карал съм кола с десен волан - странно е, ама то ако си шматка все тая и по средата да ти го сложат пак ще цункаш някой . .
На 100% съм с теб,но след малко и на теб ще ти кажат,че и от багажника можеш да караш...
Stefan Caromov
24-05-2009, 00:21
а бе хора хора хора , преди 10 години съм карал буик с десен волян.Че е тегаво ,тегаво е ,но това евтомобил ,направен за пазара и продаден . Естествено ,ако ми изпадне некое гта за 10000 лева ,а не за 30 ,ще взема дясната дирекция. Откъде накъде ще се забранява нещо ,което е разрешено в цебия свят ?!?
Вие поддръжниците на петицията ,да не сте спали на течение бе ? ще ми забраняват те дясна дирекция.... я пуснете петиция против лади ,жигули ,трабанти и вартбурзи да ви видя ..поне ще е наистина смислено..
ама до ден днешен у скандинавия се карат горепосочените коли ....
spe4elist
24-05-2009, 09:20
а бе хора хора хора , преди 10 години съм карал буик с десен волян.Че е тегаво ,тегаво е ,но това евтомобил ,направен за пазара и продаден . Естествено ,ако ми изпадне некое гта за 10000 лева ,а не за 30 ,ще взема дясната дирекция. Откъде накъде ще се забранява нещо ,което е разрешено в цебия свят ?!?
Вие поддръжниците на петицията ,да не сте спали на течение бе ? ще ми забраняват те дясна дирекция.... я пуснете петиция против лади ,жигули ,трабанти и вартбурзи да ви видя ..поне ще е наистина смислено..
ама до ден днешен у скандинавия се карат горепосочените коли ....
Е кво сега, трябва да взимаме пример ли? Нека си ги карат, щом ги влече... То има и други примери...
Няма друга такава държава - гражданите да искат да си сменят дирекцията с дясна, щото било на далавера да карат автомобил Втора употреба, на ПОД 10 години, с Много екстри, за Малко пари ... :sick::sick::sick:
Stefan Caromov
24-05-2009, 09:37
Е кво сега, трябва да взимаме пример ли? Нека си ги карат, щом ги влече... То има и други примери...
Няма друга такава държава - гражданите да искат да си сменят дирекцията с дясна, щото било на далавера да карат автомобил Втора употреба, на ПОД 10 години, с Много екстри, за Малко пари ... :sick::sick::sick:
Прав си ,няма друга такава държава , но ,няма и друга такава държава ,в която мин заплата е 100 евра.
Българина е гявол ,гледа лесното и далаверата .Просто не може да не си го признаем .Ама ,то така ни е научил живота.
И аз бих си купил за 10к 159 с десен волан ,вместо за същата кола с ляв да дам 30к