PDA

View Full Version : Ел. двигател- колко харчи?

Mind_Control
27-05-2009, 22:06
Чудя се тука, ако имаме една и съща кола с бензинов двигател 100 кВ и ел. двигател 100 кВ. колко ще изхарчи с единия и колко с другия в пари за 100 км, движейки се с 100 км/ч?

Някакви идеи как да се сметне?

П.С. Цена на тока 0,17 лв. на бензина 1.95 лв

detelazurno
27-05-2009, 22:49
Елементарно ще се сметне. Щом го искаш с такава точност трябва да занеш при съответната скорост какъв разход дава колата съответно на бензин и на ток. Да речем, че колата ти харчи 7 л/100 км. при движение с 100 км/ч. Сега само трябва да си сметнеш парите-7*1,95=13,65 лв. По същия начин смяташ и за електромобила. Имай предвид, че това е модел, при който условията са идеални. Т.е. не се приема, че има изменения на скоростта и разхода през целия път (100 км.). За реални резултати трябва да се работи със средни стойности. Иначе модела можеш да си го усложнаваш до безкрай като колкото повече фактора взимаш предвид толкова по-реална стойност ще получиш, но това си е чиста проба неприложим перфекционизъм в реалността, така че работата със средни стойности ти дава напълно задоволителни резултати.

Mind_Control
27-05-2009, 22:53
Елементарно ще се сметне. Щом го искаш с такава точност трябва да занеш при съответната скорост какъв разход дава колата съответно на бензин и на ток. Да речем, че колата ти харчи 7 л/100 км. при движение с 100 км/ч. Сега само трябва да си сметнеш парите-7*1,95=13,65 лв. По същия начин смяташ и за електромобила. Имай предвид, че това е модел, при който условията са идеални. Т.е. не се приема, че има изменения на скоростта и разхода през целия път (100 км.). За реални резултати трябва да се работи със средни стойности. Иначе модела можеш да си го усложнаваш до безкрай като колкото повече фактора взимаш предвид толкова по-реална стойност ще получиш, но това си е чиста проба неприложим перфекционизъм в реалността, така че работата със средни стойности ти дава напълно задоволителни резултати.

Верно е че е елементарно, ама само не ми е ясно колко харчи електромотора- то това ми беше въпросът :) Може би не съм се изразил правилно.. За бензиновия обаче пак не е ясно дали ще харчи 7 или 12..това също незнам как да изчисля..

търтей
27-05-2009, 22:57
Чудя се тука, ако имаме една и съща кола с бензинов двигател 100 кВ и ел. двигател 100 кВ. колко ще изхарчи с единия и колко с другия в пари за 100 км, движейки се с 100 км/ч?

Някакви идеи как да се сметне?

П.С. Цена на тока 0,17 лв. на бензина 1.95 лв

Задачата е некоректна, щото тия на ток толкова не вдигат :drinking:

Да не говорим че няма данни за двигателите - мощността не е достатъчна, за да се смята разход.

Изобщо, каква е точно целта на упражнението?

detelazurno
27-05-2009, 22:59
Верно е че е елементарно, ама само не ми е ясно колко харчи електромотора- то това ми беше въпросът :) Може би не съм се изразил правилно.. За бензиновия обаче пак не е ясно дали ще харчи 7 или 12..това също незнам как да изчисля..

Това се "изчислява" опитно :) Докато не пробваш няма как да разбереш. Аз точно за това ти казвам, че това е модел, при който са взети идеални условия. Ако се разровиш из нета няма начин да не намериш някакви данни.

Mind_Control
27-05-2009, 23:04
Задачата е некоректна, щото тия на ток толкова не вдигат :drinking:

Да не говорим че няма данни за двигателите - мощността не е достатъчна, за да се смята разход.

Изобщо, каква е точно целта на упражнението?

Целта е да се види колко излиза да се вдижиш с ел. кола в сравнение с бензинова. Кое не вдига какво на ток само не разбрах? Ел. колите вдигат много над 100 км/ч (не всички разбира се, както не всички бензинови). За двигателите си прав, че няма данни. Те двата двигателя са много различни. Примерно ел. двигателя незнам в какъв диапазон обороти работи. Другата цел на упражнението може да е- да се зададе правилно задачата :)

Вярна ли е моята логика- един 100 кВт ел. двигател при максимално натоварване в продължение на един час би трябвало все да измине 100 км. от където следва, че това би струвало 1.7 лв?

търтей
27-05-2009, 23:07
при ел моторите мощността не зависи от оборотите

дай ги тия коли с електоромотор дето поддръжат 100 км/ч

Mind_Control
27-05-2009, 23:09
при ел моторите мощността не зависи от оборотите

дай ги тия коли с електоромотор дето поддръжат 100 км/ч

http://www.teslamotors.com/ Тези например. Иначе за ел. двигателя знам, че въртящия момент не зависи от оборотите, за мощността сигурно също си прав, не знам аз лично.

П.С. Като гледам графики на ел. двигатели обаче виждам, че мощността си зависи от оборотите.

detelazurno
27-05-2009, 23:11
Целта е да се види колко излиза да се вдижиш с ел. кола в сравнение с бензинова. Кое не вдига какво на ток само не разбрах? Ел. колите вдигат много над 100 км/ч (не всички разбира се, както не всички бензинови). За двигателите си прав, че няма данни. Те двата двигателя са много различни. Примерно ел. двигателя незнам в какъв диапазон обороти работи. Другата цел на упражнението може да е- да се зададе правилно задачата :)

Вярна ли е моята логика- един 100 кВт ел. двигател при максимално натоварване в продължение на един час би трябвало все да измине 100 км. от където следва, че това би струвало 1.7 лв?

Това ще ти зависи от консумацията на ток по време на пътя. А тук вече става по-сложно, защото дигателят може да е устроен по доста различни начини + че е възможно да има дозареждащи системи-ако са на принципа на някакво макар и елементарно динамо колкото повече го натоварваш толкова повече ток ще дава. Така или иначе при всички положения на ток ще ти излезне по-евтино.

търтей
27-05-2009, 23:11
http://www.teslamotors.com/ Тези например. Иначе за ел. двигателя знам, че въртящия момент не зависи от оборотите, за мощността сигурно също си прав, не знам аз лично.

мощността е просто функция на въртящия момент :drinking:

ПП пожелавам ти да си купиш Тесла

Mind_Control
27-05-2009, 23:15
мощността е просто функция на въртящия момент :drinking:

ПП пожелавам ти да си купиш Тесла

Мерси :) Виж графиката на мощността в кВт, че се променя с оборотите, докато въртящия момент не се променя до едно ниво след което спада рязко.

търтей
27-05-2009, 23:24
Физиката е проста наука, но законите й са неумолими

Мощността е равна на въртящия момент умножен по ъгловата скорост.
Това е цялата тайна.

Което предполагам няма да можете да го сметнетеq та затова

P (в kW) = (r(въртящ момент в Nm) х 2π(3,14) x обороти)/60000

Kuker
27-05-2009, 23:30
Мисля че задачата трябва да е базирана на разхода на електромобила т.е. времето и консумацията при зареждане на акумулаторите.

pr_00f
27-05-2009, 23:43
И в никакъв случай да не се пропуска цената на акумулаторите и периодичната им смяна :(

Продаваше се в Ланча форума преди 7-8 месеца (е Фиат чинко ли беше , панда ли беше - нещо маломерно)
Изцяло конверсия на ток.
Аку-тата бяха приблизително 2к лв.
Иначе разхода му беше 2лв/100 км.
Като в задръстване разхода е 0 , че мотора не работи ако не е натиснат педала.
Много интересна колица беше.

п.с.

http://lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?t=14771&highlight=%F2%EE%EA

Преди време имаше и снимки :)

търтей
27-05-2009, 23:46
Като в задръстване разхода е 0 , че мотора не работи ако не е натиснат педала.

и нема клима?

не светят фарове и няма стопове и мигачи?
айде бе :drinking:

rusiq86
27-05-2009, 23:52
В Русенски Университет "Ангел Кънчев", се разработи протитип, който се задвижва изцяло на ток, според измерванията за сто км е изразходил ток на стойност 1 ст, но направата на тази машина е мн скъпа и проекта не е рентабилен, остава си само с една мостра засега, а за акумулаторите няма проблем, просто и те са с специална технология, да не се износват бързо, машината е двумесна, лично съм я виждал, интересен проект и мн скъп!!

п.с. макс скорост на машината 110 км/ч която може да се измери на предните задвижващи колела.

Mind_Control
28-05-2009, 00:03
Физиката е проста наука, но законите й са неумолими

Мощността е равна на въртящия момент умножен по ъгловата скорост.
Това е цялата тайна.

Което предполагам няма да можете да го сметнетеq та затова

P (в kW) = (r(въртящ момент в Nm) х 2π(3,14) x обороти)/60000

Много добре го каза.. Сега ми стана ясно, защо мощността не е константа при различни обороти, за разлика от въртящия момент.

code
28-05-2009, 07:47
За поддържане на 100км/ч ти стигат и 1/3 от 100кW.

Mind_Control
28-05-2009, 09:59
За поддържане на 100км/ч ти стигат и 1/3 от 100кW.

Точно това е тънкия момент в задачата- за една средностатистическа кола 1000 кг. колко кВт. се използват, за да поддържаш 100 км/ч. Говориме по равен път ако се движи колата.

търтей
28-05-2009, 10:03
Точно това е тънкия момент в задачата- за една средностатистическа кола 1000 кг. колко кВт. се използват, за да поддържаш 100 км/ч. Говориме по равен път ако се движи колата.

Килограмите на колата не играят
Важна е само челната площ - писал съм по темата :drinking:

JJJ
28-05-2009, 22:23
Опростявам задачата (т.е. за по-лесно :gruebel:), като направя сметките за режим на максимална мощност!
Ако предположим, че автомобилите са еднакви, като мощност, размери и маса, единствено имат разлика в типа на двигателя, би могло да се каже че:

1. За бензинов двигател с мощност ~ 100 кВ ефективния КПД при максимална мощност се движи в границите 0.25 – 0.3. Като направим малко математическа гимнастика получаваме от 72 до 87 лв. за час. За цена на бензин съм приел 1.95 лв/л.

2. За ~100kW правотоков двигател - вероятно няма да сбъркам много, ако приема КПД 0.7 (с отчитане на загубите в устройството за зареждане на батериите и самите батерии). Като резултат се получава около 24 лв. за час. :smartass: За цена на ел. енергия съм приел 0.17 лв/кВч.

Имайте в предвид, че резултатите са приблизителни и ако някой сметне, че много съм сбъркал при приеманията да се чувства свободен ме поправи.

Kuker
28-05-2009, 22:41
Аз не мога да разбера защо се опитвате да правите някакви сложни изчисления!?

Gh0stRider
28-05-2009, 22:54
Относно дали могат да вдигнат 100: http://www.creo-prokoncept.eu/icf/bg/energijna-efektivnost-energy-efficiency/elektricheski-avtomobili-electric-cars/

Относно разхода ето 1 статйя : "От Phoenix Motorcars твърдят, че разходът на енергия при електрическите коли ще струва едва 3 долара за разстояние от 160 километра." това при центите на тока в САЩ предполагам, "Към това му качество може да се прибави и обещанието за 12 години живот на батерията " , "Автомобилът ще достига скорост от близо 180 км/час при ускорение от 0 до 90 км/час за по-малко от 10 секунди. Презареждането му ще се осъществява нормално за около 6-7 часа, или посредством специално устройство за експресно презареждане - за 10-15 минути. Засега обаче компаниите не дават подробности за това устройство."

http://www.technews.bg/info.php?id=1695

mirchozo
28-05-2009, 23:17
Само да попитам, като цяло каква е идеята на цялата тема?

vovata
29-05-2009, 06:33
Моя Кум си купи преди няколко месеца Тойота Камри хибрид. Електричеството нищо не му струва,батерията се зарежда от спирачките. Общия среден разход е 6/100лв бензин,мотора е 2.4 177кс.