PDA

View Full Version : Помощ относно слагане на гранитогрес

J_I_V_K_O
28-05-2009, 17:34
Ха сега да видим има ли алфаманяци който да разбират от това.
В момента в стаята има стар паркет , който вече скърца и се е надигнал тук там. Искам да го махна и на негово място да сложа гранитогрес, започнах да свалям паркети и от доло виждам че е нареден в-у греди по 20 см и м-у тях има растояние 10см, за целта взех дървени поскости OSB 11mm дебели, който ще се сложат като основа и ще се захванат за гредите с винтове. Най лесно е да махна гредите и да се реди направо на плочата но тогава свалям стаята с 15см на доло което ще ми направи праг на вратата , и без тва апартамента е 2.80 висок та този варянт не ме устройва. Днес взех и 20 квадрата гранитогрес който от магазина ме увериха че няма да има проблеми да се сложи в-у OSB-то. Но споделих какви мисля да правя с един колега и тои ми каза че нямало да стане да се нареди гранитогрес в-у OSB.

Моля за мнения и съвети. Ще черпя :big_beer:

Mupo
28-05-2009, 17:46
Щом е за под, по-добре си прави сметка за две плоскости отдолу. За гранитогреса незнам:brickwall:

Kuker
28-05-2009, 17:47
Не слагай OSB.Напълни между гредите с минерална вата, а отгоре сложи цимент-фазер.Хващаш го с рапиди за гредите и отгоре лепиш плочите.

J_I_V_K_O
28-05-2009, 17:54
Ако се сложи OSB ? Че дадох 160 лв и за него

PEPI-2ALFA
28-05-2009, 17:58
Аз съм правил такова нещо. Според мен махай всичко и слагай замазка до нивото, което ти трябва. Може да я олекотиш (а и труда си) с перлит. Хем изолация ще получиш.

Kostadin`
28-05-2009, 17:59
а как ще го лепиш гранитогреса на OSB?Доколкото съм запознат гранитогреса се лепи като теракота и фаянса.Ще държи ли лепилото върху OSB?

J_I_V_K_O
28-05-2009, 18:08
Аз съм правил такова нещо. Според мен махай всичко и слагай замазка до нивото, което ти трябва. Може да я олекотиш (а и труда си) с перлит. Хем изолация ще получиш.

И какво се получи ? Мисълта ми е че вече съм взел пустите плоскости...

А би трябвало да се залепи осб-то е напоено в някаква смола или лак

SandoOne
28-05-2009, 18:16

Замазка с циментова шпакловка или с теракол и върху тях лепиш тва е идеята аз така си го направих на вилата ....

PEPI-2ALFA
28-05-2009, 18:27
Тия плоскости след време ще се "раздвижат"...

Kuker
28-05-2009, 18:38
Ако се сложи OSB ? Че дадох 160 лв и за негоА защо взе OSB?Ако не искаш да махаш гредите начина е с цимент-фазер.Ако си промениш мнението относно гредите, и ако имаш някъде вила, с тези греди и OSB може да си направиш перфектна беседка :).

SokOtPraskova
28-05-2009, 18:45
Ние лепим гранитогрес върху едни циментови плоскости на Кнауф - доста удобно.
А кой те подучи за OSB? А добре е да имаш изолация на пода. За каква сграда става въпрос?

Според мен най-удачен вариант е: (разбира се на първо четене, без да знам каква е сградата) е следния вариант: махаш гредите (не знам в какво състояние са...ама щом паркета казваш е стар...), отдолу изолация фибран (XPS) над него замазка с мрежа, после подложка за ламинат и хубав ламинат - висок клас. Хем топличко, хем новичко, хем не се занимаваш с лепене, защото там е - :brickwall:
Това е моя съвет :big_beer:

SandoOne
28-05-2009, 18:52
А кой те подучи за OSB? А добре е да имаш изолация на пода. За каква сграда става въпрос?

Според мен най-удачен вариант е: (разбира се на първо четене, без да знам каква е сградата) е следния вариант: махаш гредите (не знам в какво състояние са...ама щом паркета казваш е стар...), отдолу изолация фибран (XPS) над него замазка с мрежа, после подложка за ламинат и хубав ламинат - висок клас. Хем топличко, хем новичко, хем не се занимаваш с лепене, защото там е - :brickwall:
Това е моя съвет :big_beer:

И аз съм правил такова ама само на балкон

Фибран дюбелиране мрежа и на нея 5 см замазка ... много добра идея е :)

Kuker
28-05-2009, 18:58
Вие не четете ли че човека си е купил вече гранитогрес, че има 20см-ви греди и че не иска да му пада нивото.

detelazurno
28-05-2009, 18:58
Ако беше на стена що годе бива. Но на пода все пак си иска малко по-голяма устойчивост. Най-добре е да махнеш всичко. Наистина след време тези плоскости макар и минимално се раздвижват и ще е неприятно когато ти се напука гранитогреса или започнеш редовно да попълваш фуги. Най-изпитаният метод е като махнеш всичко и отдолу направиш замазка върху която да лепиш. Това ще ти излезе и най-евтино предвид цената на цимента и пясъка. Естествено може да вземеш и саморазливна замазка, но цената ще стане бая дебела и няма смисъл. Ако искаш можеш да си вземеш изолация (дал Господ избор на материали и дебелини. Има едни подобни на фибрана, но са по-твърди и са за подова изолация, но и със обикновен фибран става предвид твоите 15 см) и правиш следното-слой лепило после изолацията (при теб май ще дойде най-дебелата) отгоре мрежа (не пвц, ами метална-продава се на листове 1х2 метра) и отгоре замазката. Лепилото не го слагай много дебело. Изолацията я избери с такава дебелина, че върху нея да можеш да направиш минимум 2 см от замазката. И после ти остава само да си съобразиш нивото на замазката, така че като лепнеш гранитогреса да ти покрие останалите см от прага който ти се е получил. Това са може би най-евтините ти варианти. Като най-евтино ти излиза да махнеш всичко и да запълниш с цимент и пясък, като най-горният слой ще ти се яви нивелиращата замазка за гранитогреса. А за да не ти отиде зян OSB-то направи един шкаф, плот или нещо от тоя род за жената, лепиш едно фолио отгоре и всичко става на 6 :)

SokOtPraskova
28-05-2009, 19:08
Ако беше на стена що годе бива. Но на пода все пак си иска малко по-голяма устойчивост. Най-добре е да махнеш всичко. Наистина след време тези плоскости макар и минимално се раздвижват и ще е неприятно когато ти се напука гранитогреса или започнеш редовно да попълваш фуги. Най-изпитаният метод е като махнеш всичко и отдолу направиш замазка върху която да лепиш. Това ще ти излезе и най-евтино предвид цената на цимента и пясъка. Естествено може да вземеш и саморазливна замазка, но цената ще стане бая дебела и няма смисъл. Ако искаш можеш да си вземеш изолация (дал Господ избор на материали и дебелини. Има едни подобни на фибрана, но са по-твърди и са за подова изолация, но и със обикновен фибран става предвид твоите 15 см) и правиш следното-слой лепило после изолацията (при теб май ще дойде най-дебелата) отгоре мрежа (не пвц, ами метална-продава се на листове 1х2 метра) и отгоре замазката. Лепилото не го слагай много дебело. Изолацията я избери с такава дебелина, че върху нея да можеш да направиш минимум 2 см от замазката. И после ти остава само да си съобразиш нивото на замазката, така че като лепнеш гранитогреса да ти покрие останалите см от прага който ти се е получил. Това са може би най-евтините ти варианти. Като най-евтино ти излиза да махнеш всичко и да запълниш с цимент и пясък, като най-горният слой ще ти се яви нивелиращата замазка за гранитогреса. А за да не ти отиде зян OSB-то направи един шкаф, плот или нещо от тоя род за жената, лепиш едно фолио отгоре и всичко става на 6 :)

Добре казано! :excl:
А за падането на нивото - просто като запълни с изолацията и замазката - мисля няма да има проблем.

А ето и за каква точно мрежа става въпрос(вижда се и на предишните ми снимки на вече положени фибран и замазка)

nblagoev
28-05-2009, 19:10
Най-изпитаният метод е като махнеш всичко и отдолу направиш замазка върху която да лепиш. Това ще ти излезе и най-евтино предвид цената на цимента и пясъка.
.............
......и правиш следното-слой лепило после изолацията (при теб май ще дойде най-дебелата) отгоре мрежа (не пвц, ами метална-продава се на листове 1х2 метра) и отгоре замазката. Лепилото не го слагай много дебело. Изолацията я избери с такава дебелина, че върху нея да можеш да направиш минимум 2 см от замазката. И после ти остава само да си съобразиш нивото на замазката, така че като лепнеш гранитогреса да ти покрие останалите см от прага който ти се е получил.

Точно така направих вкъщи. Стана лесно и се получи много добре!
Май това е най-лесния вариант.

detelazurno
28-05-2009, 21:45
И аз съм правил такова ама само на балкон

Фибран дюбелиране мрежа и на нея 5 см замазка ... много добра идея е :)

За подова изолация няма нужда от дюбели, но ако му се занимава да се поти да дупчи няма лошо. Само да си прави сметка, че плочата не е като да забие пирон за картина в сетената :)

Добре казано! :excl:
А за падането на нивото - просто като запълни с изолацията и замазката - мисля няма да има проблем.
.........

То това е идеята, но все пак при него си е доста. 15 см праг не е малко. Точно затова му казвам, че със цимент и пясък ще му излезне доста по-евтино. Само дето ще се изгърби да носи чували с пясък ама няма как. Абе ремонтите са си шашава работа, дори и да занеш как си е голяма хамалогия ако го правиш сам :brickwall:

PIF
28-05-2009, 22:41
Няма да стане със сигурност . OSB-то ще поддава при всяка стъпка и не след дълго лепилото с което е лепен гранитогреса ще се напука и последствията са ясни. Съвет от мен - масив или по-лошия вариант - ламинат / въпрос на финанси / :surrender:. Успех с начинанието . Ако решиш добре ще се получи и с трислоен паркет , но той не позволява много циклене :!:

detelazurno
28-05-2009, 22:46
Няма да стане със сигурност . OSB-то ще поддава при всяка стъпка и не след дълго лепилото с което е лепен гранитогреса ще се напука и последствията са ясни. Съвет от мен - масив или по-лошия вариант - ламинат / въпрос на финанси / :surrender:. Успех с начинанието . Ако решиш добре ще се получи и с трислоен паркет , но той не позволява много циклене :!:

Предложението за масива наистина е добро, но аз останах с впечатление, че гранитогреса вече е купен. Затова всички му даваме такива предложения. Иначе ако реши да изолира и да сложи масив.....скъпичко излиза.

galinves71
28-05-2009, 22:47
Ха сега да видим има ли алфаманяци който да разбират от това.
В момента в стаята има стар паркет , който вече скърца и се е надигнал тук там. Искам да го махна и на негово място да сложа гранитогрес, започнах да свалям паркети и от доло виждам че е нареден в-у греди по 20 см и м-у тях има растояние 10см, за целта взех дървени поскости OSB 11mm дебели, който ще се сложат като основа и ще се захванат за гредите с винтове. Най лесно е да махна гредите и да се реди направо на плочата но тогава свалям стаята с 15см на доло което ще ми направи праг на вратата , и без тва апартамента е 2.80 висок та този варянт не ме устройва. Днес взех и 20 квадрата гранитогрес който от магазина ме увериха че няма да има проблеми да се сложи в-у OSB-то. Но споделих какви мисля да правя с един колега и тои ми каза че нямало да стане да се нареди гранитогрес в-у OSB.

Моля за мнения и съвети. Ще черпя :big_beer:

само 1но ще ти рекна.ако искаш да не можеш да идеш на спокойствие да се испикаеш нощем без да те чуе никой давай.скърцаааа.слагай ютонг и тогава лепи плочите и си цар.

PIF
28-05-2009, 22:52
Съжалявам , не разбрах , че е купен вече гранитогреса . В такъв случай колегите със замазката са се изказали достатъчно красноречиво

detelazurno
28-05-2009, 22:55
само 1но ще ти рекна.ако искаш да не можеш да идеш на спокойствие да се испикаеш нощем без да те чуе никой давай.скърцаааа.слагай ютонг и тогава лепи плочите и си цар.

Под ютонг, итонг ли разбираш? Ако е така не съм съгласен с теб! Итонга не е пригорен за подова настилка. Дори и да го нареди отдолу пак ще трябва да направи дебела замазка отгоре което прави нещата едни и същи, а по-добре би било да сложи изолация вместо итонг. Дори изразено в пари няма да има съществена разлика.

galinves71
28-05-2009, 23:04
Под ютонг, итонг ли разбираш? Ако е така не съм съгласен с теб! Итонга не е пригорен за подова настилка. Дори и да го нареди отдолу пак ще трябва да направи дебела замазка отгоре което прави нещата едни и същи, а по-добре би било да сложи изолация вместо итонг. Дори изразено в пари няма да има съществена разлика.ам ютонга е дебел точно колкото е височината след махане на стария под до изравняването с другите стаи.колко дебела замазка трябва да направи за да се изравни с нивото на останалите помещения а?

detelazurno
28-05-2009, 23:18
ам ютонга е дебел точно колкото е височината след махане на стария под до изравняването с другите стаи.колко дебела замазка трябва да направи за да се изравни с нивото на останалите помещения а?

Въпроса не е само да се изравни нивото ами и да се направи здраво. Пробвай да си направиш един праг с итонг пред вратата и му лени пачета плочки отгоре. Като по твоето предложение се разбира, че между гранитогреса и итонга ще има само и единствено лепилото за гранитогреса. Грантирам ти, че след месец-два тоя праг за нищо няма да става. Итонга просто е прекалено трошлив. И за да избегне това трябва да му направи дебела замазка отгоре. Така че това ни връща на изходна позиция. Ето затова му казвам по-добре да сложи изолация и спряамо дебелината и вече да си направи замазката.

ilin4o
28-05-2009, 23:29
ето го и моето мнение ако си забелязал в някой нов ремонтиран хотел плочките на стена лепени на гипсо картон ще забележиш че на места фугата я няма ,това е защото картона отзаде е кух ,ако си решил да лепиш гранитогреса върху плоскости става само със силикон .Според мен по добрият вариянт да излееш един пласт (чакъл,перлобетон и цимент) и втори по тънък (цимент и морски пясък) запомни че основата за полагане на плочкита да е плътна да няма кухи места и да е чиста .желаяти успех:smile:

J_I_V_K_O
29-05-2009, 00:38
И така благодаря ви за съветите.
Днес се събрахме една дружинка и разкъртихме всичко оказа се че гредите поддават и няма шанс да стане с плоскостите ОСБ изкътрихме и гредите и се показа една хубава плоча на дълбочина 12см от новото което ми е необходимо... Та решихме да направим майки на 8-9 см пясък и цимент и да правим замаска. Друг начин невиждам ОСБ-то ще си правя къщичка пред блока че няма къде да спя :tooth: Чух че имало някакъв заместител на пясъка който бил по-лек и уж по здраво ставало, на 3-ти последен етаж съм, и както се досещате няма асансьор и ще ми се види множко да се слага чист пясък, днес качих 22 кашончета по 26.5кг всяко това прави 580кг УЖАС...
А ако се слага изолация под или над замазката да е ?

J_I_V_K_O
29-05-2009, 00:43
)

Става въпрос за 3-етажна кооперация-тухлена с тец
3-ти етаж е мой

hollyman_R
29-05-2009, 00:48
Е, изолацията най-отдолу, естествено...

detelazurno
29-05-2009, 00:53
ето го и моето мнение ако си забелязал в някой нов ремонтиран хотел плочките на стена лепени на гипсо картон ще забележиш че на места фугата я няма ,това е защото картона отзаде е кух ,ако си решил да лепиш гранитогреса върху плоскости става само със силикон .Според мен по добрият вариянт да излееш един пласт (чакъл,перлобетон и цимент) и втори по тънък (цимент и морски пясък) запомни че основата за полагане на плочкита да е плътна да няма кухи места и да е чиста .желаяти успех:smile:

:noooo: Не знам от къде да започна! И защо си мислиш, че наличието на кухини зад гипскартона определя липсата на фуга?! Няма такъв филм! Още повече, че няма начин зад гипскартона да няма кухини. Единствения случай при който можеш да го лепиш с плътен пласт гипсово лепило е ако стената е равна, но тогава лепенето му се обезмисля. Слагането му на профили въобще няма и да го обсъждам. Плочки се лепят със силикон само върху повърности които не позволяват лепенето с теракол (например дърво). Върху гипскартон се полага замазка с PVC мрежа и тогава се лепят плочките! Не виждам абсолютно никакъв смисъл в изливането на 2 различни слоя и чак тогава да лепи. Това е разход на много материал който струва пари. А и при този вариант пак му отпада възможността за изолация. Единственото с което съм съгласен е, че замазката трябва да е плътна и да няма кухини. В противен случай ще започне да се пука и да се пука и гранитогреса. И сега стигам до това което ме шокира най-много. ОК, разбирам, че не всеки разбира от строителство нито пък, че е длъжен да разбира, но пич....Господ да ти е на помощ ако тръгнеш да строиш с морски пясък! Това в абсолютно никакъв случай не бива да се прави! Морският пясък съдържа много соли, които пречат на свързващите свойства! Като резултат от използването му всичко започва да се рони. Накрая се оказваш със сумати пропилят материал и ронеща се замазка.

@J_I_V_K_O: Изолацията е най-отдолу. Мажеш слой лепило на плочата както ти се е открила сега и отгоре лепиш изолацията. После слагаш мрежата правиш една груба замазка и после майките и почваш лека полека да изравняваш.

old alfist
29-05-2009, 01:24
За да се положи керамика на пода трябва да има здрава основа с възможно най-естествени материали. Колегата, който предложи перлит за мен е най-близко да истината, но този материал не знам дали се произвежда вече. Ето едно друго предложение : http://www.alfaton-bg.com/articledetails.php?ArticleID=84

SandoOne
29-05-2009, 01:55
Става въпрос за 3-етажна кооперация-тухлена с тец
3-ти етаж е мой

фибран лепиш на плочата после дюбелиране после мрежа и накрая 5 см замазка и отгоре гранитогрес и се получава перфектно и по топло ще ти държи

PEPI-2ALFA
29-05-2009, 14:14
... Колегата, който предложи перлит за мен е най-близко да истината, но този материал не знам дали се произвежда вече.
Произвежда се. Есента правихме целия моя етаж 120... квадрата така (ново строителство). Чувалите са доста обемни, но леки - по 1 чувал във всяка ръка и ...по стълбите или с въже.
П.П. Една подробност. Ако се прави замазка с Перлит е добре да се намокри (Перлита) докато е в чувала, защото много лесно лети прах от него и ... е гадно.

galinves71
29-05-2009, 19:11
Слагай ютонга и не се бой братле.У вас дан живеят слонове че ще се строши?Трошат се плочките когато не са добре уплътнени с лепилната смес.

J_I_V_K_O
29-05-2009, 19:49
Още малко и ще деистваме и с "пълнежа"

ето едно фото на кочината :screwy:

detelazurno
29-05-2009, 19:53
Още малко и ще деистваме и с "пълнежа"

ето едно фото на кочината :screwy:

Ох...до болка познати кадри. Връщаш ме малко време назад. Ех, спомени спомени :) Как реши да го правиш в крайна сметка?

SokOtPraskova
29-05-2009, 21:39
Ох...до болка познати кадри. Връщаш ме малко време назад. Ех, спомени спомени :) Как реши да го правиш в крайна сметка?

Спомени, спооомени.. идват отлитат.. :butt:

Ами до колкото разбрах ще кърти всичко - което, след като видях снимката съм убедена, че е най-правилното решение! :idea2: :excl: Браво колега...

На OSB-то също му е намерил приложение, наистина с малко фантазия от тия грозни ориентирани частици - на които бабките казват "талаш" може да се получи нещо като... ограда, шкаф, бюро, кучешка колиба и какво ли не. Сега остава да чакаме снимки и на гранитогреса :big_beer:

tipo1960
29-05-2009, 22:35
Да не пускам нова тема,моля Живко за извинение че ползвам неговата.В кухнята по цялата дължина на работния плот искам да залепя 60 см. пътека от плочки/гранитогрес на пода,който е от масив летви 10*4 см.Казвате със силикон,но какъв и как точно става , някаква подготовка на пода трябва ли да правя.Благодаря.:smile:

detelazurno
29-05-2009, 22:51
Да не пускам нова тема,моля Живко за извинение че ползвам неговата.В кухнята по цялата дължина на работния плот искам да залепя 60 см. пътека от плочки/гранитогрес на пода,който е от масив летви 10*4 см.Казвате със силикон,но какъв и как точно става , някаква подготовка на пода трябва ли да правя.Благодаря.:smile:

Единствената подготовка е основата да ти е чиста и равна. Но разберете, че за подова настилка лепенето на гранитогрес със силикон не е сериозна работа! Да не говорим, че със силикон няма как да изравниш нивото ако имаш някъде денивелация.

tipo1960
29-05-2009, 22:57
Пода е равен,изциклен и отгоре е лакиран с двукомпонентен Гръцки лак.Някакви други лепила освен силикон,дали се използват.

detelazurno
29-05-2009, 23:01
Пода е равен,изциклен и отгоре е лакиран с двукомпонентен Гръцки лак.Някакви други лепила освен силикон,дали се използват.

Аз ли нещо не разбрах или върху изциклен, лакиран паркет искаш да лепиш гранитогрес?!

tipo1960
29-05-2009, 23:20
Аз ли нещо не разбрах или върху изциклен, лакиран паркет искаш да лепиш гранитогрес?!Правилно си разбрал,но от фурната,миялната машина все нещо се испуска по пода,а и от посудата падаща по пода и се нарани доста пода,та за това се чудим с жена ми дали да не залепим плочки:idea2:

J_I_V_K_O
30-05-2009, 00:12

Лепим изолация на пода замазка с мрежа за достигане на желано ниво и отгоре слагаме плочите :)

Спомени, спооомени.. идват отлитат.. :butt:

Ами до колкото разбрах ще кърти всичко - което, след като видях снимката съм убедена, че е най-правилното решение! :idea2: :excl: Браво колега...

На OSB-то също му е намерил приложение, наистина с малко фантазия от тия грозни ориентирани частици - на които бабките казват "талаш" може да се получи нещо като... ограда, шкаф, бюро, кучешка колиба и какво ли не. Сега остава да чакаме снимки и на гранитогреса :big_beer:

Прав си къртим всичко даже вече е изкъртено а ОСБ-то вече го продадох, няма къде да му намеря място. За колкото го взех за толкова го и дадох, тъй че инвестицията не е напразна ;)

Скоро снимки и на нареденият гранитогрес

SokOtPraskova
30-05-2009, 00:35
Прав си къртим всичко даже вече е изкъртено а ОСБ-то вече го продадох, няма къде да му намеря място. За колкото го взех за толкова го и дадох, тъй че инвестицията не е напразна ;)

Скоро снимки и на нареденият гранитогрес

Момиче съм. :evilsmiley:
Иначе, след сделката с OSB-то мисля, че е редно да напишеш книга относно търговията...Браво! :lol_sign:

J_I_V_K_O
30-05-2009, 01:05
Олеле... много съжалявам за получилото се недоразумение :) А с търговия се занимавам вече 3 години тъй че това не е проблем :choice:

old alfist
30-05-2009, 01:19
Живко, разбери, че ако искаш да живееш в този апартамент и да нямаш проблеми направи здрава основа за плочите - всички "шарени" изолационни материали поддават на натоварването и има проблеми със спукване по фугите. Перлита примесен с пясък и цимент е единствения материал, който от една сттрна е здрав, от друга не товариш много конструкцията, а в същото време има изолационен ефект.

detelazurno
30-05-2009, 11:29
Живко, разбери, че ако искаш да живееш в този апартамент и да нямаш проблеми направи здрава основа за плочите - всички "шарени" изолационни материали поддават на натоварването и има проблеми със спукване по фугите. Перлита примесен с пясък и цимент е единствения материал, който от една сттрна е здрав, от друга не товариш много конструкцията, а в същото време има изолационен ефект.

Не знам къде си ги гледал тия, но поддават, защото основата не е направена като хората. Това което основно се пропуска много често е, че изолацията на пода се лепи на топки или леиплото се слага тук там.Лепиолото се маже плътно и не много дебело. После с арматурна мрежа и замазка минимум 2 см къде ще поддаде. Плюс това в началото още му казах, че има изолационни плоскости които са доста твърди. За да постигне същата изолационна площ с перлита ще трябва да използва дооооста, а то не става просто така. Има си пропорция. Да не говорим, че ако държи на перлита после може да го използва за замазката.

SandoOne
30-05-2009, 15:45
Не знам къде си ги гледал тия, но поддават, защото основата не е направена като хората. Това което основно се пропуска много често е, че изолацията на пода се лепи на топки или леиплото се слага тук там.Лепиолото се маже плътно и не много дебело. После с арматурна мрежа и замазка минимум 2 см къде ще поддаде. Плюс това в началото още му казах, че има изолационни плоскости които са доста твърди. За да постигне същата изолационна площ с перлита ще трябва да използва дооооста, а то не става просто така. Има си пропорция. Да не говорим, че ако държи на перлита после може да го използва за замазката.

Съгласен съм с тебе няма никъде да на напука сигорен съм ще напука ако е навънка и мунуси градуси и не стега замазката това с фибрана на топки е най-доброто и отгоре мрежата с замазка поне 5 см поне ... и накрая праиш гладка спакловка с цимент и вода бъркаш и после лепиш гранитогреса бачкал съм в строителството и знам кое добро ....

midnight
30-05-2009, 18:07
тъй като се занимавам с гранитогреси категорично не може да се лепи върху ОSВ, най-добре е както прочетох в едно мнение прави се замаска , след нея ако искаш изолация с фибран, след него още една вече изравнителна замаска и си лепите гранитгреса спокойно, това е по- дълъг и по-трудноизпълняем вариант,затова една замаска с колкото искате дебелина за да стане всичко наравно и лепите гранитогреса с теракол,хубаво е да вземете теракол с флекс-лепило,, по-здраво е, препоръчва се предимно при външно полагане , но не е зле и за вътрешно, успех

TishO
30-05-2009, 19:57
тъй като се занимавам с гранитогреси категорично не може да се лепи върху ОSВ, най-добре е както прочетох в едно мнение прави се замаска , след нея ако искаш изолация с фибран, след него още една вече изравнителна замаска и си лепите гранитгреса спокойно, това е по- дълъг и по-трудноизпълняем вариант,затова една замаска с колкото искате дебелина за да стане всичко наравно и лепите гранитогреса с теракол,хубаво е да вземете теракол с флекс-лепило,, по-здраво е, препоръчва се предимно при външно полагане , но не е зле и за вътрешно, успех

Здравеите видях заглавието на темата и ми стана интересно понеже с това се занимавам значи от сички мнения коментари и така на татак това по горе е наи точното.Преди години го пробвах на един дето държеше по този начин да му се направи пода на една селска къща и резултата беше....(казах ли ти аз какво ще стане..):upsidedwnsmiley:

galinves71
30-05-2009, 22:08
колега ако имаш кинти викай мастерите и те ще те оправят.знам че форума е за съвети ама ако не ти идва от ръка цакай и си ти и тва е.

J_I_V_K_O
30-05-2009, 22:36

Пода ше е по този начин, той вече е решен. Днес обикалях да търся едни декоративни плочки за едно пано, което ще е по средата на стена и ще е около 2 квадратни метра а около него една много интересна мазилка, в общи линий сега на мисъл вече са ми стените :) Подът благодарение на Вас е решен как ще се направи

снимка на плочите, който още не са решени точни какъв цвят но в общи линий такъв стил. Доста са релефни както НЕ личи на снимката и изглеждат ефектно ;)

old alfist
31-05-2009, 23:56
Не искам да ви притеснявам, но все пак трябва да се припомни, че фибранът в класическият му вид не е материал за под. Ако е с необходимата издръжливост - става. Но за това трябва да се проучи с каква плътност е нужно да бъде материалът, който ще се ползва за под. От там идват и разликите в цените. Има голяма вероятност да се получи шоу, ако не се съобрази това.

SandoOne
01-06-2009, 00:26
Фибран е топлоизолация според мен и за под става както и за външна изолация

detelazurno
03-06-2009, 12:39
Правилно си разбрал,но от фурната,миялната машина все нещо се испуска по пода,а и от посудата падаща по пода и се нарани доста пода,та за това се чудим с жена ми дали да не залепим плочки:idea2:

Малко да изровя темата и да ти отговоря, че съвсем бях забравил. Значи това дето го мислиш няма да стане. Ако си че по-нагоре казах, че лепенето със силикон когато е за подова настила е доста несериозно. Плюс това както го мислиш върху паркета.....той не е стабилна основа, а за да лепиш плочки трябва да си осигуриш такава.

AntiLuuP
03-06-2009, 13:22
Малко да изровя темата и да ти отговоря, че съвсем бях забравил. Значи това дето го мислиш няма да стане. Ако си че по-нагоре казах, че лепенето със силикон когато е за подова настила е доста несериозно. Плюс това както го мислиш върху паркета.....той не е стабилна основа, а за да лепиш плочки трябва да си осигуриш такава.

Върху паркета директно с рапидки хващаш от водоустойчивия гипс картон (зеления), ще се получи малък борд ама тва е положението ... иначе не се сещам как може да стане без къртене ;)

detelazurno
03-06-2009, 14:11
Върху паркета директно с рапидки хващаш от водоустойчивия гипс картон (зеления), ще се получи малък борд ама тва е положението ... иначе не се сещам как може да стане без къртене ;)

Е да де ама под всичко това седи паркета, който се разбрахме, че не е устойчива основа. Има вариант с рязане на паркета и махането му от мястото където ще са плочките. От там нататък е ясно-изравнаване със замазка и после плочки. Накрая се слага Т-образна лайсна между паркета и плочките, за да обере фугата и да стане по-пригледно и работата заспива. По този начин ще избегнеш и образуването на праг. Вярно е, че изисква жертване на паркета, но той така или иначе ще е жертва-дали ще го намацаш със силикон или ще го надупчиш с рапидки заради гипсокартон е все тая. За мен най-удачно е рязането.

AntiLuuP
03-06-2009, 14:26
Е да де ама под всичко това седи паркета, който се разбрахме, че не е устойчива основа. Има вариант с рязане на паркета и махането му от мястото където ще са плочките. От там нататък е ясно-изравнаване със замазка и после плочки. Накрая се слага Т-образна лайсна между паркета и плочките, за да обере фугата и да стане по-пригледно и работата заспива. По този начин ще избегнеш и образуването на праг. Вярно е, че изисква жертване на паркета, но той така или иначе ще е жертва-дали ще го намацаш със силикон или ще го надупчиш с рапидки заради гипсокартон е все тая. За мен най-удачно е рязането.

Попринцип твоя вариант е най добрия за случая , ама нали са мързеливци и на всичкото отгоре искат да минат по тънката лайсна ... ;)
А тва със силикона си беше голяма глупост поне за мен...

J_I_V_K_O
03-06-2009, 23:58
Няма бре вече има ясно започната цел, паркета е махнат сега съхне мазилката и след това гранитогреса отгоре :) следват интериорни решения:notify: