Log in

View Full Version : Радиатор на парното

митака-пловдив
03-06-2009, 13:25
Как се сваля,защото в менюалите няма нарисувана схема (поне в тези които аз имам).Губи около 50 мл на седмица и ми прави мокро петно под стелката на шофьора.Свалих една пластмаса там където духа в краката,до педала на газта,вижда се че улива от някъде но немога да видя по-добре от там.Трябва ли да сваля цялото табло или може да се (бръкне) и от долу?Неискам да наливам добавки,предпочитам да го сменя с ново.Неискам и да я карам в сервиз,защото не обичам "чужди" хора да ми барат колата :blush:.

delian1978
03-06-2009, 14:07
Колега най-вероятно тече от кранчето на парното и ако е така няма нужда всичко да се сваля а се бърка отдолу и се попритяга.Това е в сила ако си с климатроник,или поне при мен от там течеше.Иначе ако не е от там се вкарваш в голям филм.Трябва да свалиш цялата средна конзола за да извадиш парното,че даже и тази между предните седалки.

митака-пловдив
03-06-2009, 14:45
С климатроник съм.Според мен е много стар теч,защото там където се просмуква от мокета,дори цвета му вече е друг (на мокета).И на мен ми се видя че капката идва от нещо като кранче.Кое се притяга,скоби ли да търся или на самото кранче има някакви болчета?!

pr_00f
03-06-2009, 14:54
Имам снимки на процедурата по свалянето на радиатора.
Само че са вкъщи.
Ако не забравя довечера. :)

Xman
03-06-2009, 20:22
Колегите по горе са описали подробно как става.
Само си подготви подходящ съд да събираш антифриза като свалиш скобите на крана

robygas
03-06-2009, 20:36
Не ,че не е гърч...... И един съвет и от мен: Много внимателно откачай щангите на клапата, да не счупиш нещо. След това си носи кранчето за мостра при покупката на друго и гледай на новото да си има един марък "О" пръстен отдолу. Успех!

митака-пловдив
03-06-2009, 20:45
Мерси за отговорите.Таблото вече е на парчета,капеше от прословутото кранче и по-точно от малкия О-пръстен.Явно от старост и топлината е станал пластмасов.Утре сутринта ще си купя и почвам да я сглобявам.Под мокета на ръчната намерих 25 евро на монети ха ха ха ха и един бонбон.

robygas
03-06-2009, 20:50
Само дето нямаше нужда да разглобяваш колицата, ама нищо , нали се учиме в движение и от грешките си .

Furious 155
03-06-2009, 21:05
Само дето нямаше нужда да разглобяваш колицата, ама нищо , нали се учиме в движение и от грешките си .

нищо - нали еврата е извадил под мокета :evil:

митака-пловдив
03-06-2009, 21:16
Евро,бонбон и няколко лири данни от мокето-финансовия отчет ха ха ха...Не съжалявам че го разхвърллях таблото,поне ще изчистя прахоляха,имаше и едно паднало болче в жабката което на всеки завой ми късаше нервите.Има една голяма клапа,стои точно над вентилатора на парното,мисля че би трябвало да затваря притока на въздух от вън и да върти само този вътре (рециркулация).Забелязвам че като я пипна се "клати" доста безмислено,което ме навежда на мисълта че не върши абсолютно никаква работа.Да продължа ли с демонтажа за да стигна до нея или се бърка от друго място?(предполагам че има някакво рамо или отделно електромоторче което я движи) И къде се намира филтъра на климатика?!?

delian1978
03-06-2009, 21:35
Филтъра за климатика,ако имаш такъв изобщо защото моята например нямаше,се намира под пластмасата,която е между капака и стъклото.За да се демонтира пластмасата трябва да свалиш чистачките.При мен имаше върху отвора за въздуха само еднно филтърче като от прахосмукачка,ама си взех филтър и си купих държач от колега от форума и сам си го сглобих.Не знам дали така е била оригинално или някой прост италианец бе изхвърлил филтъра заедно с крепежните елементи.

pr_00f
03-06-2009, 22:06
Щом се клати клапата - значи е заминало моторчето и или оста.
Няма оправия.

На моята бях я оставил в положение полу-отворена 2.5 см някъде.
С една рапика прекарана там където е червената линия.

Снимки на ремонт на радиатор на парно

http://pr_00f.clubalfaromeo.com/Forum/remonti/remont26.02/

от 822 нататък.
Дано са полезни

pr_00f
04-06-2009, 17:15
Eто и тема за поправка на клапата

http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3315&postdays=0&postorder=asc&start=0

митака-пловдив
04-06-2009, 21:52
Eто и тема за поправка на клапата

http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3315&postdays=0&postorder=asc&start=0

Олеле майко,колегите с "Lancia" всички ли са такива?

pr_00f
05-06-2009, 09:18
Луди глави има навсякъде :)

Аз ти казах най-лесният вариант.
Една рапидка и клапата съвсем леко отворена.
Хем си влиза външен въздух , хем не е голям проблем през зимата.

gaiska
27-09-2009, 14:42
За да не отварям нова тема реших да си изплача болката в тази на колегата. Вчера сутринта в краката на шофьора заварвам една доста голяма локвичка антифриз и около 0,5 литра загуба в казанчето. Та да попитам дали от кранчето може да изтече толкова за два дни без да се вижда реално, че тече от него? Днес свалих кората от страната на шофьора и наистина около самото кранче е влажно. Свалих и кранчето(то е изключително здраво и запазено) и видях едно уплтнение към радиатора. Дали може да е от него? Уплутнението и то не запечено само леко е смачкана, като всяко друго. И ако тече от радиатора на парното не би ли трябвало да олее и на съседното място?

Alexanderbb
27-09-2009, 14:53
скоро смених 3 кранчета. старото течеше от оста на лостчето, второто и то от там протече, третото се оказа че има малка дупчица в корпуса. Да ти кажа като колата не работи или бачка на място може и да не тече ама като и дадеш газ и напъте водната помпа чак струйка ми пускаше

Max
27-09-2009, 14:56
За да не отварям нова тема реших да си изплача болката в тази на колегата. Вчера сутринта в краката на шофьора заварвам една доста голяма локвичка антифриз и около 0,5 литра загуба в казанчето. Та да попитам дали от кранчето може да изтече толкова за два дни без да се вижда реално, че тече от него? Днес свалих кората от страната на шофьора и наистина около самото кранче е влажно. Свалих и кранчето(то е изключително здраво и запазено) и видях едно уплтнение към радиатора. Дали може да е от него? Уплутнението и то не запечено само леко е смачкана, като всяко друго. И ако тече от радиатора на парното не би ли трябвало да олее и на съседното място?

Точно оттам може да изтече и много повече от половин литър. Възможно е уплътнението да е заминало, може от гумените маркучи, може кран, а може и радиаторчето да тече.
И на мен така ми изглеждаше здрав крана, но като го свалих и огледах се оказа, че от миниатюрна цепнатина по продължение на спойката си тече кротичко и губи антифриз. Все пак огледай добре нещата преди да купуваш и да сменяш.

gaiska
27-09-2009, 15:04
На ммен ми се струва , че тече точно от мястото на сглобяване на крана с радиатора. Като че ли там ми сълзи , иначе няма следи от теч от самото кранче(пукнатина или нещо подобно). Дали да не сменя само уплътнението. А може ли да е от радиатора?

gaiska
28-09-2009, 07:01
Смених уплътнението и пак си мокри около кранчето и по-точно мокри около подвижната му част. Вярно , че и уплътнението не беше съвсем същоото , но стана. Сега е ред на самото кранче и после май радиатор:unsure:

Alexanderbb
28-09-2009, 10:21
Няма оправия това. За ново кранче си е. Покрай мойте станах такъв експерт че не давах капка антифриз да капне на пода

gaiska
28-09-2009, 13:03
Сложих кранчето от старата ми колица (тогава не течеше) и от него сълзи. Както казах не съм с оригинално уплътнение, но преди малко си купих ново и изглежда да е същото. Слагам го и него и ще видя кво става. Лошото е , че се мокри почти всичко- кранче , частта от радиатора която се вижда и незнам дали не е самия радиатор. Дано да не е щото....:angry1:

---------- Post added at 10:03 ---------- Previous post was at 10:02 ----------

Лошото е , че не ми капе право в краката , а идва някъде отстрани по конзолата и излиза изпод мокета.

Alexanderbb
28-09-2009, 16:53
колега махни черния капак и покарай малко така без него. кранчето ще се вижда и ще разбереш точно от къде тече

gaiska
28-09-2009, 17:48
Капака съм го махнал иначе нямаше да мога да видя , че е олято всичко което изброих. Вече съм с ново уплътнение и ще покарам малко така, пък ще видим после.

ventsislav012
07-07-2013, 10:52
Някои дможе ли да каже при спукан радиатор напарното на 156 алфа сваля ли се тавлото

don_pepone
07-07-2013, 10:55
Братле питай в раздела за 156 ,че тука трудно ще ти кажат освен ако някой със 156 не види случайно.
На 155 не се сваля таблото,ама си е голям гъзобрък смяната,за 156 не зная