PDA

View Full Version : тракане при завой

Z:)m
31-01-2006, 12:25
Вчера, като се връщах от Хасково, понеже пътя беше доста сух, а и асфалта (хасфалтъ) е добър, реших малко да "отпусна" душата си и да дам газ на моята беллисима. Накефих се страхотно!!! Обаче, като наближих Кърджали и пътя почна да криволичи, при всеки ляв завой откъм дясното предно колело взе да се чува някакво тракане, наподобяващ шума на износено каре. При влизане с по-ниска скорост в завоите въпросния шум не се забелязваше. Притеснен отидох на майстор. Вдигна колата на крика, провери всички тампони, носачи шарнири и пр., направи едно кръгче и заключи: - "Нищо й няма на колата... карай си я!"
Да, обаче аз му не вервам много... Щом нещо трака, значи не е у ред!!! Намекнах му - "абе нещо почистване на карето, смяна на греста и пр." ма човека не се впрегна хич...

Дайте ми съвет - да пробвам ли при друг майстор или да продължавам да си я карам така?!
А възможно ли е проблема да не е в каретата, а да нещо др.?!

santo_traficante
31-01-2006, 12:28
??? ? ???? ?? ????? ????? ??? ???????? ?????? ?? ?????? ??????? ? ?? ???? ?? ??? ??? ? ???? ?? ???????? ?? ?? ???.
________
JEEP FORWARD CONTROL HISTORY (http://www.dodge-wiki.com/wiki/Jeep_Forward_Control)

31-01-2006, 12:58
ако е каре на пълен завой при тръгване трябва да щтрака пробвай я на пред на зад ако е каре би трябвало да се чуе.

Пробвано... и от мен и от майстора... Нема звук!!!
Само да попитам обаче, при този опит играе ли значение скоростта?! Да дам ли газ от място с волан навит до упор?

santo_traficante
31-01-2006, 13:13
?? ???????? ????????.??? ?? ?????? ?????? ???? ?? ? ????? ??? ????? ?????? ??? ????.
________
Viper E85 (http://www.dodge-wiki.com/wiki/Dodge_Viper_E85)

31-01-2006, 14:05
не нормално тръгване.ако не щтрака тогава може да е друго там разни лагери ала бала.

...и аз си мислех за лагер, но исках да го съгласувам и с още някой от форума :)
Абе, явно ще се ходи пак на майстор...

Crusader
31-01-2006, 14:28
Мисля че ти е влязло камъче между спирачния диск и ламарината от вътрешната му страна, при мен се е случвало, звукът варира от дрънкане до хруштене, стъргане и тропане.
Мен това ме е правило на луд, направо за малко да разглобя всичко, като развих спирачния апарат и ламарината се охлаби, камъчето падна и тогава включих! Накой път падат сами!
Дано да е нещо такова, да не е по-сложно!
Успех!

alf
31-01-2006, 18:15
а може да се поразхлабил някой болт на джантата. приемаме че мастера ги е затегнал и не би трябвало да се появи отново;)

TRENDi
31-01-2006, 18:42
При разхлабен болт (1 бр.) незнам, но при разхлабени болтове тракането не е свързано със завиването. Трака при началното подаване на газ и при рязко отпускане на газта. Преди да падне колелото се появява усещането, че не шофирате с кръгли гуми а с някакви във формата на осморка :lol: . За щастие успях да спра преди да се случи - бях на 2 почти паднали болта останал.

Бтв аз съм за дясно каре - на ляв завой трака - ама яко. Ако потегля "на пръсти" с ляв не се чува. Момента с камъчето - незнам не ми се е случвало, като се затопли ще се занимая и току виж съм спестил 1 каре, дано.

Crusader
31-01-2006, 20:27
Карето и камъчето звучат по различен начин, карето щрака, а камъчето дръка хрущи и т.н. и двете съм ги теглил.

Yon
01-02-2006, 10:03
Колега, може и да е имало камъче в грайфера на гумата или както казва колегата по- горе.
От опесачаването тия дни то пътя е сух ама по асвалта "пълно със сгурия"- ако не си чувал шума отново това е напълно вероятно :roll:

ПС.
Служебната кола така тракаше и се оказа облегалката на седалката до шофьора, а и виж да не би да има нещо дето се търкаля в джапката или по пода под седалките :D :D
Карето най-добре можеш да го "изловиш" при градско каране!

01-02-2006, 14:26
:)))))))))))
много идеи... много предположения... някой дори малко странни ;)
Благодаря за отзивчивостта на всички колеги от форума!
За съжаление, от този инцидент до сега не ми се е налагало да карам колата си (през делничните дни ползвам служебен автомобил), но при първа възможност ще направя отново няколко теста за локализиране на проблема... Но още тази вечер мога да раздам едни шутове на джантите, та ако има камъчета - да изпопадат ;)

Crusader
01-02-2006, 16:08
Тва със шутовете може и да не е достатъчно, а може вече и само да е паднало /ако е камък де/, другия вариан е да се свали гумата и да се провери.
Успех!

02-02-2006, 11:28
Нъц... Ефект - никакъв.
Снощи като се прибрах, бях много амбициран... и с все целата си амбиция, в този сумрак и студ грабнах крика и повдигнах предното дясно колело. Първо започнах да го връткам на ръка напред/назад - никакви странни шумове. После го усуках наляво/надясно - пак си е ОК. Свалих гумата и въоръжен с фенерче огледах дали няма нещо м/у челюстите и спирачните дискове... резултата - цък, нема :?
Вече малко изнервен, сглобявам всичко и се яхвам на колата. Пълен ляв, въртене на гуми - няма никой. Излизам на булеварда - малко обнадежден че можеби всичко си е ОК - и правя упражнението влизане с висока скорост в ляв завой и .... Ооооо УЖАС - тъкъррр тъкъррр тъкъррр. Не е натрапващо се, не е и доловим за ухото на нищо неподозиращия пътник, но на мен ми се впи в мозъка...
И сега, пак съм в изходно положение... Какво по дяволите е това?! Износено каре в начален стадий?! Поизносен лагер - в начален стадий?! ... или :cussing: :censored: :brickwall: :rtfm: :ranting:
Бе мога да продължа да си я търкалям така колицата, но се опасявам да не вземе някой хубав ден да ми блокира предното колело и тогава... сложна фигура от висшия пилотаж!!!

alf
02-02-2006, 12:20
на ибизата имах подобен проблем - нема нема па изведнъж почва да трака яко и направо и в завой... само че беше доста силен звука а след няколко километра почваше и волана да играе. гледаме каретата - луфт нямат обаче като я вдигна на крик и повърти малко на 1ва във въздуха се оправи за 3дни. оказа се че се разместват съчмите в карето. та пробва й така като се разтрака да я повдигнеш и внимателно палиш и включващ на скорост пълен ляв до пълен десен няколко пъти и тестваш после на пътя

bobi_m
12-02-2006, 20:30
Същият проблем имах на Тъпото почти месец, бях се побъркал :evil: Оказа се вътрешно каре :shock:

ivoshaklev
05-11-2006, 20:40
При мен се оказа буца глина залепнала на джантата от вътре ( а от къде глина не ме питайте ) :roll:

06-11-2006, 10:31
Гледам, темата пак се е "поосвежила" малко ;)
Моя грешка, че не съм писал за решението на проблема...
Всъщност, оказа се, че трака вътрешното каре и по-точно не самото каре, а шлиците на вътрешното каре, с които става връзката му с вътрешната полуоска - просто бяха разбити. Е, решението беше - нова вътрешна полуоска с ново вътрешно каре. За мое щастие намерих от един приятел за 70 лв целия комплект от вътрешната полуоска до външното каре (втора ръка) та се отървах относително тънко ;)

Furious 155
23-12-2007, 00:32
При мен има такъв тракащ шум, но при десен завой и ускоряване се чува от дясното колело такова тракане. Външно каре ли изглежда да е ? На ляв завой и направо няма шумове, освен от гумите :).

gallena
23-12-2007, 15:47
Колега да не опира гумата при определени обстоятелства в подкалника ...

Furious 155
23-12-2007, 19:01
Колега да не опира гумата при определени обстоятелства в подкалника ...

ц... не опира... трябва да видя как е маншона... да не се окаже че е сухичко карето... днес минах 300км, има си го ама нито се засили нито отслабна.