View Full Version : за ДДС-то...
Аз не говорех за цената на колата - да, цената е реална, но няма кой да я плати :idea:
Данъци, застраховки, такси и т.н. се плащат и за коли втора употреба :wink: да не говорим, че за употребяваните коли в доста от случайте е по-скъпо :!: значи и на тази 156 цената ще отиде нагоре, а после е задължително да и се напрви и профилактика на консумативите, и не дай си боже да излезе някой скрит дефект....
Не си криви душата, 147 чисто нова към 40000лв. със сигурност няма да бъде 1.6-105к.с. :wink: а и спокойно може да се намали цената с ДДС-то, което ти е добре известно :P така, че за мен чисто новата 147 е в пъти по-добра оферта 8) но това си е мое мнение :!:
а и спокойно може да се намали цената с ДДС-то, което ти е добре известно
:screwy:
И как ще намалиш цената ако не е тайна защото аз знам че ДДС ще драпнеш само ако колата е 6+1 и нагоре а тази не е такава така че тука се исказа малко неподготвен с извинение. А и със времето доколкото ми е известно и да драпнеш на колата ДДС-то след време ти го възтановявяш по някъкъв начин но не съм 100% сигурен
Аз не говорех за цената на колата - да, цената е реална, но няма кой да я плати :idea:
Това явно имаше предвид и 156 m-jet и не знам защо му се нахвърлиха ...
за ддс-то:
вижте ЗДДС чл.65 ал.2
"lazy", "KiKo", все едно не съм прочел предишните ви мнения :P
Нали ви казах, че не искам да спорим :arrow:
Колата се регистрира като товарна с 1+1 места и ДДС-то се възстановява :idea:
И да знаете, че нямам навика да се изказвам, без да знам за какво говоря :!:
Аз не споря с тебе а просто си исказвам мнението и не искам да се заяждам а просто констатирам, а това с ДДС-то не знам как става ако колата си е нормална като места но няма значение :D
прав е колегата 'Kuku', сега да не се почне, "ама как", "ама защо", "ама не може" :)))
няма измисляме топлата вода я :)
Приятелски си спорим тука :!:
Незнам как става това, което си го писал, но в познатите ми фирми масово се купуват ВАН-ове и джипове, за да пестят ддс-то. Та счетоводители са ми казвали, че за лека кола (с 4+1 места) единствения начин да пестиш ДДС е да си транспортна фирма.
Приятелски си спорим тука :!:
Незнам как става това, което си го писал, но в познатите ми фирми масово се купуват ВАН-ове и джипове, за да пестят ддс-то. Та счетоводители са ми казвали, че за лека кола (с 4+1 места) единствения начин да пестиш ДДС е да си транспортна фирма.
След обяснения с търтейо и закона се оказа, че КУКУ е прав :!:
Извинения от мен :whistle:
Моля Kuku за последно изказване : значи аз нямам фирма и не знам кой какво ще ми възстанови ? Освен това за 1+1 кво сега -ше махам задната седалка ли ? Или само за пред КАТ ? И после като ме спре някой полицай и види, че съм със задна седалка, а в талона пише 1+1 ? Ше правим акт тогава или кво ? И ако съм фирма как ще си взема ДДС-то ? Кой в тая държава е изтеглил нещо без да му скъсат гъза от проверки ? ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво. Аз нямам.
еми момчета кво да ви кажа
за това некои счетоводители взимат два пъти повече от други :wink: - щото знаят некои фатки
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:
Kostadin
31-01-2006, 14:27
ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво
сигурен ли си че не се тегли :?:
netsurfer
31-01-2006, 14:29
наистина цената е дебела и това е причината по улиците да е пълно с чисто нови бмв 3, ауди а4 ... които струват колко 159, а да има само една 159, просто в българия нещата стоят по различен начин, а и тази кола ще е доста трудно да си уредиш лизинг за закупуването й, докато на нова кола няма проблем, за тези пари може чисто ново 307 sw дизел ....
а и за тези пари може да си купиш бмв 730d ....
просто в БГ трудно се намира пазар за италиански коли над 20+к лева
netsurfer
31-01-2006, 14:30
за това некои счетоводители взимат два пъти повече от други :wink: - щото знаят некои фатки
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход
Задните седалки се заменят с КАРГО-БОКС и колата става товарна с 1+1 места, което по ЗДДС е все едно караш "баничарка", образно казано разбира се :wink: и се възстановява ДДС :idea: естествено е задължително да бъде на фирма, но това мисля е най-малкия проблем :wink:
ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво
сигурен ли си че не се тегли :?:
ДДС се приспада ако имаш дължим данък ДДС(от продажби с ДДС) и се тегли , ако нямъш дължим данък за периода , а имаш само покупки с ДДС(или ДДС за покупки-надвишава ДДС за продажби). Разбира се трябва да си регистриран по ЗДДС, както и покупките ти да са от лица регистрирани по ЗДДС. :wink:
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход
Може ако фирмата е транспортна и това се напише транспортно средство -иначе за разход на служебна кола -когато деиноста не е свързана с транспорт се плаща даже и 10% (ако не греша) и върху разходите по колата. (консумативи)
Малко по различно става ако си е взел Аудито на лизинг - и пак зависи от това дали лизинга е финансоф лизинг или оперативен лизинг(отчитането е различно) :wink:
Само за ДДС-то Куко каза още как :D
Задните седалки се заменят с КАРГО-БОКС и колата става товарна с 1+1 места, което по ЗДДС е все едно караш "баничарка", образно казано разбира се :wink: и се възстановява ДДС :idea: естествено е задължително да бъде на фирма, но това мисля е най-малкия проблем :wink:
Ми нямам фирма и не съм регистриран по ЗДДС като частно лице. И за да се възстанови ДДС на фирма, означава да и разкажат играта от проверки . Щото фирма за да си връща ДДС / за 1 год примерно / означава, че работи на загуба или се кредитира по някакъв начин. Нали знаете, че в БГ дедесар е мръсна дума... И ако искам колата ми да е с нормална задна седалка ? Май ще си купя старата 156-ца. :)
И ако искам колата ми да е с нормална задна седалка ?
абе не е баш така ама нейсе :wink:
В момента виждам куките от прозореца в офиса - на 100м от Околовръстното са. И стоят така от няколко седмици / вкл. и в големите студове, идваше ми да ходя да им занеса по едно чайче / и спират поголовно за проверки. И само чакат да им цъфна с талон 1+1, да погледнат чисто нова Алфа и да се почне "Да, да ... Алфа и баничарка ... Кой сега ше се наведе да му прайм акт ..." :)
един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход
Да, тука имаше нещо за фирми с транспортна дейност, ама не съм запознат точно, НО ако е нужно ще проверя веднага :?: :!:
Моля Kuku за последно изказване : значи аз нямам фирма и не знам кой какво ще ми възстанови ? Освен това за 1+1 кво сега -ше махам задната седалка ли ? Или само за пред КАТ ? И после като ме спре някой полицай и види, че съм със задна седалка, а в талона пише 1+1 ? Ше правим акт тогава или кво ? И ако съм фирма как ще си взема ДДС-то ? Кой в тая държава е изтеглил нещо без да му скъсат гъза от проверки ? ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво. Аз нямам.
Значи, вариантите са два:
-да смениш седалките с карго само за пред КАТ и после да върнеш седалките;
-да караш колата с каргото, за да нямаш проблеми, но да си затъмниш например задните стъкла и то да не се вижда;
Единствено ти решаваш и ако желаеш, поемаш риска да караш "товарен автомобил" със задна седалка - според мен си струва няколкото хиляди спестени лева, но все пак всеки го решава за себе си :idea:
Ако си фирма, за да получиш сумата по ДДС за възстановяване, трябва да е изминал период от минимум три месеца от датата на придобиване на стоката, преди да подадеш искане за възстановяване, след което следва ревизия и чак тогава, ако издържиш ревизията следва усвояването на сухите пари :wink:
Затова масова практика е ДДС-то да се приспада от задълженията на фирмите, вместо да им идват ревизии, които могат да им струват в пъти повече глоби :!:
"lazy", ако ти не си фирма, то всяка една такава, регистрирана по ДДС, ще се съгласи да ти направи услугата да регистрира колата на свое име, за да използва разхода и ще ти възстанови парите за ДДС-то на ръка, тъй като те след това ще си ги приспаднат от задълженията :idea:
Най-просто казано, системи има много, де и пари да имаше.... :lol:
Ти като ги пишеш теЗи постове сигурно си се напушил, иначе не виждам Защо ще пишеш такива тапотии :evil:
Как може да се сравнява JTDM 156, с 1.6 , 147 БенЗин :?:
ДиЗела варви 2 пати повече и харчи 2 пати по малко
Все едно някои да каже, че сте си купи Ц200 нова пред S-klass на две години :!:
Амиии, не, не съм се напушил, защото по принцип не пуша, много е скАпо :P
Мога да сравнявам JTDM с каквото си поискам, при положение, че всеки има различни нужди, вкусове, разбирания, дори капризи :wink: освен това, за малко повече пари в магазина със сигурност няма да си купиш 1.6 бензин, а доста по-добра :!:
Но виж, примера, който си ми дал, е доста неуместен, ЗАЩОТО между C-класа и S-класа разликата е доста по-голяма, отколкото между 147 и 156 :wink: както и парите са два-три пъти повече :!:
Все тая, това си е мое мнение, аз бих си купил нова кола, ти - не, всеки си знае за него 8)
Само да вметна, че и сотаджийските фирми могат да си купуват без ДДС коли.
Kostadin
31-01-2006, 17:16
аз предлагам някой админ. или мод. да вземе и да раздели тая тема на още 1-2 теми, това за ДДС-то и регистрациите не е лоша тема за това да продължаваме да си дикутираме по нея ама в нейна собствена тема.
"lazy", ако ти не си фирма, то всяка една такава, регистрирана по ДДС, ще се съгласи да ти направи услугата да регистрира колата на свое име, за да използва разхода и ще ти възстанови парите за ДДС-то на ръка, тъй като те след това ще си ги приспаднат от задълженията :idea:
Ако беше така лесно както го описваш, много хора щяха да се възползват. Пример - инвалидните коли. :) Факт е, че не се прави. Като обясних на моя счетоводител / той взима доста пари / казуса, коментара му беше "Избий си го от главата ". :) И последно - не е нужно да съм добър счетоводител, за да знам, че ДДС е един от основните пълнители на бездънната държавна хазна. Не е толкова лесно държавата да ти го връща обратно :)
P.S. Ти на твойта кола върнал ли си си ДДС-то ? :)
156 m-jet
31-01-2006, 17:41
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil: . Чета и не мога да повярвам :shock:
Искате ли да се оправите долу или си е наи гот по старому :?:
Като толкова ви харесват иЗмамите що ви е ЕС, я вЗемете да иЗберете Маргините За министар председател и преЗидент, и я подкараите като в Албаниа или в Ирак. Караш си крадени коли, продаваите си дрога, и си пиратсваите на воля.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
.
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil:
аз да те питам - знаеш ли разликата между tax avoidance и tax evasion :!: :evil:
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil: . Чета и не мога да повярвам :shock:
Като толкова ви харесват иЗмамите що ви е ЕС, я вЗемете да иЗберете Маргините За министар председател и преЗидент, и я подкараите като в Албаниа или в Ирак. Караш си крадени коли, продаваите си дрога, и си пиратсваите на воля.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
интересно ти за къв се имаш ?
"пази боже сляпо да прогледне" е казал един, дето сигурно не го знаеш и кой е ...
пфу :puke:
156 M-JET, виж сега, ние сме "добри момчета". Като от филма . :wink: Така както си го написал, някой ще го приеме лично и ще те нахрани ...
Ако беше така лесно както го описваш, много хора щяха да се възползват. Пример - инвалидните коли. :) Факт е, че не се прави. Като обясних на моя счетоводител / той взима доста пари / казуса, коментара му беше "Избий си го от главата ". :) И последно - не е нужно да съм добър счетоводител, за да знам, че ДДС е един от основните пълнители на бездънната държавна хазна. Не е толкова лесно държавата да ти го връща обратно :)
P.S. Ти на твойта кола върнал ли си си ДДС-то ? :)
Факт е, че масата от хората купуващи си нови коли не знаят, а ако знаят нямат смелост да рискуват и да правят магарии :roll:
Други хора не го правят, защото тази трансформация се доплаща и отнема време, и предполагам според някои не си струва, други нямат близки с фирми по ДДС на които да се доверят, трети имат фирма, но не по ДДС (както е при мен) и т.н... вариациите са много и според зависи, няма еднозначен отговор :!:
И както вече казах, не е лесно да усвоиш ДДС, правят ти ревизия преди това и точно подари тази причина не се практикува, а се приспада от задължението на фирмата :idea:
Ако има желаещи нека ми се обадят, аз ще ги свържа с фирми които биха регистрирали кола на свое име, стига да имат нужда от разход и разбира се "налични" пари в касата за да могат да си "купят" колата, за да използват разходите (гуми, гориво, застраховки, резервни части, ремонти, командировъчни....) и амортизациите :wink:
Сами разбирате, че това са много пари, като ги сметнеш за една година, например :idea:
Освен това е прекалено сложно да го обяснявам в интернет с по две изречения :wink: НО може и се прави - факт са всички фирмени автомобили с реклами, които със сигурност сте виждали из центъра на София (Пунто, Ибиза, Корса, Фабия, 206, Ц2, Клио и т.н.), как мислите, че са регистирани :?: :!: :wink: :idea:
"156 m-jet", ти каде видя измама или нещо незаконно :?: :!: :roll: :P :lol:
.
Ами това се прави навсякъде в белите страни - няма нищо незаконно и не е измама - нарича се "Оптимизиране на отчитането за данъчни цели" точно там е разликата между добрите счетоводители и финансисти и не толкова добрите. Може да питаш някого в Германия за различните начини на отчитане - даже и в много големи мащаби когато касае холдингови структури на големи компании - "Оптимизиране на паричните потоци" , "Изграждане на холдингова структура с цел данъчно оптимизиране" Като пример мога да ти дам огромни немски корпорации с регистрирани фирми в Холандия - знаеш ли защо - защото така е почти като офшорка - Холандски щридически лица извършващи основната си сейност извън страната заплащат корпоративен данък 5%, а ако дейноста е в страната 25% - и като прибавиш и факта че Холандия е държавата с най-много споразумения за избягване на "Двойното данъчно облагане" - Воала!!!
Когато нещо е разрешено и законно защо да не се възползваш от него - в повечето случаи то се оставя така за да се стимулира дадена дейност или поне да се даде възможност за някакви изгоди - не само за ползвателя , а и за държавата. Държавата ще спечели повече ако спестения ресурс в този случай се инвестира от фирмата или лицето отколкото ако влезе като данък и се разпредели от държавата(държавата е по неефективния инвеститор) :wink:
Аве за кво беше темата къде я закарахте :idea: Вие сичките сте изтрещели тотално :idea: :!: :idea:
голямата риба
31-01-2006, 23:26
ако може само да ви насоча малко
някой да му е направило впечатление, че при рекламиране за продажба на нови автомобили които са 1+1, 6+1 и нагоре пише
с право на ползване на данъчен кредит
което е тънката линия която Кики изпуска тук,
не че е неприложимо, но усложнява нещата още повече
ако може само да ви насоча малко
някой да му е направило впечатление, че при рекламиране за продажба на нови автомобили които са 1+1, 6+1 и нагоре пише
с право на ползване на данъчен кредит
което е тънката линия която Кики изпуска тук,
не че е неприложимо, но усложнява нещата още повече
Кики нищо не изпуска, и за разлика от 95% от пишещите глупости тук, е изчерпал всички възможни случаи - а именно 1+1, или 6+1 за "нормални фирми"
и всички останали - за фирми с предмет на дейност "извършване на транспортни услуги", чиито приходи над определен процент идват от транспортна дейност ИИИ са регистрирани по ЗДДС!
на такава фирма може и на CLK 230 Compressor да му земеш ДДСто и то все още да не е с регистрация "лекотоварен"
голямата риба
31-01-2006, 23:58
Костов, Костов
дори и фирмата да ти е транспортна можеш да ползваш за колата само данъчен кредит
това означава, че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)
другият вариант е да бракуваш колата, но пък вече нямаш право да регистираш възстановени автомобили които са бракувани
и третият вариант е автомобила да си е вечно твой
Костов, Костов
дори и фирмата да ти е транспортна можеш да ползваш за колата само данъчен кредит
това означава, че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)
другият вариант е да бракуваш колата, но пък вече нямаш право да регистираш възстановени автомобили които са бракувани
и третият вариант е автомобила да си е вечно твой
кръстееев, кръстев ....
"само за данъчен кредит" - ами фирмите, които имат реална дейност, нямат нужда от ревизии за да си "вземат" ДДС-то , те си го приспадат текущо, и това "само" е точно цялото ДДС на фактурната стойност на автомобила
когато решиш да я продаваш, нормално е да дължиш ДДС-то, те и вносителите на автомобили ти пишат на ф-рата цялото ДДС, което са платили на границата, дори то да не е 20% от продажната стойност (аз имам такава ф-ра от Киро Злия - където ДДСто е над 40% от общата ст-ст на ф-рата)
но ти си си го "приспаднал" преди години, и това е малък проблем. освен това може да пуснеш протоколи за преоценка на дълготрайни активи, с което да им намалиш облагаемата стойност, да им отчисляваш амортизации и прочие и прочие....
Искате ли да се оправите долу...........
.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами
Много неща явно не са ти ясни...
Кики нищо не изпуска, и за разлика от 95% от пишещите глупости тук, е изчерпал всички възможни случаи - а именно 1+1, или 6+1 за "нормални фирми"
Последна "глупост" от мен - темата беше "стара 156 или нова 147 на същата цена". Отговорът е, че няма нова 147 на същата цена за средно статистически купувач, защото случаите , посочени от Kuku са супер, свръх, мега и не знам си там кво изключения. И поради тази причина не може да ми покажете и 5 човека без собствени фирми, които карат собствени нови коли /без баничарки, ванове и джипове/ с 20% по-евтини. Факт. :)
@lazy
е не е масов случай, прав си, просто е възможно, ако ти се занимава :)
и е пълно с "ако" и "ако" и "ако" :)
тая тема май трябва да иде на форумите на taxadmin.government.bg
;)
И моето мнение е, че единственото което си заслужава е минаването за разход т.е. приспадането на ДДС в случея покриващи чл.64 ал.2 от ЗДДС./Търтея го цитира по горе/
П.С. и да не забравяме ,че на държавата и е по лесно да запорора кола на юрид. лице при ревизии особено с последните промени....Абе хората са го измислили :roll: И темата не е за тука може да я заключите
....че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)....
Какъв е проблема, нали купувача плаща ДДС за стоката и ти го възстановяваш на държавата, а той придобива правото за ползване на данъчен кредит, АКО е фирма регистрирана по ЗДДС, ако е частно лице - проблема си е негов :wink:
И сега сигурно ще ми кажете, че при продажбата колата вече не струва толкова, колкото при покупката - да, има овехтяване, НО има и достатъчно разходи по нея, които са намалили с някой лев облагаемата печалба и съответно се спести от данъците :idea:
Казах вече веднъж, че не е толкова елементарно и не е за писане по интернет, затова смятам да прекратим дискусията :!:
Някой ако иска, да ми се бади, да се видим, да си плати консултацията от>до и ще му бъде обяснено точно и ясно всичко :wink:
Последна "глупост" от мен - темата беше "стара 156 или нова 147 на същата цена". Отговорът е, че няма нова 147 на същата цена за средно статистически купувач, защото случаите , посочени от Kuku са супер, свръх, мега и не знам си там кво изключения. И поради тази причина не може да ми покажете и 5 човека без собствени фирми, които карат собствени нови коли /без баничарки, ванове и джипове/ с 20% по-евтини. Факт. :)
Базова 147 1.6 струва точно колкото тази 156 и аз пак бих избрал новата 147 с две години гаранция, не за друго, а за да живея и да карам спокойно поне в тези две години - съгласете се, че спокойствието на човека няма цена :idea:
голямата риба
01-02-2006, 11:13
Костов пак повтарям защото ти явно не схващаш
дори и автомобил да ти е основно средство за производство и фирмата да е транспортна
можеш да си приспадаш ДДС което си получил като данъчен кредит при покупката на автомобила
НО при продажбата му дължиш на държавата това ДДС, и пак повтарям затова и е ДАНЪЧЕН КРЕДИТ
това важи дори и ако автомобила е напълно обезценен
можеш да не го платиш само в случите които ти казах, а именно или автомобилът вечно да се води на фирмата или да се бракува
П.П. ако откриеш топлата вода(начин да не се връща данъчния кредит) има една фирма, която ти е добре известна и съм сигурне, че ще ти платят солидна сума само за финасовия съвет :wink:
Базова 147 1.6 струва точно колкото тази 156 и аз пак бих избрал новата 147 с две години гаранция, не за друго, а за да живея и да карам спокойно поне в тези две години - съгласете се, че спокойствието на човека няма цена :idea:
Спокойствие ? Че кво ще и стане на 156-та ? Ще се разпадне в движение ?
Гаранция ? В БГ ? Петко е имал някакви случки май с официален вносител ... И какво покрива тази гаранция - ако за 2 години мина 100 000км и я разтропам отвсякъде по тия дупки, ще ми признаят ли ремонта на предницата като гаранционен ? Нека някой, който кара гаранционна кола да ми даде пример какво на него му е безплатно, а аз плащам за същото . Интересно ми е :)
В АутоИталия, казват че не ми покриват нищо по окачването след 50 000км...НО това никъде не го пише в гаранционната книжка...тоест отива се на съд или се почва с бой 8)
П.П. ако откриеш топлата вода(начин да не се връща данъчния кредит) има една фирма, която ти е добре известна и съм сигурне, че ще ти платят солидна сума само за финасовия съвет :wink:
E то е ясно че все някой трябва да го плати. начисляваш го не тези които купуват колата от теб-те ти го плащат и съответно го внасяш.
Може и никои да не го внесе, ама там влизаш в сферата на измамите - не оставяш никакви активи в фирмата (юридическо лице задъ;жителни - иначе ще духаш супата) продаваш транспортните средства и прехвърляш фирмата на "манго" от факултето като му даваш някой лев за един поспис (аз съм против това разбира се ) даже онзи ден се възмутих като разбрах че Ивайло Дражев (които се интересува от футбол знае кой е) прехвърлил една фирма на една старица в старчески дом и сега горката женица дължи 500 000 ДДС :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Плащайте си данъците и ако закона ви позволява избягвайте ги само по законен начин без да ощетявате никой
E то е ясно че все някой трябва да го плати. начисляваш го не тези които купуват колата от теб-те ти го плащат и съответно го внасяш...
ами това е най-нормалното нещо на тоя свят, продаваш с ф-ра с ДДС, получаваш си го от клиента, и го внасяш в хазната !
точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
ама тва иди обяснявай на такива като Кръстев ;) рибоци :fish:
Спокойствие ? Че кво ще и стане на 156-та ? Ще се разпадне в движение ?
Гаранция ? В БГ ? Петко е имал някакви случки май с официален вносител ... И какво покрива тази гаранция - ако за 2 години мина 100 000км и я разтропам отвсякъде по тия дупки, ще ми признаят ли ремонта на предницата като гаранционен ? Нека някой, който кара гаранционна кола да ми даде пример какво на него му е безплатно, а аз плащам за същото . Интересно ми е :)
Аз карам гаранционна кола, при това точно от АутоИталия :lol:
Гаранцията е пълна, ако е по вина на призводителя :!: Единствено съединителя не се покрива от гаранцията и разбира се, ако треснеш в дупка и отидеш с крив носач, естествено, че никой няма да ти го признае :roll:
Мога да ти дам и пример с мойто Пунто - обтегачите на задните врати скърцаха при отваряне и затваряне на вратите, отидох, поръчаха ми нови и ми ги смениха без да дам една стотинка :!: да, колата стоя при тях два дена, но мислия, че това не е проблем :wink:
А на тази 156 никой не знае какво ще и се случи утре и колко ще струва, просто защото и никой не знае в какво състояние е била преди да я купиш ти :idea:
Представи си, че ти "изгори" някоя електроника около финната система на дизела, заради "качествената" нафта в България - какво правиш тогава :?: :!:
Мога да ти дам и живи примери за коли купувани нови с дефекти - 745i за над 200000лв, три пъти сменя скоростна кутия ПО ГАРАНЦИЯ; Пежо 206CC, сменя някаква помпа (маслена, водна... не знам със сигурност) на 20000км ПО ГАРАНЦИЯ; Волво S40, сменя инсталация на парктроник ПО ГАРАНЦИЯ..... това са ремонти, които спокойно могат да ти се наложат и на кола втора употреба, и ще си ги платиш сам от джоба, и никак няма да ти стане приятно, като си дал вече 32000лв в брой за нея :!: :idea:
И за употребявани коли мога да ти разкажа нещо:
730d, сменя датчик за веригата 200лв, термостат под 100лв и след няколко месеца чупи скорости, като ремонта на скоростите е над 3000лв, а самата кола е купена на старо то Германия за 36000лв - дали му е готино на момчето :?: :!:
S500 4-matic, светват две от въздушните възглавници и някакъв датчик за инжекциона за бедна смес или нещо такова - 1700лв ремонт за кола 2003г. на стойност близо 100000лв. :!:
А това са коли от висок клас, какво остава за една 156 и то за период от две години :?: :?: :?:
Две години, в които можеш да живееш спокоен, че колата ти има гаранция от производителя :idea: и точно това спокойствие е безценно :!:
П.П.
Аз спирам да пиша в тая тема, писна ми да си говориме глупости :!:
Не бих си купил кола втора употреба, ако мога да си позволя нова :!: :!: :!:
голямата риба
01-02-2006, 13:51
...това, че е така е така и аз никога не съм го оспорвал
обаче според мен спора ви започна от това, че като си купиш кола от името на транспортна фирма, колата ти става с 20%(или ДДС-то) по ефтина
и аз се намесих за да ви кажа че точно такъв филм няма
по твоя пример означава, че ако си си купил колата на фирма и сега решиш да я продадеш на някой дори за 6 бона, му пускаш фактура за 6 бона и му начисляваш отделно ДДС-то което злия е внесъл при обмитяването на колата(около 2 бона по сегашни цени)
нали се сещаш, че бюджет за такъв филм няма кой да даде
иначе и аз поддържам тезата на Кики, че новата кола на лизинг(дори и по нисък клас) е много по добре ако можеш да си я позволиш
Петко за съда и аз съм за, обаче в сервизната книжка пише, че гаранцията не покрива експлоатационни разходи и ми се струва, че това ще мине много трудно през съда. За това понякога рабирателството помага повече, поне аз така постъпих.
Аз спирам да пиша в тая тема, писна ми да си говориме глупости :!:
Това, че не мислиш като мен, не ми дава право да кажа, че пишеш глупости. Имам мой отговор за всичките ти примери, но наистина не е мястото тук :) Поздрави
Петко за съда и аз съм за, обаче в сервизната книжка пише, че гаранцията не покрива експлоатационни разходи и ми се струва, че това ще мине много трудно през съда. За това понякога рабирателството помага повече, поне аз така постъпих.
Моята книжка май е по-различна от твоята...имаше там някви разлики ако съм запомнил...след малко ще препиша от нея условията.
Dodo 155
01-02-2006, 22:57
... точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
Това го правят търговците на коли, за да избегнат и момента с прехвърлянето :wink:
1. 2% за държавата от сделката
2. Таксата на нотариуса, която е 84лв. (с ДДС)
Значи в случая с кола 6000 лв. купувачът и/или продавачът спестяват 6000*2%=120лв. + 84лв. (нотариус) = 204лв., което не е хич малко :wink:
... точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
Това го правят търговците на коли, за да избегнат и момента с прехвърлянето :wink:
1. 2% за държавата от сделката
2. Таксата на нотариуса, която е 84лв. (с ДДС)
Значи в случая с кола 6000 лв. купувачът и/или продавачът спестяват 6000*2%=120лв. + 84лв. (нотариус) = 204лв., което не е хич малко :wink:
тия такси ги плаща винаги купувача, така че джамбазите реално ти правят услуга :)
другото хубаво е, че с тази ф-ра можеш да се пробваш с номера с ДДСто ;)