PDA

View Full Version : за ДДС-то...

Kuku
31-01-2006, 13:09
Аз не говорех за цената на колата - да, цената е реална, но няма кой да я плати :idea:
Данъци, застраховки, такси и т.н. се плащат и за коли втора употреба :wink: да не говорим, че за употребяваните коли в доста от случайте е по-скъпо :!: значи и на тази 156 цената ще отиде нагоре, а после е задължително да и се напрви и профилактика на консумативите, и не дай си боже да излезе някой скрит дефект....
Не си криви душата, 147 чисто нова към 40000лв. със сигурност няма да бъде 1.6-105к.с. :wink: а и спокойно може да се намали цената с ДДС-то, което ти е добре известно :P така, че за мен чисто новата 147 е в пъти по-добра оферта 8) но това си е мое мнение :!:

lazy
31-01-2006, 13:30
а и спокойно може да се намали цената с ДДС-то, което ти е добре известно
:screwy:

KiKo
31-01-2006, 13:34
И как ще намалиш цената ако не е тайна защото аз знам че ДДС ще драпнеш само ако колата е 6+1 и нагоре а тази не е такава така че тука се исказа малко неподготвен с извинение. А и със времето доколкото ми е известно и да драпнеш на колата ДДС-то след време ти го възтановявяш по някъкъв начин но не съм 100% сигурен

lazy
31-01-2006, 13:38
Аз не говорех за цената на колата - да, цената е реална, но няма кой да я плати :idea:

Това явно имаше предвид и 156 m-jet и не знам защо му се нахвърлиха ...

търтей
31-01-2006, 13:45
за ддс-то:
вижте ЗДДС чл.65 ал.2

Kuku
31-01-2006, 14:04
"lazy", "KiKo", все едно не съм прочел предишните ви мнения :P
Нали ви казах, че не искам да спорим :arrow:
Колата се регистрира като товарна с 1+1 места и ДДС-то се възстановява :idea:

И да знаете, че нямам навика да се изказвам, без да знам за какво говоря :!:

KiKo
31-01-2006, 14:09
Аз не споря с тебе а просто си исказвам мнението и не искам да се заяждам а просто констатирам, а това с ДДС-то не знам как става ако колата си е нормална като места но няма значение :D

pent
31-01-2006, 14:09
прав е колегата 'Kuku', сега да не се почне, "ама как", "ама защо", "ама не може" :)))

няма измисляме топлата вода я :)

kekc
31-01-2006, 14:10

Приятелски си спорим тука :!:

Незнам как става това, което си го писал, но в познатите ми фирми масово се купуват ВАН-ове и джипове, за да пестят ддс-то. Та счетоводители са ми казвали, че за лека кола (с 4+1 места) единствения начин да пестиш ДДС е да си транспортна фирма.

kekc
31-01-2006, 14:19

Приятелски си спорим тука :!:

Незнам как става това, което си го писал, но в познатите ми фирми масово се купуват ВАН-ове и джипове, за да пестят ддс-то. Та счетоводители са ми казвали, че за лека кола (с 4+1 места) единствения начин да пестиш ДДС е да си транспортна фирма.

След обяснения с търтейо и закона се оказа, че КУКУ е прав :!:

Извинения от мен :whistle:

lazy
31-01-2006, 14:23
Моля Kuku за последно изказване : значи аз нямам фирма и не знам кой какво ще ми възстанови ? Освен това за 1+1 кво сега -ше махам задната седалка ли ? Или само за пред КАТ ? И после като ме спре някой полицай и види, че съм със задна седалка, а в талона пише 1+1 ? Ше правим акт тогава или кво ? И ако съм фирма как ще си взема ДДС-то ? Кой в тая държава е изтеглил нещо без да му скъсат гъза от проверки ? ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво. Аз нямам.

търтей
31-01-2006, 14:26
еми момчета кво да ви кажа
за това некои счетоводители взимат два пъти повече от други :wink: - щото знаят некои фатки
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:

Kostadin
31-01-2006, 14:27
ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво
сигурен ли си че не се тегли :?:

netsurfer
31-01-2006, 14:29
наистина цената е дебела и това е причината по улиците да е пълно с чисто нови бмв 3, ауди а4 ... които струват колко 159, а да има само една 159, просто в българия нещата стоят по различен начин, а и тази кола ще е доста трудно да си уредиш лизинг за закупуването й, докато на нова кола няма проблем, за тези пари може чисто ново 307 sw дизел ....

а и за тези пари може да си купиш бмв 730d ....

просто в БГ трудно се намира пазар за италиански коли над 20+к лева

netsurfer
31-01-2006, 14:30
за това некои счетоводители взимат два пъти повече от други :wink: - щото знаят некои фатки
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход

Kuku
31-01-2006, 14:35
Задните седалки се заменят с КАРГО-БОКС и колата става товарна с 1+1 места, което по ЗДДС е все едно караш "баничарка", образно казано разбира се :wink: и се възстановява ДДС :idea: естествено е задължително да бъде на фирма, но това мисля е най-малкия проблем :wink:

BatVas
31-01-2006, 14:44
ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво
сигурен ли си че не се тегли :?:

ДДС се приспада ако имаш дължим данък ДДС(от продажби с ДДС) и се тегли , ако нямъш дължим данък за периода , а имаш само покупки с ДДС(или ДДС за покупки-надвишава ДДС за продажби). Разбира се трябва да си регистриран по ЗДДС, както и покупките ти да са от лица регистрирани по ЗДДС. :wink:

BatVas
31-01-2006, 14:49
пък на куку ако му се обяснява да казва :wink:един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход

Може ако фирмата е транспортна и това се напише транспортно средство -иначе за разход на служебна кола -когато деиноста не е свързана с транспорт се плаща даже и 10% (ако не греша) и върху разходите по колата. (консумативи)
Малко по различно става ако си е взел Аудито на лизинг - и пак зависи от това дали лизинга е финансоф лизинг или оперативен лизинг(отчитането е различно) :wink:
Само за ДДС-то Куко каза още как :D

lazy
31-01-2006, 15:25
Задните седалки се заменят с КАРГО-БОКС и колата става товарна с 1+1 места, което по ЗДДС е все едно караш "баничарка", образно казано разбира се :wink: и се възстановява ДДС :idea: естествено е задължително да бъде на фирма, но това мисля е най-малкия проблем :wink:
Ми нямам фирма и не съм регистриран по ЗДДС като частно лице. И за да се възстанови ДДС на фирма, означава да и разкажат играта от проверки . Щото фирма за да си връща ДДС / за 1 год примерно / означава, че работи на загуба или се кредитира по някакъв начин. Нали знаете, че в БГ дедесар е мръсна дума... И ако искам колата ми да е с нормална задна седалка ? Май ще си купя старата 156-ца. :)

търтей
31-01-2006, 15:27
И ако искам колата ми да е с нормална задна седалка ?

абе не е баш така ама нейсе :wink:

lazy
31-01-2006, 15:32
В момента виждам куките от прозореца в офиса - на 100м от Околовръстното са. И стоят така от няколко седмици / вкл. и в големите студове, идваше ми да ходя да им занеса по едно чайче / и спират поголовно за проверки. И само чакат да им цъфна с талон 1+1, да погледнат чисто нова Алфа и да се почне "Да, да ... Алфа и баничарка ... Кой сега ше се наведе да му прайм акт ..." :)

Kuku
31-01-2006, 15:33
един приятел си писа ауди а6 3.0 тди седан на фирмата и му мина разход
Да, тука имаше нещо за фирми с транспортна дейност, ама не съм запознат точно, НО ако е нужно ще проверя веднага :?: :!:

Моля Kuku за последно изказване : значи аз нямам фирма и не знам кой какво ще ми възстанови ? Освен това за 1+1 кво сега -ше махам задната седалка ли ? Или само за пред КАТ ? И после като ме спре някой полицай и види, че съм със задна седалка, а в талона пише 1+1 ? Ше правим акт тогава или кво ? И ако съм фирма как ще си взема ДДС-то ? Кой в тая държава е изтеглил нещо без да му скъсат гъза от проверки ? ДДС не се тегли, а само се приспада - ако имаш от какво. Аз нямам.
Значи, вариантите са два:
-да смениш седалките с карго само за пред КАТ и после да върнеш седалките;
-да караш колата с каргото, за да нямаш проблеми, но да си затъмниш например задните стъкла и то да не се вижда;
Единствено ти решаваш и ако желаеш, поемаш риска да караш "товарен автомобил" със задна седалка - според мен си струва няколкото хиляди спестени лева, но все пак всеки го решава за себе си :idea:
Ако си фирма, за да получиш сумата по ДДС за възстановяване, трябва да е изминал период от минимум три месеца от датата на придобиване на стоката, преди да подадеш искане за възстановяване, след което следва ревизия и чак тогава, ако издържиш ревизията следва усвояването на сухите пари :wink:
Затова масова практика е ДДС-то да се приспада от задълженията на фирмите, вместо да им идват ревизии, които могат да им струват в пъти повече глоби :!:
"lazy", ако ти не си фирма, то всяка една такава, регистрирана по ДДС, ще се съгласи да ти направи услугата да регистрира колата на свое име, за да използва разхода и ще ти възстанови парите за ДДС-то на ръка, тъй като те след това ще си ги приспаднат от задълженията :idea:
Най-просто казано, системи има много, де и пари да имаше.... :lol:

Ти като ги пишеш теЗи постове сигурно си се напушил, иначе не виждам Защо ще пишеш такива тапотии :evil:

Как може да се сравнява JTDM 156, с 1.6 , 147 БенЗин :?:

ДиЗела варви 2 пати повече и харчи 2 пати по малко

Все едно някои да каже, че сте си купи Ц200 нова пред S-klass на две години :!:
Амиии, не, не съм се напушил, защото по принцип не пуша, много е скАпо :P
Мога да сравнявам JTDM с каквото си поискам, при положение, че всеки има различни нужди, вкусове, разбирания, дори капризи :wink: освен това, за малко повече пари в магазина със сигурност няма да си купиш 1.6 бензин, а доста по-добра :!:
Но виж, примера, който си ми дал, е доста неуместен, ЗАЩОТО между C-класа и S-класа разликата е доста по-голяма, отколкото между 147 и 156 :wink: както и парите са два-три пъти повече :!:
Все тая, това си е мое мнение, аз бих си купил нова кола, ти - не, всеки си знае за него 8)

MONI
31-01-2006, 17:04
Само да вметна, че и сотаджийските фирми могат да си купуват без ДДС коли.

Kostadin
31-01-2006, 17:16
аз предлагам някой админ. или мод. да вземе и да раздели тая тема на още 1-2 теми, това за ДДС-то и регистрациите не е лоша тема за това да продължаваме да си дикутираме по нея ама в нейна собствена тема.

lazy
31-01-2006, 17:38
"lazy", ако ти не си фирма, то всяка една такава, регистрирана по ДДС, ще се съгласи да ти направи услугата да регистрира колата на свое име, за да използва разхода и ще ти възстанови парите за ДДС-то на ръка, тъй като те след това ще си ги приспаднат от задълженията :idea:

Ако беше така лесно както го описваш, много хора щяха да се възползват. Пример - инвалидните коли. :) Факт е, че не се прави. Като обясних на моя счетоводител / той взима доста пари / казуса, коментара му беше "Избий си го от главата ". :) И последно - не е нужно да съм добър счетоводител, за да знам, че ДДС е един от основните пълнители на бездънната държавна хазна. Не е толкова лесно държавата да ти го връща обратно :)
P.S. Ти на твойта кола върнал ли си си ДДС-то ? :)

156 m-jet
31-01-2006, 17:41
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil: . Чета и не мога да повярвам :shock:

Искате ли да се оправите долу или си е наи гот по старому :?:
Като толкова ви харесват иЗмамите що ви е ЕС, я вЗемете да иЗберете Маргините За министар председател и преЗидент, и я подкараите като в Албаниа или в Ирак. Караш си крадени коли, продаваите си дрога, и си пиратсваите на воля.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

.

търтей
31-01-2006, 17:49
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil:

аз да те питам - знаеш ли разликата между tax avoidance и tax evasion :!: :evil:

valjo
31-01-2006, 18:08
Ама , вие продалжавате в БГ да се чудите кои как кого да иЗмами или да иЗлаже :evil: . Чета и не мога да повярвам :shock:

Като толкова ви харесват иЗмамите що ви е ЕС, я вЗемете да иЗберете Маргините За министар председател и преЗидент, и я подкараите като в Албаниа или в Ирак. Караш си крадени коли, продаваите си дрога, и си пиратсваите на воля.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

интересно ти за къв се имаш ?
"пази боже сляпо да прогледне" е казал един, дето сигурно не го знаеш и кой е ...

пфу :puke:

lazy
31-01-2006, 18:09
156 M-JET, виж сега, ние сме "добри момчета". Като от филма . :wink: Така както си го написал, някой ще го приеме лично и ще те нахрани ...

Kuku
31-01-2006, 18:46

Ако беше така лесно както го описваш, много хора щяха да се възползват. Пример - инвалидните коли. :) Факт е, че не се прави. Като обясних на моя счетоводител / той взима доста пари / казуса, коментара му беше "Избий си го от главата ". :) И последно - не е нужно да съм добър счетоводител, за да знам, че ДДС е един от основните пълнители на бездънната държавна хазна. Не е толкова лесно държавата да ти го връща обратно :)
P.S. Ти на твойта кола върнал ли си си ДДС-то ? :)

Факт е, че масата от хората купуващи си нови коли не знаят, а ако знаят нямат смелост да рискуват и да правят магарии :roll:
Други хора не го правят, защото тази трансформация се доплаща и отнема време, и предполагам според някои не си струва, други нямат близки с фирми по ДДС на които да се доверят, трети имат фирма, но не по ДДС (както е при мен) и т.н... вариациите са много и според зависи, няма еднозначен отговор :!:
И както вече казах, не е лесно да усвоиш ДДС, правят ти ревизия преди това и точно подари тази причина не се практикува, а се приспада от задължението на фирмата :idea:
Ако има желаещи нека ми се обадят, аз ще ги свържа с фирми които биха регистрирали кола на свое име, стига да имат нужда от разход и разбира се "налични" пари в касата за да могат да си "купят" колата, за да използват разходите (гуми, гориво, застраховки, резервни части, ремонти, командировъчни....) и амортизациите :wink:
Сами разбирате, че това са много пари, като ги сметнеш за една година, например :idea:
Освен това е прекалено сложно да го обяснявам в интернет с по две изречения :wink: НО може и се прави - факт са всички фирмени автомобили с реклами, които със сигурност сте виждали из центъра на София (Пунто, Ибиза, Корса, Фабия, 206, Ц2, Клио и т.н.), как мислите, че са регистирани :?: :!: :wink: :idea:

"156 m-jet", ти каде видя измама или нещо незаконно :?: :!: :roll: :P :lol:

BatVas
31-01-2006, 19:28

.
Ами това се прави навсякъде в белите страни - няма нищо незаконно и не е измама - нарича се "Оптимизиране на отчитането за данъчни цели" точно там е разликата между добрите счетоводители и финансисти и не толкова добрите. Може да питаш някого в Германия за различните начини на отчитане - даже и в много големи мащаби когато касае холдингови структури на големи компании - "Оптимизиране на паричните потоци" , "Изграждане на холдингова структура с цел данъчно оптимизиране" Като пример мога да ти дам огромни немски корпорации с регистрирани фирми в Холандия - знаеш ли защо - защото така е почти като офшорка - Холандски щридически лица извършващи основната си сейност извън страната заплащат корпоративен данък 5%, а ако дейноста е в страната 25% - и като прибавиш и факта че Холандия е държавата с най-много споразумения за избягване на "Двойното данъчно облагане" - Воала!!!
Когато нещо е разрешено и законно защо да не се възползваш от него - в повечето случаи то се оставя така за да се стимулира дадена дейност или поне да се даде възможност за някакви изгоди - не само за ползвателя , а и за държавата. Държавата ще спечели повече ако спестения ресурс в този случай се инвестира от фирмата или лицето отколкото ако влезе като данък и се разпредели от държавата(държавата е по неефективния инвеститор) :wink:

Bobo
31-01-2006, 22:00
Аве за кво беше темата къде я закарахте :idea: Вие сичките сте изтрещели тотално :idea: :!: :idea:

голямата риба
31-01-2006, 23:26
ако може само да ви насоча малко
някой да му е направило впечатление, че при рекламиране за продажба на нови автомобили които са 1+1, 6+1 и нагоре пише
с право на ползване на данъчен кредит
което е тънката линия която Кики изпуска тук,
не че е неприложимо, но усложнява нещата още повече

valjo
31-01-2006, 23:45
ако може само да ви насоча малко
някой да му е направило впечатление, че при рекламиране за продажба на нови автомобили които са 1+1, 6+1 и нагоре пише
с право на ползване на данъчен кредит
което е тънката линия която Кики изпуска тук,
не че е неприложимо, но усложнява нещата още повече

Кики нищо не изпуска, и за разлика от 95% от пишещите глупости тук, е изчерпал всички възможни случаи - а именно 1+1, или 6+1 за "нормални фирми"
и всички останали - за фирми с предмет на дейност "извършване на транспортни услуги", чиито приходи над определен процент идват от транспортна дейност ИИИ са регистрирани по ЗДДС!
на такава фирма може и на CLK 230 Compressor да му земеш ДДСто и то все още да не е с регистрация "лекотоварен"

голямата риба
31-01-2006, 23:58
Костов, Костов

дори и фирмата да ти е транспортна можеш да ползваш за колата само данъчен кредит

това означава, че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)

другият вариант е да бракуваш колата, но пък вече нямаш право да регистираш възстановени автомобили които са бракувани

и третият вариант е автомобила да си е вечно твой

valjo
01-02-2006, 00:06
Костов, Костов

дори и фирмата да ти е транспортна можеш да ползваш за колата само данъчен кредит

това означава, че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)

другият вариант е да бракуваш колата, но пък вече нямаш право да регистираш възстановени автомобили които са бракувани

и третият вариант е автомобила да си е вечно твой
кръстееев, кръстев ....
"само за данъчен кредит" - ами фирмите, които имат реална дейност, нямат нужда от ревизии за да си "вземат" ДДС-то , те си го приспадат текущо, и това "само" е точно цялото ДДС на фактурната стойност на автомобила

когато решиш да я продаваш, нормално е да дължиш ДДС-то, те и вносителите на автомобили ти пишат на ф-рата цялото ДДС, което са платили на границата, дори то да не е 20% от продажната стойност (аз имам такава ф-ра от Киро Злия - където ДДСто е над 40% от общата ст-ст на ф-рата)
но ти си си го "приспаднал" преди години, и това е малък проблем. освен това може да пуснеш протоколи за преоценка на дълготрайни активи, с което да им намалиш облагаемата стойност, да им отчисляваш амортизации и прочие и прочие....

KGB
01-02-2006, 01:22
Искате ли да се оправите долу...........
.........не мога да раЗбера За какво напирате да влиЗате в ЕС..........там само проблеми, трудно се краде и се мами

Много неща явно не са ти ясни...

lazy
01-02-2006, 08:36
Кики нищо не изпуска, и за разлика от 95% от пишещите глупости тук, е изчерпал всички възможни случаи - а именно 1+1, или 6+1 за "нормални фирми"

Последна "глупост" от мен - темата беше "стара 156 или нова 147 на същата цена". Отговорът е, че няма нова 147 на същата цена за средно статистически купувач, защото случаите , посочени от Kuku са супер, свръх, мега и не знам си там кво изключения. И поради тази причина не може да ми покажете и 5 човека без собствени фирми, които карат собствени нови коли /без баничарки, ванове и джипове/ с 20% по-евтини. Факт. :)

valjo
01-02-2006, 09:40
@lazy
е не е масов случай, прав си, просто е възможно, ако ти се занимава :)
и е пълно с "ако" и "ако" и "ако" :)

тая тема май трябва да иде на форумите на taxadmin.government.bg
;)

Yon
01-02-2006, 10:39
И моето мнение е, че единственото което си заслужава е минаването за разход т.е. приспадането на ДДС в случея покриващи чл.64 ал.2 от ЗДДС./Търтея го цитира по горе/

П.С. и да не забравяме ,че на държавата и е по лесно да запорора кола на юрид. лице при ревизии особено с последните промени....Абе хората са го измислили :roll: И темата не е за тука може да я заключите

Kuku
01-02-2006, 11:10
....че когато решиш да я продадеш дори и това да е на цената от 1 лев, трябва да възстановиш на държавата ДДС-то, което е приспаднато и то в пълен размер (за това е и данъчен кредит)....
Какъв е проблема, нали купувача плаща ДДС за стоката и ти го възстановяваш на държавата, а той придобива правото за ползване на данъчен кредит, АКО е фирма регистрирана по ЗДДС, ако е частно лице - проблема си е негов :wink:
И сега сигурно ще ми кажете, че при продажбата колата вече не струва толкова, колкото при покупката - да, има овехтяване, НО има и достатъчно разходи по нея, които са намалили с някой лев облагаемата печалба и съответно се спести от данъците :idea:
Казах вече веднъж, че не е толкова елементарно и не е за писане по интернет, затова смятам да прекратим дискусията :!:
Някой ако иска, да ми се бади, да се видим, да си плати консултацията от>до и ще му бъде обяснено точно и ясно всичко :wink:

Последна "глупост" от мен - темата беше "стара 156 или нова 147 на същата цена". Отговорът е, че няма нова 147 на същата цена за средно статистически купувач, защото случаите , посочени от Kuku са супер, свръх, мега и не знам си там кво изключения. И поради тази причина не може да ми покажете и 5 човека без собствени фирми, които карат собствени нови коли /без баничарки, ванове и джипове/ с 20% по-евтини. Факт. :)
Базова 147 1.6 струва точно колкото тази 156 и аз пак бих избрал новата 147 с две години гаранция, не за друго, а за да живея и да карам спокойно поне в тези две години - съгласете се, че спокойствието на човека няма цена :idea:

голямата риба
01-02-2006, 11:13
Костов пак повтарям защото ти явно не схващаш

дори и автомобил да ти е основно средство за производство и фирмата да е транспортна
можеш да си приспадаш ДДС което си получил като данъчен кредит при покупката на автомобила

НО при продажбата му дължиш на държавата това ДДС, и пак повтарям затова и е ДАНЪЧЕН КРЕДИТ

това важи дори и ако автомобила е напълно обезценен
можеш да не го платиш само в случите които ти казах, а именно или автомобилът вечно да се води на фирмата или да се бракува

П.П. ако откриеш топлата вода(начин да не се връща данъчния кредит) има една фирма, която ти е добре известна и съм сигурне, че ще ти платят солидна сума само за финасовия съвет :wink:

lazy
01-02-2006, 12:34
Базова 147 1.6 струва точно колкото тази 156 и аз пак бих избрал новата 147 с две години гаранция, не за друго, а за да живея и да карам спокойно поне в тези две години - съгласете се, че спокойствието на човека няма цена :idea:
Спокойствие ? Че кво ще и стане на 156-та ? Ще се разпадне в движение ?
Гаранция ? В БГ ? Петко е имал някакви случки май с официален вносител ... И какво покрива тази гаранция - ако за 2 години мина 100 000км и я разтропам отвсякъде по тия дупки, ще ми признаят ли ремонта на предницата като гаранционен ? Нека някой, който кара гаранционна кола да ми даде пример какво на него му е безплатно, а аз плащам за същото . Интересно ми е :)

KGB
01-02-2006, 12:38
В АутоИталия, казват че не ми покриват нищо по окачването след 50 000км...НО това никъде не го пише в гаранционната книжка...тоест отива се на съд или се почва с бой 8)

BatVas
01-02-2006, 13:10
П.П. ако откриеш топлата вода(начин да не се връща данъчния кредит) има една фирма, която ти е добре известна и съм сигурне, че ще ти платят солидна сума само за финасовия съвет :wink:

E то е ясно че все някой трябва да го плати. начисляваш го не тези които купуват колата от теб-те ти го плащат и съответно го внасяш.
Може и никои да не го внесе, ама там влизаш в сферата на измамите - не оставяш никакви активи в фирмата (юридическо лице задъ;жителни - иначе ще духаш супата) продаваш транспортните средства и прехвърляш фирмата на "манго" от факултето като му даваш някой лев за един поспис (аз съм против това разбира се ) даже онзи ден се възмутих като разбрах че Ивайло Дражев (които се интересува от футбол знае кой е) прехвърлил една фирма на една старица в старчески дом и сега горката женица дължи 500 000 ДДС :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Плащайте си данъците и ако закона ви позволява избягвайте ги само по законен начин без да ощетявате никой

valjo
01-02-2006, 13:31

E то е ясно че все някой трябва да го плати. начисляваш го не тези които купуват колата от теб-те ти го плащат и съответно го внасяш...
ами това е най-нормалното нещо на тоя свят, продаваш с ф-ра с ДДС, получаваш си го от клиента, и го внасяш в хазната !
точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
ама тва иди обяснявай на такива като Кръстев ;) рибоци :fish:

Kuku
01-02-2006, 13:40
Спокойствие ? Че кво ще и стане на 156-та ? Ще се разпадне в движение ?
Гаранция ? В БГ ? Петко е имал някакви случки май с официален вносител ... И какво покрива тази гаранция - ако за 2 години мина 100 000км и я разтропам отвсякъде по тия дупки, ще ми признаят ли ремонта на предницата като гаранционен ? Нека някой, който кара гаранционна кола да ми даде пример какво на него му е безплатно, а аз плащам за същото . Интересно ми е :)
Аз карам гаранционна кола, при това точно от АутоИталия :lol:
Гаранцията е пълна, ако е по вина на призводителя :!: Единствено съединителя не се покрива от гаранцията и разбира се, ако треснеш в дупка и отидеш с крив носач, естествено, че никой няма да ти го признае :roll:
Мога да ти дам и пример с мойто Пунто - обтегачите на задните врати скърцаха при отваряне и затваряне на вратите, отидох, поръчаха ми нови и ми ги смениха без да дам една стотинка :!: да, колата стоя при тях два дена, но мислия, че това не е проблем :wink:
А на тази 156 никой не знае какво ще и се случи утре и колко ще струва, просто защото и никой не знае в какво състояние е била преди да я купиш ти :idea:
Представи си, че ти "изгори" някоя електроника около финната система на дизела, заради "качествената" нафта в България - какво правиш тогава :?: :!:
Мога да ти дам и живи примери за коли купувани нови с дефекти - 745i за над 200000лв, три пъти сменя скоростна кутия ПО ГАРАНЦИЯ; Пежо 206CC, сменя някаква помпа (маслена, водна... не знам със сигурност) на 20000км ПО ГАРАНЦИЯ; Волво S40, сменя инсталация на парктроник ПО ГАРАНЦИЯ..... това са ремонти, които спокойно могат да ти се наложат и на кола втора употреба, и ще си ги платиш сам от джоба, и никак няма да ти стане приятно, като си дал вече 32000лв в брой за нея :!: :idea:
И за употребявани коли мога да ти разкажа нещо:
730d, сменя датчик за веригата 200лв, термостат под 100лв и след няколко месеца чупи скорости, като ремонта на скоростите е над 3000лв, а самата кола е купена на старо то Германия за 36000лв - дали му е готино на момчето :?: :!:
S500 4-matic, светват две от въздушните възглавници и някакъв датчик за инжекциона за бедна смес или нещо такова - 1700лв ремонт за кола 2003г. на стойност близо 100000лв. :!:
А това са коли от висок клас, какво остава за една 156 и то за период от две години :?: :?: :?:
Две години, в които можеш да живееш спокоен, че колата ти има гаранция от производителя :idea: и точно това спокойствие е безценно :!:

П.П.
Аз спирам да пиша в тая тема, писна ми да си говориме глупости :!:
Не бих си купил кола втора употреба, ако мога да си позволя нова :!: :!: :!:

голямата риба
01-02-2006, 13:51
...това, че е така е така и аз никога не съм го оспорвал

обаче според мен спора ви започна от това, че като си купиш кола от името на транспортна фирма, колата ти става с 20%(или ДДС-то) по ефтина
и аз се намесих за да ви кажа че точно такъв филм няма

по твоя пример означава, че ако си си купил колата на фирма и сега решиш да я продадеш на някой дори за 6 бона, му пускаш фактура за 6 бона и му начисляваш отделно ДДС-то което злия е внесъл при обмитяването на колата(около 2 бона по сегашни цени)
нали се сещаш, че бюджет за такъв филм няма кой да даде

иначе и аз поддържам тезата на Кики, че новата кола на лизинг(дори и по нисък клас) е много по добре ако можеш да си я позволиш

Петко за съда и аз съм за, обаче в сервизната книжка пише, че гаранцията не покрива експлоатационни разходи и ми се струва, че това ще мине много трудно през съда. За това понякога рабирателството помага повече, поне аз така постъпих.

lazy
01-02-2006, 13:55
Аз спирам да пиша в тая тема, писна ми да си говориме глупости :!:

Това, че не мислиш като мен, не ми дава право да кажа, че пишеш глупости. Имам мой отговор за всичките ти примери, но наистина не е мястото тук :) Поздрави

KGB
01-02-2006, 22:56
Петко за съда и аз съм за, обаче в сервизната книжка пише, че гаранцията не покрива експлоатационни разходи и ми се струва, че това ще мине много трудно през съда. За това понякога рабирателството помага повече, поне аз така постъпих.

Моята книжка май е по-различна от твоята...имаше там някви разлики ако съм запомнил...след малко ще препиша от нея условията.

Dodo 155
01-02-2006, 22:57
... точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
Това го правят търговците на коли, за да избегнат и момента с прехвърлянето :wink:
1. 2% за държавата от сделката
2. Таксата на нотариуса, която е 84лв. (с ДДС)

Значи в случая с кола 6000 лв. купувачът и/или продавачът спестяват 6000*2%=120лв. + 84лв. (нотариус) = 204лв., което не е хич малко :wink:

valjo
01-02-2006, 23:13
... точно както Киро Злия ми ф-рира алфата на мен, целото ДДС което е платил на границата...
Това го правят търговците на коли, за да избегнат и момента с прехвърлянето :wink:
1. 2% за държавата от сделката
2. Таксата на нотариуса, която е 84лв. (с ДДС)

Значи в случая с кола 6000 лв. купувачът и/или продавачът спестяват 6000*2%=120лв. + 84лв. (нотариус) = 204лв., което не е хич малко :wink:
тия такси ги плаща винаги купувача, така че джамбазите реално ти правят услуга :)
другото хубаво е, че с тази ф-ра можеш да се пробваш с номера с ДДСто ;)