Log in

View Full Version : Филтър за климатик ??

Christweil
06-06-2009, 21:17
Здрвейте,

Исках да сменя филтър за климатик на моята Алфа 166 2.4JTD от 99г.
Купих един въглероден филтер он Тинкар Текнеко за 20лв - референця е CK 5851-C.

Като извадих сегашня, ми стана ясно че няма как да влезе този от Текнеко - то е прекалено дебел (около 20мм - 2 пъти повече от сегашня). Просто като го слагам във пласмасова решетката кадето триябва да държи, не може после да се затвори а още по малко да влезе обратно.

Така, проверих по сйт на текнеко и май точно този филтър е за 166.
Това които ми е страно освен разликата в дебелината е че новя филтър си има хартиена рамка (такава по твърда) но на моето го няма.

Някои има ли го тови проблем ??
какво е решението ?

Благодаря предварително за савети.

Christweil
09-06-2009, 00:04
Така, само да кажа на края решението ако някои си има този проблем.
Днес отидох при Румен за смяна на консомативи и тои ме смени също този филтър за климатик.
Оказа се че на 166 оригиналня филтър за климатик е доставен във една ре6етка - но самя филтер е найстина 1см дебел, така че филтрите за 166 (2см) които се продават не влизат.
На4ин за оправене --> реже се цялата долната част на решетката, само остава горната част да се затвори. Филтър просто не държи вув нищо но само един ръб на горната част го държи да не се клати когато е затворено вече.

SoHm
09-06-2009, 02:08
А ся де?
При мен си влиза филтъра с точно тези размери http://drive.bg/product_info.php?cPath=11_29&products_id=4&ModelId=245

Linkestis
09-06-2009, 09:57
Тъй,тъй,при мен на 140кс. влиза нормален филтър.При другата 136кс. беше филтър с метална решетка като рабица.Които пък стоеше в алуминиева рамка.При нея доста трудно влезна обикновения поленов филтър.Трябваше малко побългаряване.

Blago
09-06-2009, 22:53
На мен 2 пъти ми сменят филтъра на климатроника без нищо да се реже. Отиди в някой сервиз където сменят масла и филтри и питай. За питане пари никой няма да ти вземе.

Linkestis
09-06-2009, 23:21
На мен 2 пъти ми сменят филтъра на климатроника без нищо да се реже. Отиди в някой сервиз където сменят масла и филтри и питай. За питане пари никой няма да ти вземе.

Колега не четеш,има разлики в годините на производство и съответно в начина на захващане на филтъра.

kartell
10-06-2009, 09:33
Точно така филтрите са 2 вида, но не знам кой за кой модел е. На 2.0 ТС е по малкия, аз веднъж взех от по големия и тогава разбрах, че има 2 вида и го смених в магазина.

lordliness
21-11-2010, 22:56
дали може да ме светнете къде се намира този филтър

schoko
21-11-2010, 23:38
Така, само да кажа на края решението ако някои си има този проблем.
Днес отидох при Румен за смяна на консомативи и тои ме смени също този филтър за климатик.
Оказа се че на 166 оригиналня филтър за климатик е доставен във една ре6етка - но самя филтер е найстина 1см дебел, така че филтрите за 166 (2см) които се продават не влизат.
На4ин за оправене --> реже се цялата долната част на решетката, само остава горната част да се затвори. Филтър просто не държи вув нищо но само един ръб на горната част го държи да не се клати когато е затворено вече.
Явно навсякъде продават различни филтри и всичките са все оригинални. Моят като го сменях нямаше никаква решетка. Беше само обикновенна хартия или кече нещо от сорта. Поне влезна плътно без да хлопа щот няма никакви захвати

---------- Post added at 00:38 ---------- Previous post was at 00:34 ----------

дали може да ме светнете къде се намира този филтър
Като отвориш предният капак махни капака или кората да го нарека между чистачките. Отдолу има едно капаче с дръжка и две видички. Там е за JTD 1998 но предполагам че и на другите е там

Zarini
22-11-2010, 03:39
За мен лично това е поредната модерна глупост на автопроизводителите (като ЕГР-а напр.) и на втория месец я шитнах, като все пак на нейно място поставих ситна мрежа, колкото да спира листа и клечки да не попадат във вентилатора. Сякаш у дома, на улицата или в офиса все филтриран въздух дишаме, а и климатроникът се прероди - няма запушване, изпотяване, миризми и прочие, ровичкане и по 20-30лв. всеки 2-3 месеца, работи безотказно вече 2 години:Yeeeehaaa: - диша си спокойно.

code
22-11-2010, 08:46
За мен лично това е поредната модерна глупост на автопроизводителите (като ЕГР-а напр.) и на втория месец я шитнах, като все пак на нейно място поставих ситна мрежа, колкото да спира листа и клечки да не попадат във вентилатора. Сякаш у дома, на улицата или в офиса все филтриран въздух дишаме, а и климатроникът се прероди - няма запушване, изпотяване, миризми и прочие, ровичкане и по 20-30лв. всеки 2-3 месеца, работи безотказно вече 2 години:Yeeeehaaa: - диша си спокойно.
Улиците са толкова запрашени, че без филтър купе все едно си дал на някой в колата да си играе с торбичка от прахосмукачка :lol_sign: Изобщо не е глупост, особено за БГ, такива стари филтри съм вадил, че все едно съм го мазал с масло и съм го търкалял в прахоляка едновременно.

ACEHOB
22-11-2010, 08:57
Е... човека иска да си диша хубавият НЕмазен и НЕзапрашен въздух... :lol_sign:

lordliness
29-11-2010, 08:39
Моят филтър, след като го свалих просто го измих с маркуча -направен е от материя която не се разгражда от водата -после го поръсих с малко перилни препарати и пак пране с маркуча промивах го от чистата страна към мръсната -стана много добре! http://www.album.bg/lordliness/albums/148684/#

Linkestis
29-11-2010, 08:53
Моят филтър след като го свалих просто го измих с маркуча -направен е от материя която не се разгражда от водата -после го поръсих с малко перилни препарати и пак пране с маркуча промивах го от чистата страна към мръсната -стана много добре!

:shocking::shocking:

code
29-11-2010, 08:56
Сиромах човек - жив дявол! :asthanos: така е то. По-добре отколкото без филтър.

Zarini
15-12-2010, 00:08
До всички, дет`си мислят, че с филтър дишат по-чист въздух - замислете се колко вида бактерии и микроби се завъждат по тоя филтър още през първите му няколко часа, и как вентилаторът ви ги праща право в лицето...
Виж, ако се сменя всеки няколко дни, ще върши работа. Няколкомесечното му ползване е равносилно на това да носиш маска на лицето няколко месеца, без да я смениш, или изпереш дори, а филтровата материя е чудесна среда за развитие на гадинките...
Фина мрежичка - като на климатиците, би вършила много по-добра работа.
Сетих се и за едно филмче на ония симпатяги - Разбивачите на митове, което доказва, че бактериите върху капака на тоалетна чиния са много по-малко от тези върху няколкодневна кухненска гъба, просто тя е перфектна за целта - влажничка, топличка, пореста и т.н. - също като т.нар. поленов филтър... Тва в кръга на шегата де - не че трябва да почнем да ядем върху тоалетната чиния :bouncing_smiley:

lordliness
15-12-2010, 08:55
Не е точно така филтъра се обдухва постоянно и едва ли е влажен като гъба. Битовите климатици също имат книжни филтри някои дори антибактериални(не знам дали не е само реклама или са ефективни(най-опасната болест -легионерската се развива в капчиците конденз в климатичните системи и нищо не може да я спре ).Плюс това е доказано ,че в колкото по -агресивна среда живееш имунитета ти работи по ефективно-виж някои роми например.И помня някои от старите си коли без филтри -когато пуснеш вентилатора получаваш в лицето облак прах и сухи листа-избора е личен за всеки -с или без филтър

Linkestis
15-12-2010, 10:09
Абе,какво ви става днес бее!??!!??
Пич вземи си спри дискаварито,че накрая няма и да се къпеш заради микроорганизмите в сапуна.
Ти твоя филтър махнал ли си го,или го сменяваш всяка седмица?
А що не напишеш един имеил на производителите че филтъра им е безмислен?
Може някои Нобел да получиш

Аз ли съм нервен или в тоя раздел почна да се пишат безмислени теми?

Zarini
16-12-2010, 00:13
Абе,_какво ви става днес бее!??!!??
Пич, вземи си спри дискавЪрито,_че накрая няма и да се къпеш заради микроорганизмите в сапуна.
Ти твоя филтър махнал ли си го,_или го сменяВАш всяка седмица?
А що не напишеш един имеЙл на производителите, че филтъра им е безСмислен?
Може някоЙ Нобел да получиш!

Аз ли съм нервен, или в тоя раздел почнаХА да се пишат безСмислени теми?

Махнал съм го - и ми е гот :holiday:

Не съм се къпал от 3 години, щото е много вредно, а утре заминавам за Европата да си взема Нобела ...
А ти наистина бая си се изнервил, щом си готов да :laser:човек за тва, че си чешем езиците и споделяме :blah: тук - нали за тва е форум, па ако ти е безсмислено - бегай у некой "акадимичин" форум, белким си упрайш нервити :spoko:

iveli
15-01-2021, 20:52
Дали ще намеря филтър с кошница или да изрежа капака от сегашния филтър и да си взема навсякъде масово предлаганите филтри без кошница